Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝZKUM

OBSAH

Spolehlivost výzkumu

Výzkum byl založen na podrobných záznamech zdravotnických zařízení, zejména se zaobíral pacienty s poškozením jater. Závěry tohoto výzkumu jsou dostatečně spolehlivé. Studie ale neprokázala, proč lidé s dlouhodobým předávkováním dopadli celkově hůře. Bylo to zapříčiněno zpožděním léčby nebo něčím jiným? Výzkum se zaměřil na souvislost předávkování s věkem jedince, bylo zjištěno, že je častější u starších, a na souvislost s užíváním alkoholu, zde bylo zjištěno vyšší riziko závažného poškození jater a častější úmrtí. Studie byla zaměřena pouze na dospělé.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Poradna

V naší poradně s názvem STOMATOLOGIE VÝZKUM PREVENCE BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zubní lékař se ve své klinické praxi setkává s bolestí akutní, nebo s problematikou chronické bolesti zubů, hlavy, krku, obličeje, či ucha. Chronická bolest je komplexní problém. Pacient se často do zubní ordinace vrací, často obtížně s lékařem spolupracuje i komunikuje, nedodržuje léčbu, vyžaduje více času, léků, další vyšetření či operaci a nutně tedy spolupráci s odborníky z ostatních lékařských oborů, včetně odborníků na duševní zdraví. Jaká je úloha psychologie v léčbě chronické bolesti ve stomatologii ukazuje článek, který nejdříve definuje bolest, pak popisuje biopsychosociální model chronické bolesti a rozdílné reakce na bolest. Uvádí nejčastější psychologické faktory ovlivňující celkový zážitek chronické bolesti jako je strach, deprese a zvládací strategie. Proto je jedna z možností multidisciplinární léčby chronické bolesti i psychoterapie, zejména kognitivně-behaviorální terapie. Celý článek je možné přečíst tady: www.stomateam.cz/ind…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Ahojky můžu jenom potvrdit. S mým bývalým zubařem se komunikovala strašně, navíc každý zákrok byl velice bolestivý. Proto jsem se rozhodla pro změna a od té doby pouze doporučím salius.cz/ u nich je vše téměř bez bolesti. Majka

Zdroj: diskuze Stomatologie výzkum prevence bolest

Vitamin E

Vitamin E je antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály v těle. Výzkum [1] naznačuje, že vitamin E může dokonce pomoci chránit tělo před několika infekčními chorobami. Nejlepším zdrojem jsou mandle, lískové ořechy a arašídové máslo. Dále je to zelená zelenina, včetně špenátu a brokolice.

Zdroj: Potraviny proti virům

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.

nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Závěr studie

Bylo zjištěno, že jediná infuze ketaminu zlepšila míru pití u osob se závislostí na alkoholu zapojených do motivační posilovací terapie. Tyto předběžné údaje naznačují nové směry v integrované farmakoterapeuticko-behaviorální léčbě poruch spojených s užíváním alkoholu. K replikaci těchto slibných výsledků na větším vzorku je zapotřebí další výzkum.

Zdroj: Infuze a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P.Zdeňka.

Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G

Závěr

Upřesnění úlohy taurinu v rohovce a jeho význam ve víceúčelovém roztoku určeném pro kontaktní čočky vyžaduje pokračující výzkum. Vědci prokázali roli taurinu jako antioxidantu a osmoregulátoru. Taurin hraje velkou roli v buněčné úrovni homeostázy. Zachovává integritu a životaschopnost buněk vystavených různým zátěžovým faktorům životního prostředí.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČIVÉ SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rendl Ivan.

Smrkové výhonky, 80% lih, lžička medu pro chuť, budu použivat na odkašlávání, mohu vše nechat macerovat cca 1 měsíc, na slunku nebo ve tmě ?
Děkuji za odpoveď a přeju Vám a ostaním,, bilinkářům horu zdraví a žebřiňák štěstí. IVan Rendl

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Macerování výhonků v lihu ve tmě či na slunci ještě nikdo seriózně nezkoumal a není proto jasný důkaz o nejlepším postupu. Zbývá tedy vlastní výzkum a to tak, že macerát rozdělíte na dvě části, přičemž jednu dáte do tmy a druhou na slunce. Při pozdějším používání pak vyzkoušíte vlastnosti obou várek a vyhodnotíte je. Podle výsledků pak přizpůsobíte výrobní proces v následujících letech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smrkové výhonky

Zelenina

Strava bohatá na zeleninu je důležitá pro dobré zdraví. Přestože lékaři dříve nedoporučovali zeleninu s puriny (včetně hub, chřestu a špenátu) pro lidi s dnou, výzkum publikovaný v roce 2012 neprokazuje žádnou korelaci mezi příjmem této zeleniny a rizikem dny. Může to být proto, že prospěšné sloučeniny v těchto potravinách mohou kompenzovat účinky obsahu purinů, který je mnohem nižší než v masu.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem MATEŘÍ KAŠIČKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Hůlová.

Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel mateří kašička může ovlivňovat léčbu Warfarinem - posiluje jeho účinky a může způsobit krvácení. Zatím se touto interakcí nezabýval žádný vědecký výzkum, ale z praxe je potvrzeno krvácení u jednoho pacienta, který mateří kašičku užíval společně s Warfarinem. Nejlepší je neužívat mateří kašičku při léčbě Warfarinem. Pokud ale je to nezbytné, tak je nutné zkontrolovat srážlivost krve v prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mateří kašička a warfarin

Léčba hepatitidy typu G

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemáme žádný výzkum, který by jasně řekl, že to můžete užívat dohromady. Některé potraviny a nápoje mohou ovlivnit, za jak dlouho játra metabolizují klopidogrel (účinná látka Trombexu) a způsobit tak jeho předávkování nebo naopak. Zda-li to bude případ i červeného lapacha, či tinktury z hlohu, bude muset zjistit váš lékař. Dohodněte se s ním, aby vám udělal několik laboratorních vyšetření krve v prvních týdnech této doplňkové léčby. Neordinujte si sám žádnou léčbu. Zavedením stentu vás vytáhli hrobníkovi z lopaty, tak spolupracujte s lékařem, abyste se tam znovu rychle nevrátil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Sekvenování genomu

Ústav experimentální botaniky AV ČR v Olomouci provozuje Laboratoř pro genomiku rostlin. Její hlavní pracovní náplní je sekvenování genomu pšenice. Je jen shodou náhod, že tento projekt, kde hraje důležitou roli český výzkum a čeští vědci, se objevil přesně čtyři roky po tom, co bylo dokončeno sekvenování lidského genomu.

Slovo sekvenování je tedy poměrně dobře známé a představujeme si pod ním něco jako přečtení nebo rozluštění genomu.

Zdroj: Jak se čte genom?

Poradna

V naší poradně s názvem SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Já jsem taky četl, že ivermektin zabíjí koronavirus. Tady je o tom vědecký článek. www.sciencedirect.co…
Uvádí se tam, že Ivermektin, který je FDA schválený jako antiparazitikum, má také širokospektrální antivirovou aktivitu in vitro. Nyní bylo prokázáno, že je inhibitorem kauzativního viru (SARS-CoV-2), s jediným přírůstkem do Vero-hSLAM buňky 2 hodiny po infekci SARS-CoV-2, které jsou schopné dosáhnout až 5 000-násobné redukce virové RNA po 48 hodinách. Ivermektin proto vyžaduje další zkoumání možných přínosů pro člověka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přesně to jste vy, co se chytáte každé fámy! V celém tom vědeckém článku je mnohokrát napsáno, že výzkum byl IN VITRO! To znamená, že vše bylo zkoumáno jen v laboratoři. Navíc z toho není jasné jaká dávka je účinná a jaký má být interval v dávkování. Ivermektin je především jed! A jeho jedovatosti se využívá při léčbě parazitů ve střevním traktu, kůži a očích. Ivermektin je relativně bezpečný, ale má i své nežádoucí účinky, zejména může způsobit vážnou alergickou reakci a interagovat s jinými léky. Brát ho jen tak, jako prevenci před onemocněním covid 19, je hazardování se svým zdravím. Nyní se teprve zkoumá účinnost Ivermektinu na lidech proti covid 19 a teprve se bude upřesňovat způsob bezpečného použití. Přesné vyjádření k tomuto je zde www.fda.gov/animal-v…

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Onemocnění koronárních tepen a káva

Onemocnění koronárních tepen patří mezi častá onemocnění pacientů užívajících Eliquis. I když mezi Eliquisem a kávou není žádná interakce, tak pro pacienty s tímto onemocněním by bylo lepší se kávě vyhnout. Proč?

V 60. letech byla káva považována za rizikový faktor pro onemocnění koronárních tepen a pozdější výzkum naznačil, že srdce může poškodit pouze silná spotřeba kávy (více než pět nebo šest šálků denně).

Zdroj: Eliquis a káva

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Upozornění na předávkování

Vitaminy rozpustné v tucích - vitamín A, D, E a K mohou být ve vysokých dávkách škodlivé. Výzkum stále pokračuje, ale věda naléhavě připomíná skutečnost, že vitamíny ve formě doplňků mohou způsobit více škody než užitku. Důležité živiny na podporu imunity jsou vždy nejvíce biologicky dostupné ve své přirozené potravinové formě. Navíc, zdravotní přínosy běžných potravin obecně pocházejí z vyvážené kombinace všech živin, které je obtížné extrahovat do nějakých pilulek.

Zdroj: Potraviny proti virům

Mléčné výrobky

Výzkum zjistil, že mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou zlepšit vylučování kyseliny močové z těla. V dřívější studii měli lidé, kteří denně konzumovali mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, v krvi méně kyseliny močové než ti, kteří nekonzumovali žádné mléčné výrobky. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah purinů v mléce tedy může mít ochranný účinek.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.

Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativní léčba rakoviny

Pozitivní vliv třešní na cukrovku

Probíhá výzkum týkající se potenciální role, kterou mohou třešně hrát při léčbě diabetu.

Výsledky těchto a dalších studií naznačují, že třešně mohou hrát roli ve zdravé regulaci glukózy, případně snížit riziko cukrovky a zmírnit její nepříznivé účinky.

  • Sladké i kyselé třešně jsou bohatým zdrojem polyfenolů a vitamínu C, které mohou být zdraví prospěšné tím, že předcházejí nebo snižují zánět a oxidační stres.
  • Extrakt z třešní je užitečný při kontrole hladiny glukózy v krvi a zdá se, že třešně pomáhají při léčbě diabetu a snižují komplikace diabetu.
  • Kombinace čištěných sladkých a višní a antioxidačního třešňového extraktu má příznivé účinky na snížení hladiny glukózy a mikroalbuminu a také na zvýšení produkce kreatinu u diabetických potkanů [1].
  • Antokyany nalezené v třešních, ale i v dalším ovoci jako jsou borůvky, se zřejmě zaměřují na citlivost inzulínu a zvyšují ji. Prokázaly také potenciál pomoci zvládat onemocnění, jako je diabetes [2].

Vzhledem k tomu, že výzkum pokračuje, nelze v současné době činit žádné jednoznačné a rychlé závěry, pokud jde o třešně a jejich vliv na krevní cukr – zejména proto, že některé z výše uvedených studií byly provedeny jen na zvířatech a nikoli na lidech.

I když se výzkum zdá být slibný, vaše osobní měření cukru v krvi je skutečným testem toho, jak prospěšné třešně pro vás jsou.

Zdroj: Třešně a cukrovka

Výzkum potenciální karcinogenity

Názory na karcinogenitu fenylbutazonu u zvířat jsou rozporuplné; žádný důkaz nenaznačuje, že v terapeutických dávkách způsobuje rakovinu u lidí. Maekawa a kol. (1987) nezjistili žádný zvýšený výskyt rakoviny u potkanů ​​DONRYU krmených stravou obsahující 0,125 % nebo 0,25 % fenylbutazonu během dvou let. Na druhou stranu Kari et al. (1995) zjistili vzácný typ rakoviny ledvin u potkanů ​​(13 ze 100) a zvýšený výskyt rakoviny jater u samců potkanů, kterým byl po dobu dvou let podáván fenylbutazon v dávce 150 a 300 mg/kg tělesné hmotnosti. Tennant (1993) uvedl fenylbutazon jako nemutagenní karcinogen. Kirkland a Fowler (2010) uznali, že zatímco počítačový software, který simuluje interakci chemikálií s DNA, nepředpokládá, že fenylbutazon je mutagen , [19] jedna laboratorní studie ukázala, že fenylbutazon jemně změnil strukturu chromozomů buněk kostní dřeně myší. Kirkland a Fowler (2010) dále vysvětlili, že teoretické karcinogenní účinky fenylbutazonu u lidí nelze studovat, protože pacientům, kterým byl lék předepsán, byly podávány dávky hluboko pod úrovní, která by mohla být zjevná (<1 mM ). Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) v roce 1987 uvedla, že neexistují dostatečné důkazy o karcinogenním účinku na člověka.

Zdroj: Tomanol a Warfarin

Účinky zinku

U lidí se zinek orálně používá k léčbě nachlazení. Léčba zinkem může snížit účinnost některých léků a způsobit nežádoucí účinky.

Výzkum při orálním použití zinku pro specifické podmínky prokazuje následující:

Nedostatek zinku

Zdá se, že lidé s nízkými hladinami zinku těží z doplňků zinku více. Tento typ nedostatku ale není v zemích Evropy běžný.

Nachlazení

Důkazy [1] naznačují, že pokud se pilulky, pastilky nebo zinkový sirup užívají do 24 hodin po nástupu symptomů nachlazení, může doplněk pomoci zkrátit trvání nemoci.

Hojení ran

Doplňky zinku podávané ústy mohou prospívat lidem s kožními vředy a nízkou hladinou zinku.

Průjem

Doplňky zinku podávané orálně mohou zmírnit příznaky průjmu u dětí s nízkou hladinou zinku, jako jsou děti s podvýživou. Neexistují dostatečné důkazy, které by doporučovaly perorální použití zinku u dětí s průjmem, které mají zdravou a rozmanitou stravu.

Makulární degenerace související s věkem

Výzkum naznačuje, že použití zinku orálně může zpomalit progresi tohoto očního onemocnění.

Opruzeniny a kožní plísně

Zinek známý jako "oxid zinečnatý" používaný v krémech, mastích nebo pastě se nanáší na pokožku, aby se předešlo stavům, jako je vyrážka a plenková dermatitida.

Zdroj: Zinkové pastilky

Prospěšné účinky kolagenu

Užívání doplňků, které obsahují kolagen, může být užitečné pro zpomalení stárnutí pokožky. Ukázalo se, že doplňování kolagenu snižuje zánět a stimuluje syntézu kolagenu v těle. To může pomoci podpořit úlevu od bolesti u lidí s poruchami kloubů, jako je osteoartritida. Kolagen může pomoci snížit riziko poruch kostí, jako je osteoporóza. Výzkum ukázal, že konzumace doplňků kolagenu zvyšuje růst a sílu svalů u lidí se ztrátou svalové hmoty související s věkem. Užívání doplňků kolagenu může pomoci snížit rizikové faktory spojené se srdečními stavy, jako je ateroskleróza.

Zdroj: Kolagen a jeho nežádoucí účinky

Voda

Výzkum ukazuje, že pití většího množství vody znamená méně dnavých záchvatů. Jedna studie z roku 2009 odhalila, že s každou sklenicí vody spotřebovanou 24 hodin před atakou se riziko opakovaných dnavých útoků snížilo. Například ti, kteří pili pět až osm sklenic vody denně, měli o 40 procent nižší riziko ataky dny ve srovnání s těmi, kteří vypili pouze jednu sklenici vody nebo méně během předchozích 24 hodin. Autoři studie ovšem nemohli vydat konkrétní doporučení o množství vody, kterou by lidé měli pít, protože je závislé na konkrétních zdravotních podmínkách a úrovni fyzické aktivity.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Účinky oregana

Dobromysl na vysoký cholesterol

Klinický výzkum ukazuje, že užívání oregana po každém jídle po dobu 3 měsíců může snížit hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což je LDL cholesterol neboli „špatný cholesterol“ a zvýšit cholesterol s vysokou hustotou HDL neboli „dobrý cholesterol“ u lidí s vysokým cholesterolem. Hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů však nejsou ovlivněny.

Paraziti ve střevech

Užívání oleje z oregana po dobu 6 týdnů může zabít parazity Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni a Endolimax nana.

Dobromysl proti kašli

Česnek, med a oregano jsou antimikrobiální látky, které pomáhají přirozeně bojovat proti nachlazení a kašli. Používají se ve formě sladkého sirupu.

Zdroj: Dobromysl sirup recept


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP