Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHRONICKÝ ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHYŘE VÝPLACHY

OBSAH

Jak zabránit cystitidě?

Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby docházelo k proplachování močového měchýře. Během močení by měl být močový měchýř vyprázdněn úplně. K tomu napomáhá jednoduchý trik: posaďte se dozadu na toaletu a nakloňte se proti zdi. Tato pozice lépe zajišťuje úplné vyprázdnění močového měchýře než obvyklá pozice. Vhodnou prevencí je konzumace brusinkového džusu každý den nebo užívání tobolek s obsahem brusinek. Není pochyb, že tato jednoduchá a přírodní léčba může pomoci snížit frekvenci opakovaných infekcí. Brusinková šťáva působí tak, že chrání před bakteriemi, drží je na stěnách močového měchýře. Močením bezprostředně po pohlavním styku se odplaví většina bakterií z močové trubice. Doporučuje se močit alespoň jednou za dvě hodiny. Ženy, které svůj močový měchýř vyprazdňují jen občas, trpí více na infekce močového ústrojí.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Jaké jsou příznaky zánětu močového měchýře?

  • pocity pálení nebo bolest při močení;
  • časté močení;
  • zakalená a zapáchající moč;
  • bolest nad stydkou kostí;
  • děti do pěti let mají méně jednoznačné příznaky, například slabost, podrážděnost, snížená chuť k jídlu a zvracení;
  • starší ženy nemusí mít žádné příznaky, jiné mají slabost, motá se jim hlava, jsou „zmatené“, mají horečku;
  • občas může být krev viditelná v moči.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, trpím neustálým pálením a slzením očí, lékař mi sdělil , že jde o chronický zánět očních víček a doporučil mi Hylo-fresh kapky, které mi však nepomáhají. Poraďte prosím, čím oči zklidnit.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZANET USI U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

dobry den.mam německého ovčáka ve veku6 let.ma chronicky zanet usi,caste teploty a zmeny na vaze. občas m i zavrčí na mou 18 mesicni dceru.moje maminka mluvila s veterinářkou a pry nejlepší způsob je utraceni psa.ja ale na tento názor nechci pristoupit.prosim o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil Richter.

nejsem veterinář ale NO chovám 40 let na uši mu zkuste mast z konopí (domácí), na reakci na vaši dceru může být žárlivý , je dobré když přichází do rodiny nový člen ho pejskovi "představit" , může to být i tím že pes je nervní z uší pokud dítě pláče nebo je hlasité může mu to způsobovat potíže , veterinářka která léčí přes maminku ? nedoporučuji !!!! při řídké stolici a ubytku hmotnosti může trpět nedostatečnou činností slinivky břišní , potvrdt může jen krevní rozbor cena cca 1000 kč , mám takovou fenku přidávám 1/2 prášku pankreolanu , váhu se nám daří držet i přibírat , má ale řidšlí stolici musí opatrně s jídlem případně použiji smektu do jídla . fenky jsou dvě obě kamarádky s 4 letým vnukem , jedinný problém že jak je malý tak ho vždycky umyjí (olízají ho )i přes jeho protesty

Zdroj: diskuze Chronicky zanet usi u psa

Tekutiny

Pití dostatečného množství tekutin může pomoci s udržením zdravého močového měchýře, protože dochází k dostatečnému vyplachování bakterií, které se v něm usazují. I snížený průchod moči způsobuje nucení k močení nebo vznik infekcí. Nejužitečnější ochranou je pití brusinkových džusů. Brusinky zabraňují usazování bakterií na stěnách močového měchýře. Zároveň byste se měli vyhnout pití kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sisi.

urolog nám nabídl injece (10x) kyseliny hyaluronové do močového měchýře proti infekci e-colli, je to standartní postup?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová aplikovaná injekčně do močového měchýře (Intravezikální léčba) pomáhá zmírňovat bolesti močového měchýře a příznaků střádání intersticiální cystitidy/syndromu bolesti močového měchýře. Můžete plně důvěřovat svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Dosoudilová.

Dobrý den,užívám na nervy cipralex už přes 10 let a mám veliké problémy s očima,mám zelený zákal a bolí mě oči,říkali mi,že mám suché oči a kapu si každý den 6x i více suché slzy,vyzkoušela jsem jich strašně moc, dokonce ve Zlíně mi dělali z krve a nic nezabírá, teď si kupuju kapky bez kponzervantů, nic moc,mám veliké obtíže, taky mám chronický zánět močového měchýře a právě teď studuju léky ROWATINEX, které mi v lékárně nabídli a u toho jsem našla článek, že ten Cipralex jeho užívání může způsobovat právě ty suché oči i močový měchýř, prosím vás,co je na tom pravda????žádný lékař mi toto nikdy neřekl, je mi 54 let, děkuji za informace

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Požádejte svého lékaře - psychiatra, aby Vám místo Cipralexu naordinoval jiný lék, vhodný k Vašemu zdravotnímu stavu. Sama antidepresiva neměňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Jak lékař diagnostikuje cystitidu?

Diagnóza cystitidy je vychází především z popsaných příznaků a projevů. Vizuální vzhled moči nebývá tím určujícím. Nejdůležitější je vyšetření moči prováděné chemickými zkouškami, které jsou velmi rychlé, následně se provádí kultivace moči, kdy se vzorky pošlou do laboratoře, aby byla zjištěna přítomnost bakterií. Vzorek moči musí být čerstvý. Doporučuje se, aby ženy při močení pro laboratorní vyšetření oddělily stydké pysky, čímž zabrání kontaminaci moči. Pokud je objeven zánět, lékař ověří, jestli nejsou v moči bílé nebo červené krvinky nebo bílkoviny. Pokud je výsledek pozitivní, lékař vám může předepsat antibiotika, zatímco čeká na další potvrzení kultivace moči. Je velmi důležité, aby váš lékař poslal moč do laboratoře ke kultivaci a nespoléhal jen na výsledky svého měření. Laboratorní vyšetření moči zjistí, zda jsou bakterie citlivé na antibiotika, která budou použita, nebo zda se neobjevuje nějaká rezistentní bakterie, která by na antibiotika nereagovala. V případě opakovaných infekcí močového systému by měly být provedeny testy u urologa, to znamená ultrazvuk močového systému a cystoskopie (teleskopické vyšetření močového měchýře).

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN PANÍ KAMČO TAK MĚ UŽ NESVĚDÍ VAGÍNA A BOLÍ MĚ MOČOVÝ MĚCHÝŘ POŘÁD A PROSÍM VÁS O RADU JESTLI MÁTE ČAS TAK MĚ PROSÍM ODPOVĚZTE A ZA TU PŘEDCHOZÍ ZPRÁVU MOC DĚKUJU POMOHLA JSTE FAKT ŽE JO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest močového měchýře může mít více příčin, přičemž některé se dají léčit jen léky na předpis, na jiné zas účinkují brusinky a lichořeřišnice. U bolesti močového měchýře se nevyplatí něco jen tak zkoušet. Zde je potřeba provést biochemické vyšetření moči a podle výsledků učinit potřebné kroky. Jasná rada tedy zní: musíte k lékaři na vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Způsoby řízení infekce

Zejména ženy by měly být opatrné, jestliže se u nich infekce často opakuje. Ženy, u kterých se objevuje cystitida častěji, mohou využít střednědobá antibiotika jako ochranu proti infekci. Účinnost dlouhodobých antibiotik (nad 12 měsíců) nebyla jasně stanovena.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Těžko říct. Ale můj pes má nemocné ledviny a spolu s tím srdce, je mu teda 14. Zkusila jsem bachovy květové esence, míchá je Markéta Tomanová na míru - pes začal jíst, chodit. Ledviny nahřívám pohankovými polštářky, aby se trochu rozběhly.... Poté se mu zavodněné břicho zmenšilo na polovinu. To mi poradil p. Toman, který dělá akupunkturu psů, bohužel pouze v Praze.
Takže pokud můžete, stavte se buď za Tomanem nebo zavolejte jeho ženě:
775 353733
Ona má i web stránky. Než uděláte cokoli, zavolala bych prostě jim, a určitě se vám bude rozhodovat lépe :)

Mo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

www.umarkety.cz/akup…

Zdroj: diskuze Chronický zánět ledvin u psa

Co je zánět ledvin

Zánětlivé onemocnění ledvin postihuje tkáň ledvin, především pak ledvinové pánvičky. Nejčastější příčinou zánětu ledvin je proniknutí infekce z nižších částí močových cest, a to z močového měchýře a močových cest, do ledvin. Infekčním mikroorganismům může výrazně pomoci zúžení až ucpání močových cest, protože jakékoliv zpomalení průtoku je příležitostí pro šíření mikroorganismů. Dalším původem vzniku zánětu může být proniknutí infekce z krve při její filtraci v ledvinách.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mona.

Zánět močového měchýře jsem měla několikrát do roka. V létě stačilo, když jsem byla dýl ve vodě a v zimě průvan v práci. Doktorka mi poradila probiotika. Měly by mi pomoct. Koupila jsem si Probiolact. Opravdu pomohly.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět močáku diskuze

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihuje častěji ženy než muže. Zpravidla se jedná o zcela jednoduchou příčinu, která způsobí infekci močové trubice nebo močového měchýře a vede k bolesti zasažených míst. Infekce močových cest nastane při rozmnožování bakterií v močové trubici, odkud se dále rozšiřuje až do močového měchýře. Někteří lidé mohou mít infekci, aniž by to tušili. Většina pacientů však trpí silnou bolestí, nucením na močení a bolestí spodní části zad, dokonce se může v moči objevit i krev.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Příčiny

Cystitida

Cystitida u žen mívá souvislost s větší frekvencí sexuální aktivity. Každý z nás má na kůži bakterie a při pohlavním styku mohou být tyto bakterie v blízkosti močové trubice přeneseny do močového měchýře, kde mohou způsobit cystitidu. Je dobré, když žena po pohlavním styku vyprázdní močový měchýř, protože spláchne i některé bakterie, které by mohly způsobit infekci močové trubice.

Sexuálně přenosné infekce

Kapavka a chlamydie jsou infekce, které mohou způsobit podobné příznaky jako cystitida. Také dochází k poševnímu výtoku, krvácení po pohlavním styku a k zanícení čípku. Cystitida u mladých sexuálně aktivních mužů může být způsobena sexuálně přenosnou infekcí, proto se doporučuje okamžité vyhledání lékařské pomoci.

Paraziti

Paraziti se vyskytují zejména u lidí, kteří pobývali určitou dobu v Africe nebo na Blízkém východě. Močový měchýř může být napaden parazitem schistosomózy. Příznaky jsou podobné zánětu močového měchýře, ale v moči nejsou přítomny žádné bakterie.

Ženy v menopauze

Vzhledem k nedostatku ženských pohlavních hormonů v období menopauzy probíhají v celém těle rozsáhlé změny. Důsledkem toho může být i to, že močový systém snáze podléhá infekci.

Kontaktní dermatitida

Ženy užívající deodoranty nebo jiné potenciálně dráždivé materiály na svých genitáliích se mohou vyhnout příznakům zánětu močového měchýře, pokud budou používat bezproblémové přípravky.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU UŽÍVAT SOUČASNĚ WARFARIN A MACMIROR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Mám zánět močového měchýře a lékař mi předepsal Macmiror. Ale zapomněla jsem upozornit, že beru lék Warfarin. Mohu léky brát současně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Macmiror můžete bez obav užívat společně s Warfarinem. Jen si dejte pozor na alkohol. Macmiror se nesmí kombinovat s alkoholem po celou dobu léčby. Pokud u sebe zjistíte nějaké nežádoucí účinky vlivem tohoto léku, tak je neprodleně sdělte svému lékaři. Pomůžete tím pokračovat ve sledování poměru přínosů a rizik tohoto léčivého přípravku

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu užívat současně Warfarin a Macmiror

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Jaké typy léčby jsou k dispozici?

V lékárně je k dispozici celá řada produktů určených k léčbě cystitidy. Nemohou být však užívány, pokud žena zvrací, pokud je v moči krev, nebo během těhotenství, v takovém případě je nutná konzultace s lékařem. Obvykle jeden cyklus léčby problém vyřeší, ale pokud symptomy přetrvávají i po stanovené léčbě, je potřeba navštívit lékaře.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Komplikace

Silné nebo opakované záněty močových cest mohou vyústit v tyto problémy:

  • zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči až únik moči, inkontinence;
  • zánět ledvin (únava, teplota, časté, pálivé močení, zakalená moč, možná příměs krve, hnisu, nevolnost, zvracení, bolest beder);
  • glomerulonefritida (únava, teplota, krevní bílkoviny v moči, málo moči, bolest beder, nevolnost, trávicí potíže, otoky, vysoký krevní tlak);
  • otrava krve, sepse (zvýšená teplota, zvracení, zrychlené, špatné dýchání, bušení srdce, zrychlení srdeční činnosti);
  • zánět prostaty;
  • neplodnost – rizikovější u žen než u mužů;
  • rakovina močového měchýře (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti, krev v moči, pálení, bolest při močení, časté močení, bolest zad).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Rakovina močového měchýře

Nejčastějšími nádory močového měchýře jsou nádory z přechodného epitelu, takzvaného urotelu. Morfologicky se jedná o papilokarcinomy. Předstupněm nádoru močového měchýře je výskyt polypu v močovém měchýři. Častěji jsou postiženi muži a ročně je hlášeno asi 2 500 nádorů močového měchýře.

Příznaky rakoviny močového měchýře: krev v moči, potíže při močení, časté močení s malými porcemi moči, časté záněty močových cest.

Průběh rakoviny močového měchýře: V počátcích onemocnění jsou obtíže pacienta minimální. Nejčastějším příznakem je výskyt krve v moči – hematurie. Celkové příznaky jako nechutenství, hubnutí a chudokrevnost jsou již projevem pokročilého stadia onemocnění. Pacienti pozorují příměs krve v moči, která je obvykle bezbolestná a opakuje se. Krev je patrná v celé porci moči, tedy není jen na začátku nebo na konci močení. U části pacientů může dojít až k tvorbě krevních sraženin v moči, které mohou ucpat močovou trubici. Pacient nemůže močit, má akutní bolesti v podbřišku se silným nutkáním na močení. Na nádorové onemocnění močového měchýře může upozornit i laboratorní vyšetření moči, kdy příměs krve v moči není ještě pouhým okem viditelná. Výjimečně se onemocnění může projevit bolestmi v bederní krajině, které jsou vyvolány městnáním moči ve vývodném systému ledviny nad močovým měchýřem.

Léčba rakoviny močového měchýře: Léčebný postup závisí na rozsahu postižení močového měchýře, typu nádoru, věku pacienta a jeho fyzickém stavu. Základem je chirurgické odstranění nádoru, dále se uplatňuje radioterapie a chemoterapie. Malé povrchové nádory, které rostou dovnitř do močového měchýře, se odstraňují pomocí operačního endoskopu (ohebná hadice s kamerou a malými operačními nástroji). Někdy se podává po operaci chemoterapie přímo do močového měchýře. U pokročilých nádorů se odstraňuje část nebo celý močový měchýř. Urolog předtím s pacientem prodiskutuje možnosti náhrady močového měchýře, například náhrada střevem, vyústění močovodů na povrch těla nebo vyústění močovodů do konečníku.

Radioterapie se používá v některých případech místo chirurgického zákroku. Může se použít i v kombinaci s chemoterapií. Její výhodou je ponechání močového měchýře, který má zachovanou funkci rezervoáru moči. Komplikací ale může být takzvaná poradiační cystitida – zánět močového měchýře po ozáření. V některých případech vede až k následnému svraštění měchýře a ztrátě jeho funkce. Úspěšnost radioterapie je nižší než u chirurgické léčby.

Kombinace radioterapie a chemoterapie se využívá ke zlepšení účinku záření pomocí některých cytostatik. Tuto léčbu lze zvážit u pacientů, u nichž z nějakého důvodu nelze provést radikální operaci. Chemoterapie se využívá buď před chirurgickým zákrokem ke zmenšení nádoru a zlepšení operovatelnosti, nebo po odstranění nádoru k likvidaci zbývající nádorových buněk. Aplikuje se do žíly. Výjimečně přímo do močového měchýře.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Zánět močového měchýře

Jde asi o úplně nejčastější urologický problém, který prezentují majitelé psů veterináři. Zánět je provázen bolestivostí a výrazným nutkáním k močení. Typickým příznakem je velmi časté močení, i několikrát za hodinu. Zvíře chované v bytě začne být nečistotné. V moči může být (ale nemusí) viditelná krev. K celkovým příznakům patří teplota, apatie, ztráta chuti k jídlu. Samozřejmě záleží na závažnosti bakteriální infekce. Někdy se celkové příznaky nemusí vůbec projevit.

Zánět močového měchýře se může objevit kdykoliv během roku. Poměrně častý je nejen v zimě v důsledku podchlazení, ale i v horkém létě, kdy se pes vykoupe ve studeném potoce. Kromě podchlazení snadno dojede i k infekci.

Zánět je nutné přeléčit antibiotiky, proto pokud začne zvíře nezvykle často močit anebo se pomočuje doma, zajděte s ním na vyšetření k veterináři. Účinnost léčby se zvyšuje, jestliže moč obsahující antibiotika zůstává v močovém měchýři déle. Proto při podávání antibiotik venčete psa v delších intervalech.

U psů dominují infekční bakteriální záněty. Stav je nutné řešit antibiotiky. Diagnostika zahrnuje u nekomplikovaných epizod kromě klinického nálezu i vyšetření moči. Pokud do několika dnů nepřijde úleva, je třeba diagnostické spektrum rozšířit o zobrazovací metody (sonografie, případně RTG) a kultivaci. Při opakujících se zánětech je potřeba vyloučit možnost chronické prostatitidy u nekastrovaných samců a výskyt infekčních močových kamínků.

U juvenilních fenek (před prvním háráním) se můžeme setkat s hnisavým výtokem z pochvy, většinou je mírný výtok hnisu spojený pouze s lokálním zánětem v pochvě a není nutno terapeuticky zasahovat (po odhárání zánět spontánně vymizí). Antibiotika by se měla nasadit v případě přestupu infektu do močové roury a močového měchýře (polakisurie).

Léčba je dlouhodobá a podobně jako u lidí se zánět často vrací, takže se léčba musí opakovat.

Zdroj: Krev v moči u psa

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP