Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYPADÁVÁNÍ CHLUPŮ NA NOHOU

OBSAH

Jiné formy vypadávání vlasů

Alopecie areata je další forma vypadávání vlasů. Objevuje se na několika místech a způsobuje holé oblasti. V některých případech vede i ke ztrátě chlupů na těle. Někdy může vypadávání vlasů stimulovat autoimunitní onemocnění – buňky imunitního systému ničí identifikaci vlastních buněk a vlasových kořínků. Ztrátu vlasů mohou opět způsobovat psychologické faktory, jako je stres a úzkost.

Další formou je takzvaná difúzní alopecie, která je charakteristická celkovým vypadáváním vlasů. Má velmi rozmanité příčiny, například hormonální poruchy (funkce štítné žlázy, těhotenství, menopauza), ale i infekční choroby, alergie na léky nebo nedostatky ve výživě.

Někdy může vypadávání vlasů způsobit nošení pokrývek hlavy (čepice, kšiltovky, klobouky, přilby a podobně). K vyřešení tohoto problému pak většinou stačí uvolnit vlasové folikuly.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi NA VYPADÁVÁNÍ NIC NEPOMÁHÁ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KlaHla.

Já už jsem k jakýmkoliv přpravkům proti vypadávání, ať už přírodním nebo hormonálním spekptická. Snažím se vylepšit svoje řídké vlasy, které zeřídly po těhotenství a už nikdy nebyly tak husté jako předtím, téměř celý život. Nic mi nikdy nepomohlo. Teď se ve stáří přidává je ště přirozené vypadávání a řídnutí, takže je to horší a horší...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na vypadávání nic nepomáhá...

Vypadávání vlasů u žen

Vypadávání vlasů se nazývá alopecie. Jedná se o stav, kdy dochází ke ztrátě 60 % vlasů v určité oblasti. Existují různé formy vypadávání vlasů. Vypadávání vlasů může být způsobeno genetickými příčinami, které se projevují dlouhodobě, nebo akutně. Nejběžnější je androgenní alopecie (genetická ztráta vlasů), jedná se o geneticky předurčené vypadávání vlasů, které je způsobeno stárnutím a je závislé na rodinných predispozicích. Tyto změny jsou hormonálně řízeny, tak jak hormony u mužů způsobují růst vousů v určité oblasti, tak také dochází k růstu mazových žláz na hlavě. Proliferace (nadměrné tvoření) mazových žláz je spojena se ztrátou vlasů. Tato změna obvykle začíná mezi 30. až 40. rokem života. Objevuje se ve frontálních eminencích (na čele).

Vypadávání vlasů u žen související s hormonální činností je vzácnější, ale může se objevit. Toto vypadávání je slabší a je způsobeno selháním ženské produkce estrogenu. Vypadávání vlasů může též způsobit ovariální tumor nebo menopauza. Androgenní alopecie je u žen často spojena s růstem chlupů jako u mužů. Ženy pak zjišťují, že se jim objevují chlupy na nohou, prstech a v oblasti obličeje. Obyčejně dochází ke ztrátě vlasů na vršku hlavy, ale hustota vlasů v temporální (spánkové) a okcipitální (tylní) oblasti zůstává nezměněna. Vlasy u žen bývají velmi tenké, holá místa a plešatost se vyskytují jen ve vzácných případech. Tento jev postihuje téměř 40 % žen, a to přibližně od 50 let. V této době také dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů (estrogenů) v souvislosti s menopauzou, a může tak převažovat mužský pohlavní hormon (androgen).

U žen pak tyto androgeny zkracují životní cyklus jednotlivých vlasů. Fáze růstu vlasů klesne z 6 let na jeden rok. Mastné vlasy, lupy, ekzémy na hlavě nebo infekce mohou rovněž vyvolat androgenní alopecii, ale nebývají samotnou příčinou, tou může být stres, znečištění životního prostředí, působení chemikálií nebo podvýživa.

K androgenní alopecii může vést i užívání hormonální antikoncepce nebo lokálně podávaných přípravků s estrogenem.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Línání

Línání je přirozený proces obnovy srsti. Nastupuje sezónně a je ovlivněno především délkou světelného dne a nepatrně i teplotou. Dochází k němu 2krát do roka. Na jaře se zvířata zbavují zimní srsti a na podzim se touto zimní srstí opět vybavují. Línání v mírné formě probíhá celoročně, souvisí to s růstovým cyklem chlupů, jehož fyziologická délka trvá přibližně 1 měsíc. Bývá označováno jako fyziologické línání.

Línání je nejvýraznější u přírodních plemen se střední srstí, která obsahuje sekundární chlupy (podsadu) a terciární chlupy (chmýří). Do této kategorie patří ovčáci a teriéři.

Zvířata žijící celoročně v bytě mívají sezónní línání méně výrazné, zato línají průběžně celý rok ve zvýšené míře.

Zdroj: Vypadávání srsti u psa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA VYPADAVÁNÍ VLASŮ LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomír.

Na tuto svou otázku jsem nenašel odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď jste nenašel asi proto, že žádná léčba vypadávání vlasů pomocí lejzru není dostatečně účinná, aby mohla být veřejně zdokumentována. Vypadávání vlasů je záležitost chemických procesů uvnitř těla a zatím nebyla objevena žádná metoda, která by vypadávání zastavila a nebo dokonce obnovila růst vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba vypadavání vlasů lejzrem

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi ŠUPINATĚNÍ KŮŽE - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Havlátová.

Dobrý den, mohu se zde zeptat, co je nejvhodnější pro léčbu šupinaté kůže a mírné zarudnutí na hrudníku a břicha. Co nejlépe na podporu růstu chlupů a přesrtění. Děkuji. Ing.Bc.Eva Havlátová, 602508885

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šupinatění kůže -

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi RADY PROTI VYPADAVANI OBOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

dobry den.je mi 35let a druhym rokem mi neroste oboci. mam ho jen do pulky na kazde strane.Zkusil jsem nejake vytazky z bylinek,avsak bezvysledne.Prosim poradte.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, vypadávání obočí z vnější strany obličeje jsem našla pod příznaky poruchy štítné žlázy před 14 dny. Příznak může souviset i s něčím jiným, nebo s ničím. Je potřeba hledat, číst, pídit se. Zdraví a kráse zdar.

Zdroj: diskuze Rady proti vypadavani oboci

Recept proti vypadávání vlasů

Nejdříve první 2 týdny kombinujte kefírovou terapii s některou oblíbenou vyživující maskou na vlasy. Jeden den kefírová terapie a druhý den vyživující maska. To vám pomůže omezit vypadávání vlasů. Po dvou týdnech nahraďte výživnou masku na vlasy řepíkem. Koupel vlasů v řepíkovém odvaru podpoří stimulaci růstu vlasů. Tuto péči dělejte pravidelně 5 až šest dnů v týdnu po dobu 3 týdnů. Celý tento recept proti vypadávání vlasů tedy vyžaduje celkem 5 týdnů zvýšené péče, kdy by již výsledky měly být patrné. Pak si dejte několik dní pauzu a celé to opakujte, dokud nebudete spokojeni s výsledkem.
 

Zdroj: Kefír proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADÁVÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý.den chtěla bych poradit.Pálí mě pokožka na hlavě jak kdybyhc měla. Nějaké vředy ale nic nemám mam jenom zarudlou kuží hodně mi vypadávají vlasy i z kořínky. přišla sem ho hodně vlasů. Moje sestra je na tom stejně. Prosím. O radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyhledejte ve svém okolí trichologickou poradnu a tam si nechte vlasovou pokožku vyšetřit. Tak nejrychleji zjistíte co je příčinou vypadávání vlasů a pálení pokožky. Podobnou pomoc můžete nalézt také v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadávání vlasů

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Já na vypadávání vlasů vyzkoušela snad všechno, nic nepomohlo. Dneska si vlasy zahušťuju, používám Mane, abych se cítila líp. Funguje to dobře, na vypadávání to sice nemá efekt, ale aspoň se cítím líp, že mám na hlavě zase vlasy. Můžu doporučit vyzkoušet.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Padani vlasu

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi KOUSNUTI OD FILCKY (MUŇKY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

jak vypadá kousnutí od filcků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Kousnutí od filcky je charakteristické tím, že pupínek je často kolem vyrůstajícího chloupku. Veš se totiž při sání drží na chlupu a saje z místa, kde chlup vyrůstá.

Zdroj: diskuze Kousnuti od filcky (muňky)

Genetiku nezměníme

Genetika je významným faktorem způsobujícím vypadávání vlasů a ovlivňuje zhruba 10% všech případů (u mužů je to však podstatně více). Ostatní případy souvisí primárně se stresem, nemocemi, hormonální nestabilitou, životním stylem atd. Genetika ovlivňuje nejen to, kdy vlas vypadne (tj. fázi růstu vlasů), ale i počet vlasových folikulů, jejichž počet je nám dán už při narození.

Zdroj: Co se dá ovlivnit při vypadávání vlasů

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jarolímová.

Dobrý den, mám dotaz ohladně psa tchýně. Slezla ji srst, takže je jako stažený králík. Pouze na hlavě ji zůstalo pár chlupů. Může mě někdo dát typ, co by to mohlo býti. Po návštěvě u nich se náš pes dost často olizuje a kouše se na tlapkách. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Podle mě to bude nějaká alergie, zkoušela jste změnit granule?

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADAVANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Chtěla bych se zeptat. Vypadávají mi vlasy vůbec je jinak nenamáhám nežehlím je ani nestahuju do gumyčky a ani nedržím žádne diety ani nebarvím ale před rokem a půl jsem měl velký stres ale mslím si že od toho je to už dlouhá doba může to být stále od too ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadávání vlasů a stres jsou dva nerozluční přátelé. Proces vypadávání vlasů trvá nějakou dobu od svého počátku a u tebe to může být právě doba půl roku. Recept proti tvému vypadávání vlasů tedy bude, vyvarovat se opakování podobných stresových situací, zařadit do své stravy některý z moderních doplňků na podporu růstu vlasů, například tento: www.neobotanics.cz/h… Také začni jíst hodně bílkovin, nejlepší na skvělý růst vlasů je dát si před spaním proteinový koktejl z hydrolizované sysrovátky každý večer. Tímto postupem se dostanou tvoje vlasy do normálu za podobnou dobu, jako došlo k jejich vypadávání, tedy do půli roku. Když tak napiš, jaké máš pokroky a výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu

Rady a tipy

Používání kvalitních barev na vlasy nebo trvalá ondulace nemají žádný vliv na vypadávání vlasů. Ale příliš horké sušení a kartáčování vlasů může na vlasové kořínky působit nepříznivě, takže se tomu raději vyhněte. Doporučuje se pečlivé mytí vlasů. Nedoporučuje se příliš agresivní sušení vlasů, ale jen jemné mačkání rukama. Obzvláště se nedoporučuje vázání copánků, dredy a Rasta účesy.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Kam pro pomoc?

Každý vlas ležící na polštáři nemusí znamenat problém. Ten nastává, když pozorujete zvýšené vypadávání vlasů po dobu delší než 3 – 4 měsíce. Cyklus růstu vlasů je u každého člověka jiný a proto i problém vypadávání se musí řešit u každého jedince individuálně. Různé kožní onemocnění řeší lékař - dermatolog. V České republice však existují centra, které se zaměřují výhradně na problematiku vlasů. Hair Centrum Praha provádí osobní i online konzultace hlavně pro klienty, kteří nemůžou cestovat do Prahy. Více o tomto vlasovém centru se dozvíte na stránkách www.vypadavani.vlasu.cz.

Zdroj: Co se dá ovlivnit při vypadávání vlasů

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Jaké množství vypadaných vlasů je normální?

Je normální, že hustota vlasů s věkem klesá. Na těle se vytváří asi 5 milionů vlasových folikulů (váčků), z nichž vyrůstají vlasy, chlupy po těle, vousy, obočí, řasy, axilární ochlupení, ochlupení. Jediné holé části těla jsou rty, dlaně a plosky nohou. Každý vlas má své biologické hodiny. Vy rozhodujete o délce růstu i klidové fázi, na vás také závisí, jaká bude rychlost růstu, vy ovlivňujete celý životní cyklus vlasů, a to speciálními kontrolními buňkami ve vlasových kořínkách. Tyto buňky vylučují růstové faktory a stimulují buněčné dělení ve vlasech. Pokud máte zvýšenou hladinu testosteronu (mužského hormonu), může to zpomalit růst a tvorbu nových vlasů, což může postupně vést až k plešatosti.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Ztráta srsti u kočky

Línání je přirozený jev výměny srsti, a proto bývá obtížné určit hranici mezi normálním fyziologickým a nadměrným patologickým línáním.

Fyziologické línání se ve zvětšené míře opakuje dvakrát do roka, a to na jaře, kdy se kočky zbavují zimní srsti, a na podzim, kdy se jim zimní srst opět obnovuje. Mimo to kočka mírně líná po celý rok, protože životnost jednoho chlupu je přibližně jeden měsíc. Poté chlup odpadává a na jeho místě vyrůstá nový. Pokud se kočka zdržuje převážně v bytě, jarní a podzimní línání není tolik výrazné. O to víc však líná v průběhu roku.

Obtěžující může být nadměrné línání, což je jakýsi stav mezi fyziologickým a patologickým línáním. Tento druh línání většinou ukazuje na nekvalitní stravu, používání nevhodných přípravků na úpravu srsti nebo třeba i velké stresové zatížení kočky. Tato porucha se dá vyléčit potravinovými doplňky a celkovým zlepšením péče o kočku.

Patologické línání je takové línání, při kterém vznikají lysá místa. Tehdy je nutné navštívit veterináře.

Telogenní defluxe je onemocnění, při kterém se všechny chlupy nacházejí v takzvané telogenní fázi růstu (u zdravé kočky se v srsti nacházejí chlupy ve třech fázích: anagenní fáze – chlup nově vyrůstá z chlupového folikulu, katagenní fáze – čerstvý chlup je pevně uchycený v kůži, telogenní fáze – chlup je těsně před vypadnutím). Chlupy tedy vypadávají ve velkém množství. Příčinami mohou být různé nemoci, hormonální poruchy nebo stres. Může se také jednat o vedlejší účinek některých léků.

Alopecie neboli ztráta srsti může mít několik příčin. Někdy se jedná o takzvanou psychogenní alopecii, která je způsobena nadměrným stresovým zatížením kočky (například kvůli novému členu domácnosti, změně bydliště nebo změně hierarchie v rodině). Kočka stres ventiluje lízáním srsti, čímž si sama způsobí tvorbu holých míst. Většinou si srst líže v ústraní, takže může být obtížné stanovit příčinu vypadávání chlupů. Pokud majitel nachází chomáčky chlupů na místech, kde kočka prováděla očistu srsti, ve zvratcích nebo v trusu, jedná se pravděpodobně o psychogenní alopecii.

K alopecii také mohou mít větší sklony přešlechtěné barevné mutace některých plemen. Takovéto kočky mají v chlupech nerovnoměrně rozmístěné pigmenty, a proto se u některých jedinců vyskytuje vysoká lomivost chlupů nebo vůbec nevyrůstají nové chlupy. U starších koček se vzácněji vyskytuje takzvaná paraneoplastická alopecie, která je způsobena vnitřním zhoubným bujením, nejčastěji rakovinou střev.

Vypadávání srsti, její matnost, lámavost nebo třeba i tvorba lupů většinou ukazují na nějaké vnitřní potíže a je vždy nutné navštívit veterináře.

Zdroj: Vyrážka u koček


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP