Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRVALE NIZKE TELESNE TEPLOTY

OBSAH

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V případě teploty nebo nastuzení- co je možno brát na srážení teploty při užívání ELAQUISu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě lékem Eliquis můžete na snížení teploty bez obav použít paracetamol (Paralen). Pokud ale trpíte na hypertenzi, poruchy funkce jater, ischemickou chorobu srdeční či zadržujete moč, tak byste si sám neměl žádný další lék ordinovat, ale kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o léčbě zvýšené teploty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Zvýšená teplota večer

Tělesná teplota se mění jednak v průběhu dne a jednak je rozdílná i vzhledem k aktuálnímu věku člověka. Teplota těla je nejvyšší v pozdním odpoledni a k večeru, u dětí je obvykle dočasně zvýšená i po probuzení. Děti mají navíc vyšší tělesnou teplotu než dospělí.

Po šedesátce budete mít dokonce o 0,1 stupně nižší tělesnou teplotu než většina dospělé populace. Jedním z hlavních faktorů, který k poklesu tělesné teploty vede, je údajně nedostatek aktivity, respektive pohybu u starších lidí.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Léčím se s vyšším tlakem a jsem 12 let po operaci refluxu, který se u mne opět projevuje.
Bude mi letos 80 lůet, jsem soběstačný a snažím se udržovat v kondici.
Je pro mne infrasauna kterou mám doma vhodná?
Navštěvuji občasd i saunu ppři plaveckém bazénu , páru.
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravidelné používání infračervené sauny při nízké teplotě může pomoci při prevenci a léčbě geriatrické křehkosti. Kromě úspěšného snížení klinické geriatrické křehkosti bylo objeveno mnoho dalších zjištění týkajících se zdraví srdce, cukrovky a degenerativních stavů mozku.
Volte teplotu v rozmezí od 50 do 60°C a vydržte 15 minut. Po saunování zaujměte polohu na zádech a zabalte se na 30 minut do přikrývek. Ujistěte se, že jste se před, během a po saunování dobře napil čisté vody. Při vstupu a výstupu ze sauny by měla být přítomna další tělesně zdatná osoba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infrasauna

Jak se doma zbavit svrabu

Opatření v interiéru jsou taková, že každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit na vysoké teploty a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní. Původce svrabu nesnáší vysoké ani nízké teploty, sucho a slunce a vysoký mráz. Postele se musí vydezinfikovat a matrace nechat proschnout na slunci alespoň dva dny. Dva dny totiž dokáže zákožka svrabová přežít mimo tělo hostitele, tedy zvířete či člověka. Po týdnu je nutné celou proceduru opakovat. Podle Světové zdravotnické organizace ročně onemocní v Evropě svrabem přes čtvrt milionu lidí. U nás jde o několik stovek případů.

Zdroj: Léčba svrabu octem

Diskuze

V diskuzi TROMBEX X WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

pět roků jsem brala warfarin, který mi nyní lékař změnil za trombex. Jaký je v těchto lécích rozdíl. Vím, že jsou to léky k ředění krve. Ale jaký je v nich rozdíl? Je některý z nich "lepší, horší, účinnější, méně účinný"? Vždy jsem si myslela, že warfarin je nejúčinnější a nyní mi lékař předepsal trombex. Před užíváním warfarinu jsem roky užívala Trombo Ass.
Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaruska.

Dobrý den,ráda bych věděla,proč mám stále nízké IRN. Léky beru pravidelně.Jim zeleninové saláty.Nemůže třeba stres ovlivňovat nízké IRN?Prostě nevim co je špatně. Děkuji za odpověď Jarka

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Test štítné žlázy podle bazální teploty

Evidence bazální teploty nemusí ukazovat jen na ovulaci. Je lékařsky známo, že hormony štítné žlázy také mají přímý vliv na bazální teplotu. Podchlazení nebo snížení tělesné teploty je zase známým příznakem hypotyreózy nemoci štítné žlázy. Tělesná teplota je neomylný diagnostický nástroj. Bazální teplota je také diagnostickým nástrojem pro zjištění hypotyreózy. Jedná se o osvědčenou diagnostickou a monitorovací metodu.

Chcete-li měřit bazální teplotu kvůli štítné žláze, je důležité používat starý rtuťový teploměr. Rtuťový teploměr by se měl před použitím důkladně protřepat a být po ruce k rannímu použití. Jakmile se ráno probudíte, s minimálním pohybem vložte teploměr do podpaží a nechejte jej tam po dobu 10 minut. Je důležité, aby došlo k zaznamenání tří až pěti po sobě jdoucích dnů. Ženy, které mají menstruaci, by neměly měřit bazální teplotu v prvních pěti dnech menstruace, ale až po pátém dnu.

Pokud je průměrná bazální teplota nižší než 36,5 °C, lze diagnostikovat onemocnění štítné žlázy, nebo nedostatečné množství hormonů štítné žlázy. Průměrná bazální teplota mezi 36,5 a 36,7 °C je považována za normální. Teploty mezi 36,4 a 36,6 °C jsou považovány za důkaz možné hypotyreózy.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITÉ NA TĚLĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Beránková.

Dobrý den,

maminka plela zahradu a od té doby má ve vlasech jakési černé nebo hnědé malé broučky, kteří jsou aktivní především večer a v noci, lezou a štípou. Ve vlasech nejsou hnidy, jen štípance. Také prý tyto malé broučky lze jen těžko rozmáčknout. Hledala jsem informace na internetu, volala jsem různým lékařům, ale nikdo neví o co se jedná? Na internetu je pouze zmínka o vších. Šampón proti vším vůbec nezabírá, prosím o radu co máme dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude čmelík kuří (D. gallinae). U lidí je napadení čmelíkem známé jako gamasoidóza nebo dermanyssóza. Ačkoliv roztoči nejsou primárně orientováni na parazitování na člověku, jsou schopni trávit a rozmnožovat se výhradně v lidské krvi, takže zamoření lidí může být trvalé. Vzhledem k nočním stravovacím návykům čmelíků mohou infikovaní lidé pociťovat svědění a zaznamenat kousnutí, když se ráno probudí. Závažnost příznaků se liší, běžná je dermatitida, pruritus a papulární kopřivka.
Prevence zamoření v lidských obydlích spočívá v eliminaci potenciálních přenašečů, jako je ničení holubích a vrabčích hnízd a ošetřování zamořené dvorkové drůbeže.
Eliminace zamoření v lidském obydlí se nejlépe dosáhne kombinací následujícího:
- eliminace potenciálních přenašečů (hnízdících holubů, dvorkové drůbeže atd.);
- odstranění potenciálních úkrytů (koberce, nepořádek);
- rozumné používání pesticidů například Biolit vystříkaný do prostoru uzavřené místnosti;
- důsledné používání odvlhčovačů pro udržení prostředí s nízkou vlhkostí;
- udržování nízké teploty v prostředí;
- časté důkladné čištění;
- minimalizace množství času stráveného v domácnosti;
- dodržování dokonalé hygieny.
Čmelík kuří může přežít až 10 měsíců v prázdném prostoru bez hostitele. Teploty vyšší než 45 °C a nižší než -20 °C jsou pro čmelíka smrtelné.
Pokud chcete rychlé a účinné řešení, doporučuji využít služeb deratizátora, který má k dispozici ruzné jedy, kterými na pár hodin zamoří obydlí a vše živé zahubí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parazité na tělě

Tabulka pro záznam teploty ke stažení

Zde je k vytisknutí tabulka pro záznam teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN E se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den
Lékař mi doporučil užití vitamínu E 400. Je možná změna tělesné váhy po užívání.Děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamin E změny na váze nijak neovlivňuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín E


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP