Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MEDICIÁLNÍ MÝDLA

OBSAH

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem DEHTOVE MEDICIALNI MYDLO ZE SEVEROCESKYCH TUKOVYCH ZAVODU, N.P. USTI NAS LABEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr.

Bude to mozna nekomu k smichu, ale ja mam techto mydel doma jeste 5 v originalnim baleni snad z roku 1989, kdy mi to sem do Kalifornie poslala mama!:-)
Dnes mi je uz 67 a nekdy se mi objevi na pokozce obliceje takove flicky do cervena okolo meho dost mohutneho knira a mezi obocim, coz davam za vinu dotyku kovu z bryli.
Prosim o radu odbornika, jestli to "historicke" totalitni mydlo mohu jeste pouzivat, protoze ze sve zkusenosti po cca peti umyti timto mydlem oblicej, flicky okolo knira i mezi obocim mi zmizely a mam dobry pocit!
Je opravdu dehet obsazeny v tomto mydle natolik nebezpecny, ze by mohl mit karcinogenni ucinky?
Komunisti preci dbali o zdravi naroda uz podle stareho rceni "dej krave do drzky, ona ti da do dizky"!:-)

Predem dekuji za radu! Alexandr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Alexi, v dehtovém mýdle, které uvádíte je skutečně ještě obsažen takzvaný kamenouhelný dehet, který má karcinogenní účinky a vstřebává se i kůží. Rakovinotvorné účinky se však projeví tehdy, když tělo již není schopno vyloučit tyto dehty z těla z důvodu velkých dávek této látky. Pokud budete mýdlo používat zevně jen na malé části těla, tak můžete být bez obav a pokud Vám na Vaše problémy tato aplikace pomáhá, tak není důvod se obávat rakoviny z tohoto mýdla a v klidu můžete takto aplikovat dále.
Dehty se vylučují prostřednictvím ledvin, kde se dehet usazuje ve formě dehtového mazu, který se postupně rozpouští a vylučuje se močí. Abyste si byl jist, že pro své zdraví děláte dobře, tak v době při aplikaci dehtového mýdla a několik dní po ní hodně pijte ovocné šťávy zředěné čistou vodou bez bublin. Tím si propláchnete močové cesty včetně ledvin. Dobrá je také Activ Aloe od firmy Barny's, která výborně pročišťuje celý organismus.

Zdraví Vás Cempírek!

Zdroj: diskuze Dehtove medicialni mydlo ze Severoceskych tukovych zavodu, n.p. Usti nas Labem

Mýdlo s kyselým pH

Kyselá mýdla jsou ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Jeho používání je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Kyselé mýdlo podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. V neposlední řadě mýdlo s pH 5,5 zabraňuje množení plísní a bakterií na povrchu pokožky.

Zdroj: pH u mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Z. Němcováz.

Díky!
Z. Němcová

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Výroba cukrového mýdla

Článek zaměřující se na výrobu cukrového mýdla naleznete zde.

Zdroj: S cukrem omladíte svoji pleť

Diskuze

V diskuzi EXTRÉMNĚ SUCHÉ A POPRASKANÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

ahoj) já používám méně mýdla, heřmankový krem a spim v rukavičkach.. Je toho opravdu hodně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Extrémně suché a popraskané ruce

Hodnoty pH u kyselého mýdla

Hodnota ochranného pláště naší pokožky je mírně kyselá, pH 4,5–5,5; zabraňuje množení plísní a bakterií na jejím povrchu. Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže vzniká mýdlo kyselé. Na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Diskuze

V diskuzi DEHTOVE MEDICIALNI MYDLO ZE SEVEROCESKYCH TUKOVYCH ZAVODU, N.P. USTI NAS LABEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel L..

Podle me nez pouzivat dehtove mydlo s nejistymi ucinky, zkuste na ty flicky radej propolisovou tinkturu (propolis rozpusteny v lihu, prodava se normalne v lekarne - alespon tedy tady v CR :)). Je na kozni problemy neprekonatelny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alexandr.

Diky i vam!
Propolis je tusim nejaky vceli produkt a protoze tenhle pilny hmyz produkuje jenom to dobre, nemuze mi pokus ublizit!:-)

Zdravi Alexandr

Zdroj: diskuze Dehtove medicialni mydlo ze Severoceskych tukovych zavodu, n.p. Usti nas Labem

Historie výroby mýdla

Dnes se mýdlo vyrábí trochu jinak než dříve, kdy se z odpadního tuku doma vařilo jednoduché domácí mýdlo. V současnosti používáme pouze dobré tuky a oleje. Prakticky jsou v kvalitě potravin. Jako srážedlo mýdla se používá čistý hydroxid sodný - všem dobře známý louh. Louh a tuk jsou dvě základní složky domácího mýdla. K tomu se dále přimíchávají drahé rostlinné oleje a hodnotné extrakty, jako prostředky pro ošetření pokožky a k provonění mýdla. Přinášíme vám zde jednoduchý recept, pomocí kterého můžete uvařit vlastní domácí mýdlo, navíc šetrné k vaší pleti.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Halada.

PS, super je namočit zubní kartáček do obyčejného mýdla a vyčistit si opakovaně dáseň,Jde to super odstranit.

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Výhody kyselého mýdla

Mýdlo s kyselým pH je ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Použití je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. Pro mytí kůže se používají mírně kyselá mýdla – syndety (SensiGyn, Sensitive).

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Diskuze

V diskuzi MÝDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacllav.

A kolik je výsledená váha mýdla (této várky)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mýdlo

Poraďte se nejprve se svým dermatologem nebo jiným lékařem, pokud chcete používat toto mýdlo. Aktivace léčebných výhod mýdla vzniká po jeho namočení do teplé vody po dobu 20 vteřin. Toto je nutné provádět před každým použitím mýdla. Mýdlo by se mělo používat nejprve jednou denně – v závislosti na typu pokožky a pH. Později může dojít k postupnému zvyšování aplikace. Pokud se objeví nepříjemná suchost a odlupování pokožky, je důležité, aby došlo ke snížení počtu používání na jednou denně nebo každý druhý den. Před každou aplikací by mělo dojít k odstranění veškerých řetízků, náramků nebo prstýnků.

Zdroj: Mýdlo se sírou

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA EKZEM MOKVAVÉ STROUPKY KTERÉ SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Rattayová.

Dehtové mýdlo nebo dehtový šampon není k sehnání . Nevíte , jak a kde je koupit ? EU prý vše s dehtem zakázala .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tady je cena dehtového mýdla: www.zbozi.cz/vyrobek…
A tady je cena šamponů s dehtem: www.zbozi.cz/hledani…
Vše je možné koupit v ČR bez předpisu.

Zdroj: diskuze Babské rady na ekzem mokvavé stroupky které svědí

Změna mýdla a čisticích prostředků

Nešetrné mýdlo může způsobit podráždění a svědivost kůže. Doporučuje se používat mýdla bez obsahu vůní a určená pro citlivou pokožku. Suché pokožce neprospívá časté koupání. Nepříznivý vliv na vaši kůži může mít také nevhodně zvolený prací prášek, opět používejte raději neparfémované prací prostředky. Důležitá je i volba správného oděvu, ten by měl být volný, nejlépe bavlněný, raději se vyhýbejte vlně a polyesteru, které pokožku dráždí.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tekuté mýdlo? Vždyť je to jen olej s louhem. Není někde chyba? Neumím si představit že se např. na zahrádce umyju olejem.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Výhody použití sírového mýdla na svrab

U této metody nebyl hlášen žádný případ sírové dermatitidy. Obsah síry v mýdle je 18 procent a pro tři aplikace na dospělé tělo postačí celkem 30 gramů tohoto mýdla. Při jedné aplikaci se využije přibližně 1,8 gramu síry. Tento přípravek je snadno použitelný a nepoškozuje oblečení. Sírové mýdlo může být použito i v jiných dermatologických podmínkách, kdy je indikována sírová mast na velké plochy nebo jako profylaxe proti parazitům.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi GLYCERÍNOVÉ MYDLO NA PIGMENT KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

mám na krku pigment. používala jsem glycerínové mydla,elecom mast, bioderma čistiaca voda a ne pomohlo.děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Glycerínové mydlo na pigment krku

Průmyslově vyráběná kosmetická mýdla

Při průmyslové výrobě kosmetického mýdla se používá v podstatě stejný postup přeměny tuků v mýdlo, jako jsme si ho zde popsali výše. Jen se lyší způsob zahřívání tuků a následná doplňující procedura, která mýdlo obohacuje o další vlastnosti. Určitě si tedy položíte otázku, zda-li je toto mýdlo zdravější, než mýdlo domácí. Dnešní průmyslová výroba kosmetických mýdel klade důraz především na péči o pokožku, proto se do mýdel přimíchávají vzácné oleje, aby mýdlo hydratovalo nebo různé antibakteriální látky, aby mýdlo lépe desinfikovalo pokožku a podobně. Existují také léčivá mýdla, například léčivé mýdlo s Ichtiolem a Ichtamolem, takzvané dehtové mýdlo. Dalo by se tedy říci, že domácí mýdlo dopňuje pestrou paletu kvalitních kosmetickcýh mýdel, která jsou nyní dostupná na našem trhu a rozhodně naší pokožce neškodí. Jen je třeba si dobře vybrat to správné.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Potřebné ingredience

  • 1 šálek hnědého cukru;
  • ½ šálku mandlového oleje;
  • hrst ovsa;
  • ½ šálku tekutého neparfémovaného tělového mýdla DOVE.

Zdroj: Cukrové mýdlo

Neutrální mýdlo

Neutrální mýdlo pomáhá uchovávat přirozenou vlhkost pokožky a zabraňuje jejímu vysoušení. Obsahuje ochranu, která jemně čistí a pomáhá chránit proti široké škále bakterií. Je vhodné pro každodenní použití.

Zdroj: pH u mýdla

Visaka

Mýdlo Visaka je čistě přírodní ájurvédské bylinné mýdlo vyrobené na základě starobylého receptu. Speciální směs aloe vera, bylinných extraktů a vonných esencí působí zklidňujícím efektem. Mýdlo Visaka je jedinečné, snadno odstraní veškeré nečistoty z těla, zatímco na pokožce zanechá přírodní oleje z mýdla. Je vhodné pro všechny typy pleti, včetně citlivé pokožky. Mýdlo Visaka se běžně používá i na vlasy jako šampon. Bylinné složky obsažené v mýdle Visaka pomáhají regenerovat kůži a vlasy. Jedná se o ájurvédské bylinné mýdlo s limetkovou vůní a je určeno pouze k vnějšímu použití.

Složení: Palm stearin, Coconout oil, Sodium Hydroxide, Aloe vera, Azadirachata indica, Citrus aurantifolia, Eclipta prostata, Phyllanthus emblica, Neelayadee oil

Hmotnost mýdla je 75 g. Země původu je Srí Lanka.

Zde můžete vidět cenu ájurvédského mýdla Visaka.

Zdroj: Ájurvédské mýdlo

Mýdlový základ

Mýdla vyrobená doma jsou krásná, jedinečná, originální a určitě budou netradičním a voňavým dárkem pro milovanou osobu. Při výrobě mýdla se využívají vlastnosti rostlinných olejů, jejich přírodní síla a blahodárné účinky. Základem pro výrobu mýdel jsou rostlinné oleje – olivový, kokosový, palmový, a dále přísady jako přírodní cukr, vosk, glycerin či destilovaná voda. Mýdla jsou spojená s nádhernou vůní, protože bývají obohacená o kvalitní esenciální oleje. K výrobě domácího mýdla budete potřebovat: hmotu na výrobu mýdla, formičku, éterický olej či jiné aroma do mýdla, dekorace dle fantazie (bylinky, květy, kávová zrna, kukuřici, obrázky a jiné). Domácí výroba mýdla je jednoduchá. Mýdlovou hmotu zahřejte v kastrolku nebo ve vodní lázni na 50–80 °C a nechte ji řádně rozpustit na čirou tekutinu. Poté přimíchejte barvivo (nebo barviva, chcete-li si namíchat vlastní odstín) a přimíchejte éterický olej či aroma do mýdla. Tuto hotovou směs pak nalijte do formiček, dozdobte různými dekoracemi a nechte pořádně vychladnout. Nakonec vyloupněte hotové mýdlo z formičky a máte hotovo. Nemáte-li po ruce řádnou formičku, můžete použít například vykrajovátka na cukroví. Připravenou hmotu nalijte do rovné misky, dejte zchladnout a krátce před úplným ztvrdnutím vyklopte a vykrajujte požadované tvary mýdla. Sušené bylinky, květy levandule, nahrubo namletou kávu či zrnka soli... do mýdla lze zpracovat téměř všechno. Takto upravené mýdlo potom může sloužit jako mýdlo peelingové. Mýdlový základ můžete koupit v obchodě.

Zdroj: S cukrem omladíte svoji pleť

Recept na domácí mýdlo s levandulí

Ingredience: 200 g marseillského mýdla, 1 polévková lžíce sušené levandule, 1 sklenice horké vody, esenciální levandulový olej (nemusí být), formičky, struhadlo, hrnec.

Postup: Nejdříve nastrouháme 200 g marseillského mýdla. Poté zalijeme lžíci sušené levandule horkou vodou a necháme půl hodiny louhovat. Tekutinu následně přecedíme do hrnce, přidáme nastrouhané mýdlo a velmi pomalu ohříváme, dokud se mýdlo nerozpustí. Potom dáme hrnec pryč ze sporáku a počkáme, až hmota trochu vychladne. Pak do hmoty vmícháme několik kapek esenciálního levandulového olejíčku (není nutný, ale s ním je mýdlo lepší). Hmotu rozmícháme a ještě teplou ji nalijeme do formiček vymazaných jemným dětským olejíčkem. Ty odložíme na teplejší (ne horké) místo, přikryjeme je potravinovou fólií a necháme mýdlo pomalu vychladnout (vyráběná mýdla by se neměla dávat ihned do chladu, protože by mohla popraskat).

Zdroj: Levandule a recept na levandulové mýdlo

Mýdlo a pH

Povrch naší kůže je lehce kyselý – průměrná hodnota pH činí 5,5. Mírně kyselý povrch totiž chrání kůži před patogeny. Změny hodnoty pH pak oslabují ochrannou funkci kyselého pláště, což může způsobit dehydrataci, podráždění, či dokonce kožní infekce nebo alergie.

Zdroj: pH u mýdla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP