Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYŠETŘENÍ

OBSAH

Vyšetření

Je nutno dobře vyšetřit cévy, které mozek zásobují. Způsobů, jak to provést, je hned několik: ultrazvukové vyšetření (sonografie), zobrazení cév pomocí výpočetní tomografie (CT angiografie), magnetické rezonance (MR angiografie) nebo konvenční angiografie (digitální subtrakční angiografie – DSA).

Zdroj: Krkavice

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Ahoj, náš pes - Irský setr má na břiše pod kůží nějakou měkkou bulku. Je pohyblivá velikosti cca 2x6cm. Je u čtvrté bradavky, může to být něco třeba na mléčné žláze? Podle našeho veterináře prý je to možné, ale nechci nic zanedbat. Podotýkám že se jedná o psa nikoli o fenku. ale vím že nádor prsu můžou mít i mužů, má už 12 let nechceme ho zbytečně operovat, ale taky máme strach abychom něco nezanedbali. prosím máte s tím někdo zkušenost? děkuji Tomáš Struhala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odhalit přesnou příčinu bulky pomůže vyšetření ultrazvukem, CT vyšetření a nebo biopsie, při které se injekcí odebere malá část z bulky a odešle se k laboratornímu vyšetření. Vezměte psa k veterináři a požádejte ho o provedení biopsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Co při ušním vyšetření bolí

Otoskopie může být pro některé pacienty trochu nepříjemná, ale rozhodně to je bezbolestná vyšetřovací metoda. Celé vyšetření navíc zabere jen pár minut. Pokud máte zduřelou část zevního ucha či kožní defekt, tak pro vás tlak na boltec směrem dozadu a vzhůru a následné zavedení ušního zrcátka mohou být trochu bolestivé.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Poradna

V naší poradně s názvem VYŠETŘENÍ TLUSTÉHO STŘEVA NA GASTROENTEROLOGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

dobrý den mohu si vzít sebou jídlo a po vyšetření se najíst?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to je rozumné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Vyšetření varlat

Zde je video, na kterém je viditelné vyšetření varlat.

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět vyšetření varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

dobrý den, manžel byl na vyšetření a našli mu ALt2,3 a AST 3,11 a GMT 35 a bil 37. Pije pivo a kouří. Má to z toho. Co by měl dělat. děkuji.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Ceny za oční vyšetření

Preventivní vyšetření očí HRT stojí u jednoho oka cca 500 Kč, u obou očí cca 1 000 Kč.

Preventivní vyšetření očí OCT stojí u jednoho oka cca 400 Kč, u obou očí cca 700 Kč.

Zdroj: Testy očí

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

dobrý den, manžel byl na vyšetření a našli mu ALt2,3 a AST 3,11 a GMT 35 a bil 37. Pije pivo a kouří. Má to z toho. Co by měl dělat. děkuji.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Vyšetření a test na chlamydie

Diagnózu lze stanovit na základě řady vyšetření pomocí stěrů, ze vzorku moči nebo z rozboru odebrané krve. Tato vyšetření však mají nevýhodu velké časové náročnosti na vyšetření v laboratoři, výsledek je tak získán s poměrně dlouhým časovým odstupem, a v důsledku toho se oddaluje i zahájení léčby. Z toho důvodu jsou pacientům nabízeny speciální testy sloužící k rychlé diagnostice přímo v ambulanci, jejichž výsledek je vyhodnocen již za 10 minut, a je tedy možné případné okamžité zahájení léčby. Tyto testy nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Pozor na nebezpečné chlamydie

Poradna

V naší poradně s názvem GARDNERELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
přítelkyni zjistili infekci gardnerella. Jak zjistím, jestli jí mám taky a jak jí vyléčit? K jakému doktorovi si zajít.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nákaza bakterií gardnerella se u mužů dá poznat z vyšetření moče. Moč můžete k vyšetření předat u svého praktického lékaře, kde rovněž dostanete vhodnou nádobku na naplnění. Výsledky vyšetření moči na přítomnost bakterií bývají obvykle do týdne. V laboratoři rovnou vyzkouší i účinné antibiotikum, které vám pak lékař předepíše a vy ho bezezbytku využíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gardnerella

Prevence rakoviny tlustého střeva

V Čechách existuje národní screeningový program na testování karcinomu tlustého střeva. Tento program je lékaři všeobecně akceptovaný a je hrazený pojišťovnou. S pravidelným testováním se začíná u lidí po dovršení věku 50 let. Vyhodnocuje se nejprve přítomnost krve ve stolici u lidí nad 50 let a teprve při pozitivním výsledku je doporučeno kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. V podstatě ale nemá smysl, aby si pacient dělal test na přítomnost krve ve stolici, pokud ví, že případné budoucí kolonoskopické vyšetření podstoupit nechce.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Vlastní vyšetření rakoviny varlat

Vlastní vyšetření varlat je důležité pro rozpoznání prvních příznaků rakoviny. Rakovina varlat je často diagnostikována u mužů ve věku od 15 do 34 let. Včasná diagnóza zvyšuje pravděpodobnost přežití. Vlastní vyšetření zahrnuje kontrolu varlat pomocí prstů a přejíždění po varlatech a hledání různých nesrovnalostí. Důležité je, aby se muž zaměřil na obě varlata a porovnal shody či rozdíly. Dále je důležité srovnání hmotnosti varlat a jejich citlivosti. Zapotřebí je také pouhým pohledem zjistit, zda jsou varlata oteklá nebo zvětšená, protože bolestivá a těžká varlata mohou být předzvěstí vážnějších zdravotních problémů.

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem VYŠETŘENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JindřichŠrůt.

Dobrý den, chci se zeptat,jak dlouho trvá laboratoři výsledek vyšetření na IgM a IgG v krvi. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tři až pět pracovních dnů.

Zdroj: diskuze Vyšetření

Jak dlouho trvá vyšetření

Při zavádění kolonoskopu pacient leží na levém boku nebo na zádech. Jakmile je dosaženo konce tlustého střeva (caekum) nebo konečné části střeva tenkého (terminální ileum), je kolonoskop velmi pomalu vytahován a v průběhu vytahování je pečlivě vyšetřována sliznice tlustého střeva.

Délka vyšetření se pohybuje v rozmezí 15 až 60 minut. Pokud nemůže být z jakéhokoliv důvodu zobrazeno celé tlusté střevo, může lékař rozhodnout o opakování celé kolonoskopie. Dále může indikovat rentgenologické vyšetření či CT tlustého střeva.

Zdroj: Kolonoskopie

Poradna

V naší poradně s názvem se k tomuto tématu vyjádřil uživatel .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší bude provést znovu gastroskopii a podívat se do žaludku na to, co se tam změnilo. Objednejte se ke svému gastroenterologovi a dohodněte si vyšetření gastroskopem. Co se týče endoskopie, tak perioda preventivních vyšetření střev jednou za pět let je optimální a je podporována i zdravotními pojišťovnami. Častější vyšetření na vlastní žádost byste musel uhradit ze svého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Oční vyšetření na OCT

Jedná se o vyšetření v oční ambulanci na moderním přístroji OCT 3 – Stratus (OCT – Optical Coherence Tomography). Optická koherentní tomografie je neinvazivní, nekontaktní, transpupilární zobrazovací diagnostická metoda, která umožňuje provést a znázornit řezy sítnicí s vysokou rozlišovací schopností. Používá se především při poruchách sítnice a diagnostice makulárních chorob. Tedy u pacientů s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, závažným dědičným očním onemocněním, věkem podmíněnou makulární degenerací. Za posledních pár let se stala nepostradatelnou součástí moderních diagnostických postupů v oblasti zadního očního segmentu. Z pohledu pacienta se tedy jedná o nebolestivé, komfortní a rychlé vyšetření, jehož výsledky jsou takřka okamžitě k dispozici. Toto vyšetření není bohužel hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: Testy očí

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete potřebovat vyšetření na neurologii a ortopeda. Tak zjistíte důvod vašeho nepohodlí. Podle výsledků z vyšetření se pak určí léčba. Samo se to bohužel nezlepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Co po kolonoskopii

Pacient po kolonoskopickém vyšetření zůstává v místnosti na pozorování, dokud nevymizí efekt podaných sedativ, což je přibližně hodinu až dvě po ukončení vyšetření, nejčastější bývají bolesti břicha po kolonoskopii. Pacient po podání sedativ nesmí řídit, a to ani v případě, že se cítí plně bdělý. Pacientovy reflexy a soudnost mohou být v důsledku sedativ narušeny po celý zbytek dne. Je tedy nebezpečné, aby pacient v den vyšetření řídil, obsluhoval stroje nebo činil důležitá rozhodnutí. Je možné, že po kolonoskopii bude pacient pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše (plynatost po kolonoskopii), které ale přejdou po uvolnění střevních plynů. Pacient by měl být schopný po návratu domů přijímat potravu.

Zdroj: Kolonoskopie

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

DOBRY DEN CHCI SE JEN ZEPTAT JAKE VYSETRENI JSEM MELA MIT PRED NASTUPEM DO LAZNI KDYZ VYSETRENI JSEM MELA PRED OPERACI DEKUJI LIBALOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před lázněmi není třeba žádné vyšetření. Vstupní vyšetření absolvujete na začátku lázeňského pobytu. Lázeňský lékař dostanete všechny informace od vašeho praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Jak se provádí testování kašpárkem v krabičce?

Ačkoliv jsou u většiny dětí na první pohled jejich oči bez vady, tak přesto čtyři děti ze sta vidí rozmazaně, a to nejen při hraní. Proto do desítek mateřských škol ročně míří tak zvaný kašpárek v krabičce. Kašpárek v krabičce je speciální kamera, která dokáže nenásilnou formou odhalit oční potíže u dětí. Děti se nemusejí samotného vyšetření obávat. Toto vyšetření probíhá bezdotykově, a ani nejsou vkapávány žádné kapky do spojivkového vaku dítěte. Při testování kašpárkem v krabičce si dítě sedne na židličku a sestra pomocí kamery ze vzdálenosti jednoho metru očička vyšetří. Principem vyšetření je upoutání pozornost dítěte na kameru pomocí zvukového signálu. Kamera sejme potenciály z oka, jako jsou jeho postavení, souměrnost velikost zornic a podobně. Tyto údaje o dětském oku se rovnou z kamery zaznamenávají do počítače, který pak vyšetření ihned vyhodnotí. Pokud v dětském očíčku není oční nález, tak samotné vyšetření kašpárkem v krabičce trvá jen několik vteřin. Pokud je v oku dioptrická oční vada, tak vyšetření trvá o několik vteřin déle. Dítě není při vyšetření ani vyšetřením samotným nijak stresováno. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Neléčené chlamydie

Protože je Chlamydia pneumoniae velmi infekční, měla by léčba probíhat na úrovni infekční ambulance, kde je nemocný v péči odborníků na infekční onemocnění. Ti mají nejlepší znalosti v daném oboru a mohou předepisovat speciální léky a vyšetření. Praktičtí lékaři k tomu často nemají pravomoc a jsou ovlivňováni i nedostatkem financí. Vyšetření krve i přeléčení antibiotiky by se měla opakovat, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce

Zdroj: Sexuálně přenosné chlamydie

Lékařské vyšetření

Hormonální antikoncepce je vázána na lékařský předpis, před zahájením užívání je tedy nutné navštívit gynekologa. Užívání hormonů může mít i vážné nežádoucí účinky. Gynekolog podrobně přezkoumá anamnézu, aby vyloučil onemocnění, při kterých se antikoncepce nesmí užívat: tromboembolická nemoc, vysoký krevní tlak, poruchy funkce jater, žloutenka. Musí rovněž vyloučit těhotenství. Provede i klasické gynekologické vyšetření včetně odběru na onkocytologii, vyšetření prsů, zkontroluje krevní tlak a udělá odběr krve.

Pokud ještě žena neměla pohlavní styk a chce si nechat předepsat antikoncepci, gynekologické a onkocytologické vyšetření provede lékař až při další kontrole. Před zahájením užívání antikoncepce pacientku podrobně poučí o způsobu užívání, rizicích a nežádoucích účincích, jiných možnostech antikoncepce, o nevhodnosti kouření při užívání antikoncepce, co dělat, pokud udělá chybu v užívání, a o tom, že ze začátku může slabě krvácet. Poučení potvrdí svým podpisem do zdravotní dokumentace.

Zdroj: Nejlepší hormonální antikoncepce

MUDr. Řehoř Liberec

Privátní gastroenterologie MUDr. Marka Řehoře se zaměřuje na diagnostiku a léčbu onemocnění trávicího ústrojí.

Gastroenterologická a hepatální poradna

  • diagnostika, léčba a sledování nemocí trávicího ústrojí, jater a slinivky břišní
  • trvání různé, ceny různé

Kolonoskopie

  • endoskopické vyšetření tlustého střeva
  • trvání různé, ceny různé

Gastroskopie

  • endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku
  • trvání různé, ceny různé

Adresa:

Klášterní 117/2

460 01 Liberec

Telefon

485 312 141 

Otevřeno

Pondělí až pátek 7:30–12:00 hod.

Zdroj: Kolonoskopie Liberec

Co je to kolonoskopie

Koloskopie nebo kolonoskopie je vyšetření, které umožňuje lékaři, obvykle gastroenterologovi, prohlédnout vnitřní stěnu střeva (většinou tlustého). Vyšetření se provádí pomocí kolonoskopu, což je ohebná hadice s kamerou a zdrojem světla, která má průměr zhruba dětského malíčku a na délku měří přibližně jeden metr. Konec kolonoskopu se pod vizuální kontrolou pomalu zavádí řitním otvorem do tlustého střeva.

Kolonoskopie se ve většině případů provádí z důvodu přítomnosti krve ve stolici, dále při bolestech břicha, dlouhotrvajícím průjmu a změnách v hybnosti střev, při zjištěných abnormalitách během rentgenového nebo CT vyšetření střev. Lidem, kterým byly v minulosti diagnostikovány polypy v tlustém střevě nebo rakovina tlustého střeva, dále lidem s výskytem jiných typů rakoviny v zažívacím traktu v rodině nebo lidem, kteří mají dlouhodobě zažívací potíže, jež mohou být spojovány s rakovinou tlustého střeva (například ulcerativní kolitida nebo polypy v tlustém střevě) může být doporučena kolonoskopie v pravidelných intervalech, protože riziko vzniku rakoviny tlustého střeva nebo výskytu polypů je u nich vyšší než u běžné populace.

Jak často by měl člověk podstupovat vyšetření kolonoskopem, to závisí na velikosti rizika a abnormalitách, které byly při předchozím vyšetření nalezeny.

Vyšetření se doporučuje i u zdravých lidí s běžným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. V tomto případě mají v České republice všichni asymptomatičtí pacienti nárok na první kolonoskopické vyšetření zdarma po dosažení padesáti pěti let věku a dále pak každých deset let.

Zdroj: Kolonoskopie

Vyšetření a test na chlamydie

Diagnózu lze stanovit na základě řady vyšetření (provádějí se rozbory stěrů, moči nebo krve). Nevýhodou je však velká časová náročnost laboratorních rozborů, kdy je výsledek znám s velkým časovým odstupem a v důsledku toho se oddaluje i začátek léčby. Proto jsou pacientům přímo v ambulanci nabízeny speciální testy, které jsou vyhodnoceny už za 10 minut, a je tedy možné zahájit případnou léčbu okamžitě. Tyto testy nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Sexuálně přenosné chlamydie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP