Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZABRÁNĚNÍ

OBSAH

Collaguard k čemu slouží

Cillaguard slouží jako dočasná bariéra oddělující přiléhající povrchy po celou dobu procesu hojení. Collaguard je moderní prostředek určený k zabránění vzniku srůstů.

Zdroj: Collaguard

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopalová.

Prosím mám přítelkyni, ktrerá má nemoc růže a mám s ní jet na dovolenou (byla v nemocnici 14 dnů)a už se léčí doma týden a máme jet 28.6. bude to ještě nakažlivý a má mít svůj ručník?
Prosím sdělte mně je 85 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nemoc růže může být vleklá a díky tomu i dlouho nakažlivá. Ve vašem případě, kdy budete na blízku člověku s růží, tak pro zabránění šíření nákazy je vhodné používat každá svůj vlastní ručník i ostatní prostředky pro osobní hygienu.

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vinné révy. Mám tedy jen jedinou hlavu :-) , žiju na Valašsku (Halenkov) a podmínky zde nemám dobré. Půda nepropustná , těžká, jižní svah .... Nicméně v loňském roce jsem měla nádhernou úrodu, ale o celou jsem přišla díky mouchám.
Neuvěřitelné množství much, včel, vos a všelijaké jiné havěti mi denodenně napadaly hrozny. Dávala jsem různé lapače a stovky much pochytala, ale bez valného úspěch zachránit hrozny. Prosím, abych předešla letos něčemu podobnému, jak hrozna ochránit ?
Děkuji za ochotu
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste kolem rostliny vytvořit ohrádku ze světlo propustné textilie. Třeba pomocí latěk, na které ji přehodíte. Okraje pak upevněte dole zeminou a dobře ukotvěte šňůrami do stran, podobně jako stan. Dovnitř dejte lapač. Takto bude moci k rostlině pronikat dostatek světla, vody a vzduchu při současném zabránění přístupu hmyzu. Při údržbě rostlinu odkryjte.

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu

Léčba

Léčba se může rozdělit na prevenci a na zabránění dalšímu rozvoji komplikací u již nemocných osob. Akutní koronární stavy se řeší vždy pod dohledem lékaře na specializovaných pracovištích. V prevenci nám budou pomáhat nejvíce potravinové doplňky, úprava životosprávy a vyvážený pohyb. Zdravá strava patří k důležitým opatřením. Začněte cvičit. Vyvážený pohyb nebo chůze prospívá cévám. Snažte se také omezit kouření.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK PURINŮ DENNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Hluzák (hluzi).

dobrý den. chci se zeptat kolik jednotek purinů smí člověk denně sníst aby se snižovala kyselina močová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro zabránění rozvoji dny a hyperurikémie je třeba omezit denní příjem purinů na méně než 400 mg. 400 mg purinů dosáhnete, když sníte například 100 gramů vepřových ledvin nebo 100 gramů sušených hub nebo 200 gramů tuňáka v oleji nebo 200 gramů kuřecích jater nebo 300 gramů masa kuřecího, hovězího či vepřového, nebo když vypijete 3 litry piva (6 půllitrů). V těchto případech již nezbývá prostor pro konzumaci přílohy, ani snídaně ani skleničky vína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik purinů denně

Kočičí svrab a přenos na člověka

Přenos zvířecích parazitů na člověka je v určitém měřítku možný – mohou vyvolat místní podráždění kůže, ale nevyvolají onemocnění. U člověka se svrab (jakéhokoliv původu) projevuje jako drobné pupínky červené barvy, které jsou lokalizovány kolem pupku, na hýždích a v jiných místech s jemnou kůží. Onemocnění člověka kočičí svrabovkou má pouze přechodný charakter a po vyléčení kočky nebo zabránění těsnému kontaktu s nemocnými jedinci dochází k samouzdravení. V žádném případě se člověk nenakazí při dodržování obecných hygienických zásad, ani pohlazením nemocné kočky, při aplikaci léků kočce nebo běžnou manipulací s pelechy nemocných koček.

Zdroj: Kočičí svrab

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA A INTOLERANCE LAKTOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Součástí přírodní medicíny je celá řada bylinek a dalších produktů. Mezi „nejzvláštnější“ z nich nepochybně patří tibetská (kefírová) houba. První zajímavostí už je skutečnost, že se vlastně vůbec nejedná o houbu, ale o společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek. Svým vzhledem ovšem právě houbu připomíná, což tedy vysvětluje samotný název.






Tato kefírová kultura a její příznivé účinky na lidské zdraví je přitom známa odedávna. V oblasti Kavkazu a Tibetu se mohla používat již před cca 5 tisíci lety. Tamější lidé ovšem její tajemství dlouho střežili, takže se informace o ní začali dostávat na Západ až v 19. století, kdy ji popsali ruští lékaři. Dnes se o ní mluví jako o elixíru zdraví. Jaké jsou tedy její účinky?

Příznivé účinky tibetské houby

Mnoho zdrojů uvádí až zázračný vliv na lidské zdraví. Tibetská houba má příznivé účinky na srdce, pomáhá lépe rozkládat cholesterol v cévách a pozitivně reguluje krevní tlak. Její konzumace je tedy mj. prevencí infarktu myokardu. Kladný vliv má ovšem i na další orgány. Doporučována je např. při různých nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater.



Kefírový nápoj navíc odkyseluje organismus, zabraňuje shromažďování a hnilobným procesům potravy ve střevech, takže působí pozitivně také na trávící soustavu. Opomenout nesmíme ani stimulaci imunitního systému, zpomalení stárnutí, zvýšení vitality a zabránění únavě způsobené stresem. Navíc dokáže brzdit vývoj metastáz a je cenným zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové.

Jak si doma připravit kefírový nápoj aneb tibetská houba do mléka

Nejedná se o nic složitého. Dvě či tři lžičky tibetské houby dáte do sklenice a zalijete cca půl litrem nesvařeného mléka. Dále necháte odstát 24 hodin, poté této době důkladně zamícháte a scedíte skrze sítko. Tímto způsobem si vlastně vytvoříte základ pro domácí kefír. Směs, jež zůstane na sítku, propláchnete a vrátíte do umyté sklenice. Pamatujte ale, že by vůbec neměla přijít do styku s kovem.

Celý proces lze zopakovat hned několikrát, než se vám bude zdát, že je kefír hotový. Až tomu tak bude, konzumujte jej 20 dní , a to ideálně před spaním. Pak si je nutné dát na 10 dní přestávku, během níž je potřeba tibetskou houbu opět přelévat mlékem a čistit, aby si zachovala své účinky. Po čase byste se měli cítit zřetelné lépe, neboť se jedná o skutečně účinnou přírodní medicínu.

Doporučujeme: mikroorganismy tvořící tibetskou houbu se živí zejména mléčnou laktózou. Kefírový nápoj proto mohou konzumovat i lidé, kteří jsou na ni alergičtí.

Zdroj: diskuze Tibetská houba do mléka - ZDRAVÁ náhrada ACTIMELU za cenu mléka- KVALITNÍ houbičky

Zkušenosti s antikoncepcí Artizia

Hlavním důvodem užívání preparátu Artizia je zabránění nechtěnému otěhotnění. Preparát může být předepsán i ženám s nepravidelnou či bolestivou menstruací a při nadměrném menstruačním krvácení. Za vedlejší efekt se považuje i snížení rizika výskytu rakoviny vaječníků a rakoviny děložní sliznice. Pravidelné podávání syntetického estrogenu a progesteronu působí komplexně na snížení pravděpodobnosti početí. Uplatňuje se zejména vliv preparátu na zablokování ovulace a na změnu charakteru děložního sekretu, který zhoustne a stane se pro spermie neprostupným. Nejzávažnějším rizikem uživatelek hormonální antikoncepce Artizia je hluboká žilní trombóza a plicní embolie. Hormonální antikoncepce Artizia může být proto smrtelně nebezpečná pro kuřačky a pro ženy s vrozenými srážlivými stavy, například při onemocnění leidenská mutace.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z prášku sušeného kostivalu rozmíchaného s trochou medu a oleje z pšeničných klíčků. Pak se přiloží na píštěl. To by mohlo pomoci zmírnit bolest stejně, jako urychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opakovaná píštěl

Léčba bez operace

Neurapraxie je často léčena a vyléčena neoperativními prostředky. Primárními cíli léčby je udržení správné výživy ochrnutých svalů, zabránění kontrakci antagonistů ochrnutých svalů a důsledné udržení pohyblivosti kloubů. Často se používá dlaha, protože je schopna udržet uvolněnou polohu ochrnutého svalu. Dlaha zabraňuje přetažení ochrnutého svalu buď gravitační silou, nebo jinými neochrnutými antagonisty. Během období zotavení z neurapraxie je nezbytné, aby klouby neustále procházely pasivními pohyby, aby byla zachována správná pohyblivost. Pokud jsou klouby udržovány v pohyblivosti, má končetina největší možnou šanci těžit z návratu nervové funkce. Nesteroidní protizánětlivé léky mohou také pomoci snížit otok v místě poranění. Kromě těchto neoperativních prostředků se doporučuje udržovat svaly postižené neurapraxií neustále v teple. Cirkulace v končetině je stimulována použitím tepla. Jakmile se do svalu vrátí přirozený pohyb, regenerace a léčba pokračuje účastí na aktivních cvičeních. Fyzikální terapie a ergoterapie jsou běžnými způsoby léčby během těchto raných fází obnovy aktivního pohybu. Téměř všechny případy neurapraxie lze kompletně léčit neoperačními prostředky.

Zdroj: Babské rady na skřípnutý nerv

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení prašiviny u králíků

Zabránění budoucím nemocem

Prevence onemocnění je druhým nejčastějším důvodem pro obřízku po náboženských důvodech, ale důkazy, že má pozitivní vliv na budoucí zdraví nejsou potvrzeny.

Rakovina penisu

Rakovina penisu je velmi vzácné onemocnění. Obřízka může být ochranou proti karcinomu penisu, pokud se provádí v dětství, ale u dospělých nemá na toto onemocnění žádný vliv. Osobní hygiena, kouření a papilomaviry zvyšují rizika vzniku karcinomu penisu. Obřezaní muži trpí častěji bradavicemi na penisu než muži, kteří nemají obřízku. Riziko vzniku karcinomu penisu je u obou skupin téměř stejné.

Sexuálně přenosné nemoci

Sexuálně přenosné nemoci způsobující vředy na genitáliích (syfilis, venerologický vřed, herpes simplex) jsou častější u mužů bez obřízky. Nicméně uretritida nebo zánět močové trubice, která odvádí moč přes penis, je častější u obřezaných mužů, stejně jako bradavice na penisu. Kvasinková infekce se může objevit i u neobřezaných mužů, ale více pravděpodobná je u mužů s obřízkou. Daleko účinnější a spolehlivější metoda, než je obřízka, je užívání jiné ochrany (kondomu), čímž dojde k výraznému snížení rizika sexuálních praktik. Obřízka v těchto případech tedy není řešením.

HIV

Obřízka může být vhodná jako rutinní preventivní opatření pouze v regionech, které mají vysokou míru infekce HIV. Stávající důkazy jsou nedostatečné a nedoporučují obřízku jako prevenci proti HIV.

Zdroj: Obřízka

Indikace

Tablety Anopyrin 100 mg se užívají na předpis lékaře:

  • při nestabilní angině pectoris (bolestech na hrudi způsobených poruchou průtoku krve srdečními věnčitými tepnami) jako doplněk standardní léčby;
  • při akutním srdečním infarktu jako součást standardní léčby;
  • k zabránění vzniku dalšího srdečního infarktu po prvním srdečním infarktu (k profylaxi reinfarktu);
  • po operacích nebo jiných výkonech na tepnách (po arteriálních cévně-chirurgických nebo intervenčních výkonech, například po aortokoronárním přemostění, při perkutánní transluminální koronární angioplastice);
  • k předcházení vzniku přechodných záchvatů nedostatečného prokrvení mozku (tranzitorních ischemických atak) a mozkových infarktů, když se vyskytla předchozí (prodromální) stadia (například přechodné projevy obrny v obličeji nebo svalovině paží, nebo přechodná ztráta vidění).

Upozornění: Přípravek Anopyrin 100 mg není vhodný k léčbě bolestivých stavů.

Kontraindikace:

  • při známé přecitlivělosti na léčivou látku acetylsalicylovou kyselinu nebo na jiné salicyláty (látky příbuzné acetylsalicylové kyselině) nebo na kteroukoli z pomocných látek obsažených v tabletách Anopyrin 100 mg;
  • při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech;
  • při chorobně zvýšeném sklonu ke krvácení (hemoragické diatéze).

Přípravek není určen pro použití u dětí do 18 let. Při podávání kyseliny acetylsalicylové hrozí dětem riziko vzniku velmi vzácného život ohrožujícího Reyova syndromu, který postihuje mozek a játra.

Dávkování:

Při nestabilní angině pectoris (bolestech na hrudi způsobených poruchou průtoku krve srdečními věnčitými tepnami): používá se denní dávkování mezi 75 a 300 mg acetylsalicylové kyseliny; na základě lepší snášenlivosti se doporučuje denní dávka 1 tableta Anopyrin 100 mg (což odpovídá 100 mg kyseliny acetylsalicylové).

Při akutním srdečním infarktu: používá se denní dávkování mezi 100 a 160 mg acetylsalicylové kyseliny, proto se doporučuje denní dávka 1 tableta až 2 tablety Anopyrin 100 mg (což odpovídá 100 až 150 mg kyseliny acetylsalicylové).

K zabránění vzniku dalšího srdečního infarktu po prvním srdečním infarktu (k profylaxi reinfarktu): doporučuje se denní dávka 3 tablety Anopyrin 100 mg (což odpovídá 300 mg kyseliny acetylsalicylové).

Po operacích nebo jiných výkonech na tepnách (po arteriálních cévně-chirurgických nebo intervenčních výkonech, například po aortokoronárním přemostění, při perkutánní transluminální koronární angioplastice): používá se denní dávkování mezi 100 a 300 mg acetylsalicylové kyseliny; na základě lepší snášenlivosti se doporučuje denní dávka 1 tableta Anopyrin 100 mg (což odpovídá 100 mg kyseliny acetylsalicylové).

K předcházení vzniku přechodných záchvatů nedostatečného prokrvení mozku (tranzitorních ischemických atak) a mozkových infarktů, když se vyskytla předchozí (prodromální) stadia: léčba se začíná jednorázovou dávkou 120–200 mg a potom se pokračuje v podávání 50–100 mg denně.

Tablety Anopyrin 100 mg se obvykle užívají jednou denně, pokud možno vždy v přibližně stejnou denní dobu.

Užívání:

Tablety se mají užívat pokud možno po jídle, polykají se a zapíjejí dostatečným množstvím tekutiny. Tablety se nemají užívat na lačný žaludek. Při akutním srdečním infarktu se má první tableta před spolknutím rozkousat. Nejpříznivějším okamžikem pro zahájení léčby tabletami Anopyrin 100 mg po aortokoronárním přemostění se zdá být 24 hodin po operaci.

Tablety Anopyrin 100 mg jsou určeny k dlouhodobému užívání. O délce jejich užívání rozhoduje ošetřující lékař.

Zdroj: Anopyrin

Červené flíčky pod okem

Jednou z nejčastějších příčin zarudnutí a svědění kolem očí je senná neboli alergická rýma, což je forma sezonní alergie. Další častou příčinou flíčků kolem očí je kontaktní dermatitida, kdy zánětlivé reakce vycházejí z kontaktu s objekty, jako jsou například brýle. Následně může dojít k zarudnutí, šupinatění a podráždění. Používání nových výrobků na obličeji a kolem očí může také vést k alergickým reakcím citlivé pokožky. Příklady výrobků, které mohou způsobit vyrážku kolem očí, jsou oční make-up, řasenka, mýdlo, hydratační krém, opalovací krém nebo jiné kosmetické přípravky, které mohou obsahovat chemické látky, jako je formaldehyd, Quaternium-15, nikl nebo kobalt, které mohou vyvolat zánětlivé reakce. Dokonce i chemikálie používané na pokožce hlavy a vlasy (šampon a kondicionér) mohou způsobit alergické zarudnutí a flíčky kolem očí.

Léčba flíčků pod okem

Při léčbě flíčků pod očima je především důležitá hygiena a v tomto případě opravdu pravidelná hygiena. Pokud se vyskytnou flíčky kolem očí, může se jednat o špatně padnoucí dioptrické, sluneční nebo plavecké brýle – pak je důležitá změna nebo úprava brýlí. Příznaky se mohou vyřešit, pokud dojde k zabránění kontaktu s pokožkou kolem očí s těmito předměty. Dále je důležité, pokud jedinec nosí dioptrické, ale i kosmetické oční čočky, aby používal hypoalergenní kontaktní čočky. K úlevě od svědění a podráždění kolem očí se ve výjimečných případech mohou použít hydrokortizonové přípravky, které předepíše a určí lékař. Výskyt flíčků pod okem může být zmírněn použitím studeného obkladu nebo plátků okurky na oči.

Červené flíčky pod okem – foto

Zde jsou fotografie, na nichž jsou vidět červené flíčky pod očima.

Zdroj: Červené flíčky a pupínky pod okem

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor je běžné celosvětově rozšířené povrchní plísňové onemocnění kůže projevující se jako bílé pihy. Ačkoli je časté, neexistuje pro něj zatím český název. Jeho původcem je kvasinka rodu Malassezia furfur (dříve nazývaná Pityrosporum ovale), která se běžně vyskytuje na povrchu kůže v podobě spor (kulovité výtrusy kvasinky, jež na rozdíl od vláknité formy kvasinky nezpůsobují onemocnění). Postihuje zejména dospělé muže a ženy, u dětí a starých lidí je vzácnější. Kvasinky na kůži způsobují ztrátu pigmentu a vytvářejí nepravidelné světlé flíčky, které někdy mírně svědí. Většina chorob je diagnostikována v létě nebo na podzim, kdy horké počasí a zvýšená potivost usnadňují nákazu či reaktivaci přežívajících spor kvasinky na kůži. Onemocnění se přenáší z člověka na člověka, a to buď přímým kontaktem, nebo nepřímo, například prádlem nebo v sauně či bazénu. Nakažlivost je však malá. Pro vznik nákazy je nutná určitá individuální vnímavost daná pravděpodobně biochemickým složením kůže. Podpůrným faktorem je zmíněná zvýšená potivost, nevzdušné oblékání apod. Uplatnit se může i prádlo z umělých vláken, které není možné žehlit a nedostatečně vstřebává pot, čímž vytváří prostředí pro růst kvasinek.

Pityriasis versicolor foto

Zde můžete vidět, jak vypadá Pityriasis versicolor.

Pityriasis versicolor léčba

Při malém rozsahu se nemoc léčí protiplísňovými preparáty ve formě krémů, gelů, sprejů či šamponů. Léčba trvá obvykle 10–14 dnů, pro zabránění opakování onemocnění často preventivně i déle. Při větším rozsahu může lékař předepsat tyto léky ve formě tablet. Důležitá jsou režimová opatření – tj. používání vhodných mýdel s kyselým pH či vzdušné bavlněné oblečení.

Zdroj: Druhy pityriázy

Léčba tekutiny v břiše

Pokročilá rakovina může někdy způsobit hromadění tekutiny v břiše. Lékařský název pro toto je ascites. Léčba k odstranění tekutiny nebo zabránění jejímu hromadění zahrnuje zavedení hadičky a chemoterapii.

Hadička k vypouštění tekutiny (paracentéza)

Lékař může zavést malou hadičku do břicha, aby skrze ní vypustil tekutinu. Tím se sníží otok a budete se cítit pohodlněji. Říká se tomu abdominální paracentéza.

Vypuštění tekutiny zmírňuje příznaky nepohodlí u 90 ze 100 lidí (90 %). Tuto léčbu můžete podstoupit ambulantně nebo budete muset zůstat v nemocnici až několik dní.

Lehnete si na postel a sestra vám pomůže dostat se do pohody. Váš lékař vyčistí kůži na břiše a podá injekci lokálního anestetika, aby oblast znecitlivila. Udělá do břicha malý řez a jemně pomocí jehly vloží malou hadičku do nitra břicha, tam kde je přebytečná tekutina. Současně může udělat ultrazvukové vyšetření. To mu pomáhá navést trubici do správné oblasti.

Lékař poté připojí hadičku k drenážnímu vaku. Může také udělat pár stehů v kůži, aby ji udržel na místě. Přes trubici dostanete krytí pomocí velké náplasti, které také pomáhá udržet ji na místě.

Možná budete potřebovat mít trubici uvnitř jen několik hodin. Ale pokud máte více než pár litrů tekutin, můžete ji mít na několik dní. Někteří lidé mohou mít trvalý odtok, který v břiše může zůstat několik měsíců.

Chemoterapie

Tato léčba může pomoci zmenšit nebo kontrolovat vývoj rakoviny. U některých lidí to zastaví hromadění tekutiny v břiše. Typ chemoterapie nebo hormonální terapie, která vám může pomoci, závisí na typu rakoviny, kterou máte.

Lékař může použít chemoterapii pomocí sondy do břicha. U některých lidí to pomáhá omezit hromadění tekutin. Ale v tuto chvíli není mnoho důkazů, které by prokázaly, že to funguje dobře.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Léčba

Jak se léčí ucpané tepny nebo arteriální plak?

Existuje celá řada možností prevence a léčby ucpaných tepen. Co vám lékař předepíše ke snížení arteriálního plaku a prevenci ucpání tepen, bude záviset na závažnosti vašeho stavu a vaší anamnéze. Váš lékař může předepsat jedno nebo více z následujících:

Změna životního stylu

Zdravý životní styl je nezbytný pro léčbu arteriálního plaku a léčbu ucpaných tepen.

  • Jíst stravu s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, s menším množstvím cukrů a jednoduchých sacharidů a bohatou na ovoce a zeleninu;
  • Udržet zdravou tělesnou hmotnost;
  • Nekouřit;
  • Pravidelně cvičit;
  • Omezit stres;
  • Snížit krevní tlak a cholesterol;
  • Udržet nízké hladiny cukru v krvi.

Chirurgické nebo intervenční výkony

V některých případech může být nezbytný chirurgický zákrok k léčbě ucpaných tepen a zabránění další akumulaci arteriálního plaku. Tyto postupy mohou zahrnovat:

  • Umístění stentu. Malá hadička zvaná stent, která může obsahovat léky, může být umístěna do tepny pro udržení dostatečného průtoku krve. Sten se zavádí pomocí katétru, který vede přes tepnu v noze a vede až k srdci.
  • Operace bypassu. Při této operaci jsou tepny z jiných částí těla přesunuty, aby přemostily ucpané tepny a pomohly krvi bohaté na kyslík dosáhnout cílového místa určení.
  • Balónková angioplastika. Tento postup pomáhá otevřít ucpané tepny, které se částečně nebo úplně ucpaly, otevřením blokády pomocí zařízení, které tlačí plát na boční stěny tepen.

Léky

Řada léků může pomoci kontrolovat některé faktory, které přispívají k akumulaci arteriálního plaku.

  • Léky snižující hladinu cholesterolu;
  • Léky snižující krevní tlak;
  • Aspirin a další léky na ředění krve, které snižují pravděpodobnost vzniku nebezpečné krevní sraženiny.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Co je to Bofix

Univerzální širokospektrální selektivní herbicid určený k postemergentnímu ničení dvouděložných plevelů.

Přípravek se aplikuje pozemně postřikem, a to schválenými postřikovači. Nepoužívejte v jakkoli poškozených či oslabených porostech. Neaplikujte přípravek do 2 dnů po sečení trávníku. Z důvodu možného rizika fytotoxicity se nedoporučuje aplikovat Bofix při vysokých teplotách (nad 25 °C) a při vysokém slunečním svitu.

Přípravek Bofix proniká do rostlin přes listy, účinná látka je rychle translokována do vzrostných vrcholů a kořenů. Účinek přípravku na plevele je patrný již za několik hodin po aplikaci. Dešťové srážky 2 hodiny po aplikaci neovlivní negativně účinek přípravku na plevele.

Druhové a odrůdové složení všech typů trávníku z hlediska možné fytotoxicity přípravku konzultujte s držitelem registrace. V případě, že trávník obsahuje jako požadovanou složku dvouděložné rostliny, je nutné konzultovat riziko fytotoxicity s držitelem registrace.

Pozor na úlet postřikové kapaliny při provádění ošetření v blízkosti pěstovaných dvouděložných rostlin. Postřikem nesmí být zasaženy sousední porosty. Mimořádně citlivými jsou réva vinná a chmel. V blízkosti vinic a chmelnic lze ošetřovat jen za vhodných podmínek (bezvětří, nižší teploty). Za vysokých teplot (nad 25 °C) mohou být citlivé plodiny poškozeny i výpary přípravku.

K zabránění vzniku rezistence neaplikujte tento přípravek nebo jiný, který obsahuje jednu nebo více účinných látek pouze na bázi fenoxykarboxylových kyselin (například 2,4-D, dichlorprop, MCPP, MCPA), několik let na stejném pozemku bez přerušení ošetřením jiným herbicidem s odlišným mechanismem účinku.

Vzhledem k charakteru přípravku nelze v případě nedostatečného vypláchnutí použitého aplikačního zařízení vyloučit poškození následně ošetřovaných rostlin zbytky přípravku Bofix. Postřik provádějte jen za bezvětří nebo mírného vánku, v tom případě ve směru po větru od dalších osob. Další práce lze provádět až po důkladném oschnutí ošetřených rostlin.

Plevele citlivé: svízel přítula, ptačinec žabinec, heřmánkovec přímořský, rmeny, starček obecný, opletka obecná, konopice napuchlá, hluchavky, kopřiva žahavka, penízek rolní, kokoška pastuší tobolka, ohnice rolní, zemědým lékařský, lilek černý, lebeda rozkladitá, merlíky, pomněnka rolní, jitrocel kopinatý, pampeliška lékařská, sedmikráska chudobka, kopřiva dvoudomá, svlačec rolní, šťovíky, ostružiník ježiník, plevelné jeteloviny, pcháč oset.

Dávkují se 4 litry Bofixu na 2 hektar ve 200–400 litrech vody pro nově založené trávníky a 4–6 litrů Bofixu na 1 hektar ve 200–400 litrech vody pro starší trávníky. Odměřené množství přípravku se vlije do nádrže aplikačního zařízení naplněné do poloviny vodou. Po promíchání se nádrž doplní vodou a opětovně promíchá.

Zdroj: Bofix a pes

Co je to Bactroban

Bactroban je antibiotikum. Používá se k prevenci nebo léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi.

Jako u jiných antibakteriálních látek může dlouhodobé používání vyústit v přerůstání odolných mikroorganismů. Přípravek Bactroban může způsobovat podráždění kůže a alergické reakce. Není vhodný pro oční použití; na nosní sliznici (existuje jiná forma přípravku Bactroban, určená pro nosní podání); na kůži v blízkosti kanyl (trubiček zavedených do těla za účelem dodání nebo odstranění tekutin).

Použití Bactrobanu:

  • Terapeutické indikace: Mupirocin ve formě masti je indikován k lokální léčbě primárních a sekundárních bakteriálních kožních infekcí.
  • Primární kožní infekce: Impetigo, folikulitida, furunkulóza a ekthyma.
  • Sekundární infekce: Infikované dermatózy jako například infikovaný ekzém. Infikované traumatické léze, například odřeniny, bodnutí hmyzem drobná poranění a popálení (nevyžadující hospitalizaci).
  • Profylaxe: Mupirocin může být použit k zabránění bakteriální kontaminace malých ran, incizí a jiných čistých lézí a k prevenci infekcí odřenin, malých řezných a jiných ran.

Upozornění: Před použitím přípravku Bactroban se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Vyvarujte se kontaktu masti s očima. Při náhodném vniknutí masti do oka oko důkladně vymyjte vodou. Ve vzácných případech mohou léky, jako je tento přípravek, způsobit zánět tlustého střeva způsobující průjem, obvykle s příměsí krve a hlenu, bolest břicha a horečku (pseudomembranózní kolitida). Přípravek Bactroban obsahuje makrogol 400 a 3350 (polyethylenglykolový masťový základ), který může ve větším množství poškozovat ledviny. Vyvarujte se nanášení přípravku Bactroban na větší plochy poškozené pokožky nebo na otevřené rány, obzvláště máte-li problémy s ledvinami.

Dávkování: Používejte přípravek Bactroban 2krát nebo 3krát denně nejvýše po dobu 10 dní.

Vždy používejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Před aplikací přípravku Bactroban si umyjte ruce. Kouskem čisté vaty nebo tamponem naneste malé množství přípravku Bactroban na postižené místo. Po aplikaci masti můžete léčené místo překrýt sterilním obvazem nebo gázou, pokud vám lékař neřekl, že máte ponechat pokožku odkrytou. Nekombinujte přípravek Bactroban s jinými tělovými mléky, krémy nebo mastmi. To by mohlo naředit přípravek Bactroban a ovlivnit léčbu.

Problémy v důsledku předávkování tímto léčivým přípravkem jsou nepravděpodobné. U 1 z 10 000 pacientů se mohou objevit alergické reakce.

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C. Nepoužívejte Bactroban po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu za zkratkou EXP. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Po ukončení léčby veškerou zbylou mast zlikvidujte. Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte.

Držitel rozhodnutí o registraci: SmithKline Beecham Limited, 980 Great West Road, Brentford, Middlesex, Velká Británie.

Zdroj: Bactroban

Kombinované antikoncepční pilulky

Monofázické antikoncepční pilulky

Jejich podstata spočívá v tom, že dodávají tělu stejnou, neměnnou dávku estrogenu a progestinu v průběhu celého cyklu. Tabletky se obvykle začínají užívat od 5. dne cyklu (první den menstruace se pokládá za první den cyklu) denně po jedné tabletě po dobu 21 dní. Dva až čtyři dny po užití poslední tabletky nastává krvácení z vynechání či takzvané anovulační krvácení. Některé preparáty obsahují 28 tablet, přičemž v posledních sedmi je jen placebo (tableta neobsahující hormony). V době jejich užívání se objevuje již zmíněné krvácení.

Dvoufázové antikoncepční pilulky

Tyto přípravky imitují (napodobují) přirozený hormonální cyklus, čímž se snižuje celkové množství určitých hormonů. Při dvoufázových přípravcích zůstává dávka estrogenu během 21 dní neměnná. Pro zvýšení antikoncepční spolehlivosti obsahují tablety pro prvních 10 až 11 dní poměrně nízkou dávku progesteronu, která ale ještě stačí k zabránění ovulace. V druhé části cyklu je obsah gestagenu v tabletách dvojnásobný.

Třífázové antikoncepční pilulky

Tak jako dvoufázové tabletky i tyto imitují přirozený hormonální cyklus a současně by měly zajistit lepší pravidelnost cyklu. 21 tabletek jednoho balení je rozděleno na 6 - 6 - 9 (nebo 6 - 5 - 10). Obsahují různé koncentrace hormonů, přičemž v některých přípravcích je hladina estrogenu neměnná, v jiných se může měnit.

Jak se užívají perorální antikoncepční pilulky

Kombinované antikoncepční pilulky musí předepisovat lékař. Obsahují dva druhy hormonů podobných těm, které se přirozeně produkují ve vaječnících – estrogen a progestagen. Užívají se perorálně a obsahují velmi nízké dávky hormonů. Obvykle existují dva typy balení antikoncepčních pilulek. Častěji balení obsahuje 21 tabletek, to znamená, že 21 dní žena užívá pilulky každý den, pak následuje 7denní pauza, kdy se tabletky neužívají. Vzácněji se vyskytuje balení, které může obsahovat i 28 pilulek, přičemž 21 z nich obsahuje účinné hormony, zbývajících 7 tabletek je obvykle jiné barvy a neobsahuje hormony.

Účinek se ztrácí, pokud se tabletka použije o 12 hodin později nebo při zvracení či průjmovém onemocnění. Rovněž některé léky mohou snížit účinnost tohoto druhu antikoncepce, v tom případě je nutné poradit se se svým lékařem. Kuřačky nemají užívat kombinovanou hormonální antikoncepci.

V současnosti veškeré kombinované hormonální antikoncepce obsahují dávku estrogenů nižší než 50 mg, jedná se tedy o nízko dávkovaná kontraceptiva. Ve snaze snižovat některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je napětí v prsou, nucení na zvracení, případné bolesti hlavy, uvádějí výrobci na trh preparáty se stále nižší dávkou estrogenů. Velmi nízká dávka estrogenů obsažená v jedné tabletě je 15 mg a je určena zejména pro mladé, astenické ženy, nebo naopak pro ženy v období blízkém klimakteriu, kde je nízká dávka dostatečná a bezpečná pro udržení pravidelného cyklu. Na druhé straně u žen s nepravidelnostmi cyklu je žádoucí podávat tablety s vyšší dávkou estrogenů.

Výhody hormonálních tabletek

Při správném užívání jsou účinné. Každá žena musí být před zahájením užívání hormonální antikoncepce gynekologicky vyšetřena. Mohou se užívat od dospívání až po menopauzu. S jejich užíváním lze přestat v podstatě kdykoliv. Užívání tabletek neovlivňuje zdraví budoucího dítěte ani nevyvolává potrat.

Nevýhody hormonálních tabletek

Ženy mohou mít při užívání pilulek pocit na zvracení (nejčastěji první 3 měsíce, zejména při tabletkách s vyšším obsahem estrogenů), krvácení nebo špinění mezi menstruacemi (zejména pokud žena zapomene užít antikoncepční pilulky), mírné bolesti hlavy, citlivost prsů, případně náladovost. Antikoncepční pilulky nejsou prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, včetně HIV a AIDS.

Zdroj: Hormonální kombinovaná antikoncepce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP