Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VLIV CIPRALEXU NA SRDCE

OBSAH

Vyrážka po Cipralexu

U některých pacientů byla zjištěna suchá pleť, akné, vyrážka a svědění kůže.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HYLAK FORTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Karas.

Dobrý den.
Ředím krev po operaci srdce warfarinem 3mg a dva dny v týdnu 5mg
Muže to mít vliv na ředění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hylak forte obsahuje pouze probiotické bakterie, které se po požití usídlí ve střevech. Žádný jiný účinek nemá a tudíž ani neovlivňuje působení Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mc donalds

Účinky Cipralexu na spánek

Vzhledem k tomu, že Cipralex působí přímo na mozek, je spojen s několika vedlejšími účinky, týkajících se nervové soustavy. Mezi vedlejší účinky patří potíže se spaním. Cipralex také ovlivňuje kvalitu spánku a často snižuje množství očního kmitání ve spánku. U některých lidí může užívání Cipralexu způsobit únavu a ospalost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi PŘIBÍRÁNÍ PO CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Horváthová.

Nevíte jestli se po cipralexu přibírá? Mám pořád pocit hladu. I když jím stejně jako před
tím než jsem ho začala brát. Tak mi kila jdou nahoru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přibírání po cipralexu

Cipralex a chřipkové příznaky

Příznaky chřipky patří mezi nežádoucí účinky Cipralexu, jedná se o kýchání, výtok z nosu, kašel, kongesce, horečka, zánět vedlejších nosních dutin, zvýšené pocení a bolesti nebo ztuhlé svaly a klouby.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX 10MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, chci se zeptat či Cipralex 10mg na úzkost můžu brát na antibiotika a ak ano tak jaký dávkovaní.

Děkuji


Simona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Cipralexu nevadí a je možné je užívat současně. Dávkování Cipralexu v tomto případě zůstává beze změny tak, jak vám ho naordinoval váš lékař. Sama bez porady s lékařem Cipralex neužívejte a ani nepřerušujte naordinovanou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex 10mg x 28

Cipralex a kardiovaskulární problémy

V některých případech měli pacienti neblahé účinky na srdce, zvýšenou srdeční frekvenci, rychlý srdeční tep, vysoký krevní tlak, EKG abnormality a křečové žíly. Mohou nastat i jiné nežádoucí účinky, ale nemusí být přímo spojeny s Cipralexem, mezi tyto účinky patří srdeční infarkt, hluboká žilní trombóza, srdeční selhání, otok srdce a fibrilace síní.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem TRYPTOFAN A CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobry den,
prosím, chtěla bych se zeptat, zda se dá nahradit v léčbě lék Cipralex doplňkem stravy Tryptofanem.
Myslím tím např. po zaléčení panické poruchy, jako prevence nebo i současně, abych mohla při delším užívání snížit dávku Cipralexu, případně jej zcela vynechat.
Děkuji za odpověď!
Hana Kůdelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si budete sama měnit dávkování Cipralexu, tak riskujete abstinenční příznaky ve formě náhlého zhoršení původní choroby a nebo vzniku nových mánií. Váš pokus s L-tryptofanem můžete projednat se svým psychiatrem a s jeho dohledem to pak zkusit. Osobně si myslím, že Tryptofan nedokáže nahradit Cipralex, ale mohl by ho podpořit pro svůj vliv na množství serotoninu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tryptofan a cipralex

Cipralex a infekce močových cest

CIpralex může způsobovat záněty močových cest a zvýšit frekvenci močení, ale jen u některých pacientů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Cipralex nemá alkohol v kontraindikaci, pouze se nedoporučuje a to né kvůli cipralexu, ale právě kvůli účinkům na psychiku. Při současném užívání Cipralexu a alkoholu je potřeba se kontrolovat a sami si určit vhodnou maximální dávku alkoholu. Pokud jste zvyklí si dát večer k televizi sklenku vína, tak to Cipralexu vůbec nevadí a vám to také neublíží, spíše naopak. Ovšem přehnaná konzumace alkoholu a následná opilost vám však jistě ublíží, a to tím, že se zhorší úzkostné stavy!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cipralex a alkohol

Cipralex zkušenosti padání vlasů

U jednoho pacienta ze sta se může vyskytnout zvýšené padání vlasů a může dojít až k úplné ztrátě vlasů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MC DONALDS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Karas.

Dobrý den.

Jsem po prodělané operaci srdce 24. Den.

Ředím krev warfarinem 3mg a moje průměrně INR je kolem 2,9
Chci si dat jednou velké menu od mc donalds, je možné, že to bude mít vliv?

Díky za odpověď. Jsem s pozdravem Karas Jan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Říká se, že strava u Mcdonald's není zdravá a proto se taky asi na tuto záležitost ptáte. Z pohledu pacienta na Warfarinu ale zas tak nezdravá není a můžete si s klidem dát velké menu, jak často budete chtít. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K a držet ho každý den na stejné úrovni 120 mikrogramů. Pokud se tedy podíváme na velké menu u McDonald's, tak porce velkých hranolků obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K a jeden big tasty obsahuje rovněž 10 mikrogramů vitamínu K. Tatarka na hranolky obsahuje 2 mikrogramy vitamínu K. Pití neobsahuje žádný vitamín K. Když si tedy dáte jedno velké menu, tak přijmete 20 až 25 mikrogramů vitamínu K a ten den musíte sníst ještě potraviny, které vám doplní zbylých 100 mikrogramů vitamínu K.
Pokrmy české kuchyně jsou často chudé na vitamín K a proto se hodí mít v lednici čínské nebo naše zelí, kapustu nebo ledový salát, a vždy když víte, že jste nesnědl dostatek potravin s vitamínem K, tak sníst jeden nebo dva listy. Jeden list obsahuje 20 až 30 mikrogramů vitamínu K (podle velikosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mc donalds

Cipralex a gastrointestinální problémy

Problémy se žaludkem a trávením, byly také často hlášeny při léčbě Cipralexem, včetně průjmu, zvracení, zácpy, pálení žáhy, bolesti břicha, snížené chuti k jídlu a nadýmání. Také sem, zřídka patří zvýšená frekvence stolice, říhání, nadýmání, zánět žaludku a hemoroidy. Ale ve vzácných případech může dojít ke krvácení během stolice, i když tyto případy nebyly jasně spojeny s Cipralexem.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Dobry den,Jiz po 4 letech uzivani cipralexu na panickou uzkost a s rocnim vysazovanim jsem se panicke ataky zbavila.Zacala jsem posledni 2 roky sportovat 4x tydne ve fitnescentru,zhubla 16kg citim se skvele.Hned po vysazeni jsem mela takovy slet myslenek a emoci ale vse se uklidnilo asi po 2 tydnech.Nyni jsem 1 mesic bez tablet a sem tam mivam uzkost,ne strach z preplnenych obchodnich center a tramvaji jak predtim ale spis se potim,citim tlak na hrudi ,zadychavani,zrychlene buseni srdce..snazim se vzdy premyslet nad tim ze je to jen stav a zachvilku to pomine.Muzete mi rict zda je toto normalni po 1mesici vysazeni a uklidni se to?Nebo je to znamka ze se v pomale forme zase ta ataka vraci?Dekuji moc za odpoved,Katka.

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Cipralex a neurologické problémy

Mezi nežádoucí účinky také patří závrať, nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy, zvonění v uších. Krom toho také někteří lidé zažívají nežádoucí účinky v sexuálním životě, jako je sníženost libida, obtížnost dosáhnout orgasmu a může také způsobit impotenci. Dále může způsobovat problémy s viděním, rozmazané vidění, suché oči nebo poruchy vidění spojené s halucinacemi. Ve vzácných případech může způsobovat třes, problémy s rovnováhou a koordinací, záškuby, křeče nebo zmatenost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Vzájemný vliv srdce a ledvin

Ledviny vykonávají v těle více funkcí než jen filtrování odpadních látek a odstranění nadbytečné vody z krve. Pomáhají udržovat kosti ve zdravém stavu. Produkují hormon zvaný erytropoetin, který reguluje tvorbu červených krvinek. Tvoří enzym renin, který se podílí na kontrole krevního tlaku. A udržují v těle v rovnováze hladiny fosforu a vápníku, což je nezbytné pro správnou funkci srdce.

Při chronickém onemocnění ledvin se netvoří dostatek erytropoetinu, takže pacienti trpí nedostatkem červených krvinek (anémií). Ledviny naopak produkují příliš mnoho reninu, což způsobuje zvyšování krevního tlaku. Celý nežádoucí proces může být navíc podpořen narušením rovnováhy hladin fosforu a vápníku.

Abychom si zachovali zdravé ledviny, je nutné udržet si i zdravé srdce a cévy.

A naopak: Onemocnění ledvin doprovázené ledvinnou nedostatečností mnohonásobně zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév (změny přeměny látkové při ledvinné nedostatečnosti vedou k vysokému krevnímu tlaku a urychlenému kornatění tepen).

Zdroj: Onemocnění ledvin a srdce

Diskuze

V diskuzi NÁHLÉ VYSAZENÍ CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidmila Taláková.

Prosím o radu. Cipralex jsem užívala 2 roky a třes v rukou mi stále přetrvával a nepozororvala jsem ani žádné zklidnění. Stejné stavy jako před užíváním. Navíc mi začaly hrozně padat vlasy a zvyšovalo se to. Rozhodla jsem se ho vysadit a teď už třetí den mám závratě a hučení v uších. Je to časté několikrát denně trvá to vždy tak 1 min a pak to přejde. Je možné,že by to způzobilo vysazení Cipralexu?
Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náhlé vysazení cipralexu

Pomalá reakce zornice

Alkohol má vliv na rychlost stahování a roztahování zornic. Řidič, který požije alkohol, tak nemůže například svůj zrak přizpůsobit rychle se blížícím světlům protijedoucích aut.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lidé zlatí,
jak to tady čtu, napadá mě jediné, věřím, že pro mnohé z Vás správné řešení. S velkou pravděpodobností tyto problémy pramení z parazitární zátěže organizmu! Kdo jste blíž Praze nebo Hradci Králové, kontaktujte paní Ivetu Polly Belušovou, je to vynikající terapeutka alternativní medicíny a jsem si jistá, že mnohým z Vás dokáže pomoci.Kdo jste blíž Brnu, kontaktujte paní ing. Hanu Bláhovou.
Obě jsou republikové špičky v oboru a mají i klienty ze zahraničí. Paní Belušová dokáže pomoci navíc i s psychickými problémy.
Já v žádném případě nezatracuji klasickou medicínu, ale v těchto případech, co zde čtu, by alternativa mohla být velmi platná. Upozorňuji ale, že je potřeba makat na sobě, dodržovat doporučení, být trpělivý a pozitivně smýšlející člověk.
Tak to pošlete dál, ať se může pomoct hodně lidem.
Moc Vám všem držím palce, teda vlastně pěsti :-) . Eva
( www.bioara.cz - Iveta Polly Belušová, www.medicelo.cz - Ing. Hana Bláhová)

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Zdraví srdce a žaludek

Vyvážená strava s nízkým obsahem soli, bohatá na živiny a s nízkým obsahem tuku je důležitá pro zdraví srdce a pro ochranu cév, chrání před kardiovaskulárním onemocněním. Vitamín B12 a kyselina listová jsou v těle vyžadovány pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku. Kromě toho významným způsobem oba vitamíny přispívají k ochraně cév. Stopový prvek měď je dalším stavebním prvkem v tvorbě červených krvinek. Železo napomáhá distribuci kyslíku z plic do těla, tím zajišťuje účinnost svalů, orgánů, nervů a mozku. Jako součást červených krvinek také hraje ústřední roli v kardiovaskulárním systému. Účinek draslíku a selenu ovlivňuje příznivě činnost srdečního svalu. Dvojnásobně pozitivní účinek na kardiovaskulární systém má vitamín E. Pomáhá snižovat špatný cholesterol, má pozitivní vliv na tvorbu červených krvinek, brání shlukování červených krvinek, a tím zlepšuje průtok krve. Vitamín K je základním koagulačním faktorem v krvi, čímž významně ovlivňuje tekutost krve a hojení ran. Vápník je jeden z minerálů nezbytných pro srážlivost krve. Pozitivní účinek flavonoidů na kardiovaskulární systém byl potvrzen teprve nedávným výzkumem. Rostlinné barvivo, které se nachází například v hroznech, může snížit riziko trombózy a krevního tlaku. Srovnatelná cévní ochrana je pomocí omega-3 mastných kyselin, jejich příznivý vliv na krevní lipidy a hustotu krve může pomoci v prevenci aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Vliv vína na cholesterol

Tyto předběžné výsledky testu účinků vína na snížení hladiny cholesterolu jsou potvrzeny i z praxe, například u Francouzů, kteří pijí víno pravidelně a také mají menší úmrtnost na kardiovaskulární choroby. Dozajista k tomuto národovému nepoměru v hodnocení úmrtnosti na kardiovaskulární choroby je i fakt, že Češi mají jinou genetickou výbavu než Francouzi, která jim více předurčuje kardiovaskulární komplikace, ale také i fakt, že se český národ málo hýbe. Zařazení zdravého a hlavně pravidelného pohybu do svých životních stylů by nám, Čechům, určitě velice pomohlo výskyt kardiovaskulárních chorob snížit a jak se nyní ukazuje, tak za podpory našeho moravského vína to půjde ještě jednodušeji.

 

Ciklista v Lichtenštějnsku

 

Závěrem lze tedy říci, chci-li snížit své riziko úmrtí na kardiovaskulární chorobu, tak se musím hýbat a po návratu k tomu vypít přiměřené množství oblíbeného vína a nejlépe s někým přijemným. To je dnes nejlepší prevence před vznikem kardiovaskulárních chorob.
 

Zdroj: Víno a jeho vliv na srdce a cévy

Rizikové faktory tuku

Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Pohyb a srdce

Sedavé činnosti a nedostatek pohybu vedou ke zpomalení mnoha funkcí v těle. Stejně jako každý jiný sval i srdce ztrácí na výkonu, když není pravidelně zatěžováno. Fyzicky aktivní jedinci nejen že trénují své svaly, ale také srdce a cévy. Pohyb přidá na rychlosti tělesných funkcí a orgánům a svalům je dodávána čerstvá energie. Znečišťující látky jsou odstraněny a rychle vyloučeny. Pravidelné cvičení posiluje srdeční sval a snižuje krevní tlak. Zvýšení energetického výdeje inhibuje škodlivý cholesterol v krvi a dochází k jeho snížení, díky čemuž jsou cévy chráněny proti ateroskleróze. Lze tedy shrnout, že pozitivní účinky sportu snižují riziko srdečního infarktu. Když ale srdce musí pracovat plnou rychlostí a nedochází k trvalé relaxaci napětí, působí nadměrná zátěž (stres) na srdce negativně a neumožňuje delší životnost srdce. Redukce stresu a pravidelná relaxace jsou tedy cennými pomocníky v ochraně proti srdečním onemocněním.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Léky na odvodnění

Neordinujte si sami žádné léky ve formě běžně dostupných odvodňovacích tablet. Mění hladinu soli, a proto mohou narušit celou „vodní rovnováhu“ ve vašem těle. Bez konzultace s lékařem nebo alespoň lékárníkem nic neužívejte. Teprve na základě výsledků vyšetření vám lékař navrhne plán léčby nebo vás doporučí ke specialistovi – internistovi, kardiologovi nebo nefrologovi.

Na odvodnění se používají diuretika. Diuretika jsou léky působící přímo na ledviny. Zvyšují diurézu, mají vliv na transport Na+, inhibují zpětné vstřebávání NaCl a vody z tubulu. Mechanismus účinku diuretik souvisí s membránovým transportem. Diuretika mohou tento transport ovlivňovat v různých částech nefronu. Také mohou inhibovat některé transportéry i mimo ledviny. Nejvýraznější je jejich účinek v ledvinách díky nejvyšší koncentraci těchto transportérů.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Účinky a přednosti

Pozitivní vliv konzumace omega-3 mastných kyselin pocházejících z mořských tučných ryb na zdraví srdce je zcela jasně prokazatelná. Při užívání pouze dvou malých kapslí OmegaMarine Forte denně si zajistíte dostatečné množství DHA a EPA pro podporu normální funkce vašeho srdce.

Lidský mozek je tvořen převážně tukem. Tím nejdůležitějším stavebním kamenem v mozku, který hraje klíčovou roli pro udržení jeho zdraví, jsou právě omega-3 kyseliny, především DHA. DHA je esenciální omega-3 mastná kyselina, která je potřebná pro optimální funkci mozku.

Dobrý zrak a zdravé oči jsou důležité po celý život a je vědecky potvrzeno, že omega-3 mastná kyselina DHA přispívá k dobrému zraku a zdraví očí.

Omega-3 mastné kyseliny mají celkově příznivý vliv na lidské zdraví, především na srdce, mozek a oči. Dostatečný příjem této nezbytně důležité látky si zajistíte pravidelnou konzumací ryb alespoň třikrát týdně. Pokud však nejíte mořské tučné ryby tak často, doporučuje se doplňovat hladinu omega-3 kyselin konzumací vhodných doplňků stravy.

Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro vaše zdraví stejně důležité jako vitamíny a musí se do stravy přidávat, protože si je tělo neumí samo vyrobit.

Produkt OmegaMarine Forte obsahuju navíc vitamín D. Přirozeným zdrojem tohoto vitamínu je slunce, v našich zeměpisných podmínkách však nemáme – zejména v zimě – tolik slunečního svitu, kolik bychom potřebovali, proto i evropské zdravotnické úřady (EFSA) vydaly doporučení dodávat pravidelně do stravy vitamín D. Většina vitamínů se v našem těle vstřebává navázáním na tuky, takže díky ideální kombinaci rybího oleje a vitamínu D je tato absorpce maximálně efektivní.

Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti a zuby, posiluje imunitní systém, je nezbytný pro normální svalovou funkci, přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu, hraje důležitou roli v procesu dělení buněk.

Zdroj: OmegaMarine Forte


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP