Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYROBA KAPEK Z LICHORERISNICE A SLIVOVICE

OBSAH

Recept na kapky

Tinkturu z lichořeřišnice můžete ředit s vodou nebo šťávou a užívat ji při urologických problémech, zánětech nebo při nachlazení. Tinktura z lichořeřišnice také pomáhá zlepšit vlasovou pokožku. Stačí jen pár kapek vmasírovat do vlasů a hlavy. Lichořeřišnice se sbírá od května do září.

Zde můžete koupit hotové kapky.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.

Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice

Lichořeřišnice na vlasy

Lichořeřišnice se také používá na vlasové tonikum, kdy je zapotřebí 100 g natě lichořeřišnice, 100 g listu kopřivy, 100 g natě brčálu barvínku a 25 g kuchyňské cibule. To vše se naloží do 0,7 litru 90% lihu a uloží na tmavém a teplém místě na 14 dní. Pak se vše přefiltruje a vtírá po umytí do vlasové pokožky. Ovšem pozor, pouze jednou za 14 dní. Stejně tak odvar z natě lichořeřišnice se používá na proplachování vlasů proti lupům.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.

Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Jak se dělá bylinná tinktura

Pro lihovodný roztok je důležité připravit si tinkturu. Ta se připravuje nejlépe v srpnu, a to z celých částí rostliny, které se zalijí 80% slivovicí, nebo pak na konci září, kdy se zalévají zralá semena. Celé rostlinky se nasekají na střední kousky, vloží do nádoby a zalijí vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla lichořeřišnice ponořená. Rostlinky by se měly macerovat asi měsíc na temném místě. Poté se tinktura z lichořeřišnice přecedí a slije do připravené čisté lahve. Je možné užívat zevně nebo vnitřně po kapkách. Lihovodný roztok pak funguje jako nálev ze sušené lichořeřišnice s přísadou 20 kapek lichořeřišnicové tinktury.

Čaj z lichořeřišnice

Čaj se připraví tím způsobem, že naplněnou lžičku řezaných sušených květů či dvě lžičky čerstvých lístků zalijete hrníčkem horké vody, necháte přibližně deset minut vylouhovat a přecedíte. Čaj následně přeceďte a popíjejte třikrát za den.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Při zánětu močového měchýře tolik na babské rady nespoléhám, možná tak akorát piju brusinkový čaj. Maminka mi pokaždé radí sedací koupele v teplé vodě nebo s heřmánkem, ale to jsem při zánětu několikrát zkoušela, ale stejně mi to nepomohlo. Takže si radši koupím v lékárně uroval akut s manosou, což je přírodní doplněk, který mi vždycky zabere a já mám do tří dnů pokoj. v tomhle jsem dost konzervativní, protože když už mi něco zabere, tak už se mi nechce zkoušet něco dalšího a experimentovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Po opakovaném zánětu močového měchýře léčeného antibiotiky, jsem na radu léčitelky jako prevenci užívala měsíc Chlamydil Extra, dodnes čas od času využívám lahvičku kapek Lichořeřišnice větší. Je to víc než dva roky a světe div se, mám klid. Lichořeřišnice má ještě jeden bod k dobru - přestaly mi padat vlasy. Neradím, jen píšu vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zánět

Tinktura z lichořeřišnice

Postup: Nasbírejte spoustu semen, listů i květů (květů dejte nejméně). Vše nožem posekejte (při výrobě většího množství si můžete pomoct i mixérem), nasypte do sklenice s uzávěrem a zalijte minimálně 40% lihem (lékařský líh, vodka, slivovice, co je po ruce). Alkoholu dejte tolik, aby byla všechna lichořeřišnice potopená. Nechte vyluhovat minimálně 4 týdny, každý den sklenici protřepte. Poté přeceďte přes cedník vyložený čistým plátýnkem. Při nastydnutí si dejte malou lžičku tinktury ráno i večer, můžete ji rozmíchat ve sklenici vody. Užívejte minimálně 10 dnů. Nechutná to moc dobře, ale funguje to.

Pokud vás trápí časté problémy s bolením v krku, jako prevenci či při prvních příznacích využijte kapky z lichořeřišnice – 10 kapek 3–5x denně. Hotové kapky jsou běžně k dostání například v lékárnách Dr.Max za cenu okolo 100 Kč. Nehrozí předávkování ani nebezpečí pro těhotné nebo kojící ženy. Lichořeřišnice obsahuje glukotropaeolin, látku vylučovanou močí a v menší míře dýchacími cestami. Ještě než však naše tělo opustí, působí bakteriostaticky na stafylokoky. Pomáhá tedy především při léčbě zánětů močového měchýře a kladně působí i při zánětech horních cest dýchacích. Pozitivních účinků lichořeřišnice lze ovšem nalézt daleko více. Můžete ji používat při léčbě žaludečních vředů, zánětů vaječníků či prostaty. Navíc zlepšuje imunitu, činnost CNS, posiluje organismus a preventivně působí proti mnoha infekčním chorobám. Tuto rostlinu je možné dostávat do těla formou tablet či čajů, tinktura z lichořeřišnice však zároveň pomáhá bojovat proti akné, lišejům či oparům, podporuje růst a celkové zdraví vlasů. Celá bylina je poživatelná. Využívána je tedy čerstvá šťáva (například v kapkách), ale také čerstvá či sušená semena, květy a listy.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Diskuze

V diskuzi ŠEDY ZÁKAL KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Zapletalová.

Prosím máte-li bylinky na léčení šedého zákalu nebo jinou bezoperační metodu na jeho léčbu, kapky napište prosím brzy šedý zákal u mne byl zjištěn před 4 měsíci,léčila jsem ostropeřcem čajem od pana otce Pleskače brala jsem semena ostropeřce 1 měsíc a půl zatím bez většího výsledku máte-li jiný vśledek lepší napište chci se vyhnout operaci.Co nejdřiv.
Pokud máte zkušenosti s operací a bifokálními čočkami napište.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Kapu si asi tak 5 kapek odvaru z kopřivy do očí a lépe vidím. Chci zkusit i obklad z švédských kapek na víčka. Ale zatím mám vyzkoušenou tu kopřivu.

Zdroj: diskuze Šedy zákal kapky

Lichořeřišnice v těhotenství

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky této byliny v těhotenství a při kojení. Látky v rostlině obsažené by neměly poškodit plod. V přiměřeném množství se tedy může lichořeřišnice užívat i v době těhotenství, nedoporučuje se však ve formě tinktury – alkohol je buněčný jed a do těla těhotné ženy vůbec nepatří.

Zdroj: Lichořeřišnice

Výsledek

Lokální antiseptika nesnížila počet živých roztočů ve srovnání s kontrolní kůží a mytí rukou nesnížilo počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem LICHOŘEŘIŠNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Černá.

Mohu užívat lichořeřišnici a warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tinktura z lichořeřišnice by vadit neměla. Listy, květy a semena obsahují vitamín K, takže je potřeba s tím počítat ve svém denním příjmu tohoto vitamínu a přiměřeně ponížit příjem jiné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichořeřišnice a warfarin

Věci, které budete potřebovat

  • hrnek vody;
  • jeden nebo dva čajové sáčky heřmánku, zeleného čaje nebo květy měsíčku;
  • kuchyňskou váhu;
  • 100 ml mandlového oleje;
  • 20 ml oleje z pšeničných klíčků;
  • 90 g strouhaného vosku;
  • malou pánev nebo kastrůlek;
  • 20 ml glycerolu (glycerinu);
  • 20 ml gelu Aloe vera;
  • 6 až 10 kapek esenciálního oleje (levandule, růže, heřmánek nebo pomeranč);
  • ponorný mixér;
  • malou sklenici se šroubovacím víkem.

Zdroj: Výroba hydratačního krému

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Gerla.

Užívám Warfarin 5 mg jednou denně O - 1 - Ok léčb hluboké trombosy VP l.dx, nově antikoagulační terapie. Dle INR sníženo užívání na 1/2 tablety denně.
Jak dlouho může orientačně trvat léčba, tj. užívání Warfarinu?

Čeká mne oslava narozenin 70 let, především s rodinou a se sousedama. Proto se ptám zda si můžu symbolicky připít jednou až dvěma skleničkama SLIVOVICE?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Kout.

Užívám warfarin a deně k obědu 1x 10 pivo,totéž k večeři a na noc 1dcl vína.Může to být na škodu?

Zdroj: diskuze Warfarin a alkohol

Cíl

Posoudit životaschopnost parazita svrabu po aplikaci různých lokálních antiseptik používaných při hygieně rukou a vliv mytí rukou na počet parazitů přítomných na povrchu pokožky u pacienta se svrabem.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Diskuze

V diskuzi TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Špejtek.

Vážení,zajímalo by mě,co by se stalo,kdyby se z tinktur požilo víc kapek než je doporučeno,za odpověď předem děkuji.Špejtek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze TINKTURY

Tablety

Tablety obsahují mikronizovaný extrakt rostliny lichořeřišnice větší, což znamená, že jeho částice jsou dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu. Zde můžete zmiňované tablety koupit.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi BENZODIAZEPINE VYROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Sedláček.

Potřebuju dvě balení rivotrilu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Benzodiazepine vyroba

Závěry

Aplikace topických antiseptik nesnižuje životaschopnost parazita svrabu, a proto nemůže zabránit přenosu svrabu. Je nutné prozkoumat užitečnost mytí rukou při prevenci přenosu svrabu na další subjekty.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Řecký oreganový olej

Řecký oreganový olej lze zakoupit v lékárnách, internetových obchodech nebo prodejnách se zdravou výživou.

Existuje mnoho druhů oregana, ale pouze řecké oregano obsahuje nejvíce karvakrolu, minimálně 86 %. Čím vyšší je obsah karvakrolu v oleji, tím je účinnější. V případě, že máte oreganový olej s nízkým karvakrolu, pak nebude tak účinný – bez ohledu na dávkovaní. Pokud jde o thymol, ten se nachází v oreganovém oleji ve velmi malém množství (ve vysokých koncentracích je jedovatý).

Užívá se se 1–2x denně: 1–5 kapek rozmíchejte ve 100 ml vody, nejlépe do lžičky s olivovým olejem, a zapijte sklenicí vody. V případě, že je směs pro vás příliš silná, můžete snížit koncentraci.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

K výrobě česnkové tintkruy budete potřebovat

  • Velký cedník,
  • Vodku nebo ocet,
  • Česnek.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Domácí výroba kopřivového šamponu

Zapomeňte na laciné kopřivové šampony, které se dají ještě dnes koupit v drogérii. Domácí kopřivový šampon pro lesklé vlasy si vyrobte doma. Skvělé je, pokud si můžete natrhat čerstvé kopřivy (rostou od jara do podzimu). Vystačíte si ale i se sáčkem bylin z lékárny. Kromě kopřiv budete ještě potřebovat asi lžíci ořechových listů, dětské mýdlo (nahradit ho můžeme také tekutým marseillským mýdlem nebo nastrouhaným olivovým mýdlem) a Tea tree oil. Postup je velmi jednoduchý. Hrst kopřiv vařte přibližně pět minut společně s ořechovými listy v jednom litru vody. Odvar nechte asi hodinu louhovat. Pak přidejte nastrouhané dětské mýdlo a vše opět krátce povařte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nakonec přidejte pár kapek Tea trea oil. Přidat můžete i svůj oblíbený éterický olej (například levanduli nebo mátu).

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Metody

Byla aplikována tři různá topická antiseptika (dvě na bázi alkoholu a jedno na bázi povidonu – jodu) na kůži jedné ruky, která byla zasažena svrabem. Z každé oblasti byl proveden stěr z kůže, aby se vyhodnotila životaschopnost roztočů v daném období. Rovněž byl proveden stěr kůže v kontrolní oblasti bez antiseptické aplikace. Antiseptika se testovala i přímo na roztoče. Statistické srovnání procentuálního zastoupení živých roztočů v různých vzorcích bylo hodnoceno pomocí testu χ 2. Proveden byl rovněž dermoskopický obraz druhé ruky před a po mytí rukou, aby se spočítal počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP