Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZADNÍ RÝMA

OBSAH

Zadní rýma a bolest v krku

Zadní rýma a bolest v krku mohou signalizovat alergickou rhinitidu. V tomto případě – pokud dochází k opakovaným příznakům – se doporučuje vyhledat alergologa. Nechte si vyšetřit také CRP, při zvýšené hodnotě je nutná léčba s možností antibiotik.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Mám čím dál větší problém se zahleňování krku. Stratila se mi rýma z nosu. Těžko se mi hleny vykášlávají. Zhoršil se mi sluch. I se mi hůře dýchá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Neustálé zahlenění krku. Hleny nemohu vykašlat. Rýma nejde nosem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Co je to zadní rýma

Zadní rýma je typ rýmy, který je způsoben nadměrnou produkcí hlenu a trápí především dětské pacienty. Nicméně vyskytnout se může i u dospělých. Přenos infekce probíhá kapénkovou nákazou. Zánět nosohltanu je možnou a poměrně častou komplikací zadní rýmy, která je způsobena nachlazením, viry a bakteriemi. Proto projevem může být i bolest hlavy doprovázená malátností a anebo zalehnutím uší.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.

Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.

Zdroj: diskuze Chronická zadní rýma

Zadní rýma a kašel

Každé zhoršení průchodnosti nosu okamžitě způsobí zvýšené dechové úsilí. Ke komplikacím u zadní rýmy dochází v důsledku otoku sliznice a následného ucpání vývodů vedlejších dutin nosních. Při nemožnosti ventilace nosních dutin zde vzniká podtlak, který vede k akutnímu zánětu vedlejších dutin nosních. Zkomplikovat zadní rýmu může i otok a zduření sliznice v Eustachově trubici, což může být příčinou přechodné nedoslýchavosti a zánětu středního ucha, občas s chronickými následky. Často dochází i k sestupné infekci, tedy k postupnému zánětu hrtanu, průdušnice až zánětu dolních cest dýchacích. Nadbytečný sekret stéká do průdušek a dochází ke kašli.

Mějte na paměti, že zelenožlutá rýma je většinou způsobena bakteriální infekcí, pokud je virového původu, je spíše „vodová“. Bílá rýma je většinou alergická. Zadní rýma je pak označení pro hustou rýmu nacházející se v zadní části nosohltanu, případně jde o zánět vedlejších nosních dutin. Inhalace pomůže uvolnit hlen. Kašel při zadní rýmě je projevem infekce horních cest dýchacích, ke které může snadno dojít právě po infekci nosohltanu.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tak se zadní rýmou jsem se hodně natrápila, než jsem si koupila odsávačku. Která mi usnadnila s dětmi práci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janka.

Kterou jste vybrala? Já mám ruční a ta odsaje jen rýmu, která není tak silná.

Zdroj: diskuze Rýma

Zaražená rýma – projevy

Výskyt zaražené rýmy se obvykle vztahuje na zánět v zadní části nosohltanu nebo na zánět vedlejších nosních dutin, kdy se vytváří hustý hlen, který je sice vazký, ale lze jej jen obtížně vysmrkat. Postižený má pocit „plného nosu“ a někdy ho bolí hlava. Přes všechny medicínské prostředky a osvědčené babské rady i zadní rýma trvá léčená sedm dní a neléčená týden. Během sedmi dnů je však možno pacientovi se zadní rýmou mírně ulevit. Pokud mu léčba ani po týdnu nepomáhá, měl by navštívit lékaře, aby u něj nevznikla chronická zadní rýma.

Rýma je zánět sliznic horních cest dýchacích projevující se hlavně sekrecí z nosu anebo ucpaným nosem a může být provázena celkovými obtížemi. Zadní rýma má své ložisko v zadní části nosu, tedy až na stěně nosohltanu poblíž otvorů vedlejších nosních dutin. Snaha vysmrkat se je proto v tomto případě zbytečná, protože rýma stéká po stěnách hrdla směrem dolů. Smrkání naopak může u tohoto typu rýmy dokonce uškodit. Pokud je hlenu příliš, je hustý anebo jde o virový nebo bakteriální zánět, může být odchod z nosních dutin nemožný – kvůli hustému hlenu anebo otoku sliznice – a tím pádem se zadní rýma promění v zánět vedlejších dutin, což vyžaduje odborné řešení. Jestliže máte ucpaný nos, doporučuje se používat nosní kapky nebo sprej na potlačení otoku sliznic.

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Diskuze

V diskuzi VIROVÝ ZÁPAL PLIC. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jircová.

Dobrý den,vnouček ,nyní v únoru 3 roky,je ode dneška s dcerou na jip s virovým zápalem plic.Včera začala horečka 39',předevčírem kašel a rýma,dnes v noci dušný.Od listopadu skoro 2 měsíce dráždivý kašel,dětská lékařka dávala jen sirupy na odkašlání,Rtg neudělala,malý několikrát v noci i přes den při spaní zvracel,prý je to zadní rýma.Myslím si,že vnouček už před tím prodělal zápal plic.Co si o tom myslíte?Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Virový zápal plic.

Je zadní rýma nakažlivá

Zadní rýmu může způsobit klasická infekce, alergická reakce nebo reakce na mechanickou překážku či problém s nosní mandlí. Pokud se jedná o klasickou infekci, pak je tato forma zadní rýmy nakažlivá. A abyste nenakazili ostatní v rodině nebo kolegy v práci, je vhodné používat roušku. Zaražená rýma se nejprve musí „naředit“. Takže je nutné pít velké množství tekutin a užívat prostředky k ředění hlenu, ať už bylinkové nebo chemické. Obojí jsou běžně volně k dostání v lékárnách, recept netřeba.

Během rýmy nesmí prochladnout hlava ani obličej. Takže pokud musíte ven, tak jen s teplou pokrývkou hlavy. Když je extrémní počasí, vyplatí se i šátek přes obličej. Jestliže během trvání rýmy prochladne hlava či obličej, mohou nastat velké komplikace, dokonce s celoživotními následky. Rýma se může rozrůst do vážných zánětů, například zánětu trojklanného nervu.

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Homeopatika

Na zadní rýmu jsou vhodné homeopatické léky: Ferrum phosphoricum 9CH a Kalium muriaticum 15CH.

U dětí se doporučuje od každého léku naředit po deseti granulích do decilitru vody, nechat rozpustit, promíchat nekovovou lžičkou a podávat 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakovat. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rýma, při které se ucpávají nosní dírky, vadit bude. Je potřeba zhodnotit váš stav vyšetřením, zvážit rizika a pak se teprve lékař rozhodne, jestli zákrok provede.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katerina.

Děkuji dnes jsem se zbudila a uz je ryma prič lecena ryma trva 7dni ja ji vylecila za 5 dekuji za odpoved stejnak me jeste ceka predoperacni vysetreni ted pondeli

Zdroj: diskuze Ryma

Zadní rýma v těhotenství

Výskyt zadní rýmy se nevyhýbá ani těhotným ženám. Pokud se tak stane, je dobré vědět, že při výskytu této rýmy je vhodné především konzumovat dostatečné množství tekutin. Ideální metodou k potlačení a uvolnění je proplach nosních dutin izotonickým roztokem. Existují i spreje do nosu na bázi mořské vody, které pomáhají zvlhčovat nosní sliznici a usnadňují tak vysmrkání hlenu z dutin. V případě akutního zánětu dutin lze provést proplach nosu hypertonickým roztokem, kdy dojde k splasknutí sliznice a úlevě od ucpaného nosu. Izotonické a hypertonické roztoky neuvolní nos tak rychle, jako je tomu u nosních sprejů, nicméně je možné používat je dlouhodobě a také preventivně jako součást nosní hygieny.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Příznaky

Průvodními příznaky bývají teplota, bolest hlavy, pocit ucpaného nosu a nemožnost se pořádně vysmrkat. Při zadní rýmě dochází ke stékání hustého sekretu z nosu a vedlejších dutin nosních do hrtanu a hltanu, kde se při vyšetření dají najít tuhé kousky hlenu. Tím, jak hlen stéká do dýchacích cest a dráždí je, často dochází k záchvatům kašle a může se objevit i zápach z úst, zvracení a zalehlé uši. Občas se objevuje chrapot.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ ZADNÍ PRAVÉ ČÁSTI JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den, čas od času mě pobolívá pravá zadní část jazyku. Jazyk však vypadá úplně normálně a není na něm nic nezvyklého. Opravdu se bojím o moje zdraví, protože si nemyslím že někoho začne z ničeho nic bolet pravá zadní část jazyku. Děkuji předem za odpověď a Vaší ochotu ohledně mojí zadní pravé strany mého normálně vypadajícího bolestivého jazyka❤️

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jazyk může postihnout několik onemocnění z nichž některá mohou být i vážná. Proto bude dobré nepodcenit tyto příznaky a požádat svého zubního lékaře, aby vám jazyk vyšetřil. Nemoci jazyka patří do působnosti stomatologie, proto návštěva u zubního bude tím nejlepším řešením pro nalezení této příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Bylinky na zadní rýmu

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy) a v neposlední řadě i vhodné homeopatické léky.

Na zadní rýmu je dobré rovněž popíjet čaj z bylinek, zkuste například:

40 g natě zlatobýlu, 20 g natě třezalky, 20 g listů kopřivy, 10 g oddenků puškvorce, 10 g kořene nátržníku. Nálev se pije 4× denně před jídlem. Čaj používejte dle potřeby. Dětem je možné čaj osladit včelím medem (ne žádnou náhražku). Také je vhodný mateřídouškový sirup.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Homeopatika na zadní rýmu

Na zadní rýmu pro dospělé jsou vhodné tyto homeopatické léky:

  • Ferrum phosphoricum 9 CH
  • Kalium muriaticum 15 CH

Od každého léku nařeďte po deseti granulích do 1 dl vody, nechte rozpustit, promíchejte nekovovou lžičkou a podávejte 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakujte. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Na zadní rýmu pro děti jsou vhodná tato homeopatika:

  • Kalium iodati 9 CH
  • Corrarium rubrum 9 CH

Oba léky po deseti granulích zředit ve sto mililitrech převařené kojenecké vody a podávat po lžičkách často – třeba co hodinu – první čtyři dny. Pokud nastane zlepšení, tak intervaly postupně prodlužujte, až do úplného vysazení cca po týdnu. Je také dobré nosánek proplachovat přípravkem s hypertonickým roztokem mořské soli nebo homeopatickým Euphorbiem sprayem.

Zdroj: Zadní rýma

Zadní rýma v těhotenství

Během těhotenství se nedoporučuje dlouhodobě používat nosní spreje, které sníží otok nosní sliznice a lépe se dýchá. V ojedinělých případech je možné krátkodobé použití, a to pouze dle rozhodnutí ošetřujícího lékaře, i když tyto přípravky brání vniku a usazování virů a bakterií, a tedy nákaze jako takové. Při léčbě zadní rýmy v těhotenství je možné používat spreje s mořskou či minerální vodou. Tyto přípravky pomohou nos uvolnit a pročistí ho.

U zadní rýmy v těhotenství se doporučuje každodenní proplachování nosu solným roztokem, který si snadno připravíte i doma rozpuštěním čajové lžičky soli v půl litru vody. Důležité je též vlhčení místnosti během spánku buď zvlhčovačem, či mokrou plenou položenou na topení, vhodné je každodenní dobré vyvětrání místnosti (nesmí být venku smog). V těhotenství je také možné užívat homeopatické léky.

Homeopatika na zadní rýmu v těhotenství:

  • Allium cepa 5 CH a Aconitum 9 CH: na kýchání, výtok z nosu a pocit nachlazení
  • Allium cepa 5 CH a Aconitum 9 CH a Kalium carbonicum 5 CH: na kýchání, výtok z nosu, pocit nachlazení a ucpaný nos
  • Sticta pulmonaria 9 CH: na suchý kašel
  • Kalium bichromicum 9 CH: na nazelenalý výtok z nosu, při němž se tvoří krusty a dochází k mírnému krvácení
  • Pulsatilla 9 CH: v případě, že je výtok hustší, žlutavý, ale netvoří se krusty

Zdroj: Zadní rýma

Zadní rýma a zvracení

Zvracení je běžným projevem u dětí se zadní rýmou. Léčba spočívá v naředění hlenu tak, aby mohl volně odtékat. Jedná se o hustou rýmu, která se nachází v zadní části nosohltanu. Někdy se mohou přidat i bolesti hlavy a také zalehnutí uší. Zadní rýmu může způsobit klasická infekce, alergická reakce nebo reakce na mechanickou překážku či problém s nosní mandlí.

Základem léčby je naředění hlenu, aby bylo možné ho vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalyptus, citrusy). Kromě zvlhčování vzduchu pomůže s uvolněním nosu také inhalace Vincentky.

Ideální metodou je proplach nosních dutin izotonickým roztokem. Existují i spreje do nosu na bázi mořské vody (Quixx extra, Humer ucpaný nos), které zvlhčují nosní sliznici a usnadňují vysmrkání hlenu z dutin. V případě akutního zánětu dutin proveďte proplach nosu hypertonickým roztokem. Po něm by mělo dojít ke splasknutí sliznic a úlevě od ucpaného nosu.

K samoléčbě zadní rýmy (nikoliv alergické) je možné použít i bylinné silice v podobě perorálních přípravků, jako je Sinupret nebo Nasivin Sinus sirup.

Pokud máte horečku nebo vás bolí hlava, můžete sáhnout po lécích na zadní rýmu se sympatomimetikem (Paralen Grip nebo Coldrex). Když se váš stav nezlepší do 14 dnů, navštivte svého lékaře.

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Rýma a její infekčnost

Rýma bývá nejprve způsobená viry – rhinoviry, coronaviry, virem Haemophilus influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat pak adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí snáze napadnou bakterie, nejčastěji Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Podle průběhu se rozlišuje rýma akutní a chronická.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Bioparox

Volně prodejný lék Bioparox, před jehož vedlejšími účinky varoval na začátku roku Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), už brzy v lékárnách nezakoupíte. Francouzská společnost Les Laboratories Servier se totiž přípravek rozhodla stáhnout z trhu.

Lék Bioparox tak definitivně končí. Farmaceutická firma se rozhodla lék stáhnout poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky oficiálně oznámila, že doporučuje zrušit registraci přípravku. Společnost Les Laboratories Servier v souladu se stanoviskem Koordinační skupiny pro vzájemné uznávání a decentralizační postupy přistoupí ke stažení léku Biparox z trhu. Postup a způsob stáhnutí léku proběhl na základě dohody se Státním ústavem pro kontrolu léčiv SÚKL.

Zdroj: Zadní rýma


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP