Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VZNIK KŘEČOVÝCH ŽIL

OBSAH

Prevence

Prevencí a používáním mastí a gelů na únavu a pocit těžkých nohou si můžete do budoucna ušetřit velké starosti, a dokonce i operativní zákroky. Dědičnost sice neošidíte, ale můžete oddálit vznik křečových žil, jejich průběh, nebo se jim dokonce úplně vyhnout.

Faktory, které prokazatelně ovlivňují vznik křečových žil:

  • nadváha;
  • sedavé zaměstnání i zaměstnání, kdy musíte stále stát (prodavačky, kadeřnice a podobně);
  • nohy křížem;
  • podkolenky nebo ponožky, které mají příliš těsnou gumičku;
  • nevyvážená strava;
  • hormonální změny, těhotenství.

Nohám uleví jednoduchá cvičení na prokrvení nohou, ideální je šlapání na kole, odpočívat v takzvané svíčce a provozovat delší klidné procházky. Blahodárné a léčivé jsou i každodenní koupele nohou, přičemž střídáte teplou a studenou vodu.

Můžete použít volně prodejné léky, masti i gely na křečové žíly, které opravdu v počátku onemocnění pomáhají.

Konzervativní léčba křečových žil má nejen podpůrný, ale i léčebný efekt. Pokud dojde k odstranění křečových žil operativně, je domácí léčba a dodržování výše zmíněných doporučení velmi důležité i nadále.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem CHLOERELLA PODPORUJE VZNIK RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Beru chlorellu asi 14dnu citim se lepe atd.ale zarazilo me cteni ze chlorella muze ovlivnit vznik rakoviny to me hodne vydesilo o to vic ze otec mel rakovinu,nevim ted jestli mam v uzivani pokracovat..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto riziko je u chlorelly jen hypotetické a není potvrzeno žádnou studií. Vychází se zde z teorie, že chlorella podporuje buněčné dělení a tudíž může podporovat i dělení rakovinné buňky. Toto riziko je převáženo mnoha pozitivy, které chlorella má. Je-li vám po užívání dobře a cítíte se fajn, tak klidně pokračujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chloerella podporuje vznik rakoviny

Léčba křečových žil

Léčba křečových žil je dvojí, buď konzervativní, nebo radikální:

Léčba konzervativní je léčba, ke které se přistupuje v počátečních stadiích vzniku křečových žil. Představuje spíš podpůrné prostředky, které uleví od bolesti, zmírní příznaky a poněkud oddálí rozvoj choroby. Jedná se především o léčbu medikamenty (léky, masti, speciální krémy) nebo o komplexní terapii, kdy se doporučují speciální úlevové cviky, které současně napomáhají i lepšímu zpětnému toku krve v žilách dolních končetin. Při práci i při denních činnostech se doporučuje nošení speciálních kompresivních punčoch.

Radikální léčba se zahajuje, pokud jsou křečové žíly již v pokročilejším stadiu: jsou-li viditelné a způsobují pacientovi zdravotní a estetické potíže, doporučí lékař některou z metod radikálního odstranění křečových žil. Ty se provádí na specializovaných pracovištích. Předchází jim důkladné vyšetření celkového zdravotního stavu pacienta i sonografické (ultrazvukové) vyšetření cév dolních končetin. Podle výsledků lékař doporučí vhodnou metodu radikální léčby. Tato léčba není plně hrazena pojišťovnou a pacient si ji musí buď celou uhradit, nebo si aspoň připlatit.

Zdroj: Mast na žíly Priessnitz

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Procházková.

Prosím o info, zda může chlorella způsobovat vznik rakoviny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chlorella podporuje buněčné dělení a to jak zdravých buněk, tak i těch rakovinových. Takže chlorella přímo nezpůsobuje rakovinu - není karcinogenní, ale může u již existující rakoviny pomoci k jejímu rozvoji.

Zdroj: diskuze Chlorella

Úvahy

Vápník sám nemůže za to, že se u vás objeví vápenaté usazeniny. Vápník je nejhojnější minerál v lidském těle, který je přirozeně uložen v kostech a zubech lidského těla. Vápník podporuje pevnost kostí a reguluje funkci nervů a svalů. Bez lékařského schválení tedy nesnižujte příjem vápníku ani ho nepřestávejte užívat.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OPERACI KŘEČOVÝCH ŽIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Jsem 3 a půl měsíce po operaci křečových žil a stále mám místa i velikosti dlaně i s prsty,která vůbec necítím.připadne mi to jako přeříznuté nervy.Je prosím něco co by půsbilo aby se nervy spojily?Necitlivá místa mám na bérci a na vnitřní straně stehna. Děkuji za radu. Ludmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den, jsem cca 4 měsíce po operaci křečových žil. Na několika místech mi zůstaly podlouhlé výrazné zatvrdliny, kůže je v těch místech lehce zabarvená do fialova. Je toto kontraindikace v případě očkováni na Covid? Často se hovoří o krevních sraženinách. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Potíže po operaci křečových žil

Příčiny

Vznik genitálních bradavic způsobují viry nízkého rizika (= low risk), známo je asi 15 typů: zejména 6, 11, 40, 42, 43, 51, 52 a další. Pokud se na jejich vzniku podílejí typy HPV 16, 18, tedy viry ze skupiny VYSOCE RIZIKOVÝCH HPV (= high risk), mohou být bradavice prestadiem těžkých přednádorových stavů až karcinomu.

Zdroj: Pozor na genitální bradavice

U koho se vyvíjejí křečové žíly?

Riziko vzniku křečových žil se zvyšuje s:

  • těhotenstvím;
  • rodinnou anamnézou;
  • zaměstnáním, které zahrnuje dlouhé stání;
  • menstruací (příznaky se zhoršují před a během menstruace).

Zdroj: Křečové žíly

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zajímá mě zda je možné dělat kefír z tibetské houby v sojovém mléce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Ze sójového mléka kefír dělat nejde. Vznik kefíru je závislý na laktóze a tu sojové mléko nemá.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Rané stádium vápenatých usazenin

Když se začnou vápenaté usazeniny množit, jsou měkké. Rané stádium vápenatých usazenin má podobu zubní pasty. Ze začátku jsou tedy vápenaté usazeniny poddajné a měkké, postupem času se stávají méně poddajnými a ztrácí měkkost, kterou měly.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Poradna

V naší poradně s názvem VŘEDY NA VAGÍNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Livia.

Uz skoro 1 rok mam vredy jeden mi ide dole a zasse ini najdem newjem co uz mam robiť velmi sa.bojím
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měla byste jít na gynekologii!!! Vaginální herpes je nebezpečný pro Vás i pro Vaše sexuální partnery. Můžete nakazit jiné lidi a riskujete vznik nebezpečných nádorových onemocnění. Na Slovensku i v ČR máte vyšetření na gynekologii zdarma, tak to co nejdřív udělejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vředy na vagíně

Léčba

Krémy a prášky

Pokud pro vás nejsou vhodné kompresní punčochy, můžete vyzkoušet krémy, které jsou určené na křečové žíly. Jedná se o krém Invisi, jehož složky zahrnují vitamín E a rostlinné prostředky, konkrétně extrakt měsíčníku, který má protizánětlivé schopnosti. Další nabízenou metodou jsou prášky zaplavující trh. Tyto tabletky obsahují koňský kaštan. Koňský kaštan je bylinný extrakt, jehož vlastnosti výrazně snižují bolest a velikost křečových žil. Používání koňského kaštanu je stejně efektivní jako léčba pomocí kompresních punčoch.

Kompresní punčochy

Nejméně invazivní a prvotní postup při léčbě všech typů křečových žil je užívání kompresních punčoch. Kompresní punčochy zmírňují tlak křečových žil a pomáhají krevnímu oběhu. Kompresní punčochy zlepšují fyzický stav pacientů. Jakmile však kompresní punčochy sundáte, křečové žíly se automaticky vrátí.

Chirurgické podvázání

Chirurgické podvázání je možnost léčby, kterou doporučuje většina lékařů. Chcete-li podstoupit chirurgické podvázání, musí lékař udělat na kůži malé řezy, které vedou od rozkroku až ke kolenu. Pak žíly podváže, nebo dojde k jejich odebrání. Tento postup se provádí v celkové anestezii a zotavení trvá čtyři až šest týdnů. Chirurgické podvázání má 75procentní úspěšnost a je stále populárním zákrokem, protože se jedná postup, který vás zcela zbaví křečových žil. Zároveň je tato metoda nejrozšířenější možností léčby křečových žil.

Intravenózní laserová ablace

V posledních deseti letech došlo k inovaci léčby křečových žil pomocí intravenózní laserové ablace. Tato léčba má minimálně invazivní postup a provádí se v lékařské ordinaci pod lokální anestezií. Pacient leží na zádech, lékař vloží malou dutou jehlu do hlavní drenážní žíly na noze a pomocí laseru dojde k utěsnění žíly. Krev nuceně protéká sekundárním žilním systémem, který uvolňuje tlak abnormálně nafouklých křečových žil a umožňuje jim, aby se vrátily do původního stavu (normální neviditelné velikosti). Léčba trvá asi dva týdny s 90procentní úspěšností. Vzhledem k vysoké úspěšnosti a rychlému zotavení se intravenózní laserová ablace stává známější a používanější. Můžeme říct, že intravenózní laserová ablace je jedním z nejúčinnějších prostředků pro léčbu křečových žil.

Sklerotizace

Sklerotizace je technika, při níž je pacientovi aplikován roztok soli injekční formou do rozšířených nebo abnormálních žil. Roztok soli dráždí výstelku žíly a způsobí zjizvení tkáně, která je nakonec absorbována do těla. Sklerotizace je vhodná pro pacienty, kteří nemají problém s ventilem na hlavní žíle. Naopak je nevhodná pro pacienty, kteří mají za sebou chirurgické podvázání žil nebo intravenózní laserovou ablaci, existuje 50procentní pravděpodobnost, že se křečové žíly znovu objeví.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Poradna

V naší poradně s názvem TUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maršíková.

zajímá mě, zda je dobré vyhrabávat spadené listy tuje od kořenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Spadané jehličí kolem rostlin funguje jako mulč a zároveň se vytváří kompost pro vznik živin. Takže je vhodné nechat jehličí kam spadne. Z estetického hlediska se to ale někdy nehodí a proto se použije obarvený mulč.

Zdroj: diskuze Tuje

Tvorba vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny jsou z počátku malými krystaly, které se hromadí v jedné, nebo více oblastech těla. Vápenaté usazeniny se obvykle objevují na lokti, rameni, patě nebo kyčli. S menší pravděpodobností se tvoří na rovných kostech, jako je holenní kost nebo vřetenní kost. Také se minimálně tvoří na dlouhých rovných kostech nohou či paží.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Diskuze

V diskuzi JAK VZNIKAJÍ VŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mary.

Zdravím, nikde jsem se nedočetla jak ta veš vznikne, chápu jak se přenáší a i vše co tu bylo napsaného. Ale odkud se v těch vlasech berou? Kde a jak vznikají? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel S.Rund.

To neni odpoved na otazku jak vsi vznikaji a jak se dostanou na tzv. "pacienta 0"??? Nekdo je prece musel mit prvni. A ten je dostal jak? Zajima mne prvotni vznik a ne prenaseni.
Dekuji
S. Rund

Zdroj: diskuze Jak vznikají vši

Prevence proti křečovým žilám

  • neseďte se zkříženýma nohama;
  • pravidelně cvičte, čímž zvýšíte oběh a dovolíte krvi, aby se volně pohybovala ve vašich nohách;
  • při odpočinku zvedejte nohy co nejvíce;
  • vyhněte se stání nebo sezení na dlouhou dobu;
  • vyhněte se nošení těsného oblečení, zejména v pase.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Diskuze

V diskuzi KRÉM NA KŘEČOVÉ ŽÍLY INVISI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Hofreiter.

Je tento krém(invisi) nejúčinější na léčbu křečových žil?. Pokud ano,tak prosím o informaci kde jej seženu ? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krém na křečové žíly invisi

Příznaky

Varixy jsou modravé, rozšířené a vinuté žíly vystouplé nad povrch kůže, nejčastěji na dolních končetinách, na vnitřní straně lýtka nebo na kotnících. Pacienti nejčastěji udávají pocit těžkých nohou, mohou se ale objevit i křeče (odtud název křečové žíly). Dalšími příznaky jsou mravenčení, otoky, zvýšená svalová únava nebo bolesti.

Rozlišují se dva typy křečových žil, a to primární a sekundární varixy.

Primární varixy jsou ona známá městkovitá rozšíření povrchových žil dolních končetin. Hlavní příčinou primárních varixů je oslabená žilní stěna, ať už z jakýchkoli důvodů. Postupně se na základě rozšířené žíly vyvíjí nedomykavost žilních chlopní a je tedy celkově zhoršen průtok cévou.

Sekundární varixy vznikají až na základě jiného onemocnění, které má svůj původ v hlubokém žilním systému. Pokud je hluboký žilní systém ucpán například hlubokou žilní trombózou, krev se pomocí žilních spojek vytlačí do povrchového systému, kde opět tvoří městkovité žíly.

Povrchový zánět žil: Jde o stav, kdy křečová žíla bolestivě zduří a objeví se zarudnutí. Zánět se může rozšířit i na hluboký žilní systém. Obyčejně se léčí konzervativně, tedy elastickou bandáží a studenými obklady.

Bércový vřed: Vznik bércového vředu je podmíněn dlouhodobě neléčenými a zanedbávanými varixy. Rozhodně výskyt křečové žíly neznamená, že pacient bude v budoucnosti trpět bércovým vředem. Bércovým vředem se nazývá otevření křečové žíly na povrch kůže. Bezprostřední příčinou může být například drobné zranění. Lékař se následně při léčbě snaží nejen zabránit dalšímu městnání krve konzervativními metodami, ale je potřeba i ošetřovat otevřenou ránu proti vniku bakterií. K tomu jsou používány speciální gely a bandáže.

Žilní trombóza a embolie: Trombóza je vlastně cévní sraženina, která se vytvoří na místě, kde krev neproudí, případně proudí nedostatečnou rychlostí. Pokud se sraženina utrhne ze svého místa vzniku, může putovat krevním oběhem a ucpat nějakou menší, důležitou cévku v těle. Vzniká tak například plicní embolie, která je považována za kritický stav. Varixy rozhodně nejsou jediným důvodem pro vznik embolie, vznik těchto komplikací je podmíněn několika faktory. Přesto věnujte křečovým žilám větší pozornost, protože přinejmenším bude jejich léčba nebo operace úspěšnější, jestliže se začnou léčit včas.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Cévní problémy dolních končetin

Varixy: Nejčastějším onemocněním dolních končetin jsou varixy. Jejich výskyt se výrazně zvyšuje s věkem, takže zatímco děti a mladí lidé na varixy trpí zřídka, u populace nad 60 let věku se jejich výskyt zvyšuje až na každého druhého jedince. Na jejich vznik má zásadní vliv genetická dispozice, dále ženské hormony a těhotenství. Na křečové žíly trpí až dvakrát více žen než mužů. Žilní varixy nejčastěji vznikají na žilách dolních končetin. Odtud totiž krev musí „téct“ proti působení zemské gravitace, aby se dostala zpátky do srdce. Zdravé žíly jsou proto vybaveny několika systémy, které zabraňují zpětnému toku a napomáhají správnému žilnímu návratu. Mezi ně patří například specifické uložení hlubokých žil mezi svaly, kde jsou neustále „masírovány“, četné chlopně na vnitřních stěnách žil, které zabraňují krvi téct zpět, a konečně i spojky mezi hlubokým a povrchovým žilním systémem. Nejčastěji cévní problémy vznikají kvůli oslabené žilní stěně a chybějící nebo nedomykavé chlopni. Zvýšený tlak na žilní stěnu tak žíly dlouhodobě poškozuje. Žíly se následně rozšiřují, vytvářejí další záhyby, vystupují nad povrch kůže a celkově plní svou funkci hůř než zdravé žíly.

Varixy představují pro většinu pacientů nehezký kosmetický problém, větší hrozbou však je, že si dlouhodobým zanedbáváním křečových žil můžeme přivodit i závažné obtíže, jako je žilní trombóza nebo bércový vřed. Proto by se rozhodně neměla podceňovat jejich léčba, která je jednodušší v méně pokročilém stadiu varixů.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Vznik pigmentových skvrn

Pigmentové skvrny vznikají po vystavení kůže záření (slunce, solárium nebo jiné umělé zdroje). Nejde ale pouze o cílené opalování, jak se mnoho pacientek chybně domnívá, jedná se o jakýkoliv pobyt na slunci venku nebo za oknem dopravního prostředku či doma (UVA záření prochází přes sklo okna). I několik minut pobytu na slunci bez ochrany stačí pro aktivaci tvorby kožního pigmentu!

Zdroj: Domácí recepty na pigmentové skvrny

Pokročilé stádium vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny se dále formují a tvrdnou, mohou začít vysychat a drolit se, ale i tak jsou velmi pevné. Pokud vápenaté usazeniny narůstají stále na stejném místě, může se stát, že začnou tvrdnout a promění se ve zvápenatělou kost. V pokročilých stádiích může lékař vápenaté usazeniny odebrat, ale hlavně musí snížit vápníkovou zásobu, což pomáhá omezit bolest zejména v případě, kdy se usazenina vyskytuje na patě nebo rameni.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Nalezení příčiny

Co jsou to křečové žíly a jak vypadají, zjistíte, až když se objeví. Nejlepší vyšetření je pomocí ultrazvuku. Většinou jsou křečové žíly výsledkem nefunkčního ventilu hlavní žíly v noze. Vadný ventil pouští krev do zpětných a menších žil, které se pak nečekaně stanou viditelné (křečové žíly). V 10 procentech případů jsou žíly izolované. Abnormální žíly jsou méně závažné a snazší k léčbě.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Vznik erekce

Při dostatečně silném akustickém, vizuálním či dotykovém vjemu dochází ke stimulaci nervových center v mozku, která vydají signál přes míchu a nervy až do penisu. Dojde k rozšíření tepen, čímž se zvýší přítok krve do topořivých těles penisu, která se jí naplní. Rovněž se omezí žilní odtok, takže krev v topořivých tělesech zůstává a dochází k postupnému tvrdnutí penisu, jde o takzvaný tumescenc. Pokud na jakékoliv úrovni tohoto reflexu dojde k poruše, erekce není dostatečně tvrdá nebo se nedostaví vůbec, vzniká erektilní dysfunkce.

Zdroj: Erektilní dysfunkce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP