Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VNITŘNÍ HEMEROIDY V TLUSTÉM STŘEVĚ

OBSAH

Co jsou polypy ve střevech

Polypy se dle histologické struktury dělí na nenádorové a nádorové. Podstatou nenádorových polypů ve střevě může být nadměrně vzrostlá sliznice, někdy může jít o důsledek chronických zánětů. Nádorové polypy vznikají v důsledku buněčných mutací. Zásadní je, že většina nádorových polypů v tlustém střevě představuje nádory nezhoubné, u nichž ovšem po dlouhé době (roky) hrozí riziko zvratu ve zhoubné onemocnění (rakovina tlustého střeva). Výskyt stovek až tisíců polypů označujeme jako takzvanou polypózu a najdeme ji u některých geneticky podmíněných chorob. Příkladem je například familiární adenomatózní polypóza, Peutz-Jeghersův syndrom, Turcotův syndrom, Cowdenův syndrom a Gardnerův syndrom.

Dělení polypů:

  • 1. Stopkaté
  • 2. Přisedlé
Nenádorové
  • 1. Hyperplastické
  • 2. Juvenilní
  • 3. Peutz-Jeghersův polyp
  • 4. Zánětlivé

Nádorové

  • 1. Adenomy (tubulární x tubulovilózní x vilózní)
  • 2. Karcinomy (neinvazivní x invazivní)

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi DIVERTIKLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna .

Prosím o radu jak pomocí bylinek zamezit často se opakujícím zánětům divertikul v tlustém střevě. Lékař doporučuje pouze antibiotika.
Dietu se snažím poctivě dodržovat a piji aloe vera.
Velmi děkuji za odpověď
Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Divertikly

Polypy v konečníku

V konečníku se mohou vyskytovat buď ojedinělé, nebo vícečetné polypy. Naprostá většina karcinomů (zhoubných nádorů) má svůj původ ve žlázovém polypu (takzvaném adenomu). Nejvíce jich bývá v konečníku. V tlustém střevě se ¾ nacházejí v levé polovině a ¼ v pravé. Přeměna polypu v karcinom je úměrná velikosti, šířce stopky a nerovnosti povrchu polypu. Polypy se projevují krvácením, průjmy a přítomností hlenu ve stolici. V případě nálezu endoskopicky odstranitelného polypu se provádí ihned jeho snesení s odesláním k histologickému vyšetření. U objemných polypů, které nelze odstranit endoskopicky, se odebírá vzorek tkáně na histologické vyšetření a následně se zajišťuje a provádí jejich operační odstranění.

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den,chci se zeptat.Mám vnitřní i vnější Hemeroidy a mám stále průjem Při vyprazdňováni mi teče čistá krev do mísy.Je to rakovina?Salmuleozu nemám.Děkuji za odpověď.Iveta

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Hemoroidy foto

Hemoroidy (lidově hemeroidy) můžete mít vnitřní anebo vnější. Jak vypadají vnější hemeroidy u konečníku, si můžete prohlédnout zde: hemeroidy foto.

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem JPROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

90leta babička ma uz rok vřed v tlustém střevě. Vařím dietu a vse bylo v pořádku. Teď se ji střídal průjem se zácpou. Bylo doporučeno lékařem endiaron a loperamid 2mg. 5dni jsem ji střídavě dávala léky. Mezitím byla jednou ná stolici. Ted nebyla 3dny na velké. Nevím co dál.Diky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To zpoždění stolice o několik dnů může dělat ten Loperamid. To je lék, který zpomaluje průchod obsahu ve střevech a proto se užívá jen při průjmu. Po každém průjmovém vyprázdnění se užije jedna tableta. Není-li stolice průjmová a nebo není-li žádná, Loperamid se neužívá.
Pro babičku bude nejlepší, když ji najdete geriatrickou ordinaci. Tam je zkušený lékař specializující se na nemoci související se stářím. V Googlu si dejte vyhledat geriatr a nebo gerontolog a na mapě si pak vyberte nejbližší ordinaci.
Jako domácí léčbu můžete použít probiotika pro seniory. Tyto kapsle doplní do střev potřebné bakterie a pomohou stabilizovat stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jprosim o radu

Psyllium

Psyllium je semeno jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Po rozpuštění extraktu z psyllia vzniká gel obsahující vlákninu. Po požití gelu se v tlustém střevě vláknina částečně natráví působením fyziologické střevní flóry, pro kterou slouží i jako potrava. Tyto bakterie obalí stolici, která se tak stává měkčí a kluzkou. Vláknina rovněž zvyšuje pohyblivost střev a zrychluje vyprázdnění stolice. Klinické studie potvrdily, že strava s nízkým obsahem vlákniny vede k zácpě a ta zase zvyšuje výskyt hemoroidů. Psyllium napomáhá při léčbě hemoroidů i tím, že uvolňuje křeč svěrače konečníku a svým protizánětlivým působením hojí hemoroidální zanícené žíly. Proto je užívání psyllia prospěšné i jako prevence hemoroidů.

Laktitol, druhá účinná složka jitrocele, působí tím, že zadržuje vodu v tlustém střevě, čímž změkčuje stolici. Laktitol je také důležitou složkou potravy fyziologických střevních bakterií. Používá se při chronické obstipaci (i v graviditě), doporučuje se rovněž osobám s hemoroidy, a to jak preventivně, tak jako součást léčby.

Dávkování: 1–2 vrchovaté lžičky granulátu zamíchat do 200 ml pitné vody a ihned vypít. Po užití se doporučuje vypít 200–300 ml vody, džusu nebo slabého čaje. Užívají se 2–4 lžičky granulátu denně, rozdělené do dvou dávek, vždy 30 minut před jídlem. Vzhledem k tomu, že vláknina na sebe může vázat molekuly léků, doporučuje se dodržet dvouhodinový odstup mezi užíváním psyllia a jiných přípravků.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobri den chcem sa opitat ci sa mozu hemeroidy objavit aj po uzivani antibiotik ak som neuzival probiotika?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika přímo hemoroidy nezpůsobují, ale často vyhubí střevní mikroflóru a to pak způsobí urputné průhmy, při kterých mohou vzniknout hemoroidy a nebo bolesti v oblasti konečníku. Probiotika se užívají s antibiotiky, aby doplňovaly tuto vyhubenou střevní flóru a omezily se tak nepříjemnosti s průjmem. Probiotika vám poskytnou stejnou pomoc, i když je užijete po skončení léčby antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Vnější a vnitřní hemoroidy

Vnější hemoroidy – malé měkké uzlíky zbarvené do modra, které se vyskytují kolem řitního otvoru, vnější hemoroidy nekrvácí.

Vnitřní hemoroidy – nacházejí se uvnitř konečníku a způsobují otoky, následné bolesti a krvácení při stolici. Bohužel někdy dochází k jejich nepříjemnému vyhřeznutí (prolaps), kdy je potřeba vrátit je operativně zpět. Obecně jsou vnitřní hemoroidy ale méně bolestivé než vnější.

Vnitřní hemoroidy se projevují nebolestivým krvácením, zatímco vnější se vyznačují bolestivým vyprazdňováním.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den jsem po operaci hemeroidu a v konečníku vznikla trhlina ,při vyprazdnování hrozně bolí.Použila jsem už mast dubovou kůru gel ,řapík lékařský ,kopřivovou mast ,home stop gel ,faktu gel i čípky a stále se nehojí .Prosím poradíte děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Operace neřeší příčinu hemeroidů (proč se vlastně tvoří) a tak se hemeroidy i po dobře provedené operaci zase po čase vytvoří znovu. Půjdete pak znovu na další operaci? A kolik operací hemeroidů budete potřebovat v průběhu svého života? Hemeroidy si způsobujeme sami svým nezdravým jídlem, které z nevědomosti jíme často i několikrát denně. Hemeroidy jsou proto především důsledkem nevhodné výživy, a proto jedině její cílenou úpravou si je zase dokážeme přirozeně odstranit tak, že postupně přestanou krvácet a vstřebají se. Pokud Vás zajímá, jak si můžete trvale vyléčit hemeroidy bez nutnosti operace, jen pomocí úpravy své výživy, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Hemeroidy

Hemeroid, nebo hemoroid?

Pro hemoroidy se často nesprávně používá výraz hemeroidy. Ať už jim říkáme tak či onak, má s nimi podle statistik zkušenost sedm z deseti lidí. Někteří se s tímto problémem setkají jen jednou nebo dvakrát za živout, ale většina se tímto onemocněním trápí dlouhodobě a nepříjemné příznaky se často vracejí.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den.Obracím se na vás s velkou prozbou o radu a zároven pomoc!Jsem řidič autobusu městké hromadné dopravy!Bohužel jsem začal mít problémy s hemeroidy!!!Z tohoto důvodu se na vás obracím,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbližší místo,kde se odstranuje tento problém lejzrem???Bydlím v Mostě!!!Předem děkuji za vaší pomoc a radu!!!Se srdečným pozdravem Jaromír Žák.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejblíže od Mostu provádí abulantní odstranění hemoroidů laserem v Praze:
- na soukromé klinice HemoClinic www.hemoclinic.cz/
- na klinice ProctoClinic www.onclinic.cz
- v ambulanci MUDr. Zbyněk Dvořák www.chirurgie-dvorak.cz

Zdroj: diskuze Hemeroidy lejzrem

Co se děje, když je krev ve stolici

Pokud se objeví krev ve stolici, může se jednat o krvácení ze zažívacího nebo dýchacího systému. Krev ve stolici se řadí mezi vážnější příznaky a jejich přehlížení může mít fatální následky. Vždy je důležité dle podoby krve ve stolici nalézt místo krvácení:

  • černá, natrávená krev ve stolici pochází z části od úst až po tenké střevo, nebo může jít i o spolknutí krve z plic
  • červená krev ve stolici pochází z konce tenkého, nebo celého tlustého střeva
  • pokud je krvácení do stolice příliš malé, lze je prokázat odebráním malého kousku stolice a jeho laboratorním rozborem

Je nutné si uvědomit skutečnost, že přítomnost krve ve stolici ještě neznamená přítomnost polypu v tlustém střevě. Krvácení do stolice může být způsobeno mnoha dalšími příčinami, jako jsou hemoroidy, infekce tlustého střeva a podobně. Také přítomnost polypu v tlustém střevě neznamená, že pacient trpí rakovinou.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kechlerová.

prosím vás dítě 4 roky věku. Má zřejmě hemeroidy, byl již 2x u chirurga, ale zřejmě bude nucen navštívit proctologa nebo gastroenterologa?
chirurgové ho nevyšetřili tak jak je třeba.
je v Praze dětský proctolog?
chlapec se bojí jít na velkou, občas i krvácí, moc u toho plače, zadržuje v sobě stolici třeba i 4 až 5 dní.
já jsem babička, bydlím ale v Brně. Snacha si nějak neví s tím rady.
děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemeroidy u dětí

Fotky

A jak vypadají takové hemoroidy, se můžete podívat zde.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zkoušela jsem ten anurex. Je to pecka. Rychlé jednání, na druhý den mi přišel a pomohl prakticky hned. Maximálně doporučuju.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemeroidy

Je to účinná mast na hemeroidy?

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na původce kožních onemocnění. Framykoin se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odřeniny kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tudíž je možné použít framykoin i na infikované hemeroidy (respektive hemoroidy).

Před použitím přípravku Framykoin se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, případně zdravotní sestrou. Framykoin nelze používat na rozsáhlé mokvající plochy a na bércové vředy kvůli nebezpečí jeho vstřebání. Přípravek nesmí přijít do styku s očními spojivkami.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Moc poučný článek, náš Tomášek (8let) měl hemeroidy také. Nevím, co to způsobilo, ale paní doktorka nám nařídila změnu jídelníčku a doporučila mi tuto mast mastnahemeroidy.cz. Naštěstí to během prvního týdne pomohlo, ale trápil se chudák hrozně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast

Konečník anatomicky

Název konečník, latinsky rectum, počeštěně rektum pochází z latinského intestinum rectum „rovné střevo“. Konečník je poslední část trávicí trubice, zakončená řitním otvorem, jímž se vyměšují nestrávené zbytky potravy ven z organismu. Z druhé strany na konečník navazuje sestupný tračník tlustého střeva.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Hemoroidy a jejich vážnost

Přítomnost hemoroidů může znamenat vážnější zdravotní komplikace. Důležité je, aby došlo k diagnostice dětských hemoroidů a zjištění příznaků vzniku.

  • Juvenilní polyp je růst sliznice střeva, což je problém u dětí poměrně častý. Tento syndrom způsobuje růst polypů v tlustém střevě, tenkém střevě a žaludku. Zároveň může vést ke krvácení, průjmu, křečím v břiše a anémii.
  • Crohnova choroba je chronické onemocnění, které způsobuje zánět sliznice trávicího traktu. Příznaky mohou zahrnovat průjem, bolesti břicha, krev ve stolici, horečky, hubnutí, bolest kloubů, infekci kůže a podráždění očí.
  • Dětská ulcerózní kolitida je chronické onemocnění způsobující zánět tlustého střeva nebo konečníku. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří bolesti břicha, namáhání při pohybu střev a průjem s výskytem krve.
  • Syndrom dráždivého tračníku. Příznaky tohoto onemocnění jsou chronické nebo opakující se bolesti břicha, změna vyprazdňování a nadýmání. Syndrom dráždivého tračníku patří mezi nejčastější gastrointestinální onemocnění a projevuje se již v dětství.

Hemoroidy mohou být pro děti nepříjemné a děsivé, i když jdou většinou časem odstranit prostřednictvím hydratace a zvýšeným příjmem vlákniny.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Co na vnitřní hemoroidy

Vnitřní hemoroidy jsou uloženy uvnitř konečníku, zpočátku se projevují nepříjemným pocitem tlaku v konečníku. V dalších stadiích onemocnění je nejčastějším příznakem jasně červená krev ve stolici, na toaletním papíru. Při vyšších stupních hemoroidů může dojít k vyhřeznutí konečníku, což bývá spojeno s větším odchodem hlenu. Pokud jsou hemoroidy dlouhodobě zanedbávané a staly se již chronickými, je nutné tyto potíže řešit operativně. Neustálé váhání a odkládání návštěvy lékaře je nebezpečné. Vnitřní hemoroidy bývají často podceňovány. Samoléčba běžně dostupnými léčivými přípravky přináší pouze dočasnou úlevu a časem může dojít k závažnějším zdravotním potížím. Vnitřní hemoroidy neustále dorůstají a bez operativního zákroku nemizí.

Při léčbě nebo po zákroku se doporučuje:

  • dodržovat pitný režim: 2–3 litry tekutin denně
  • omezit kořeněná a kyselá jídla
  • doplnit běžnou zdravou a netučnou stravu o dostatek vlákniny, nejlépe sníst každý den alespoň 200–300 g ovoce nebo vařené zeleniny
  • dodržovat pravidelně hygienické návyky
  • neodkládat vyprazdňování na později
  • nekonzumovat alkoholické nápoje
  • nekouřit
  • neprovozovat sporty, při kterých dochází ke zvyšování tlaku v podbřišku (zvedání těžkých břemen, intenzivní cvičení v posilovně)
  • nejezdit na kole, na koni nebo motorce (otřesy)

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Komplikace hemoroidů

Komplikace nemoci se obvykle řeší akutní operací. K hlavním komplikacím léčby hemeroidů patří:

  • profúzní krvácení – krvácení po obtížné defekaci; hrozí nebezpečí chudokrevnosti při takovýchto častých ztrátách krve;
  • trombóza vnitřního hemoroidu – přebývající krev ve vnitřní hemoroidální cévní pleteni se srazí a tato krevní sraženina obvykle vyvolá zánět oblasti; hemoroid se zvětší a dráždí nervová zakončení registrující napětí ve stěně – reakcí na toto zvýšení napětí je křeč; kvůli této křeči svěračů bývá obvykle znemožněno vyšetření hemoroidů pohmatem skrz konečník (per rectum);
  • strangulace – zánětem postižené zvětšené hemoroidy vyhřeznou z konečníku, avšak dojde ke stahu svěrače – hemoroidům je tedy znemožněn návrat do análního kanálu; nastává takzvané uskřinutí hemoroidálních uzlů.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Epsomská sůl a glycerin

Rovněž tato méně známá domácí léčba může pomoci s bolestivými hemoroidy. Pomocí jednoduchých složek vytvoříte směs, kterou aplikujete přímo na postižené oblasti.

Postup: Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 2 lžícemi glycerinu. Naneste směs na gázovou podložku a položte ji na bolestivou plochu. Nechte působit po dobu 15–20 minut. Opakujte každé čtyři až šest hodin, dokud se bolest nezmírní.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Jak poznat hemeroidy

Typicky se hemoroidy projevují bolestí, svěděním a krvácením. Krvácení se objevuje v podobě světlé krve na toaletním papíru a doprovází je pocit vlhka. Při opakovaných a dlouhodobých potížích zprvu vznikají hemoroidy, které lze manuálně zatlačit. V pokročilejší stadiích již toto není možné a je nutný zásah lékaře, neboť existuje riziko komplikací (infekce, trombóza, odumírání tkáně či vznik anémie v důsledku zvýšeného krvácení). Popsané příznaky se mohou objevit i u jiných závažnějších onemocnění, a tak je vhodné při přetrvávajících potížích či při změně jejich charakteru navštívit lékaře, aby mohl provést komplexnější vyšetření. Za hlavního viníka vzniku hemoroidů se označuje sedavý způsob života. Při něm se městná krev v žilách v pánvi. Stejně tak k němu přispívá i složení stravy a následně stolice.

Zde naleznete více informací k této tematice a také odkaz na fotografie (fotky).

Zdroj: Léky na hemeroidy

Pomáhá sauna na hemoroidy?

Hlavním nebezpečím u hemoroidů je vysoká teplota. Zvyšuje se přitom riziko vnitřního krvácení a trombózy u rozsáhlých hemoroidů. Pod vlivem vysokých teplot se také uvolňují svaly a zvyšuje tep, což může vést ke krvácení.

Lékaři pacientům doporučují při tomto onemocnění spíše ruskou nebo parní lázeň, které mají relativně nízké teploty. Pobyt v parní lázni by měl být omezen na 7–10 minut.

Zdroj: Hemeroidy a sauna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP