Téma: 

warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co nejíst při užívání Warfarinu

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Společné užívání přípravku Lutein Complex Premium je možné, ale informujte o tom svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 16.6.2016 uživatelem Cempírek

Co nejíst při užívání Warfarinu

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.

Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se všeobecně používají jen v minimálním množství na dochucení polévek nebo na ozdobení pokrmu. Patří tedy k takzvaným doplňkovým potravinám. V zahraniční kuchyni je oblíbený salát ze zelené petržele, vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K se však jedná o rizikovou potravinu, která je pro pacienty s antikoagulační léčbou zcela nevhodná.

Mezi bezpečné potraviny s nízkým obsahem vitaminu K patří kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, ředkvičky, nízký obsah vitaminu K je i v rajčatech, okurkách, paprikách, bramborech, malé množství vitaminu K najdeme i v houbách, například v žampionech. Tyto druhy zeleniny (případně houby) zařazujeme do jídelníčku denně tak, abychom splnili doporučenou denní dávku (500 g zeleniny a ovoce) nebo se jí alespoň co nejvíce přiblížili. Zeleninou se snažíme doplnit každé hlavní jídlo – snídani, oběd i večeři, abychom dodali dostatečné množství vlákniny a pomohli snížit glykemický index pokrmu, zároveň tak doplníme stravu i o potřebné antioxidanty a důležité vitaminy. Výhodou zeleniny je i její nízká energetická hodnota, tím pomáhá ke snížení energické denzity potravy nutné při redukci hmotnosti a je prevencí rizika civilizačních onemocnění.

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Maso a živočišné produkty

Mezi typickou potravinu s nepravidelným obsahem vitaminu K patří kuřecí maso. Obsah vitaminu K kolísá podle toho, čím je drůbež krmena. Zatímco kuřata z velkochovů mají většinou maso s nízkým obsahem vitaminu K, kuřata, která mají přístup k zelenému krmivu, obsahují v mase větší množství vitaminu K. Totéž platí pro maso krůtí. Proto konzumace kuřecího masa podléhá stejným pravidlům jako konzumace potravin rizikových nebo kontrolovaných. Vždy je nutné zvážit, zda je z tohoto důvodu vhodná jeho výměna za maso vepřové, které má naopak hodnoty vitaminu K nízké. Nejvhodnějším způsobem, jak použít kuřecí maso, je připravovat pokrmy, v nichž je jen menší množství masa, například rizoto, zapečené brambory s kuřecím masem, kuřecí nudličky s vhodnou zeleninou, ražniči. Pravděpodobně stejný problém je s hovězím masem, v němž může obsah vitaminu K též kolísat podle druhu potravy. Pokud se jedná o hovězí dobytek, který je živen krmivem s nízkým obsahem vitaminu K, je hovězí maso z hlediska obsahu vitaminu K bezpečné. Pokud však je hovězí dobytek krmen zeleným krmivem, případně pase-li se volně na pastvinách, obsahuje hovězí maso též vyšší množství vitaminu K. Z tohoto důvodu je vhodné regulovat přijímané množství hovězího masa a volit raději maximálně 100 g porce.

Velmi vysoký obsah vitaminu K je v játrech, ať už vepřových, nebo hovězích, či drůbežích. Z tohoto důvodu je konzumace jater a potravin z nich připravených rizikovou záležitostí a pacienti by se jich měli vyvarovat.

Tuky

Také v tucích je rozdílný obsah vitaminu K, větší množství je ho v tuku olivovém a sójovém, naopak nízká koncentrace vitaminu K je v řepkovém či slunečnicovém oleji. Proto olivový a sójový olej, používáme-li je ve větším množství, zaměňujeme za jiný druh olejů, například řepkový či slunečnicový. V malém množství lze použít i „nedoporučené“ druhy olejů, například lžička olivového oleje do zeleninového salátu a podobně. V žádném případě však tuky nevylučujeme, jsou důležité pro vstřebání vitaminů v tucích rozpustných do organismu (to znamená včetně vitaminu K).

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Luštěniny

Obsah vitaminu K v cizrně a sóji, popřípadě ve výrobcích ze sóji, není v dostupné literatuře také jednoznačně popsán. Cizrnu a sóju ve větší míře konzumují většinou ti, kteří upřednostňují alternativní způsob výživy, anebo ti, kdo mají alergii na mléčnou bílkovinu a používají výrobky ze sóji jako náhražku mléka a mléčných výrobků. Je proto vhodné dodržovat pravidelné množství příjmu těchto luštěnin.

Nápoje

Z nápojů omezujeme pouze bylinné čaje, a to zejména kopřivový čaj a zelený čaj. V případě, že se jedná o dávku jednoho či dvou šálků tohoto čaje výjimečně, není nutné se obávat negativního účinku na antikoagulační léčbu. Pokud by byl očekávaný příjem vyšší, je nutné nahradit tyto čaje čajem černým či ovocným.

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Alkohol

Akutní příjem alkoholu zvyšuje účinek Warfarinu, dlouhodobý příjem alkoholu naopak účinek snižuje. Není však vědecky potvrzeno, zda to odpovídá skutečnosti, nebo zda se jedná o tradované údaje. Alkohol (etanol) je enzymatický induktor, a tudíž při jednorázovém podání účinek Warfarinu zvyšuje. Při léčbě Warfarinem je možno bez rizika pít 1 alkoholický nápoj denně, případně 1x týdně zvýšit dávku na 2 nápoje. Je-li pacient zvyklý pít zcela pravidelně 2 drinky denně, lze i tuto dávku tolerovat. Za drink se považuje takové množství alkoholického nápoje, které obsahuje přibližně 20–30 g alkoholu (0,5 litru 10–12st. piva, 2 dl vína (10–14 % alkoholu), 0,5 dl destilátu (40–50 % alkoholu)). Předpoklad, že by dlouhodobé požívání alkoholu snižovalo účinek alkoholu, nebyl potvrzen. Vzhledem k tomu, že alkohol může významně zhoršit průběh některých onemocnění (jaterní choroby, zánět slinivky, některé kardiomyopatie) a někdy je dokonce nutná dlouhodobá abstinence, je třeba se vždy na toto téma poradit se svým ošetřujícím praktickým lékařem.

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Rizikové potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (více než 100 µg na 1 dávku:

Kapusta, špenát, řeřicha, brukev, tuřín, brokolice, růžičková kapusta, listy pampelišky, hlávkový salát, zelená petržel (10 výhonků), chřest, zelí, ledový salát (hlávka), čekanka.

Obsah vitaminu K v potravinách

Obsah vitamínu K na 100 g potravin dle databáze USDA:

  • Vysoký: játra
  • 830–800 µg: mangold, kapusta
  • 540–500 µg: petržel
  • 440–400 µg: růžičková kapusta, špenát
  • 380–300 µg: šrucha
  • 270–200 µg: brokolice, tuřín, řeřicha, nať cibule, čekanka, hlávkový salát
  • 170–100 µg: hořčice, zelí, hlávkový salát, pistácie, zelný salát (Coleslaw)
  • 50–10 µg: sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk
  • 10–1 µg: rajčata, rajčatová šťáva, borůvky, sekaná, makrela, meruňka, brambory, bramborová kaše, sladké brambory, čedar, hroznové víno, ovesná kaše, chléb, broskve, sójové mléko, tofu, vaječný žloutek, cibule, vše z obilí, rýže, melouny, pastinák, preclík, ananasový meloun, řepa
  • Nízký: mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, ostatní ovoce a zelenina, cereálie

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Rajská omáčka se může jíst při léčbě warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 31.8.2016 uživatelem Cempírek

Warfarin

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dobrý večer, chci se zeptat, zda při užívání warfarinu mohu jíst rajskou omáčku.

Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 31.8.2016 uživatelem Iveta

Průvodce pacienta s Warfarinem

Další nežádoucí účinky

  • Vypadávání vlasů: vypadávání vlasů nepředstavuje častý nežádoucí účinek léčby přípravkem Warfarin a je vratné.
  • Vyrážka: pokud se u Vás po zahájení léčby přípravkem Warfarin objeví vyrážka, uvědomte svého lékaře.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Můžu při léčbě warfarinem jíst kustovnici čínskou-goji?Každý den sním hrst.
děkuji Anife

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 1.7.2016 uživatelem anife333

Warfarin

Warfarin a životní styl

Změny v každodenním životě mohou mít vliv na INR. Je tedy důležité vědět, co dělat a nedělat během užívání Warfarinu.

Co dělat:

  • sledovat známky a příznaky krvácení;
  • pokud onemocníte nebo se zraníte, informujte svého lékaře;
  • užívejte Warfarin podle předpisu;
  • před každým zákrokem nebo vyšetřením informujte daného lékaře, že užíváte Warfarin;
  • pravidelně choďte na krevní testy.

Co nedělat:

  • nikdy nezvyšujte dávku;
  • neužívejte nové léky, byliny nebo doplňky stravy bez konzultace s lékařem;
  • neprovádějte změny v dávkování Warfarinu bez souhlasu lékaře.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 27.8.2016 uživatelem dana janelová

Průvodce pacienta s Warfarinem

Jak Warfarin funguje?

Warfarin částečně blokuje účinek vitamínu K v játrech. Vitamín K se podílí na tvorbě bílkovin nezbytných pro srážení krve. Vitamín K se přirozeně vyskytuje v různých potravinách (například v listové zelenině). Warfarin jednak snižuje schopnost těla vytvářet bílkoviny krevní srážlivosti, čímž zabraňuje vzniku patologických sraženin, jednak urychluje přirozený proces těla, při kterém se odbourávají sraženiny již vzniklé (přímý vliv na rozpouštění sraženin Warfarin nemá). Warfarin začíná snižovat rychlost srážení krve do 24 hodin od podání léku. Plný účinek Warfarinu by se pak měl dostavit do 72 až 96 hodin od podání léku. Během celé léčby je bezpodmínečně nutné dodržovat lékařem stanovené dávkovací schéma, aby nedocházelo ke kolísání hladiny Warfarinu v krvi.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dobrý večer, po operaci šedého zákalu mi bylo doporučeno užívání Luteinu Complex Premium. Poté mi byl nasazen Warfarin pro srdeční arytmii (fibrilaci srdečních síní). Nevím, zda mohu Lutein užívat. Děkuji za odpověď. Jitka Štichová

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 15.6.2016 uživatelem Jitka Štichová

Vilcacora na posílení imunity

Vilcacora a Warfarin

Vilcacora nemá vliv na léčbu Warfarinem.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity
Zveřejněno dne: 6.3.2016

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 27.8.2016 uživatelem Cempírek

Průvodce pacienta s Warfarinem

Dávkování léku Warfarin

Warfarin patří do kategorie léků známých jako léky s „úzkým rozmezím účinnosti“. U většiny indikací se cílový antikoagulační účinek pohybuje v rozmezí 1,8 až 3,0. U lidí s mechanickou náhradou srdeční chlopně a při určitých dalších onemocněních je rozmezí 2,5 až 3,5. Tato rozmezí představují všeobecná doporučení. Váš lékař může podle Vašeho zdravotního stavu stanovit rozmezí jiné.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 1.7.2016 uživatelem Cempírek

Průvodce pacienta s Warfarinem

Warfarin a lékové interakce

Warfarin má vliv na účinnost mnoha léků a mnoho léků pak ovlivňuje účinek Warfarinu. V obou případech se jedná jak o léky na předpis, tak o léky volně prodejné. Lékové interakce mohou hodnotu INR zvýšit (krev je pak příliš řídká a hrozí krvácení), nebo naopak snížit (krev je pak příliš hustá a hrozí vznik krevních sraženin).

Níže jsou uvedeny některé léky, které mohou ovlivnit účinnost přípravku Warfarin, což však neznamená, že daný lék užívat nesmíte. Znamená to, že na začátku užívání nového léku bude třeba kontrolovat hodnotu INR častěji. Zahájení, změnu či ukončení užívání jakéhokoliv léku (léku na předpis i léku volně prodejného) byste měli vždy konzultovat s lékařem.

Léky na předpis (podle třídy)

Běžné volně prodejné léky

Antibiotika

Aspirin (Anopyrin)

Analgetika

Nalgesin

Antikonvulziva

Antidepresiva

Ibalgin, Ibuprofen

Antiagregační léky (Trombex, Ticlid)

Cimetidin

Léky na cukrovku

Ranitidin (Zantac)

Gastrointestinální léky

Pepto Bismol

Léky na dnu

Vitamín C (více než 500 mg denně)

Léky snižující hladinu tuků

Vitamín E (více než 400 IU denně)

Steroidy

Multivitamíny obsahující vitamín K

Léky na štítnou žlázu

Glukosamin a Chondroitin

Antiarytmika

Koenzym Q10

Protiplísňové léky

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dobrý den,chtela bych se zeptat jestli se můžou užívat fenixovy slzy. Děkuji za odpověď Koubková

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 13.10.2016 uživatelem Václava Koubková

Průvodce pacienta s Warfarinem

Co dělat a nedělat během léčby Warfarinem

Co byste dělat měli:

  • Přísně dodržujte lékařem určené dávkování přípravku Warfarin.
  • Absolvujte pravidelné kontroly INR (mezinárodně normalizovaný poměr – Quick).
  • Jezte vyváženou stravu obsahující stabilní množství vitamínu K.
  • Informujte svého lékaře o veškerých lécích (jak o lécích na předpis, tak o lécích volně prodejných) a bylinných/nutričních doplňcích, které užíváte. Rovněž sdělte svému ošetřujícímu lékaři (případně lékárníkovi), že začínáte či přestáváte užívat jiný lék nebo že jeho podávání měníte, a to dříve, než tak učiníte.
  • Sledujte, zda nemáte nějaké známky krvácení.
  • Každého lékaře (včetně zubního lékaře) informujte, že berete přípravek Warfarin.
  • Noste u sebe kartičku warfarinizovaného pacienta.
  • Objeví-li se u Vás jakékoliv známky krvácení nebo neobvyklé stavy/příznaky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Přípravek Warfarin užívejte každý den ve stejnou dobu nalačno.
  • Se svým lékařem hovořte o veškerých obavách, které v souvislosti s užíváním přípravku Warfarin máte.

Co byste dělat neměli:

  • Neberte dvojnásobnou dávku přípravku Warfarin následující den, pokud jste předchozí den dávku vynechali. Informujte svého lékaře o vynechání dávky léku.
  • Neměňte dávkování přípravku Warfarin, aniž byste to konzultovali se svým lékařem.
  • Nezačínejte ani nepřestávejte užívat jakékoliv jiné léky nebo nutriční doplňky a ani neměňte dávkování již užívaných léků či doplňků bez porady s lékařem.
  • Neprovádějte žádné drastické změny ve svém stravování bez konzultace s lékařem.
  • Nezúčastňujte se činností a sportů, při kterých byste mohli utrpět traumatické zranění.
  • Nepijte nadměrné množství alkoholu.
  • Neužívejte přípravek Warfarin během těhotenství.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: meruňky a warfarin

užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin
Odesláno dne: 22.4.2016 uživatelem Ewald

Warfarin

Warfarin a cestování

Informujte se u svého lékaře, pokud plánujete delší cestování. Na cestách je důležité, aby byly léky s vámi za všech okolností. Léky byste měli mít vždy v osobním zavazadle a ne v kufru.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Warfarin

Funkce Warfarinu

Vznik sraženin v těle je složitý proces, k jehož správnému fungování napomáhají takzvané koagulační faktory. Warfarin snižuje schopnost organismu tvořit krevní sraženiny tím, že blokuje tvorbu koagulačních faktorů, které jsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů a při prevenci krvácení.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013


Sitemap | RSS