Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝROBA ŠAMPONU Z PAMPELIŠKY

OBSAH

Domácí šampon

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce tekutého mýdla na bázi olivového oleje;
  • 250 ml minerální vody;
  • 1 lžíci mandlí nebo broskvových jader;
  • 2 kapky esenciálního oleje, můžete si vybrat podle vůně;
  • 2 lžíce sušených bylin;
  • 1 lžíce octa nebo bylinkového oleje, volba závisí na typu vlasů.

Výroba domácího šamponu

  • Do misky namočte sušené bylinky nebo květy a nádobu uzavřete víčkem. Svařte minerální vodu a přilijte ji k bylinám. Nádobu opět přiklopte víčkem a nechte louhovat po dobu 20 minut.
  • Přeceďte byliny do mísy, přidejte ocet, nebo bylinkový olej –vyberte dle vlastní potřeby (suché/mastné vlasy). Olejíček navíc dodá šamponu vůni. Důkladně pak celou směs promíchejte.
  • Šampon přelijte do láhve s víkem. Bylinný šampon má trvanlivost půl roku.

Zdroj: Domácí šampon z bylin

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den, dávala jsem 1 lžíci sody na 1/2 litru bylinkového odvaru z cca 1 lžíce bylin na 1/2 litru vody. Mezi bylinami byly zbytky z předešlého roku, které jsem chtěla upotřebit už jen na vnější použití. Přelila jsem trochou, asi 1/2 šálku, octa. Držela jsem se receptu, který jsem zde našla.

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Pampeliškový čaj a jeho účinky

Čaj z listů pampelišky

Postup: 1/4 hrnku čerstvých nebo 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených listů zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat.

Čaj z kořene pampelišky

Postup: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného rozemletého kořene krátce povaříme ve 1/4 l vody a necháme 15 minut louhovat.

Čaj pomáhá při pálení žáhy, při žaludečních, trávicích a ledvinových potížích a rovněž při rakovině.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristepane.

Kdyby dotycny vedel, ze umele kortikoidy se vyrabej z solanum tuberosum nebo hlavne solanum aviculace.. a hormony pohlavni ze soji...tak by nepsal takovyhle blbosti. Ovsem vyroba po domacku je bohuzel z tech latek nemozna..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba šamponu

Domácí šampon podle typu vlasů

Doma si můžete vyrobit pochopitelně i jiný šampon než jen kopřivový. Bylinky ale vybírejte s ohledem na typ svých vlasů. Světlovlásky by měly sáhnout po heřmánku, pro lámavé vlasy se zase hodí rozmarýn. Suché vlasy budou vděčné za kostival nebo šalvěj. Podrážděnou vlasovou pokožku uklidní šampon vyrobený z měsíčku lékařského. Výroba vlastního domácího šamponu je sice trochu pracnější, ale vyplatí se, a to nejen po ekonomické stránce. Za přírodní šampon vám poděkují především vaše vlasy.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Výroba domácího bylinkového šamponu

K přípravě domácího bylinkového šamponu budeme potřebovat nastrouhané olivové nebo tekuté marseillské mýdlo, dále také 150 mililitrů vody, esenciální olej a hrst sušených bylinek vybraných podle typu vlasů (například kopřiva, heřmánek, listy břízy). Ve 150 ml převařené vody necháme rozpustit dvě lžičky olivového nebo marseillského mýdla, přidáme dvě kapky esenciálního oleje a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme do směsi vybrané bylinky a necháme alespoň 2 hodiny louhovat. Poté domácí šampón přecedíme do čisté lahvičky a můžeme začít používat.

Tip: Vhodnými bylinkami jsou například heřmánek, který zklidňuje pokožku hlavy a zvyšuje lesk vlasů, kopřiva podporující růst, lesk a zamezující vypadávání, nebo bříza, která omezuje tvorbu lupů, mastnoty a brání vypadávání vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.

Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativní léčba rakoviny

Květy pampelišky

Z květů pampelišky se vyrábí pampeliškový med nebo sirup. Květ pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při chřipce či angíně. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, neboť pampeliška kvete zpravidla po celé léto (v období od května až do října). Květy pampelišky se nedají sušit. Pokud se o to pokusíte, bude místnost za pár dní plná jemných bílých padáčků. Za nejvhodnější způsob zpracování květů lze tedy považovat med nebo sirup. Můžeme je přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba nebo užívat jako každý jiný sirup, to jest lžičku několikrát denně.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Diskuze

V diskuzi BENZODIAZEPINE VYROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Sedláček.

Potřebuju dvě balení rivotrilu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Benzodiazepine vyroba

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Úspěšnost

Při pravidelném užívání se za tři dny budete cítit lépe. Po třech týdnech ve většině případů zmizí doprovodné bolesti. Pokud máte rakovinu kostí v oblasti páteře, bude léčba kořenem pampelišky trvat asi 3 měsíce, než uvidíte výsledky. Čím dříve začnete, tím rychleji zvítězíte nad rakovinou. U mladých lidí léčba probíhá rychleji než u starších jedinců, ovšem tato léčba pomůže každému. Není od věci provést si tuto léčebnou kúru i preventivně.

Zdroj: Kořen pampelišky proti rakovině

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Zkusila jsem šampón z jedlé sody. Jelikož jsem si chtěla udělat jen malé množství, přísady jsem dávkovala od oka. Míchala jsem sodu s bylinkovým odvarem. Doplnila jsem to pro vůni éterickým olejem. Dopadlo to výborně. Mylo to fantasticky. Krásně to vonělo. Vlasy jsou maličko tvrdší, zejména na barvených vlasech (nechávám je odrůst). Přelila jsem je vodou s citrónem, což stav určitě zlepšilo. Mám velmi dobrý pocit na vlasové pokožce, která trpěla občas lupy, ale ne příliš. Z éterických olejů jsem přidávala levanduli, tee tree, cypřiš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Video s výrobou oreganového oleje

Zde se můžete podívat na výrobu pikantního oreganového oleje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Z. Němcováz.

Díky!
Z. Němcová

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Výroba přírodního šamponu s olejem a esencemi

Tak jako si vybíráme šampony podle typu našich vlasů, je třeba podle téhož volit i ingredience pro přípravu domácího šamponu. Zatímco suché vlasy vám poděkují za odvar z černého bezu, mastným vlasům vyhovuje spíše kopřiva nebo arnika. Lupy nejlépe redukuje březová kůra a kopřiva. Na normálně se mastící vlasy můžete použít prakticky jakoukoliv jinou bylinku. Doporučuje se přeslička. Na problém s vypadáváním vlasů volte odvar z tužebníku. Ingredience do domácího šamponu volte také podle barvy vlasů. Blondýnkám a světlovláskám jednoznačně prospívá heřmánek, tmavovláskám zase kopřiva. Obojí zvyšuje lesk barvy. Zrzky by měly sáhnout po měsíčku, který barví malinko do červena.

Budete potřebovat:

  • 250ml nádoba / lahvička na šampon
  • 1 ml oblíbeného esenciálního oleje
  • 2 polévkové lžíce sušených bylinek (1 lžíce sušených bylinek je cca 2g)
  • 200 ml vody (lepší je destilovaná)
  • 5 ml 96%lihu
  • 50 ml neutrálního tekutého glycerinového mýdla
  • 4 ml rostlinného oleje jojobového nebo mandlového (množství regulujte podle míry maštění svých vlasů)

Postup:

Přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní bylinky. Na mírném plameni vařte dvě minuty, odstavte a louhujte 15 minut pod pokličkou. Poté sceďte. K odvaru přidejte glycerínové mýdlo a míchejte, dokud se mýdlo nerozpustí, pak přidejte rostlinný olej (pro silně se mastící vlasy není rostlinný olej zapotřebí). Mezitím vmíchejte do lihu 1 ml esenciálního oleje (například z máty, levandule, šalvěje, tee trea nebo eukalyptu) a vše přidejte do mýdlového roztoku. Přelijte do uzavíratelné láhve. Před samotným použitím nechejte 4 dny stát v chladu. Šampon vydrží po dobu cca 5–6 týdnů v lednici. Před použitím protřepte. Alkohol se přidává pro zvýšení životnosti šamponu. Dalšími možnými přísadami do domácích šamponů mohou být třeba vejce, Aloe vera gel nebo vitamín E v olejové formě.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Cena

Na trhu je mnoho výrobců oreganového oleje a cena je velmi pestrá, začíná od 270 korun a pokračuje až na necelých 600 korun. Cenu ovlivňuje množství oleje nebo kapslí.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Domácí výroba

Recept na výrobu tohoto oleje podomácku není vůbec složitý, budete jen potřebovat slunečnicový nebo olivový olej a jeden svazek oregana.

Oregano omyjeme, osušíme a hodně nahrubo nakrájíme, vložíme do sklenice a zalijeme vybraným olejem. Uzavřeme, dáme do hrnce s vodou, který uvedeme do varu a hned vypneme, sklenici necháme v horké vodní lázni přibližně deset minut, pak ji vytáhneme a položíme na hodně slunečné místo. Každý den nádobu protřepeme a po dvou týdnech hotový olej přecedíme do vhodné lahvičky, kterou uzavřeme a uskladníme ve tmě a chladu. Takto připravený olej vydrží celý rok.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Sběr oregana

Oregano se sklízí většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Jako koření do jídel se využívá oregano sušené i čerstvé. V Mexiku se stalo součástí chilli koření. Dříve se také využívalo v domácnostech jako náhražka pravého čaje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Domácí výroba kopřivového šamponu

Zapomeňte na laciné kopřivové šampony, které se dají ještě dnes koupit v drogérii. Domácí kopřivový šampon pro lesklé vlasy si vyrobte doma. Skvělé je, pokud si můžete natrhat čerstvé kopřivy (rostou od jara do podzimu). Vystačíte si ale i se sáčkem bylin z lékárny. Kromě kopřiv budete ještě potřebovat asi lžíci ořechových listů, dětské mýdlo (nahradit ho můžeme také tekutým marseillským mýdlem nebo nastrouhaným olivovým mýdlem) a Tea tree oil. Postup je velmi jednoduchý. Hrst kopřiv vařte přibližně pět minut společně s ořechovými listy v jednom litru vody. Odvar nechte asi hodinu louhovat. Pak přidejte nastrouhané dětské mýdlo a vše opět krátce povařte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nakonec přidejte pár kapek Tea trea oil. Přidat můžete i svůj oblíbený éterický olej (například levanduli nebo mátu).

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP