Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁCPA U DĚTÍ BABSKÉ RADY

OBSAH

Zácpa u ročního dítěte

Výše uvedené platí i u těchto dětí. Zde však může být i příčinou větší konzumace čokolády. Vždy je tedy nutná úprava jídelníčku. Je vhodné podávat laktulózu, a to dlouhodobě, protože se ze střeva nevstřebává. I takto malému dítěti je možné nabízet celozrnné pečivo. Strava dítěte by měla být vyvážená a pestrá, proto se doporučuje přílohy střídat, důležité je především ovoce a zelenina.

Co pomáhá: Ve fázi tlačení můžete zkusit vzít teploměr s ohebným koncem a pomoci stolici na okraji ven, ale jen když je už okem viditelná.

Babské rady: Můžete vstříknout kapátkem do konečníku trochu oleje. Lžičku kokosového oleje smíchat s medem a přidat na celozrnné pečivo s máslem

Čípky na zácpu: Dobré jsou čípky z lékárny na změkčení stolice.

Zdroj: Zácpa u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Kapky

Hodí se pro dospělé i děti. Pro všechny (přesněji od 6 měsíců) pomáhá na dráždivý kašel například Ditustat.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Čas od čase se u mě zácpa objeví. Dával jsem si Gutalax, ale moc se mi to nelíbilo. Pak jsem musel na toaletu zase častěji. Nedávno mi v lékárně řekli o PrebioLaxu. Vyzkoušel jsem ho a jsem spokojenej.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zácpa

Zácpa u dětí kolem 5 let

U dětí v předškolním věku vede k zácpě nedostatek času pro zaujatost hrou. Děti ve školním věku o zácpě často nemluví, proto rodiče mnohdy o jejich problému nic netuší.

Co pomáhá: Vypít každé ráno, ještě nalačno, před snídaní, trochu vlažné vody (bez ničeho), aby se nastartovala střeva. Pak do čaje přidat půl sáčku léku Forlax, což je práškové projímadlo s pomerančovou příchutí i vůní, takže dětem chutná. Teprve poté podat dítěti snídani.

Babské rady: Pohyb, masáže a tlačení pomáhají při vyprazdňování. Nevhodné jsou banány, které „zatvrzují“. Také borůvky nejsou ideální, takže žádné jogurty s lesními plody. Pro tyto děti je vhodné konzumovat sušené švestky nebo meruňky.

Čípky na zácpu: Klystýry a čípky se u dětí aplikují jen krátkodobě kvůli nežádoucím účinkům – mechanické, chemické a psychické trauma. Chirurgická léčba je indikována v případě mechanické obstrukce.

Dle recenzí opravdu funguje tento recept: Rozpustíte a smícháte 1 lžičku másla s 1 lžičkou povidel a ještě teplou směs podáte dítěti. Dávkování při obtížích 1x ráno a 1x večer. Po úpravě obtíží omezte na dávkování 1x ráno, a to obden.

Pokud i vám tento recept zabere, přidejte své komentáře a zkušenosti. Pomůžete mnoha zoufalým maminkám.

Zdroj: Zácpa u dětí

Diskuze

V diskuzi CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

Zácpa?Může být z čia semínek?

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU ENTEROL DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den.. chtěla bych se zeptat jestli můžou enterol i děti ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Enterol mohou užívat i děti. Enterol se u dětí používá k podpůrné léčbě akutního infekčního průjmu. Rovněž i k léčbě a prevenci kolitidy a průjmů způsobených antibiotiky. Současně s vankomycinem a metronidazolem se používá k léčbě kolitidy způsobené bakterií Clostridium difficile. Enterol se u dětí také používá k prevenci kojeneckých průjmů a k podpůrné léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Malé děti do 4 let užívají 1 až 2 tobolky denně. Větší děti od 4 let obvykle užívají 1 nebo 2 tobolky jednou nebo dvakrát denně (ráno a večer). Tobolky se polykají celé a zapíjejí se dostatečným množstvím tekutiny. Při podání kojencům a dětem do 3 let je třeba tobolky otevřít a jejich obsah smíchat s vodou, oblíbeným nápojem, potravou nebo s potravou v kojenecké lahvi. Enterol vysypaný z tobolky má charakteristický zápach a některé děti ho pak nechtějí polknout. Pro ně je určena náhradní forma léku - prášek pro přípravu suspenze. Enterol se nesmí zapíjet ani smíchat s velmi studeným nebo velmi teplým (nad 50°C) nápojem nebo potravou!
Pokud příznaky stále přetrvávají po více než 2 dnech léčby Enterolem, tak by tato léčba měla být přehodnocena lékařem.
Nežádoucí účinky - během léčby může dojít k žaludečním a střevním obtížím (bolesti žaludku, plynatost, zácpa) nebo se mohou vyskytnout kožní alergické reakce (svědění, zarudnutí, kopřivka), které ale nevyžadují přerušení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou enterol děti

Jak léčit váček u zubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Jak zvládnout dávivý kašel u dětí

Na dávivý kašel pomáhá majoránkový čaj (majoránkový čaj pro děti). Jednu lžičku bylinky nechte vyluhovat v teplé vodě a po lžičkách podávejte dítěti. Také pomáhá olej z oregana. Dejte jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a je nutné polknout. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Zácpa u dvouletého dítěte

U starších batolat, která jsou mimo jiné i na umělém mléku, se doporučuje taktéž jeho změna a do jídelníčku zařazení potravin bohatých na vlákninu. Ideální je pohyb, který rozhýbe celý trávicí systém, a výsledek v podobě uvolnění zácpy se tak může dostavit velmi rychle.

Co pomáhá: Úprava stravy, vynechání banánů, zařazení vlákniny do stravy.

Babské rady: Rozpustit a smíchat 1 lžičku másla s 1 lžičkou povidel a ještě teplou „medicínu“ podat dítěti. Dávkování je 1x ráno a 1x večer.

Čípky na zácpu: Nebyla-li úspěšná léčba v podobě úpravy životosprávy, diety a psychoterapie, může dítěti pomoci farmakoterapie, která se ovšem doporučuje až po použití předchozích metod:

  • prokinetika – zlepšují průchod trávicím traktem;
  • spasmolytika – uvolňují spasmy (křeče, stažení svalů ve střevě);
  • projímadla – rozdělují se na:
  • laxativa s osmotickým účinkem
  • laxativa dráždící střevo (ricinový olej, mentolový olej, pryskyřice)
  • parafínový olej, minerální oleje
  • mucilaginóza a bobtnavé látky (agar, lněné semínko) – nevstřebávají se střevem a ve střevě nabobtnají, čímž stimulují pohyb střev.

Zdroj: Zácpa u dětí

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Prsní balzámy

Využijete je hned na dva způsoby: jako zábal, kdy se vtírají do kůže prsou a zad, a k inhalování, kdy lžičku rozpustíte v horké vodě. Pro dospělé je úlevou například Mucoplant Eukalyptový balzám (eukalyptus je skvělou léčivou rostlinou). U Bylinného prsního balzámu proti nachlazení pro děti je k eukalyptu přidán i měsíček lékařský nebo kafr.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Babské rady na dávivý kašel

Dle babských rad pomáhá udělat si olejový zábal na průdušky, po něm se uleví. Ohřejte olej, nalijte jej na nějaký kus látky (třeba plenu), položte na hrudník a přebalte látku ještě igelitem a ručníkem. Nechte takto cca 2 hodiny. Je možné použít i u dětí, pozor ale na spáleniny. Nejprve vyzkoušejte na své tváři.

Doporučuje se spát v polosedě.

Bylinkový čaj

V lékárně si kupte čaj pro děti proti kašli. Měl by obsahovat tyto bylinky: květy lípy, listy jitrocele, květy černého bezu a sušený šípek.

Cibulový čaj

Dvě oloupané cibule zalijte půllitrem studené vody a přiveďte k varu. Cibule nechte 15 minut na mírném ohni vařit, poté sceďte a dochuťte medem. Čaj je možné konzumovat až třikrát denně.

Odvar z ořechů

Na odvar je potřeba 12 vyloupaných vlašských ořechů, které se namočí do půllitru vody a nechají se 4 hodiny louhovat. Následně se za dolévání vody 30 minut povaří. Výsledný odvar lze dochutit medem. Zhruba po dvou dnech jsou pozorovatelné první výsledky.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Léky na suchý kašel

Na léčbu suchého kašle vám v lékárně nabídnou některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP