Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝSKYT

OBSAH

Už jste někdy měli pocit, že jste vzhůru a nemůžete se hýbat? Dokonce jste cítili strach, ale nemohli jste zavolat o pomoc? Tento stav se nazývá spánková obrna. Spánková obrna způsobuje pocit paniky, úzkosti, strachu, zvláště pokud vidíte nebo slyšíte různé věci, které nejsou skutečné. Ke spánkové obrně může dojít jednou nebo opakovaně (několikrát za noc). Není však považována za nebezpečný zdravotní problém.

Zdroj: Spánková obrna

Diskuze

V diskuzi OSTRUŽINY PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den mam ostruzlini nevim jaka je to odruda ,ale se mi vyskitla rez na stonkach kdyz to rozskrabem je to zlty jakoby prasek ,prosim cim to mam postrikat a co stim .Prosim poradte mi co stim a cim to postrikat.Dekuji za odpoved.Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dan Krejčiřík.

Na stoncích ostružin se mi objevují červenohnědé skvrny.U země je výskyt hojnější. Není to rez spíš plísen, nejde to seškrábnout a rostliny hynou.Prosím poradte.

Zdroj: diskuze Ostružiny pěstování

Popis genitálních bradavic

Genitální bradavice je výrůstek na kůži bílé nebo tělové barvy (i tmavší pigmentace). Má tvar vyššího pupínku různé velikosti. Někdy se však rozrůstá v květákovitě vypadající útvar. Genitální bradavice mohou být ojedinělé i vícečetné. Jak už samotný název napovídá, jejich výskyt se týká především oblasti genitálu. U žen je to vnější část rodidel, poševní vchod i pochva, někdy vyrostou i na děložním čípku. U mužů je nejčastější výskyt na penisu a skrótu (šourku). Ojediněle se bradavičky objeví i kolem anu (vyústění konečníku), na perineu (hrázi) či v tříslech. Pokud se projeví infekce papilomavirem, bývá to většinou výsevem bradaviček. Může se však projevit i změnou sliznice na děložním čípku a dát tak základ ke vzniku děložního karcinomu (rakoviny). Z tohoto důvodu se zvýšený výskyt a přenos papilomaviru HPV považuje za alarmující.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk

Kde roste

Kostival lékařský roste (výskyt) v mírném pásu Evropy po střední Asii s největším rozsahem v celé šířce nadmořských poloh, nevyskytuje se však v severní a jižní Evropě. Sekundárně byla rostlina převezena do Severní Ameriky. Na území České republiky roste kostival v nížinách i v horských oblastech. Rostlina obecně preferuje vlhká stanoviště kolem břehů řek a potoků, vlhčích luk, polí a lesů. Roste v bohatých, slabě kyselých nebo slabě zásaditých, jílovitých až hlinitojílovitých půdách.

Zdroj: List kostivalu

Diskuze

V diskuzi JE TO VNITRNI PÁSOVÝ OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sedláčková.

Děkuji moc za informaci, zkusim jeste informovat pana doktora. Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sedláčková.

Na kontrole u lékaře mi bylo sděleno, že výskyt pásového oparu bez puchýřků není možný a v krvi má protilátky každý. Takže budeme provádět rehabilitační cvičení a uvidíme.

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Výskyt lišky obecné

Liška obecná se vyskytuje v severnějších částech Evropy, v Severní Americe včetně Mexika, v Asii včetně Himálaje a v Africe včetně Zambie. Lišku obecnou lze v České republice najít zejména v jehličnatých lesích v borůvčí, mechu a trávě. Žije v symbióze s většinou stromů, zejména pak se smrky a borovicemi. Roste od června do října, obzvlášť v srpnu a září. Plodnice lišky obecné bývají uspořádané do kruhů, společně s podhoubím jsou situované na kružnici, v jejímž středu stojí hostitelský strom.

Zdroj: Houba liška obecná

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Nevím jak často se má chodit na kolonoskpii

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od padesáti se chodí na kolonoskopii každých 5 let, to je prevence. Pokud je vyšší roziko výskytu nádoru, například výskyt karcinomu tlustého střeva v rodině, tak se může vyšetření provádět častěji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP