Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE BABSKÉ RADY

OBSAH

Příčiny bolesti uší

  • Infekce vnějšího zvukovodu
  • Barotrauma
  • Blokáda ušním mazem
  • Zánět středního ucha
  • Nachlazení

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Jak zabránit cystitidě?

Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby docházelo k proplachování močového měchýře. Během močení by měl být močový měchýř vyprázdněn úplně. K tomu napomáhá jednoduchý trik: posaďte se dozadu na toaletu a nakloňte se proti zdi. Tato pozice lépe zajišťuje úplné vyprázdnění močového měchýře než obvyklá pozice. Vhodnou prevencí je konzumace brusinkového džusu každý den nebo užívání tobolek s obsahem brusinek. Není pochyb, že tato jednoduchá a přírodní léčba může pomoci snížit frekvenci opakovaných infekcí. Brusinková šťáva působí tak, že chrání před bakteriemi, drží je na stěnách močového měchýře. Močením bezprostředně po pohlavním styku se odplaví většina bakterií z močové trubice. Doporučuje se močit alespoň jednou za dvě hodiny. Ženy, které svůj močový měchýř vyprazdňují jen občas, trpí více na infekce močového ústrojí.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sisi.

urolog nám nabídl injece (10x) kyseliny hyaluronové do močového měchýře proti infekci e-colli, je to standartní postup?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová aplikovaná injekčně do močového měchýře (Intravezikální léčba) pomáhá zmírňovat bolesti močového měchýře a příznaků střádání intersticiální cystitidy/syndromu bolesti močového měchýře. Můžete plně důvěřovat svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN PANÍ KAMČO TAK MĚ UŽ NESVĚDÍ VAGÍNA A BOLÍ MĚ MOČOVÝ MĚCHÝŘ POŘÁD A PROSÍM VÁS O RADU JESTLI MÁTE ČAS TAK MĚ PROSÍM ODPOVĚZTE A ZA TU PŘEDCHOZÍ ZPRÁVU MOC DĚKUJU POMOHLA JSTE FAKT ŽE JO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest močového měchýře může mít více příčin, přičemž některé se dají léčit jen léky na předpis, na jiné zas účinkují brusinky a lichořeřišnice. U bolesti močového měchýře se nevyplatí něco jen tak zkoušet. Zde je potřeba provést biochemické vyšetření moči a podle výsledků učinit potřebné kroky. Jasná rada tedy zní: musíte k lékaři na vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Jaké jsou příznaky zánětu močového měchýře?

  • pocity pálení nebo bolest při močení;
  • časté močení;
  • zakalená a zapáchající moč;
  • bolest nad stydkou kostí;
  • děti do pěti let mají méně jednoznačné příznaky, například slabost, podrážděnost, snížená chuť k jídlu a zvracení;
  • starší ženy nemusí mít žádné příznaky, jiné mají slabost, motá se jim hlava, jsou „zmatené“, mají horečku;
  • občas může být krev viditelná v moči.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mona.

Zánět močového měchýře jsem měla několikrát do roka. V létě stačilo, když jsem byla dýl ve vodě a v zimě průvan v práci. Doktorka mi poradila probiotika. Měly by mi pomoct. Koupila jsem si Probiolact. Opravdu pomohly.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět močáku diskuze

Babské rady na zánět dásní

Na zánět dásně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního a dubové kůry. Stejně jako při každém jiném zánětu i zde pomáhá heřmánek. Z homeopatik se doporučuje Staphysagria 9CH, Mercurius Solubilis 9CH nebo Hypericum Perforatum 9CH.

Jako domácí léčba se doporučuje výplach z heřmánku a šalvěje, nejlépe si však můžete pomoci zdokonalením zubní hygieny. Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je pravidelné čištění zubů a ústní hygiena. Každých šest měsíců se doporučuje nechat si vyšetřit chrup u stomatologa a absolvovat sezení u dentální hygienistky. Lékaře navštivte, pokud krvácíte při čištění zubů, případně při bolestivosti dásní či při změně jejich barvy.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU UŽÍVAT SOUČASNĚ WARFARIN A MACMIROR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Mám zánět močového měchýře a lékař mi předepsal Macmiror. Ale zapomněla jsem upozornit, že beru lék Warfarin. Mohu léky brát současně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Macmiror můžete bez obav užívat společně s Warfarinem. Jen si dejte pozor na alkohol. Macmiror se nesmí kombinovat s alkoholem po celou dobu léčby. Pokud u sebe zjistíte nějaké nežádoucí účinky vlivem tohoto léku, tak je neprodleně sdělte svému lékaři. Pomůžete tím pokračovat ve sledování poměru přínosů a rizik tohoto léčivého přípravku

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu užívat současně Warfarin a Macmiror

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marťas.

Zánět močáku mě trápil docela dlouho. Dělám v dost chladném prostředí a problémy s močákem jsem míval hodně často. Pokaždé jsem dostal antibiotika. Pak mi kdosi v práci poradil Probilact. Co jsem ho začal brát, nevím, co to zánět je. Bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dani.

Zánět močového měchýře a ledvin mě trápí zrovna teď. Týden jsem brala antibiotika, ale nejsem úplně ok, tak jsem dostala další léky. KDyž jsem si je vyzvedávala v lékárně, doporučili mi Probiolact. Působí prý jako prevence proti opakování zánětu. No, snad to pomůže. Beru ho 3 dny a zdá se, že je to lepší.

Zdroj: diskuze Zánět močáku

Tekutiny

Pití dostatečného množství tekutin může pomoci s udržením zdravého močového měchýře, protože dochází k dostatečnému vyplachování bakterií, které se v něm usazují. I snížený průchod moči způsobuje nucení k močení nebo vznik infekcí. Nejužitečnější ochranou je pití brusinkových džusů. Brusinky zabraňují usazování bakterií na stěnách močového měchýře. Zároveň byste se měli vyhnout pití kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ ZÁNĚTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Při zánětu močového měchýře se mi nejvíc osvědčila tahle léčba: být v teple a v posteli ideálně celou dobu, pít hodně brusinkového čaje, klidně 2-3 litry, aby se tělo co nejdřív pročistilo a pak nějaký produkt vyloženě na zánět močového měchýře - kupuju si už nějakou uroval manosa akut, ten mi při prvním zánětu poradila paní v lékárně, mě zabral a tak nemám potřebu zkoušet něco jiného. Jinak občas mě hooodně bolí podbřišek a i záda, tak si beru algifenové kapky a mám klid. Zkoušela jsem na břicho horký termofor, ale ten mi bohužel moc nepomáhal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté záněty

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha neboli otitida je jednou z nejčastějších dětských nemocí. Projevuje se bolestí ucha, teplotou až horečkou a obvykle vede k návštěvě pohotovosti (neboť propuká nejčastěji v noci a jeho průběh je velmi rychlý). Pro pochopení vzniku zánětu středního ucha a důvodu, proč je jeho výskyt výrazně vyšší u dětí než u dospělých, je vhodné seznámit se zevrubně se stavbou ucha.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi NEVOLNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

zrovna Furolin také užívám na zánět močového měchýře v menopauze a musím říct, že je mi po spolknutí tabletky pěkně zle a to prášek polykám po jídle, hodně piju a k tomu polykám probiotika...hlava mě pobolívá také, celkově je mi po něm pěkně zle :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Dnes 30.8 jsem dostala tyto ATB a hned po prvnim pouziti tak za 20 minut zacal pocit na zvraceni a po dalsich 5 minutach se ozvalo zvraceni samotne! Okamzite menim medikaci! Nikdy jsem na ATB takovou reakci nemela!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Babské rady na zánět zubu

Zánět zubu je velmi bolestivé onemocnění, které do ordinací zubních lékařů přivede i ty, kteří se jim jinak vyhýbají. Zánět bývá způsoben zubním kazem. Jediné, co v tomto případě můžete udělat, je navštívit stomatologa. I v případě samotných příznaků zubního kazu (lokální zvýšená citlivost na některé druhy potravin a nápojů, například na teplé či studené, sladké nebo kyselé), byste se měli co nejdříve objednat do stomatologické ambulance, aby vám mohl být zubní kaz co nejdříve ošetřen, a tak se předešlo riziku rozvoje bakteriálního zánětu a vzniku zubního váčku. Důležitou součástí prevence je rovněž dentální hygiena, stejně jako vyvarování se nadměrné konzumace pochutin s vysokým obsahem cukru, což platí jak pro pokrmy, tak pro nápoje.

Při ostré bolesti pomohou analgetika, studené obklady, výplachy chladným výluhem heřmánku. Ale toto je jen dočasná pomoc, návštěva u stomatologa bude nezbytná.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi JAK BRÁT FUROLIN? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Manžel dostal k užívání lék Furolin bez bližšího určení, v lékárně mi řekli, že ho má užívat 1 tabletu po 8 hodinách a hlavně po jídle! To nám dělá velké potíže - jednak jíme od 8 hodin ráno do 17 snídani, oběd i večeři a to se moc do intervalů léků nehodí. Sice by možná šlo v 8 snídat, možná i večeři v 16 (i když je to všechno jídlo během 8 hodin!), ale jak do toho zasunout 24,00 hodinu ??
Hledala jsem v návodu něco bližšího, ale tam NENÍ nic uvedeno a na internetu jsou jen problémy jiných!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Nápravníková.

Dobrý den,
spoustu let mám v močovém měchýři ecoli vzhledem k tomu,že se jich nelze zbavit a vzhledem k tomu, že mi nečiní velké potíže urolog rozhodl mne neléčit. Občas mám, ale zánět močového měchýře, tak jednou za 1 -2 roky. Tentokrát se mi vrátil zánět po 3 týdnech. Při prvních příznacích jsem v obou případech brala kapky ROWATINEX, nemoc se zklidní, ale nevyléčí, nakonec stejně musím brát Furolin. Přemýšlím jak zabránit tomu aby se ecoli usazovaly v močovém měchýři. Na trhu je spousta doplňků stravy, pomůže vůbec něco? Koupila jsem si Kanadské brusinky, které chci brát dlouhodobě, provádím cviky na posílení pánevního dna, mám naději na úspěch? Mám dotaz, jestli není něco odzkoušeného, také jak zlepšit kvalitu stěny močového měchýře?

Děkuji předem za odpověď R. Nápravníková

Zdroj: diskuze Jak brát furolin?

Jak si sám vyléčit zánět středního ucha?

Při bolesti ucha může ke zmírnění zánětu pomoci přikládání studených obkladů za ucho, odtékání sekretu ze středouší Eustachovou trubicí vypomůžeme zvýšenou polohou hlavy při spaní. Babský recept – vkládání stroužku česneku do ucha – není odborníky příliš doporučován (účinky česneku nejspíš neproniknou za bubínek, hrozí komplikace s vyndáváním stroužku, případně poleptání zvukovodu).

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobrý den. 3. března jsem byla pozitivní na covid. Středně těžký příběh. Poté stále problémy, únava, zvýšený tep tlak, píchani na levé straně u srdce.
Tento týden zánět močového měchýře, včera na pohotovosti, zjištěny zánět prave ledviny, 40 horečky. Dnes v noci se mi udělal bolestivý rudy fleky u vnitřního kotníku. Stále se trochu zvětšuje. Posílám obrázek. Můžete poradit? Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Jak lékař diagnostikuje cystitidu?

Diagnóza cystitidy je vychází především z popsaných příznaků a projevů. Vizuální vzhled moči nebývá tím určujícím. Nejdůležitější je vyšetření moči prováděné chemickými zkouškami, které jsou velmi rychlé, následně se provádí kultivace moči, kdy se vzorky pošlou do laboratoře, aby byla zjištěna přítomnost bakterií. Vzorek moči musí být čerstvý. Doporučuje se, aby ženy při močení pro laboratorní vyšetření oddělily stydké pysky, čímž zabrání kontaminaci moči. Pokud je objeven zánět, lékař ověří, jestli nejsou v moči bílé nebo červené krvinky nebo bílkoviny. Pokud je výsledek pozitivní, lékař vám může předepsat antibiotika, zatímco čeká na další potvrzení kultivace moči. Je velmi důležité, aby váš lékař poslal moč do laboratoře ke kultivaci a nespoléhal jen na výsledky svého měření. Laboratorní vyšetření moči zjistí, zda jsou bakterie citlivé na antibiotika, která budou použita, nebo zda se neobjevuje nějaká rezistentní bakterie, která by na antibiotika nereagovala. V případě opakovaných infekcí močového systému by měly být provedeny testy u urologa, to znamená ultrazvuk močového systému a cystoskopie (teleskopické vyšetření močového měchýře).

Zdroj: Zánět močového měchýře

Způsoby řízení infekce

Zejména ženy by měly být opatrné, jestliže se u nich infekce často opakuje. Ženy, u kterých se objevuje cystitida častěji, mohou využít střednědobá antibiotika jako ochranu proti infekci. Účinnost dlouhodobých antibiotik (nad 12 měsíců) nebyla jasně stanovena.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihuje častěji ženy než muže. Zpravidla se jedná o zcela jednoduchou příčinu, která způsobí infekci močové trubice nebo močového měchýře a vede k bolesti zasažených míst. Infekce močových cest nastane při rozmnožování bakterií v močové trubici, odkud se dále rozšiřuje až do močového měchýře. Někteří lidé mohou mít infekci, aniž by to tušili. Většina pacientů však trpí silnou bolestí, nucením na močení a bolestí spodní části zad, dokonce se může v moči objevit i krev.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Příčiny

Cystitida

Cystitida u žen mívá souvislost s větší frekvencí sexuální aktivity. Každý z nás má na kůži bakterie a při pohlavním styku mohou být tyto bakterie v blízkosti močové trubice přeneseny do močového měchýře, kde mohou způsobit cystitidu. Je dobré, když žena po pohlavním styku vyprázdní močový měchýř, protože spláchne i některé bakterie, které by mohly způsobit infekci močové trubice.

Sexuálně přenosné infekce

Kapavka a chlamydie jsou infekce, které mohou způsobit podobné příznaky jako cystitida. Také dochází k poševnímu výtoku, krvácení po pohlavním styku a k zanícení čípku. Cystitida u mladých sexuálně aktivních mužů může být způsobena sexuálně přenosnou infekcí, proto se doporučuje okamžité vyhledání lékařské pomoci.

Paraziti

Paraziti se vyskytují zejména u lidí, kteří pobývali určitou dobu v Africe nebo na Blízkém východě. Močový měchýř může být napaden parazitem schistosomózy. Příznaky jsou podobné zánětu močového měchýře, ale v moči nejsou přítomny žádné bakterie.

Ženy v menopauze

Vzhledem k nedostatku ženských pohlavních hormonů v období menopauzy probíhají v celém těle rozsáhlé změny. Důsledkem toho může být i to, že močový systém snáze podléhá infekci.

Kontaktní dermatitida

Ženy užívající deodoranty nebo jiné potenciálně dráždivé materiály na svých genitáliích se mohou vyhnout příznakům zánětu močového měchýře, pokud budou používat bezproblémové přípravky.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Jaké typy léčby jsou k dispozici?

V lékárně je k dispozici celá řada produktů určených k léčbě cystitidy. Nemohou být však užívány, pokud žena zvrací, pokud je v moči krev, nebo během těhotenství, v takovém případě je nutná konzultace s lékařem. Obvykle jeden cyklus léčby problém vyřeší, ale pokud symptomy přetrvávají i po stanovené léčbě, je potřeba navštívit lékaře.

Zdroj: Zánět močového měchýře


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP