Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VAPENATY NARUSTEK

OBSAH

Účinné látky

Přípravek na hubnutí Nidora obsahuje maltodextrin, fosforečnan vápenatý, oxid křemičitý, sójový lecitin a přirozené i umělé příchutě.

Zdroj: Nidora na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPENATÝ VÝRŮSTEK NA RAMENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaňatová Anna.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak pomoci usazenému vápníku v ramením kloubu. Lékař nedoporučuje operaci. Po rehabilitaci stále trvají bolesti. Ráda bych věděla, jak si upravit jídelníček a třeba podpůrnou léčbu bylinami. Děkuji za vaši radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odvápnění je možné pomocí hořčíku. Když budete užívat dvojnásobné množství doporučené denní dávky hořčíku, tak bude docházet k mírnému ubývání vápníku v celém těle.

Zdroj: diskuze Vápenatý výrůstek na rameni

Složení černé masti

Hlavní léčivá látka je ichthammolum 2,7 g v 30 g masti (pix). Pomocné léčivé látky v černé masti jsou perboritan sodný, oxid vápenatý, síran draselno-hlinitý, tuk z ovčí vlny (lanolin), žlutá sírová vazelína a čištěná voda.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Diskuze

V diskuzi : NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Napiste mi na meilik,potrebuji vedet vice,nez ppisujete zde a pak vam dokazu na 90% pomoci.Vyrabim na to specialni masticku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Zavolejte mi na 607131750,a domluvime se,jak to poslu,pokud budete mit zajem.Juknete se na www.prirodni-lecive-…

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Proč se tvoří písek v močovém měchýři

Písek v močovém měchýři se tvoří z močových kyselin, rozborem se zjistí, zda jde o usazeniny vápníku, oxalátů, či fosfátů. Vápenatý písek pochází nejčastěji z nadměrné konzumace sýra a jiných mléčných výrobků, oxalátový pak z konzumace špenátu, angreštu či rybízu, fosfátový z celé řady jídel a písek z kyseliny močové pak z konzumace jater, ledvin, sardinek a rybích jiker.

Zdroj: Písek v moči

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempirek.

Čau, tohle vypadá jako hemoroid a ten se sám nevyléčí. Je třeba jít za praktickým lékařem a požádat ho o doporučení ke specialistovi. Když to zanedbáš, tak situace se zhorší a může dojít k bolestivým zánětům. A ty bývají velice nepříjemné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Složení

Ichtoxyl, lidově známý pod názvem černá mast, obsahuje léčivou látku ichthammolum 2,7 g ve 30 g masti.

Ichtoxylová mast obsahuje jako hlavní účinnou látku léčebný dehet ichtamol. Ichtamol působí protisvědivě, protizánětlivě, snižuje tvorbu mazu (působí antiseboroicky), má mírný dezinfekční účinek, zvyšuje kožní prokrvení.

Perboritan sodný, oxid vápenatý a síran hlinito-draselný působí mírně dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek.

Zdroj: Ichtyolová mast

Hills Canine C/D

Hills Canine C/D pozitivně ovlivňuje zdravotní stav u psů s močovými kameny a diagnózou struvitové urolitiázy (prevence výskytu a rekurence), a to tak, že snižuje koncentraci struvitových složek v moči, znesnadňuje tvorbu a shlukování struvitových krystalů, redukuje oxidativní poškození buněk a tím pomáhá bojovat proti urolitiáze.

Hills Prescription Diet Canine c/d není určeno pro:

  • kočky;
  • štěňata;
  • březí nebo kojící feny;
  • psy, kterým jsou současně podávány acidifikátory moči;
  • psy s nestruvitovou urolitiázou, hyperlipidémií nebo pankreatitis (i v anamnéze nebo se zvýšeným rizikem pankreatitis).

Pozitivní účinky: Snižuje koncentraci struvitových složek v moči – hořčíku, amoniaku (z bílkovin) a fosfátu. Cílené pH moči (kyselost: pH 6,2–6,4) znesnadňuje tvorbu a shlukování struvitových krystalů. Speciální antioxidační formule (doplněna) redukuje oxidativní poškození buněk a tím pomáhá bojovat proti urolitiáze.

Složení konzervy: Hovězí maso, kuřecí maso, mletá rýže, mletá kukuřice, vepřová játra, rostlinná vláknina, rostlinný olej, síran vápenatý, chlorid draselný, jodizovaná sůl, vitamíny a stopové prvky.

Složení granulátu: Mletá kukuřice, kuřecí a krůtí moučka, živočišný tuk, ochucovadla, hrachová moučka, rostlinný olej, uhličitan vápenatý, lněné semínko, sůl, chlorid draselný, taurin, vitamíny a stopové prvky. Obsahuje antioxidanty schválené EU.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

to budou hemoroidy, nejlepší je domácí konopná mast, po umytí natírat několikrát denně. léčba se sice táhne několik týdnů, ale zato je stoprocentní ;)

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Dávkování

Při obtížích: Užívejte 3 tablety denně ráno až do zmírnění problémů (vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem).

Při pravidelném užívání: Užívejte 2 tablety denně ráno po dobu 3 měsíců (kúru doporučujeme absolvovat minimálně 2x ročně). Tablety užívejte na lačno (minimálně 20 minut před jídlem), zapijte vodou.

Skladování: Skladujte při teplotě od 15 °C do 25 °C na suchém a tmavém místě, v původním balení, mimo dosah dětí.

Složení: 1 enterosolventní tableta Senzycolu (618 mg) obsahuje SilkUP™ komplex 230 mg, který se skládá z: extrakt kurkumy 20 : 1 200 mg, enzym serapeptáza 60.000 IU, inulin 150 mg, měď 500 μg 50% DDD (DDD je doporučená denní dávka), piperin 95% 500 μg.

Pomocnými látkami jsou: mikrokrystalická celulóza 260 mg, stearan hořečnatý 10 mg, celkem bez potahu 600 mg. Enterosolventní potah 18 mg se skládá z: povidon 40, koloidní bezvodý oxid křemičitý, sodná sůl, karboxymethyl škrobu, kukuřičný škrob, fosforečnan vápenatý, mikrokrystalická celulóza, makrogol 8000, oxid titaničitý – barvivo, mastek, sacharóza.

Hmotnost obsahu 220 tablet: 135,96 g ± 5 %

Balení: 200 + 20 tablet zdarma

Zdroj: Nejlepší lék na křečové žíly

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Svobodová.

Přeji krásný den,
mlěa bych zájem, jestli mi napišete, jak jste zbavila nárustku na konečníku. Byla jsem 3x na operaci a mám to zase. Děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Napiste mi na meilik,potrebuji vedet vice,nez ppisujete zde a pak vam dokazu na 90% pomoci.Vyrabim na to specialni masticku.

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Annamaet krmivo pro kočky

Annamaet krmivo pro kočky se vyrábí ve dvou variantách, a to Original a Grain free.

Original

Jde o holistickou recepturu, krmivo je přirozeně konzervováno, vyrobeno bez kukuřice a pšenice. Všechny použité suroviny jsou přírodní a krmivo neobsahuje žádné umělé konzervanty, barviva nebo ochucovadla. Receptura je založena na velmi kvalitních živočišných bílkovinách s vysokou stravitelností.

Annamaet Original Feline Chicken & Fish je receptura vyhlášená svou výjimečnou chutí. Je vyrobena z kvalitních kuřat a ryb a hnědé rýže, bez přidání kukuřice či pšenice. Obsahuje také sledě a kraby pro větší chutnost. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin jsou zde zařazeny i řasy. Krmivo je vhodné pro kočky ve všech životních stadiích.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), ovesné vločky, proso, ječmen (ječné kroupy), moučka ze sleďů, sušená vejce, sušená řepná dužina, krabí moučka, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušené pivovarské kvasnice, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), brusinky, chlorid sodný, uhličitan vápenatý, chlorid draselný, L-lysin, DL-methionin, kyselina L-askorbová, juka schidigera, taurin, vitamin E, niacinamid, moučka z mořských řas, biotin, vitamin B1, vitamin B6, vitamin A, vitamin B2, D-pantothenan vápenatý, vitamin B12, kyselina citrónová, vitamin D3, kyselina listová, síran železnatý, síran zinečnatý, chelát zinku, chelát železa, oxid zinečnatý, síran měďnatý, síran manganatý, chelát manganu, chelát mědi, oxid manganatý, seleničitan sodný, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti kočky. Denní dávka pro kočku ve velikosti do 2,5 kg by měla být 35–71 g; pro kočku od 2,5 do 4 kg je denní dávka 71–80 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za poměrně příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Grain free

Jde o holistickou recepturu, krmivo je přirozeně konzervováno, vyrobeno zcela bez obilovin. Všechny použité suroviny jsou přírodní a krmivo neobsahuje žádné umělé konzervanty, barviva nebo ochucovadla. Základ krmiva tvoří vysoce kvalitní masové moučky. Obilné složky jsou nahrazeny hráškem nebo maniokem (tj. škrob z hlíz manihotu obecného).

Annamaet Grain Free Feline Chicken & Fish je receptura věrná masožravému původu koček – bez obilovin, vyrobena z kvalitních kuřat a ryb, obsahující velké množství bílkovin. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin jsou zde zařazeny i řasy. Krmivo je určené pro kočky ve všech životních stadiích.

Složení: kuřecí moučka, tapioka (maniok), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), moučka ze sleďů, sušená vejce, sušené pivovarské kvasnice, hrách, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), přírodní aroma, mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), brusinky, chlorid draselný, DL-methionin, kyselina L-askorbová, juka schidigera, taurin, cholinchlorid, vitamin E, niacinamid, moučka z mořských řas, biotin, vitamin B1, vitamin B6, vitamin A, vitamin B2, D-pantothenan vápenatý, vitamin B12, kyselina citrónová, vitamin D3, kyselina listová, síran železnatý, síran zinečnatý, chelát zinku, chelát železa, oxid zinečnatý, síran měďnatý, síran manganatý, chelát manganu, chelát mědi, oxid manganatý, seleničitan sodný, jodičnan vápenatý.

Denní dávka pro kočku ve velikosti do 2,5 kg by měla být 19–28 g; pro kočku od 2,5 do 4 kg je vhodná denní dávka 28–56 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za vcelku příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Zdroj: Annamaet

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Nevim,jestli je to jeste aktualni,ale zrejme jsou to hemeroidy,pokud budete mit zajem,mam na to skvelou vec domaci vyroby a jeste nikdy to nezklamalo.A uz to pomohlo plno lidem.v pripade zajmu se muzete ozvat na meilik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeńka Svobodová.

Přeji krásný den,
mlěa bych zájem, jestli mi napišete, jak jste zbavila nárustku na konečníku. Byla jsem 3x na operaci a mám to zase. Děkuji Svobodová

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Léčba

Důležité je správně určit druh kamene, protože příslušná léčba se liší dle jeho složení. Cílem léčení je snížit koncentraci látek, které tvoří kaménky v moči, udržet vhodné pH moči a zvýšit průtok moči.

Postup

Nejprve provede veterinární lékař diagnostické testy, aby určil počet a druh močových kamenů, dále zjišťuje poškození sliznice močových cest. Nutné je vyšetření moči, krve, rentgen a ultrazvuk. Výsledky umožňují vybrat způsob léčby. Některé kameny lze odstranit rozpouštěním pomocí léků a speciálních klinických diet, u jiných je jediným řešením operace. V každém případě je pak nutná doživotní dieta.

Důležitou součástí léčby je tedy dietní opatření na eliminaci tvorby kamenů. Nejvíce doporučovaným jídlem, které by se mělo objevit v jídelníčku nemocného psa, je vařená rýže, a to v množství až 700 gramů v 1 kg potravy. Dále můžeme do jídelníčku zařadit rostlinný olej a vařená vejce. Pes by měl dostávat nejrůznější vitamíny, chlorid draselný a uhličitan vápenatý. Potraviny, které tvoří kyselinu močovou, se musí z jídelníčku úplně vypustit. Takovými potravinami jsou vnitřnosti, červené maso a droždí.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Hills Canine W/D

Hills Canine W/D je kompletní krmivo pro psy se sklonem k obezitě, s cukrovkou, s onemocněním střev (hyperlipidémie, kolitis nebo konstipace). Prevence struvitové urolitiázy u psů se sklonem k obezitě.

Napomáhá při:

  • prevence obezity
  • onemocnění z nedostatku vlákniny (tj. diabetes mellitus, hyperlipidémie, kolitis nebo konstipace);
  • lymfangiektázie;
  • hyperlipidémie (použijte Canine W/D granulát);
  • pankreatitis s hyperlipidémií;
  • prevence struvitové urolitiázy u psů se sklonem k obezitě.
Hills Prescription Diet Canine w/d není určeno pro:
  • kočky;
  • štěňata;
  • březí nebo kojící feny;
  • psy, kterým jsou současně podávány acidifikátory moči;
  • psy oslabené, vyhublé nebo dehydratované.

Doplňující informace: Prescription Diet Canine W/D je vhodná pro dospělé psy, kteří jsou méně aktivní nebo kastrovaní, je také určena pro prevenci opětovného získání nadváhy po úspěšném snížení váhy.

Pozitivní účinky: Energie a tuk (snížený obsah) zabraňuje získání nadváhy a pomáhá snížit hladinu tuků. L-karnitin (doplněn) zlepšuje přeměnu tuků na energii, pomáhá udržovat podíl tělesné svaloviny. Hořčík, fosfor, bílkoviny (snížený obsah) snižují v moči koncentraci struvitových složek – hořčíku, amoniaku (z bílkovin) a fosfátu. Udržuje pH moči (kyselost: pH 6,2–6,4), a tak znesnadňuje formování a shlukování struvitových krystalů. Speciální antioxidační formule (doplněna) redukuje oxidativní poškození buněk a tím napomáhá předcházet chronickým stavům. Vláknina (vysoký obsah) je prevencí obezity: velký objem stravy vyvolává pocit nasycení a předchází pocitu hladu:

  • při diabetu mellitu pomáhá minimalizovat výkyvy krevní hladiny glukózy, což může vést ke snížení dávky inzulínu;
  • při kolitidě upravuje čas střevní pasáže;
  • při konstipaci absorbuje vodu a zvyšuje motilitu střev.

Složení konzervy: Mletá kukuřice, kuře, drcený ječmen, vepřová játra, celulóza, sušená celá vejce, ochucovadla, rostlinný olej, síran vápenatý, chlorid draselný, uhličitan vápenatý, jodizovaná sůl, taurin, L-tryptofan, doplněk L-karnitinu, vitamíny a stopové prvky.

Složení granulátu s kuřetem (minimálně 16 %): Mletá kukuřice, celulóza, kuřecí a krůtí moučka, kukuřičný lepek, hrachová moučka, ochucovadla, sušená řepná dužina, živočišný tuk, lněné semínko, rostlinný olej, citrát draselný, sůl, L-lysin hydrochlorid, doplněk L-karnitinu, mletá rýže, chlorid draselný, taurin, L-tryptofan, vitamíny a stopové prvky. Obsahuje antioxidanty schválené EU.

Zdroj: Močové kameny u psa

Zdroje vápníku

Nejvíce vápníku je v mléku a zelenině.

Mezi hlavní zdroje vápníku patří:

Mléčné výrobky

Výrobky jako mléko, jogurt a sýr jsou bohaté na vápník.

Sójové boby

Nasucho pražené sójové boby jsou dobrým zdrojem vápníku. Půl šálku sojových bobů obsahuje 230 mg vápníku, což z nich dělá vynikající zdroj vápníku pro ty, kteří drží veganskou dietu.

Tmavě zelená, listová zelenina

Vařená kapusta, špenát a lísková zelenina jsou dobrým zdrojem vápníku. Kapustové listy mají nejvyšší množství: jeden list poskytuje 175 mg vápníku.

Potraviny obohacené vápníkem

Pomerančový džus a cereálie jsou často obohaceny vápníkem. Citrát malát vápenatý je dobře vstřebatelná forma, která se nachází v některých obohacených šťávách. Existují také obohacené cereálie, které poskytují až 1 000 mg vápníku na porci.

Konzervovaný losos

Kromě mléčných výrobků je konzervovaný losos jedním z nejlepších zdrojů vápníku ve stravě. Pouhých 100 gramů konzervovaného lososa poskytuje 191 mg vápníku. Losos také obsahuje vitamín D, který pomáhá vašemu tělu absorbovat více vápníku.

Fíky

Pět sušených nebo čerstvých fíků dodá vašemu tělu 135 mg vápníku. Papája a pomeranče jsou dvě další ovoce s vysokým obsahem vápníku.

Moučné tortilly

Dobrá zpráva pro milovníky sacharidů: jedna 30-ti centimetrová moučná tortilla vám poskytne 90 mg vápníku.

Konzervované pečené fazole

100 gramů konzervovaných pečených fazolí obsahují 145 mg vápníku. Fazole také obsahují hodně vlákniny.

Zdroj: V čem je nejvíce vápníku

Příbalový leták

Informace o produktu:

Přípravek Wurm-Ex je doplněk stravy, obsahuje extrakt listových pupenů ořešáku královského. Ořešák královský je již mnoha staletí používán, protože přispívá k přirozené obraně těla před externími parazity a k normální funkci střevního traktu. Součástí přípravku Wurm-Ex je i vitamín B2, který přispívá k udržení normálního stavu sliznic. Oproti jiným přípravkům obsahuje Wurm-Ex také složku pro snížení míry únavy a vyčerpání, a to kyselinu pantothenovou. Wurm-Ex je vhodný pro ty, kteří chtějí začít s detoxikací organismu, obzvláště pak pro majitele domácích mazlíčků. Nezapomeňte na pravidelné odčervení psů a koček, které s vámi sdílí vaši domácnost.

Složení – účinné látky:

Listové pupeny ořešáku královského (Juglans regia, vodný extrakt) 50 mg; huminové kyseliny (humát draselný) 30 mg; oddenek kurkumy dlouhé (Curcuma longa, 90% extrakt stand. jako kurkumin) 10 mg; pantothenová kyselina (pantothenan vápenatý) 6 mg; vitamín B2 (riboflavin) 1,4 mg v 1 tobolce Wurm-Ex.

Celkové složení přípravku Wurm-Ex:

Emulgátor (směs rostlinných olejů/triacyl­glyceroly řepkového semene), obal tobolky (hydroxypropyl­methylcelulóza), regulátor kyselosti (hydroxid hořečnatý), listové pupeny ořešáku královského (Juglans regia, vodný extrakt), plnidlo (mikrokrystalická celulosa), huminové kyseliny (humát draselný), protispékavá látka (hořečnaté soli mastných kyselin), zahušťovadlo (alginát sodný), pantothenan vápenatý, kurkumin, protispékavé látky (isomalt, oxid křemičitý), riboflavin.

Interakce:

Wurm-Ex nemá kontraindikace na léčiva.

Nežádoucí účinky:

U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky.

Dávkování:

Užívejte 1 tobolku Wurm-Ex večer před jídlem. Viz také níže upozornění.

Způsob užití:

Tobolky Wurm-Ex zapijte dostatečným množstvím vody.

Upozornění:

Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy.

Není určeno dětem do 3 let věku.

V případě, že vaše tělesná hmotnost překračuje 70 kilogramů, užívejte 10 dnů 2 tobolky Wurm-Ex a zakupte výhodnější balení Wurm-Ex 20 tobolek.

Při hmotnosti nad 100 kg doporučujeme po 14 dnech detoxikaci zopakovat.

Detoxikaci není vhodné provádět při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím.

Může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice.

V případě zvýšeného pozorování mrtvých těl červů či jejich částí ve stolici doporučujeme kontaktovat lékaře a žádat komplexní vyšetření na helminty. Může se jednat především o odolné druhy kmene Platyhelmintes a Nematoda.

Uchovávání:

Wurm-Ex ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu a temnu, při teplotě do 30 °C.

Výrobce:

clineX JRP Enterprise s.r.o., Praha

Balení:

10 tobolek

Zdroj: Wurm-Ex příbalový leták

Léčba příznaků

Zde je několik jednoduchých tipů pro léčbu příznaků alergie na brusinky.

  • Mírná alergická vyrážka může být léčena lokální aplikací surového medu nebo gelu Aloe vera. Při alternativní léčbě jsou podávána antihistaminika.
  • Homeopatické léky jsou považovány za velmi prospěšné, a to v případech závažných alergických reakcí spojených s nadměrným svěděním a pálením kůže.
  • Doporučuje se zvýšení příjmu tekutin. Tekutiny pomáhají ledvinám s odplavováním přebytku toxinů z těla. Tato terapie (léčba) se používá pouze v případech mírné alergické reakce.
  • V případě závažných alergických reakcí, neztrácejte čas domácí léčbou, ale spěchejte do nejbližší nemocnice.

Existují určitá preventivní opatření, která je třeba dodržet před použitím brusinkového džusu užívaného k léčbě infekce močových cest nebo jiných příznaků.

  • Vždy se poraďte s lékařem, který zná klady a zápory konzumace brusinek s ohledem k vašemu zdravotnímu stavu. Co může být přínosem pro ostatní, nemusí být přínosem pro vás.
  • Brusinky obsahují značné množství kyseliny salicylové, která je stejná jako aspirin. Osoby s alergií na aspirin by měly omezit příjem brusinek. Nadměrný příjem brusinek může mít za následek alergickou reakci.
  • Většina brusinkových šťáv je smíchána s velkým množstvím cukru, aby bylo dosaženo příjemné chuti. Diabetičtí jedinci by měli vždy raději volit neslazenou brusinkovou šťávu, nebo tu, která obsahuje umělá sladidla.
  • Brusinky obsahují šťavelan. Šťavelan vápenatý tvoří ledvinové kameny. Pacienti s anamnézou ledvinových kamenů nebo s jiným onemocněním ledvin by se měli vyhnout brusinkám nebo produktům s obsahem brusinek.

Zdroj: Alergie na brusinky

Annamaet granule pro psy

Annamaet krmivo pro psy se vyrábí ve dvou variantách, a to Original a Grain free.

Original

Na výrobu těchto krmiv je využívána holistická receptura, jsou přirozeně konzervována, vyrobena bez kukuřice a pšenice. Všechny použité suroviny jsou přírodní a krmiva Annamaet neobsahují žádné umělé konzervanty, barviva nebo ochucovadla. Každá receptura je založena na velmi kvalitních živočišných bílkovinách s vysokou stravitelností. V řadě Original výrobce nabízí 5 různých druhů, které se mezi sebou liší především obsahem bílkovin a tuků, tj. svou energetickou hodnotou. Všechna krmiva Annamaet splňují požadavky na výživu psů ve všech životních stadiích, jsou tedy vhodná jak pro štěňata, tak pro dospělé psy. Při výběru vhodné receptury se rozhodujte podle aktuálních energetických potřeb svého psa nebo dle jeho chuťových preferencí.

Annamaet Adult 23%

Annamaet Adult je receptura vytvořená pro starší psy nebo psy s pomalejším metabolismem. Velmi oblíbená je také ve větších chovech psů. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, proso, ovesné vločky, ječmen (ječné kroupy), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušená řepná dužina, sušené pivovarské kvasnice, lněná moučka, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, řasy (zdroj mastných kyselin), lecitin, chlorid sodný, uhličitan vápenatý, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, chlorid draselný, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pro psa ve velikosti do 6 kg je vhodná denní dávka 74–124 g; pro psa od 7 do 13 kg se doporučuje denní dávka 124–173 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za celkem příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Option 24%

Annamaet Option představuje alternativní variantu k drůbežím recepturám, je vyrobená z divokých tichomořských lososů a zvěřiny. Jde o velmi oblíbenou recepturu, vhodnou například při řadě potravinových alergií. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy.

Složení: moučka z lososa, hnědá rýže, proso, moučka ze zvěřiny, ovesné vločky, ječmen (ječné kroupy), řepkový olej (canola), jehněčí moučka, moučka ze sleďovitých ryb (menhaden), menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušené rajčatové výlisky, lněná moučka, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, chlorid sodný, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes o velikosti do 6 kg by měl dostávat 53–132 g; pes od 7 do 13 kg potřebuje 132–185 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za poměrně příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Encore 25%

Annamaet Encore je receptura vytvořená pro aktivní psy a vhodná pro potřeby štěňat včetně štěňat velkých plemen. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, proso, ovesné vločky, ječmen (ječné kroupy), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), moučka ze sleďovitých ryb (menhaden), sušená řepná dužina, sušené pivovarské kvasnice, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), lněná moučka, mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), chlorid sodný, uhličitan vápenatý, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Denní dávka vhodná pro psa ve velikosti do 6 kg je 53–106 g; pro psa od 7 do 13 kg je to pak 106–159 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Extra 26%

Annamaet Extra je receptura vytvořená pro aktivnější psy (psí atlety i pracující psy) a vhodná je také pro potřeby štěňat velkých plemen, březí a kojící feny. Kvůli doplnění omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, čirok, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), ovesné vločky, sušená řepná dužina, moučka ze sleďovitých ryb (menhaden), menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušené pivovarské kvasnice, lněná moučka, mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), chlorid sodný, uhličitan vápenatý, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes ve velikosti do 6 kg by měl sníst 53–106 g; od 7 do 13 kg je vhodná denní dávka 106–159 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za poměrně příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Ultra 32%

Annamaet Ultra je receptura vytvořená pro pracující psy a štěňata, vhodná je také pro psy malých plemen. Tato receptura představuje „ultra“ energetický výrobek, který má nejvyšší obsah bílkovin a tuků ze všech receptur. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušená vejce, moučka ze sleďů, sušená řepná dužina, proso, sušené pivovarské kvasnice, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), lněná moučka, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, chlorid sodný, DL-methionin, chlorid draselný, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Denní dávka pro psa ve velikosti do 6 kg by měla být 37–113 g; pro psa od 7 do 13 kg je vhodná dávka 113–169 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za celkem příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Grain free

Jde o holistické receptury, krmiva jsou přirozeně konzervována, vyrobena zcela bez obilovin. Všechny použité suroviny jsou přírodní a krmiva Annamaet neobsahují žádné umělé konzervanty, barviva nebo ochucovadla. Základ těchto krmiv tvoří různé druhy vysoce kvalitních masových mouček. Obilné složky jsou nahrazeny surovinami jako brambory, hrášek nebo maniok. Díky svému složení jsou receptury vhodné i pro psy s citlivou kůží, srstí nebo s chronickými trávicími problémy či potravními alergiemi. Stačí jen vybrat krmivo podle druhů použitých surovin a chuti vašeho psa.

Annamaet Grain free Salcha

Annamaet Salcha je drůbeží receptura obsahující živočišné bílkoviny z kuřete, krůty a kachny. Jde o velice chutnou recepturu, která pomáhá mnoha psům s problémy s ušima, kůží a srstí, stejně tak jako při trávicích potížích. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin jsou součástí tohoto produktu i řasy. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy.

Složení: kuřecí moučka, čočka, kachní moučka, hrách, krůtí moučka, cizrna, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), tapioka (maniok), moučka z lososa, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), lněná moučka, řepkový olej (canola), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, přírodní aroma, řasy (zdroj mastných kyselin), lecitin, chlorid sodný, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), sušená oligofruktóza, juka schidigera, moučka z mořských řas, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes ve velikosti do 6 kg by měl dostávat 36–108 g na den; pes od 7 do 13 kg potřebuje denně 108–216 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet grain free Lean

Annamaet Lean má pouze poloviční podíl tuků oproti ostatním „Grain free“ recepturám. Kromě toho, že receptura Lean pomáhá psům udržovat optimální hmotnost, je zároveň velmi vhodná pro štěňata velkých plemen. Krmivo je připravené především pro psy s nadváhou a psy se sklony k nadváze. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin jsou součástí tohoto produktu i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hrách, cizrna, brambory, tapioka (maniok), kachní moučka, moučka ze sleďů, přírodní aroma, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů přirozeného původu; vitamin E), menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů přirozeného původu; vitamin E), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, řasy (zdroj mastných kyselin), lecitin, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), sušená oligofruktóza, juka schidigera, chlorid sodný, moučka z mořských řas, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes pro udržení hmotnosti při normální aktivitě ve velikosti do 6 kg potřebuje denní dávku 54–189 g; od 7 do 13 kg je doporučována denní dávka 162–324 g. Pro udržení hmotnosti u psů do 6 kg by měla být denní dávka 72–135 g; od 7 do 13 kg je denní dávka 108–243 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Grain free Manitok

Annamaet Manitok je receptura z červeného masa obsahující živočišné bílkoviny z volně se pasoucích jehňat, bizonů a vysoké zvěře. Pomáhá mnoha psům s problémy s ušima, kůží a srstí, stejně tak jako při trávicích potížích. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin jsou součástí tohoto produktu i řasy.

Složení: jehněčí moučka, brambory, moučka z bizona, hrách, tapioka (maniok), moučka ze zvěřiny, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů přirozeného původu; vitamin E), moučka ze sleďů, řepkový olej (canola), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, přírodní aroma, lecitin, dihydrogenfosforečnan sodný, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), sušená oligofruktóza, chlorid sodný, juka schidigera, moučka z mořských řas, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnic, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes ve velikosti do 6 kg potřebuje denně 36–108 g; pes od 7 do 13 kg vyžaduje denní dávku 108–216 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za vcelku příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Zdroj: Annamaet

Co množství kyseliny močové v těle zvyšuje

Na zvýšení kyseliny močové v lidském těle mohou mít vliv nepochybně i nejrůznější léky, jako jsou například thiazidová diuretika, která slouží ke zvyšování produkce moči, čímž pomáhají držet pod kontrolou vysoký krevní tlak jejich ale nevýhodou je právě jejich podíl na zvyšování této kyseliny v těle. Dochází k tomu tak, že ledviny vytlačují z těla více tekutin, a tak se může snižovat schopnost ledvin odstraňovat kyselinu močovou. Zvýšení hladiny kyseliny močové v důsledku užívání těchto léků může mít podíl na vzniku koronární srdeční choroby a různých srdečních záchvatů.

Stejně jako tato diuretika podíl kyseliny močové v lidském těle zvyšuje i aspirin sloužící jako protizánětlivý a analgetický lék. Tento lék potlačuje krev a snižuje horečky, pokud by jeho dávky byly vysoké a časté, může dojít právě ke zvýšení hladiny kyseliny močové (jeho občasné užívání ale na to vliv nemá).

Množství kyseliny močové v krvi se může také zvýšit při používání antirejekčních léků (například cyklosporin) užívaných například při transplantaci orgánů, artritidě a jiných nemocích. Zvýšení kyseliny močové v těle v důsledku užívání těchto léků může zvýšit riziko vzniku dny a poruchu ledvin.

Na zvýšení kyseliny močové v krvi mají podíl také různé látky, které se objevují ve zpracovaných potravinách. Na každého člověka ale tyto látky působí jinak, u jednoho budou množství kyseliny močové zvyšovat u jiného ne. Mezi takovéto látky patří bezesporu guanyláty (guanylát disodný a jeho deriváty, guanosinmonofosfát, guanylát vápenatý, kanylová kyselina, guanylát dvojdraselný, guanylát draselný). Guanyláty mohou způsobovat vznik dny. Obvykle se objevují ve zpracovaném mase, obsahují ji také dresingy, instantní polévky a saláty s kuřecím masem. Obvykle v potravinách slouží ke zlepšení masných chutí.

Kromě guanylátů na podíl kyseliny močové v krvi mají vliv i inozináty (inosinát disodný, inozinát vápenáty, inozinát draselný), i ty používají potravinářské firmy proto, aby zvýšily masovou příchuti v balených potravinách. Obvykle potraviny obsahují jak guanyláty tak i inozináty, protože obě látky pak mají kombinovaný efekt pro zvýšenou chuť masa. I proto se inozináty objevují také v instantních polévkách, vývarech, různých instantních omáčkách, kořeních, houbových pokrmech, hotových jídlech a v sušených nebo dehydratovaných rostlinných produktech.

Stejně tak působí i glutamát manosodný (hydrolyzovaný rostlinný protein, strukturovaný rostlinný protein, kvasničný extrakt) využívaný v potravinářském průmyslu ke zvýšení slané chuti různých potravin. Podle některých studií právě zhoršená schopnost rozpadu tohoto glutamátu se objevuje u lidí trpících dnou. Obvykle se v potravinách objevuje glutamát v kombinaci s inozináty a guanyláty.

Na stejném principu působí i vysoce fruktózový kukuřičný sirup a stolní cukr běžně užívané k tomu, aby podpořily sladkou chuť potravin. Často jsou součástí různých slazených nápojů.

Právě všechny tyto látky se tedy podílí na tom, že některé běžné potraviny zvyšují podíl kyseliny močové v těle stejně jako puriny v těchto potravinách. Nejvíce purinů je obsažené v mase, drůbeži, mořských plodech. U potravin se měří množství miligramů kyseliny močové na 100 gramů dané potraviny. Potraviny s podílem kyseliny močové vyšší než 400 mg jsou považovány za vysoce purinové a je lepší je z jídelníčku vyškrtnout. Lidé trpící dnou by ale neměli konzumovat ani potraviny obsahující více než 100 mg na 100 g potraviny.

Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou

Stadia pulpitidy a způsob léčby

Nejnižším stupněm postižení je překrvení pulpy (hyperemia pulpae). Při ní má pacient následující obtíže:

  • citlivost zubu na studené nebo na teplé – bolest po chvíli sama odezní;
  • chybí bolest na poklep;
  • nelze přesně lokalizovat bolestivý zub.

V případě, že jde skutečně pouze o hyperemii (překrvení), je ještě možné zachránit zubní dřeň a zub ošetřit, aniž by bylo nutno jej odstranit (exstirpovat). Léčba spočívá v řádném ošetření zubního kazu, to znamená odstranění kazivých hmot a přiložení podložky obsahující hydroxid vápenatý. Poté je možno zhotovit klasickou výplň. Někdy se používá dlouhodobě provizorní výplň a po určité době zubní lékař provede nové vyšetření stavu zubu a vyhodnotí, zdali je možné zhotovit definitivní výplň nebo je nutné enddontické ošetření.

V případě, že onemocnění přešlo do fáze akutního zánětu zubní dřeně (pulpitis acuta), objeví se následující obtíže:

  • zvýšená intenzivní bolest zubu při studených a teplých podnětech (později může studené naopak bolest zmírnit);
  • spontánní (bez podráždění), mnohdy velmi intenzivní bolestivost zubu;
  • bolest se zhoršuje v noci po ulehnutí a má pulzující charakter; to se vysvětluje vlivem zvýšení tlaku krve v oblasti hlavy v horizontální poloze (noční návštěvy pacientů na zubní pohotovosti).

U některých pacientů probíhá zánět dřeně pod obrazem chronické pulpitidy. Ta bývá charakterizována neurčitými obtížemi:

  • bolesti jsou neurčité, mírnější než u akutní formy, nebo úplně chybí;
  • může být citlivost na skus;
  • někdy menší citlivost na studené.

Pokud zub není ošetřen, dřeň odumírá (hovoříme o nekróze nebo gangréně zubní dřeně) a infekce se často rozšíří kořenovým kanálkem do kosti v oblasti hrotu zubu. V takovém případě může vzniknout zánět, který se odborně nazývá periodontitida, a ta se projevuje:

  • bolestivostí na skus a na poklep;
  • bolestí, kterou lze zpravidla dobře lokalizovat.

Při tomto ošetření již bude nutné odstranit nemocnou dřeň (exstirpovat) a následně provést správné opracování, rozšíření a zaplnění kořenového kanálku zubu, tedy endodontické ošetření.

Zdroj: Bolavý zub a sauna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP