Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝŽIVA

OBSAH

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Příčiny syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má dvě hlavní příčiny. Tou první je porucha normální tvorby a toku slzného filmu a nedostatečné vyživování oční tkáně. Druhou příčinou je abnormální složení slzného filmu. Slzný film má tři vrstvy, první vrstva je na sliznici, druhá vrstva je vodová, třetí mastná. Pokud jsou tyto vrstvy v nevyváženém poměru, mohou se objevit příznaky syndromu suchého oka. Výživa nehraje žádnou roli v množství nebo kvalitě slz, které oči produkují.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Rejholdová.

Chtěla jsem Vás poprosit o názor, je možné dát štěněti Výmarského ohaře Geloren Dog? co byste jiného doporučil od kolika měsíců a proč?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elinka.

No my používáme kloubní výživu www.zooo.cz/alavis-5… po operaci nožičky. ale pak máme v plánu už nedávat. Nebo máme pokračovat?

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Kloubní výživa Klokan

Přípravek na klouby Klokan představuje unikátní revoluční formu kolagenu, neboť jako jediný přípravek v ČR kombinuje 3 typy kolagenu a vitamín C pro normální tvorbu kolagenu přirozeně obsaženého v chrupavkách, vazech a šlachách. Kloubní výživa Klokan je unikátní a efektivní kombinací 7 složek v jednom přípravku: tři kolageny, vitamín C, glukosamin, chondroitin a kyselina hyaluronová z bezpečného přírodního zdroje. Kloubní přípravek Klokan je také jediný kolagen na trhu, který není z jatečního dobytka. Klokan na klouby je doplněk stravy.

Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy

Diskuze

V diskuzi ALAVIS NA KLOUBY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Blázníte, přípravek pro dostihový koně? Takovou výkonnost určitě
nemám, navíc bych se bál, že tam mají přimícháno něco navíc, aby to koně
žrali, fuj... :) . Mě v lékárně doporučili GelActiv Proteo-Enzyme v
tabletách. Lékárnice říkala, že je to spojení Proenzi a Wobenzymu, teda
výživa pro klouby a k tomu enzymy na záněty. Asi se mi přesně trefila,
protože mi to funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Prosím, má někdo zkušenost ze začátku třeba negativní? Bolesti kloubů, svalů...
Děkuji

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Cena Alavisu

Zde můžete vidět cenu veterinárního přípravku Alavis.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis pro koně

Diskuze

V diskuzi PROSIM CO JE UCINNE NA PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bozena balikova.

hezke odpoledne,,prosim mate někdo skusenost z padani vlasu..u zeny,,dekuji moc za odpověď,,balikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alička H.

Jedině zdravá výživa a vyhýbání se osmi základním chybám... Teda prý, doporučují zto třeba tu: blog.kuponovnik.cz/8…

Zdroj: diskuze Prosim co je ucinne na padani vlasu

Výživa

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit zánět spojivek, který je způsobený syndromem suchého oka, tyto mastné kyseliny rovněž nabízejí úlevu od nepříjemného pocitu. Potravinami, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jsou např. losos, lněné semínko a vlašské ořechy. Neměli byste však zvyšovat příjem omega-3 mastných kyselin bez předchozí konzultace se svým lékařem. Omega-3 mastné kyseliny mohou interagovat s léky na ředění krve a zvýšit tak riziko krvácení. Měli byste se také ujistit, že máte dostatečný příjem tekutin, tak zabráníte dehydrataci, která by mohla mít za následek nízkou slzavost. Průměrný člověk potřebuje 8 až 10 sklenic vody denně. Lékař vám může pomoci určit množství vody adekvátní vaší potřebě.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi VÝŽIVA NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Já mám nejlepší zkušenost s výživou donna hair. Po porodu mi pak začly hodně vypadávat, takže jsem ji brala znovu a zase se všechno srovnalo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Ahoj Terez, dala jsem na tvůj tip a koupila si DonnuHair. V lékárně dokonce říkaly, že se pro ni ženy často vracejí a je celkem oblíbená. Po měsíci a něco se mi vlasy vidilelně zlepšily - nelámou se, netřepí a tolik nevypadávají. Prostě jsem nadmíru spokojená.

Zdroj: diskuze Výživa na vlasy

Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C je rozpustný ve vodě a jedná se o vyloženě univerzální vitamin. Hraje důležitou roli i pro zdravý růst vlasů. Vitamin C je důležitý, protože váže železo na červené krvinky. Pomocí vitaminu C se železo dostane až ke kořínkům vlasů. Vitamin C je přítomen ve většině citrusů a zelenině.

Zdroj: Výživa pro zdravé vlasy

Diskuze

V diskuzi ŽIVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

KOMPLETNÍ VÝŽIVA PRO VAŠE TĚLO

7 denní kurz hubnutí zdarma - registrace na www.snama.cz/dieta NEJDE JEN O HUBNUTÍ, ALE PŘEDEVŠÍM O KVALITÍ VÝŽIVU ORGANISMU

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Živa voda

Vitamin H (biotin)

Vitamin H působí tak, že na sebe váže vlasové buňky a úzce je připojuje k sobě. Vlasy jsou po něm husté a lesklé. Roztřepené konečky už nemají šanci. Biotin udržuje pokožku vláčnou a zabraňuje zánětu. Také je účinný proti zánětu vlasových folikul. Biotin se vyskytuje v mléčných výrobcích, mase, žloutcích, ořechách a celozrnných výrobcích.

Zdroj: Výživa pro zdravé vlasy

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PROTIVRÁSKOVÁ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamilla.

Pro pleť a krásu sérum s kaviárem, retinolem, vitaminem C je výživné a regenerační (píší o tom na zapakatel.cz). Výživa je nutná!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší protivrásková kosmetika diskuze

Proteiny

Vlasy jsou z proteinu keratinu. Tuto substanci tvoří z velké části bílkoviny, což je základní struktura všech buněk. Takže se doporučuje jedení bílkovin, které jsou to pravé pro silné vlasy. Biologicky cenné bílkoviny jsou z brambor, kukuřice, sóji a také živočišné bílkoviny, jako je maso, vejce a sýr.

Zdroj: Výživa pro zdravé vlasy

Diskuze

V diskuzi VÝŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Kolagen je dobrá volba na klouby. Je potřeba mít dobré dávky, aby působil a potom je to super :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výživa

Měď

Měď patří mezi stopové prvky, které jsou vyžadovány mnoha enzymy podílejících se na regulaci metabolického procesu. To zahrnuje i tvorbu vlasových buněk. Měď je potřebná pro intaktní strukturu vlasů. Nedostatek mědi vede k tenkým a lámavým vlasům. Bohatá na měď jsou celá zrna, luštěniny, ořechy, sušené ovoce a droždí.

Zdroj: Výživa pro zdravé vlasy

Proč a kdy užívat kloubní výživu

  • Pro příznivé ovlivnění zdraví kloubů ve všech lokalitách - kolenní a kyčelní klouby, klouby páteře a drobné klouby rukou.
  • Při zvýšené zátěži nosných kloubů - náročná fyzická práce, sportovci, osoby s nadváhou.
  • Po poranění pohybového aparátu.
  • U osob střední a vyšší věkové kategorie.
  • U mladších osob jako ochrana kloubního a pohybového aparátu.
  • U osob s vrozenými odchylkami ve vývoji kloubů.

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Geloren pro psy obsahuje kyselinu hyaluronovou, glukosamin, chondoitin a kolagen. Všechny tyto látky zvíře normálně přijímá stravou založenou na mase. Když budete takto mladému psovi podávat geloren pro psy, tak mu tím spestříte pamlskový plán, ale v tomto věku mu nijak zvlášť nepomůžete. Tedy v případě, že používáte kvalitní krmivo. Někdy chovatel koupí velmi levně v akci krmení pro psy, ale to většinou obsahuje především bobtnající směsi, které pejska nasytí, ale nevyživí. Známkou jsou pak objemné výkaly a nemocný pejsek. Geloren pro psy má smysl jako výrazné preventivní opatření od tří let.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

My jsme jako prevenci ve štěněčím věku užívali arthronis fáze 2. Tablety mají sýrovou příchuť a moc chutnaly.

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Domácí rady na zdravé klouby

  • Dodržujte dostatečný pitný režim minimálně 2 litry tekutiny denně.
  • Konzumujte vyváženou stravu, bohatou na vitaminy, minerály a stopové prvky.
  • Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost
  • Pokud již trpíte nadváhou nebo obezitou, snižte tělesnou hmotnost pod dohledem lékaře.
  • Věnujte pozornost pravidelnému zdravému pohybu (chůze, plavání, jízda na kole či rotopedu).

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Vitamin A pro silné vlasy

Velmi důležitý pro růst vlasů a kůže je vitamin A nebo Retinol. Vitamín A zajišťuje jejich silný růst a hladkost. Vitamin A pro vlasy je obsaženy v mrkvi, většině mléčných výrobků, paprice a rybím tuku. Vitamin A jako rozpustný tuk může být nebezpečný při jeho předávkování. Pokud užíváte tablety vitaminu A navíc ke stravě, měli byste dávat pozor na denní dávku. Denní dávka vitamínu A by měla být 1,5 mg.

Zdroj: Výživa pro zdravé vlasy

Doporučení

Máte-li syndrom suchého oka, může vám lékař doporučit, abyste používali umělé slzy. Tyto oční kapky neobsahují léky a obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky, takže jsou bezpečné a lze je používat několikrát denně. V mnoha případech umělé slzy poskytují pravidelnou úlevu od příznaků spojených se syndromem suchého oka. Pokud však tyto kapky nepomáhají, může vám lékař doporučit léky na zvýšení produkce slz, nebo vám může doporučit chirurgický zákrok.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Železo

Bez tohoto stopového prvku by nebyl růst buněk ani vlasových kořínků. Železo je součástí hemoglobinu, což je krevní pigment, který je zodpovědný za transport kyslíku v krvi. Dodává kyslík v každé buňce těla. Nedostatek železa vede k vypadávání vlasů. Zejména ženy se silným menstruačním krvácením jsou tímto ohroženy. Vegetariáni také často trpí nedostatkem železa, a proto mají zesláblé vlasy, protože nejvýznamnějším dodavatelem železa je maso.

Zdroj: Výživa pro zdravé vlasy

Dávkování

Užívejte 1 kapsli 1x denně společně s jídlem nebo po jídle a zapijte dostatečným množstvím tekutin. Přípravek na klouby Klokan obsahuje v 1 kapsli kukuřičný škrob, želatinu, Cartidyss (kolagenové proteiny typ II), Collys (kolagenové protein typ I), kyselinu askorbovou, stearan hořečnatý, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, hydroxyprolin, oxid titaničitý, kyselinu hyaluronovou a nativní kolagen typu II. Kloubní výživa Klokan není vhodná pro děti do 3 let. Balení obsahuje 30 tablet zdarma.

Cena kolagenu Klokan.

Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy

Výživa vlasů pomocí masek

Domácí masky na vlasy představují ideální způsob, jak léčit a hydratovat vlasy, a to v případě, že byly poškozeny sluncem nebo zimním suchým vzduchem. Pro výrobu domácích masek na vlasy postačí ingredience nalézající se v kuchyni. Velmi vhodné jsou látky bez chemických konzervantů. Dostatečně účinné pro zábaly vlasů je balení vlasů do ručníku nebo používání koupacích čepic. Díky tomu do vlasů lépe pronikne maska, která je tak účinnější.

Existuje celá řada různých receptů pro výrobu domácích vlasových masek. Avokádo, banány a majonéza jsou asi ty nejběžněji používané ingredience. Mléko a med se také často používají, stejně jako jogurt a olivový olej. Všechny tyto ingredience přirozeně hydratují, neboť obsahují složky, které zvyšují vlhkost. To vede ke snížení poškození, brání to krepatění vlasů a pomáhá znovu zacelit poškozených vlasů.

Pro výrobu domácích masek na vlasy se doporučuje využití čerstvých surovin. Avokádo a banány by měly být dostatečně zralé, aby se daly snadno spařit nebo rozmělnit. Jakmile jsou ingredience smíchané, mohou být naneseny na pokožku hlavy a na vlasy. Masky by se měly aplikovat od kořínků ke konečkům. To je důležité, protože se díky tomu předchází třepení vlasů.

Domácí masky na vlasy by měly působit minimálně 20 minut až půl hodiny. Masky, které jsou v kapalnější formě, by měly být zabaleny do ručníku či koupací čepice. Nejčastěji se jedná o masky vyrobené z mléka a olivového oleje. Navíc teplo působící na pokožku hlavy a vlasy způsobuje lepší proniknutí balzámu do vlasů.

Zdroj: Výživa vlasů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP