Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝKON

OBSAH

Vasektomie cena

Celková cena za vasektomii je 13 500 Kč. Cena zahrnuje: Vstupní vyšetření – po tělesném vyšetření následuje sonografie močopohlavního traktu, poučení pacienta o výkonu a odpovědi na případné dotazy pacienta (vyšetření trvá cca 45 minut). V ceně vyšetření jsou zahrnuty veškeré potřebné laboratorní testy moči a krve. Operační výkon vasektomie se provádí v místním znecitlivění na zákrokovém sále příslušného zdravotnického zařízení. Výkon trvá celkem cca 90 minut a zahrnuje přípravu před operací, vlastní výkon a kontrolu operační rány cca 30 minut po výkonu. Dále veškeré pooperační kontroly – první kontrola s převazem je za 1–3 dny po výkonu, další kontroly u naprosté většiny pacientů již nejsou nutné. Nezbytné vyšetření ejakulátu potvrdí nepřítomnost spermií v ejakulátu za 3 měsíce po provedeném výkonu s následnou poslední kontrolou v daném zdravotním zařízení. Na přání pacienta je možné zajistit před vasektomií kryoprezervaci ejakulátu ve spermobance. Cena tohoto úkonu je 5 000 Kč.

Zdroj: Vasektomie

Poradna

V naší poradně s názvem KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pošík.

Dobry den. Prosim kde se dela vysetreni - kolonoskopie. Jsem rocnik 52. Jsem z Usteckeho kraje. Vidhostice -Podborany. Jake musim mit a od koho doporuceni? Chodim na urologii kde mi delali PSA bez nalezu. Jiz jsem podstoupil kolonoskopicke vysetreni asi pred 10let. Bez nalezu. I kdyz to pro me nebylo moc prijemne bolelo me to a docela hodne. Nyni mi je 66let a chtel bych znovu podstoupit tuto kontrolu abych vedel jak na tom jsem se zdravim. Moje matka mela rakovinu delohy ktera se ji rozrostla az k zaludku ktera na ni umrela. Muj bratr rocnik 55 mel rakovinu prostaty kterou mu vzali a zatim ma klid. Dekuji za odpoved. Jan Posik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kolonoskopii provádějí na oddělení GASTROENTEROLOGIE. Na vyšetření je třeba se objednat předem a mít k tomu žádanku od praktického lékaře. Takže nejdřív obvoďák, pak objednání a pak výkon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanilav Chrpa.

V žádné diskusi jsem se nedověděl co uhradí VZP z účtované ceny. Kolik co stojí úkon zubaře je v diskusi, ale kolik zaplatím já z celkové sumy po ´hradě pojišťovny jsem se nedověděl. To, že kalkulaci za výkon má každý zubař jinou je zvláštní. Tak podle čeho pak pojišťovna vlastně vypočítává kolik za výkon zubař dostane?
Celý dosavadní život jsem platil zdravotní pojištění, zubaře jsem až na výjimky nepotřeboval a ke stáru mám platit za každý výkon. To, že ztráta zubů je jen vina pojištěnce a že ztráta zubů neohrožuje na životě je falešný argument nejen VZP, ale stomatologů. Cožpak stáří, životní styl včetně pracovního a životního prostředí nemá vliv na celý organismus a jeho opotřebení? To je jeden z mnoha příkladů jak se chová společnost k seniorům.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana holá.

Dobrý den chci se zeptat kolik stojí provizorní zubní náhrada???Prý musí být než se udělají náhradní protéza .Děkuji Holá

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Zavařování uzeného masa v mikrovlnce

Uzené maso v celku naskládejte do sklenice, bez vody, zavíčkujte a zapněte cca na 4 minuty na nejvyšší výkon. Nechte vychladnout a uskladněte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ HEMANGIOMU NA BOKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.František Sedlák.

Mám hemangiom na pravém boku od narození. Je umístěn v místě kde dochází k saturaci s gumou od trenek či pásku od kalhot. Je zhruba velký 5cm přibližně okrouhlého tvaru mírně vystouplý a na pohled to vypadá jako takový spletenec žil (žilek). Na omak jsou patrné takové jako by prohlubně. Před dvěma dny jsem začal trochu krvácet. Dá se s tímto problémem něco dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom si můžete nechat vyříznout. Dohodněte se se svým kožním lékařem na termínu a místě, kde je operační sál. Výkon za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Do dvou týdnů se vše zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění hemangiomu na boku

Vysavač na popel od Mountfieldu

Výkonný vysavač Cenerix slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň (zpětný chod, kdy fouká opačným směrem). Nádoba o objemu 18 l má pohodlné madlo na přenos a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Výkon motoru je 800 W. Cena vysavače se pohybuje kolem 1 500 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je nízký sací výkon, krátký elektrický přívodní kabel, hlučnost a náročné čištění.

Výkonný vysavač Ceneplus slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Tento výkonný model, který je vybaven kolečky a nerezovou nádobou, má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň. Výkon motoru je 950 W, objem nádrže je 18 l a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Cena vysavače se pohybuje kolem 2 300 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je široká hadice, jinak je velmi chválen.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Diskuze

V diskuzi SALINICKÉ KLYZMA A JEHO UŽITI PŘED VYŠETŘENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Jak dlouho před vyšetřením (rektoskopie) si mám salinické klysma aplikovat, když pak musím jet 1,5 hodiny do nemocnice a tam třeba ještě čekat. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Dobrý den,potřeboval bych vědět, kdy si mám aplikovat klysma saline, když mám výkon naplánovaný na dnes na dvanáctou hodinu a do nemocnice to mám 1 hodinu.
Děkuji za odpověď BÉM

Zdroj: diskuze Salinické klyzma a jeho užiti před vyšetřením

Viadrus P7C

Kotel Viadrus P7C je pyrolytický litinový kotel, ve kterém se spaluje kusové dřevo. Vyznačuje se vysokou účinností spalování a nízkou teplotou spalin. Řízení kotle obstarává automatická regulace, využívající lambda sondu pro regulaci primárního i sekundárního spalovacího vzduchu.

Výkon: 22–38 kW

Přednosti:

  • kotel splňuje emisní třídu 5 dle ČSN EN 303-5;
  • účinnost až 92,1 %;
  • ekologický provoz;
  • vysoká životnost českého litinového výměníku;
  • výkon podle počtu článků: 22 kW (5 čl.), 30 kW (7 čl.), 38 kW (9 čl.);
  • jednoduchá obsluha a údržba;
  • využití zkratovací klapky při zátopu;
  • předehřev primárního a sekundárního vzduchu;
  • využití lambda sondy pro regulaci spalovacího vzduchu;
  • zařazen do kotlíkových dotací;
  • splňuje ekodesign.

Typ kotle: kotle s ručním přikládáním

Požadované palivo: dřevo

Materiál kotle: litina

Emisní třída kotle: 5

Výrobce: Viadrus

Zde můžete vidět, jak vypadá Viadrus P7C.

Zdroj: Viadrus Lignator

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

Dobry den chtela bych se zeptat maly (19mesicu) ma jit na,operaci horniho vicka.ale ma trosku rymu kterou dolecujeme.bude mit kratkodobou celkovou anestezii.tak by me zajimalo zda to je velky problem.dekuji predem za,odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Rýma může být problém, zvláště když se bude provádět výkon na hlavě. Anesteziolog určitě tuto situaci zváží a rozhodne, jestli se to bude konat nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Elektrocentrála – spotřeba versus výkon

Naftové elektrocentrály patří mezi zdroje elektrické energie pro dlouhodobé využití. Pořizovací cena se pohybuje asi o deset tisíc výše než u benzinových elektrocentrál. Náklady na provoz jsou ovšem o něco nižší a investice se vám při dlouhodobém používání do nějaké doby vrátí.

Elektrocentrály poháněné benzinovým motorem mají oproti naftovým o dost nižší pořizovací cenu. Náklady na běžný provoz jsou však oproti výše uvedeným elektrocentrálám o trochu vyšší. Jejich pořízení je tedy výhodné především pro občasný provoz.

Elektrocentrály fungující na LPG jsou ve srovnání s ostatními znatelně ekologičtější a ekonomičtější. Náklady na provoz jsou až o 75 % nižší. Spotřeba LPG je totiž velmi malá a zároveň cena této látky není nikterak vysoká. Náklady na pořízení jsou podobné jako u naftových centrál.

Výkon elektrocentrál ovlivňuje spotřebu, která roste s rostoucím výkonem. Zde je možné snížení nákladů využitím dieselových a LPG centrál. Díky tomu se mění i velikost nádrže na pohonné hmoty (čím větší výkon, tím větší nádrž na pohonné hmoty).

Zdroj: Elektrocentrála

Diskuze

V diskuzi ENERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dávám si většinou jednu, ale když mi něco opravdu hoří a potřebuju výkon dlouhodobý předvěst, tak jsem si většinou dala dvě. A energie jsem měla na rozdávání, dělala jsem to teda občas, ale fungoval dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Energie

Dieta před kolonoskopií a pivo

Pivo nijak neovlivňuje výkon kolonoskopie a jeho konzumace není před kolonoskopií nijak omezena.

Zdroj: Dieta před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi POOPERAČNÍ NOČNÍ BOLESTI OO VÝKONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Brothankova 64 let.

13.2. 2019 byl operační výkon haluxu prstů a celáho podnožení
Prosím o opravdou radu,jak to mám ustát. Ve dne to ustojím, ale noce jsou kruté. Prosím poradte. Díky všem o ev.i malou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pooperační noční bolesti oo výkonu

Vysavač na popel z OBI

Vysavač popela AS-18 je velice praktický pomocník k úklidu kotle a kotelny. Má dostatečný sací výkon. Je lehký a přitom výkonný. Vysavač je vybaven 18litrovou plechovou nádobou, motorem o výkonu 1 000 W a sací hadicí vyztuženou kovem. Nevýhodou je hlučnost a nepoddajná sací hadice. Cena vysavače se pohybuje kolem 490 korun.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Poradna

V naší poradně s názvem BELLOVA OBRNA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kresova.

Dobry den mam bellovu obrbu kratce ještě nezjistili z čeho.Chci se zeptat mohu chodit do prace nedelam ve spinavem prostredi ani v chladu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výkon zaměstnání a fyzické námahy záleží na léčbě, kterou jste dostala. Obvykle se při užívání medikamentů doporučuje klid. Tedy, pokud nemáte fyzicky ani psychicky náročné zaměstnání, tak do práce chodit můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bellova obrna diskuze

Viadrus Lignator 7 

Lignator je moderní a velice účinný kotel určený k ekologickému spalování kusového dřeva pyrolytickým způsobem. Kotel Lignator splňuje nejpřísnější evropské ekologické normy a zároveň dosahuje vynikajících výsledků. Kotle je možno použít pouze pro uzavřené systémy s nuceným oběhem topné vody. Povinnou výbavou kotlů určených do uzavřených topných systémů je zabezpečovací zařízení proti přetopení. Kotel je vyráběn ve výkonu od 13,5 do 34 kW.

Palivo: kusové dřevo

Přednosti:

  • splňuje emisní třídu 5 dle ČSN EN 303-5;
  • účinnost až 89,6 %;
  • ekologický provoz;
  • vysoká životnost českého litinového výměníku;
  • výkon podle počtu článků;
  • jednoduchá obsluha a údržba;
  • závitové příruby pro snadnou montáž;
  • vodou chlazené pevné rošty;
  • kotlíková dotace.

Typ kotle: kotle s ručním přikládáním

Požadovaný výkon v kW: 21–30

Požadované palivo: dřevo

Materiál kotle: litina

Emisní třída kotle: 3

Výrobce: Viadrus

Zde můžete vidět, jak vypadá Viadrus Lignator 7.

Zdroj: Viadrus Lignator

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN - ODSTRANĚNÍ V RÁMCI PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, zajímalo by mě, zda mi musí moje zubní lékařka v rámci preventivní prohlídky, odstranit i zubní kámen a nebo je nezbytné se zvláště objednat k dentální hygieně? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odstranění zubního kamene je dnes považováno za kosmetický úkon a není tedy hrazeno ze zdravotního pojištění. Zubař ho nabízí jako nadstandardní výkon odděleně od preventivní prohlídky.

Zdroj: diskuze Zubní kámen - odstranění v rámci preventivní prohlídky?

Zavařování guláše v mikrovlnce

Ještě teplý uvařený guláš navrstvěte do sklenic, zavíčkujte je a vložte do mikrovlnky. Zapněte troubu na nejvyšší výkon cca na 2 minuty, jen aby chytla víčka. Obsah začne bublat a víčka se jakoby nafukují. Mikrovlnku nevypínejte a nechte proces dokončit. Po vyjmutí otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto zavařený guláš uskladněte vychladlý v lednici, kde vydrží i 2 měsíce.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NÁROK NA DÁVKY PŘI NEMOCI S CROHNOVOU NEMOCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richterová Iveta.

Dobrý den mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Obecně ne. Ale záleží na tom, jak vám nemoc komplikuje výkon pracovní činnosti. To je u každého člověka individuální a záleží na tom, jak to zváží posudkový lékař. Částečný invalidní důchod by při této diagnóze mohl být přiznán. Zeptejte se na podrobnosti svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Jak zavařit kompot v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnné troubě představuje pravděpodobně nejjednodušší způsob. Omyté plody se opatrně naskládají do sklenic, zalijí se cukerným roztokem, sklenice se uzavřou a dají do mikrovlnné trouby. Sklenice o obsahu 0,7 litru se v zapnuté mikrovlnce při základním nastavení výkonu na 700 W nechá 6 minut. Tato doba platí pro jednu sklenici, čas se tedy zvyšuje podle jejich počtu, viz výše. Při vyšším výkonu mikrovlnné trouby se doba zavařování zkracuje. Sklenice se do trouby staví po obvodu, ne na střed. Doba zavařování sklenic s menším objemem se snižuje v poměru k základní velikosti 0,7 litru, například sklenice s objemem 0,3 litru se zavařuje při výkonu 700 W pouze 3 minuty.

Ovoce se v mikrovlnné troubě samozřejmě zavařuje v zavíčkovaných sklenicích, které se ale plní tak, aby pod víčkem byla mezera alespoň 2 centimetry.

Doba zavařování dle výkonu mikrovlnné trouby:

  • výkon 700 W, čas 6 min
  • výkon 750 W, čas 5,6 min
  • výkon 800 W, čas 5,3 min
  • výkon 850 W, čas 5 min
  • výkon: 900 W, čas 4,6 min

Tip: Mikrovlnná trouba se může při přípravě kompotů využít i jinak, ovoce se v ní připraví a pak teprve zavaří klasickým způsobem. Výhodou je, že nemusíte připravovat cukerný nálev. Příkladem takového zavařování mohou být například velmi oblíbené a často zavařované jahody.

Postup: Jahody zbavíme stopek, omyjeme je studenou vodou a dáme do misky. Posypeme ovoce cukrem, přidáme vodu – na 2 hrníčky jahod se přidávají 2 lžíce cukru a 1 lžíce vody. Přikryjeme a v mikrovlnné troubě vaříme 2 minuty na nejvyšší stupeň. Jahody v misce promícháme a vaříme v mikrovlnce ještě jednu minutu. Ovoce necháme přikryté 5 až 10 minut mírně vychladnout a pak ho dáme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilizujeme klasickým způsobem v hrnci s 85 °C horkou vodou 15 minut. Sklenice se po sterilizaci nechají vychladnout otočené dnem vzhůru.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Vasektomie jako antikoncepce

Sterilizace vasektomií u muže znamená nejbezpečnější antikoncepční metodu, která zabrání transportu zralých spermií z varlat při ejakulaci do pochvy. Varlata jsou orgány, ve kterých se spermie tvoří. Vasektomie je výkon, který je s vysokou pravděpodobností nevratný, to znamená, že nedojde k obnovení plodnosti muže. Všeobecně platí, že čím více času uplyne od vasektomie, tím je nižší naděje na úspěch obnovy.

Zdroj: Vasektomie

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu má vibrační zařízení zvané ultrazvukový oscilátor, který rozbíjí vodu na drobné kapičky a tvoří se vodní mlžina. Tato mlžina se postupně rozpouští ve vzduchu a tím zvyšuje jeho vlhkost. Výhodou ultrazvukového zvlhčovače vzduchu je velmi nízká hlučnost, výkon je prakticky neslyšitelný, a rovněž nízká spotřeba energie. Nevýhodou ultrazvukového zvlhčovače vzduchu je nízká odolnost vůči tvrdé vodě, ale i tomu se dá předejít pomocí úpravy vody.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu

Zkušenosti

Zákazníci si občas stěžují na ochlazení spalin. Tento fakt může souviset se špatně vyčištěným kotlem. Je třeba používat turbulátory. U kotle je rovněž vhodné snížit výkon. Zpomalí se průtok kotlem a tím by se měla i zvýšit výstupní teplota.

Vysoká teplota spalin namáhá ventilátor a snižuje účinnost kotle. Udržování komínu v relativní čistotě je samozřejmost. Při kolísajícím požadavku na výkon kotle se mění i kvalita spalin a usazování sazí a dehtu v komíně. Při vysokých teplotách spalin se pak zvyšuje nebezpečí jejich vznícení.

Výrobce uvádí optimální teplotu spalin mezi 130 a 160 °C. Teplota 230 °C je již vysoká a je nutné provést určitá opatření, například použít škrticí klapku v kouřovodu.

Příčiny vysoké teploty spalin:

  • nevhodné palivo, na které není kotel stavěný;
  • zanesený kotel – špatné předání tepla přes silnou vrstvu sazí;
  • velký komínový tah.

Při nízkém tahu je teplota spalin nízká, saze v kotli (ve výměníku) jsou „mastné“, komín se zanáší šupinovými sazemi až dehtem.

Zdroj: Viadrus Lignator

Na těžký výkon v horku trénujte předem

Ten cyklistický výlet byl asi trochu delší, takže asi i ty příznaky byly silnější a můžete mít tedy i déle zvýšenou teplotu. Na zvýšenou teplotu se doporučuje dávat Paralen, nebo jakékoliv léky na snížení teploty. Určitě můžete celý týden regenerovat po tom stavu, který nastal po tom vašem náročném cyklistickém výkonu, protože tam se u něj kombinovala velká fyzická zátěž a navíc ještě vlastně přehřátí. Váš organismus na to asi nebyl trénovaný, jako u sportovců profesionálů.
 

Zdroj: Úpal při jízdě na kole

Zavařování jídla v mikrovlnce

O zavařování jídla v mikrovlnce se na internetu vedou dlouhé diskuze ohledně jeho škodlivosti. Mikrovlnná trouba dokáže například vysokou teplotou zničit bílkoviny, pokud se v ní potraviny ohřívají příliš dlouho. Žádná měření však neprokázala škodlivost mikrovln ani jejich únik mimo ohřívací prostor. Ani tím nejcitlivějším dozimetrem či multidetektorem nenaměříte 2 cm od dvířek nic.

Zavařování v mikrovlnné troubě představuje velmi moderní, rychlou a úspornou možnost, navíc je vhodné, když máte k zavaření jen několik sklenic. Pokud máte strach, že by víčka mohla v mikrovlnce jiskřit, použijte klasická víčka i uzávěry twist off. Nejdůležitější je neplnit sklenice až nahoru, nechat mezeru, ale to je stejné jako při zavařování v hrnci.

Postup sterilace je velmi snadný, naplněné sklenice, maximálně čtyři, postavíte na otočný talíř mikrovlnné trouby tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a spustíte ohřívání na 700 W. Jedna sklenice o objemu 0,3 l se steriluje 3 minuty, sklenici s objemem 0,7 l je třeba ohřívat 6 minut. Tyto časy vynásobíte počtem sklenic a vyjde nám výsledná doba potřebná k zavaření. Pokud tedy zavařujete například 3 sklenice s obsahem 0,7 l, bude to trvat 18 minut.

V mikrovlnné troubě je možné sterilovat maso, polévky či jiné polotovary. Také zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8–10 minut, u menších sklenic na 5–6 minut. Polotovary však nikdy nezahušťujeme moukou, tu doplníme až před použitím.

Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 kWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství. Na otočný talíř lze naskládat 4 až 5 sklenic dokola, ne na střed, pokud máte jen jednu, dejte ji doprostřed. Nebojte se, nic nejiskří.

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml

Při zavařování v mikrovlnné troubě platí:

  • výkon 700 W = 6 min/1 ks
  • výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
  • výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
  • výkon 850 W = 5 min/1 ks
  • výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete více, čas musíte vynásobit počtem kusů. Například při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice ohřívat 12 minut (2x 6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovlnky nevejde. Sklenice 370 ml sterilizujte poloviční dobu!

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP