Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VLASY SVĚDÍ VELMI JEMNÉ STROUPKY NA HLAVĚ

OBSAH

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí mě pokožka na hlavě

Šampon pro jemné vlasy – cena

Zde je seznam cen šamponů na jemné vlasy.

Zdroj: Jemné vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA EKZEM MOKVAVÉ STROUPKY KTERÉ SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

poradte my někdo co zabírá na ekzém .velice mě svědí hlava .už se myji jen vodou.nic nepomáhá.skusila jsem dětský zásyp .svědí to dál.poradte nějakou babskou radu. děkuji zdena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste chvíli umývat vlasy šamponem Nizoral. Mohl by pomoci. A když ne ten, tak pak dehtové mýdlo.

Zdroj: diskuze Babské rady na ekzem mokvavé stroupky které svědí

Stroupky ve vlasech u kojence

Žluté stroupky se objevují ve vlasech u miminek docela běžně, a to v novorozeneckém období. Stroupky vytvářejí někdy až souvislé krusty bez rozdílu, zda děťátko má vlasy, nebo je plešaté.

Zde můžete vidět, jak vypadají stroupky ve vlasech u miminek.

Stroupky ve vlasech miminek lze odstranit jedině častým mytím hlavy a masážemi vatou namočenou v dětském oleji. Silnější krusty je třeba důkladně promastit, proto olejíček necháme působit dvě až tři hodiny a pak strupy ve vlasech pouze sloupneme. Většinou to jde bez problémů. Pokud má ale dítě strupů hodně anebo jsou silnější, je vhodné promastit celou hlavu večer a umýt ji až ráno. Tento postup pak opakujeme dva až tři dny po sobě.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BARVENÍ VLASŮ KAKAKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Já zas používám kakaový odvar 60°C teplý (voda, kakao ocet), ve kterém si máchám všechny vlasy co nejblíže k hlavě - pálí to. Zbylé vlasy, které nemůžu ponořit, si potírám houbičkou namočenou v odvaru, čímž ho také neustále promíchávám, aby se neusazoval hnědý pigment dole. To celé dělám než odvar vystydne. Pak vlasy jemně a krátce osprchuju studenou vodou a zabalím do hnědého ručníku. Až to z nich trochu nasaje tak dám do vlasů balzám na barvené vlasy a upravím je fénem. Barva vydrží do příštího mytí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Barvení vlasů kakako

Jemné vlasy

Jde o vlas, jehož průměr na řezu je mnohem menší než u vlasu průměrného, běžného či chcete-li normálního (existuje-li takový). Díky této tenkosti jsou jemné vlasy mnohem křehčí a náchylnější k lámavosti, vysušování, trhání či třepení. Je to také důvod, proč vlasy plihnou a culík za gumičkou místo ladného oblouku mrtvě visí – vlasy postrádají hmotu působící jako „výztuha“.

Zdroj: Jemné vlasy

Diskuze

V diskuzi BOLEST KŮŽE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Zdravím, už 3 týdny mně bolí na pravé straně hlavy kůže pod vlasy. Je to velmi nepříjemné že mně současně pobolívá i za uchem. Poradíte co s tím. Děkuji Božena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kůže na hlavě

Krátké účesy a střihy pro jemné vlasy

Zde jsou vidět fotografie s účesy a střihy pro jemné vlasy.

Zdroj: Jemné vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA EKZEM MOKVAVÉ STROUPKY KTERÉ SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Rattayová.

Dehtové mýdlo nebo dehtový šampon není k sehnání . Nevíte , jak a kde je koupit ? EU prý vše s dehtem zakázala .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tady je cena dehtového mýdla: www.zbozi.cz/vyrobek…
A tady je cena šamponů s dehtem: www.zbozi.cz/hledani…
Vše je možné koupit v ČR bez předpisu.

Zdroj: diskuze Babské rady na ekzem mokvavé stroupky které svědí

Účesy pro jemné vlasy

Jestliže se marně snažíte vytvořit nadýchaný účes a vaše několikahodinová snaha vyústí nanejvýš v bublinu, která splaskne při prvním doteku kapky deště nebo vinou něžného vánku z klimatizace, pak máte velmi jemné, oslabené až zcitlivělé vlasy. Povadlé, unavené a bez života vypadající vlasy rozhodně nejsou vhodnou výbavou osobitého stylu. Dojem z pečlivě vybraného modelu může být snadno narušen nevhodně zvoleným účesem či zplihlými vlasy, které ani přes veškerou snahu nelze vytvarovat.

Zdroj: Střihy pro jemné vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Cca 14 dní Mám výstupek na hlavě pomalu rostl a najednou je 0.5cm vysoký občas svědí ale nijak neboli co to prosím je a je to vazne
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude hemangiom. Je to neškodný novotvar, který ovšem může překážet. Jeho odstranění je snadné a provádí ho kožní lékař. Domluvte se v kožní ambulanci někde ve větším městě na jeho odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule na hlavě

Vyrážka ve vlasech u dětí

Příčiny

Vyrážka ve vlasech může signalizovat výsev planých neštovic. Nejprve vyrážku zpozorujete ve vlasech, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i v ústech. Zpočátku jsou viditelné jen růžové flíčky. Ty se však záhy změní na bezbarvé puchýřky a později stroupky.

Léčba

Onemocnění je nakažlivé až do chvíle, než se vyloupne poslední stroupek. Pupínky hrozně svědí, lékař vám zřejmě doporučí mazat je tekutým pudrem a někdy i dezinfekční vodičkou. Děti si pupínky nesmějí škrábat. Když si totiž strhnou stroupky, zůstanou jim po nich jizvy. Proti planým neštovicím je možné nechat dítě očkovat. Dítě by mělo být po celou dobu v klidu, v teple a vyvarovat se přímého slunce.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PÉČE O KRÁTKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobrý večer, mám mikádo, ale mám jemné vlasy a nevím si rady i když používám kvalitní šampon, tužidlo, lak, masku, stejně mi vydrží vlasy hodinu pěkně a pak splihnou a udělám culík. Prosim o radu jak zvětšit objem vlasů. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tea.

Ahoj, na zplihlé vlasy je vážně skvělá tahle objemová pěna od Aloxxi - eshop.aloxxi.cz/styl… Vlasy krásně pozvedne :) Já mám teda vlasy dlouhé, takže těžší a drží perfektně :)

Zdroj: diskuze Péče o krátké vlasy

Trvalá ondulace

Dříve se pro dodání objemu doporučovala trvalá ondulace. Ta ovšem vlasy poměrně zatíží a naruší. Hlavně při odrostech jsou pak vlasy zplihlé u kořínků a celkový efekt nepůsobí příjemně.

Zdroj: Střihy pro jemné vlasy

Žluté stroupky na obličeji

Žluté stroupky na obličeji mohou signalizovat seboreickou dermatitidu. Jedná se o neinfekční kožní onemocnění, které postihuje pokožku hlavy, obličej a trup. Projevuje se mastnými, lupovitými a zánětlivými ložisky kůže. Místa postižená seboreou jsou potažená červenými a žlutými šupinkami, které mohou, ale nemusí svědit. Seboreická dermatitida postihuje zejména ty části pokožky, které jsou mastné, tedy místa, kde se nalézají mazové žlázy. Nadměrné maštění pokožky vede k vytvoření silného mazového filmu na kůži.

Příčiny

V současnosti nejsou stále známy konkrétní příčiny. Je možné, že roli hraje oslabený imunitní systém, výkyvy počasí, hormonální nerovnováha nebo genetické dispozice. Další možnou příčinou je přemnožení kvasinek rodu Malassezia.

Léčba

Seborea se často léčí přípravky, které jsou fungicidní. Vlasová pokožka se může ošetřit rašelinovými zábaly, které odstraní stroupky a lupovitost. V těžkých případech jsou lékařsky předepisovány kortikoidy, které ale mají při dlouhodobém užívání výrazné negativní účinky. Pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách, může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky. Seboreická dermatitida se vyskytuje i u zvířat, kde lze zmírnit obtíže používáním šamponů s biotinem.

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté stroupky na obličeji.

Zdroj: Strupy na hlavě u dítěte

Rady na zvětšení objemu jemných vlasů

  • Důležité je, aby došlo ke zvětšení objemu vlasů. Zvětšení objemu vlasů dosáhnete „opačným vysušováním“ vlasů, to znamená, že se máte při vysoušení předklonit.
  • Vyzkoušejte nové výrobky pro zvětšení objemu, v současnosti je na trhu k dispozici široké spektrum těchto výrobků.
  • Další možností pro zvětšení objemu je používání natáček.
  • Velmi účinné je si vlasy tupírovat.
  • Ideálním způsobem pro zvětšení objemu přirozenou cestou je spaní s vlhkými vlasy.

Zdroj: Jemné vlasy

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Domácí sprej pro jemné vlasy

Budete potřebovat:

  • 1 citrón
  • ½ šálku vody

Rozkrájejte citrón a přidejte ho do hrnce s vodou. Tuto směs vařte, dokud se hladina tekutiny nesníží na polovinu. Poté ji přefiltrujte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Nakonec přidejte ½ šálku vody. Sprej na vlasy z citrónu můžete používat kdykoli v případě potřeby, protože je velmi jemná a neobsahuje alkohol ani žádné jiné chemické přísady. Tento přípravek lze tedy používat i do dětských vlasů. Směs by měla být vždy čerstvá nebo ji můžete nějakou dobu uchovávat v ledničce.

Zdroj: Jemné vlasy

Stroupky ve vlasech u dospělých

Jednou z častých příčin vzniku strupů u dospělých je nevhodně používaná vlasová kosmetika. Pokud například používáte na své vlasy šampon, který je určený na jiný typ vlasů, nebo máte nevhodný kondicionér a balzám, či si vlasy špatně myjete a šampon dokonale nevymýváte, může vám to působit svědění pokožky, následné drbání a strupy. Pokud stroupky objevíte, zkuste se zamyslet, zda jste si nepořídili novou vlasovou kosmetiku nebo jestli jste nezačali dělat něco jinak. Strupy často souvisejí i s tvorbou lupů. Suchá kůže totiž svědí a vede ke škrábání.

Strupovitost vlasové pokožky často provází i různá kožní onemocnění, mezi která patří například lupénka, atopický ekzém nebo kvasinková infekce a s ní související lupy. Častou příčinou tvorby strupů ve vlasech je nemoc s názvem seborrhoická dermatitida. Strupy mají nepříjemný odér a kromě nich se objevuje také zarudnutí a svědění kůže. Může ji způsobovat zvýšená činnost mazových žláz a kvasinky, proto se často označuje jako mykotické onemocnění. Strupy mohou způsobovat i další druhy plísní.

Zde se můžete podívat, jak vypadají stroupky ve vlasech u dospělých.

Při výskytu strupů způsobených kosmetikou si můžete pomoci sami, zkuste kosmetiku vyměnit nebo vyzkoušejte přírodní přípravky určené speciálně na svědící vlasovou pokožku. Vhodná je například březová voda. Pokud během několika dní strupy neustoupí, začněte hledat příčinu svého problému jinde.

U kožních onemocnění ve vlasové části pokožky si už sami pravděpodobně nepomůžete. Je tedy namístě návštěva dermatologa a naordinování vhodné léčby. Často je nutné použití speciálních mastiček, krémů a vlasových vod, které jsou vydávány jen na lékařský předpis.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Muži s jemnými vlasy

Důležitý je střih. Delší vlasy mohou jemné vlasy zatížit, takže ideální volbou je kratší střih vlasů. Kratší střih poskytuje vlasům možnost získat větší objem. Muži mohou používat například zahušťovací šampony nebo kondicionéry, které dodávají jemným vlasům větší hustotu a podporu. Naopak největší chybou, kterou můžete udělat, je používání stylingových přípravků. Stylingové produkty se nedoporučují proto, že přidávají vlasům na váze a vlasy vypadají zplihle. Jemné vlasy mají mnoho problémů, ale se správným účesem a stylingovými výrobky můžete dosáhnout plnějšího, silnějšího a zdravějšího vzhledu.

Muži s jemnými vlasy – foto

Zde jsou fotografie, na kterých jsou vidět muži s jemnými vlasy.

Zdroj: Jemné vlasy

Jemné vlasy v padesáti

V pozdějším věku mají vlasy tendenci se více lámat, ztrácet svou pružnost a řídnout. S blížící se padesátkou je proto lepší upustit od dlouhých vlasů a zkrátit je alespoň na délku po ramena. Účesy a střihy ze středně dlouhých vlasů se dají nosit jak rozpuštěné, tak vyčesané, takže jsou naprosto ideální i pro jemnější či poškozené vlasy. Šik jsou účesy a střihy po padesátce.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Péče o jemné vlasy

Jemné vlasy bez objemu lze ještě výrazně zhoršit aplikací nevhodných přípravků, zvláště pokud se používají v nadměrném množství. Je nutné volit přípravky lehkého složení, které by neměly obsahovat alkohol. Pro jemné vlasy jsou vhodné šampóny pro větší objem, které vlasy posílí. Trocha lehkého kondicionéru přispěje ke snadnějšímu rozčesávání a vlasy díky němu získají na lehkosti a přirozené vzdušnosti. Nikdy však kondicionér nevtírejte až ke kořínkům. Rozemněte jej v dlaních a naneste do délek. Ihned pročešte hřebenem s řídkými zuby a opláchněte. Nikdy na hřeben netlačte, zvlášť máte-li problém s maštěním vlasů u kořínků. Zbytečně byste tak podráždili mazové žlázky a „povzbudili“ je k nadměrné produkci mazu.

Používání tužidla nepředstavuje problém, nepoužívejte však přípravek, který vlasy slepí do jednoho celku a nedá jim tak žádaný tvar. Pro konečnou úpravu vybírejte lehký, ne silně tužící přípravek, jímž vlasy zpevníte od kořínků, aby neplihly a nelepily se k hlavě. Vhodná jsou čirá tužidla v rozprašovači. Méně vhodné jsou pěny, jelikož se dá hůře odhadnout aplikované množství a vlasy se často slepí a zatíží.

Při použití fénu skloňte nejdříve hlavu dolů a mokré vlasy mírně prosušte pomocí prstů, případně kartáče. Vždy se snažte začínat s kulatým kartáčem těsně u hlavy a vlasy vyčesávejte nahoru po směru jejich růstu. Teprve poté jednotlivé prameny shoďte dolů a dokončete jejich úpravu. Po této úpravě budou vlasy vzdušnější a efekt plného účesu vydrží déle. K fénování používejte spíše chladnější proud vzduchu, příliš horký vzduch vlasy poškozuje a oslabuje.

Zdroj: Střihy pro jemné vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP