Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYŠETŘENÍ JATERNÍCH FUNKCÍ

OBSAH

Vyšetření jaterních funkcí: Bilirubin

Bilirubin je odpadní produkt z rozpadu červených krvinek. Játra zpracovávají bilirubin, takže může být vyloučen ve stolici. Bilirubin proudí přes játra do žlučovodů, kde je rozpuštěn ve žluči. Hladina bilirubinu může být zvýšena u lidí s poruchou toku žluči. Tato situace může nastat během těžkého onemocnění jater, žlučníku nebo jiných poruch žlučového systému. Velmi vysoké hladiny bilirubinu způsobují žloutenku, během které žloutne kůže a bělmo očí. Bilirubin může být užitečný při jaterních testech u lidí se známým problémem žluči. Zvýšený bilirubin může být také přítomný u lidí s anémií, typu hemolytické anémie.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Martin Beránek.

Dobrý den,

pouze z výsledků laboratorního vyšetření nelze příliš věcí usuzovat. Nelze postavit diagnozu a už vůbec se nedá stanovit prognóza. Z přiložených výsledků vyplývá, že vyšetřovaná osoba má poruchu jaterních buněk a zvětšený průměrný objem erytrocytů. Tato kombinace (zvýšení GMT a objemu erytrocytů) se nejčastěji vyskytuje při toxickém poškození jater. V ČR je nejčastější noxou alkohol (ale nikoliv jediný). Z parametrů, podle kterých posuzujeme syntetickou funkci jater, je dostupné pouze vyšetření koagulace a to je nezměněno. Dá se tedy říct, že játra zatím neprojevují závažnou poruchu své funkce, poškození může být nanejvýš lehké. K lepšímu posouzení by však bylo potřeba ještě stanovit i hladinu celkové bílkoviny, albuminu, cholinesterázy. Detoxifikační funkci jater pak ukáže hladina amoniaku. Může se tedy jednat jen o počáteční stadia poškození jater, kde stačí pouze odstranění škodlivin (alkolová abstinence v každém případě), ale může se již jednat i o fibrozu jater. K tomu by bylo potřeba doplnit další vyšetření. Návštěvu lékaře a konzultaci dalšího postupu s ním tedy jednoznačně doporučuji.

S pozdravem
M. Beránek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Vyšetření jaterních funkcí: Albumin

Játra také vytvářejí Albumin, což je základní bílkovina, která obíhá v krvi. Hodnoty albuminu jsou nízké u lidí s těžkým chronickým onemocněním jater, protože játra nevytvářejí normální množství albuminu. Nicméně, může albumin poklesnout i při různých jiných onemocněních. Nízké množství albuminu je často dočasné, tak to proto není spolehlivý způsob, jak diagnostikovat onemocnění jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Pa ne Cempírek dnes jsem byla na předoperačním vyšetření, všechno všechny odběry OK.
Cukr 5,6 asi hraniční že
Dále mi ale sestra řekla že mám zvýšený jeden z jaterních testů ALT -- v pořádku
AST-- v pořádku,
Další mi řekla nějak GP. .....no a rozmezí je od
0,......až 1,15 no a já měla 1,30 operaci to prý neohrozí

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Vyšetření jaterních funkcí: PT a INR

Vedle svých funkcí v metabolismu, játra vytváří proteiny, které jsou nezbytné pro normální srážlivost krve. Podstatou jaterních testů je kontrola schopností jater, aby tam tyto proteiny byly.

  • Protrombinový čas (PT) nebo také Quickův test, je test času, během kterého se vytvoří sražené krevní vzorky, za určitých podmínek v laboratoři. Pokud je nízká hladina koagulačních faktorů, tak jsou proteiny přítomny a protrombinový čas je delší.
  • Mezinárodní normalizovaný poměr (INR) není ani tak zkouška, ale spíše standardizovaný způsob pro všechny laboratoře, jak hlásit PT, takže jejich výsledky mohou být porovnány přesně navzájem odkudkoliv na světě, kde se těmito pravidly řídí.

PT a INT jsou zvyšovány u lidí s těžkým onemocněním jater, protože játra nedokáží produkovat normální množství některých koagulačních faktorů. Zvýšené PT může mít mnoho jiných příčin kromě jater. PT je často kontrolován společně s parciálním tromboplastinovým časem (PTT), který není funkčním jaterním testem. Pokud PT nebo PTT jsou zvýšené, může se objevit problém s krvácením nebo srážením krve.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Normální hodnoty jaterních testů

ALT
AST
APTT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Testy jaterních enzymů: ALT a AST

Játra filtrují a zpracovávají krev, která obíhá v těle. Také metabolizují živiny, detoxikují škodlivé látky, srážejí krevní bílkoviny a plní řadu dalších životně důležitých funkcí. Buňky v játrech obsahují bílkoviny zvané jako enzymy, které řídí tyto chemické reakce. Když jsou jaterní buňky zničené nebo poškozené, enzymům v buňkách uniká krev, která může být měřena pomocí krevních testů. Jaterní testy kontrolují krev na dvou hlavních jaterních enzymech.

  • Enzym aspartátaminotransferázy (AST), je také enzymem svalů a mnoha dalších tkání kromě jater.
  • Enzym alaninaminotransferázy (ALT), je výhradně v játrech.

Pokud se ALT a AST enzymy nacházejí společně ve vyšším množství v krvi, tak může dojít s největší pravděpodobností k poškození jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Trittico má celou řadu nežádoucích účinků, mezi které patří i změny v jaterních funkcích. Určitě by bylo na místě vzít si výsledky jaterních testů a ukázat je lékaři, který vám předepisuje lék Trittico. V nabídce je široká paleta různých antidepresiv, která tyto účinky u vás mít nemusí. Poraďte se proto spolu o náhradní léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké jaterní testy

Testy jaterních enzymů: alkalické fosfatázy, 5-nukleotidázy a GGT

Další z klíčových funkcí jater je produkce žluči, která pomáhá trávit tuky. Žluč protéká v jaterním systému malými trubičkami a je nakonec uložena v žlučníku, který se nachází pod játry. Když je žluč pomalá, nebo je zablokovaná hladina některých jaterních enzymů zvyšuje se:

  • Alkalická fosfatáza, což je enzym, který patří mezi hydrolázy.
  • 5-nukleotidáza, což je deaktivační enzym.
  • Gamma-glutamyl transpeptidáza (GGT), což je termín, používaný pro enzymy, které katalyzují vznik amidové vazby.

Jaterní testy mohou zjistit některé nebo všechny z těchto enzymů v krvi. Mezi nejčastěji testované patří alkalická fosfatáza. Pokud alkalická fosfatáza nebo 5-neklotidáza a GGT, jsou zvýšené, problémy s tokem žluči jsou pravděpodobně přítomny. Žlučové problémy mohou způsobit problémy v játrech, žlučníku nebo trubičkách, které je spojují.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem OTAZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Ma uzivani kotvicniku nejake negatyvni ucinky na funkci ledvin nebo na onemocneni dnou? Mam spatnou funkci ledvin a dnu. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc dna je výsledkem onemocnění ledvin. Co se týče tribulusu, tedy kotvičníku zemního, tak nemá žádné prokázané negativní účinky na ledviny.
Z výzkumu na zvířatech se zdá, že plody tribulusu ledviny spíše chrání před oxidačními poškozeními a to již v poměrně nízkých dávkách. Rovněž se zdá, že kotvičník také působí proti stresu a dá se o něm hovořit jako o adaptogenu.
Jiným výzkumem bylo prokázáno, že tribulus snižuje vysoký krevní tlak. Vzhledem k tomu, že snížení krevního tlaku bylo spojeno se zvýšením močového výkonu, zdá se, že pozorované přínosy byly prospěšné i pro ledviny.
Z výživného hlediska nemá tribulus žádné nebezpečné množství purinů a je proro při dně povolen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

AST – aspartátaminotransferáza

Aspartátaminotransferáza (AST) je enzym, který je typicky přítomný v jaterních buňkách a také ve svalech. Při poškození jaterních buněk dochází k vyplavování AST do krve. Vyskytuje se v označení cAST a mAST.

Normální hodnota

  • 0 až 6 týdnů: 0,38–1,21 µkat/l
  • 6 týdnů až 1 rok: 0,27–0,97 µkat/l
  • 1 až 15 let: 0,10–0,63 µkat/l
  • 15 a více let: 0,05–0,72 µkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hladina AST signalizuje podezření na jaterní choroby (virová hepatitida, jaterní cirhóza, rakovina jater), na onemocnění žlučových cest (žlučové kameny), dále se vyskytuje u lidí nadměrně konzumujících alkohol, drogy nebo u lidí, kteří přišli do styku s látkami, které mohou játra poškodit.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota AST znamená deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT); uremii; podání metronidazolu, trifluoperazinu.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Domácí léčba stařeckých skvrn

Domácí léčba zahrnuje použití různých bylin nebo rostlin:

  • Aloe vera je považována za léčebný prostředek pro všechny kožní potíže. Šťáva právě z této rostliny je účinná při bělení jaterních skvrn. Měla by se používat dvakrát denně po dobu jednoho až dvou měsíců, aby se dostavil viditelný efekt.
  • Podmáslí je používáno už po generace k čištění kůže a jako kosmetický pomocník. Obsahuje kyselinu mléčnou, která je výhodná pro snižování nevzhlednosti jaterních (stařeckých) skvrn.
  • Aplikace ricinového oleje po dobu dvou měsíců v dávkování dvakrát denně. Ricinový olej se vtírá na nevzhlednou oblast kůže. Po uplynutí doby dvou měsíců dochází ke ztrátě jaterních skvrn.
  • Čerstvá citrónová šťáva je účinným bělidlem kůže. Kyselina přítomná v citrónové šťávě je účinná při zeslabování skvrn.

Také je důležité, abyste se dočasně vyhýbali slunečnímu záření, protože po použití přírodních bělidel je pokožka velice citlivá. Taktéž je nutné vyvarovat se konzumaci nezdravých jídel, kofeinu, tabáku a alkoholu. Ideální je konzumovat zdravou stravu, která je bohatá na beta-karoten, zejména se jedná o mrkev, špenát, dýni, květák a mango. Zároveň je vhodné jíst potraviny bohaté na vitamín E, ten je obsažen v mandlích, pistáciích, sójových bobech a arašídech.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ - DIETA A JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Mám vysokou hladinu kyseliny močové. Beru Alopurinol každý den. Mám ale cholesterol v pořádku, nízkou hladinu tuků i cukrů v krvi. Mám také nízký tlak. Nejím tmavé maso, luštěniny, nepijí alkohol, piju čistou vodu cca 2 litry denně. Pečivo a kuřecí maso jím cca jednou za týden. Málo solím. Dle rozboru mám 17kilo zadržené vody, které se nemůžu zbavit. Nevím co mám dělat. Můj lékař také neví, tvrdí mi, že jím špatně a nabízí mi antidepresiva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zadržování vody v těle a vysoká hladina kyseliny močové svědčí o špatné funkci ledvin. Dohodněte se se svým praktickým lékařem, aby vám napsal doporučení k vyšetření u lékaře se specializací na ledviny. Lékařský obor se jmenuje nefrologie. Tam se dozvíte více o tom, proč zadržujete tolik vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová - dieta a jídelníček

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA A JEJICH VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Vejrostová.

zajímalo by mě jestli chia semínko škodí štítné žláze u žen,beru eutyrox
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chia semínka jsou prospěšná při snížené funkci štítné žlázy. Určitě by měla být konzumována několikrát do týdne. Další podobné potraviny prospěšné při snížené funkci štítné žlázy jsou rýže, pohanka, quinoa a lněná semena.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Proč se kontroluje funkce jater?

Nejčastěji se jaterní testy dělají jako rutinní laboratorní zkouška. Mnozí lékaři kontrolují játra u nových pacientů nebo při roční lékařské prohlídce. Lékař provádí jaterní testy a testy enzymů, pokud:

  • Užíváte léky, které mohou poškodit játra.
  • Trpíte onemocněním jater.
  • Máte příznaky jaterních nebo žlučových cest a systémového onemocnění, jako jsou bolesti břicha, nevolnost, zvracení či nažloutlá kůže.
  • Pijete nadměrné množství alkoholu.

Jaterní testy mohou být prováděny společně v paketu s jinými testy nebo mohou být zkoušeny samostatně.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍTNÁ ŽLÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Bylo mi naměřeno 14.10. 2019 : FT4- 12,1 a TSH 4,82. Beru letrox 75. Od pondělí do pátku. Mám sníženou funkci štítné žlázy ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte tak zvanou hypothyreózu, což je snížená funkce štítné žlázy. To, zda-li jsou naměřené hodnoty ve vašem případě v pořádku, se musíte dotázat svého endokrinologa. Protože jen on ví jaký je vývoj funkce vaší štítné žlázy a reakce na léčbu. Níže jsou uvedeny stavy, které přicházejí v souvislosti se sníženou funkcí štítné žlázy. Ty byste měla sledovat a v případě jejich zhoršení ihned informovat svého lékaře.
Únava, spavost, zimomřivost, sklon k depresím, zpomalené myšlení, suchá kůže na předloktí, otoky bérce, obličej bez výrazu, změna hlasu na hluboký hlas, nadváha (ale nikoli obezita), zácpa, anémie, poruchy menstruačního cyklu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Vyšetření varlat

Zde je video, na kterém je viditelné vyšetření varlat.

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět vyšetření varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Vláknina proti rakovině tlustého střeva

Vláknina má dobrý vliv na funkci střeva a na prevenci onemocnění tlustého střeva. U některých pacientů se velmi dobře uplatňuje rozpustná vláknina. Naopak vláknina přítomná ve stravě je optimální pro člověka, který chce mít kvalitní stravování a zároveň chce mít také zdravé střevo. Přirozená vláknina, jako součást stravy, je proto nejvíce preferovaná. Doplňky stravy s vlákninou nejsou nutné, pokud pacient zvládne přijmout vlákninu ve své běžné stravě. Vlákninu ve stravě nejvíce obsahuje například kysané zelí, slupka brambor, listová zelenina, cereálie, neloupaná rýže. Kysané zelí je zároveň také známo jako prostředek pro vyčištění a vyprázdnění střev.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Jaké jaterní testy známe

Vzhledem k tomu, že játra vykonávají různé funkce, mohou vytvářet chemické látky, které se dostanou do krevního řečiště a do žluče. Různé poruchy jater mohou změnit krevní hladinu těchto látek. Některé z těchto látek mohou být měřeny ze vzorku krve. Některé testy, které se běžně provádí ze vzorku krve se nazývají jaterními testy. Jaterní testy obvykle měří následující:

  • Alaninaminotransferázu (ALT), jedná se o enzym, který pomáhá zpracovávat bílkoviny. Enzym je protein, který pomáhá urychlit chemické reakce. Různé enzymy se vyskytují v buňkách těla. Velké množství ALT se vyskytuje v jaterních buňkách. Když jsou játra poraněna nebo zanícena, jako je hepatitida, hladina ALT obvykle vzroste.
  • Aspartátaminotransferázu (AST), což je hladina enzymu, která se obvykle nachází uvnitř jaterních buněk. Když krevní testy zjistí vysokou hladinu tohoto enzymu v krvi, tak to obvykle znamená, že jsou játra nějakým způsobem poškozena. Nicméně AST může být také uvolněno, pokud srdeční nebo kosterní svalstvo je poškozeno. Z tohoto důvodu je ALT obvykle považováno za konkrétnější test vztahující se na játra.
  • Alkalická fosfatáza (ALP) je enzym, který se vyskytuje převážně v jaterních buňkách vedle žlučových cest a v kostech. Její koncentrace v krvi se zvyšuje u některých typů jaterních a kosterních onemocnění.
  • Albumin je hlavní protein, který je vytvářen v játrech a cirkuluje do krevního řečiště. Schopnost vytvoření albuminu a dalších proteinů je ovlivněna některými typy onemocnění jater. Nízký počet albuminu v krvi se vyskytuje při některých jaterních poruchách.
  • Celková bílkovina vzniká vlivem albuminu a všech dalších proteinů v krvi.
  • Bilirubin je chemická látka, která dává žluči její žluto zelenou barvu. Vysoká hladina bilirubinu v krvi může způsobit žloutenku. Bilirubin je vyroben z hemoglobinu. Hemoglobin je chemická látka v červených krvinkách, která je uvolňována, když dochází k rozkladu červených krvinek. Jaterní buňky si hlídají hladinu bilirubinu a připojují na něj molekuly cukru. Toto je pak nazýváno konjugování bilirubinu, který je předán do žlučovodů.
  • Zvýšená krevní kladina konjugovaného bilirubinu se vyskytuje v různých jaterních podmínkách a žlučových cestách. Mohou být zvláště vysoké, pokud je tok žluči blokován. Například tím, že žlučový kámen uvízl ve společném žlučovodu, nebo se vytvořil nádor na slinivce břišní. Tyto problémy mohou být také zvýšeny hepatitidou, poškozením jater nebo dlouhodobým užíváním alkoholu.
  • Ke zvýšení úrovně nekonjugovaného bilirubinu dochází, když je nadměrný rozpad červených krvinek, zejména v případě hemolytické anémie.

Zdroj: Jaterní testy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP