Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRICINA NEDOSTATKU HOŘČÍKU

OBSAH

Vyčerpání hořčíku

Správně fungující ledviny mohou obvykle absorbovat větší množství hořčíku, a to i v případě nedostatečné diety. Diuretika, což jsou léky na krevní tlak a močopudné léky, nebo alkoholismus často způsobují vylučování nadměrného množství hořčíku močovým systémem. Také chronický průjem či zvracení může vést k nedostatku hořčíku.

Zdroj: Příčiny nedostatku hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri .

dobry den mam prozbu palyme štype když vohno nohu takto prejde nejsou nato leky leve stehno dekuji jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jsou křeče a ty mohou vznikat při nedostatku hořčíku a některých vitamínů řady B. Zkuste užívat dva měsíce Magne B6, tady je jeho cena: www.prozdravi.cz/mag…
Také si naplánujte návštěvu u ortopeda a neurologa, abyste se ujistil, že nejde o nic vážného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stehna

Nemoci

Jakékoliv gastrointestinální onemocnění, např. Crohnova choroba, může mít vliv na vstřebávání hořčíku, důvodem je to, že jedna třetina až jedna polovina dietárního hořčíku je absorbována tělem a je přijata přes střeva. Nesprávně pracující střeva tak vedou k nedostatku potřebné denní dávky tohoto důležitého prvku.

Zdroj: Příčiny nedostatku hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená pleť z nedostatku železa

Příznaky

Diagnostikování nemoci z nedostatku hořčíku není jednoduché, neboť projevy se mohou shodovat s projevy jiných onemocnění. Nedostatek hořčíku může způsobit deprese, úzkost, vyšší úroveň podrážděnosti, ztrátu chuti k jídlu, nevolnost, nespavost, poruchy srdečního rytmu, svalové kontrakce nebo křeče, necitlivost, brnění a únavu. Pokud si myslíte, že jste mírně deficitní na hořčík, můžete změnit svůj jídelníček nebo si koupit potravinové doplňky s obsahem hořčíku. Je vždy lepší poradit se nejdříve s lékařem, který zjistí, jestli opravdu trpíte právě nedostatkem hořčíku.


Zdroj: Příčiny nedostatku hořčíku

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘE NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata Košťálová.

přečti si to, máš to z nedostatku vitamínu B

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku narušuje nejvýznamnější rostlinné procesy, jako je fotosyntéza či biosyntéza bílkovin. Dlouhodobější deficit se projevuje především na starších listech omezením zeleného zbarvení, které se označuje jako chloróza. Listové žilky zůstávají zelené, plocha mezi žilnatinou však žloutne. Při pokračujícím nedostatku hořčíku chlorotické části odumírají. Tyto změny jsou často doprovázeny purpurovým zabarvením listů (jako při nedostatku fosforu). Postupně dochází k opadu starších listů a letorosty ovocných stromů se vyholují. Na výskyt nedostatku hořčíku má vliv kyselost půdy. Značný vliv má i množství srážek v zimním a jarním období, které mohou způsobit splavení hořčíku mimo oblast kořenů.

Předpokladem omezení poruch z nedostatku hořčíku je úprava půdních podmínek. Jedná se především o vápnění kyselých půd pomocí hnojiv s obsahem hořčíku, jako jsou dolomity, dolomitické vápence, případně strusky, které se aplikují na podzim. Zjištěný nedostatek hořčíku během vegetace je možné omezit přihnojením rostlin hnojivem Kieserit nebo hořkou solí. Účinnost tohoto zásahu silně závisí na vlhkosti půdy, proto je vhodná kombinace se závlahou. Nelze však očekávat výrazný efekt na půdách silně kyselých a půdách s vysokým obsahem draslíku.

Zdroj: Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE - DOTAZ K PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o radu,
mám 3 anturie, 1 velkokvětou /asi 3 roky/ a 2 s menšími květy /2 a 1 rok/ krásně mi pořád kvetou, ale problém je v tom, že u všech nových přirůstků se listy i květy - nějak nemohou dostat ven ze "svého obalu", tím pádem jsou zakrnělejší. Musím jej buďto ručně - naříznout a roztrhnout, nebo se list třeba i vůbec nedostane ven až dojde k jeho zlomení. Poradí mi někdo, co jim chybí , nebo v čem je problém.
Děkuji za radu a odpověď.
Tancíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Příčina tkví v nedostatku světla. Když má rostlina krátké dny, například když je umístěna na východním nebo severním okně nebo je daleko od okna, tak nestačí vyvinout listy/květy do takové míry, aby pukly jejich přirozené obaly. Změnou místa by se měly tyto problémy vyřešit.

Zdroj: diskuze Anturie - dotaz k pěstování

Instrukce pro testování nedostatku hořčíku

  • Použijte 24hodinový test moči pro stanovení celkového množství hořčíku ve svém těle při vylučování. Po sběru moči vám dá lékař injekci s uvedeným množstvím hořčíku. Následně sbíráte moč stále po dobu 24 hodin, aby lékař určil, kolik z přidaného hořčíku se udrželo ve vašem těle. Pokud vaše tělo zadržuje více hořčíku, než je obvyklé, pak z toho lékař může vyvodit, že máte nedostatek minerálů a vaše tělo si zachovalo hořčík z injekce, protože tím kompenzovalo jeho nedostatek.
  • Ke zhodnocení úrovně hořčíku v těle se rovněž používá sublingvální epiteliální test. Lékař udělá výtěr zpod jazyka, aby získal epitelové buňky, pak odešle vzorek do laboratoře k analýze. Tato metoda testování bývá přesnější než 24hodinový test moči, protože kontroluje hořčík přímo v buňkách.
  • Zhodnoťte, zda se vaše příznaky shodují s běžnými indikátory nedostatku hořčíku. Mnohé z těchto symptomů (bolesti zad, menstruační křeče a bolesti hlavy) mohou být příznaky celé řady onemocnění. Ale pokud se vyskytne více příznaků, které poukazují na nedostatek hořčíku, může to být pro vašeho praktického lékaře vodítko ke stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Test na nedostatek hořčíku

Sekundární hořčíkový deficit

Mnohem větší vliv na deficit hořčíku v lesních ekosystémech má jeho sekundární nedostatek, který je způsoben historickým a současným využíváním území. Mezi současné antropogenní příčiny deficitu hořčíku patří například typ těžby a odvoz biomasy z lesního ekosystému (nejhorší je odvoz veškeré biomasy včetně seštěpkovaných zbytků těžebního odpadu ihned po těžbě, včetně jehličí), druhová skladba porostu, vyplavování hořčíku v důsledku atmosférického znečištění antropogenní činností. Poslední ze jmenovaných příčin patří mezi nejdůležitější, a to z důvodu vyplavení bází, v našem případě hořčíku, v důsledku kyselých atmosférických depozic s následnou mobilizací toxického hliníku, snižující absorpci iontů hořčíku kořeny.

Kromě výše uvedeného mechanismu acidifikace dochází důsledkem zvýšeného impaktu dusíku z atmosféry k nadměrné spotřebě hořčíku rostlinami. V neposlední řadě přispívá k sekundárnímu deficitu hořčíku ozónová zátěž, a to hlavně ve vyšších polohách. Kombinací výše jmenovaných faktorů dochází ke snížení vitality stromů a k jejich dalšímu napadání škůdci a patogeny.

Zdroj: Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Diskuze

V diskuzi LEČITELÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŠAMAN.

Spoustu onemocnění je z přebytku a nebo nedostatku energie čchi. Jde nejen zjistit ale i vytvořit odstranění pomoci AKUTRONIKU. Další informace viz. www.mrs-ivn.com

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: lečitelé

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku může například způsobovat příznaky projevující se jako problémy se zády a šíjí. Dlouhodobý nedostatek tohoto minerálu může vést k narušení zubů a kostí, stejně jako toku enzymů, které ovlivňují mnohé procesy v těle. Zvláště mohou být narušeny procesy, které mají na starost trávicí činnost. Hořčík může být přijímán i pomocí vhodných přípravků. Lidé s poruchou funkce ledvin by si měli být vědomi toho, že nesmí překročit doporučenou denní dávku.

Zdroj: Minerál hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPENATÝ VÝRŮSTEK NA RAMENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaňatová Anna.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak pomoci usazenému vápníku v ramením kloubu. Lékař nedoporučuje operaci. Po rehabilitaci stále trvají bolesti. Ráda bych věděla, jak si upravit jídelníček a třeba podpůrnou léčbu bylinami. Děkuji za vaši radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odvápnění je možné pomocí hořčíku. Když budete užívat dvojnásobné množství doporučené denní dávky hořčíku, tak bude docházet k mírnému ubývání vápníku v celém těle.

Zdroj: diskuze Vápenatý výrůstek na rameni

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melanom?.

Dobrý den, po odlakování nehtů jsem objevila tento flek. Nepamatuji si, že bych se někde udeřila. Před měsícem jsem na nehtu ještě nic neměla. Mohlo by se jednat o melanom? :( přeji hezký den.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je pouze krevní výron. Během růstu došlo k protržení vlásečnice pod nehtem, ze které vyteklo trochu krve. Ta se dostala pod nehet a vytvořila tam tuto mapu. Příčina může být mechanická vlivem tlaku, který si nemusíte vůbec pamatovat, a nebo metabolická, kdy dojde ke změnám v srážlivosti krve vlivem užití alkoholu nebo nedostatku čerstvé zeleniny ve stravě. Nyní je třeba nechat nehet odrůst, časem se skvrna ztratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Možné příčiny deficitu hořčíku

Hořčík patří mezi významné biogenní prvky jak pro rostliny, tak i pro živočichy. V rostlinách zasahuje do celé řady metabolických procesů a nejvíce je spojen s fotosyntézou. Velmi důležitá je jeho funkce v chlorofylu, kde je chelátově vázán v porfyrinovém jádře, ale také se podílí na utváření gran a světlosběrných pigmentů v chloroplastech. Dále se účastní syntézy bílkovin a je aktivátorem celé řady enzymatických reakcí. Jeho nedostatek způsobuje řadu poruch a komplikací. Při deficitu hořčíku jsou nejdříve ochuzeny jiné metabolické procesy rostliny a teprve poté samotný chlorofyl, kde je vázáno přibližně 20 % hořčíku z celé rostliny, proto samotným projevům chlorózy hořčíku předchází hluboký metabolický rozvrat, který je často doprovázen nekrózami pletiv a následnou defoliací. Extrémním důsledkem nedostatku hořčíku v lesních ekosystémech je dokonce odumření stromů.

Obecně je množství hořčíku v cévnatých rostlinách úměrné rychlosti jeho absorpce. Pokud je absorpce nízká pro krytí požadavku hořčíku z hlediska výživy, tak se začne projevovat jeho nedostatek. Často je výsledkem jeho ztrát v důsledku vyluhování nebo neúměrných ztrát biomasy v lesních ekosystémech. Rychlost absorpce hořčíku, která je příliš nízká k udržování fyziologicky optimální úrovně hořčíku v rostlinné buňce, však může být způsobena řadou faktorů. Za základní příčinu nedostatku hořčíku v lesních ekosystémech se považuje nízká koncentrace hořčíku v půdě, způsobená nízkým obsahem hořčíku v matečné hornině nebo jako následek dlouhého či intenzivního vyluhování. Nedostatečnou zásobu přístupného hořčíku v půdě nelze stanovit jako jedinou příčinu žloutnutí, protože výskyt žloutnutí jehličí smrku ztepilého není vždy vázán pouze na půdy s extrémně nízkým obsahem výměnného hořčíku, popřípadě jiných bází. Na stanovištích ovlivněných žloutnutím mohou být v blízkém sousedství často nalezeny zdravé i chřadnoucí stromy, a to ve stejných klimatických i půdních podmínkách. Příčin tohoto jevu může být celá řada, a proto se hořčíkový deficit dělí na primární a sekundární.

Zdroj: Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Poradna

V naší poradně s názvem HORCIK A PRIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den užívám Magnosolv jeden sáček ob den a dozvěděla jsem se že se po něm přibirá na váze.To bych nerada .Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak to je ale pěkný nesmysl! Na váze se přibírá z nadměrné stravy a nedostatku pohybu. Ale určitě se nepřibere po nějakém prášku. To dá přece rozum, né? Hořčík je skvělý na kosti a proti svalovým křečím. Také se po něm dobře spí a proto je lepší užívat ho večer.

Zdroj: diskuze Horcik a pribirani

Vliv nedostatku železa na akné

Železo dodává pleti svěží vzhled, a tím vlastně předchází jejímu stárnutí. Nezdravý a nápadně bledý vzhled bude zřejmě důsledkem nedostatku železa. Velkým zdrojem železa jsou sušené meruňky, semínka, oříšky, luštěniny, listová zelenina a vepřová játra.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Diskuze

V diskuzi JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Nejlepší je prevence. Já jím denně hrstičku ořechů, ovoce, zeleninu, luštěniny. Z masa zařazuji do jídelníčku telecí, kuře, králík. Velkým vzorem je pro mne americký lékař J. Fuhrman. Jeho léčba je založena na zdravých potravinách. Tyto potraviny mají i dostatek hořčíku, takže nemusím přemýšlet nad žádným testem.

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Nedostatek hořčíku

Vzhledem k častému stresu a zelenině, která je díky průmyslovému pěstování a zpracování chudší na hořčík, je nedostatek hořčíku i přes jeho obsah ve většině potravin poměrně častý. Mezi nejznámější projevy nedostatku řadíme předčasnou ztrátu zubů, jejich křehkost a vyšší kazivost, špatný vývoj kostí, pomalé hojení zlomenin, podrážděnost, únavu, nepravidelný tep, nespavost, svalové křeče a žaludeční vředy, třes rukou a vlivem více aspektů se může vyskytnout i deprese, dezorientace a halucinace. U dětí se může nedostatek projevit nočním pomočováním a při vážných poškozeních ledvin a zásobování těla minerály se mohou vyskytnout i ledvinové kameny.

Zdroj: Jak funguje hořčík

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Příznaky nedostatku selenu

K nedostatku selenu obvykle dochází po delší době, kdy nejsou ve stravě zastoupeny žádné obilné výrobky nebo živočišné zdroje selenu. Známým příznakem nedostatku selenu je selhání srdce. Podle některých studií je zřejmé, že nedostatek selenu může vést k rakovině. Při předávkování naopak může selen způsobit vážné otravy.

Zdroj: Stopový prvek selen

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík

Zdroje hořčíku

Hlavním zdrojem hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže a sójové boby. Slunečnicová a sezamová semínka mají také vysoký obsah hořčíku. Některé minerální vody jsou bohaté na hořčík. Hořčík je zvláště důležitý pro správnou funkci svalů, působí jako prevence proti svalovým třesům nebo křečím při sportu. Vylučováním potu z těla je ztrácen i hořčík, je tedy nutné při dlouhodobé zátěži věnovat pozornost adekvátnímu doplňování hořčíku.

Zdroj: Minerál hořčík


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP