Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYKAŠLÁVÁNÍ ŽLUTÝCH HLENŮ PŘÍČINA

OBSAH

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Poradna

V naší poradně s názvem V HLENU SE OBJEVUJE KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Spilka st.

Při vykašlávání hlenu se mi objevují jakoby kapičky krve.Nic mě
nebolíani žádné jiné příznaky nemám.Pobobný stav jsem mě v roce
2009 tehdy lékař konstatoval přechozený zápal plic. Prosím o radu
jak pokračovat děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nic nezkazíte, když budete kontaktovat svého praktického lékaře, který vám nejlépe sdělí, co s tím máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze V hlenu se objevuje krev

Jak se pozná rakovina podle vykašlávání hlenu z plic

Nádorový proces v plicích se může projevit kašlem, bohužel se obvykle jedná až o pokročilejší stadium rakoviny plic. Stejně tak mohou kašel způsobit plicní metastázy jiných nádorů. Varovné je, pokud člověk vykašle hlen s příměsí krve. V takovém případě je návštěva lékaře a další vyšetření žádoucí.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ORSAG.

robili mi aj vytery krku a nič a stale vykašliavam krv zo slinamy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Léčba vykašlávání krvavého hlenu

Kašel upozorňuje na to, že je se zdravím něco v nepořádku. V případě, že s hleny vykašlává pacient i krev, je nezbytná návštěva lékaře a důkladné vyšetření. Sice to může být jen důsledek přílišného namáhání dýchacích cest, někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník nás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAL PLIC A KREV V HLEBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

dobry den,mám oboustrany zapal plic,od 22.12 kdy mi na něj přišli,a dnes jsem jak sjem vstanul kašlal jako vždy ale tentokrát se mi v hlenu objevila krev a to celkem dost..je to vážné ?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U zápalu plic se může někdy objevit krev v hlenu, zejména po předchozím úporném kašli. Velké množství krve v hlenu je vždy indikátorem k návštěvě lékaře. Může se jednat o zhoršení stavu zápalu a nebo také o jeho odeznívání, kdy se vylučují hluboko uložené hleny ze zánětlivého ložiska. Vyšetření u praktického lékaře nebo na pneumologii ukáže pravý důvod vykašlávání krve. Než se dostanete na kontrolu, tak párkrát za den inhalujte páru z vroucí vody, do které je nakapán mukosolvan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapal plic a krev v hlebu

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Fialova.

Prosim Vas o vysvetleni, jaka muze byt pricina velmi zridka ranniho vykaslani krvaveho hlenu.Jsem po rozsahle operaci srdce,warfarizovana (1x jsem sla hned na vysetreni kviku,ktery byl v norme).Dale mam chronicky zanet nosohltanu a trpim onemocnenim Chopn I. Vim,ze je hodne pricin,jen kdyz se mi objevi
krev,dostanu obavy,aby mi nezacalo masivnejsi krvaceni.Warfarin uzivam uz 6.rok.Nemela bych mit zmenenou medikaci? Kvuli Chopn si provadim denne inhalaci s Vincentkou.Dekuji za odp
oved. Vlasta Fialova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radovan.

Pokud vykašláváte krev musíte ihned ke svému lékaři, může jít o spojitost s plicním lalokem na podporu kyslíku !!! Pokud máte BÍLÝ HLEN znamená to rozsáhlý zánět plic proto ihned k lékaři a na podrobné vyšetření zde pomáhají již pouze silná antibiotika !!!!

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Příčiny vykašlávání zeleného hlenu po ránu

Mechanismus kašle začíná hlubokým nadechnutím, poté se uzavře hrtanová příklopka, která tak sevře hlasovou štěrbinu a tlak v plicích stoupá. Následuje prudký výdech při uzavřené hlasové štěrbině, která se náhle otevře a proud vzduchu vynese do úst obsah dýchacích cest. Je-li kašel suchý, dráždivý a trvá-li déle, nejde již o reflex užitečný a je vhodné jej tlumit, protože opotřebovává plicní elasticitu. Sputum (zmnožený výměšek dýchacích cest) je látka, která se vykašle, je to takzvaný sekret bronchiálních žláz.

Vykašlávání hustého zeleného hlenu je nejčastěji způsobeno vážnou bakteriální infekcí, například bronchitidou. Může se také jednat o chronické záněty dýchacích cest (mimořádně odolné bakterie pseudomonázy Pseudomonas aeruginosa).

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Příčiny vykašlávání krvavého hlenu

Při zánětu může být sliznice tak rozdrážděná a překrvená, že se při kašli objeví žilky krve v hlenu. K tomu může občas dojít i při zcela běžné infekci. Také při rýmě je sliznice překrvená, a proto při kašli, kdy se zvyšuje tlak v dýchacích cestách, může dojít k popraskání kapilár. Ty jsou pak zdrojem drobného krvácení.

Krev ve vykašlaném hlenu může pocházet z horních partií trávicího traktu. Důležité je také kultivační vyšetření vykašlaného hlenu, a to speciální kultivací na TBC (na plicním oddělení). Pokud by tato vyšetření byla negativní, obraťte se na ORL oddělení, kde je nutno provést výtěry na kultivaci, klidně i opakovaně, dalo by se zvážit třeba i CT a další vyšetření. Také se doporučuje provést laboratorní vyšetření k vyloučení poruchy srážlivosti krve (krevní obraz, srážlivost a další), to může zajistit praktický lékař.

Další příčinou vykašlávání hlenu s příměsí krve může být kouření, a to, zda kouříte či jste kouřili v minulosti. Pokud ano, určitě může mít výskyt krve v hlenu souvislost s kouřením.

Možné je také působení nějakých dráždivých látek z okolí (kde bydlíte, pracujete). Výsledky provedených vyšetření by měl zhodnotit a kompletizovat jeden lékař, nejspíše praktický.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

mám problém: pejsek se snaží vykakat, ale marně. Vyjde z něj jenom malá kapka hlenu. Díky za případnou odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy stolice

Co znamená krev v hlenu z nosu

Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose. Některá z povrchově uložených cévek se poškodí například při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má sklon se opakovat, což se projeví jako krvavý hlen z nosu.

Dále se krev v nose může objevit při alergické rýmě, a to v důsledku překrvení sliznice.

Dlouhodobé smrkání krve (nejen) u dětí vždy vyžaduje vyšetření příčiny. Může totiž jít o známku zvýšené krvácivosti (snížené srážlivosti), což je stav, který může mít mnoho příčin, od těch běžných až po ty vážnější.

Krev z nosu při rýmě u dětí může být způsobena i banálním odsátím hlenu z dutiny nosní. Při poruše sliznice se může v nose objevit zaschlá krev, což je velmi nepříjemné pro dítě a omezuje jej to v dýchání nosem.

Smrkání krve v těhotenství je ve většině případů naprosto normální, sliznice v těhotenství jsou hodně překrvené, a tak se stane, že nějaká cévka praskne a vyskytne se smrkání krvavých hlenů.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Jak vykašlat hleny z krku

K úlevě od hlenů se podávají léky na rozpouštění hlenů a usnadňující vykašlávání, jako jsou například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol, Mucosolvan a mnohé další. Odpočinek a dostatečný přísun teplých tekutin je samozřejmostí. Tekutiny brání dehydrataci, ulehčí odkašlání hlenů a teplá tekutina nepřímo prohřívá dýchací cesty.

Z babských rad je vhodné použít čaj ze slézu (jeho květu) či jitrocelový čaj (koupíte porcovaný v lékárně) a vhodná je svařená cibule s tymiánem a majoránkou (koření). Také je rozumné si udělat zábal z psího sádla na hrudník.

Zdroj: Lepivé hleny

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Votavová.

Už 4 roky mám vytržené horní zuby. ale pořád mě bolí dásně a vykašlávám velké množství hlenu. doktoři mi předepsali nosní kapky aFlonidan prášky.Nechá se to léčit ještě jinak? Moc prosím o radu. děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Lék Flonidan se používá k potlačení alergie. Pokud nemá léčba zlepšující účinky, tak Vaše potíže nejsou způsobeny alergií a bude třeba najít jinou příčinu. Doporučuji navštívit lékaře na oddělení ORL a taky plicní a požádejte je o pomoc se svými obtížemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti dásní

Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Pokud vykašláváte hlen, tak to znamená, že máte produktivní kašel. Takový kašel není vhodné tlumit, protože každé zakašlání napomáhá odtoku hlenu z plic. Náhle zahleněné plíce bývají nejčastěji spojeny s infekcí horních cest dýchacích nejčastěji zánětem v krku. Pokud je hlen hustý, tak se stává nepohyblivý a začne se hromadit do chuchvalců, které když se pak vykašlou, tak mají zelenou barvu. Pokud jsou chuchvalce hlenu v plicích dlouho, tak můžou začít hnít a to pak může vést až k zapáchajícímu dechu nebo zapáchajícímu hlenu a následně k zápalu plic. Léčba hustého hlenu spočívá ve zvlhčení vdechovaného vzduchu a v posílení příjmu tekutin. Také je dobré vyřadit potraviny, které hlen způsobují, jako je například mléko a pivo.

Zdroj: Kašel

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku zvyšuje produkci hlenu ve sliznici střeva. Přebytek hlenu se následně objevuje ve stolici při střevních potížích (průjmu), který je způsoben právě syndromem dráždivého tračníku. V některých případech tento syndrom naopak způsobuje zácpu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi BIŠONEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Grigorjan.

Dobrý den ,mám 10 letého bišonka a dnes při vyprazdnování byla v jeho stolici sražená tmavá krev,trochu hlenu a část byla řídká .Několik minut před žral travu a ta vyšla také. Odmítal ranní krmivo ,venku veselý ,trochu žral a ted spí .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bišonek

Vykašlávání zeleného hlenu

Vykašláváním zeleného hlenu se projevuje chronická bronchitida. Ta bývá často považována za běžný kuřácký kašel, ale může vést k vážným komplikacím jako je CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). CHOPN může vést k vážným potížím až k invaliditě. Přidává se zadýchávání, které později může přetrvávat i během klidu a nečinnosti.

Protože CHOPN průtok plícemi zhoršuje, dochází k selhávání pravé srdeční komory. Dalšími příznaky jsou otoky nohou, zvětšení jater a cyanóza (namodralá kůže a sliznice) způsobená snížením kyslíku v krvi. Dochází k viditelnému hubnutí a celkové zchátralosti těla.

Zdroj: Hleny v krku

Crohnova nemoc

Přebytek hlenu ve stolici je méně častý u lidí trpících Crohnovou chorobou. Pokud se hlen objeví ve stolici nemocného, může to signalizovat rozvoj anální fisury.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Bakteriální infekce

Bakteriální infekce způsobuje přebytek hlenu ve stolici. Příznaky bakteriální infekce jsou průjem, horečka a křeče v břiše. Některé bakteriální infekce mohou odeznít bez léčby, ale některé jsou velmi závažné a vyžadují léčbu pomocí antibiotik.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Příčiny vykašlávání krve

Zánět dýchacích cest: Nejméně závažnou příčinou vykašlávání krve je probíhající zánět, většinou dlouhodobý zánět v dolních dýchacích cestách (například zánět průdušek nebo chronická bronchitida). Kašlem, který onemocnění provází, mohou popraskat cévky postižených tkání. Krev je potom příměsí vykašlávaného hlenu.

Tuberkulóza: Vykašlávání krve může způsobit i rozvinutá tuberkulóza (TBC) – jedno z nejčastějších a nejvážnějších infekčních onemocnění. Postihuje více orgánů – ledviny, močový měchýř, střevo, mízní uzliny, kůži, kosti, klouby, ale daleko nejčastěji plíce, což vede vesměs k jejich postupnému rozpadu, spojenému s krvácením a vykašláváním krve. Průběh nemoci je ovlivněn obranyschopností organismu. Pokud člověka trápí déle než čtrnáct dnů kašel neznámého původu, jestliže chraptí déle než dva týdny a značně a rychle ubývá na váze, měl by lékař vyloučit podezření na tuberkulózu. K dramatičtějším příznakům TBC patří vykašlávání krve, bolesti na hrudi a dušnost.

Rakovina plic: Lidé s rakovinou plic často trpí přetrvávajícími nebo nově vzniklými dýchacími obtížemi. K nejběžnějším příznakům patří kašel, dušnost, bolesti na prsou a vykašlávání krve. Téměř 50 procent pacientů má kromě vykašlávání krve další příznaky, které postihují celý organismus, jako je anorexie, úbytek tělesné hmotnosti a ztráta životní energie. Typickým příkladem pacientů s karcinomem plic jsou současní nebo bývalí kuřáci přes 50 let věku.

Rakovina hrtanu: Nejběžnější forma zasahující oblast hlasivek se projevuje chrapotem, později dušností, bolestmi v krku a vykašláváním krve. Každý chraptící by měl být do tří týdnů vyšetřen odborným lékařem. Ve všech lokalizacích nádoru se často objevuje vykašlávání krve a zápach z úst.

Otrava plyny: Vykašlávání krve může být způsobeno i otravou, při níž se člověk nadýchal jedovatých plynů.

Poruchy srážlivost krve: Masivní vykašlávání krve způsobují krvácející sliznice dýchacího ústrojí. Příčiny krvácení mohou být různé a zjistí je pouze odborné vyšetření. Těžké krvácivé stavy, ať už je jejich příčina jakákoliv, mohou způsobit krvácení ze sliznic dýchacího systému stejně jako ze sliznic systému trávicího.

Krvácení z nosu: Krátkodobé vykašlávání krve může být způsobeno i předchozím krvácením z nosu.

Krvácení do trávicího traktu: Při některých krvácivých stavech (vřed na dvanáctníku, žaludeční vředy) do zažívacího ústrojí může část krve proniknout i do dýchacího ústrojí. Tato krev je pak vykašlávána.

Léčba je vždy individuální, dle příčiny onemocnění.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Zkušenosti s ACC Long

ACC Long je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto jej však musíte užívat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl. Ponechte si proto příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu. Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 5 dnů, musíte se poradit s lékařem.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

ACC Long je mukolytikum (podporuje čištění průdušek a vykašlávání hlenu). Léčivá látka acetylcystein rozpouští všechny složky, které způsobují vazkost hlenu. Tím podporuje vykašlávání a tlumí dráždivý kašel. Acetylcystein působí antioxidačně, a tak podporuje obranné mechanismy organismu.

Přípravek se užívá k léčení všech onemocnění dýchacích cest, jež jsou provázena intenzivní tvorbou hustého vazkého hlenu, jako jsou chřipka, záněty průdušnice, akutní i chronické bronchitidy (zánět průdušek), bronchiektázie (rozšíření průdušek), průduškové astma, bronchiolitidy (zánět průdušinek), mukoviscidóza (cystická fibróza, vrozená porucha zkapalňování hlenů).

Dále se přípravek užívá při léčbě zánětu hrtanu, akutní i chronické sinusitidy (zánět vedlejších nosních dutin) a otitis media (zánět středního ucha) s výpotkem a u předoperačních a pooperačních stavů spojených s větší tvorbou vazkého hlenu v dýchacích cestách.

U chronických onemocnění dýchacích cest a krčních, nosních a ušních onemocnění smí být přípravek užíván pouze na doporučení lékaře.

Přípravek mohou užívat dospělí a děti starší 14 let.

Zdroj: Čištění průdušek s připravky ACC

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zanícení sliznice tlustého střeva, na níž poškozením vznikají vředy. Tyto vředy mohou krvácet a produkovat hnis nebo hlen. Když je hlenu hodně, je ve stolici viditelný.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP