Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

Z ČEHO JE ŠKYTAVKA

OBSAH

Vážnější případy škytavky

Pokud škytavka trvá déle než 24 hodin, je důvodem k hospitalizaci zvláště u starších a nemocných pacientů. Dlouhotrvající škytavka totiž může vést ke zvýšenému katabolismu v organismu, dehydrataci až metabolickému rozvratu.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Diskuze

V diskuzi CO JE NA ŠKYTAVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staníčková Soňa.

Manžel trpí asi osm měsíců škytavkou.Nemá ji nepřetržitě.Mezi akutními cykly škytavky má asi 10tidenní pauzy.Škytavka graduje zástavou dechu a jsou nutné údery do zad a srdeční krajiny.V říjnu r.2016 podstoupil různá vyřetření-gastroskopické,magnetickou rezonanci,plicní RTG a jiné.Vyšetření bez nálezu.Propuštěn z nemocnice.Do týdne zase škytavka se zástavou dechu.Už si nevíme rady.Máte někdo stejnou zkušenost a poradíte na koho se ještě obrátit.
Staníčkovi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marián Eremias.

Dobrý den,můj brách trpí šílenou škytavkou a pomáha mu akupunktúra ,napíchaní jehliček do ucha.Zatím to stále zabralo a byl měsíc pokoj.Skuate to ,přeji at se vám daří a zbavíte se škytavky.

Zdroj: diskuze Co je na škytavku

Co je to škytavka

Škytavka (singultus) může být nezávažným příznakem, který zažijeme mnohokráte, málokdy o škytavce uvažujeme jako o projevu stavu, který ohrožuje náš život (při encefalitidách, otravách, nitrolební hypertenzi, zápalu plic, infarktu myokardu a mnoha jiných chorobách). Jedná se vlastně o záchvaty křečovitých stahů bránice vyvolané buď reflexně nervovým drážděním bránice, nebo přímým drážděním dýchacího centra v mozku pomocí různých mediátorů.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Jarošová.

Přítel měl před večeří aperitiv, Konstantinův likér. Jsme v Konstantin.Lázních na léčení. Poraďte. Škytá a zvrací. Stalo se večer. Zítra vyhledáme lékaře.Jarka Jarošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škytavka se objevuje často po konzumaci alkoholu. Dá se zastavit pomocí speciálního manévru, který je popsán zde: www.ceskaordinace.cz…
Co se týče dalšího postupu, tak zabezpečte dostatek tekutin i přesto, že nebude mít chuť nic pít. Každou půlhodinu musí polknout jednu deci vody nebo čaje. Máte-li živočišné uhlí, tak ho použijte podle návodu. Vyčkejte na zítřejší prohlídku u lékaře a kdyby se stav zhoršoval se zvýšenou teplotou a křečema, tak volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba slinivky břišní

Dlouhotrvající škytavka

Škytavka je považována za zcela normální jev, který ovšem může vypovídat i o nějakém jiném zdravotním problému a být tak příznakem vážné nemoci. Pokud je škytavka častá, dlouhodobá a nemizí, škytání je vysilující, únavné až úporné, je namístě návštěva lékaře, který člověka vyšetří a na základě vyšetření stanoví diagnózu a léčbu. Škytavku může lékař tlumit léky anebo navrhnout chirurgický zákrok, při kterém dojde k přerušení těch nervů bránice („brániční nervy“), které jsou drážděny. Zákrok je to speciální, ne příliš často užívaný.

Zdroj: Škytavka - babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s přípravkem White Pearls, a také by mne zajímalo, jak moc jste zuby měli zažloutlé? Jelikož já mám velice ŽLUTÉ ZUBY a už mě nebaví, když se mi každý směje ( za to já se ani smát nemůžu) ... Moc mne to mrzí, protože např. na fotkách se všichni smějí dokořán, ale já se jen tak pousmívám ... Jinak dík za info. :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Karol, od čeho máš žluté svoje zuby?

Zdroj: diskuze Jaké máte zkušenosti?

Co je to škytavka

Škytavka se odborně nazývá singultus a vzniká při nadměrném dráždění bráničních svalů příslušnými nervy, případně i drážděním dýchacího centra v mozku, vyvolaným různými faktory. Následkem toho dochází k samovolným stahům hlavního dýchacího svalu – bránice, které přicházejí náhodně, bez jakéhokoli předchozího varování. Při škytavce se tvoří známý charakteristický zvuk. Dochází k němu vlivem urychleného nasávání vzduchu do plic a současným uzavřením hrtanové příklopky a hlasivek. Tento tělesný projev, viditelný hlavně na hrudi, je známkou probíhající škytavky a stejně jako celé škytání nejde vědomě ovládat.

Škytavka může být vyvolána nejrůznějšími příčinami. Mezi ty nejčastější patří rychlá konzumace potravin, přejedení, konzumace alkoholu, konzumace sycených nápojů či střídání teplých a studených potravin. Vzácně může škytavka vznikat i dehydratací organismu, jako následek pálení žáhy či nedostatkem některých vitaminů. Tyto příčiny jsou pouze přechodné, a tak se i škytavka po jejich odeznění vytrácí. Příčinou škytavky však mohou být i různá závažná onemocnění (například onemocnění plic, jícnu, srdce, aorty, břišní dutiny), která mohou způsobit, že škytavka neodeznívá, nebo se často znovu vrací. Takové stavy, kdy postižený škytá dlouhodobě, mohou být i životu nebezpečné a příčinu škytání je nutné odstranit efektivní odbornou léčbou.

U sportovců, kteří užívají kreatin k podpoře síly a výkonu, můžou jeho vysoké dávky zapříčinit škytavku trvající i několik hodin.

Zdroj: Škytavka - babské rady

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE VYRÁŽKY NA BRADĚ A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIBUŠE.

DOBRÝ DEN MÁM VYRÁŽKU NA BRADĚ PŘÍMO POD RTY A TED I NA OBLIČEJI TROCHU SVĚDÍ TO.Z ČEHO TO MŮŽE BÝT .DÍKY ČERNOHORSKÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Domácí léčba škytavky

Škytavka se ve většině případů léčí nelékařskými zákroky. Většinou přejde sama bez jakéhokoliv přičinění. Někdy se doporučuje zadržování dechu na krátkou chvíli nebo vypití určitého množství obyčejné pitné vody. Jako relativně účinné se jeví „zadržení dechu“ po výdechu, kterému předcházel hlubší nádech. Z pohledu přírodní medicíny je spouštěčem přechod z napjatého (stresového) stavu do stavu uvolněného, řešením je tedy vše, co tělo a psychiku uvolňuje a odbourává stres.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Diskuze

V diskuzi OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenci.

Já jsem ho koupila normálně v lékárně. Ale předtím jsem si pročetla www.paratizex.cz, abych věděla do čeho jdu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očista

Rady jak na škytavku

Škytavka je souhrn tří jevů: křeče bránice, prudkého vdechu a současně uzávěru hlasivek. Škytání může být pouze krátkodobou záležitostí, která neznamená žádné zdravotní problémy, pokud víme, jak ji rychle zastavit. Může být ale projevem vážných problémů. Jak se rychle a efektivně zbavit škytavky?

  • Dýcháním. Posaďte se, zhluboka se nadechněte, zadržte dech a přitom ze všech sil tlačte do břicha, jako byste se chtěli vyprázdnit. Podržte to tak dlouho, jak jen můžete. Pak pomalu vydechujte a braňte se vlastním ovládáním bránice zamezit dalšímu stahu. Pokud stále škytáte, tak to opakujte. Většinou to na druhý pokus vyjde.
  • Poloha. Změňte polohu, sedněte si, lehněte si nebo se předkloňte.
  • Voda – pití. Napijte se studené vody. Škytavku může způsobit podráždění žaludku objemným jídlem a kořením.
  • Dýchání do sáčku. Lékaři doporučované je dýchání do sáčku 3–5 minut, kvůli vyšší koncentraci oxidu uhličitého.
  • Bolestivý podnět. Někdy může být velmi účinný nějaký bolestivý podnět. Nechte se od někoho praštit do zad nebo se štípněte do ucha. Tato metoda zabere, pokud byla škytavka vyvolána psychicky.
  • Cukr a ocet. Zkuste také namočit kostku cukru do octa, poté ji vložte pod jazyk a nechte ji tam rozpustit. Zlehka polykejte, i když to nebude výbornému dobré.
  • Kombinace všeho. Zhluboka se nadechněte, zadržte dech a přitom se napijte pár loky vody. Pijte v předklonu. Dýchejte nosem. Čichejte různé vůně.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Diskuze

V diskuzi ČERVENE FLEKY NAD KOTNIKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilia Myslivečkova.

Dobry den,každou sobotu chodim s klubem na pochod 10-12 km,když večer přijdu domu,tak samy objevi červene fleky,neboli to ani nesvědi,ale je to ošklivy,mam to i když mam dlouhe kalhoty,když sem doma tak za čtyři dny se my to zase strati,ale ted po sobotě se my to začalo dělat i na druhy noze,ale jinde ne jenom nad kotnikama ,prosim muže my nekdo poradit co to mam,je to ošklive Děkuji Emilia
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Cihelkova.

Dobrý den zrovna včera se mě udělali to samé, z čeho to prosím tedy je?

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Jak na škytavku

Škytavku zažil někdy v životě snad každý z nás. Přestože je její propuknutí velmi nepříjemné a společensky nevhodné, většinou se nejedná o příznak vážného onemocnění. Nebezpečnou se škytavka stává, pokud jí někdo trpí chronicky, nebo pokud člověka začne extrémně vysilovat. V ostatních případech většinou samovolně odezní, a pokud ne, každý máme svůj recept, jak se jí efektivně a rychle zbavit. Obecně na škytavku platí napít se a zadržet dech. Zde jsou babské rady, jak co nejrychleji zastavit škytavku...

Postup co zabírá bezpečně vždy

  1. Nejprve se nadechněte, co nejvíc to jde, naplňte plíce vzduchem, jako když byste se chtěli potopit pod vodu.
  2. Když si myslíte, že jste se nadechli, jak je to možné, zkuste zadržet dech a lapejte po vzduchu, jako byste chtěli vzduch spolykat.
  3. Vydržte lapat vzduch 10 sekund.
  4. Než vydechnete, polkněte.

Další možnosti

Zastavením dechu: Zkuste soustředit veškerou pozornost na omezení dechu. Co nejvíce vydechněte, zadržte dech a soustřeďte se 20 sekund na jeden podnět, štípněte se třeba do malíčku. Po 20 sekundách by měla škytavka zmizet.

Pitím v předklonu: Položte na kuchyňský stůl plnou sklenici vody, skloňte se k ní a začněte pít. Přitom dýchejte nosem a pomalu se zvedejte. Stále však pijte vodu malými doušky. Tato metoda působí trochu směšně, ale účinně vás zbaví škytavky.

Požitím cukru s octem: Namočte kostku cukru do vinného octa, nechte ji rozpustit pod jazykem a přitom zlehka polykejte. Není to vůbec dobré, ale co by člověk neudělal, aby se zbavil škytavky.

Štípnutím: Když dostalo škytavku některé z dětí, které chůva hlídala, jemně ho štípla do ušního lalůčku. Překvapení spojené s mírnou bolestí znamenalo okamžitý konec škytavky.

Dále na škytavku může pomoci i nečekaný úder do dolní lokality mezi lopatkami, zkuste čichat různé vůně, vyzkoušejte změnu hloubky a frekvence dýchání, změnu polohy či pohybu, akupresuru, zkuste pár minut dýchat do igelitového sáčku (dochází k inhalaci CO2).

Zdroj: Škytavka - babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den, nikde se nedočtu odkud je MSM, z čeho se vyrábí, nebo jak se dosáhne čistý MSM, prostě původ MSM
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je msm

Co pomáhá na škytavku u novorozenců a kojenců

Přiložení k prsu a následné kojení či podání malého množství umělého mléka, pokud je dítě krmeno z lahve.

Je-li dítě přejedené, nepomůže nic jiného než čas na strávení většího množství potravy.

Aby dítě nepolykalo tolik vzduchu, je nutné zlepšit techniku kojení anebo krmení z lahve.

Koupání, přebalování a převlékání miminka by mělo probíhat v místnosti, kde je teplo a nejsou zde velké teplotní skoky vzhledem k tělesné teplotě dítěte.

Odříhnutí po kojení – i když některé zdroje uvádějí, že říhnutí po každém kojení není vůbec nutné a dítě ho nepotřebuje.

Noste dítě ve svislé poloze.

Zdroj: Škytavka - babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZABALIT SVATEBNÍ KOLÁČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svatební koláčky pro zvané hosty jsou nejlepší papírové krabičky. Jsou levné a velmi praktické pro tento druh použití. Tady můžete vidět jak vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Jak zabalit svatební koláče

Prasklé koutky – čeho je to nedostatek

Na vzniku prasklých koutků se podílí nedostatek vitamínů řady B, především riboflavinu a laktoflavinu, které jsou součástí enzymů ovlivňujících metabolické pochody v organismu. Dále lze mezi příčiny bolavých koutků přiřadit také nedostatek železa a účinky některých antibiotických léků na bázi tetracyklinu.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKY NA PŘIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel folk.

proste nepřbiram nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Dane, Ty cvičíš a chceš nabrat svaly, anebo čeho chceš dosáhnout?

Zdroj: diskuze Prasky na přibirani

Jak na škytavku u větších dětí

Hluboké dýchání vsedě a zadržení dechu několikrát za sebou – minimálně 3x.

Zadržení dechu na 20–30 vteřin, opakovat několikrát za sebou.

Změna polohy ze sedu do lehu, z lehu do předklonu a podobně.

Napití se většího množství studené vody, ne najednou, ale dlouze.

Přiložení studeného obkladu anebo sáčku s ledem za krk.

Lékaři doporučují dýchání do papírového sáčku, kdy se provádí toto dýchání 3–5 minut kvůli vyšší koncentraci oxidu uhličitého.

Škytavku vyvolanou psychickým podnětem může zastavit soustředění se na něco jiného, v tomto případě je účinný bolestivý podnět – plácnutí po zádech, štípnutí se do ucha a podobně.

Rozpuštění kostky cukru pod jazykem, která je namočená v octu, anebo lžičku s cukrem vložit pod jazyk a po chvíli cukr polknout.

Lžičku hořčice s octem podržet chvíli v ústech a polknout.

Vypít hrnek mátového čaje.

Zdroj: Škytavka - babské rady

Diskuze

V diskuzi FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den večer se mi najednou udělali po bocích trupu červené velké fleky a svědí.Z čeho by to mohlo být?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fleky na kůži

Hvozdík kartouzek

Charakteristika:

Hvozdík kartouzek, latinským názvem Dianthus carthusianorum, je k vidění na fotografiích. Hvozdík kartozek bývá často pěstován jako trvalka k řezu, má rád slunné a suché místo. Květy této rostliny jsou 80 až 120 cm vysoké, jednoduché a povětšinou růžové barvy, ale různých odstínů.

Zvláštnosti:

Čeho byste si mohli u této rostliny všimnout? Třeba toho, že rostlina jako taková není vysokého vzrůstu, snad jen 15 až 25 cm, ale její květy jsou na silném stonky a vyčnívají i téměř 1 m nad rostlinu. Navíc jasně růžové, ač jednoduché květy září na dálku.

Zdroj: Dianthus chinensis

V jakém období a do čeho rostlinu přesadit

Pokud to jde, přesazujte rostliny na jaře. Květináč při přesazování vybírejte vždy o jedno číslo větší, což představuje asi dva centimetry, než byl ten původní. Na tom, zda zvolíte květináč keramický, či plastový tolik nezáleží, důležité je, aby měl vespod drenážní otvor, u větších květináčů by drenážních otvorů mělo být více. Tento otvor vám zajistí, že z květináče bude při zalévání vytékat přebytečné množství vody a ke kořenům rostliny bude proudit vzduch. V případě, že květináč nemá na dně otvory, není určen k přesazování rostlin, ale jde jen o květináč okrasný, který vám poslouží jako obal, aby nevzhledný funkční květináč nebyl vidět.

Zdroj: Přesazování pokojových rostlin

Pěstování hvozdíků

Pěstování hvozdíků je nenáročné, myslím, že jde použít i výraz snadné. Leckdo si určitě tyto krásné rostliny pamatuje již ze zahrádek našich babiček. Květy ať už plnokvěté či jednoduché mívají barvu bílou, žlutou, růžovou, červenou, fialovou, ale i několikabarevnou. Láká vás jejich pěstování čím dál tím více? Pak začněte přemýšlet, kam s nimi. Mají rádi slunné místo, které nezůstává příliš vlhké, spíše sušší, půda musí být dobře propustný, ne jílovitá, takže na skalkách či svazích by se jim mohlo dařit výborně. Pak už je potřeba přihlédnout, jaký z druhů hvozdíků jste si pro pěstování zvolili a jaké výšky dorůstá, aby se vám pak nestalo, že ho umístíte do skalky, kde je většina rostlin půdopokryvných a najednou vám uprostřed poroste téměř metrový hvozdík, to by asi nebylo to pravé ořechové. Květy i stonky hvozdíků dorůstají do výšky 20 až 90 cm, takže je z čeho vybírat.

Zdroj: Dianthus chinensis

Jak muškáty pěstovat

Převislé muškáty jsou vhodné především do okrasných nádob a truhlíků, na balkon či okenní parapety. Vzpřímené muškáty můžete dokonce umístit do záhonu, jen je nezapomeňte na podzim přendat do nádoby a uskladnit na vhodné bezmrazé místo. Muškáty mají rády slunné a teplé místo, pokud budou mít během dne částečný polostín, ničemu to nevadí, ale pokud je umístíte do trvalého stínu, nikdy se nedočkáte těch krásných zaplněných kvetoucích truhlíků, muškáty se potáhnou za světlem a budou chudé, nevzhledné a vy si budete zbytečně lámat hlavu nad tím, jak jim pomoci ke zdravému růstu. Proto této situaci předejděte a najděte jim opravdu slunné místo hned na začátku. Nemusíte se obávat ani větru nebo deště, muškát je velmi odolný a snad jen prudší déšť by vám mohl z krásných květů udělat květy ne úplně atraktivní. Ale narostou další, nové a krásné, takže opravdu není čeho se bát.

Zdroj: Co s muškáty na jaře

Co s muškáty na jaře

Když se konečně dočkáte očekávaného jara, je na čase začít s muškáty znovu pracovat. Zakraťte jejich výhony, odstraňte všechny zaschlé a nezdravé výhonky a přesaďte rostliny do nového substrátu, protože necháte-li je v tom starém, nemůžete čekat, že se jim bude dařit stejně jako v roce předchozím. Při přesazování použijte buď zakoupenou zeminu určenou pro pěstování muškátů, nebo si zeminu sami připravte. Muškáty potřebují dobře propustnou půdu obohacenou živinami, toho dosáhnete, když smícháte zeminu, kompost a písek, to vše v poměru 2 : 1 : 1. Mějte na paměti, že by zemina neměla být příliš přehnojená, aby vám muškáty nerostly obrovskou rychlostí a nebyly pak řídké, slabé a vytažené, nebo aby naopak neměly výživy málo a zůstaly zakrnělé. Čeho se ale nemusíte bát, je, že by v případě málo prohnojené zeminy nekvetly. Budete-li mít muškáty přesazené, je ještě potřeba počkat, až přestane mrznout, pak je můžete dát ven, ale pozor, jsou choulostivé na každý mráz, takže opravdu až po mrazech.

Zdroj: Co s muškáty na jaře

Hvozdík vousatý

Charakteristika:

Hvozdík vousatý, latinským názvem Dainthus barbatus, si můžete prohlédnout na fotografiích. Hvozdík vousatý je plnokvětá rostlina různých barev od bílé, různé odstíny růžové, i červené. Květy bývají z velké části používány k řezu, ale neměli byste se zbavovat všech květů, protože hvozdík vousatý je schopen se ve vhodných podmínkách sám množit. Dařit se ji bude na slunném nebo polostinném místě, s pravidelnou zálivkou. V dospělosti dorůstá do výšky kolem 60 cm, což ji také předurčuje místo pro pěstování na záhoně.

Zvláštnosti:

To čeho si u hvozdíku vousatého všimnete hned na první pohled je, že jeden květ se složen z několika malých kvítků, společně tvoří jeden pravidelný, ucelený květ. Druhou zvláštností u této rostliny, o které byste měli vědět je, že je to dvouletka, což znamená, že prvních těch opravdu krásných květů se dočkáte až v druhém roce. Pokud budete dopřávat rostlině přijatelné podmínky, sama se z odkvetlých květů vysemení, uchytí a v příštím roce vám vyrostou nové rostlinky, což pro vás znamená, že vám na stejném místě bude kvést každý rok, ba dokonce se bude více a více rozrůstat.

Zdroj: Dianthus chinensis


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP