Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝRAZ

OBSAH

Kdo si hraje, nezlobí, to platí i v oblasti sexu. Masturbace je druh sexu, který se označuje jako sexuální vzrušování pohlavních orgánů ženy nebo muže rukou, ať už se provádí jako autoerotismus, nebo s partnerem, partnerkou. Masturbace hraje v sexuálním životě člověka důležitou roli. Může být praktikována jako automasturbace, nebo formou heterosexuální, či homosexuální.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE OČÍ PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Po miniliftingu krku mám povadlou kůži kolem očí, abnormálně spadlá víčka, unavená a unavený i výraz očí, takový leklý.....potřebuju poradit, co se s tím dá dělat, aby oči nabyly původní zdravý výraz, případně jaké vitamíny užívat. Děkuji za radu. Jsem už 4. týden po zákroku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se obrátit na svého plastického chirurga a ukázat mu stav svých očí. Jedině on ví jak u vás probíhal mini lifting krku a co to mohlo způsobit. Určitě bude vědět, co vám může pomoci vrátit okolí očí do původního stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Deformace očí po narkoze

Vývoj obočí podle věku

Již v 15. týdnu těhotenství začíná růst obočí a dítě dokáže měnit výraz svého obličeje. Postupně s přibývajícími lety se obočí zahušťuje a dorůstá do definitivního tvaru. Vlivem věku se objevují v obočí prošedivělá místa.

Zdroj: Obočí

Poradna

V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÍ ZUBNÍCH KANÁLKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míla.

Dobrý den.Jsem objednána k zubnímu lékaři na čištění zubních kanálků, odborný výraz neznám, abych si to našla v hrazených úkonech. Lékař za to bude požadovat 3600Kč, zdá se mi to čáastka vysoká. Hradí to pojišťovna? Jsem u VZP
Děkuji a přeji hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odborný název pro čištění zubních kanálků je endodoncie. Jedná se o výkon, který si pacient hradí sám. Není to přímo nadstandardní péče a uvedená částka tomu odpovídá. Jestliže si o tom myslíte, že by vám to pojišťovna měla zaplatit, tak se zkuste zeptat přímo jich. Tady jsou kontakty na VZP: www.vzp.cz/kontakty

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Zajímavosti o chia semínkách

  • chia semínka produkuje rostlina šalvěj hispánská pocházející z horských oblastí Střední Ameriky
  • chia semínka nemají žádnou chuť
  • slovo chia je mayský výraz pro sílu
  • jedna lžička chia semínek váží 4 gramy
  • chia semínka mohou zesilovat účinky Warfarinu
  • chia semínka obsahují hodnotné omega mastné kyseliny
  • chia semínka mohou pomoci diabetikům při stabilizaci krevního cukru

Zdroj: Chia semínka – hubnoucí zázrak

Diskuze

V diskuzi POTREBUJI ZUBNI PROTEZU KOLIK BUDE STAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pekar milan.

je mi 54 let mam asi 7 zubu potreboval bych kompletni novou protezu u zubare jsem nebyl 40 let co mam delat a kolik to bude stat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Mám čerstvě udělané zubní náhrady, neslouží mi dobře, zuby jsou moc strčené do úst, takže mám špatnou pohyblivost jazyka a potrava nejde posouvat. To se nezmiňuji o estetické stránce, stařena, horní ret je moc zasunutý, takže výraz- jako bych cucala citron a díky tomu jsem vrásčitá, protože mi tam chybí hmota. Kolik bych zaplatila za novou ? Děkuji moc

Zdroj: diskuze Potrebuji zubni protezu kolik bude stat

Jaterní skvrny

Jaterní skvrny jsou v podstatě slangový výraz pro stařecké skvrny. Jaterní skvrny jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny. Jaterní skvrny nejvíce ukazují na stav antioxidační kapacity vašeho organismu. Nejvíce za ně mohou volné radikály, které vyvolává nadměrné slunění, mazání opalovacími krémy a špatná životospráva. Nejlepším bojovníkem proti jaterním skvrnám jsou antioxidanty. Antioxidanty totiž pomáhají likvidovat volné radikály v těle a tím předcházet jaterním skvrnám.

Zdroj: Bělení kůže

Poradna

V naší poradně s názvem STEM CELLS BOTU INTENSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Zdravím, znáte někdo Stem Cells Botu Intense? dle popisu to je "sérum s kmenovými buňkami na hluboké mimické vrásky", četla jsem o tom samou chválu, ale známe to, máte s tím někdo zkušenosti? Vrásky mám opravdu hluboké a ráda bych se jich zbavila. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z medicínského hlediska je možné hluboké mimické vrásky redukovat jen pomocí chirurgického liftingu nebo zabráněním mimiky v obličeji pomocí botulotoxinu. Ovšem botox aplikovaný zevně na pokožku nemá prakticky žádný účinek na mimické svalstvo a vrásky nevyhladí. Z osobní zkušenosti doporučuji z těch dvou zmíněných chirurgickou plastickou operaci obličeje, při které se mírně vypne pokožka a tím dojde ke zmírnění hloubky vrásek se zachováním schopnosti přirozeně se usmát. Kdežto u botoxu dojde k ochromení mimických svalů, které atrofují, čímž se prověšují a zabraňují přirozenému úsměvu, který při botoxu vypadá spíše jako šklebení. Úsměv a výraz v obličeji se změní po obou zákrocích, ale u botoxu je to více ošklivé a nápadnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stem Cells Botu Intense

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi VRASKY V 16 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Je mi 16 let a mam vrasky kolem oci je to strasne nevim cim to je dodrzuji pitny rezim, i pravidelny spanek a presto se mi delají. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HELP...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pikolo.

Ahoj Lucko,

mimicke vrasky jsou nam dane, u nekterych lidi mohou vznikat jiz v rannem veku. Svou roli hraje genetika a samozrejme kvalita pokozky. Nekdy jsou vrásky naopak krásné, dodávají obličeji výraz a jakýsi smrnc. Mozna to Vase okoli vnima jinak nez Vy. Nicmene lze jim castecne zabranit aplikaci botoxu, avsak na to jste jeste hodne mlada a rovnez bych nedoporucila ani doplnky stravy. Ty jsou primarne urceny pro plet ve veku kolem 30 let +. Zamerte se proto na kosmetiku,ktera je urcena pro mladou plet. Kazda z rad by mela obsahovat take krem / gel na ocni okoli. Gel obvykle pokozku schladi a vypne, efekt vrasek je pak mene viditelny. ze znacek muzete sahnout po Nivea, Garnier anebo Frais Monde, pripadne Mastik spa - ty posledni 2 znacky jsou kvalitnejsi.

Hezky den, Pikolo

Zdroj: diskuze Vrasky v 16

Pěstování hvozdíků

Pěstování hvozdíků je nenáročné, myslím, že jde použít i výraz snadné. Leckdo si určitě tyto krásné rostliny pamatuje již ze zahrádek našich babiček. Květy ať už plnokvěté či jednoduché mívají barvu bílou, žlutou, růžovou, červenou, fialovou, ale i několikabarevnou. Láká vás jejich pěstování čím dál tím více? Pak začněte přemýšlet, kam s nimi. Mají rádi slunné místo, které nezůstává příliš vlhké, spíše sušší, půda musí být dobře propustný, ne jílovitá, takže na skalkách či svazích by se jim mohlo dařit výborně. Pak už je potřeba přihlédnout, jaký z druhů hvozdíků jste si pro pěstování zvolili a jaké výšky dorůstá, aby se vám pak nestalo, že ho umístíte do skalky, kde je většina rostlin půdopokryvných a najednou vám uprostřed poroste téměř metrový hvozdík, to by asi nebylo to pravé ořechové. Květy i stonky hvozdíků dorůstají do výšky 20 až 90 cm, takže je z čeho vybírat.

Zdroj: Dianthus chinensis

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIRODNI SPUSOB NA ZČERNANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

ahoj nejsem ještě dospěla a chtěla bych byt emo kids :) ale moji rodiče sou proti abych si nabarvila vlasy prej se mi zniči a tak neni nějaky přirodni spusob prosím poratte :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Natalie, jestli tě to láká, být Emo kids, tak se nabarvi sama. Rozhodnutí o svém stylu a barvě vlasů je výraz tvého cítění a vnímání světa, které by němělo být nikým potlačováno.
Pro dosažení Emo stylu je třeba mít vlasy skutečně temně černé, taková havraní čerň, a tu s žádným přírodním produktem z bylin nedosáhneš. Normálně si kup v drogérii černou barvu na vlasy a obarvi se podle návodu. Každým barvením se vlasy změní, u někoho se poškodí tak že se lámou a třepí konečky, u někoho zase třeba zmatní, je to různé, ale podstatné je to, že pokud se ti vlasy barvením zničí, tak ti za několik měsíců dorostou nové - nezničené a s původní barvou, takže no-problem! Neboj se tím vyjádřit své pocity a touhy.
Taková změna životního stylu, kterou styl EMO určitě představuje, zajisté vyvolá negativní reakce u tvých rodičů. Proto očekávej doma trochu dusno a psychicky se na to připrav. Tato rodinná reakce bude součástí mnoha dalších reakcí tvého širokého okolí, které budeš s touto změnou zažívat, což asi chceš, protože styl Emo znamená, provokovat okolí výstředním černým stylem. Kdyby bylo doma velké dusno, které by mohlo přerůst v domácí násilí, tak se v klidu obrať na linku bezpečí, kde ti pomohou rodiče uklidnit. Linka bezpečí má číslo 116 111, je zdarma a dovoláš se z jakéhokoliv telefonního automatu i bez peněz nebo telefonní karty.

Zdroj: diskuze Přirodni spusob na zčernani vlasu

Jaké jsou příznaky?

Existují čtyři hlavní příznaky Parkinsonovy choroby a těmi jsou:

  • třes ovlivňující ruce, paže a nohy;
  • ztuhlé svalstvo;
  • pomalá pohyblivost;
  • problém s koordinací (rovnováhou), zejména při chůzi.

Třes bývá tím prvním příznakem Parkinsonovy choroby, kterého si povšimnete. Patří sice mezi nejběžnější příznak tohoto onemocnění, ale ne u každého se musí projevit. Třes se objevuje na jedné ruce, noze nebo jen na jedné straně těla. Nejvíce se projevuje pravděpodobně po ránu, kdy je končetina zatuhlá. Zlepšení lze dosáhnout pohybem končetin.

Parkinsonova choroba však postihuje všechny svaly těla, což vede i k takovým problémům, jako jsou obtíže s polykáním nebo zácpa. V pozdějším stadiu onemocnění mají pacienti ztuhlý nebo prázdný výraz v obličeji, potíže s mluvením a další komplikace. Může dojít ke sníženým duševním schopnostem (demence). Příznaky se často objevují mezi 50 a 60 lety, ale mohou se objevit i dříve.

Zdroj: Parkinsonova nemoc

Obočí podle tvaru obličeje

Obočí dotváří vzhled a upravenost obličeje. Úprava obočí podle tvaru vašeho obličeje vám dodá zdravější výraz a možná ještě nakonec zjistíte, že se už nemusíte tolik líčit.

  • Čtvercový obličej: Obočí se snažte zaoblit, lehce vyklenutými oblouky totiž zjemníte ostré čelistní hrany.
  • Kulatý obličej: Zde jsou vhodné plné oblouky. Plné tváře nejlíp utlumíte, pokud obočí navíc jemně pozvednete.
  • Podlouhlý obličej: Klenutí obočí protáhněte a zakulaťte. Pokud budou chloupky přesahovat vnější koutky očí, obličej se vám opticky rozšíří. Ale pozor, kdybyste to s délkou linie přehnali, váš pohled by působil povadle.
  • Srdcovitý obličej: Je charakteristický drobnými čelistními kostmi, takže máte výraznější horní polovinu obličeje. Bude vám proto slušet elegantní zástřih, o hustý porost se přitom snažit nemusíte, spíš si hlídejte, abyste měla obočí vždycky pečlivě učesané.
  • Oválný obličej: Volte klasické, jemně zaoblené obočí.

Zdroj: Obočí

Je koutek nakažlivý?

Jako příčina rozpraskaných koutků se uvádí nedostatečná výživa. Proto by hlavním krokem měla být úprava jídelníčku o potraviny bohaté na železo, zinek a vitaminy skupiny B. Mezi ně patří například vejce, červené maso, pivovarské kvasnice, obilniny, luštěniny, červená řepa, špenát a mléčné výrobky. Kromě potravin je možné také užívat vitaminy v podobě doplňků stravy. Popraskané koutky se často objevují i u jedinců, kteří nedodržují pitný režim, u diabetiků nebo u těhotných žen. Na vzniku se mohou podílet rovněž infekce, bakterie, viry, případně alergie.

Samostatnou skupinou, která tímto problémem trpí, jsou děti, ať už se jedná o ty nejmenší, jimž koutky dráždí noční slinění, nebo ty větší, které nosí rovnátka. U dětí je navíc problém v tom, že si koutky neustále olizují, což oddaluje jejich hojení. V případě tohoto zdravotního problému můžeme někdy slyšet výraz „perléche“. Tento výraz označuje zanícené koutky vzniklé právě nadměrným olizováním.

Na popraskané koutky je nejúčinnější léčbou si je neolizovat a neškrábat. Škrábáním se do nich totiž může zanést infekce, čímž se prodlouží doba uzdravení. Nejčastější chybou, kterou lidé dělají, je, že na popraskané koutky nanášejí lůj, který běžně používají na rty. Tyto přípravky většinou obsahují lanolin, který je takzvanou potravou pro kvasinky, jež tvoří v koutcích bílý povlak. Tím se vlastně kvasinky dokrmují a koutky pak nemají šanci se uzdravit a stávají se rizikem pro druhé osoby se sníženou imunitou. Polibkem u dospělých či olizováním hraček u dětí následně může dojít k přenosu kvasinek. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje Candida albicans.

Další příčiny onemocnění:

  • snížená imunita,
  • špatná hygiena,
  • kvasinková infekce (nejčastěji),
  • nedostatek vitaminu B či železa.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Příznaky

Lumbago může například způsobit zvedání těžkých věcí či prudká rotace trupu, při kterých dochází k uskřinutí měkkých tkání a podráždění nervových kořenů. Větší problém představuje vyhřezlá meziobratlová ploténka a další změny na páteři, kdy dochází k utlačení a poškození nervové struktury, a výsledkem může být až poškození funkce. Objevují se bolesti vystřelující do končetiny a celková pohyblivost je omezena. Řešení spočívá v některých případech v chirurgickém zákroku. Bolestí v bederní oblasti se mohou projevovat i další choroby, jako například ledvinová či gynekologická onemocnění.

Význam slova lumbalgie je bolest v bederní části páteře a v kříži bez vystřelování do končetin. Jedná se o výraz pocházející z latinského názvosloví: lumbago, ischialgie lumbo-; -algie. Lumbalgii známe pod více pojmy: lumbago, ústřel, ischias anebo houser. Tento zdravotní problém je druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře člověka do 45 let a nejčastější příčinou vystavení nemocenského lístku v podobě pracovní neschopnosti. V České republice je stav natolik vážný, že s lumbalgií mají problém 4 z 5 a ve věku nad 60 let již polovinu lidí trápí chronická lumbalgie.

Zdroj: Lumbalgie

Význam polibků

Polibek na znamení úcty: Jako pozdrav na přivítání se v Evropě vyvinulo políbení podané ruky nadřízeného, milostpána, vladaře. Z toho vznikl i slovní (nyní již zastaralý) pozdrav „Ruku líbám“. Políbení podané ženské ruky mužem je v Česku spíše výjimečným a vysoce zdvořilým pozdravem, ale například v Polsku naprosto běžným, rozšířeným až závazným. V křesťanských církvích se používá podobný polibek na znak společenské (například církevní) hodnosti – papežský, biskupský nebo kardinálský prsten. Rovněž se takto uctivě líbají a zdraví i jiné symboly, například kříž jako znak víry, vojenské zástavy, zem a podobně.

Milostný polibek: Jako výraz romantického citu a sexuální přitažlivosti bývá polibek delší a intenzivnější, například francouzský polibek nebo hlazení rty. Takové líbání je obvyklou součástí pettingu a milostné předehry. Po zvláště intenzivním polibku na kůži mimo úst zůstává modřina, zvaná lidově cucflek. Francouzský polibek je akt, při němž se do líbání zapojí i jazyk, který vnikne do (pootevřených) úst partnera. Bývá považován za analogii pohlavního styku. Pro francouzský polibek existoval koncem středověku i výraz florentinský polibek, a byl katolickou církví i v manželství považován za závažný hřích. V pohádkách má (zejména milostný) polibek, obvykle zpravidla příznivý, zázračný účinek, například políbením žáby se zlomí kletba a promění se v krásného prince nebo spící Růženka procitne z věčného spánku.

Svatební polibek: Polibek je také součástí svatebního obřadu, je jeho vrcholem, kdy po potvrzení vůle snoubenců uzavřít manželství se novomanželé – zpravidla na výzvu sezdávajícího po jeho potvrzení vzniku svazku – políbí poprvé jako manželé.

Polibek smrti: Formou polibku se v legendách a pohádkách přenášelo zlé kouzlo, prokletí, často způsobující smrt políbeného. Polibek smrti zavedli také v mafii – gangsteři tak dávali člověku najevo, že se ho budou snažit zabít všemi možnými prostředky. Je odvozen z Nového zákona, kde zrazuje Jidáš Ježíše Krista biřicům právě polibkem.

Zdroj: Pusa na čelo

Význam obočí

Obočí, odborným názvem supercilium, je ochlupení umístěné nad každým okem lidí a některých jiných savců. Hlavní funkcí obočí je zabránit tomu, aby se vlhkost, především pot, déšť a také ostatní nečistoty, jako jsou lupy a další drobné předměty, dostaly do oka. Typicky zakřivený tvar obočí a směr růstu chloupků zajišťuje, že vlhkost má tendenci proudit kolem očí do stran a stékat po spáncích a kolem nosu. Obočí, spolu s nadočnicovými oblouky, stíní oči před slunečním zářením.

Obočí má důležitou funkci v komunikaci, lze jím totiž vyjádřit nejen výrazy jako překvapení nebo zlost, ale zpravidla vždy doprovází každý náš projev a dotváří tak celkový výraz obličeje. Obočí je nejdůležitějším rysem definujícím obličej a svým tvarem definuje vzhled očí i čela.

Obočí nám může mnoho prozradit o svém majiteli. Vysoké obočí značí potřebu vybrat si své kamarády velmi pečlivě. Takoví lidé si pečlivě chrání své soukromí a mají jen pár blízkých přátel, kteří prošli sítem jejich vybraného vkusu. Být přítelem člověka s vysoko posazeným obočím je ctí. Pozor však vy, kdož máte vysoce posazené obočí, buďte tolerantnější! Naopak lidé s nízko posazeným obočím, se dokážou bavit s kýmkoliv bez rozdílu pohlaví, rasy, vyznání nebo vkusu.

Obočí je z hlediska estetické úpravy největší dominantou obličeje. Správný tvar je dokonalým rámem očí, které zvýrazní a poskytne iluzi upravenosti celého obličeje. Často však podléhá módním trendům, a to nejen u žen.

Zdroj: Obočí

Co je to jeggins

Jeggins je počeštělé slovo džegíny. Prostě přišlo nové slovo a čeština ho přijímá po svém. V tomto případě by měli prodejci zůstat u nepočeštělého názvu jegginy. Po džegínách by nám za chvilku mohli začít chtít prodávat také módní týšérty a skérty. A nedej bože i hajhýlsky. Podle pravidel českého jazyka je korektní tvar jeans, jeansy, džíny i džínsy, přičemž i první dvě slova se vždy vyslovují s „dž“. Ať jej napíšete jakkoliv, nic to nemění na jeho výslovnosti. Stejné je to s džegínami. Chceme-li hovořit o hybridu džínů a legín, nevyhneme se univerbizaci! A ať už budeme používat výraz džegíny, nebo ledžíny, jedná se o neologismus, vypovídající o progresivním vývoji češtiny a možných podobách aktualizace jejího lexika. Můžeme se tomu divit, můžeme se rozčilovat, můžeme se tomu smát, a přece ten trend nejde zastavit. Uživatelé a masa ovlivňují jazykový vývoj, bohužel. Slovo „džegíny nezní o nic hůř nebo lépe, než „džeginz“. A způsob psaní... No, jazyk se vyvíjí a mění. Není tomu tak dávno, co se psalo zásadně „manager“, „jeans“, „business“ – dnes běžně používaná slova „džíny“, „manažer“, „byznys“. Jak se vyvíjí lidstvo, tak i jazyk jde dál.

Jak jeggins popisují výrobci? Jeggins jsou vyrobeny z pružného, na omak velmi měkkého materiálu, který umožňuje pohodlné nošení. Často jsou bez knoflíků, bez zipu – natahují se jako klasické legíny, ale vypadají jako kalhoty. Jsou vhodné na celoroční nošení pod dlouhé košile, tuniky, v zimě do kozaček.

Takže abychom se vyznali v podstatě slova jeggins, podívejme se na internetový portál.

Zdroj: Jeggins

Kyselina hyaluronová injekce

Pro využití v estetické medicíně je kyselina hyaluronová připravena v podobě gelu ve stříkačkách na jednorázové použití. Preparáty se liší podle velikosti částic gelu a technologií výroby. To znamená, že pro korekci hrubších vrásek a hlubších defektů se aplikují preparáty s většími částicemi a naopak. Tyto injekce mají výrazný efekt u středně hlubokých statických vrásek, jako jsou například kolmé vrásky nad kořenem nosu, vrásky mezi nosem a ústními koutky, kolem úst, na bradě a podobně. Mimické svalstvo zůstává normálně funkční, gelová hmota pak vyplní rýhu a následně vypne kůži v ní. Mimika člověka a jeho výraz zůstává zachován. Lékař stříkačkou s tenkou jehličkou aplikuje kyselinu hyaluronovou přímo pod vrásku, čímž se vyplní defekt v podkoží a vráska se změlčí anebo vyhladí. Podstříknutí začínajících, jemných vrásek zpomaluje proces tvorby vrásek a oddaluje jiné, invazivní procedury omlazení pleti. Injekční výplně v současné době v mnohém nahrazují, ale především doplňují jiné zákroky estetické chirurgie a pro svou efektivitu a snadnost zákroku se stávají stále častějšími a oblíbenějšími. Aplikace kyseliny hyaluronové je technika invazivní, ale vzhledem k použití velmi tenké jehličky, která pronikne pouze do vnější vrstvy pokožky, se není třeba obávat větší bolesti. Před injekcí lze nanesením analgetického krému minimalizovat bolest při aplikaci. Tento zákrok smí provádět pouze kvalifikovaný lékař. Efekt výplně trvá 6–12 měsíců.

Zdroj: Na co je dobrá kyselina hyaluronová

Odrůdy

Bergenie: Bergenie je nový kultivar, v jehož jméně je zakódován jeho předek – Begonia Erecta Gigantea, ale také anglický výraz neat (pěkně tvarovaný). Cílem šlechtění bylo získat odolnou, kompaktní a nízkou rostlinu s atraktivními vijany bílých, růžových až fialových květů nad široce okrouhlými listy, které vytrvávají i přes zimu. Tento kultivar můžete pěstovat v nádobách i na záhonech.

Begonie převislá: Begonie převislá, je hybridní kultivar begonie hlíznaté. Převislá část je až 50 cm dlouhá s krásnými drobnými růžovobílými květy a nejlépe se množí semeny. Tyto barevné krásky patří mezi typicky balkonové rostliny, ale jejich pěstování není samozřejmě vyloučeno ani kdekoli jinde. V truhlíku udělají jejich girlandy obrovskou parádu, jen pozor na přímé sluneční paprsky, které jim nesvědčí. Truhlíky proto orientujte na severní nebo východní stranu domu. Převislé begonie jsou o něco žíznivější, proto se jim dobře daří v samozavlažovacích obalech. Za pravidelné přihnojování se vám bohatě odmění množstvím květů.

Begonie s vláknitými kořeny: Ty mají obvykle listy okrouhlé, zatímco druhy s masitými kořeny mají listy nesouměrně srdčité se zubatými konci. Listy se také liší, mohou být tmavě nebo naopak světle zelené a obvykle s kresbou. I když jsou dužnaté stonky křehké, nesou bohatá květenství. Květy mohou být jednoduché nebo plnokvěté. Některé druhy mají květy různě ozdobené – zvlněné nebo třepenité. Květy nesou nejrůznější odstíny bílé, růžové, žluté a červené. Tyto bohatě kvetoucí trvalky se pěstují v ozdobných nádobách nebo truhlících.

Zdroj: Begonie do truhlíku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP