Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WWW SYROVE TYCINKY

OBSAH

Přínosy syrových brambor na pokožku

Syrové brambory jsou bohaté na minerály, jako je draslík, síra a fosfor. Tyto minerály jsou vynikající při péči o pleť. V čerstvé bramborové šťávě je k dispozici přítomnost vitamínů a antioxidačních sloučenin, které napomáhají ke zlepšení pleti a které zároveň mají i antibakteriální účinky. Také enzymy přítomné v dřeni syrových brambor jsou skvělé pro péči o pleť.
Kůra neboli slupka syrové brambory je rovněž známá jako účinný prostředek v boji proti kožním problémům. V mnoha případech je pro lepší výsledky doporučeno, aby se nastrouhal celý syrový brambor i s jeho slupkou a aplikoval se jako bramborová pasta na obličej.
 

Zdroj: Brambory na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem TO JE VÁŽNĚ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucinka.

To je vážně hnus, co se tady řeší. Lidi, jaký červy? Nechcete mi říct, že to vážně někdo může mít v sobě? Je 21.století.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U nákazy parazitem nehraje vývoj společnosti žádnou roli. Parazit se do těla dostane obvykle orální cestou, zřídka pak prostřednictvím bodnutí od hmyzu nebo z kontaminovaného prostředí kůží a tělními otvory. Každé snědené syrové maso je potencionálním rizikem pro vstup parazita do lidského těla. Syrové maso se dnes běžně konzumuje, obsahuje ho například suši, stejk, karpačo, tatarský biftek, sušené maso, atd. Parazit se v těle uhnízdí bez větších příznaků a nositel tak ani neví, že ho v sobě má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze To je vážně...

Recept na výborné sýrové tyčinky

Ingredience: 250 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g strouhaného sýra, 1 lžička soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 50 ml mléka, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra.

Postup: Troubu si předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Mouku smícháme s máslem a solí, poté přimícháme sýr (200 g) a mléko. Těsto vyválíme na plát silný asi 5 mm. Z těsta krájíme tyčinky, jež potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 50 g sýru. Podle chuti můžeme ještě posolit. Tyčinky dáme na plech a pečeme dozlatova (12–15 minut).

Zdroj: Sýrové tyčinky

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

tak jestli to dobre chapu varene ano . ale syrove nejist. dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec nezáleží na tom, jestli je kysané zelí vařené nebo syrové. Vzhledem k Warfarinu je to jedno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Sýrové tyčinky z listového těsta

Ingredience: 1 vejce, 1 listové těsto.

Ingredience dle chuti: sýr, semínka, koření.

Ingredience dle potřeby: máslo na vymazání, polohrubá mouka na vysypání.

Postup: Listové těsto vyválíme na ploše předem vysypané polohrubou moukou na nepříliš tenký plát. Plát nakrájíme na pásky o velikosti 8 cm x 1,5 cm. Než tyčinky od sebe oddělíme, pomažeme je vajíčkem a posypeme různými semínky: celý kmín, sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicové semínko. Nejlepší a nejchutnější je posypat listové tyčinky sýrem. Připravené tyčinky dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem (může být i máslem) a pečeme je při teplotě 160 °C asi 10–15 minut. Až získají zlatavou barvu, vytáhneme je z trouby. Před podáváním necháme tyčinky vychladnout.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Těsto na sýrové tyčinky

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g oblíbeného sýra (výborný je čedar), 1 větší vejce, 120 ml mléka, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička cukru.

Postup: Suroviny zamícháme a necháme vykynout v domácí pekárně. Jestliže pekárnu nemáme, nevadí: těsto si připravíme ručně. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát, z něhož vykrajujeme pásky. Můžeme použít zubaté rádýlko, aby byly tyčinky hezčí. Nakrájené tyčinky necháme zase kynout, tentokrát už na plechu, který jsme si vyložili pečicím papírem. Těsně před vložením do trouby tyčinky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme tím, co máme rádi: hrubou solí, kmínem, mákem, paprikou a podobně. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova (přibližně 20–30 minut).

Zdroj: Sýrové tyčinky

Poradna

V naší poradně s názvem RHIPSALIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Teika.

prosim,nevim si rady s timto kaktusem,porad mi opadavaji ty tycinky z toho kaktusu aniz bych se ho dotkla.Prosim poradte mi nekdo co stim.Diky Tezka Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše mu je horko. Teplotu rostliny snížíte rosením.
Tato rostlina nepotřebuje složitou péči. K jejich umístění potřebují teplé a hodně světlé místo, ale bez přímého slunce. Kromě vlhkého prostředí mu můžete pomoci tím, že ho v největších vedrech postříkáte vodou. Rostliny by měly být chráněny před průvanem a náhlými změnami teploty. Ideální teplota pro něj je mezi 18-20ºC, a v zimě by neměla klesnout pod 10ºC.
Rhipsalis Cassutha oceňuje bohatou, čerstvou, kyselou a dobře odvodněnou půdu. Toho lze dosáhnout smícháním stejných dílů písku, zahradní zeminy a vřesové zeminy. Ohledně zavlažování se doporučuje pravidelně zalévat, až když je substrát plně vyschlý, nejlépe dešťovou vodou. Pokud nemůžete dešťovou vodu zachycovat, je vhodné vodu z kohoutku upravit, aby změkčila. Je velmi důležité, aby půda začala vysychat před další zálivkou. Když rostlina v zimě odpočívá, je třeba snížit intenzitu a frekvenci zavlažování.

Zdroj: diskuze Rhipsalis

Sýrové tyčinky z domácí pekárny

Ingredience: 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, 30 g strouhaného sýra, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, sezamové semínko.

Postup: Suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké) a necháme vypracovat těsto (bez kynutí). Těsto necháme 15 minut odpočinout, poté ho rozválíme do obdélníku a posypeme sezamem, který jemně zaválíme do těsta. Těsto nakrájíme nožem na cca 1 cm široké proužky. Každý proužek zakroutíme a položíme na plech. Všechny proužky pak necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dočervena.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: diskuze Králíček

Sýrové tyčinky s nivou

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g nivy, 120 g másla, 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, kmín, vejce na potření.

Postup: Na vál prosejeme mouku s kypřicím práškem, osolíme a promícháme s nastrouhanou nivou. Přidáme rozmačkaný tuk a vejce. Z těchto surovin rychle vypracujeme těsto, jež necháme v chladnu ztuhnout. Poté těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníka silný asi 3–5 mm. Ten následně rozkrájíme na pruhy široké asi 8 cm a z nich podle pravítka odkrajujeme proužky asi 3/4 cm široké. Před krájením těsto potřeme vejcem a posypeme kmínem a solí. Proužky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení je necháme na plechu vychladnout, protože teplé jsou velmi křehké.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Slané pečivo – sýrové tyčinky

České ručičky jsou velmi šikovné, a když se přidá mlsný jazýček, máme tu sýrové tyčinky. Výrobou sýrových tyčinek u nás proslula firma Havlík. Založena byla v roce 1994 a již od počátku se zaměřovala a stále zaměřuje na potravinářskou výrobu, a to výhradně na obor pekařství a výrobu trvanlivých tyčinek. Zpočátku se jednalo o malovýrobu zahrnující stovky kilogramů produktů měsíčně. Postupem času firma vyvinula originální recepturu na trvanlivé tyčinky se sýrem, které se díky své jedinečné chuti a vysoké kvalitě staly vyhledávanou pochoutkou. Bez sýrových tyčinek se dnes neobejdou jak návštěvníci, tak provozovatelé restaurací, barů, hospod, kaváren a vináren.

V současné době firma vyrábí 8 druhů tyčinek: ORIGINÁLNÍ TYČINKY (se sýrem a solí), GRAHAM, ČESNEK, KMÍN, MÁK, PIKANT, KORNSPITZ a DĚTSKÉ TYČINKY.

Společnost Havlík je od roku 2004 držitelem certifikátu managementu jakosti ISO 9001. Společnost nabízí svým zákazníkům prvotřídní produkty, při jejichž výrobě používá nejmodernější technologie a výhradně kvalitní lokální suroviny. V roce 2006 získaly tyčinky Havlík národní značku kvality KLASA. Později obdržely také značky kvality Regionální potravina, Český výrobek a Delikatesa. To vše svědčí o vysoké kvalitě sýrového pečiva.

V souladu s dlouhodobým plánem rozvoje společnosti zakoupila firma Havlík v roce 2009 areál bývalých pekáren PENAM a ten přestavěla na nový provoz specializovaný na výrobu trvanlivého pečiva. Za mnoho milionů korun českých bylo pořízeno nové technologické zázemí a 5. listopadu 2012 se slavnostně otevřela nová provozovna v Bruntále, jež splňuje nejpřísnější hygienické podmínky potravinářské výroby. Tento krok umožnil firmě výrazně zvýšit kapacitu výroby. Nyní bez problému uspokojí stále se zvyšující poptávku po sýrových tyčinkách Havlík na území České republiky i na exportních trzích.

Toto byly informace týkající se komerčně vyráběných sýrových tyčinek. Pokud doma rádi pečete nejrůznější preclíky, tyčinky či jiné slané pochoutky, můžete se inspirovat recepty uvedenými níže.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi DROŽDÍ JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Dobry den, v jakem prosim mnozstvi je mozne cerstve drozdi denne konzumovat? Je to treba jedna cela kosticka? Lze se predavkovat apod.? Predem dekuji. Dan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Zdravim.A jaké droždí tedy mohu konzumovat před spaním a nebo na lačno ráno?
Co se týče jídla tak jsem zkoušela jíst syrové -klasicke kostkové v pomazance a příšerně mě to nadymalo i trochu pálení zaludku.To je také běžné?Jaké droždí zvolit aby nedošlo k zažívacím potížím?
Děkuji

Zdroj: diskuze Droždí jako lék

Zavařování hovězího masa

Syrové hovězí maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Poté je nakrájíme na větší kostky nebo plátky a dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2–3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.

Zdroj: Zavařování masa do sklenic

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den Měla jsem manžela v nemocnici, dostal tam nějakou vyrážku,nikdo nebyl schopen mě říct , co to je, Léčili ho vším možným, nic nezabíralo. Nejhorší je, že se najednou ukázala vyrážka i mě. Kožní lékař řekl, že je to alergie na nějaké léky, i když jsem mu říkala o manželovo případu. Dal mě tekutý pudr a Dithiaden. Po týdnu jsem tam šla znovu, a to řekl, že by to mohl být svrab.To už jsem dostala sírovou mast a mám se natírat 2x denně po dobu pěti dnů.V té době ale u nás byla dcera se dvěma malýma dětma. 5 let a 1/2 roku. Tu kojí. Teď mám strach, kdyby to dostala dcera, nebo nedej Bůh ty děti.Jak by se léčila dcera , když kojí a jak ty malé děti ? Děkuji za odpověď,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčily by se stejně, jako vy, zevním natíráním sýrové masti, která nemá vliv na kvalitu mléka při kojení, pokud se nemaže kolem prsních bradavek. Řekněte jim o tom, co máte za nemoc, aby byli pozorní a nepodcenili první příznaky a hned zahájili případnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab příznaky

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.

Dobrý den paní magistro Vinšová. Předem Vám chci moc poděkovat za vaše články o purinech a dně. Moc mně nyní pomáhají při vaření dietní stravy.
Prosím o vysvětlení. Pro sledování množství purinů při dně chci současně sledovat i vliv purinové diety na nutriční vyváženost. Do tabulky sledovaných purinů chci např. současně zapsat i základní nutriční údaje pro mrkev v polévce. Ta je vařená. Zapíši-li tam nutriční údaje pro váhu syrové mrkve, to není správně. Chci-li tam zapsat nutriční údaje udávané pro vařenou mrkev. Pak ale nevím, jestli jsou míněny tak, že uvařená mrkev byla vyjmuta, zvážena a teprve pak k této váze byly připsány naměřené hodnoty. Nebo byla pro údaj „ vařená mrkev“ jednoduše použita váha syrové mrkve k ní připsány naměřené údaje až z uvařené mrkve. Váhy jsou jistě odlišné.
Váhu rozkrájené a uvařené mrkve nemohu po uvaření snadno zjistit . Tento problém je i u údajů pro jiné vařené potraviny. A mohu počítat s počtem purinů stejně u uvařené nebo syrové potraviny? Děkuji vám za vysvětlení.
S pozdravem Vladimír Kos (přestárlý).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Obsah vitaminu K v ananasu

Jedlá část ananasu obsahuje průměrně 86 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Energetická hodnota činí přibližně 200 kJ na 100 g syrové dužniny.

Ananas obsahuje i menší množství vitaminu A (1,6 % doporučené denní dávky ve 100 g), thiaminu (B1) (3,6 % DDD/100 g), riboflavinu (B2) (1,2 % DDD/100 g), niacinu (1,1 % DDD/100 g) a vitaminu C (20 % DDD/100 g). Kromě toho je zdrojem některých minerálních látek, například vápníku (2 % DDD/100 g), železa (5 % DDD/100 g), fosforu (1 % DDD/100 g) a draslíku (3 % DDD/100 g). Dále obsahuje enzym bromelin, který odbourává bílkoviny a napomáhá tedy trávení.

Zdroj: Warfarin a ananas

Diskuze

V diskuzi KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách

Chlupatý knedlík, co to znamená?

Kluci v akci ve svém pořadu řešili otázku: Proč se říká těmto knedlíkům chlupatý knedlík? Protože chlupaté knedlíky, narozdíl od klasických bramborových knedlíků, obsahují dva druhy brambor - vařené a syrové. Vařené brambory se v těstu smísí s moukou a vytvoří pevný základ kdelíku. No a zbylé nevařené brambory, jak jsou nastrouhané, tak trčí z knedlíků jako chlupy. A tyto jejich chlupaté knedlíky jsou extra chlupaté, protože je v nich navíc ještě zelí.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Suroviny:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouhejte a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Poté část vody slijte a do brambor přidejte sůl, vejce a tolik mouky, abyste získali hustější těsto. Z těsta vykrajujte lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte je podle velikosti cca 8 až 10 minut.

Tyto chlupaté knedlíky můžete podávat například s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Zapečené brambory se smetanou

Ingredience: 400 g brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g šunky, smetana

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme plech, na který poklademe brambory v jedné vrstvě. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a polovinu dáme na brambory, které posypeme rovněž šunkou nakrájenou na malé kostičky (také dáme pouze polovinu). Na první vrstvu poklademe zase brambory a posypeme zbytkem cibule a šunky. Nakonec dáme opět vrstvu brambor. Celé zalijeme smetanou (brambory jsou osolené a trošku opepřené) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Recepty s rozmarýnem

Candát v rozmarýnovém těstíčku

1kg porcovaného candáta

Na těstíčko si připravte 3 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíci mléka, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku drceného rozmarýnu, sůl a pepř dle chuti. To vše umíchejte v hladké těstíčko. Do něho pak namáčejte porce candáta (raději menších rozměrů). Na rozpáleném oleji smažte dozlatova. Po vyndání z pánve rybu zlehka osušte papírovým ubrouskem. Jako přílohu podávejte vařené brambory nebo brambory pečené na sucho v troubě. I k nim můžete přidat snítku rozmarýnu. Nakonec ozdobte rybu plátkem citrónu.

Kuře s rozmarýnovou marinádou

Kuře si naporcujte na menší díly, opláchněte je a osušte. Z jednoho většího citrónu vymačkejte šťávu, kterou v misce smíchejte se dvěma lžicemi oleje, špetkou rozmarýnu, solí a pepřem dle chuti. Touto marinádou potřete kuře a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.

V hlubší pánvi pak smažte kuře s větvičkou rozmarýnu do zlatova a následně podlévejte vývarem, dokud maso nezměkne. Jako příloha se nejvíce hodí jakýkoli druh rýže.

Kuskus s houbami a rozmarýnem

Nejlépe chutná s pravými čerstvými hříbky. Můžete ho ale připravit i ze sušené houbové směsi. Pokud volíte sušenou směs, namočte houby cca na půl hodiny do menšího množství vody. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte nadrobno a obojí zpěňte na másle. Přidejte houby (i s výluhem) a pokrájený čerstvý rozmarýn (nebo půl lžičky sušeného). Osolte, opepřete a nechte 15 minut dusit.

Do menšího hrnce nasypte šálek (2 dl) kuskusu, přidejte lžíci oleje, promíchejte a zalijte stejným množstvím vařící vody. Přikryjte pokličkou a nechte vodu zcela vsáknout. Poté do kuskusu zamíchejte připravené houby, podle potřeby ještě dosolte, případně přihřejte.

Vhodnou přílohou k tomuto jídlu je jakýkoli zeleninový salát.

Sýrové tyčinky s rozmarýnem

V míse smíchejte 150 g celozrnné mouky (nejlépe špaldové), 170 g tvrdého strouhaného sýra (čedar, ementál), lžíci parmezánu, lžíci nasekaného rozmarýnu a špetku pepře. Přidejte 50 g rozpuštěného másla a vypracujte těsto. Můžete ho rozválet a rádýlkem nařezat tyčinky nebo je tvarujte přímo mezi dlaněmi. Položte je na pečící papír nebo olejem lehce vymazaný plech a pečte při teplotě 180 stupňů celsia dozlatova.

Zdroj: Rozmarýn

Zapečené brambory se zelím

Ingredience: 10 ks středně velkých uvařených brambor ve slupce, 2 hrsti kysaného vymačkaného zelí, 2 kelímky zakysané smetany, 2 hrsti anglické slaniny, 1 cibule, sůl, pepř

Postup: Syrové brambory nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme na dno brambory, osolíme, opepříme a dáme vrstvu osmažené uzeniny. Na uzeninu navrstvíme zelí a opět brambory (sůl, pepř), uzeninu a končíme zelím. Takto navrstvený pekáček zalijeme zakysanou smetanou (pokud je hodně hustá, naředíme kapkou mléka) a dáme zapéct do trouby, dokud nám smetana navrchu lehce nezrůžoví.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP