Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE PIJE ODVAR Z PETRZELE

OBSAH

Jak často pít šalvěj?

Čaj ze šalvěje se obvykle pije v množství 4 hrnky čaje za den.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Odvar z trnky

Jako povzbuzující nápoj se používá odvar z trnky. Do jednoho litru vody se přidá 50 g sušených trnek a vaří se po dobu 5 minut. Doporučená denní dávka odvaru představuje 2 až 3 šálky.

Zdroj: Doplňky pro správný růst

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Recept na odvar

Odvar z lněného semínka č. 1: 2 lžičky lněného semínka potlučte v hmoždíři a poté zalijte vodou a krátce povařte asi 10 minut; vznikne trošku hustší čaj, který v průběhu dne vypijte. Takovýto odvar můžete konzumovat 5x týdně.

Odvar z lněného semínka č. 2: 2 lžičky celého semínka zalijte asi 2–3 dcl horké vody; nevaří se – nechá se asi 15 minut louhovat a pak se scedí; vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu na chuť.

Odvar z lněného semínka č. 3: 1 polévkovou lžíci semen povaříme cca ve 300 až 400 ml vody, necháme zchladnout a popíjíme během dne. Doporučená doba varu je 5 minut.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Ještě by mě prosím zajímalo, jak dlouho je vhodné odvar pít. Předem děkuji

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Nežádoucí účinky bobkového listu

Bobkový list by neměly užívat těhotné ženy, jelikož může mít negativní vliv na průběh těhotenství. Také by se měly vyvarovat jeho konzumace během kojení. Dokonce i menší dávky mohou způsobovat zácpu, takže je nutné během užívání bobkového listu zvýšit příjem vody a vlákniny. Neměl by se užívat při akutních onemocněních jater a ledvin, při těžších formách cukrovky.

Odvar z bobkového listu se v žádném případě se nesmí vypít najednou. Pije se pouze malými doušky během dne.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem RJAZYKE: JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Ďakujem za odpoveď,ten zub už je vonku,takže nepôsobí na ranu,len sa to nejak nehojí,vyplachujem denne viac krát silným čajom harmančeku.Skúsiť šalviu ?? niekde som čítal že tiež pomáha,v lekárni mi poradila že mam brať aj B-komplex 2x do dňa,nemôžem sa nim nejak predávkovať?
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkus odvar z řepíku lékařského, kterým si vyplachuj ústa.

Zdroj: diskuze Jazyk

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Píše se tady že je dobré pít matonku,ale už tady není jestli perlivou nebo neperlivou. A ten řapíkatý celer se má jíst jen tak nebo se nějak upravuje.Pokud máte více rad jak se zbavit kyseliny močové tak sem s nimi, chtěla bych se tohoto problému zbavit pokud je to možné. Děkuji za odpověď a případné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Matonka se pije neperlivá a řapíkatý celer se jí v přírodní formě - ukusují se řapíky.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit kyseliny močové

Odvar z borovice

Postup: Dvě hrsti borovicových větviček dejte do 2 litrů vody, nechte přejít varem a louhujte cca 20 minut. Tento silný odvar z borového jehličí si přidejte do koupele.

Použití: Látky obsažené v odvaru stimulují prokrvení tkání a zlepšují jejich zásobení potřebnými látkami.

Zdroj: Borovice - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem CO S PŘÍLIŽ TMAVOU BARVOU VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zesvětlení obarvených vlasů nejde udělat jinak, než působením peroxidů. Takže je třeba použít barvu na blond odstín, tím stáhnout současnou barvu vlasů a pak aplikovat raději přeliv, protože u něho, když se to nepovede, tak se to za pár dní vymyje šampónem. Příště si raději nechte obarvit vlasy u zkušené kadeřnice. Ušetříte si tím trápení i zničené vlasy od nevhodné bravy na vlasy a následného odbarvování.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Na přírodní zesvětlení tmavě obarvených vlasů použijte kopřivový odvar! Jak si udělat kopřivový odvar na přírodní zesvětlení vlasů? Jednoduše, natrhejte si čerstvé kopřivové listy a přelijte je horkou vodou. Až odvar z kopřiv na zesvětlení vlasů vychladne, tak ho zceďte a opakovaně si s ním omývejte své vlasy. Po několika měsících takovéhoto opakovaného oplachování tmavých vlasů v kopřivovém odvaru obarvené vlasy zesvětlají. Tento recept ale nepoužívejte na příliš suché vlasy, protože by se mohly jseště více vysušit a zlámat nebo roztřepit u konečků. Trochu zlouhavé, ale odrosty nevhodné barvy by vám trvaly nejspíše ještě mnohem déle.

Zdroj: diskuze Co s příliž tmavou barvou vlasů

Odvar z lapača - příprava

Připravte si kastrolek, u kterého jste si jisti, že není z hliníku. Hliník a lapačo se nemají rádi!!! Do kastrólku nalijte litr vody a přiveďte ji k varu. Do vařící vody nasypte 4 plné lžičky lapača a nechte 5 minut povařit, poté odstavte a nechte ještě 15 až 20 minut luhovat. Odvar se může použít jako čaj z lapacha. Nebo se odvar z lapacha může použít jako domácí koupel pro nohy, kdy je ochrání proti plísni na noze. Když se odvar z lapacha rozhodnete pít, tak pak by vaše denní dávka odvaru z lapacha neměla překročit 2 litry. Užívání lapacha může někomu přivodit alergickou reakci projevující se drážděním dýchacích cest nebo i různými ekzémy, či kožními záněty. Odvar z lapacha by se neměl pít při horečkách a ani při infekčních onemocněních.

Zdroj: Lapacho

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Syrovátková.

Dobrý den,prosila bych o sdělení přesného návodu na petrželový odvar.Děkuji ,Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Odvar z řepíku

Odvar se obecně získá tak, že se části rostlin vloží do vody, která se následně uvede do varu. Vaří se 10 - 15 minut, pak se nechá ještě asi 15 minut stát a teprve poté se scedí. Takto se obvykle připravují výluhy z rostlin, které obsahujících třísloviny (dubová kůra nebo právě řepík). Odvar z řepíku se neužívá vnitřně, ale zevně. Pomáhá na špatně se hojící rány, bércové vředy, při kožních problémech a akné. U velmi malých dětí můžete slabým odvarem z řepíku omývat tzv. „novorozenecké akné“.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Kopřivový odvar na vlasy

Ingredience: 1 hrnek sušené nebo čerstvé kopřivy (listy), 1 litr vody, hrnec, sítko

Postup: Sušenou nebo čerstvou kopřivu vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte do varu. Kopřivy vařte jednu minutu na mírném ohni a po vypnutí zdroje nechte čaj louhovat a přirozeně vychladnout. Když je odvar vlažný, tak ho přes sítko přeceďte a můžete si s ním oplachovat vlasy vždy po umytí.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

dobrý den, manžel byl na vyšetření a našli mu ALt2,3 a AST 3,11 a GMT 35 a bil 37. Pije pivo a kouří. Má to z toho. Co by měl dělat. děkuji.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Recept na odvar z bokového listu

Asi 5 gramů bobkového listu vařte ve 3 dl vody (10 minut) a minimálně 3–4 hodiny (lépe však přes noc) louhujte nejlépe v termosce. Odvar přeceďte a pijte malými doušky během 12 hodin. Pokud byste vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujte po třech dnech, pak po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budete potřebovat asi 30 gramů bobkového listu.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

dobrý den, manžel byl na vyšetření a našli mu ALt2,3 a AST 3,11 a GMT 35 a bil 37. Pije pivo a kouří. Má to z toho. Co by měl dělat. děkuji.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Recept na kopřivový odvar na vlasy

Ingredience: 1 hrnek sušené nebo čerstvé kopřivy (listy), 1 litr vody, hrnec, sítko

Postup: Sušené nebo čerstvé kopřivy vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Kopřivy vařte jednu minutu na mírném ohni a po vypnutí zdroje nechte čaj louhovat a přirozeně vychladnout. Když je odvar vlažný, tak ho přes sítko přeceďte a můžete si jím oplachovat vlasy vždy po umytí

Zdroj: Kopřivový šampon

Očista kloubů bobkovým listem

Potřebujete cca 30 g bobkového listu. Nejlépe vždy večer před dnem procedur si připravte odvar z 5 g bobkového listu, a to tak, že uvedené množství vaříte 5–10 minut v 300 ml vody. Potom nechte odvar luhovat přes noc (minimálně 3 hodiny) nejlépe v termosce. Přeceďte a malými doušky pijte v průběhu celého dne tak, abyste pití odvaru ukončili do 20.00 hodin téhož dne. Vhodné je udělat si před spaním klystýr, aby se dobře odváděly toxiny z těla ideální cestou a nedocházelo ke zbytečně velkému zahleňování horních cest dýchacích. Celou tuto proceduru opakujte po 3 dnech. Dále si dejte týdenní pauzu a zase kúru opakujte. Následně je možné znovu opakovat proceduru každé čtvrtletí (tedy 6x za rok), nebo podle osobních pocitů. Nepijte však odvar dlouhodobě. Je možné postupovat i razantněji, kdy uvedený odvar v množství 50–100 ml pijete vždy cca 15 minut před jídlem po dobu až 14 dnů.

Zdroj: Bobkový list jako lék

Zábal na krk pro děti

Na krk je nejvhodnější Priessnitz. Kapesník namočte v teplé vodě, překryjte mikrotenovým sáčkem a ovažte suchým šátkem. Zábal ulevuje hlavně od bolesti v krku. Na bolest v krku můžete přidat odvar z řepíku společně se slézovým čajem.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Recept na odvar ze šalvěje pro kloktání a výplachy dutiny ústní

Tento recept je vhodný na angínu nebo na paradontózu anebo také jako domácí léčba aftů či při ústní mykóze. 

Na silný odvar ze šalvěje budeme potřebovat 5 odměrek sušené nebo čerstvé natě ze šalvěje. Nať z yzopu 2 odměrky. Květ heřmánku 2 odměrky. Nať z přesličky 2 odměrky. Všechny tyto suroviny smísíme a pak dvě lžíce této směsi bylin přelijeme čtvrtlitrem studené vody a necháme krátce přejít varem. Pak přiklopené necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Až tento odvar vychladne, tak ještě vlažný ho hned začneme kloktat. Důležité je udržet tekutinu co nejdéle v ústech, aby mohl co nejdéle působit v dutině ústní. K tomuto čaji je vhodné ještě popíjet čaj z třezalky, který pomáhá doléčit zánět vnitřně.

Domácí výroba ústní vody 

Tento odvar ze šalvěje se dá použít i na domácí výrobu ústní vody, když do něho přidáme půl množství konzumního lihu, několik kapek esence z máty peprné a trochu umělého sladidla Kandisin.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Čaj z řepíku

Jednu čajovou lžičku sušeného řepíku zalijte 250 ml vody a krátce louhujte. Pijí se 2 – 3 šálky denně. Čaj připravujte vždy čerstvý. Pomáhá při plicních, jaterních, ledvinových a močových problémech, při špatné funkci žlučníku i střev, při těžkostech s trávením, při průjmech. Oslazený medem se pije při silné rýmě, angíně, zánětech v krku, zánětech mandlí nebo hrtanu.

Zdroj: Řepík lékařský

Příprava čaje nebo odvaru ze Smilaxu lékařského

Z rostliny se pro léčivé účinky používá její kořen. Kořen Smilaxu se očistí a usuší. Když je skoro suchý, tak se nastrouhá a pak se dosuší. Na čaj ze Smilaxu lékařského budete potřebovat 1 litr vody a 1 čajovou lžička usušeného kořene Smilaxu. Kořen se nysype do studené vody, nechá se trochu nacucat a pak se vaří 3 minuty. Po této době se ihned scedí. Pije se po malých šálcích během dne.

Zdroj: Smilax lékařský


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP