Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BULKA VZADU NA KRKU

OBSAH

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den
Udělala se mi bulka na jazyku vzadu na levé straně a také v krku pod mandlí,nebolí to a nezvětšuje se.Užívám escitalopram tak nevím zda to nemůže být nějaký vedlejší učinek?A všimla jsem si že mi více vypadávají vlasy poslední dobou a za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg,děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete si myslím, že změn ve vašem životě bude ještě více. Hubnutí je příliš rychlé a vyvolalo vypadávání vlasů. Bulky v dutině ústní budou zřejmě souviset s oslabenou imunitou a může je zapříčinit bakterie nebo avitaminóza. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který u vás může udělat kompletní vyšetření a zjistit tak příčiny vašeho stavu. Nepodceňujte to, protože podobné příznaky může mít i neléčená nákaza HIV, kterou již umíme léčit, pokud je objevena včas.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na jazyku

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Diskuze

V diskuzi TUKOVA BULKA NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mám už tři neděle velkou bulku na krku co stim odstranit nechci bilabi izva jeto okolo červené a zarudlé jakse toho zbavit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tukova bulka na krku

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Pohyblivá bulka nad klíční kostí

Pokud se objeví zvětšená nadklíčková uzlina, boule či bulka na krku u klíční kosti, může to signalizovat zánět, ale také nemusí. Někdy může jít o průvodní znak Hodgkinovy choroby (rakovina lymfatických uzlin). Mezi základní příznaky tohoto onemocnění patří nebolestivé zduření uzlin, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, kolísání teplot, nadměrné noční pocení, svědění kůže a únava.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi ŠKUBAVÉ BOLESTI V UZLINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juliana Kerešová.

Dobrý den,mám dotaz asi 2 týdny mě bolí uzliny na krku vzadu, jakoby pod ušima,občas mi v nich jakoby"zatepe",měla jsem i kašel v krku mě při polykání vůbec nebolí,šla jsem se poradit k lékaři a ten mi v ordinaci udělal CRP test měla jsem ho 300,prý je to vysoká hodnota tak mi lékař napsal antibiotika Klacid a neschopenku.Zítra jdu na kontrolu kašel už nemám ale stále občas zimnici ale teplotu ne, tu jsem měla i předtím jen zvýšenou,ale ty uzliny mě pořád bolí,co by to mohlo být?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Škubavé bolesti v uzlinách

Uzliny na krku

Krční uzliny kopírují oblast hlavy a krku. Nejčastěji jsou zvětšené podčelistní uzliny, do nichž přichází lymfa z dutiny ústní a z jazyka a ze slinných žláz. Zvětšují se například při angíně. Mezi onemocnění, pro které je typické zvětšení krčních uzlin, patří také infekční mononukleóza, která má podobné příznaky jako angína. Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, které může proběhnout bez jakýchkoli příznaků, ale může se rovněž projevit zvětšením krčních uzlin, a to i vzadu na krku. Toxoplazmózou se lze nakazit po požití nedostatečně tepelně upraveného masa, nebezpečná je pro těhotné ženy a pro jedince s poruchou imunity. Zvětšenými krčními uzlinami na krku se mohou projevovat i závažná celková onemocnění, proto je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám na jazyků byli povlak a červené tečky až dnes se mi udělaly puchyrky, vůbec sem neměla horečky nic jen me bolelo v krku asi ccca 2dní. Je to vážný neboj se jedná o něco ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Jak se jich zbavit

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, proto se jejich odstranění provádí hlavně z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy tuková bulka vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění. Někdy se bohužel tuková bulka objevuje opakovaně. Některým lidem zůstanou po zákroku malé jizvy. Proto je vhodné po zákroku použít bylinky, které mají blahodárný vliv na odbourání lipomů, jako je kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také mast z krušiny.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA JAKO HRASEK V JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana bicanova.

udelala se mi bulka v jazyku pocit byl ze zacatku jako po necem kyselem ale bulka trva nadále 4 den co mam delat,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bulka na jazyku ve velikosti hrášku není nic banálního a bude třeba provést vyšetření. To vám udělá zubní lékař popřípadě na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka jako hrasek v jazyku

Co je to tuková bulka

Lipom je nezhoubný nádor tvořený tukem – tuková tkáň či uzlina v měkké tkáni, pod kůží pohyblivá, rostoucí pomalu, obvykle nebolestivá. Vyskytuje se na zádech, v podpaží, v prsu, na noze, na krku, na hýždích (na zadku), může se objevit prakticky kdekoliv na těle, a to bez zjevných příčin. Konzistence lipomu je nepoddajná, vyskytuje se jednotlivě nebo i v seskupeních. Pokud svým umístěním a velikostí lipomy utlačují nerv, mohou i bolet.

Když se u někoho vyskytují lipomy na více místech, nebo se po odstranění stále vrací, může jít o problém související s nedostatkem lecitinu či některých vitaminů, například E nebo C. Léčba by se tedy měla zaměřit na zdravou životosprávu a vhodnou detoxikaci organismu. Důležitý je také pitný režim a omezení nasycených tuků v potravě.

Další možnou příčinou může být vrozené oslabení tukové tkáně a poruchy spojené s tukovou látkovou přeměnou.

Zdroj: Tuková bulka

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzadu na jazyku jsou takové červené hrbolky, které vystupují z šedší tkáně. Někdy se stane, že se zduří a pak vytvářejí pocit, že vám uvízlo jídlo v krku. Zduření nastává jako reakce většinou na bakteriální nákazu. Někdy si s ní poradí imunitní systém a zduření za den dva zmizí. Někdy to nezvládne a infekce propukne s typickou bolestí a škrábáním v krku. preventivně můžete zkusit kloktat Stopangin nebo kloktadlo JOX. Žlutý povlak na jazyku může být způsoben kouřením. Zkuste ho odstranit dvouminutovým výplachem úst pomocí čerstvě vymačkané neředěné citronové šťávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Vymáčknutí

Vymáčknutí lipomů je nemožné. Pokud tak budete chtít učinit, dojde k pohmoždění okolní tkáně a výsledek bude nulový.

Zdroj: Tuková bulka

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Záleží jak velká bulka je a kde přesně je. Když bude řez dlouhý 1 až 2 cm, tak stačí jednodenní dovolená a týden s omezeným pohybem při úklonech a předklonech a to i v sedu na židli.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

moc dekuji za info bulka je velka 2.6krat1.5 krat2cm

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Campulka.

dobry den,
chtela bych poprosit o radu.Mam vzadu na jazyku takovy cerveny skvrny nrbo spis boulicky ale neboli a zda se mi ze jsou i po stranach jazyka,taky na spicce jazyka mam takovy cerveny tecky ale neboli,jen kdyz prejedu po jazyku tak jen jakoby zasvedi.nevim jestli to mam z koureni nebo se mi neco zda.
dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Červené hrbolky vzadu na jazyku jsou normální. Obvykle jsou na jazyku tak, že o nich ani nevíme, ale někdy se můžou zduřit a pak trochu vadí, jako by byl na jazyku přilepen zbytek jídla. Zduření nastává při infikování krku nebo dutiny ústní, například při orálním sexu. Obvykle stačí párkrát použít kloktadlo Jox nebo Stopangin a hrbolky se zase stáhnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP