Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY A ADHD

OBSAH

Výživové doplňky a ADHD

Všichni lidé s ADHD by měli užívat 100% denní dávky vitamínů a minerálů. Mnoho dětí, dospívajících a dospělých však nemá vyváženou stravu, v tomto případě je tedy nutné užívat vhodné potravinové doplňky.

Zdroj: ADHD diety

Druhy diet ADHD

  • Celková výživa pro ADHD. Zahrnuje jídlo, které jíte každý den. Potraviny, které konzumujete, mohou příznaky ADHD zlepšit nebo zhoršit. Dieta by měla vést k tomu, abyste přijímali jen ty příznivě působící potraviny.
  • Suplementace diety pro ADHD. Zahrnuje přidávání vitamínů, minerálních látek nebo jiných živin, aby nedošlo k nedostatkům ve skladbě stravy, které by mohly vést k příznakům ADHD. Cílem této diety je to, aby ve vašem jídelníčku nechyběla žádná nutriční složka, kterou vaše tělo potřebuje.
  • Eliminační diety pro ADHD. Jedná se o odstranění potravin nebo složek, které způsobují zhoršení příznaků ADHD.

Zdroj: ADHD diety

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bertová.

Dobrý deň ,
aké výživové doplnky na podporu imunity môžem užívať ? Warfarin beriem 3,5 mg denne z dôvodu Leidenskej mutácie.Jedná sa aj o výživové doplnky čínskej medicíny Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem není dobré zkoušet užívat alternativní medicínu. Mnoho přípravků ovlivňuje účinky Warfarinu a dopady mohou být opravdu nebezpečné. Pokud potřebujete posílit imunitu, tak požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby zhodnotil váš stav a případně vám předepsal lék na posílení imunity. Takových léků je celá řada jejich účinky byly prokazatelně ověřeny. Zároveň váš lékař ohlídá i případný vliv na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Je syndrom neklidných nohou spojený s ADHD?

Studie ukazují, že existuje nějaký vztah mezi nekvalitním spánkem a ADHD, ale také mezi syndromem neklidných nohou a ADHD. Syndrom neklidných nohou způsobuje pocit únavy, tíhy v nohách a někdy i v pažích. Tento pocit vytváří neodolatelné nutkání jimi pohybovat. Syndrom neklidných nohou způsobuje poruchy spánku a denní ospalost. Lidé se syndromem neklidných nohou a následnými poruchami spánku se cítí nepozorní, náladoví a hyperaktivní, což jsou vlastně symptomy ADHD. Vzhledem k tomuto a dalším nálezům někteří výzkumníci věří, že lidé se syndromem neklidných nohou a určitá skupina lidí s ADHD může mít společné dysfunkce neurotransmiteru dopaminu. Syndrom neklidných nohou je diagnostikován Polysomnogramem nebo spánkovou studií. Léky mohou pomáhat jak na syndrom neklidných nohou, tak i na ADHD.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A POTRAVINOVÉ DOPLŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Červnková.

Dobrý den! Je možné k Warfarinu užívat tyto potravinové doplňky?


Biotin 300
Colafit
Klokan
Panthenol 40 mg
Protectum vital
Vitamin C 500 mg
Colafit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to možné, ale při každém začátku této doplňkové léčby je potřeba provést kontrolu srážlivosti krve. Informujte o svých záměrech užívat uvedené potravní doplňky svého lékaře a dohodněte si s ním postup této doplňkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Tvorba účinnější diety ADHD

Nezapomeňte na další kroky, které vám mohou pomoci s ADHD. Mezi ně patří následující:

  • Pravidelné užívání léků, které byly předepsány na ADHD.
  • Dopřejte si dostatek spánku, nejméně sedm až osm hodin.
  • Pravidelně cvičte, alespoň 20 až 30 minut denně.
  • Začněte s užíváním hlubokých technik dýchání, pomohou vám se zvládáním úzkosti či hněvu.
  • Relaxační trénink a meditace mohou pomoci zvýšit vaše soustředění, stejně jako snížit roztěkanost.

Čím více víte o svém ADHD a o svém celkovém zdraví, tím lépe můžete posoudit léčbu, která vám může pomoci. Postupem času tak určitě naleznete ty správné potraviny, které na vás působí pozitivně, nebo naopak dokážete ze svého jídelníčku vyřadit ty „škodlivé“. které zhoršují příznaky ADHD.

Zdroj: ADHD diety

Diskuze

V diskuzi BOLEST KLOUBŮ DOPLŇKY STRAVY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Pluchová.

Mně pomohly na bolesti kloubů při sportu doplňky stravy s kolagenem. Nejvíc se mi osvědčili žvýkací tablety Kolagen Sprint od Rosenpharmy, dobře chutnají

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Kolagen bych teda nevolila.. Hodně slabé na silné bolesti.. U nás kupujeme Klouby Flexi,jediné co pomohlo. Zkoušeli jsme už snad vše. Klokan,Proenzi,Gs condro a nic. Tady vidím zlepšení. Ještě je dobrý Condrosulf,ale ta cena :((

Zdroj: diskuze Bolest kloubů doplňky stravy diskuze

Vytvoření vlastní diety na ADHD

Prvním krokem je promluvit si s lékařem, který je zodpovědný za „zacházení“ s ADHD.

  1. Lékař je osoba, která je nejkvalifikovanější při posuzování toho, jestli jsou změny v přístupu efektivní. Lékař může provést speciální testy, které pomohou ke správné diagnóze, z čehož následně vyplyne i to, která strava je pro vás vhodná.
  2. Lékař vám pomůže sledovat změny jídelníčku, aby se ujistil, že byly správné.
  3. Některé nutriční doplňky jsou k dispozici pouze prostřednictvím lékařských předpisů. Dávky všech doplňků by měly být pečlivě stanoveny a monitorovány.

Jakmile lékař zjistí vše potřebné, pak jste připraveni podniknout další krok. Ať už se mění jídlo, přidávají se doplňky nebo se odstraňují potraviny z jídelníčku, předkládáme vám několik tipů, které vám pomohou k úspěšnosti změn.

  • Provádějte změny pomalu, jednu po druhé. Tímto způsobem si můžete vyzkoušet, zda změna pomohla, nebo ne.
  • Ujistěte se, že budete dietu dodržovat po celou dobu změn. To může trvat měsíc nebo déle. Nevzdávejte se příliš brzy, ale držte se plánu.
  • Veďte si deník o všech změnách a efektech, podobně jako to děláte při užívání léků na ADHD. Napište, co jste změnili, kdy jste to udělali, zda jsou účinky pozitivní, nebo negativní, pokud jste si jich všimli.
  • Deník předložte lékaři při každé návštěvě.

Zdroj: ADHD diety

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A DOPLŇKY STRAVY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Dorazilová.

Dobrý den . Mám artrozu III stupně , operované koleno po úraze a několik let beru colafit,přestala se mi rozpadávat chrupavka. V srpnu mi byl doporučen Celadrin locomotive. Než jsem jej začala užívat, tak mě byla zjištěna arytmie a nasazen warfarin 3mg. Nevím, jestli ho můžu užívat.Dále jsem brala CORDYCEPS , který mě dělal velice dobře, nebyla jsem vůbec nachlazená, také nevím zda mohu užívat. Ještě jsem se chtěla zeptat na SARGADIN ( dračí krev). Užívání spolu s warfarinem. Děkuji za odpovědˇ. Vím, že pokud něco budu moci tak s ohledem na lékaře, a test Quik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V závěru jste si odpověděla sama. U někoho mohou zmíněné doplňky ovlivnit srážlivost krve u jiného zase ne. Je potřeba dohodnout se s lékařem na začátku doplňkové léčby a po jejím započetí provést kontrolní vyšetření srážlivosti krve. Warfarin je skvělý lék a prodloužil život mmoha lidem, ale pokud experimentujete s doplňky stravy, musíte častěji na kontrolu srážlivosti. Jen tak může být Warfarin bezpečným lékem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Je chrápání spojené s ADHD?

Velké krční a nosní mandle mohou v noci částečně zablokovat dýchací cesty, což často způsobuje chrápání, špatnou kvalitu spánku a možná i ADHD, neboť chrápání může mít za následek nekvalitní spánek, a ten může samozřejmě následující den vést k problémům s pozorností. Studie zahrnující 5–7leté děti zjistila, že chrápání je u dětí s mírným ADHD mnohem častější, než je obvyklé v běžné populaci. Děti, které chrápou, dosahují výrazně horšího ohodnocení v testech pozornosti, jazykových schopností, ale i celkové inteligence. Některé studie prokázaly, že odstranění krční či nosní mandle může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku a s tím související pozornost, a to bez nutnosti užívat léky.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Celková výživa a ADHD

Vědecké výzkumy o stravování s ADHD jsou omezené a výsledky nejednoznačné. Mnoho odborníků na zdraví však věří, že dieta může hrát úlohu i při odhalování příznaků ADHD. Často se poukazuje na to, že co je dobré pro mozek, je pravděpodobně dobré i pro ADHD.

  • Konzumujte velké množství proteinů (fazole, sýr, vejce, maso a ořechy), a to zejména ráno a pak k obědu, protože to vede ke zlepšení koncentrace.
  • Konzumujte méně jednoduchých sacharidů, jako jsou sladkosti, kukuřičný sirup, med, cukr, výrobky z bílé mouky, bílá rýže a brambory bez slupky.
  • Konzumujte více komplexních sacharidů – zeleninu a některé druhy ovoce (například pomeranče, mandarinky, hrušky, grapefruity, jablka a kiwi). Jejich konzumace se doporučuje večer, protože zlepšují spánek.
  • Konzumujte více omega-3 mastných kyselin, zejména ty, které jsou obsaženy v rybách (losos, tuňák), ořeších, olivovém a řepkovém oleji. Omega-3 mastné kyseliny jsou také k dispozici ve formě potravinových doplňků.

Zdroj: ADHD diety

Diskuze

V diskuzi DOPLŇKY STRAVY NA ŠEDÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Gelactiv.cz je nejlepší ze všech co tam máš Míšo. Taky ti to tak připadá?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doplňky stravy na šedý zákal

Eliminační dieta a ADHD

V eliminační dietě je nutné určit konkrétní potraviny nebo složky, o kterých víte, že by mohly přispět ke zhoršení příznaků ADHD. Následně musíte přestat konzumovat veškeré potraviny s obsahem této látky. Pokud se příznaky zmírní nebo odezní, pak pokračujte ve vyhýbání se této látce. Může odstranění potravin z jídelníčku zlepšit příznaky ADHD? Výzkum ve všech těchto oblastech probíhá a výsledky nejsou jednoznačné. Níže předkládáme některá doporučení odborníků.

Potravinová alergie nebo přísady

Umělá barviva, příchutě a konzervanty mohou vést k hyperaktivitě u některých dětí. Nedávná studie ukázala, že některá potravinářská barviva (a jedna konzervační látka) zvyšují hyperaktivitu některých dětí. Účinky se lišily podle věku a přísady. Na základě těchto zjištění lze souhlasit s tím, že odstranění konzervačních látek a barviv z jídelníčku je rozumnou volbou. Nedoporučuje se konzumace těchto látek:

  • umělá barviva, zejména červená a žlutá;
  • potravinářské přídavné látky, jako je aspartam, glutaman sodný a dusičnany. Některé studie hyperaktivity upozornily i na příjem benzoatu (konzervační činidlo).

Cukr a ADHD

Některé děti se stávají hyperaktivními po konzumaci cukroví nebo jiných sladkostí. Není znám žádný důkaz, že by se jednalo o příčinu ADHD. Je samozřejmé, že zdravá strava by měla sladkosti obsahovat v omezeném množství. Lidé s ADHD nemusejí tedy odstranit sladké ze svého jídelníčku, pokud evidentně nezhoršuje jejich příznaky.

Kofein a ADHD

Některé studie prokázaly, že malé množství kofeinu může pomoci s některými příznaky ADHD u dětí. Většina odborníků však doporučuje vyhnout se kofeinu.

Zdroj: ADHD diety

Diskuze

V diskuzi IMUNITA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lili25.

Na tento problém můžu doporučit doplňky stravy s Ostropestřcem, bylinka na všechno.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita člověka

Kolagen pro silné vlasy

Pevné, husté, lesklé a zdravé vlasy, to je sen asi každého člověka a žen zvlášť. Dostatek kolagenu dokáže výrazným způsobem zlepšit kvalitu vlasů, dokonce i hustotu řas. Vlasy déle drží objem, jsou lesklé, přestávají se lámat a jejich perfektní kondice je patrná na první pohled. Zvláště pro vlasy namáhané barvením, žehlením, případně trvalou je kolagenová kúra doslova požehnáním.

Jelikož kolagen nelze vstřebat přes kůži, je potřeba užívat výživové doplňky, díky nimž lze navýšit hladiny kolagenu v těle. Kolagenové doplňky jsou pro naši kůži skutečně přínosné, protože pomáhají při redukci vrásek a jemných linií. Kolagen typu I, který je vytvořen z aminokolagenu C a kyseliny hyaluronové, hraje hlavní roli ve výživových doplňcích určených pro pokožku. Potravinové doplňky dokážou zvrátit stárnutí kůže, pokožku napnout a zaoblit, zlepšují její pružnost.

Zdroj: Kolagen

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Výživové poradenství

Výživové poradenství určené pro hypoglykemiky je v podstatě stejné jako pro diabetiky. Spočívá především v každodenním příjmu správných (čistých) tuků. Je potřeba se vyhýbat tepelně zpracovaným a přepalovaným tukům, margarínu. Doporučují se konopné oleje.

Zdroj: Přírodní prostředky proti hypoglykémii

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.

já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Potravní doplňky versus léky

Doplňky stravy v podstatě nejsou na rozdíl od léčiv ze strany státu nijak regulovány a není tedy ani zkoumáno, zda doplněk stravy má nebo nemá deklarované léčivé účinky a zdali je či není zdravotně nezávadný.

Zdroj: Doplňky starvy na oteklé nohy a jejich cena

Doplňky stravy na hubnutí

Kromě odborníků vám může pomoci i výběr vhodných doplňků stravy. Pamatujte, že prostředek, který je vhodný pro vašeho známého, nemusí sedět i vám. Doporučujeme poradit se s odborníkem a nedat na reklamu v televizi.

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Diosminol

Podobné složení hesperidinu a diosminolu mají také potravní doplňky s názvy Diosminol nebo Diohes. Cena potravního doplňku Diosminol je uvedena zde: Diosminol cena.

Zdroj: Doplňky starvy na oteklé nohy a jejich cena

Kazuistika dítěte

Osnova kazuistiky u dítěte

  • 1. Úvod
  • 2. Uvedení případu
  • 3. Anamnéza
  • 3.1 Rodinná anamnéza
  • 3.2 Osobní anamnéza dítěte
  • 4. Problémy (zvláštnosti) dítěte
  • 5. Návrh případné intervence
  • 6. Prognostická úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s poruchou chování.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte předškolního věku.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte v MŠ.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s autismem.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s ADHD.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s mentální retardací.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s DMO.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Olej z vetiveru

V minulosti byl vetiverový esenciální olej uznávaný pro svoje upokojující, utišující, ale i stimulující účinky na nervový systém. Tento olej je mentálně a fyzicky oživující. Vetiver může působit upokojivým a omlazujícím účinkem pro tělo a mysl. V posledních letech se zjistilo, že je velmi účinný v léčbě ADD nebo ADHD jako alternativa Ritalinu a jiných léků na předpis. Vetiver esenciální olej má uklidňující účinky, má schopnost tišit hněv, hysterii a podrážděnost. Také se pomocí tohoto oleje tiší neurotické projevy pocházející ze stresu a napětí.

Použití: 3 až 4 kapky vetiverového oleje rozetřete na záda nebo chodidla dítěte, a to okamžitě po koupeli a před spánkem. Také použití prostřednictvím čichového systému je velmi účinné. Dejte několik kapek do dlaní a přiložte je k nosu a inhalujte, anebo použijte inhalátor k potlačení úzkosti a jiných příznaků ADHD. Tento olej můžete použít rovněž v kombinaci s jinými oleji, jako je například levandulový esenciální olej, Ylang-Ylang esenciální olej nebo esenciální oleje ze šalvěje luční, které jsou velmi účinné. Kombinace vetiverového oleje společně s nosním olejem má afrodiziakální účinky.

Zdroj: Vetiver

Jak mohu pomoci dítěti s ADHD ke kvalitnímu spánku?

Je důležité vytvořit jakýsi spánkový rituál pro děti s ADHD. Pravidelný režim pomůže k uvolnění vašeho dítěte a napomáhá ke zdravému spánku. Zkuste tyto tipy:

  • Zajděte za lékařem a zeptejte se ho na léky na ADHD. Poraďte se s ním, zda máte dát ranní dávku léků ADHD dříve nebo až v průběhu dne. Informujte se na krátkodobě působící léky. Pokuste se najít pro své dítě ten nejvhodnější lék, který mu umožní kvalitní relaxaci během noci a povede ke zdravému spánku.
  • Buďte rodinou bez kofeinu. Dávejte si pozor na skrytý kofein v dětském jídelníčku. Kofein je jedním z mála potravinářských výrobků, které vyvolávají stresové reakce. Zvyšuje nervozitu a způsobuje bezesné noci. Schovávejte kofeinové nápoje a potraviny.
  • Mějte konzistentní, pravidelný denní režim se stanoveným časem spánku, bdění, jídla a společných rodinných aktivit.
  • Ujistěte se, že je dětský pokoj dobře odhlučněn. Pokud je vaše dítě obtěžováno hlukem při spánku, zkuste přístroj na „bílý šum“ (produkuje příjemné zvuky). Pokud jsou děti na hluk obzvláště citlivé, dávejte jim na noc špunty do uší.
  • Ujistěte se, že je v místnosti opravdu tma.
  • Vyhněte se užívání léků na spaní. Pokud jsou léky na spaní naprosto nezbytné, poraďte se s dětským lékařem.
  • Zvažte zdravotní problémy. Alergie, astma nebo stavy, které způsobují bolest, mohou narušit spánek dítěte. Pokud vaše dítě hlasitě chrápe a objevuje se u něj zástava dechu, je nutné lékařské vyšetření.
  • Dbejte na dostatek pohybu dítěte. Ujistěte se, že má vaše dítě dostatek každodenního cvičení. Ale vyhněte se výkonu těsně před spaním. Studie ukazují, že pravidelné cvičení přispívá ke zdravému spánku.
  • Poskytněte svému dítěti před spaním teplou koupel, ale nechte ho spát v chladném, dobře vyvětraném pokoji.
  • Omezte před spaním dívání se na televizi, hraní videoher a podobně.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP