Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT ZEVNÍHO ZVUKOVODU

OBSAH

Hlavní příčiny pálení uší

Zánět středního ucha

Pálení v uchu je často přičítáno zánětu středního ucha (otitis media) s výpotkem, při němž se Eustachova trubice středního ucha zablokuje s tekutinou z výpotku. Eustachova trubice propojuje ucho ke krku a umožňuje odtok tekutiny ze středního ucha. Pokud tato tekutina neodtéká a hromadí se, tak může nastat právě zánět středního ucha způsobený infekcí bakteriemi nebo viry, a to způsobuje velice silnou bolest a otok ucha a pocit pálení uší. Nejčastějšími původci infekce zánětu středního ucha jsou Steptococcus pneumoniae, Moraxela catarhalis, Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus a Staphylococcus pyogenes.

Zánět zvukovodu

Dalším zdrojem pálení je zánět zvukovodu (otitis externa), běžně známý jako ucho plavce. Tato přezdívka zánětu zvukovodu, vyplývá právě z častých zánětů z vody, která se při plavání dostane do vnějšího zvukovodu. Zánět zevního zvukovodu je obvykle doprovázen právě pálením uší, jejich otoky a také svěděním ucha. Zbytek vody v uchu vytváří teplé a vlhké prostředí, které podporuje růst bakterií Pseudomonas. Další příčiny, které mohou způsobit zánět zevního zvukovodu, jsou infekce kosti na spodině lebeční, také cizí objekty v uchu, podráždění povrchu ucha od svědění nebo podráždění od čištění ucha. Zánět zevního zvukovodu můžou dále také způsobit různé alergie na kov v náušnicích nebo různé kožní choroby, jako je ekzém kolem ucha.

Další příčiny pálení uší

Pálící zarudnutí kolem vnějšího ucha a kůže kolem ucha mohou být náznaky vážné infekce, a v této situaci by se měl tento stav konzultovat s praktickým lékařem nebo lékařem ORL. Taktéž pokud narazíte na bolestivost kosti za uchem, spolu s bolestí a otokem ucha, tak by mohlo jít o infekci výběžku bradavkového (procesus mastoideus), (infekce bradavkového kosti) nebo to může být i infekce uzliny.
 

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA PO POUZITI SLUCHATEK MP3, SILNÝ OTOK,NEPRUCHODNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel René Klimeš.

Na dovolené u moře .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností máte zánět zevního zvukovodu. Nejrychlejší a také nejbezpečnější způsob léčby je roztok s antibiotiky. Zkuste zajít do tamní lékárny a požádejte lékárníka o pomoc. Ptejte se na směs - roztok těchto dvou účinných látek: gentamicinum 3 mg/ml a dexamethasoni natrii phosphas 1 mg/ml. Pak to užívejte 3 krát denně tři kapky do bolavého ucha. Při kapání vytáhněte ucho za lalůček, aby se roztok dostal co nejhlouběji do zvukovodu. Když se vám nepodaří sehnat antibiotika, tak si kupte APO-Ibuprofen 400 mg a užívejte jednu tabletu po 5 hodinách. To pomůže zmírnit bolest a zastaví to rozvoj zánětu. Po návratu do ČR si nechte ucho zkontrolovat na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest ucha po pouziti sluchatek mp3, silný otok,nepruchodnost

Domácí léčba zánětů ucha

  • Úplně nejlepší první pomoc při pálení v uších z důvodů zánětu zevního zvukovodu je aplikovat do zvukovodu višněvského balzám s dehtem. Tence namotanou vatičku na špejli namočíme do dehtového višněvského balzámu a pak ji zasuneme  co nejhlouběji do zvukovodu a stáhneme ze špejle. Necháme ji v uchu působit několik hodin a pak to zopakujeme s čerstvým balzámem.
  • Na zánět zevního zvukovodu také pomáhá česnek, když se malý úzký kousek oloupaného česneku zabalí jemně do vaty nebo do papírového kapesníčku a vloží se do zvukovodu. Výpary z česneku pak usmrtí přemnožené mikroby a zabrání se tak rozvoji zánětu a jeho rychlému zhojení.
  • Proti bolesti ucha pomáhá také černý bez. Čaj připravený z květů černého bezu se pije v průběhu celého dne a také se formou obkladů přikládá na bolavé ucho.
  • Také obklad s nastrouhaným bramborem dokáže trochu pomoci od bolesti při zánětu středního ucha, či při zánětu zevního zvukovodu.
  • Jako podpůrná léčba funguje i žvýkání žvýkaček, ve kterých je obsažen Xylitol, který funguje jako lehké antibiotikum a zabíjí bakterie. Optimální množství je 5 žvýkaček denně, protože při větším množxtví Xylitol způsobuje průjem.
  • Proti bolesti a zároveň i na léčbu zánětu velmi dobře poslouží volně prodejný lék Apo-ibuprofen, který se užívá ráno a večer jedna 400 mg tableta.
  • Z lékárny výborně a vemi rychle zabírají na zánět zevního zvukovodu kapky Garasone, které jsou ale jen na lékařský předpis, protože jde o účinnou kombinaci antibiotik a kortikoidů.

Léčba zánětu středního ucha

Nejlepší variantou v této léčbě je zahájení léčby antibiotiky, k tomu je ovšem třeba navštívit lékaře. Svépomocí můžeme léčbu zánětu středního ucha zahájit pomocí zinku, zázvorového čaje, česneku, selenu, jitrocele, mateřídoušky, špetkou chilli a vitamínu C. Pokud je infekce při zánětu středního ucha hnisavá, tak se do ucha nesmí nic kapat, ani léčivé kapky z česnekové šťávy, protože hrozí prasknutí bubínku.

Domácí léčba zánětu středního ucha:

  • Zinek - během prvních tří dnů se zinek užívá v dávce 10 mg každé 3 hodiny. Od čtvrtého dne se dávka sníží na 50 mg denně a od sedmého dne se užívá již jen 30 mg zinku denně. Zinek se nesmí užívat společně s citrusy, protože jejich šťáva ničí účinky zinku. Nejlepším druhem zinku při těchto vysokých dávkách je pikolinát zinku nebo glukanát zinku.
  • Česnek - při bolestivých příznacích se  třikrát denně užívají najemno roztrouhané dva stroužky česneku, které se zapijí sklenicí vody. Po odeznění bolestí se česnek užívá ještě dva dny. Česnek se nesmí užívat na lačný žaludek, vždy jen po jídle.
  • Zázvorový čaj - pijí se 3 šálky denně. Zázvorový čaj se připraví ze dvou lžic nastrouhaného čerstvého zázvoru, který se přelije horkou vodou a nechá se 8 minut louhovat. Po vypití se zbylý zázvor na dně také sní.
  • Selen - prvních šest dní se užívá 150 μg denně, po šesti dnech se užívá ještě týden dávka 100 μg denně.
  • Vitamín C - 300 mg se užívá třikrát denně.
  • Jitrocelové pastilky s mateřídouškou bez cukru se užívají každé 3 hodiny.
  • Chilli - jednou nebo i dvakrát denně si do jídla přidejte špetku chilli, které zvyšuje prokrvení a hojení sliznic.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLEJ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den chtěl bych se zeptat na pár otázek čistil sem si uši a najednou v levém uchu jao kdyby někdo vypnul zvuk přestal sem na něj slyšet ale po pár hodinách to bylo lepší a zkoušel sem jestli na něj slyším slyším ale je to jako kdybych měl něco v uchu jako kdyby nějakej špunt a taky když polikám tam jako kdyby tam měl píchavej tlak a taky mě furt v uchu píská jak už teda uvádíte může to být teda prsklej bubínek nebo je možný že to mám jenom poraněné a jestli jo šlo by to vyléčit peroxidem? nebo zahojí se to samo? mám strach z dokout takže se bojím k doktorovi a kdybych tam musel mohlo by to být bolestivé? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle Tomáši vypadá na usazený starý maz, který se vám nahromadil ve zvukovodu a čištěním jste ho upěchoval směrem k bubínku. Maz tam teď začíná způsobovat lokální zánět zevního zvukovodu. Tahle situace se sama nevyléčí. Nejrychlejší způsob, jak se toho zbavit je navštívit lékaře na ušním ( oddělení ORL), který provede výplach a uvolní maz - špunt z ucha ven. Nebolí to ani to není nijak zvlášť nepříjemné. Kdybyste nechtěl k lékaři, tak se můžete pokusit uvolnit ušní maz sám a to výplachem ucha peroxidem vodíku. Kápněte si několik kapek kysličníku do ucha, nechte to zatéct co nejhlouběji do zvukovodu a pozorujte šumění. Dokud šumí tak rozpouští a až přestane, tak ho nechte vytéct z ucha ven. Toto dělejte několikrát za den, až se vám špunt rozpustí a zlepší se sluch. Kdyby vás ucho začalo bolet, tak si ho vytřete vatičkou bohatě namočenou ve višněvského balzámu. Taky aplikujte 3 až 4 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklej bubínek

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

prosím o sdělení zda se ještě vyrábí triamcinolon tinktura. Protože můj obvodní lékař ho již delší dobu nemá. Bylo mně řečeno , že se asi nevyrábí .Je to lék který mi jako jediný pomáhá . Nevím čím bych ho měla nahradit. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Triamcinolon k zevnímu použití je dlouhodobě k dostání jen jako mast nebo jako emulze. Tinktuře se nejvíce blíží kožní emulze, což je hustá bělavá emulze, příjemné vůně, mísitelná s vodou. Používá se na akutní i vysoce svědivé alergické záněty kůže neinfekčního původu, pokud nejsou ve stádiu mokvání nebo tvorby krust. Dále se používá na akutní fáze některých druhů ekzémů, dermatitidy, zánětlivé kožní projevy ve vlasaté části hlavy nebo na ochlupených místech těla. Emulze triamcinolonu taktéž pomáhá na zánět zevního zvukovodu při neporušeném ušním bubínku. Kožní emulze triamcinolon je běžně k dostání v lékárně na lékařský předpis a je bez doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon

Rizika výplachu uší

Nevystavujte se výplachům uší, ať už doma nebo v ordinaci lékaře, pokud máte infekci ve zvukovodu. Ačkoliv je tato procedura relativně bezpečná, mohla by vás vystavit problémům, jako jsou:

  • Perforovaný ušní bubínek.
    Výplach ucha bude někdy tlačit na maz, takže bude více zhutněný. To ztíží jeho odstranění při tlaku na bubínek. Zvýšený tlak může perforovat bubínek nebo způsobit jeho prasknutí.
  • Ušní infekce.
    Jednou z běžných infekcí uší je otitis externa. Zánět může být způsoben infekcí a může být bolestivý. Zánět středního ucha je další potenciální komplikací postihující střední ucho. Ušní infekce jsou běžné důsledky výplachů uší.
  • Vertigo.
    Toto je dočasný stav. Jde o pocit, že se místnost kolem vás točí.
  • Hluchota.
    Může být trvalá nebo dočasná.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronchitida.

Prosím má někdo stejné trapení jako já?Nic jsem tady nenašla.SVĚDÍ MĚ UŠI.Ale nemám žádný maz a často trpim na zánět zvukovodu.Kdo to zažil tak ví o čem mluvím.Děkuji za vaše zkušenosti nebo rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Zdroj: diskuze Uši

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan návrat.

Bolest v ušním zvukovodu. Navštívil jsem pohotovost . Užíval jsem Infalin Duo. Pak jsem, protože se to nemírnilo, použil podle " Babských rad " cibuli, také nepomohlo, bolelo víc. Lékař z ORL ambulance mne pozval na kontrolu až na 11.4. Nevím si rady.

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Uher v uchu

Uhráky neboli uhry mají snad všichni teenageři a zásluhou „vymačkávání“ se akné dále rozšiřuje a může tak „zavítat“ i do ucha. Tento stav je často nepříjemný a při špatné hygieně může vyústit v bolestivé komplikace ve zvukovodu.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte na své svědivé ucho léčivý roztok přírodních olejů a dezinfekčních silic s názvem Otic Solution. Kdyby to nepomohlo, tak vyzkoušejte výplachy zvukovodu peroxidem vodíku a nebo ještě osvědčený višněvského balzám, kterým si ucho vytřete dvakrát denně. Všechny zde uvedené postupy působí protizánětlivě a jsou volně prodejné v lékárně. Zánět v uchu se normálně vyléčí do 7 dnů, tak k tomu přizpůsobte svá očekávání a nehodnoťte to hned po druhém dni léčby. Do ucha nevkládejte žádná sluchátka a chraňte si ho před natáčením vody, třeba při sprchování. Kdyby ani toto nezabíralo, tak změňte svého lékaře a navštivte jiné oddělení ORL. Držím vám palce, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den,svědění v uších je moje noční můra.Protože nejvíc to snad svědí v noci!
Použil už jsem veškeré možné vodičky a návody,stejně to působí jen krátkodobě,Někdy to svědí tak moc,že se přestávám kontrolovat,a v uchu se "podrbu" prstem.Zásadně nedoporučuji,už týden mám zánět zvukovodu a nepředstavitelné bolesti.Čtyři dny beru silná antibiotika a ještě nezabraly,polykám Brufen jak lentilky,protože jen tak přežiju,abych se nezbláznil!!!Doufám,že se přijde na důvod mého svědění,navštívím alergologa,snad na něco přijde.Pokud máte stímto zkušenosti a znáte účinnou léčbu,napište mi ,prosím!!
Ještě jednou opakuji,prsty se v uchu nedrbejte!!!
Stanislav 65roků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobrý večer,mám uplne stejný problém.Za poslední rok již po 3.Chci se Vás zeptej,zda jste zjistil příčinu.Pomohl Vám alergolog? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Zánět okostice zubu – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zánět okostice zubu.

Zdroj: Zánět okostice

Jak vypadá zánět spojivek

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi ODSTRANENI OBOU ZVUKOVODU U KOCICKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tana.

Dobry veterinary. Mohu se optat? Kocicka me dcerky make odstraneny oba zvukovody. Da see koupit pro kocicku nejake naslouchatko? Kocicka je zcela hlucha. Moc dekuji. Tana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odstraneni obou zvukovodu u kocicky

Svědění poševního vchodu bez výtoku

Svědění poševního vchodu bez výtoku může být způsobeno bičenkou poševní. Infekce tímto prvokem se projevuje hojným řídkým, často zpěněným a po rybině zapáchajícím výtokem. Sexuální styk je nepříjemný až bolestivý. Nápadné je svědění zevního genitálu a klidová bolest v podbřišku. Bičenka může zároveň napadnout i močové cesty, což přináší pálení a bolest při močení. Vzhledem k tomu, že se přenos uskutečňuje pohlavním stykem, je nutné vyšetřit všechny sexuální partnery a zahájit u nich léčbu.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Běta.

Dobrý večer,asi před dvěma měsíci manželovi vyskákali pupínky na stehnech.Hodně ho to svědilo a poté i na různých místech těla.Vždy to vypadá jako malý pupínek a v tom malá tečka.Před 14dny se to objevilo u mě i u 10letého syna,který to má nejvíce na rukách-lokty,pak tedy sem tam po těle.Svědí to, pak i jako když vás píchne komár.Se synem jsem byla u dětské lékařky,ta ho prohlédla a říkala že je to nějaká alergie tak mu napsala dělanou mast.Už ho to tolik nesvědí jako dříve a pupínky mu seschly,ale zase se mu dělají jinde.Já to mám sem tam po těle,ale i pod ušima spíš na krku.Nevydržím to a někdy si to rozškrábu do krva.Nejdřív jsem si myslela jestli to není po pracím prášku,ale když čtu různé komentáře tak nevím.Starší syn zatím problémy nemá.Prosím o radu zda se nejedná o svrab.Hlavně si vůbec nejsem vědoma kde bychom ho mohli chytit! Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Běto, ve Vašem případě se asi o svrab nejedná, neboť popisujete výskyt na neobvyklých místech pro svrab. Spíše bych se přikláněl k tomu, že jde o dermatitidu na základně nějakého zevního podráždění. Pro přesné určení diagnózy a pak i následné péče bude ve Vašem případě třeba navštívit dermatologa a to by měl udělat každý člen Vaší rodiny, který má tuto vyrážku na těle. Nejlépe by bylo jít každý k jinému lékaři, abyste se vyhnuli případné jednostranně špatně určené diagnóze, což se v kožním lékařství občas stává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Revmatický zánět šlach

Revmatický zánět šlach má specifický mechanismus vzniku. Zánět je výsledkem působení bakterií, konkrétně streptokoků. Nákaza těmito bakteriemi v některých aspektech může silně připomínat onemocnění artritidou revmatického původu, která se jako taková v lidském těle zpravidla týká především větších kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP