Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEDY POVLAK V RANE PO ZUBU

OBSAH

Co znamená žlutě zbarvený jazyk

Žlutě zbarvený jazyk signalizuje poruchy metabolismu. Pokud máte žlutý jazyk, můžete mít zvýšenou hladinu žluči v žlučníku anebo onemocnění jater. Žlutý povlak na jazyku nejčastěji signalizuje poruchu funkce žlučníku. Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zdvihneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky. Žlutý povlak na jazyku může rovněž signalizovat artritidu nebo dnu. Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsem už 10 dní po extrakci zubu měla jsem velký zánět,beru už druhé antibiotika a pořád mně ta dásen na dotek bolí je to normalní,jsem diabetik díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků je vždycky problém s hojením - trvá déle než u ostatních lidí. Zůstaňte v kontaktu se svým stomatologem a každý týden choďte na kontrolu, aby se předešlo vzniku dalších zánětů v ráně po vytrženém zubu. Rovněž dodržujte přesně dávkování antibiotik, jak určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Jak se šedý zákal diagnostikuje?

Odborný lékař diagnostikuje šedý zákal jednoduchým vyšetřením zraku (rozšiřování zornice, posouzení objektivu a dalších částí oka). Nezapomeňte si s sebou vzít brýle nebo čočky, pokud je nosíte.

Zdroj: Šedý zákal

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Suché lůžko bez bolesti

Je-li diagnostikováno suché lůžko, vždy se vyskytuje bolest. Suché lůžko se začíná projevovat bolestí obvykle až třetí nebo čtvrtý den po vytržení zubu. Na ráně se rovněž může objevit šedý povlak a zápach. Zubař defekt vyčistí a podpoří vznik nové krevní sraženiny. Nikdy neodstraňujte vzniklou krevní sraženinu – může se to stát i žvýkáním žvýkačky!

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem MÍRNĚ BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

nevím tedy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý povlak na jazyku kojence byste měla konzultovat s dětským lékařem. Dnes je povlak mírný, ale za týden se může rozvinout a léčba bude náročnější. Proto neodkládat a jít za doktorem co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mírně bílý povlak na jazyku kojence

Co znamená bílý povlak po vytržení zubu

Po vytažení zubu je nutno věnovat zvýšenou péči ústní hygieně. Doporučuje se čistit zuby častěji, než je obvyklé, nejlépe po každém jídle, zvláště pečlivě pak na noc. Povlak se zpravidla objevuje po úraze jako následek zhmoždění tkání, rovněž tak i po jakémkoliv chirurgickém výkonu. Pokud se navíc dostaví otok, bolest a teplota, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

GERD, to bude příčina vašich potíží. Zde je popis nemoci s názvem gastroezofageální reflux: www.ceskaordinace.cz…
Zkuste v lékárně koupit lék Omeprazol a užívat ho podle přiloženého návodu po dobu jednoho měsíce. Omeprazol je při krátkodobém užívání bezpečný a neškodný lék, který upravuje kyselost v žaludku. Také by bylo vhodné učinit tato vyšetření:
- gastroenterolog, který vyšetří jícen a svěrač, neboť zde hrozí vznik nádoru jícnu
- laboratorní vyšetření krve na přítomnost minerálů, především železa (nedostatek železa je příznakem GERD)
Na základě výsledků vyšetření se dohodněte s lékařem jak dál, zejména jaká jídla vyřadit a jak bezpečně doplnit případné nedostatky železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Černý povlak na jazyku

Povlak tmavé až černé barvy vychází z nedostatku vitamínu B3 (niacin), dehydratace, nadměrného pití kávy a kouření, nízké imunity, z nemoci trávicího traktu.

Jak se zbavit černého povlaku

Jednoduše, je nutné odstranit příčinu projevu a pravidelně doplňovat tekutiny.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá červený povlak na jazyku.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: diskuze Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Hnědý povlak

Hnědý povlak jako příznak nemoci signalizuje nesprávnou funkci jater, onemocnění žlučníku, vysoký cholesterol.

Jak se zbavit hnědého povlaku

Odstranit příčinu a hydratovat organismus. Vhodné je kloktat třeba šalvějí nebo slanou vodou, eventuálně kloktadlem Tantum Verde.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá hnědý povlak jazyka.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DRAHOSLAVA.

Dobrý den,na chatě máme vysazené dvě vinné révy - Mladen a Vlasta.Vše vypadalo skvěle,rostlinám se dařilo,zaléváme je pravidelně 3x - 4x týdně(víkendové dny).Začaly se tvořit a pěkně růst bobule,ale najednou skoro všechny dostaly šedý povlak,jakoby prach.Jak se příští rok tady tomu bránit?Děkuji za Vaší radu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Moc zaléváte. Vinná réva je suchomilná rostlina. Vodu získává přes listy ze vzdušné vlhkosti. Proto jsou listy révy tak velké. Když ji soustavně zaléváte, udržujete rostlinu i její okolí příliš vlhké a to nahrává plísním. Pak stačí krátké deštivé období a plíseň zachvátí plody i listy. Ptáte-li se jak se tomu bránit, tak určitě omezit zálivku. Rostlinu zalévat jen ke kořenům a ne na listy. Také pomůže, když umožníte lepší proudění vzduchu, prořízkou okolní vegetace. S chemickou ochranou vám pomůže kalendář pro pěstitele vinné révy, najdete ho tady: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Komplikace po extrakci zubu

U každého chirurgického výkonu, tedy i u chirurgické extrakce zubu, mohou nastat komplikace jak v jeho průběhu, tak po něm. Spektrum komplikací je velmi pestré. Patří mezi ně i níže uvedené potíže.

Bílý povlak po vytržení zubu

Bílý povlak po vytržení zubu může signalizovat kolemčelistní zánět. Následná léčba se volí podle rozsahu zánětu (antibiotika, zajištění odtoku hnisu).

Zánět po vytržení zubu

Zánět po vytržení zubu patří mezi komplikace hojení rány, objevuje se častěji v dolní čelisti, projevuje se obvykle od 3. pooperačního dne otevřením rány a bolestmi, zápachem z úst (například alveolitis sicca). K ústupu obtíží je pak nutné ránu opakovaně vyplachovat a drénovat.

Suché lůžko po extrakci

Alveolitida (suché lůžko) se objevuje asi u každého pátého jedince, který si nechal trhat dolní osmičky. Jde totiž o místo, které se hůře hojí a v němž se drží zbytky jídla. Nahoře je riziko této komplikace mnohem menší.

Suché lůžko vyžaduje profesionální ošetření. Jedná se o stav, kdy v extrakční ráně chybí koagulum jako následek sníženého krvácení rány, jedná se buď přímo o takzvané suché lůžko (alveolitis sicca), nebo o rozpad již vytvořeného koagula vlivem zvýšené fibrinolýzy, případně účinku bakteriálních enzymů při sekundární infekci. Tento stav se nazývá hnisavý zánět zubního lůžka (alveolitis purulenta). Poté dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. Alveolitida je provázena silnými bolestmi. Zánět lůžka po extrakci zubu na sebe zpravidla upozorní intenzivní bolestí extrakční rány, která nastupuje za 48–72 hodin po výkonu a vyzařuje do okolí. Bolesti, jejichž příčinou je dráždění volných nervových zakončení vyčnívajících na odhalené kosti, bývají kruté a neutlumitelné analgetiky. Zřídka se během alveolitidy vyskytuje vysoká teplota nebo schvácenost. Cílem léčby je likvidovat infekci, tlumit bolest a podpořit tvorbu granulační tkáně v extrakční ráně. Ošetření spočívá v masivním, ale šetrném výplachu rány vlažným antiseptikem, kterým se odstraní rozpadlé zbytky koagula nebo zbytky potravy. Následné lehké vtlačení mulového drénu smočeného v roztoku do rány tlumí vedle protizánětlivých účinků bolest, stimuluje tvorbu granulační tkáně v extrakční ráně a epitelizaci jejích stěn a brání ulpívání zbytků potravy v prázdném lůžku. Drén je třeba denně vyměňovat po dobu cca 5–7 dní. Ránu lze ošetřit řadami postupů a záleží jen na zvážení ošetřujícího lékaře, který zvolí.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše orchidej má bílou plíseň. Plísně potřebují ke svému životu vlhko a to přichází z vaší zálivky. Pravděpodobně máte substrát s větší schopností nasáknout vodu. Proto bude stačit zalévat jednou za dva až tři týdny. Zde je návod, co dělat:
Odstraňte všechen substrát s povlakem. Aby se zabránilo šíření choroby, pak použijte sprej proti plísním Fugispray bezchlórový. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…
Roztok aplikujte na místa odkud byl odebrán plesnivý substrát. Při rozsáhlé kontaminaci je možné roztok nalít do celého substrátu v rámci zálivky v ředění jedna lžíce na 3 litry vody. Rostlině to neublíží. Pokud nemáte fungispray, pak do postižené oblasti nalijte v plné síle peroxid vodíku z lékárny. Opakujte každé 2 až 3 dny, dokud se nezastaví jeho šumění.

Zdroj: diskuze Bílej povlak zeminy u orchidei

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Zdravím chci se zeptat, když čistím mokvavou ránu zředěným hypermanganem, musím to pak oplachovat? Nebo to můžu nechat na ráně? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokožka po koupeli v hypermanganu se neoplachuje, nýbrž se jen osuší ručníkem. Pokud by se roztok hypermanganu dostal na zdravou pokožku, tak je třeba ji hned omýt mýdlem a opláchnout čistou vodou. Podrobný návod, jak použít hypermangan ke koupeli je zde: www.ceskenemoci.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypermangan

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Ihned po extrakci zubu se dává pacientům do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pro zmírnění poextrakční bolesti, která nastupuje po odeznění anestezie, si vezměte běžný lék na bolest a chlaďte tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými, volně dostupnými analgetiky. V den zákroku a následující den nevyplachujte ústa a nekloktejte, abyste nenarušili vznik „krevní zátky“ v ráně, která je velmi důležitá pro bezproblémový průběh hojení. Minimálně 24 hodin po zákroku nekuřte. Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány čistěte zuby velmi opatrně.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V. Žitek.

Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Šedý povlak bude nejspíše padlí révy vinné. Porovnat to můžete s těmito fotografiemi, na kterých je vidět padlí révy vinné: www.google.com/image…
Je to onemocnění způsobené houbovým patogenem Erysiphe necator a projevuje se jako popelavě šedý až bílý práškový výrůstek na zeleném pletivu révy. Postihuje jak stolní hrozny, tak vinné hrozny. Pokud se nekontroluje, může způsobit vážné ztráty na úrodě a zhoršit kvalitu vína. Efektivní ochrana fungicidy začíná už na jaře. V pozdějších etapách vývoje hroznů je již obrana ztížena dodržováním ochranných lhůt před sklizní. Proti padlí se používají fungicidy Discus, Dynali, Kumulus, Topaz nebo VitiSan.

Zdroj: diskuze Plíseň na hroznovém víně

Léčba

Léčba je individuální. Pokud nemáte žádné další obtíže, může povlak vymizet sám od sebe nebo může pomoci dostatečně pít vodu, čaje, ovocné šťávy a vyplachovat ústa po konzumaci potravin. Pokud máte jakékoli další obtíže, doporučuje se vyhledat lékaře, aby vás prohlédl a určil příčinu tohoto problému.

Zdroj: Žlutý povlak na jazyku

Diskuze

V diskuzi ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej Kadlec.

Potřeboval bych se zeptat jaktoze mám žlutý povlak na jazyku. Bojím se abych neměl něco s ledvinami.

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Léčba

Postup při léčení alveolitid je konzervativní a doba léčby je individuální. Cílem léčby je likvidovat infekci, tlumit bolest a podpořit tvorbu granulační tkáně v extrakční ráně. Ošetření spočívá v masivním, ale šetrném výplachu rány vlažným antiseptikem, kterým se odstraní rozpadlé zbytky koagula nebo zbytky potravy. Následné lehké vtlačení mulového drénu smočeného v roztoku do rány tlumí vedle protizánětlivých účinků bolest, stimuluje tvorbu granulační tkáně v extrakční ráně a epitelizaci jejích stěn a brání ulpívání zbytků potravy v prázdném lůžku. Drén je třeba denně vyměňovat po dobu cca 5–7 dní. Ránu lze ošetřit řadami postupů a záleží jen na zvážení ošetřujícího lékaře, který postup zvolí.

Cílem léčby je vytvořit ideální podmínky pro vznik nové granulační tkáně.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Žlutý jazyk

Silný povlak žluté barvy signalizuje žlučníkové obtíže. Zežloutnutí v zadní části jazyka je příznakem plísňové nebo bakteriální infekce v ústech či žloutenky.

Jak se zbavit žlutého jazyka

Eliminovat příznaky vzniku žlutého zabarvení jazyka, zmírnit překyselení organismu pomocí detoxikace.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá žlutý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Komplikace

Trhání kořene zubu

Trhání kořene zubu se provádí po umrtvení tkání v okolí zubu. Lékař speciální pákou uvolní okolní měkké tkáně, poté je pohyby do stran zub vyjmut z kostěného lůžka.

Možné komplikace:

  • zlomení kořene během trhání zubu;
  • prodloužené krvácení z rány – lékař do rány na podporu sražení krve vloží kolagenní hmotu;
  • odlomení části kostěného lůžka zubu;
  • rozpad krevní sraženiny v ráně během hojení a vznik takzvaného suchého lůžka – po vyčištění se do lůžka vloží speciální hmota s dezinfekčními účinky;
  • v horní čelisti může zřídka dojít k otevření v bezprostřední blízkosti se nacházející čelistní dutiny – lékař musí přes lůžko přešít sliznici z okolí rány;
  • při trhání dolních zubů moudrosti (osmičky) může ve výjimečných případech dojít ke zlomenině čelisti;
  • poškození sousedního zubu během rozkývání trhaného zubu;
  • poranění měkkých tkání v sousedství trhaného zubu;
  • poranění cév či nervu;
  • vdechnutí či polknutí trhaného zubu.

Trhání zubu se zánětem

Po extrakci horních zubů v bočním úseku se zánětem je možné otevření čelistní dutiny, případně zatlačení zubu či části zubu do čelistní dutiny, kdy je nutné otvor rozšířit a zub vyjmout, stav se následně řeší plastikou slizničním lalokem. Po výkonu může docházet k mírné krvavé sekreci z nosu. Hojení rány může být prodlouženo místním zánětem zubního lůžka, jehož léčba spočívá v drenáži a lokálním ošetřování rány.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Léky proti bolesti

Abyste zmírnili poextrakční bolest, která nastupuje po odeznění anestezie, vezměte si běžný lék na bolest a chlaďte tvář v místě zákroku. Případný otok by se měl začít vstřebávat už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými volně dostupnými analgetiky. V den zákroku a den následující nevyplachujte ústa a nekloktejte, abyste nenarušili vznik „krevní zátky“ v ráně, která je velmi důležitá pro bezproblémový průběh hojení. Minimálně 24 hodin po zákroku nekuřte. Dodržujte pečlivě ústní hygienu, přičemž v okolí rány čistěte zuby velmi opatrně.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Alveolitis sicca

Alveolitida, laicky zánět zubního lůžka, je jednou z nejčastějších postextrakčních komplikací. Jedná se o stav, kdy v extrakční ráně chybí koagulum jako následek sníženého krvácení rány, hovoří se tedy o takzvaném suchém lůžku (alveolitis sicca). Nebo jde o rozpad již vytvořeného koagula vlivem zvýšené fibrinolýzy, případně účinku bakteriálních enzymů při sekundární infekci, a vzniká zánět po extrakci zubu. Tento stav se nazývá hnisavý zánět zubního lůžka (alveolitis purulenta). Následně dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. Alveolitida je provázena silnými bolestmi. Bolesti, jejichž příčinou je dráždění volných nervových zakončení vyčnívajících na odhalené kosti, bývají kruté a neutlumitelné analgetiky. Zřídka se během alveolitidy vyskytnou vysoké teploty nebo schvácenost.

Při diagnostice alveolitidy lékař nachází prázdnou extrakční ránu, případně se zbytky potravy nebo rozpadlého koagula (alveolitis sicca) v místě, kde se nacházel zub. Pokud jsou v ráně páchnoucí zbytky koagula a zanícené okraje, jedná se o alveolitis purulenta (viz výše). Vhodný je v tomto případě drén (dren).

U alveolitis sicca přesná patogeneze není dosud známá, převládají dvě teorie vzniku: bakteriální a fibrinolytická.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP