Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT NEHTOVÉHO LŮŽKA

OBSAH

Péče o zanícené lůžko

  • Pokud se zánět nelepší nebo se rozšiřuje a zesiluje se bolest, je nezbytné navštívit lékaře.
  • Při normálním průběhu se na zánět nehtového lůžka se výborně hodí krém s jódem, který se přelepí náplastí.
  • Prospěšný je také višňák (Višněvského balzám), který se nanáší 2 i 3 krát denně a kryje se průhlednou fólií.
  • Proti zánětu nehtového lůžka se také osvědčilo vtírání cibulové šťávy.
  • Obklady, masti, krémy nebo tinktury z květů měsíčku lékařského se rovněž používají k vnějšímu ošetření zánětů nehtového lůžka.
  • Výrazný efekt má i takzvaný měkký laser. Nezbytným doplňkem této laserové léčby jsou regenerátory nehtového lůžkaolejovité kapaliny s vysokým obsahem účinných látek, které se vtírají na ošetřené místo.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT NEHTOVÉHO LŮŽKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Stoláriková.

Zdravím,mám dotaz na palci u nohy se mi neustále vytváří zánět -ke kterému odbornému lékaři si mám zajít? Děkuji Stoláriková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opakovaný zánět nehtového lůžka stále na stejném místě by vám mohl pomoci vyléčit praktický lékař. Z odborných lékařů pak kožní lékař a také ortopéd.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět nehtového lůžka?

Příčiny zánětu nehtového lůžka

Nehet je produktem kůže a tvoří se v nehtovém lůžku. Má stejnou funkci jako pokožka a „trpí“ obdobnými chorobami. Příčinou zánětu nehtového lůžka je obvykle Staphylococcus aureus, nebo-li zlatý stafylokok.

Přes všechna varování, že kůžičku kolem nehtového lůžka neradno okusovat nebo hluboce stříhat, se to někdy holt stane.

V takových případech se může obnažené místo po odstranění kůžičky snadno zanítit. Při poranění totiž pronikají k nehtovému lůžku infekce a ty způsobí jeho zanícení. Bolestivý stav, který pěkně znepříjemní život s bolavým prstem.

Zánět nehtového lůžka si mohou způsobit i lidé (nejen děti), kteří trpí zlozvykem okusování nehtů. Do otevřené rány způsobené odkousnutím a zatržením kůže nebo nehtu se snadno dostanou choroboplodné zárodky způsobující zánět.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT NEHTOVÉHO VALU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Janošová.

Dobrý den, před měsícem jsem měla zlomenou ruku v lokti, v dlaze byla 14 dní, nyní jsem již 14 dní bez dlahy a před pár dny jsem začala cítit, jak mi na dotek trne nehtové lůžko na prostředníčku zlomené ruky, když chci jakoby nehet odtáhnout do protisměru od nehtového lůžka,tak je to citlivé, úplně to nebolí,ale pod nehtem u prvního článku prstu je to citlivé na dotek , polštářek mírně červený zpozorovala jsem, že rostou všechny nehty, krom zmíněného.
Na pohled bych nijak zvlášt nezpozorovala že je s nehtem nějaký problém.
Myslíte, že to má nějakou souvislost a prst s nehtem se spraví? Docházím i na rehabilitace,tak mě napadlo, jestli jsem nedostala zánět z výřivky, i když jí dezinfikuji.

děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět nehtového valu

Nehtové lůžko foto

Zde můžete vidět zasažené nehtové lůžko.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den, vloni v létě mi na koncertě nekdo dupl na nohu a nehet na palci se oddělil od nehtového lůžka, nehet jsem odstranila, ale až po zahojení nehtového lůžka (do té doby přelepen). Zůstaly cca 2 milimetry nehtu, je to již 14 měsíců a nehet stále nedorostl do původní délky. Beru sice léky na úpravu funkce štítné žlázy, před nasazením léčby se mi nehty hodně lámaly a rostly extrémně pomalu, ale nyní se funkce štítné žlázy upravila, tak myslím, že s pomalým růstem nehtu nesouvisí. Kde muze byt problém? Více jak 14 měsíců na obnovu mi přijde opravdu hodně. Děkuji za odpověď Lena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Projevy zánětu nehtového lůžka

Akutní zánět nehtového lůžka se může vyvinout během několika hodin, postižené místo se stává bolestivé, červené a oteklé. Někdy se pod nehty nebo poblíž objeví žlutý hnis. V některých případech je akutní zánět nehtového lůžka doprovázen horečkou a bolestí žláz v podpaží. Akutní zánět nehtového lůžka obvykle zmizí během několika dní a málokdy se vrací.

Projevy zánětu nehtového lůžka:

  • zarudnutí v okolí nehtu,
  • zvýšená citlivost až bolestivost postiženého místa,
  • vymizení kutikuly – kůžičky okolo nehtu,
  • trofické změny nehtové ploténky,
  • někdy omezení funkce kloubů v blízkosti postiženého místa,
  • závažnou komplikací může být hluboká flegmóna předloktí,
  • může probíhat jako závažná infekce s projevy sepse,
  • teploty,
  • zvýšené pocení,
  • únava, malátnost.

Chronický zánět nehtového lůžka:

  • bývá způsoben především kvasinkou Candida albicans;
  • vzácně i virové, bakteriální a mykobakteriální příčiny;
  • doprovází onkologická oněmocnění:
    • metastatický karcinom,
    • spinocelulární karcinom
    • melanom subunghial;
  • může se vyskytovat u jedinců, kteří opakovaně vystavují své ruce vlhku nebo dráždivým látkám (kyseliny a zásady) a jiným chemikáliím;
  • zánět nehtového lůžka může patřit mezi ostatní patologické stavy spojené s psoriázou;
  • Indiánský virus (HTLV) je retrovirové onemocnění způsobující zánět nehtového lůžka u lidí léčených s HIV.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Zánět nehtového lůžka na nohou

Zánět nehtového lůžka může postihnout i prsty na nohou. Hnisavě zánětlivé onemocnění bývá často zaviněno špatným stříháním nehtů na nohou do obloučku nebo příliš těsnými botami. Dbáme tedy na to, abychom nehty na nohou zastřihávali rovně.

Při výběru obuvi pak myslíme i na své prsty a nehty, které si z nevhodných bot mohou odnést nepříjemné deformace. Důležitá je důsledná hygiena nohou, nošení funkčních ponožek, které denně měníme. Přírodní medicína doporučuje večer před spaním koupel nohou v odvaru z dubové kůry a následně aplikaci nějakého bylinného balzámu na nohy, který obsahuje složky, jako je výtažek z tymiánu, šalvěje, rozmarýnu, měsíčku, mentolu a kafru.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem TENKÁ HNĚDÁ ČÁRKA NA NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Dobrý den, před několika týdny se mi na pravém ukazováku na ruce znenadání vytvořila tenká hnědá čárka (od nehtového lůžka po vrchol nehtu) - co by to mohlo být - nebolí to - je mi 22 let, snažím se jíst pestrou vyváženou stravu. Děkuji za Váš čas. A.P. (přikládám foto)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to nic nebezpečného. V místech, kde se tvoří nehet dochází k miniaturnímu úniku krve a tím, jak nehet roste, tak se tento výron krve protahuje po celé délce nehtu a tvoří tuto nepatrnou linku. Příčinou může být náraz do prstu, ke kterému došlo před několika měsíci, ani si to nemusíte pamatovat. Stav se může sám zlepšit a linka postupně zmizí nebo může přetrvat dlouhou dobu. Žádná léčba není třeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tenká hnědá čárka na nehtu

Zánět nehtového lůžka

Příčinou zánětu nehtového lůžka je drobné poranění prstu, kterého si nemusíte všimnout. Může se jednat jen o drobný vpich nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska, které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem (abscesu). Většinou si všimnete postupně se zhoršující bolesti prstu, spolu se zarudnutím nejčastěji v oblasti nehtového valu, bříška prstu nebo i ostatních článků prstů. Prst je zarudlý, oteklý, teplý, na dotyk bolestivý a omezeně i pohyblivý. Po několika dnech může dojít ke spontánní perforaci hnisavého ložiska na povrch kůže a k odtoku hnisu, což pacientovi, pokud již předtím nevyhledal lékařskou pomoc, uleví.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem SVISLÁ PRASKLINA NA PALCÍCH RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Drábel.

Pod kůží nehtového lůžka zhruba v polovině nehtu mám bulku cca 2 mm a od této


bulky vyrůstá prasklý nehet až ke konci palce. Tvar nehtu připomíná tvat stříšky.
Předem děkuji za radu.

A.Drábek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To může mít několik příčin od otlačení monotónní prací, předchozí úraz, až po plíseň nehtů. Někdy pomůže opilování nehtu až do živého a pak kapat Batrafen a někdy to vyřeší jen rekonstrukce nehtové ploténky. Zastavte se na kožním a požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svislá prasklina na palcích ruky

Krvácení nehtového lůžka

Krvácení do nehtového lůžka může být spojeno s úrazem nebo například vražením třísky pod nehet. Charakter těchto změn je závislý na vážnosti poranění. Při těžkém úraze dochází většinou ke krvácení pod nehtovou ploténku, což se projeví zčervenáním, zmodráním či zfialověním nehtu, postupným nadzvedáváním nehtové ploténky a jejím úplným odloučením. Poté dorůstá nový nehet. Pokud však při poranění došlo k poškození nehtového lůžka, může být nový nehet různě zdeformovaný. Při mírném traumatu, například tlakem těsných bot, se objevují jen drobné červenohnědé plošky z mírného krvácení pod nehtové ploténky. Tato ložiska bývají často symetricky uložená, většinou na palcích, ale není to pravidlem. O takovémto problému byste určitě věděli, jelikož je velmi bolestivý. Ovšem vyskytují se i stavy, kdy dochází ke krvácení do nehtového lůžka bez fyzického zavinění. Červené nebo hnědé čárky pod nehty, které jsou souběžné s nehtem, jsou způsobeny obvykle červeným krevním barvivem, které zhnědlo (jako u modřiny). Mohou se vyskytnout u některých srdečních onemocnění, jako je třeba infekční endokarditida, nebo pak při lupusu (jiná autoimunitní onemocnění). Tyto příčiny doprovázejí četné nemoci: bakteriální endokarditidu, mitrální stenózu, vaskulitidy, glomerulonefritidu.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moní.

Dobrý den, na svém malíčku a palci pozoruji již nějakou dobu toto zbarvení pruh. Lakuji si nehty tak jsem myslela, že je to zbarvení po lakovaní, ale vůbec to neodrůstá a přijde mi, že to zasahuje i do nehtového lůžka u malíčku viz foto. Děkují Za Vaši odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o drobné krvácení do struktury nehtu, a to ho zbarvuje do tmava. Příčina může být v mechanickém namáhání nebo ve vývoji nehtu vlivem věku. Zamyslete se, jestli boty, které používáte, nejsou příliš těsné. Nebo jestli třeba více nechodíte, než dříve. Odbornou pomoc můžete dostat v ordinaci kožního lékaře a nebo u ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Léčba zánětu nehtového lůžka

Pokud není ještě vytvořeno hnisavé ložisko, zánět se léčí konzervativně, tedy studenými obklady, klidem končetiny a případně antibiotiky. Pokud už je již vytvořeno hnisavé ložisko, je zvolena léčba chirurgická, která spočívá v otevření a vypuštění hnisavé dutiny, výplachu a drenáži k zajištění vyprazdňování případného dalšího tvořícího se obsahu. Provádí se téměř vždy v místním znecitlivění. Opakované převazy jsou nutností. Při agresivním zánětu, u osob s poruchou imunity nebo u nedostatečně léčených zánětů může dojít k rozšíření zánětlivého procesu na celý prst, na ostatní prsty, ruku či předloktí, nebo i do šlachových prostorů. Při těchto komplikacích je nutno provádět rozsáhlejší výkony s otevřením šlachových pochev a opakovanými výplachy. Antibiotika se v těchto případech podávají spíše nitrožilně a je nezbytná hospitalizace.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když máš podélně vroubkované nehty, tak ti nechybí žádný vitamín, ale je to věkem. Takto vroubkované nehty se začínají objevovat po třicítce a vroubkování se zvýrazňuje každým rokem navíc. Tady je článek o tom, co znamenají hrbolaté nehty: www.ceskenemoci.cz/c…

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Léčba zánětu nehtového lůžka

Následující opatření by mohla zlepšit zánět nehtového lůžka.

  • Udržujte ruce v suchu a teple.
  • Pokud se tvoří hnis, vypouštějte ho propíchnutím sterilní jehlou, i tou na šití.
  • Vyhněte se práci ve vlhkém prostředí nebo používejte nepromokavé rukavice.
  • Udržujte nehty v čistotě.
  • Prst po ušpinění důkladně umyjte vodou a mýdlem, opláchněte a pořádně osušte.
  • Používejte často zvláčňující krém na ruce nebo vazelínu.

Zánět nehtového lůžka se zpravidla vyléčí sám do 10 dnů. Někdy ale může být prospěšné použít na pomoc antibiotika.

Zánět nehtového lůžka 1. stupně (viditelný rozsah zánětu jen kolem okraje nehtu), se dá léčit Framykoinem. Antibiotická mast Framykojin je složená ze dvou impozantních látek, které velmi silně působí na záněty po drobných poranění kůže, jako je právě zánět nehtového lůžka.

Použití masti Framykoin

Framykoin mast mohou používat:

  • dospělý,
  • dospívající,
  • děti od novorozeneckého věku.

Framykoin se u všech skupin pacientů aplikuje 1 - 3krát denně na postižená místa. Pokud ze zaníceného místa vytéká výpotek, který zasychá a tvoří nad zánětem krusty, tak je třeba, před nanesením Framykoinu, tyto krusty odstranit.

Pokud hrozí riziko předčasného otření masti, může se ošetřené místo překrýt lehkým vzdušným obvazem nebo přelepit náplastí, aby Framykoin mohl působit.

Jestliže se do 7 dní nedostaví terapeutická odpověď na léčbu, v léčbě se dále nepokračuje. V takovém případě bude nutné vyšetření lékařem.

Léčba v délce 7 dní je na vyléčení zánětu nehtového lůžka optimální. Zároveň je dostatečná pro zmírnění rizika vypěstování rezistentních bakterií. Kratší léčbu nebo její přerušení bakterie mohou využít, aby se zmátořily, seznámily se s Framykoinem a vytvořili si na něj pro příští generace obranu. Takové bakterie již nikdy nebude možné vyléčit Framykoinem.

Mast Framykoin je k dostání pouze v lékárně a její výdej je vázán na recept, který ale může vystavit jakýkoliv lékař, třeba i po telefonu. Framykoin by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Na Framykoin se doplácí 30 Kč.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Koupele na zánět nehtového lůžka

Vyplatí se ruku s nemocným prstem koupat střídavě v horké a studené vodě. To zrychlí krevní oběh, který tak rychleji přivede nové protilátky pro boj se zánětem. Provádějte tak často a dlouho, jak vám to bude příjemné.

Ke koupeli budete potřebovat heřmánkový čaj bez příchuti a dva větší hrnce, aby se do nich vešla vaše ruka. Jeden z hrnců naplňte vodou tak byla celá vaše dlaň ponořena. Vodu přilévejte pomocí hrnečku a počítejte je.

Podle počtu nalitých hrnečků zjistíte kolik sáčků heřmánku budete potřebovat. Vodu uvařte a přidejte pytlíky s čajem. Nechte vyluhovat do té doby, než odvar z heřmánku nebude mít teplotu kolem 40 °C. Prostě než vás to nebude pálit.

Namočte ruku s nemocným prstem do heřmánku a střídavě zatínejte pěst, co vám bolest dovolí. Takto vydržte 3 minuty. Poté vytáhněte ruku z horkého heřmánku a hned ji strčte do druhého hrnce, který jste před tím bohatě napustili studenou vodou. Ve studené lázni rukou zase střídavě zatínejte pěst a vydržte opět 3 minuty. Potom znovu hned do teplé lázně a tak pořád dokola, dokud vás to bude bavit.

Koupel ukončete ve studené vodě. Ruku osušte a pokožku ošetřete regeneračním krémem.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Višněvského balzám účinky

Višněvského balzám nebo také někdy nazýván jako černá mast působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Višněvského balzám urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání a zhojení. Višněvského balzám podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a urychluje regeneraci tkáně. S těmito vlastnostmi se višňák výborně hodí na zanícené záděry kolem nehtů, na zánětlivé akné anebo také na zarudlé boláky na krku a to i pro děti. Višněvského balzám může být použitý i pro děti. Výborně se také višněvského balsám uplatní při léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu – červené fleky na kůži (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka (paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánět povrchních křečových žil (varikoflebitis), sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Prevence

Důležitá je správná péče o nehty a nehtové lůžko. Kůžička kolem nehtů bývá přesušená a má větší sklony se odlupovat a praskat. Prasklinky a záděry se pak mohou stát místem vstupu nepříjemné infekce.

Ženy, které trpí přesycháním kůže na rukou, by si měly zvyknout na pravidelné používání krémů po každém kontaktu pokožky rukou s vodou, po tubě nebo kelímku s krémem by měly sáhnout nejen před spaním.

Kůži rukou vadí střídání teplot, je tedy vhodné chodit do chladu a nepohody zásadně v rukavicích. Rukavice – pochopitelně pracovní – se naučme používat i na všechny hrubší domácí práce a činnosti na zahradě.

Vzhled kůže celého těla, tedy i rukou ovlivňuje zejména v zimě i nedostatek vitamínů, hlavně AE. Dbáme tedy na to, abychom v jídelníčku nevynechávali ovoce a zeleninu, můžeme doplnit i některý multiminerálový přípravek obsahující zinek, hořčík, selen a karoten.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Důvod odchlípnutí nehtu od ploténky

Důvodů pro odchlípnutí nehtu od ploténky může být několik. Patří sem již zmíněné plísňové onemocnění nehtů, ale i další:

Paronychium je výraz pro zánět nehtového lůžka a jeho okolí. Může probíhat jak akutně, tak chronicky. Obvykle je způsoben bakteriální či plísňovou infekcí. Projevuje se bolestí, otokem, zarudnutím a trofickými změnami okolí nehtu. Rizikovými faktory jsou poruchy prokrvení periferie (častěji u žen), chronické dráždění či drobné trauma. Podobné onemocnění je panaricium – hnisavý zánět měkkých tkání prstu.

Léčba

Chirurgické řešení (fenestrace nehtu nad ložiskem, snesení nehtu ve svodné anestezii, odstranění nekrózy), užití antiseptik, antibiotik, koupele prstu v heřmánku či řapíku, sterilní krytí a obvazy.

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění paronychium.

Glomus tumor je bolestivý nezhoubný tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna, vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu. Buňky glomus tumoru vznikají z přeměněných buněk hladké svaloviny takzvaného Sucquet-Hoyerova kanálu, což je jakási arteriovenózní anastomóza na konečcích prstů s termoregulační funkcí. Histologicky se odlišují tři typy glomus tumorů: glomangiom (nejčastější), solidní glomus tumor a glomangiomyom. Pro jejich odlišení je nutná biopsie. Definitivní diagnózu potvrdí magnetická rezonance (MRI).

Vyřešit tento problém lze v lokální anestezii, kdy se snese část nehtu, odstraní nádor a po čase nehet opět zaroste.

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění glomus tumor.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Úrazy, které mohou vést k odlupování nehtu

Tříska pod nehtem: Cizí tělísko (nejčastěji tříska nebo částečka olupujícího se laku) se může dostat pod nehet, kde pevně uvízne. Takové poranění je v okamžiku úrazu velmi bolestivé, bolest však po chvíli ustoupí. Rána většinou nekrvácí, proto bývá léčení zanedbáváno. S třískou se však pod nehet dostávají mikroorganismy.

Možnosti dalšího vývoje neošetřeného úrazu podle reakce organismu na cizí tělísko:

  • Tříska odrůstá spolu s nehtem a postupně se jí organismus zbaví. Infekce nemusí vůbec vzniknout.
  • Tříska zůstává (pevně lpí) v nehtovém lůžku, nad ní odrůstá nehet. Teprve po delší době dochází k postupnému uvolňování třísky a rozvoji zánětlivé reakce (s odstupem týdnů).
  • Nehtové lůžko se bezprostředně (do 3 dnů) zanítí a hnis vytéká původní rankou zpod nehtu.
  • Nehtové lůžko se bezprostředně (do 3 dnů) zanítí a hnis se pod nehtem hromadí. Nehet je hnisem odtlačován a postupně se celý odloučí. V tomto případě nastává největší bolest druhý den po úrazu. Je velká pravděpodobnost, že se prst zhojí, ale nově narůstající nehet bude zdeformovaný nebo jinak neplnohodnotný.
  • Pacient je ohrožen rozvojem tetanu a v souvislosti s vývojem zánětu trpí bolestí. Vyhledání lékařského ošetření je nejvhodnější následující pracovní den dopoledne. V případě trvající bolesti ihned.

Léčba

Lékař prst znecitliví (místním umrtvením) a tělísko odstraní – většinou je třeba snést nehet (laicky strhnout nehet). Snesení nehtu po znecitlivění prstu nebolí. Pak je nehtové lůžko ošetřeno a pacient je přeočkován (nebo je mu zkontrolováno očkování) proti tetanu. Po odborném odstranění nehtu vyroste nový plnohodnotný (nezdeformovaný) nehet. Snesení nehtu po znecitlivění prstu je skutečně nebolestivý zákrok. Pacient, který se o zákroku dozví až dodatečně (po zakrytí prstu obvazem), nechce této informaci ani uvěřit, protože stržení nehtu vůbec nevnímal.

Odchlípnutí nehtu: K odchlípnutí (odtržení) části nehtu může dojít působením přímého násilí na nehet ve směru od nehtového lůžka. Nedojde-li ke znečištění (kontaminaci) nehtového lůžka, bolest po zklidnění pomine. V takovém případě je možné nechat nehtové lůžko samovolně zhojit a odrůstající nehet pouze odstřihovat.

Lékařské ošetření je dobré vyhledat jen v případě trvající bolesti a zarudnutí prstu (které jsou známkami zánětu).

Uhození do nehtu bez poranění nehtového lůžka: Běžné uhození do nehtu (nejčastěji kladivem) je prosté odloučení nehtu od (jinak nepoškozeného) lůžka. To může vést ke vzniku krevního výronu pod nehtem (modřina). Krev je pod nehtem viditelná a působí přetlak – celý poslední článek prstu bolí a škube v něm. Rána navenek nekrvácí. Od bolesti částečně uleví zvednutí poraněné končetiny do výšky nad úroveň těla a ledování. Sníží se tím tlak a prokrvení bolestivého místa. Bolest však může narůstat v souvislosti s eventuálním rozvojem zánětu.

Pro urychlení léčení a odstranění bolesti lékař zcela bezbolestně provrtá nehtem drobný otvor (fenestrace nehtu). Otvorem vyteče nahromaděná krev a potíže ihned ustoupí. Zánět se nerozvine. Po vyprázdnění nebo vstřebání krve nehet odpadne nebo postupně odroste a vyroste nový.

Uhození do nehtu s poraněním nehtového lůžka: Poranění prstu těžkým břemenem s částečným uvolněním nehtu (luxace nehtu) krvácí a bolí. Takto poraněný pacient většinou hned po úrazu pro bolest vyhledá lékařské ošetření. Poškození nehtového lůžka však není vidět. Nehet zůstává celistvý a pevně lpí na jedné z částí poškozeného nehtového lůžka.

Lékař ránu znecitliví, nehet bezbolestně odstraní a lůžko patřičně ošetří. Často bývá poraněna i kost pod nehtem. Většinou se láme nehtová drsnatina (část kosti posledního článku prstu).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP