Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AURIZMUS JAK VZNIKNE

OBSAH

Pasta z jedlé sody

Pokud si nemůžete během dne dávat na podrážděnou pokožku studené obklady nebo se koupat v lázni z ovesných vloček, nabízíme vám další variantu – použít jedlou sodu. Jak na to? Smícháte 1 polévkovou lžíci jedlé sody s několika kapkami vody, až vznikne hustá pasta. Pastu z jedlé sody pak rozetřete na postižené místo a necháte ji zaschnout, za chvíli zjistíte, že se už nemusíte škrábat, protože svědění ustupuje a kůže se zklidňuje.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍCHANÍM PRAŠKOVÉ SÍRY S VODOU VZNIKÁ SMĚS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Babuš.

Co vznikne když smíchám praškovou síru s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se smíchá prášková síra s vodou za normální teploty tak vznikne obyčejná suspenze, protože síra při pokojové teplotě je tzv. alfa síra kosočtverečná (ortorombická) a ta je nerozpustná ve vodě. Když se ale tato suspenze zahřeje na 500 °C tak vznikne sulfan H2S a oxid siřičitý SO2, oboje jsou jedovaté látky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smíchaním praškové síry s vodou vzniká směs

Léčba solární dermatitidy

Solární ekzém nebo přesněji solární dermatitida, pokud je tedy ta vaše diagnóza správná, tak se nejspíš bude jednat o vyrážku, která vznikne vždy po oslunění. Dá se samozřejmě léčit nebo alespoň ovlivnit její průběh. Doporučujeme v každém případě používat co nejvyšší ochranné faktory, opalovací krémy s co nejvyšším číslem SPF. Nevystavovat se na dlouhou dobu prvnímu slunci, ale spíše postupně si kůži nechat přivyknout na sluneční záření. V tomto přivykání si na slunce mohou pomoci i kožní lékaři, kteří za pomocí umělých zdrojů UV záření, tak zvaného horského slunce, mohou omezit výskyt solární dermatitidy. Je skutečně vhodné se s kožním lékařem o tento zvrat s touto kožní chorobou takto pokusit.

Zdroj: Solární ekzém

Jíška do guláše

Do guláše používáme jíšku tmavou. Na pánvi necháme rozpálit olej, poté do něj přidáme hladkou mouku a za stálého míchání nám vznikne jíška. Necháme smažit tak dlouho, dokud nebude mít jíška tmavou barvu. Guláš lze zahustit také rozdrobeným chlebem.

Zdroj: Jíška

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VZNIKAJÍ VŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mary.

Zdravím, nikde jsem se nedočetla jak ta veš vznikne, chápu jak se přenáší a i vše co tu bylo napsaného. Ale odkud se v těch vlasech berou? Kde a jak vznikají? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Znáte přísloví, drží se vás jak veš? Jeho podstata odpovídá na vaší otázku. Veš má vždy někde nějakého hostitele, od kterého se nakazí jiní lidé. Veš vymizí až společně s člověkem. Její extrémní nakažlivost ji zajistí přežití.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vznikají vši

Co je to parodontální chobot

Parodontální chobot je v podstatě jakási kapsa, která vznikne mezi povrchem zubu a dásní. Je různě hluboká a lokalizovaná na různých místech kolem zubu. Pomocí speciálních kalibrovaných sond je možné změřit její hloubku a obecně platí, že čím je tato kapsa hlubší, tím je poškození tkání závažnější. V okamžiku, kdy vznikne parodontální chobot, se už nemluví o zánětu dásní, ale o zánětu závěsného aparátu zubu, tedy o parodontitidě.

Parodontální choboty neboli kapsy se dělí na pravé a nepravé. Nepravé vznikají zbytněním marginální dásně, aniž je rozrušena alveolární kost. Pravé choboty jsou vždy spojeny s destrukcí (resorpcí) alveolární (čelistní) kosti. Rozlišení je možné pomocí rentgenu.

Zdroj: Parodontální chobot

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva oltova.

dobry den . zjistili me lekari polyneuropatii jak se tato nemoc leci a z ceho vznikne dekuji za odpoved oltova eva

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Plastická chirurgie na odstranění jizev

Plastická chirurgie na odstranění jizev má oproti různým neinvazivním metodám osvědčené trvalé výsledky. Provádí se ambulantně, v lokální anestézii a trvá přibližně 1 hodinu. Jizvy staršího data se řeší pomocí dvoudobé plastické operace s užitím expandéru. Dvoudobý zákrok zahrnuje dvě fáze. Při první se zavede do blízkosti jizvy expandér – prázdný silikonový balonek. Tento balonek se postupně naplňuje fyziologickým roztokem, čímž dochází k jeho zvětšování a roztahování zdravé kůže v okolí jizvy. Za několik týdnů takto vznikne nadbytek okolní tkáně. Poté se přistupuje k druhé fázi zákroku, při níž se využije přebytek kůže k zakrytí nežádoucí jizvy. Po chirurgickém odstranění jizev vznikne nové spojení, které je nenápadné, čisté a bez vystouplých okrajů.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi CHEMICKÉ PŘÍPRAVKY PRO VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Zdravíčko,
existují postřiky (chemikálie / EKO), které jsou kombinované pro více chorob najednou? Např. pro peronosporu a zároveň pro padalí ... nebo musím ošetřovat proti každému zvlášť?
Pokud musím ošetřovat zvlášť, jaké nechat prodlevy mezi jednotlivými postřiky?
Dík za odp., Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Pro ošetření více chorob můžete smíchat různé přípravky do jednoho postřiku. Smícháním vznikne takzvaná jícha, která se pak aplikuje na rostliny. O tom, jaké postřiky na co použít, se dodočtete v kalendáři pro vinaře, kde je pro každý měsíc popsáno jak postupovat. Zde najdete kalendář pro vinaře: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Chemické přípravky pro vinnou révu

Jíška z oleje

Jíška z oleje se připraví tak, že na pánvi necháme rozpálit olej, poté do něj přidáme hladkou mouku a za stálého míchání nám vznikne jíška. Necháme smažit tak dlouho, jakou budeme potřebovat barvu jíšky. Pokud budeme chtít světlou jíšku, necháme jen zpěnit a stáhneme z plotny. Pokud tmavou, pražíme chvilku déle.

Zdroj: Jíška

Poradna

V naší poradně s názvem 2-3 MM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Zhruba před rokem měl muj tatínek diabetickou nohu , kdy se mu na patě udělala otevřená rána, noha mu hnisala a umřel letos v lednu. Pa k dubnu mně kámen rozedral kuži pod palcem, kdy vznikla 2 cm dírka, a chodil jsem na převaz 2x týdně po dobu 3 měsícu.. a ted si až moc hlídam nohy, a včera jsem zjistil, že se mně na obou nohách dělají pod každým palcem také malé ránky a kuže praská jen tak 2 - 3mm ránky ( jen jako by se kuže spíše přetrhla ) nebolí to, muže to být tím, že trávím až 4 hodiny v bazénu denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Prasklinky kůže v ohbí prstů na nohou nebudou asi přímo kvůli pobytu v bazénu, ale mohou vznikat díky zapářce, která vznikne, když si na rozmočené nohy nasadíte obuv. Zkuste to mazat mastí Clotrimazol. Pozor, i tyto ranky můžou přejít v diabetickou nohu, pokud tedy jako Váš otec máte cukrovku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 2-3 mm

Rybízová bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 balení prášku do pečiva, 2 vejce, rybíz

Postup: Všechny ingredience smícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme ovocem a dáme péct. Před podáváním pocukrujeme a lehce zakápneme čokoládovou polevou, vznikne nám neodolatelná delikatesa.

Zdroj: Rybízová bublanina

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Jo jo,jen u lekare,,ale to by clovek nesmel mit jen duchod, u zubaru se za slepeni nahrady nedoplati. Proto je to taaaak hrozne slozity si nahradu slepit sam. Ani lepidlo lidem neprodaji,aby panum zubarum neubyly prachy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Prasklá zubní náhrada se nelepí, ale svařuje. Jedna strana zlomu se nahřeje, nanese tenká vrstva nového materiálu a pak se nahřeje ta druhá a vše se zatepla spojí. Jedině tak vznikne spoj, který bude homogenní a odolá jako by to prasklé nebylo. Žádné lepidlo tohle nedokáže a dříve nebo později se lepená protéza zase zlomí ve stejném místě.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Koláč prošívaná deka

Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.

Zdroj: Koláč prošívaná deka

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLA PĚNA V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré dopoledne přeji mám na vás otázku ...... mám bílou pěnu v moči .... jaká má být hodnota kyseliny močové .Jakým zpusobem ji mužu stahnou na přijatelnou hodnotu .....abych ledviknu nezatěžuval... Děkuji za vaši odpověd Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč si myslíte, že máte zvýšenou hladinu kyseliny močové? Bílá pěna při močení je zcela normální, když po chvilce opadne. Je normální, že se kyselina močová vylučuje močí. Naopak, kdyby se močí nevylučovala a zůstávala v těle, tak vznikne onemocnění zvané dna. Pokud máte pochybnosti o svém zdraví na základě náhlé změny při močení, tak doporučuji navštívit urologii, kde Vám moč komplexně vyšetří a zjistí případné onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči

Co je to hnis

Hnis vzniká tehdy, když se bakterie dostane do tkání a orgánů lidského těla a tam vznikne hnisavý zánět. Hnis je páchnoucí zkalená tekutina, která obsahuje mrtvé i živé bakterie, bílé krvinky, odumřelé zbytky tkání a podobně. Není-li organismus schopný se s infekcí rychle vypořádat, vznikne v napadeném místě těla prostor vyplněný hnisem, takzvaný absces. Absces na jednu stranu poukazuje na neschopnost imunitního systému organismu infekci zničit, na druhou stranu však dává tušit, že tělo dokáže zánět alespoň ohraničit. Hnisavý proces může proběhnout prakticky kdekoliv v těle (v podkoží, ve svalech, v játrech, v plicích, v ledvinách, v mozku...). Hnisání těsně pod kůží se projevuje jako boule (kůže nad ní je zarudlá a teplá), hnisání hluboce uložené vidět není. Hnisavý proces jako takový je bolestivý a často ho doprovázejí i vysoké teploty a další nepříjemnosti.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem LZE UZIVAT CHLORELLU TRVALE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Mazancová.

Dobrý den chtěla bych vědět zda mohu chlorellu užívat trvale děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U lidí ve věku do 40 let se Chlorella dá užívat trvale v dávkách stanovených výrobcem. U starších lidí je zde nebezpečí, že Chlorella může v rámci očisty organizmu uvolnit zvápenatělé či zkornatělé kousky z cév. Tím vznikne tak zvaný tromb a ten pak putuje krevním řečištěm a může někde ucpat úzkou cévku a zastavit v tom místě průtok krve. To pak vede k náhlé mozkové příhodě IKT (mrtvice) a nebo k infarktu myokardu. Proto u starších lidí je vhodné Chlorellu užívat v cyklech, při kterých je nutná zvýšená opatrnost a vnímavost na příznaky infarktu nebo mrtvice.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Lze uzivat chlorellu trvale

Výroba cukrového mýdla

Do misky nasypte hnědý cukr, přilijte trochu mandlového oleje a směs pomocí ručního mixéru promíchejte. Díky důkladnému mixování cukru vznikne luxusně našlehaný krém.

Přidejte tekuté tělové mýdlo DOVE, oves a zbytek mandlového oleje do misky se směsí a pomocí ručního mixéru opět vše zamíchejte. Přísady důkladně míchejte do té doby, než opět vznikne vláčný krém.

Přelijte směs s cukrovým mýdlem do plastové nádoby pomocí gumové stěrky. Plastová nádoba by měla mít bezpečné víko, které udrží cukrové mýdlo čerstvé a zamezí jeho znečištění.

Vezměte malé množství cukrového mýdla a použijte jej při koupeli. Opláchněte se, namydlete a následně třete kůži pomocí tohoto peelingu, poté zůstaňte v lázni, nebo se jen osprchujte.

Cukrové mýdlo uložte do chladničky. Cukrové mýdlo můžete uchovat až po dobu dvou týdnů. Po uplynutí této doby nevyužitou směs vyhoďte a vyrobte si novou.

Zdroj: Cukrové mýdlo

Poradna

V naší poradně s názvem RADA NA MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně si namoč vlasy pod tekoucí vodou nejlépe pomocí sprchy. Pak si dej do dlaně šampon, který rozetři do vlasů. Až vznikne pěna, tak postupně konečky prstů promasíruj celou pokožku hlavy. Máš li dlouhé vlasy, tak je ještě po celé jejich délce protahuj skrz přivřenou dlaň od hlavy ke konečkům. Až tě to přestane bavit, tak vlasy dobře spláchni, zas nejlépe pomocí sprchy. Vlasy po chvíli sprchování přestanou klouzat a to znamená, že všechen šampon je pryč. Vlasy nech okapat a jemně je vysuš ručníkem. Vlhké vlasy nechej doschnout volně na vzduchu. Jestli chceš mít vlasy jemné a lesklé, tak do nich rozetři trochu kokosového oleje.

Zdroj: diskuze Rada na myti vlasu

Rybízová bublanina s tvarohem

Ingredience: 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru krystal, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrst rybízu; pokud dáte 1,5 nebo dvojitou dávku těsta na plech, bublanina je pak vyšší

Ingredience na tvarohovou náplň: 1 tvaroh, 1 vejce, cukr moučka

Postup: Těsto umícháme a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe osušeným rybízem. Samozřejmě lze použít i jiný druh ovoce. Mezi ovoce sázíme lžící tvarohovou náplň. Poté vložíme do předehřáté trouby. Po upečení vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Zdroj: Rybízová bublanina

Peeling na nohy před holením

Pokud máte na nohou zarostlé chloupky a suchou pokožku, udělejte si před depilací peeling. Pak použijte gel na holení nebo nějaký hydratační sprchový gel. Po každém holení navíc preventivně namažte gel proti zarůstání chloupků.

Recept na peeling na nohy před holením: Budete potřebovat 1,5 lžíce kokosového oleje, hrst soli, strouhaný kokos a chia semínka. Kokosový olej rozmíchejte se solí, přidejte kokos a semínka, až vznikne požadovaná konzistence, aplikujte směs na nohy. Tento peeling stačí setřít ručníkem, nicméně pokud chcete, můžete jej i opláchnout.

Zdroj: Peeling na nohy

Výchovný řez švestek

Hned po vysazení je nutný výchovný řez, který dá základ správnému tvaru koruny. Měl by se provádět pravidelně a důkladně. V průběhu prvního roku se kmen zkracuje přibližně na metr. Ideálním časem pro tento zásah je jaro. Příští rok je nutné ve stejnou dobu pokračovat. Vyberou se pouze tři nebo čtyři větve, ty se zkrátí o půlku, ostatní můžou více, vznikne z nich v budoucnu koruna. Později se jen provádějí řezy, jimiž se koriguje tvar, a to také na jaře. Nejčastěji se doporučuje pyramidálně dutá koruna, u níž chybí střední výhon. Zároveň se odstraní všechny větve, které překážejí těm hlavním.

Zdroj: Řez švestek

Hrníčkový recept

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1,5 hrnku oleje, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce podle vlastní chuti (přibližně 3–4 hrnky), olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, pekáč o velikosti 35 x 30 cm

Postup: Vejce s cukrem vyšleháme ve větší míse ručním šlehačem do husté světlé pěny. Přidáme mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašleháme. Těsto nalijeme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Drobné ovoce, případně ovoce nakrájené na menší kousky, rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu. Množství se nebojte. Těsto hodně vystoupne a ovoce se v bublanině ztratí. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova. Pokud použijete rybíz, tak vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Zdroj: Rybízová bublanina

Zábal z léčivé hlíny proti celulitidě

K boji s celulitidou je také účinný zábal z hlíny, který by se měl dělat 2 až 3 krát týdně po dobu 4 týdnů. Můžete použít i předem namíchaný léčivý sypký jíl, například zelený jíl. Prášek s léčivým jílem je možné zakoupit v lékárně nebo drogerii. Smíchejte léčivou hlínu s vodou, heřmánkovým čajem nebo octem. Vznikne vám pasta, která by neměla být příliš řídká, aby vám zůstala na těle. Pastu nanesete na tělo a zabalíte danou část těla do fólie. Nechte pastu 20 až 30 minut působit. Následně ji umyjte. Jako alternativní koupel z léčivé hlíny si můžete vytvořit taky doma. Budete potřebovat asi 10 lžic jílu, který dáte do vany, kde se vykoupete. Ve vodě byste měli zůstat po dobu 20 minut a následně se dobře opláchnout a poté odpočívat dalších 30 minut.

Zdroj: Přírodní zábaly proti celulitidě

Výroba vlastního leporela

Základ leporela můžete koupit již hotový nebo si jej můžete vyrobit sami dle své fantazie (fotodárky).

Postup

Nejprve si z pevného kartonu vyřežte potřebný rozměr stránek, například 18,5 x 22,5 cm. Karton natřete bílou barvou (můžete použít Balakryl). Středy stránek moc nenatírejte, ty budou zakryty fotografiemi.

Stránky k sobě přilepte papírovým proužkem. Nejprve proužek v půlce přehněte, natřete lepidlem a nalepte z jedné i druhé strany.

Obrázky 13 x 18 cm podlepte oboustrannou lepenkou a následně přilepte na hotové leporelo.

Na úvodní stránku je vhodné použít menší formát obrázku, cca 9 x 13 cm, aby bylo možné přilepit i nápis. Nápis můžete vytvořit vyřezáním pomocí řezacího plotru do vinylové samolepicí fólie. Pokud tuto možnost nemáte, jednoduše nápis namalujte barvou či napište.

Tip

Obrázky můžete pro větší trvanlivost zalaminovat.

Tento postup lze použít i na výrobu leporela s fotografiemi a vznikne tak originální dárek.

Zdroj: Návod na výrobu leporela


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP