Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYVOLÁNÍ PORODU V NEMOCNICI

OBSAH

Cviky na vyvolání porodu

Pro vyvolání porodu je dobrá fyzická námaha, chůze do schodů nebo pohupování se na sedacím míči. Také se doporučuje jóga.

Cvik k vyvolání porodu pomocí jógy

Doma si sedněte a skrčte nohy, ale ne do tureckého sedu, jen chodidla k sobě, deku si dejte za sebe, tak 10 centimetrů od zad, to aby vám podpírala záda, když si lehnete. Deka by měla mít velikost 20 x 40 cm a měla by být 7 cm vysoká – naskládaná. Pokud sedíte a máte nohy nachystané dle výše uvedeného popisu, tak se pomalu pokládejte dozadu na deku a roztáhněte ruce od sebe a dýchejte jakoby do bříška. Dělejte to tak dlouho, dokud to vydržíte. Jedná se o techniku, která se provádí těsně před termínem porodu.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Aromaterapie

Použití vonných silic se považuje za účinnou metodu vyvolání porodu. Můžete si připravit masážní olej na masáž podbřišku z 5 lžic mandlového oleje, 2 kapek 100% éterického oleje ze skořice, 2 kapek 100% éterického oleje ze zázvoru, 2 kapek 100% éterického oleje z hřebíčku a 2 kapek 100% éterického oleje z verbeny. Účinná je i minimálně 15minutová horká koupel s přidáním 5 lžic mléka a 4 kapek 100% éterického oleje z levandule.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PRO VYVOLÁNÍ MENSTRUACE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrýden,
je mi 49 let a už mám nepravidelnou menstruaci,někdy se nedostaví i půl roku,pak je zase pravidelná .
Moje gynekoložka chce vždy ,když se menstruace nedostaví,abych přišla na injekci na její vyvolání.
Nechápu proč,když už vlastně s cyklem pomalu končím,je to normální postup a musím ho podstupovat?
Děkuji,
Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
S postupem souhlasit nemusíte, jde o vaše zdraví, asi by bylo dobré si s lékařkou promluvit, vše si vysvětlit a probrat různé alternativy postupu a poté se rozhodnout.
Jana

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Ricinový olej a porod

Pro vyvolání přirozeného porodu můžete použít tento koktejl: ricinového oleje má být 20–30 ml, meruňkového džusu sklenice (je důležitý kvůli draslíku, aby se neprotrhl amniový vak) a hlt čisté kořalky, aby se olej rozpustil v džusu. Tento koktejl by se měl používat, když po termínu hrozí vyvolání porodu tabletami a nepomáhají jiné přirozené metody (stimulace bradavek, klystýr, přírodní prostaglandiny a podobně).

Cena ricinového oleje v lékárně.

Zdroj: Ricinový olej

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobry den dřive se s ichtiolovou masti mazali kravičkam vemena při zanětu. jemožno touto masti mazat po porodu vyhřezlou plotenku. prosim o odpověd. děkuji .iva

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Vnitřní užití

Vnitřní použití ricinového oleje slouží k pročištění střevního traktu a detoxikaci. Pomáhá jako projímadlo při zácpě a žaludečních potížích. Má však silné projímavé účinky, proto je třeba dbát na přesné dávkování. Ricinový koktejl na vyvolání porodu se používá po vypočítaném termínu porodu jako stimulace.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Diskuze

V diskuzi UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Ahoj holky chci se zeptat jestli některá z vás již brala tyto léky na vyvolání mestruace děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Utrogestan

Odkdy lze provádět

Fyziologické těhotenství trvá 40 týdnů s tolerancí dva týdny na obě strany, vyvolání porodu nese jistá rizika. Hamiltonův hmat je lékařská metoda, která se provádí na konci těhotenství, zpravidla po 1. termínu porodu ve snaze vyvolat porod. Vyvolávání porodu před termínem a nástupem porodní činnosti často vede k dalším zásahům do porodu (například dirupci vaku blan, aplikaci umělého oxytocinu, častějšímu elektronickému monitorování plodu), které v konečném důsledku mohou vyústit až k operativnímu ukončení porodu (kleštěmi nebo sekcí). Někdy lékaři, v závislosti na stavu pacientky, mohou hmatem zkusit zralost porodních cest a případný blížící se porod. Lékař taktéž může zkusit provést hmat vícekrát, samozřejmě ne v jeden den, ale s odstupem času v rámci dnů.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daša Mušálková.

Dobrý den, prosim můžete mi poradit jak poznam že jsem v /přechodu/když mi pan doktor pořad předepisuje antikoncepci na jejiž dobírani vždy docházi k vyvolani menstruace, odůvodnuje mi to tím že mám Rozstroušenou sklerozu, a tim dělá pro mne to nejlepší. nerozumim tomu.je mi 51 let.

Děkuji D.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Průběh porodu na videu

Zdroj: Porod

Diskuze

V diskuzi VYVOLÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lily Evans.

Dobrý den, je mi 13 let za 2 měsíce 14. 18.3 jedeme do Londýna a já nechci menstruaci, prosím jak ji mám vyvolat. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyvolání menstruace

Termín porodu podle oplodnění

Všechny takto vypočítané termíny je však třeba brát s rezervou. Termín porodu vyjadřuje pouze průměrnou délku těhotenství, k porodu však dochází obvykle dříve nebo o něco později. Za normální porod v termínu se považuje, pokud k němu dojde mezi probíhajícím 38. a ukončeným 42. týdnem těhotenství.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den oplodnění


Zdroj: Termín porodu

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PRO VYVOLÁNÍ MENSTRUACE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrýden,
je mi 49 let a už mám nepravidelnou menstruaci,někdy se nedostaví i půl roku,pak je zase pravidelná .
Moje gynekoložka chce vždy ,když se menstruace nedostaví,abych přišla na injekci na její vyvolání.
Nechápu proč,když už vlastně s cyklem pomalu končím,je to normální postup a musím ho podstupovat?
Děkuji,
Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pes.

Postup lékařky je z hlediska bodového hodnocení lékaře naprosto správný, protože po aplikaci injekce nebude nic zanedbáno z pohledu lékařské etiky. Naštěstí je však Vaše rozhodnutí odmítnutí této léčby rozhodující.

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Miminku se stále nechce ven

Pokud se i přesto, že jste vyzkoušela bezpečné rady, vašemu miminku na svět pořád nechce a vy už přenášíte více než týden od stanoveného termínu porodu, je nutné porod vyvolat pod lékařským dohledem v nemocnici. Personál vám vždycky vysvětlí, jak všechno bude probíhat, a vy se jen těšte na nový přírůstek do rodiny.

Indikace vyvolávaného porodu:

  • potermínové těhotenství, tedy 14 dní po termínu porodu
  • diabetes mellitus a nekompenzovaná těhotenská cukrovka
  • předčasný odtok plodové vody bez nástupu kontrakcí do určité doby
  • Rh-izoimunizace u stoupajícího titru protilátek
  • vysoký krevní tlak matky (například preeklampsie)
  • onemocnění ledvin a jater matky a jiné její choroby
  • nitroděložní růstová retardace plodu a některé vývojové vady plodu
  • oligohydramnion (nízké množství plodové vody)
  • dvojčata v 39. týdnu těhotenství, pokud je možný vaginální porod dvojčat
  • plod v poloze koncem pánevním (úplné nebo řitní) – pokud si žena přeje přirozený porod koncem pánevním, indukce je nevhodná
  • zánět plodových obalů
  • mrtvý plod

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dita.

Kliniku Horní Počernice jsem navštěvovala jen na prohlídky zraku, ale po porodu se mi oči rapidně zhoršily, rok po porodu jsem to už s brýlemi nemohla vydržet, tak jsem se rozhodla pro laserový zákrok na odstranění dioptrií a je to velká paráda být zase bez brýlí.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Jak se dá zaručeně vyvolat porod

Potermínové těhotenství se vyskytuje pouze u 0,5 až 7 % těhotných žen, často je to věc dědičná. Častěji přenášejí ženy obézní, dochází u nich častěji jak k indukci porodu, tak i k císařským řezům. Po 42. týdnu těhotenství se do určité míry zvyšuje riziko zhoršení funkce placenty (je možnost udělat vyšetření průtoků krve), velkého plodu (a dystokie ramínek při porodu) a klesá množství plodové vody. Při vyčkávacím postupu může dojít nakonec stejně k indukci, porod může být dlouhý a komplikovaný či zakončený císařským řezem, může dojít k poškození děložního čípku a poporodnímu krvácení. Nicméně miminko i placenta tělu matky ve většině případů signalizují, kdy má k narození dojít, nejsou-li přítomny fyzické či psychické potíže spontánního počátku porodu.

Vyčkávací postup i indukce porodu nejsou – stejně jako jakákoliv jiná lidská činnost – bez rizik. Porod by se měl indukovat po zvážení aktuálního zdravotního stavu těhotné ženy a plodu a jen tehdy, kdy jsou pro to jasné medicínské důvody a očekávané přínosy převyšují možná rizika. A samozřejmě poté, co se žena na základě řádného podání informací (což se často neděje) o možných rizicích vyvolávání porodu a také rizicích vyčkávacího postupu rozhodne pro indukci. Těhotná žena by měla být před pokusem o vyvolání porodu vyspaná, odpočatá. S indukcí porodu by se mělo začínat ráno. Děložní čípek by měl být takzvaně zralý (Bishopovo skóre 6 a vyšší). Během vyvolávání porodu může žena jíst a samozřejmě i pít.

Při indukci porodu po ukončeném 41. až 42. týdnu těhotenství se v porovnání s vyčkávacím přístupem snižuje riziko úmrtí miminka (to je ale i při vyčkávání velmi nízké), vdechnutí smolky a císařského řezu (nemusí platit u prvorodiček). Pravděpodobnost využití jednotky intenzivní péče pro miminko je při vyvolání porodu a při vyčkávacím přístupu stejná. Pokud se ale vyvolává porod u nepřipraveného děložního čípku, rizika indukce mohou být vyšší než při zvolení vyčkávacího postupu.

Různé metody vyvolávání porodu s sebou nesou rizika pro matku, dítě, průběh porodu i kojení. Indukce porodu vede k omezení pohyblivosti ženy během porodu a obvykle je nutné stav miminka a činnost dělohy sledovat pomocí kardiotokografu. Zvyšuje se také riziko komplikací (například hyperaktivita dělohy, ruptura dělohy, stres a hypoxie plodu) a dalších zásahů do průběhu porodu. Pokud dojde k nadměrné činnosti dělohy, lze k jejímu utlumení nasadit betamimetika.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Jak vyvolat menstruaci

Menstruace stále nepřichází a vám se nechce jít ke gynekologovi na vyvolávací injekci. Nejprve si udělejte těhotenský test, protože jedním z důvodů, proč menstruace nepřichází, může být těhotenství. Pokud si jej dělat nechcete, zde je několik osvědčených rad na vyvolání menstruace. Na vyvolání je ideální červené víno nebo horká koupel, pokud menstruaci každou chvíli očekáváte. Další účinnou radou je konzumace sójových jogurtů. Pokud ale nepřichází menstruace z důvodu, že jste vysadila antikoncepci, tak se zpoždění po delší době užívání očekává a opravdu přijde po pár dnech až týdnech.

Zdroj: Jak vyvolat menstruaci?

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA.

DOBRÝ DEN.OD PORODU MĚ TRAPÍ PALENÍ ŽAHY,ALE NEJDOU MI ŽADNÉ ŠTAVY ALE ŘÍHAM.CUCAM POŘAD RENÍ ALE NIC MOC.NIKDY JSEM NESKOUŠELA NIC JINÉHO Z LEKARNY .TED JSEM PO PORODU 18.MESÍCU A NEMUŽU SE TOHO ZBAVIT. MYSLÍM,ŽE K TOMU MI ANI NEDELA DOBŘE MOJE STRESOVÁ SITUACE.NECHCI NAŠTÍVIT LÉKAŘE.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Komplikace

Ve srovnání s farmakologickými metodami indukce porodu je Hamiltonův hmat šetrnější a v případě, že je zdravotně indikovaný důvod k vyvolání porodu, například těhotenství delší než 42 týdnů, nebo situace, kdy se již miminku nedaří v děloze dobře, je lepší zkusit dříve tuto metodu, než se přistoupí k podávání léků či k umělému protržení vaku blan. Stále však jde o zásah do přirozených porodních procesů a jeho použití před termínem porodu je přinejmenším sporné.

Krvácení

Hamiltonův hmat se rozhodně nesmí provádět při placentárních abnormalitách, a pokud se dá předpokládat, že žena nebude rodit vaginálně. Hrozí zde totiž riziko krvácení.

Bolest

Nevýhodou Hamiltonova hmatu je, že část maminek popisuje během výkonu pálení, tlak či mírnou bolest.

Streptokok

Kontraindikovaný je Hamiltonův hmat při závažných stavech souvisejících s abnormalitami placenty a obecně vždy tehdy, pokud žena nebude rodit vaginálně. Pochybnosti o jeho použití vznikají i v případech, že stěr, který se provádí obvykle kolem 36. týdne těhotenství, prokázal přítomnost streptokoka skupiny B v pochvě ženy.

Hamiltonův hmat může být rizikem pro těhotnou ženu a ještě nenarozené dítě, protože jakmile lékař hmat (uvnitř vaginy, prstem) provádí, může do vaginy zavést infekci. Dalším rizikem je i protržení vaků blan, přičemž hrozí vzestup infekce do děložní dutiny.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Porodní plán u Apolináře

Personál porodnice U Apolináře je zvyklý zacházet s porodními plány. Personál má maximální snahu vyhovět představě rodičky o způsobu vedení porodu, kterou vyjádřila v porodním plánu nebo verbálně, je-li to v souladu s postupy pro vedení porodu na jejich pracovišti, a umožňuje-li to momentální provoz na porodních sálech. Dojde-li ke komplikaci, rozhoduje o způsobu vedení porodu zásadně porodník, často po konzultaci s neonatologem. Podrobné informace o poroduApolináře naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Ledvinová kolika po porodu

Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.

Zdroj: Ledvinová kolika

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Mechanické metody vyvolání porodu

Hamiltonův hmat – preindukce porodu

Hamiltonův hmat neboli mechanické uvolnění hlenové zátky a odloupnutí vaku blan je možné pouze tehdy, pokud je děložní čípek zralý, dostatečně otevřený. Vždy by se měl provádět až poté, kdy s ním těhotná žena souhlasí, bohužel se tak tomu často neděje. Po provedení zákroku se začnou uvolňovat přirozené prostaglandiny. Provedení Hamiltonova hmatu je poměrně nepříjemné, žena ho může vnímat i bolestivě, může se objevit i mírné krvácení. Nejedná se přímo o metodu vyvolávání porodu, ale o preindukci, postup, který je možné využít dříve, než se přistoupí k metodám indukce porodu – pravděpodobnost jejich užití se tak snižuje o třetinu. Mezi provedením Hamiltonova hmatu a počátkem porodu může uběhnout i několik dní. Více o této metodě naleznete v samostatném článku Hamiltonův hmat.

Dilatační hydrofilní tyčinky

Do málo zralého děložního hrdla se zavedou tyčinky z polyamynitrilu (Dilopan S), které nasávají vodu a bobtnají, děložní hrdlo se pak otevírá a tvoří se přirozené prostaglandiny.

Balónkový katetr

Zavádí se do zralého děložního čípku. Obvykle se balónkový (Foleyův) katetr používá společně s oxytocinem jako alternativa, když není možné použít prostaglandiny (po předchozím císařském řezu, při jiném zjizvení dělohy).

Amniotomie

Jedná se o cílené protržení, prasknutí vaku blan, miminko by mělo být již angažováno v pánvi. Pokud do 2 hodin po amniotomii nedojde k nastoupení kontrakcí, začnou se podávat infuze oxytocinu. Ve spojení s prostaglandiny bylo dosaženo horších výsledků. Protržení vaku blan může vést k tísni plodu a císařskému řezu. Více o umělém protržení vaku blan se dočtete v článku Amniotomie.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP