Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝDEJ

OBSAH

Bazální metabolismus – výpočty

Bazální energetický výdej si můžeme spočítat. Výpočtové vzorce udávají bazální energetický výdej v energetických jednotkách (kJ, kcal). Vzorce v sobě zahrnují individuální parametry, protože, jak již bylo uvedeno výše, úroveň bazálního metabolismu ovlivňuje hlavně pohlaví (žena, muž), hmotnost (množství ATH) a věk.

Výpočet pomocí Faustova vzorce

  • muži > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 24
  • ženy > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 23

Výpočet pomocí Faustova vzorce není přesný, jedná se pouze o orientační předpoklad energetického výdeje.

Výpočet pomocí Harris-Benedictovy rovnice

  • muži > BM [kcal] = 66,5 + 13,8 x hmotnost + 5,0 x výška - 6,8 x věk
  • ženy > BM [kcal] = 655 + 9,6 x hmotnost + 1,8 x výška - 4,7 x věk

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK STOJÍ ROZTOK BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šárová.

Je v současné době koupit na recept v lékárnách Batrafen roztok na nehtovou plíseň?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výdej léčivého přípravku Batrafen je v současné době možný. Jeho výdej je vázán na lékařský předpis a je běžné k dispozici v celé síti lékáren.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik stojí roztok batrafen

Průměrný bazální metabolismus

Úroveň bazálního metabolismu je z velké části dědičná. Pokud jsme smolaři, že naši rodiče a prarodiče mají „utažený“ bazální metabolismus, můžeme počítat s komplikacemi spojenými nejen s nadváhou. Tyto faktory bývají obvykle ovlivněny našimi předky, kteří si procházeli abnormálními životními podmínkami, jako jsou hladomory a koncentrační tábory. Tyto podmínky nám z dlouhodobého hlediska dovolily nastartovat úsporný gen, který novodobě řídí rychlost bazálního metabolismu.

Velký podíl na úrovni bazálního metabolismu má také rasa. Například Číňané a Indové mají nižší úroveň bazálního metabolismu než lidé kavkazoidní (což jsou i Evropané).

Energetický výdej dospělých v průměru činí přibližně 8 400–11 700 kJ, a jak bylo uvedeno, s věkem tyto hodnoty klesají v důsledku klesání bazálního metabolismu. S fyzickou aktivitou se hodnoty energetického výdeje markantně zvyšují. Průměrný energetický výdej člověka, který se výrazně hýbe, se zvyšuje o 2 100–4 200 kJ za hodinu, v závislosti na zdatnosti, délce zátěže, typu a intenzitě sportovního výkonu. U žen jsou tyto hodnoty v průměru mírně snížené v poměru k celkovému energetickému výdeji.

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem PANACUR SUSPENZE 10% PRO PSY ( 100ML ) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Jirasová.

Dobrý den, prosím Vás za kolik peněz bych sehnala Panacur suspenze 10% pro psy ? jedno mám pro psy a jedno bych objednala známému pro želvy. Nebo je pak podobný t. Panacur Oral Suspension for Dogs & Cats
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Panacur se nedá objednat přes internet, protože jeho výdej je vázán na veterinární předpis. Získat ho můžete buď přímo u veterináře a nebo s předpisem v lékárně.

Zdroj: diskuze Panacur suspenze 10% pro psy ( 100ml )

Cena

Ichtoxyl je dostupný volně v lékárnách v balení po 30 g. Výdej černé masti není vázán na lékařský předpis. Například v lékárně Dr.Max je ichtyolová mast běžně dostupná a můžete ji koupit zde.

Zdroj: Ichtyolová mast

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Borovková.

Dobrý den, jaký je doplatek na Framykoin mast ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na antibiotickou mast Framykoin 10 g se v lékárně doplácí v rozmezí 35 až 42 korun. Jde o antibiotika, takže výdej masti je vždy vázán na lékařský předpis, který může vystavit kterýkoli lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupit framykoin

Dávkování

Doporučená denní dávka hroznového cukru je od 15 do 30 gramů za den. Zde je však třeba brát v úvahu individuální výdej energie, skladbu konzumovaných potravin a pravidelnost. Pokud máte sedavé zaměstnání a konzumujete i ovoce, tak vám úplně stačí přijmout za den 15 gramů hroznového cukru. Pokud jste aktivní sportovec a váš výdej energie za den je vysoký, tak klidně můžete přijmout i 30-35 gramů hroznového cukru během dne. Tuto energii máte kde spálit během sportování, a navíc podpoříte i svalstvo a nervový systém

Doporučuje se rozložit denní dávku do 2-3 porcí. Hroznový cukr rozpusťte ve vodě, v čaji či v jiném nápoji.

Zdroj: Hroznový cukr

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Taky by mě zajímalo,jak je to s tím poplatkem.Loni mě ho taky předepsali a platila jsem jen kolem 50 kč.Dneska jsem si ho byla vyzvednout a už jsem zaplatila 179 kč,a na receptu bylo napsáno hradí pacient.Tak nevím...je nějaká legislativní změna?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erdomed dostane s nízkým doplatkem jen pacient s plicní obstrukční nemocí (CHOPN). Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu. Výdej léku zůstává i nadále jen na lékařský předpis. Erdomed nejde volně koupit, ikdyž na něj pojišťovna nepřispívá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze ERDOMED

Algifen bez předpisu

Algifen není volně prodejný a jeho výdej je vázán na lékařský předpis, mohl by být totiž zneužit jako droga.

Z pohledu návykovosti je možné Algifen nahradit léky Nimed, Aulin nebo Nimesil (vše účinná látka nimesulid), které nejsou návykové a jsou účinnější i v menší dávce: 2-3 tablety denně. Co se týče volného prodeje, tak ani tyto léky proti bolesti nejde volně koupit a je třeba mít předpis od lékaře.

Zdroj: Je Algifen volně prodejný?

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hyšperská.

Poraďte mi,jak ho koupím,s počítačem to moc neumím.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermectin nelze volně koupit. Výdej tohoto léčivého přípravku je vázán na lékařský předpis. Předpis může vystavit praktický lékař. Obraťte se proto na svého praktického lékaře, který zná váš zdravotní stav a může zhodnotit a ohlídat bezpečnost léčby Ivermectinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ivermektin

Na hubnutí jedině cvičení

Řešení této situace nelze jen tak snadno nalézt. Občas postačí posílit svaly a není nutné hned začínat s hubnutím. Při cvičení se část tukové tkáně proměňuje na svalovou hmotu a tukové buňky se zmenší, avšak v zásadě jejich počet zůstává neměnný. Tento počet je nám dán již při narození. Vhodným jídelníčkem a pravidelnou pohybovou aktivitou je možné si vypracovat opravdu pěknou postavu. Tady ale opravdu platí, že nic není zadarmo. Je nutné se řídit pravidlem a to: fyzický výdej musí být větší než příjem.

Zdroj: Jak na ploché břicho

Poradna

V naší poradně s názvem NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den mohu svého lékaře požádat o předepsání receptu na nimesil. Jelikož mi právě tento lék často pomůže nejlépe při bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výdej léku Nimesil je vázán na lékařský předpis, takže pro jeho získání budete muset požádat svého lékaře o vydání předpisu. U tohoto léku nejsou uvedeny žádné podmínky omezující jeho předepsání. Předpis může vystavit kterýkoliv lékař na jakoukoliv diagnózu. Doplatek na tento lék činí přibližně 110 Kč za 30 granulí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Cena léku Cosyrel

Výdej přípravku Cosyrel je vázán na lékařský předpis. Nelze ho koupit na přímo bez receptu. Přípravek Cosyrel je částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovna přispívá na tyto varianty různé síly tohoto léku následovně:

  • 90 tablet 5 mg bisoprololu a 5 mg perindoprilu:
    průměrná cena v lékárně: 464 Kč;
    příspěvek pojišťovny: 166 Kč;
    doplatek pacienta: 298 Kč;
    aktuální informace o ceně: COSYREL 5/5 cena.
  • 90 tablet 5 mg bisoprololu a 10 mg perindoprilu:
    průměrná cena v lékárně: 518 Kč;
    příspěvek pojišťovny: 263 Kč;
    doplatek pacienta: 255 Kč;
    aktuální informace o ceně: COSYREL 5/10 cena.
  • 30 tablet 10 mg bisoprololu a 5 mg perindoprilu:
    průměrná cena v lékárně: 200 Kč;
    příspěvek pojišťovny: 79 Kč;
    doplatek pacienta: 121 Kč;
    aktuální informace o ceně: COSYREL 10/5 cena.
  • 30 tablet 10 mg bisoprololu a 10 mg perindoprilu:
    průměrná cena v lékárně: 246 Kč;
    příspěvek pojišťovny: 112 Kč;
    doplatek pacienta: 134 Kč;
    aktuální informace o ceně: COSYREL 10/10 cena.

Zdroj: Cosyrel zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem DOPLATEK U DETRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

proplácí tedy pojišťovna tento lék ? musím ho totiž užívat pravidelně 2 ks./den a jeho cena je dost vysoká a tak bych rád věděl, jak to je s jeho proplácením, když mám limit jako invalida 3.st. těch 500.- a při žebráckém důchodu cca 9000.- to leze dost do peněz.
také musím brát denně Magnosolv jinak trpím mnohonásobnými křečemi již po třeba 2 dnech vynechání a přesto si ho musím hradit sám. Vrátí mi i tyto výdaje pojišťovna ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je drahý, protože je jediný registrovaný lék s tímto složením a chybí tedy konkurence, která by tuto cenu snížila. Výdej Detralexu je vázán na lékařský předpis a proto doplatky na tento lék se u invalidních osob nad 65 let započítávají do limitu 500 Kč za rok. Vše, co na poplatcích v daném roce zaplatíte nad 500 tisíc vám zdravotní pojišťovna automaticky vrátí. Takže prakticky celý rok nemusíte řešit vůbec žádné doplatky na léky, ani na ten Magnosolv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doplatek u Detralexu

Co se dá očekávat

Aby bylo dosaženo maximálního a dlouhodobého efektu hubnutí, je důležité řídit se výživovým doporučením a také zařazením pohybové aktivity úměrné věku, pohlaví a fyzické kondici. Na rozdíl od běžně zavedené praxe odvozující energetický výdej z matematicky vypočítané hodnoty bazálního metabolismu vychází projekt „Hubnutí s Kerbetem“ z hodnoty klidového metabolismu, stanovené měřením. Také pracuje s hodnotami obsahu živin v potravinách, stanovených vlastními analýzami. Zohledňuje působení inzulínu v těle, který řídí metabolické procesy způsobující ukládání tuků. Výživová doporučení jsou navržena tak, aby inzulín nevytvářel nadbytečný tuk. Toho lze dosáhnout přiměřenou pohybovou aktivitou, úpravou jídelníčku a obohacením stravy o glukózotoleranční faktor (GTF), který žádoucím způsobem ovlivňuje aktivitu inzulínu.

Zdroj: Hubnutí s Kerbetem

Poradna

V naší poradně s názvem KLACID DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emanuel.

Dobrý den.Celý život jsem poctivě pracoval.Dnes v důchodě dostanu od lékaře na receptu KLACID 500.Lékárna Brno Pekařská nemocnice tento lék vede jako plně hrazen zákazníkem.Je to prosím .určeno nějakou směrnicí určenou pouze pro důchodce?


S pozdrave Vám děkuji za odpověď p.Emanuel Šrom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Klacid 500 je opravdu drahý lék, na který pojišťovna přispívá jen asi 40 Kč a zbytek cca 850 Kč platí pacient. Existuje však náhrada se stejnou účinnou látkou, která je levnější. Jsou to tyto komerční názvy: CLARITHROMYCIN - TEVA 500 MG a FROMILID 500. Oba tyto preparáty obsahují účinnou látku Klarithromycin a doplatek je u obou "jen" cca 350 Kč za 14 tablet. Požádejte lékárníka o výdej této levnější varianty a nebo si nechte u lékaře změnit recept.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Klacid doplatek

Co ovlivňuje bazální metabolismus?

Jeho hodnota je individuální u každého člověka a je ovlivněna věkem, pohlavím, tělesnou strukturou i výškou. Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, v průběhu těhotenství a kojení. S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, a právě proto přibýváme na váze. Ovlivňují ho však i další faktory jako například stres. Takže odpověď na otázku zda-li má na přibírání váhy vliv stres, zní odpověď ano. Organismus totiž pod vlivem negativních emocí a stresu produkuje hormon kortizol, který má vliv na ukládání tuků a samozřejmě ovlivňuje i cévní systém (způsobuje stahování cév). Součástí správného fungování je dostatek životně důležitých látek – vitaminů, minerálů, vlákniny, stopových prvků atd.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Poradna

V naší poradně s názvem CVICENI PRI UHLOVODANOVE DIETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tramin.

dobrý den drzim již 2 měsice uhlovodanovou dietu a k tomu cvičím doma na ministepperu. slyšela jsem názor že cvičení hubnutí zpomaluje chci se zeptat co je na tom pravdy. osobně tomu moc nevěrím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro hubnutí je důležité snížit objem přijaté energie a zvýšit její výdej formou pohybu. To je přesně to co děláte. Uhlovodanová nebo-li sacharidová dieta je na hubnutí účinná i pohyb na stepperu je dobrý. Při takovéto skladbě se dá zhubnout až o dvě až tři kila za měsíc.
Cvičení v některých případech skutečně může hubnutí zpomalit, ale jen za předpokladu, že se cvičením myslí kulturistický trénink v posilovně. Při tomto tréninku se totiž podpoří růst nové svaloviny, která pak zvýší tělesnou hmotnost. Ale toto není váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviceni pri uhlovodanove diete

Detralex bez receptu

Detralex je lék jehož výdej je vázan na lékařský předpis a není možné jeho získání bez receptu. Kromě Detralexu jsou na trhu k disposici i potravinové doplňky, které uvádějí shodné složení jako má Detralex. Potravinové doplňky ale nepodléhají náročným testům a schvalovacím řízením.

Jejich účinky jsou podobné možná méně komplexní, a jsou výrazně levnější. Ovšem stát prostřednictvím zdravotních pojišťoven se na jejich ceně nepodílí a jejich prodejní cena je podobná jako doplatek na Detralex. Zde je vidět aktuální cena potravních doplňků podobných jako je Detralex bez receptu: Diosminol a hesperidin cena.

Seznam potravinových doplňků bez receptu

Cenu uvádíme pomocí online odkazu, abyste ji vždy mohli vidět ve skutečné aktuální výši.

Název
Cena
Diohes plus
aktuální cena
Mobivenal mikro
aktuální cena
Venoruton forte
aktuální cena
Diosminol
aktuální cena
Diozen
aktuální cena

Zdroj: Doplatek u Detralexu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krystyna Havlíčková.

Dobrý den. Mám další dotaz můžu pří užívaní léku Pradaxa,Torvacard -Neo,Concor CORS 5mg užívat léky proti bolesti Novalgin 500mg anebo Biofenac 100 mg.Děkuji za odpověď.Havlíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Novalgin i Biofenac jsou léky proti horečce a silné bolesti jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Pokud vám lékař tyto léky předepsal, tak zvážil všechna rizika a usoudil, že přínosy převažují nad riziky. Rovněž stanovil dávkování, které je třeba dodržovat.
Pokud máte tyto léky, ale nebyly předepsány pro vás, tak je zde vysoké riziko komplikací spojených s krvácením. Novalgin při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a Biofenac zase prodlužuje účinky Pradaxy, což může vést k předávkování. Poraďte se se svým lékařem na vhodnějším léku proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Funguje kysané zelí jako lék na cukrovku

Ano, kysané zelí funguje na cukrovku, ale musíte tomuto cíli uzpůsobit jak jídelníček, tak přidat pohyb, tudíž upravit příjem a výdej. Lidský organismus je jedinečný a každý člověk potřebuje specifické množství různorodých látek pro správné fungování metabolismu. Hlavní cíl je celkem jednoduchý: denní energetický příjem nesmí převažovat nad energetickým výdejem. Přitom je však třeba dodat tělu dostatečné množství sacharidů, bílkovin a správných tuků a to vše při zachování bohatého množství vitamínů a minerálů, které jsou lidskému tělu prospěšné.

Změny v jídelníčku ovšem nikdy nepřinesou dlouhodobý efekt, pokud budete mít chuť na nevhodné potraviny. A jste-li nuceni jíst jídlo, které se vám příčí, je to začátek konce. Takové jednání totiž často vede k psychické nepohodě, která je motorem dalšího selhávání.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Co je to bazální metabolismus

Bazální metabolismus je vrozený a ovlivnit ho lze nejméně ze všech tří součástí výdeje energie. Jedná se o energii, která je nezbytná pro základní životní funkce člověka bez přičinění jakékoliv další aktivity. K základním funkcím je řazeno kupříkladu dýchání, činnost srdce či fungování dalších orgánů. Na první pohled se tedy může zdát, že klidový výdej bude mít každý stejný, ovšem opak je pravdou. Vliv na to má hned několik faktorů. Skladba těla, kdy výhodou je sportovní postava s vyšším podílem svalové hmoty a přiměřeného množství podkožního tuku, dále pak věk, kde platí, že čím je člověk starší, tím méně potřebuje energie. Je nutné podotknout, že starší lidé by měli přizpůsobit příjem potravy, ale hlavně by měli dbát na její kvalitu, aby při sníženém energetickém příjmu doplnili všechny potřebné živiny i mikroživiny. Ne nepodstatnou skutečností je také fakt, zda se jedná o muže či ženu. Muži mají to štěstí, že přirozeně spotřebovávají více energie. Ženy si tedy musí o to více hlídat, co jí, a navíc se nesmí stravovat stejným způsobem jako muži. Další skutečností, kterou už ovšem musí řešit lékař, je nepřirozená aktivita štítné žlázy. Snížená aktivita vede k nadváze v případě nekorigování energetického příjmu.

Zdroj: Bazální metabolismus

Energetický příjem pro udržení zdravé váhy

Říká se, že strava má velký podíl na sportovním výkonu. U formování postavy to platí dvojnásob. Jídelníček si volíme dle cíle, kterého chceme dosáhnout. První zásada pro stravu je vypočítat příjem a výdej energie. Vycházíme z takzvaného bazálního metabolismu, což je potřeba energie, která musí být přijata pro chod organismu. K této přijaté energii doplníme další dle aktivity a aktuální potřeby. Pro každého člověka se musí vypočítat individuální jídelníček, což znamená, že pokud budou dva lidé konzumovat stejnou stravu, přesto bude výsledek odlišný. Musíme zahrnout do výpočtu věk, podíl svalové hmoty, pohlaví, aktivitu během dne, cíl, kterého chceme dosáhnout, snášenlivost jednotlivých potravin. Při hubnutí potřebujeme mít nižší energetický příjem než výdej. Při udržení stávající formy musí být výdej a příjem v rovnováze a při potřebě přibrat svaly musíme naopak mít vyšší příjem než výdej.

Bílkoviny by měly z celkového energetického příjmu zaujímat 15–20 % (0,8–1 g na 1 kg hmotnosti/den), tuky méně než 30 % (to je méně než 1,2 g /1 kg hmotnosti, poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být 1 : 2), sacharidy pak 50–55 % celkového energetického příjmu.

Pro organismus jako celek stejně jako pro udržení optimální váhy po zhubnutí je jednoznačně nejvýhodnější dlouhodobá, nejlépe trvalá změna životního stylu založená na změně stravovacích návyků – výběr kvalitních potravin s optimálním obsahem živin a pravidelnost jídla. Stejně tak by hubnutí a dietu měla doprovázet pravidelná fyzická aktivita.

Tyto změny životního stylu – stravovací návyky, pohyb, omezení nadlimitního stresu, dostatek odpočinku a spánku – není jistě jednoduché zavést do reality všedního dne, kdy jsme všichni vystaveni množství úkolů a problémů, ale jednoznačně mají prospěšný efekt pro každého z nás, abychom mohli předcházet únavě, nedostatku energie, poruchám spánku a nemocem.

Měli bychom se učit těmto změnám porozumět, plánovat je a postupně zavádět každý dle svých možností do reálného života.

Endomorf má problémy s vyrýsováním svalstva, proto by se měl ve stravě vyhýbat tučným jídlům a jíst nejméně 6x denně, pít hodně vody a ke svým silovým tréninkům přidávat i aerobní aktivity (kolo, běh, plavání). Při těchto aktivitách jsou shozené kilogramy většinou z tuků. S množstvím sacharidů by to ale neměl přehánět. Pokud zaznamená zvýšené ukládání tuků, je třeba sacharidy omezit, a to zejména ve večerních hodinách. Největší část z denního příjmu sacharidů by si měl dopřát k snídani, v den plánovaných sportovních aktivit je soustředit do období před a po tréninku. Chybějící kalorický deficit ze sacharidů by měl kompenzovat zvýšením příjmu bílkovin. Tuky je zapotřebí udržovat v příjmu 30–40 g za den.

Mezomorf se nemusí ve stravě příliš omezovat, v jídelníčku by měly převládat sacharidy, pitný režim je samozřejmostí. Poměry jednotlivých živin je třeba uzpůsobit podle metabolického typu člověka a rychlosti spalování cukrů/tuků.

Ektomorf má rychlý metabolismus, kvůli kterému ale těžce přibírá na váze, proto je nutné se vyhýbat vytrvalostním aerobním aktivitám, zvýšit svůj energetický příjem ve vyšší dávce sacharidů. Množství bílkovin a tuků je třeba stanovit individuálně, ale rozhodně by nemělo klesat pod 30 % u bílkovin a 20 % u tuků z celkového množství přijatých živin.

Zdroj: Proč někdo netloustne

Energetický výdej pro zabránění tloustnutí

Energii vydáváme neustále, i mrknutí oka nás stojí energii. Bohužel mrkání nám nepomůže spotřebovat veškerou energii, kterou získáme z jídla. Největší potíž je v tom, že energie vydáváme stále méně a méně. Tím, že se náš život zjednodušuje (doprava auty, sedavá zaměstnání, velká nákupní centra, nedostatek času na sportovní aktivity a podobně), příjem energie vysoce převyšuje výdej. To vede zákonitě k tloustnutí a následně i obezitě.

Přestože se zdá, že za nadváhu a obezitu může především strava, kterou jíme, nemusí tomu tak být vždy. Naši hmotnost významně ovlivňuje i množství pohybu, respektive s tím spojený energetický výdej. Nejedná se ale pouze o pohyb, který je nejvíce vidět (cvičení a podobně), ale i o ten, který probíhá nezávisle na naší vůli – takzvaný bazální výdej. Ten představuje cca 70 % celkového denního energetického výdeje.

Naše současné životní podmínky nám umožňují nebo nás přímo vybízejí k tomu, abychom se méně hýbali. Schopnost adaptovat se na takzvané špatné časy (období nedostatku potravy, hladomoru a podobně) našim předkům sice umožnila přežít zlé časy, ale současně se v dnešní době hojnosti jeví tato dříve genetická výhoda spíše jako nevýhoda. Schopnost střádat energii ve formě tukových zásob bez období, kdy se tyto zásoby spotřebují, se ukazuje jako nevýhodná. S rostoucím obsahem tuku v organismu je spojen vyšší výskyt řady onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu a další.

Pokud dojde náhle k omezení příjmu potravy, organismus se velmi brzy (řádově do týdnů a měsíců) adaptuje na nízký energetický příjem snížením bazálního výdeje a dieta se stává neúčinnou. Tento proces se startuje vždy, když redukční dieta není doprovázená zvýšenou pohybovou aktivitou. Efekt samotné redukční diety může přetrvávat maximálně 3–6 měsíců. Jedinou cestou k zabránění poklesu bazálního výdeje je pravidelná pohybová aktivita, která udržuje potřebnou svalovou tkáň zodpovědnou právě za bazální energetický výdej.

Máte-li nejblíže k ektomorfnímu typu, pak poměrně špatně nabíráte svalovou hmotu. To by vás však nemělo odradit, naopak byste silový trénink měli zařadit do svých cvičebních plánů. Začínat je třeba zvolna, později se však nemusíte bát posilovat s o něco těžšími váhami. Součástí tréninku by určitě mělo být i posilování hluboko uložených svalů ve středu těla, které je důležité u každého tělesného typu. Vhodná je tedy kombinace tréninku v posilovně se cvičením například pilates nebo flowin.

Příslušníci mezomorfního typu jsou přirozeně více svalnatí, na silový trénink reagují rychlým nárůstem svalové hmoty a tím i tělesné váhy (svaly jsou těžší než tuk). Pokud nabírání svalů není vaše priorita, je vhodné zařadit do cvičení aerobní pohybovou aktivitu, která tolik nevede k nárůstu svalstva a pomáhá udržet optimální tělesnou hmotnost. Při posilování je kladen důraz na svaly ve středu těla a na vyrovnání svalových dysbalancí (u mezomorfa se ještě více zdůrazní svaly, které mají tendenci se zkracovat a být přetěžovány, jsou totiž posilovány na úkor svalů, které mají sklon spíše ochabovat).

U endomorfních typů s výraznými sklony k nadváze hraje hlavní roli pohybová aktivita vedoucí k redukci hmotnosti, tedy takzvaná aerobní pohybová aktivita. Těch máte na výběr velmi mnoho, úplným základem je rychlá chůze nebo severská chůze s holemi (nordic walking). U pokročilých cvičenců to může být jogging či vytrvalostní běh. V posilovně je nutné strávit alespoň třicet minut na strojích typu crossový trenažér, rotoped či běhací pás. Nicméně byste neměli zanedbávat ani cílené posilování. Zpevníte jím střed těla a zvětšíte objem svalů. Více svalů se pak postará o vyšší energetický výdej dokonce i v klidu, když se nebudete hýbat. Při redukci se to počítá.

Zdroj: Proč někdo netloustne

Co je to Iifym

Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.

Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.

Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.

Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.

Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

Zdroj: Iifym

Recept na výrobu sirné masti ze Solfatanu

Jak zde bylo uvedeno, síra je účinná v boji proti svrabu s účinností až 97% s efektem trvalého odstranění nákazy. Sirná mast se používá v koncentraci 10 a 8 procent. Normálně je výdej sirné masti vázán na lékařský předpis.

Solfatan v sobě obsahuje 40 % koloidní síry. Koloidní síra má menší částice než přírodní síra, díky čemuž je účinnější. Ve zde uvedené studii [1] byla použita sirná mast s vazelínovým základem o síle 8 a 10 procent. Pro získání této koncentrace z výrobku Solfatan bude třeba smísit jeden díl Solfatanu se dvěma díly lékařské vazelíny. Tímto způsobem se dá sirná mast získat bez lékařského receptu.

Dávkování a použití

  • Tato sirná mast na svrab ze Solfatanu se nanáší na celé tělo od hlavy dolů a nechává se působit 24 hodin. Po této době následuje důkladná sprcha a po vysušení se nanese nová vrstva sirné masti a nechá se působit zase 24 hodin. Po uplynutí této doby se to celé ještě zopakuje na dalších 24 hodin. S tímto postupem se zcela jistě svrabu zbavíte a žádný živý nebo životaschopný roztoč na vás nezůstane.
  • Alternativní postup je nanést sirnou mast přes noc na dobu minimálně 12 hodin, potom se ráno umýt a další vrstvu masti nanést zase v ten den večer. To se opakuje po tři po sobě jdoucí dny.
  • Kratší intervaly nebo doba působení kratší než 3 dny povede k vyšším rizikům, že se roztoče nepodaří zcela vyhubit a ten znovu rozmnoží.

Upozornění

Před aplikací sirné masti sundejte všechny stříbrné šperky, abyste zabránili jejich zčernání vlivem působení síry.

Zdroj: Jak použít Solfatan na svrab bez předpisu?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP