Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VNITŘNĚ

OBSAH

Léčba plísně nehtů

Léčba plísňové infekce nehtu může být dlouhý a nákladný proces. Léčba může zahrnovat buď perorální antimykotické léky, masti anebo alternativní terapie, kterými jsou různé babské rady. Obecně platí, že přípravky, které jsou volně prodejné v lékárnách bez lékařského předpisu, nejsou velmi efektivní. Výjimkou je sprej nebo mast Clotrimazol, který při dlouhodobém užívání dokáže zcela vyléčit mnoho plísní nehtů. Mezi účinné perorální léky proti plísni nehtů patří itrakonazol (Sporanox), flukonazol (Diflucan) a Terbinafin (Lamisil). Na lokální zevní léčbu nehtů je nejúčinnější antimykotický lak Loceryl - 5% léčivý lak na nehty. Použití léků může sice vyléčit plíseň nehtů, ale často není vyléčena zcela. Navíc mají antimykotické léky užívané vnitřně neblahé dopady na játra, ve kterých se metabolizují. V extrémních případech může lékař rozhodnout o odstranění celého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Diskuze

V diskuzi BYLINKOVÁ PORADNA OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jose[ Křivánek.

můžu používat kořen kotivalu vnitřně děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Koubek.

Dobrý den.Poraďte mi prosím.Byl jsem v nemocnici na drcení ledvinových kamenů ale stále se v ledvině něco drží.Četl jsem,že jsou dobré čaje na odbourávání kamínků.Nevím jaký čaj je vhodný a kde ho případně v Brně koupím.Děkuji.

Zdroj: diskuze Bylinková poradna otec pleskač

Jak užívat šípkový olej vnitřně

Šípkový olej je možné užívat i vnitřně. Osvědčil se zejména jako pomocník při odstraňování žlučníkových kamenů, prospívá ale i ledvinám. Díky vysokému obsahu železa je bojovníkem proti anémii. Nenasycené mastné kyseliny v něm obsažené prospívají kardiovaskulárnímu systému. Šípkový olej je prostředkem k posílení celkové obranyschopnosti organismu, proto se doporučuje jeho používání v období stresu a psychického vypětí.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HonzazMoravy.

Kup si borax na fichema.cz, užívej vně i vnitřně. Vygoogluj boraxová konspirace. Zdraví H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ájina.

Koupila jsem si borax od Fichemy a chtěla bych ho užívat i vnitřně ale nevím jestli je rozdíl mezi technickým a přírodním minerálem jestli se nemá užívat jen ten přírodní.Můžete mi poradit? Děkuji Ájina

Zdroj: diskuze Plíseň

Způsob použití a dávkování

Tinktura z měsíčku se podává zevně i vnitřně. Měsíčková tinktura se používá rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřně, tedy jako čaj, anebo se používá na vnější poranění či onemocnění, a to hlavně formou obkladu na rány, na výrony, hnisavé vředy, proleženiny, otoky, na bércové vředy, plísňové mapy, při zánětech kolem nehtů, či na tvrdnutí prsou. Měsíček lze užívat jak samostatně, tak do směsí: nevykazuje žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. V kuchyni lze měsíček použít jako náhražku šafránu nebo např. na obarvení rýže.

Měsíčková tinktura, nejlépe s přídavkem arnikové tinktury, je nenahraditelná při ošetřování ran, u kterých hrozí zánět, u čerstvých krvácejících ran, a při léčbě rakoviny, zejména prsů a dělohy, a to vnitřně i zevně.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGEN NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, chtěla jsem si koupit přírodní kolagen Inventia face - na obličej, takže to je zbytečný a je lepší užívat jen vnitřně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kolagen v krému zalepí póry a tím jakoby vyhladí pokožku, která pak vypadá jako z vosku. Pro kvalitu pokožky je určitě lepší užívat kolagen vnitřně. Zlepší se nejen kůže, ale i na nehty, vlasy a pomůžete i cevám.

Zdroj: diskuze Kolagen na obličej

Použití rostlinného a bio oleje

Přiměřené množství jemně vmasírujte do pokožky, do vlasů či na nehty a nechte vstřebat. Kombinací různých rostlinných olejů a přírodních esencí si můžete vytvořit svůj osobní masážní olej. Lze je užívat i vnitřně - kromě jojobového a ricinového oleje.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den Otče Pleskači

Doporučujete na řídnutí kostí mletý kostiválový kořen.

Můžete mi prosím upřesnit dávkování (jaká lžíce denně) a jak nejlépe prášek jíst, zda je možno jej rozmíchat třeba v čaji, aby se nelepil na patro.

Předem děkuji.

S přáním pěkného dne

Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludek.

Dobry den v apetytu jste doporučoval uživat kostival vnitřně na internetu jsem se dočetl o možnem poškozenim jater při vnitřnim užiti dékuji za odpoved S pozdravem Ludék

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Další výhody březové vody

Vnitřně se užívá ve formě březového vína, kdy se březová míza nechá s cukrem zkvasit na víno. Má účinky hlavně močopudné. Užívat lze i polévkovou lžíci surové březové mízy 4x denně při problémech s močením či zánětech močového měchýře.

Zdroj: Březová voda

Poradna

V naší poradně s názvem GEL DOLGIT A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, ještě jeden dotaz ..jestli muže 88 mamka užívající Warfarin používat---Dolgit krém---díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dolgit gel obsahuje Ibuprofen a díky tomu, že se používá na pokožku a ne vnitřně, tak je zcela bezpečný i v případě společného užívání s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Máta peprnná

Máta peprnná má silné antiseptické účinky. Budete-li omývat pleť odvarem, pomáhá proti

vyrážkám a zánětům v pokožce. Osvěžuje, regeneruje a stahuje póry. Vnitřně rovněž napomáhá trávicímu ústrojí, detoxikuje a čistí.

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Bezpečnost

  • Při kontaktu s očima – otevřené oko vyplachovat po dobu několika minut.
  • Po spolknutí – vypláchnout ústa a vypít dostatečné množství vody.
  • Po vdechnutí – zajistit přívod čerstvého vzduchu.
  • Při kontaktu s kůží – omýt vodou a mýdlem.

Neužívat vnitřně. Při práci s výrobkem se zakazuje jíst, pít a kouřit, a je nutné dodržovat základní hygienické požadavky a předpisy.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Diskuze

V diskuzi MŮŽE PES PROPOLISOVOU TINKTURU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela Nová.

Dobrý den může pejsek který má žaludeční potíže a zvrací propolisovou tinkturu vnitřně děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může pes propolisovou tinkturu

Čaj

Účinky: Vnitřně se smil využívá v podobě čaje proti křečím, a to především při menstruačních obtížích. Obsažené hořčiny pak podporují tvorbu žluči a stimulují činnost jater. Konzumace čaje rovněž pomáhá při migrénách a neuralgiích, doporučuje se i na odhlenění při kašli.

Suroviny: menší hrst listů smilu, 250 ml vroucí vody

Postup: Čerstvé listy zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte louhovat po dobu 10 minut.

Použití: Denně je možné vypít až 3 šálky nálevu.

Zdroj: Smil italský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobře děkuji za vaši odpověď....a mohu používat tedy náplastě napuštěné bylinkami,detoxikační náplasti? Když je nebudu používat vnitřně.Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detoxikační náplasti mají mnoho výrobců a každý z nich má jiné složení své zázračné směsi, která vás má zbavit toxinů v těle. Navíc k tomuto společnému užití Warfarinu a detoxikačních náplastí nebyly zveřejněny žádné odborné studie, které by poukazovaly na nějaký vliv. Když to zkusíte, tak jdete do naprosto neznámých rizik. Pokud se i přesto rozhodnete k této detoxikaci, tak byste měla sledovat stav srážlivosti své krve a to alespoň jednou týdně z odběru u svého ošetřujícího lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Permethrin na svrab

Doporučovaným lékem proti svrabu bývá Permethrin. Permethrin je obsažený také v krému Infectoscab 5 %, který má antiparazitické účinky. Krém je určen jen pro kožní podání a rozhodně se neaplikuje vnitřně, je určen pro lidi a není vhodné jím léčit zvířata, navíc například u koček může aplikace přípravku obsahující Permethrin způsobit smrt. Krém se aplikuje na postižená místa. Krém bývá silný, a tak obvykle jedna aplikace zcela stačí. Krém by měl být aplikován nejlépe na noc a měl by zůstat na kůži, aby mohl působit. Po aplikaci krému není vhodné žádné mytí.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN SODNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Dobrý den,

rozhodně ne, hypermangan není běžná desinfekce. Je jedovatý a neměl by se používat vnitřně, tedy ani na otevřené rány. Použijte standardní desinfekci na bázi jódu atd..

Zdroj: diskuze Hypermangan sodný

Výhody dubového extraktu

Výhody zahrnují zmírnění vnitřních onemocnění. Podle zastánců lidové medicíny extrakt pomáhá při léčbě bolestivých ledvinových kamenů a také podporuje efektivní funkci ledvin. Zároveň je možné extrakt užívat vnitřně, tedy perorálně. Perorální podání dubového extraktu zmírňuje závažnost průjmu způsobeného nějakým problémem v zažívacím traktu. Výrobek poskytuje tělu potřebnou výživu, která překonává únavu svalů a zánět šlach. Tyto problémy vznikají přepracováním těchto svalových skupin. Tento extrakt je i účinným lékem při zánětu dásní nebo zmírnění bolesti dásní. Je také vhodný při léčbě hemoroidů, protože snižuje projevy nepohodlí. Velmi vhodné je vaření čaje. Extrakt z dubové kůry je velmi účinný čisticí prostředek na kožní poranění, kousnutí od hmyzu a při jiných podráždění povrchu kůže.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Účinky

Ricinový olej je jednou z nejlepších přírodních látek, kterou můžete použít na svou pleť. Hojí jizvy, čistí pleť od akné, pomáhá předcházet striím a tvorbě vrásek. Použití ricinového oleje je vskutku pestré: na vlasy, růst řas, obočí. Ricinový olej totiž podporuje růst chloupků a zařídí, aby vaše obočí i řasy působily plným a pěstěným dojmem! Dokonalé je použití ricinového oleje pro odličování – perfektně odlíčí a vyživí pleť a postará se o to, aby z obličeje zmizely veškeré nečistoty. Ricinový olej je vhodný na suchou pokožku, výborně regeneruje a zvláčňuje kůži po zhojených jizvách. V kosmetice se doporučuje ředit jej řidšími oleji, například hroznovým. Účinné jsou rovněž obklady z teplého ricinového oleje, které se přikládají na kůži namožených částí těla.

Pozor! Opatrně používejte ricinový olej vnitřně! Vzhledem ke svým projímavým účinkům je vhodný spíše pro zevní použití. Při vnitřním použití striktně dodržujte dávkovací schéma.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Použití

Jak již bylo popsáno, bylinka se využívá jak v kuchyni k dochucení pokrmů, tak v léčitelství. Z účinných látek se ve smilu vyskytují především silice (pineny, eugenol, geraniol), dále hořčiny a flavonoidy.

V současné době se zapomíná na využití této bylinky k léčbě, což je velká škoda. Vnitřně pomáhá proti křečím, zvláště při menstruačních obtížích. Vzhledem k obsahu hořčin podporuje tvorbu žluči a stimuluje činnost jater. Dále rovněž uklidňuje při migrénách a neuralgiích. Čaj ze smilu se doporučuje i na odhlenění při kašli.

Důležitý je také zevní účinek, a to jednak antibakteriální, fungicidní a protizánětlivý při artritidě a revmatismu, jednak hojivý na hematomy, popáleniny a jizvy. Zklidňuje i rozpraskanou kůži.

Používá se i při přípravě koupelových a masážních olejů vhodných při únavě, nespavosti a stresu. Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu našly své využití v kosmetice. Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů, který prý pomohl zregenerovat tělo i ducha už antickému hrdinovi Odysseovi.

Zdroj: Smil italský

Šípkový olej Nobilis Tilia

Tento výjimečný olej z jader šípků růže šípkové je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev, podle výzkumů je dokonce účinný i na keloidy a staré zbytnělé jizvy (musí se aplikovat denně po delší dobu). Je účinný proti vráskám, zmírňuje stárnutí pleti a přispívá k její hydrataci. Za studena lisovaný šípkový olej je výživný a bohatý na organicky vázané minerály. Hodí se k ošetření pokožky u nastávajících maminek a malých dětí. Může se míchat s dalšími rostlinnými oleji či bylinnými maceráty, protože udržuje účinnost směsí i při pouhé 10% koncentraci. Lze jej používat i vnitřně.

Použití: Pár kapek oleje aplikujte na čistou navlhčenou pokožku obličeje ráno anebo večer a lehce rozetřete. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému.

Tip: Olej můžete používat jak v péči o obličej, tak i o pokožku celého těla.

Složení: Rosa canina seed extract (šípkový rostlinný olej v bio kvalitě).

Způsob získávání / druh oleje: BIO extrahovaný CO2 / jednodruhový.

Zdroj: Šípkový olej

Moderní způsoby léčby

Mnoho desítek let se s úspěchem používají k léčbě růžovky antibiotika, konkrétně vnitřně užívaný tetracyklin. U léčby tetracyklinem se sice nedosáhne úplného vyléčení, ale zevní projevy na pokožce se tím zcela nebo výrazně zmírní a nedochází pak k patologickým změnám ve struktuře pokožky. Bohužel se ukázalo, že původní tetracyklin má mnoho nežádoucích účinků a proto se vědci soustředili na vývoj nového druhu tetracyklinu, který léčí rosaceu také rychle, ale s menšími negativními jevy. Jde o léčivou látku Doxycyklin hyklát nebo monohydrát, která je do těla dodávána ústy prostřednictvím speciálních kapslí s rychlým a pomalým uvolňováním. Dávkování doxycyklinu pro léčbu růžovky je 100 až 200 mg denně po dobu 8 až 16 týdnů. Lék se užívá ráno a zapíjí se velkým množstvím vody. Nežádoucím jevem při léčbě doxycyklinem je zvýšená fotosenzibilita pokožky – alergie na slunce, takže je třeba se během této léčby vyhýbat slunci. Dále doxycyklin umocňuje účinek antikoagulačních léků, jako je například Warfarin. Společné užívání Warfarinu a doxycyklinu bohužel není možné.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Jak tedy olej správně používat?

Éterické oleje se ve vodě nerozpouští, ale potřebují tuk. Výborně se proto bude hodit například parafín (z lékárny) a z domácích surovin například mléko, med nebo krém.

  • Příprava koupele: Do mléka nebo medu nakapeme cca 5-8 kapek Oleje 31 bylin, směs pak vylijeme do vody. U malých dětí stačí 1-2 kapky.
  • Výplachy dutiny ústní a kloktání: Do 2 dcl vody dáme 2-4 kapky, případně nejdříve rozředit s trochou mléka.
  • Masáže a mazání: Olej 31 bylin nakapejte (3 – 5 kapek) do masážního oleje nebo krému (čistý bez dalších bylinných přísad). Chcete-li použít Olej 31 bylin přímo na kůži neředěný, vyzkoušejte pouze 1 kapku na menší plochu kůže.
  • Aromalampa: Do vody nakapat 3-5 kapek. V případě inhalace použít do vody 1-3 kapky.
  • Použití éterických olejů vnitřně: Olej rozpustíte v medu nebo nakapejte na kostku cukru. Aplikované množství je 1-2 kapky. Je však nutné připomenout, že aplikace éterických olejů vnitřně se obvykle nedoporučuje.

Aplikace oleje podle potíží:

  • Pohybová soustava, svaly, klouby:
    • Záněty a bolesti kloubů, páteře, šíje, šlach (ve formě masáží a potírání)
    • Artritida, artróza, revmatizmus (teplé koupele, potírání)
    • Námaha, sport, únava a regenerace (koupele)
  • Oběhová soustava
    • K prokrvení, povzbuzení (koupele)
  • Dýchací cesty (horní, dolní)
    • Pravidelné teplé koupele pomáhají působit preventivně vůči sezónním onemocněním
    • Nachlazení, chřipky, astma, bronchitidách (inhalace, koupele, potírání)
    • Záněty dutin (potírání čela, koupele nohou)
    • Zánět středního ucha (potírání okolo)
    • Preventivně proti pylovým alergiím (koupele, aromalampa)
    • Kašel (inhalace)
  • Ústní dutina
    • Bolest v krku, hlasivky (kloktání, kapka na kostku cukru)
    • Bolest zubů (kapka na vatu a přiložit)
    • Bělení zubů (kapka na zubní kartáček)
    • Krvácející dásně, paradontóza (masáže prstem, kartáček, vata, výplachy)
    • Afty, opary (kloktání, potření)
  • Nervová soustava
    • K uvolnění zklidnění, spánek, stres (chladnější koupele)
    • Bolest hlavy, cestovní nevolnosti (potření čela a zátylku)
    • Proti únavě, koncentrace (potření čela, zátylku, aromalampa, teplá koupel)
  • Zažívací a vylučovací ústroje, močové cesty
    • Nechutenství, nadýmání (potření břišních partií)
    • Zácpa (1-2 kapky požít ½ hodiny před jídlem v teplé vodě)
    • Infekce a záněty močových cest (koupele, požití 1-2 kapky v čaji)
  • Jiné možnosti použití
    • Po štípnutí hmyzem (chladné obklady, potření)
    • Do šamponu proti padání vlasů ( 1-2 kapky)
    • Na bradavice (potírání)

Just Olej 31 bylin seženete nejlépe přes prodejce nebo v e-shopu. Prodejce by Vám však měl být schopen poskytnout podrobní informace k jeho použití.

Zdroj: Olej z 31 léčivých bylin - informace a využití


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP