Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZANĚT ŽIL PROJEVY

OBSAH

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem BLANKY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

V moči mě plavou malé blanky jedna větší blána.Co to je?
Bolí mě v podbříšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše máte zánět močových cest. Bližší určení příčiny je možné po laboratorním vyšetření moči. Zastavte se u svého praktického lékaře nebo zajděte na urologii, kde vám pomůžou objasnit tyto projevy.

Zdroj: diskuze Blanky v moči

Zánět spojivek u novorozence

Typický bakteriální zánět spojivek u kojenců a novorozenců začíná mezi 2.–14. dnem života. Projevuje se hustým hnisavým sekretem, otokem a zčervenáním očí, které mohou být navíc světloplaché. Léčba spočívá v asi 10 dní trvající aplikaci antibiotik ve formě kapek nebo mastí. Stejně jako u dospělých mohou i u malých dětí vyvolat nepříjemný zánět spojivek nejrůznější příčiny, takže průběh zánětu může být velmi rozdílný. V případě alergických spouštěčů je navíc nutné připravit se také na to, že se zánět pravděpodobně bude často opakovat. U alergií není při zánětu sekrece z očí velká, oči jsou podrážděné a červené, někdy lze pozorovat otok víček a spojivek. Optimální terapií je nalezení a odstranění alergenu, ale to se ne vždy podaří. Naštěstí jsou dnes k dostání nejrůznější oční kapky, masti, gely i spreje, které tlumí různorodé alergické projevy. Někdy je bohužel nutné podat dítěti lokální či celkové kortikoidy.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Je mozne mit od chlamydie zanet ocniho nervu?dcera ma delsi dobu vytok,krvaceni mimo cyklus,divny pocit v nohach.citi chodidla jako by je mela ztazeny v obvaze..dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, za tyto komplikace mohou i chlamydie. Doporučuji nechat si vyšetřit krev, kde se zjistí přítomnost chlamydií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky a projevy

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A BÍLI POVLAK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den . Mám cukrovku a beru jen léky . Očas si dám červené víno a následující den se mi oběví na penisu scvrklá kůžička , svědění a vytékající bílá asi plíseň . Asi po dvou týdnech se vše vrátí do normálu . Poraďte co stím ! Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle projevy moc nesouvisí s cukrovkou ani s pitím červeného vína. Jedině, že byste společně s pitím provozoval také nechráněný sex a pravidelně se infikoval nějakými bakteriemi. Příznaky, které popisujete nasvědčují na zánět ústí močové trubice. Až se znovu potíže objeví, tak doporučuji návštěvu na venerologii (součást kožního oddělení). Tam se dovíte co to je a jak to léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a bíli povlak na penisu

Projevy svrabu u králíků

Králičí svrab způsobuje krustózní zánět zevního zvukovodu králíků. Krusty postupně vyplňují prostor zvukovodu. Struktura uší vykazuje obecné příznaky zánětlivého procesu. Onemocnění je doprovázeno silným svěděním a mokvavým procesem. U králíků se tak často projevují příznaky sníženého apetitu a hubnutí, což jen zhoršuje nepříznivý stav. V neléčených případech se léze šíří dál po těle králíka. V neléčených případech dochází až k úhynu zvířete v důsledku celkového vyčerpání anebo sekundární bakteriální infekce. Při proliferaci patologických změn v uších může dojít k poškození nižších etáží ucha a tím k neurologickým poruchám (torticollis), či dokonce k nekróze ušních boltců a k jejich odpadnutí.

Zde můžete vidět, jak vypadá králičí svrab.

Zdroj: Projevy svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Léčba

Při potvrzení infekce chlamydiemi je nutné okamžitě nasadit antibiotika. Samotná antibiotika infekci úplně nevymýtí, ale zničí a utlumí většinu zárodků a usnadní tak organismu boj s nimi. Je důležité brát antibiotika správně, a hlavně je celé dobrat.

U 95 % případů dochází k úspěšnému vyléčení chlamydií. U neúspěšných, nedostatečně léčených nebo vracejících se infekcí je léčba dlouhodobá a únavná.

Po léčbě by se mělo provést kontrolní vyšetření po 1–2 týdnech od vyléčení infekce.

Neléčená chlamydiová infekce může u žen způsobit zánět orgánů malé pánve, cysty na vaječnících, předčasný porod, nákazu plodu během těhotenství a přenos zánětu na oči či plíce plodu. Chronický zánět může vést až k neplodnosti, a to nejen u žen, ale i u mužů!

Zdroj: Chlamydie příznaky a projevy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde může jít o chronickou blefaritidu a tu zatím nedokážeme zcela vyléčit, jen potlačit nepříjemné projevy. Chronická blefaritida vyžaduje hygienu očních víček, která se musí zpočátku provádět dvakrát denně přípravkem Blefagel. Blefagel je volně prodejný v lékárně. Antibiotika nebo kortikoidy se při chronické blefaritidě uplatní jen v některých případech. Výplachy borovou vodou by rovněž mohly být na chronickou blefaritidu účinné. Důvěřujte svému lékaři a zkuste dodržovat jeho doporučení. Ne vše se dá vyléčit rychle, jak bychom si přáli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Inkubační doba

Inkubační doba plicních chlamydií je 1 až 3 týdny.

V prvotní fázi může CPN způsobovat onemocnění jako rhinitis (zánět sliznice nosní), sinusitis (zánět vedlejších dutin nosních), otitis media (zánět středního ucha), pharingitis, bronchitis (zánět průdušek), pneumoniae, bronchiální astma, konjunktivitis (zánětlivé onemocnění oční spojivky), artritis (reaktivní artritida) a podobně. Dále může dojít k přenosu do celého těla a infekce může napadnout mnoho dalších tkání (nervová a svalová tkáň, mozek a také imunitní buňky – makrofágy).

Důsledkem toho je vysoká pravděpodobnost vzniku velice těžkých a závažných onemocnění při neléčené nebo pozdě diagnostikované chlamydiové infekci: astma, artritida, Alzheimerova choroba, Crohnova choroba, chronický únavový syndrom, chronická sinusitida, RS (roztroušená skleróza), zánětlivé střevní onemocnění, prostatitida, fybromyalgie, kardiovaskulární onemocnění a spoustu dalších.

Zdroj: Plicní chlamydie – příznaky a projevy

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Jak poznat zánět dělohy u feny

Nejčastěji se zánět dělohy (pyometra) vyskytuje u nekastrovaných fen, kde vzniká na podkladě nenormálního rozvoje děložní výstelky po proběhnuté říji. Onemocnění začíná jako cystická glandulární hyperplazie endometria, v děloze se hromadí sekret – rozvíjí se mukometra nebo hydrometra. Dojde-li v tomto okamžiku k průniku bakterií z pochvy do dělohy (nejčastěji se jedná o E. coli), sekret děložních žláz se stane živnou půdou pro tyto bakterie a výsledkem je právě hnisavý zánět dělohy. U feny je to život ohrožující stav, protože toxiny produkované bakteriemi pronikají do celého těla, při nadměrné náplni dělohy může dojít též k jejímu prasknutí a vzniku hnisavé peritonitidy a celkové sepse.

Mezi projevy pyometry u feny patří především apatie, nechutenství, nadměrná žízeň a močení, neochota k pohybu, u otevřené pyometry pak hnisavý žlutý výtok z vulvy. Vzhledem k návaznosti pyometry na cyklus říjí lze konstatovat, že se objevuje po proběhlém hárání. Onemocnění je poměrně časté zvláště u starších fen.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Vacková.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že chlorella způsobí průjem. Vzala jsem si napoprvé 12 taplet a do sedm hodin po požití jsem dostala docela slušný průjem. Druhý den mě pobolívá v podžebří.
Děkuji za odpověď
MV

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolesti břicha a průjem jsou jasné projevy detoxikace. Tyto projevy se postupně obvykle po nějakém čase zmírní. Pokud jste se rozhodla vzít chlorellu kvůli detoxikaci, tak máte signál, že byla započata a vy jste na správné cestě k očistě organizmu. Důsledně dbejte na pitný režim alespoň 3 litry čisté vody za den a mělo by se to povést.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Jak vypadá zánět spojivek

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Revmatický zánět šlach

Revmatický zánět šlach má specifický mechanismus vzniku. Zánět je výsledkem působení bakterií, konkrétně streptokoků. Nákaza těmito bakteriemi v některých aspektech může silně připomínat onemocnění artritidou revmatického původu, která se jako taková v lidském těle zpravidla týká především větších kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

prosím o sdělení zda se ještě vyrábí triamcinolon tinktura. Protože můj obvodní lékař ho již delší dobu nemá. Bylo mně řečeno , že se asi nevyrábí .Je to lék který mi jako jediný pomáhá . Nevím čím bych ho měla nahradit. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Triamcinolon k zevnímu použití je dlouhodobě k dostání jen jako mast nebo jako emulze. Tinktuře se nejvíce blíží kožní emulze, což je hustá bělavá emulze, příjemné vůně, mísitelná s vodou. Používá se na akutní i vysoce svědivé alergické záněty kůže neinfekčního původu, pokud nejsou ve stádiu mokvání nebo tvorby krust. Dále se používá na akutní fáze některých druhů ekzémů, dermatitidy, zánětlivé kožní projevy ve vlasaté části hlavy nebo na ochlupených místech těla. Emulze triamcinolonu taktéž pomáhá na zánět zevního zvukovodu při neporušeném ušním bubínku. Kožní emulze triamcinolon je běžně k dostání v lékárně na lékařský předpis a je bez doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marťas.

Zánět močáku mě trápil docela dlouho. Dělám v dost chladném prostředí a problémy s močákem jsem míval hodně často. Pokaždé jsem dostal antibiotika. Pak mi kdosi v práci poradil Probilact. Co jsem ho začal brát, nevím, co to zánět je. Bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radim.

Dlouho jsem nevěděl, jak na zánět močových cest. Stačilo se trochu nachladit a hned jsem měl problémy. Preventivně jsem si dával brusinky nebo různé preparáty s nima. Ale když už se zánět rozjel, skončil jsem doma na antibiotikách. Jednou jsem dokonce musel i do špitálu. Tam mi výborně poradili. Ošetřující doktor mi řekl o probiotikách. Za zkoušku prý nic nedám. Vyzkoušel jsem Probiolact a už víc než půl roku mám od zánětu pokoj.

Zdroj: diskuze Zánět močáku

Zánět spojivek ze slunce

Zánět spojivek ze slunce se vyskytuje ve všech ročních obdobích, proto před ním a nadměrným osvícením chraňte svůj zrak. Na všech místech s intenzivnějším slunečním svitem (zejména v blízkosti vodních ploch nebo v zimě na horách) používejte ochranné sluneční brýle. Samozřejmě chraňte i své děti.

Zdroj: Zánět spojivek

Zánět průdušek u dětí

Záněty průdušek jsou časté především u dětí a znovu přibývají s tím, jak stárneme. U některých jedinců se často opakují a mohou přecházet do chronického stavu.

Zdroj: Zánět průdušek

Sludge ve žlučníku

Nahromadění látek ve žlučníku není samo o sobě nemocí, ale může vést ke vzniku žlučových kamenů a zánětu slinivky. Stav se dá poměrně komplikovaně odhalit. Ultrazvukové vyšetření může prokázat již zmíněné sludge, lidově žlučníkové bahno, přičemž až 80 % lidí nemá žádné příznaky.

Projevy

Sludge se nemusí vždy projevit, ale tento stav by se neměl podceňovat, protože hrozí riziko vzniku dalších komplikací. Mezi tyto komplikace patří:

  • akutní zánět slinivky – až v 74 % za zánět slinivky může právě sludge ve žlučníku;
  • žlučové kameny – vůbec nejčastěji jde o cholesterolové kameny; kameny již mohou způsobit velice bolestivé komplikace;
  • zánět žlučníku – tento stav je bolestivý a spojený se zvracením a nadýmáním; může se objevit i infekční onemocnění;
  • blokace žlučových cest – žluč se hromadí v kanálcích nebo v jejich okolí; jde o velmi bolestivý stav.

Léčba

Léčba nemusí být žádná, pokud nejsou žádné obtíže. Někdy stačí jen změnit léky. Doporučuje se vyvarovat se alkoholu a dodržovat dietu s nízkým obsahem tuku. Lidé by se měli vyhnout i rychlému úbytku nebo naopak přírůstku váhy.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Jak bolí játra

Játra nebolí. Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolní hladké svaly žlučových cest. Jaterní tkáň totiž neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.

Příčiny bolesti v oblasti jater:

  • žlučníková kolika
  • zánět žlučníku
  • zánět žlučových cest
  • překrvení jater
  • zánět jater
  • metastáze v játrech
  • přenesená bolest

Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Pochopitelně nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Přestože projevy a příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, tak mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznaky uzavírá pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Bronchitida v těhotenství

Bronchitida v těhotenství je úplně normální zánět hlavních cest dýchacích, tedy zánět průdušek. Pokud trpí žena bronchitidou v těhotenství, měla by se vyvarovat užívání některých léků. Zároveň je však důležité, aby došlo k časnému vyléčení.

Zdroj: Jak se léčí bronchitida?

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP