Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU

OBSAH

Domácí šampon

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce tekutého mýdla na bázi olivového oleje;
  • 250 ml minerální vody;
  • 1 lžíci mandlí nebo broskvových jader;
  • 2 kapky esenciálního oleje, můžete si vybrat podle vůně;
  • 2 lžíce sušených bylin;
  • 1 lžíce octa nebo bylinkového oleje, volba závisí na typu vlasů.

Výroba domácího šamponu

  • Do misky namočte sušené bylinky nebo květy a nádobu uzavřete víčkem. Svařte minerální vodu a přilijte ji k bylinám. Nádobu opět přiklopte víčkem a nechte louhovat po dobu 20 minut.
  • Přeceďte byliny do mísy, přidejte ocet, nebo bylinkový olej –vyberte dle vlastní potřeby (suché/mastné vlasy). Olejíček navíc dodá šamponu vůni. Důkladně pak celou směs promíchejte.
  • Šampon přelijte do láhve s víkem. Bylinný šampon má trvanlivost půl roku.

Zdroj: Domácí šampon z bylin

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den, dávala jsem 1 lžíci sody na 1/2 litru bylinkového odvaru z cca 1 lžíce bylin na 1/2 litru vody. Mezi bylinami byly zbytky z předešlého roku, které jsem chtěla upotřebit už jen na vnější použití. Přelila jsem trochou, asi 1/2 šálku, octa. Držela jsem se receptu, který jsem zde našla.

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Kde koupit borax

Borax, dříve též tinkal, má chemický vzorec Na2[B4O5(OH)4]·8H2O (tetraboritan sodný) a je to jednoklonný minerál. Název borax pochází z arabského buraq – bílý. Dřívější název tinkal pochází ze středověku, kdy byl borax do Evropy dovážen z Tibetu. Borax je v léčitelství používán především jako zdroj bóru. Kde lze borax koupit a jaká je jeho cena, je vidět tady: borax cena.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Zkusila jsem šampón z jedlé sody. Jelikož jsem si chtěla udělat jen malé množství, přísady jsem dávkovala od oka. Míchala jsem sodu s bylinkovým odvarem. Doplnila jsem to pro vůni éterickým olejem. Dopadlo to výborně. Mylo to fantasticky. Krásně to vonělo. Vlasy jsou maličko tvrdší, zejména na barvených vlasech (nechávám je odrůst). Přelila jsem je vodou s citrónem, což stav určitě zlepšilo. Mám velmi dobrý pocit na vlasové pokožce, která trpěla občas lupy, ale ne příliš. Z éterických olejů jsem přidávala levanduli, tee tree, cypřiš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Výroba domácího bylinkového šamponu

K přípravě domácího bylinkového šamponu budeme potřebovat nastrouhané olivové nebo tekuté marseillské mýdlo, dále také 150 mililitrů vody, esenciální olej a hrst sušených bylinek vybraných podle typu vlasů (například kopřiva, heřmánek, listy břízy). Ve 150 ml převařené vody necháme rozpustit dvě lžičky olivového nebo marseillského mýdla, přidáme dvě kapky esenciálního oleje a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme do směsi vybrané bylinky a necháme alespoň 2 hodiny louhovat. Poté domácí šampón přecedíme do čisté lahvičky a můžeme začít používat.

Tip: Vhodnými bylinkami jsou například heřmánek, který zklidňuje pokožku hlavy a zvyšuje lesk vlasů, kopřiva podporující růst, lesk a zamezující vypadávání, nebo bříza, která omezuje tvorbu lupů, mastnoty a brání vypadávání vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristepane.

Kdyby dotycny vedel, ze umele kortikoidy se vyrabej z solanum tuberosum nebo hlavne solanum aviculace.. a hormony pohlavni ze soji...tak by nepsal takovyhle blbosti. Ovsem vyroba po domacku je bohuzel z tech latek nemozna..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba šamponu

Domácí šampon podle typu vlasů

Doma si můžete vyrobit pochopitelně i jiný šampon než jen kopřivový. Bylinky ale vybírejte s ohledem na typ svých vlasů. Světlovlásky by měly sáhnout po heřmánku, pro lámavé vlasy se zase hodí rozmarýn. Suché vlasy budou vděčné za kostival nebo šalvěj. Podrážděnou vlasovou pokožku uklidní šampon vyrobený z měsíčku lékařského. Výroba vlastního domácího šamponu je sice trochu pracnější, ale vyplatí se, a to nejen po ekonomické stránce. Za přírodní šampon vám poděkují především vaše vlasy.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Věci, které budete potřebovat

  • Aloe vera;
  • kapsli vitamínu E;
  • sójový lecitin;
  • olivový olej;
  • včelí vosk;
  • jojobový olej ze sladkých mandlí;
  • esenciální oleje;
  • filtrovanou vodu;
  • borax;
  • pánev, hrnec, mísu;
  • kokosový olej;
  • plastovou nebo skleněnou nádobu s víkem;
  • salátovou okurku.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A myslíš z kardiostimulátoru nebo toho domácího monitoringu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka

Aloe vera a okurkový olej

  1. Vložte salátovou okurku do odšťavňovače. Pokud nemáte odšťavňovač, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kousky, ty pak rozmixujte, dokud okurka nebude v kapalném stavu.
  2. Smíchejte v míse ½ šálku olivového oleje, ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje a ½ šálku čerstvého gelu z Aloe vera.
  3. Do mísy přidejte okurkovou šťávu a vše důkladně promíchejte.
  4. Přelijte směs do sklenice, pevně ji uzavřete a uschovejte po dobu tří měsíců v ledničce.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Poradna

V naší poradně s názvem CHOV KRÁLÍKA DOMÁCÍHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Prosím o radu. Okotily se dvě samice. Chtěla bych vědět, zda se můžou při rozdělování pohlaví v 8 týdnech samičky i samečci dát dohromady z obou vrhů. Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano. To se běžně dělá, že se smísí králíci z různých vrhů.

Zdroj: diskuze Chov králíka domácího

Výroba přírodního šamponu s olejem a esencemi

Tak jako si vybíráme šampony podle typu našich vlasů, je třeba podle téhož volit i ingredience pro přípravu domácího šamponu. Zatímco suché vlasy vám poděkují za odvar z černého bezu, mastným vlasům vyhovuje spíše kopřiva nebo arnika. Lupy nejlépe redukuje březová kůra a kopřiva. Na normálně se mastící vlasy můžete použít prakticky jakoukoliv jinou bylinku. Doporučuje se přeslička. Na problém s vypadáváním vlasů volte odvar z tužebníku. Ingredience do domácího šamponu volte také podle barvy vlasů. Blondýnkám a světlovláskám jednoznačně prospívá heřmánek, tmavovláskám zase kopřiva. Obojí zvyšuje lesk barvy. Zrzky by měly sáhnout po měsíčku, který barví malinko do červena.

Budete potřebovat:

  • 250ml nádoba / lahvička na šampon
  • 1 ml oblíbeného esenciálního oleje
  • 2 polévkové lžíce sušených bylinek (1 lžíce sušených bylinek je cca 2g)
  • 200 ml vody (lepší je destilovaná)
  • 5 ml 96%lihu
  • 50 ml neutrálního tekutého glycerinového mýdla
  • 4 ml rostlinného oleje jojobového nebo mandlového (množství regulujte podle míry maštění svých vlasů)

Postup:

Přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní bylinky. Na mírném plameni vařte dvě minuty, odstavte a louhujte 15 minut pod pokličkou. Poté sceďte. K odvaru přidejte glycerínové mýdlo a míchejte, dokud se mýdlo nerozpustí, pak přidejte rostlinný olej (pro silně se mastící vlasy není rostlinný olej zapotřebí). Mezitím vmíchejte do lihu 1 ml esenciálního oleje (například z máty, levandule, šalvěje, tee trea nebo eukalyptu) a vše přidejte do mýdlového roztoku. Přelijte do uzavíratelné láhve. Před samotným použitím nechejte 4 dny stát v chladu. Šampon vydrží po dobu cca 5–6 týdnů v lednici. Před použitím protřepte. Alkohol se přidává pro zvýšení životnosti šamponu. Dalšími možnými přísadami do domácích šamponů mohou být třeba vejce, Aloe vera gel nebo vitamín E v olejové formě.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem LEVANDULOVÝ OLEJ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o recept na výrobu domácího levandulovéhooleje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu domácího levandulového oleje: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Levandulový olej recept

Kokosový olej a Aloe vera

  1. Přiveďte ½ šálku filtrované vody a ½ lžičky boraxu v hrnci na plotně těsně k bodu varu, poté hrnec odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Rozehřejte šálek organického kokosového oleje v samostatném hrnci tak, aby olej zkapalněl, odstavte jej a nechte vychladnout.
  3. Vychladlé přísady přelijte do jedné mísy.
  4. Přidejte ¾ šálku čerstvého gelu z Aloe vera, vmíchejte pět až deset kapek voňavého esenciálního oleje a celou směs důkladně promíchejte.
  5. Nalijte kokosový olej a Aloe vera do skleněné nebo plastové sklenice či misky s víkem a uložte směs v chladničce po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Poradna

V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva..

ano myslela jsem vyvar z domaciho kurete. Dekuji

Zdroj: diskuze Dotaz

Výhody domácího šamponu

Domácí šampon je zdravý

Víte, co jsou zač všechny ty chemické látky, které jsou v šamponech a kondicionérech z obchodů? Já taky ne. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv neupravuje, co výrobci mohou dát do přípravků k osobní péči, což znamená, že většina z nás nemá tušení, o jaké chemikálie jde, nebo jaký by na nás mohly mít dopad. Některé velké obchodní značky dokonce ve svých výrobcích používají chemické látky, které jsou spojeny s rakovinou, poruchami imunitního systému, alergiemi a dalšími problémy. Vlastní výroba šamponu je tedy bezpečnější pro vás i vaši rodinu, protože jste při jeho výrobě použili přírodní a známé suroviny.

Domácí šampon lépe myje

Jde spíše o subjektivní pocit. Někteří lidé tvrdí, že jejich domácí šampon funguje mnohem lépe než komerční značky. Další lidé říkají, že si raději každý den koupí komerční šampon. Jak dobře bude váš domácí šampon mýt, bude záviset na receptu, který použijete jeho k výrobě, a zároveň také na typu vašich vlasů.

Domácí šampon je lepší pro životní prostředí

Co se dostane do kanalizace při použití přírodního šamponu? Zase jen přírodní suroviny. Kupované šampony a kondicionéry obsahují tuny syntetických chemikálií, které jdou přímo do vodního systému (zejména pokud je vaše čistička odpadních vod nefiltruje). Z čehož tedy logicky vyplývá, že domácí přírodní šampony jsou ohleduplnější k životnímu prostředí.

Domácí šampon je lepší pro váš domov

Přírodní látky jsou mnohem šetrnější pro vaše odpadní potrubí. Silné chemikálie obsažené v komerčních šamponech mohou způsobit velké škody na vašem odpadním potrubí, jehož oprava pak bude v konečném důsledku stát mnoho úsilí a peněz.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi BENZODIAZEPINE VYROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Sedláček.

Potřebuju dvě balení rivotrilu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Benzodiazepine vyroba

Vitamín E a Aloe vera

  1. Nalijte do mísy šálek čerstvého gelu z Aloe vera a přidejte kapsli vitamínu E nebo jednu lžičku roztoku vitamínu E.
  2. Přidejte polévkovou lžíci sójového lecitinu, který je k dispozici v obchodech se zdravou výživou nebo na internetových stránkách, a důkladně promíchejte.
  3. Nalijte směs včelího vosku a oleje k ostatním přísadám v míse.
  4. Přidejte ¼ šálku jojobového oleje ze sladkých mandlí a celou směs důkladně promíchejte.
  5. Přidejte tři až pět kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, například ylang ylang, santalové dřevo nebo levandule, a opět důkladně promíchejte.
  6. Nalijte směs do plastové nebo skleněné nádoby, pevně ji uzavřete a uložte v lednici po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Důležité tipy

  • Nejlepší je používat čerstvý rostlinný materiál spíše než suchý. Sušené byliny poskytnout také trochu oleje, ale čerstvé ho mají více.
  • Rostlinný materiál sklízejte ráno, když zaschne rosa. Než začnete s výrobou, tak zlikvidujte všechny odumřelé, nemocné nebo napadené části bylin.
  • Budete potřebovat alespoň 3-4 kilogramy rostlinného materiálu. Z toho získáte několik mililitrů domácího esenciálního oleje. Při tom rovněž pochopíte, proč jsou esenciální oleje tak drahé.
  • Rostlinný materiál před vařením nasekejte na drobné kousky, to zvětší povrch zelené hmoty a možní uniknout většímu množství vonných olejů z rostliny.
  • Destilovaná voda je důležitá, protože voda z kohoutku může obsahovat bakterie nebo jiné nečistoty (chlór), které mohou zkazit vaše úsilí.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Výhody domácího jablečného octa, jeho výroba

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Výroba jablečného octa – první recept

Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.

Výroba jablečného octa – druhý recept

Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.

Zdroj: Domácí jablečný ocet

Domácí výroba růžového oleje

K této výrobě bude zapotřebí pravých okvětních lístků z růže damascénské, která se nejblíže od nás nachází v Údolí růží u města Kazanlak, které se nachází mezi Sofií a Burgasem, asi 200 kilometrů východně od Sofie. Anebo pak jako alternativa je možné použít okvětní lístky z růže stolisté, která se nejblíže od nás nachází ve městě Grasse, které se nachází na Azurovém pobřeží jižní Francie. Okvětních lístků bude zapotřebí skutečně mnoho! Na 100 gramů růžového oleje je zapotřebí 400 kilogramů okvětních lístků. Růžový olej se z nich pak vyrobí pozvolnou macerací či destilací vodní parou, kterou je třeba provést dvakrát po sobě. Sběr okvětních lístků začíná brzy ráno, kdy se z nich ještě neodpařila ranní rosa, a pokračuje nejpozději do devíti až deseti hodin, aby byly květy svěží a ne naplno rozvinuté. Proces výroby růžového oleje musí začít ihned po sběru, kdy se růžové lístky ihned smísí s vodou. Při výrobě růžového oleje vznikají dvě důležité suroviny, jedna z nich je miniaturní množství růžového oleje a druhá je kvanta růžové vody. V domácím prostředí je zcela nemožné růžový olej získat, protože destilace vodních par, při které se musí oddělit vodní pára a olej, je technologicky velice náročná a vyžaduje laboratorní prostředí. Právě díky této složitosti výroby je růžový olej na světových trzích prodáván dráž než kupříkladu zlato. Naproti tomu růžová voda jde v domácích podmínkách vyrobit snadno. Recept na výrobu domácího růžového oleje je uveden tady: domácí růžový olej recept.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba

Použití

Používejte byliny a další přísady podle typu vlasů. Bylinky můžete použít jednotlivě, nebo jako směs, v níž budou obsaženy rovným dílem.

  • Na suché vlasy se doporučuje nerolová silice, kořen kostivalu a bezinka.
  • Pro normální vlasy je vhodná pampeliška, jetel a přeslička.
  • Na mastné vlasy se používá řeřicha, jahodník, vrbová kůra a citronová tráva.
  • Když chcete mít lesklé vlasy, přidejte ocet a kopřivu.
  • Pro jemné vlasy se používá olivový olej, majoránka, lopuchový olej.
  • Na lupy zabírá máta peprná, březová kůra, kostival, kopřiva a ocet.
  • Pro lepší růst vlasů dodejte kopřivu, šalvěj, bazalku, rozmarýn a třezalku tečkovanou.

Jednotlivé bylinky nebo směsi koupíte v kamenných nebo internetových obchodech prodávajících přírodní kosmetiku, také mohou být v obchodech se zdravou výživou, které se specializují na bylinky a čaje. Některé byliny, pampelišku, jetel nebo kopřivu, můžete najít na vlastní zahrádce nebo ve svém okolí, tak proč si z nich nevyrobit domácí šampon. Pokud jste se rozhodli pro výrobu domácího šamponu z čerstvě natrhaných bylinek, dbejte na hygienické podmínky a dejte pozor při míchání více druhů bylin. Před výrobou šamponu vždy rostliny opláchněte.

Zdroj: Domácí šampon z bylin

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP