Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZANÍCENÉ VYRÁŽKY PUSTULY

OBSAH

Jaké známe akné

Na pleti si umíme najít kdejaké věci, jako jsou rozšířené póry, černé tečky, tak zvané komedony, zanícené vřídky, bílé podkožní uhry i mokvající ložiska akné. Na každý druh zabírá něco jiného a každý druh vyžaduje odlišnou léčbu. Komplikované těžké akné může zanechat i hluboké jizvy na celý život, a proto se nedoporučuje ošetřovat ho podomácku. Naopak s drobným uhříkem nemusíte běžet hned k dermatologovi.

Bílé kuličky jako podkožní akné

To jsou mílie, které často bývají v okolí očí, víček, lícních kostí a tváří. Mílie jsou často označovány jako podkožní akné, které nejde vymáčknout. Mílie jsou nenápadné a proto většinou uniknou naší pozornosti. Protože mílie nejsou povrchové, nedají se ani vymáčknout jako například akné a je nutný odborný zásah zkušené kosmetičky. Ta je po napaření pokožky rychle napíchne jehlou, odstraní a vydesinfikuje. Tento typ akné by se měl vymačkávat, je li to možné, a po vymáčknutí je vhodné pokožku vydesinfikovat lihovou tinkturou z hlohu.

Černé tečky - komedony

Nejčastěji je najdeme v takzvané T-zóně, čili na čele, bradě a na nose. I ty byste měli svěřit do rukou kosmetičky, ale v drogerii není žádný problém natrefit na kosmetické pásky, které přilnou k navlhčené pokožce a po patnácti minutách působení se odstraní spolu s černým obsahem uhrů. Pokud máte rozšířené projevy tohoto typu akné, objednejte se ke kožní lékařce, která vám předepíše vhodné přípravky na ošetření pleti.

Zanícené vyrážky - pustuly

Projevují se bílým hnisavým kopečkem a jsou ohraničené zarudnutím a zapálenou pokožkou. Ty mírnější zmizí do pěti dnů, komplikovanější se léčí i deset dní. Ať by vás to jakkoliv lákalo, zanícené vyrážky si v žádném případě nemačkejte ani nijak nenípejte. Nejenže si pokožku podráždíte ještě více, ale zároveň je téměř jisté, že si do ní zanesete infekci. A ta může způsobit dokonce až jizvičky. Raději si ošetřete akné tea tree olejem, pleťovou vodou z lékárny nebo doporučeným přípravkem, který na základě stavu akné zvolí kožní lékař. Zabírají i osvědčené domácí recepty, které najdete na konci článku.

Bolestivé cysty

Patří k nejhorším projevům akné. Cysty na kůži jsou na dotek bolestivé, neestetické a často vypouští i hnis. Místa na pokožce, která jsou jimi poznamenána, většinou nabírají krvavě červenou až fialovou barvu. Tento druh akné zpravidla na kůži zanechává celoživotní jizvy a musí se léčit výlučně pod odborným dohledem dermatologa.

Zdroj: Akné, jak na něj?

Diskuze

V diskuzi BATOLE 4 MĚSÍCE ZANÍCENÉ NEHTY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den . Mám 5měsíčního chlapečka kterému zarůstají nehty na nohách, a má palečky zanícené . Byla bych ráda kdyby jste mi poradil co s tím mám dělat . Brožíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Batole 4 měsíce zanícené nehty na nohách

Úleva od svědivé vyrážky

Základem přírodní léčby svědivé vyrážky je zjištění příčiny. Existují různé metody léčby, od lokálního ošetření vyrážky až po systémovou terapii. Vhodné je používání esenciální olejů, zejména z levandule, heřmánku, čajovníku, měsíčku, meduňky, máty nebo tymiánu. Tyto oleje jsou obsaženy v krémech, mastích, tinkturách nebo koupelích. Některé z těchto bylin lze užívat perorálně ve formě kapslí.

Holistický přístup ve výživě doporučuje pro léčbu svědivé vyrážky acidobazickou rovnováhu. Dokonce i půst může mít pozitivní vliv na léčbu vyrážky. Součástí přírodní léčby svědivé vyrážky je i terapie pomocí moči, kterou lze používat externě, ale i interně. Aromaterapie a biorezonanční léčba jsou dalšími příklady alternativních způsobů léčby svědivé kožní vyrážky.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobry den mam vybouleny nehet a pod nechtem zrejme zanicene luzko. Chtela bych se zeptat muzu delat koupel z hypermaganu dekuji. Hrdinova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Pustuly – foto

Tady jsou vidět fotografie zachycující pustuly na kůži.

Zdroj: Pustuly

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Pustuly – léčba

Pustuly mohou odeznít samy od sebe. Pokud se tak nestane, existuje několik přípravků k jejich léčbě. Tyto přípravky jsou volně prodejné ve formě léků na akné, mýdel, krémů, pleťové vody. Tyto léky by neměly být použity na pustuly vyskytující se u přirození. Nejlepšími lokálními léky pro léčbu puchýřků jsou ty s obsahem peroxidu, kyseliny salicylové a síry. Nedoporučuje se používat přípravky s obsahem síry pro pacienty, kteří jsou na ni alergičtí.

Mnohé volně prodejné produkty jsou dostatečně účinné, protože vysušují vrchní vrstvu pokožky a absorbují přebytečný maz z pokožky. Některé produkty však mohou být příliš silné a způsobit tak extrémní vysušení pokožky. Pokud máte citlivou pokožku, je důležité, abyste kupovali produkty určené právě pro vás, aby nedošlo ke zhoršení vašeho zdravotního stavu (akné, puchýřků).

Puchýřky by se nikdy neměly mačkat, dloubat nebo odstraňovat – to by mohlo způsobit poškození pokožky nebo zhoršit infekci.

Vyhněte se používání olejů na bázi krémů nebo vazelíny. Tyto produkty mohou zhoršit stav pustul nebo zablokovat prodyšnost pórů a způsobit tak větší tvorbu puchýřků.

Velmi vhodné jsou i léky na předpis. Léky, které jsou často předepisovány k léčbě akné a puchýřků jsou:

  • perorální antibiotika;
  • lokální antibiotika;
  • léky s obsahem kyseliny salicylové.

Zdroj: Pustuly

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Léčba bakteriálních infekčních chorob

Příčinou svědivé kožní vyrážky mohou být také bakteriální infekce, které jsou následně léčeny pomocí penicilínu nebo antibiotik. Antibiotika poskytují relativně vysokou efektivitu léčby a obvykle se užívají po dobu 10 nebo 14 dnů. Úspěch léčby se projeví brzy po dobrání antibiotik, kdy dojde ke zmizení vyrážky. Bakteriální infekční choroba je infekčním onemocněním, takže její léčení antibiotiky sice nevede k odstranění samotné infekce, ale účinně pomáhá k úlevě od příznaků.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO MAZAT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,dceři 6 let byla předepsana mast na zanicene misto na tváři,měla boulicku pod kůží,ktera diky masti uzrala a cast se po tydnu vymackala. Mazeme nyni uz druhy tyden,boulicka na tvari je stale a jiz vymacknout skoro nejde. Ma otazka zni jak dlouho je mozne masti mazat? A jak osetrit flek po masti aby se kuze zregenerovala a nezustal hnedy flek? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte ješte jednou na kontrolu k lékaři, který vám předepsal tu mastičku, aby mohl zkontrolovat účinky léčby a případě ji změnil. V tomto věku je potřeba nepodceňovat riziko vzniku nových tvarů na tváři, které můžou pak otravovat celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho mazat?

Druhy vyrážky

Povrchová forma folikulitidy je způsobena mikrobem, který se vyskytuje ve vlhkém a teplém prostředí s nízkou hladinou pH. Infekce propuká v období od 8 hodin až do 5 dnů od kontaktu s touto bakterií. Infekce se projevuje hrbolatou červenou vyrážkou, která se postupně vyvíjí v malé puchýřky naplněné hnisem.

Pityrosporum folikulitida je běžná u dospělých mužů a u mladistvých. Projevuje se červenými, svědivými pupínky na hrudi, zádech, na krku, pažích, ramenou a obličeji. Infekce je způsobena houbou, která je podobná kvasinkám.

Folikulitida gramnegativní se často vyvíjí na základě dlouhodobé antibiotické léčby akné. Antibiotika totiž mohou změnit rovnováhu bakterií, které jsou v oblasti nosu běžné. Při porušení rovnováhy dojde k přemnožení organismů, zejména gramnegativních mikrobů, které jsou zdraví škodlivé.

Karbunkly se vytvářejí po infikování stafylokokem. Tato infekce se projevuje vředy, které se objeví nečekaně a jsou bolestivé. Většinou po zhojení zanechávají jizvy. Tato infekce se vyskytuje na zádech, ramenou a krku. Léčba tohoto druhu infekce je pomalejší.

Eozinofilní folikulitida se nejčastěji projevuje u jedinců infikovaných virem HIV, přesná příčina tohoto druhu folikulitidy je neznámá. Infekce způsobuje opakovaný výskyt vřídků, které jsou zanícené a naplněné hnisem. Vřídky se vyskytují na horní nebo zadní části ramen. Tyto vředy se mohou rychle šířit a mohou extrémně svědit.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT KŮŽE V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu nebo zkušenost. Prodělala jsem pásový opar v obličeji. Je to už rok a od té doby mám stále vyrážky na čele v obočí a u kořene nosu. Nikdy předtím jsem na vyrážky jakéhokoliv druhu netrpěla. Nevím, jak se toho zbavit. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tnt.

Pomuze hliva ustricna. Brat cca ctvrt roku

Zdroj: diskuze Zánět kůže v obličeji

Příznaky vyrážky

Symptomy a příznaky vyrážky z vířivky se mohou lišit v závislosti na druhu nákazy.

Povrchovou folikulitidu mohou způsobit malé červené rány v klastrech, které se vytvářejí okolo vlasových folikulů.

Hluboká folikulitida je vyrážka, která začíná hluboko v kůži kolem folikulu a trápí celý vlasový folikul.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beata.

Ako liečiť kožné vyrážky, aleno svrab. Kde sa dá kúpiť sprej Spregal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní vyrážky jsou velmi časté a jejich příčin je opravdu mnoho. Pro úspěšnou léčbu kožní vyrážky je potřeba nejdříve určit o jaký druh vyrážky jde a co ji způsobuje, teprve pak může být její léčba účinná a rychlá.

Sprej Spregal se v zahraničí používá k léčbě svrabu. Sprej Spregal obsahuje dvě účinné látky Esdepallethrine a Piperonylbutoxid. V rámci EU je k dostání pouze v Řecku a nebo v Litvě. Také jde sehnat ve Francii, ale tam se to jmenuje Para Special Poux a nebo na Maltě, kde se to jmenuje Para. V České ani Slovenské republice sprej Spregal zatím k dostání není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www granulox sprej lekarny

Péče o zanícené lůžko

  • Pokud se zánět nelepší nebo se rozšiřuje a zesiluje se bolest, je nezbytné navštívit lékaře.
  • Při normálním průběhu se na zánět nehtového lůžka se výborně hodí krém s jódem, který se přelepí náplastí.
  • Prospěšný je také višňák (Višněvského balzám), který se nanáší 2 i 3 krát denně a kryje se průhlednou fólií.
  • Proti zánětu nehtového lůžka se také osvědčilo vtírání cibulové šťávy.
  • Obklady, masti, krémy nebo tinktury z květů měsíčku lékařského se rovněž používají k vnějšímu ošetření zánětů nehtového lůžka.
  • Výrazný efekt má i takzvaný měkký laser. Nezbytným doplňkem této laserové léčby jsou regenerátory nehtového lůžka – olejovité kapaliny s vysokým obsahem účinných látek, které se vtírají na ošetřené místo.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluna.

Mě se začala dělat plíseň na prsteníčku levé ruky, na okraji. Zprvu to vypadalo zaníceně jako když se zastřihnu při odstřihávání kůžičky kolem nehtu. Ale já to už takhle několi let nedělám.Po nějaké době se objevila černá skvrna, která se táhla směrem nahoru kolem okraje nehtu. Byla jsem v lékárně, pan lékárník usoudil, že je to zánět a dal mi Ichtiolovou mast, která samozřejmě nepomohla. Také Višňovou mast jsem zkoušela, ale také nic.Pak mi praktická lékařska dala "vodičku" na plíseň nehtů /bohužel už nevím její název./ Plíseň ustoupila, ale za to mě nehet moc neroste, vždy asi po 3 mm se okraj ulomí a jsem zase na začátku čekání, zda přece jen doroste.
Máte někdo takové zkušenosti?
Zdraví Miluna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miluno, na řešení vašeho problému bych doporučoval použít léčivý lak Loceryl a postupovat přesně podle návodu, který je u tohoto léku přibalen. Loceryl je na lékařský předpis, takže se ani nevyhnete kontrole u KOŽNÍHO lékaře, což také přispěje k lepšímu určení příčiny vašeho problému s ulamujícím se nehtem na prsteníčku. Zkuste to prosím takto udělat, abyste se toho co nejdříve mohla zbavit!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů na rukou

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Višněvského balzám účinky

Višněvského balzám nebo také někdy nazýván jako černá mast působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Višněvského balzám urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání a zhojení. Višněvského balzám podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a urychluje regeneraci tkáně. S těmito vlastnostmi se višňák výborně hodí na zanícené záděry kolem nehtů, na zánětlivé akné anebo také na zarudlé boláky na krku a to i pro děti. Višněvského balzám může být použitý i pro děti. Výborně se také višněvského balsám uplatní při léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu – červené fleky na kůži (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka (paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánět povrchních křečových žil (varikoflebitis), sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ BYLINKY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAULINE.

A NA TY VYRÁŽKY NĚCO MÁTE?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Pokud se vám dělají vyrážky tak asi něco s aloe, na ostatní flíčky mám alpine white krém od stejné značky :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Nejčastější příčiny vyrážky u dětí

U novorozenců a kojenců: Polovinu všech novorozenců postihuje v prvních dnech života toxický erytém (neškodná vyrážka projevující se plochými červenými skvrnami nebo pupínky), který obvykle během jednoho nebo dvou týdnů zmizí. Příčina není známa. Mnoho dětí ve věku 4 až 15 měsíců trpí opruzeninami, které se tvoří na bříšku, v okolí genitálií a v záhybech kůže na hýždích a na stehnech. K dalším vyrážkám, které se běžně vyskytují u kojenců, patří zánět pokožky ve vlasové části hlavy a potničky.

Vyrážky způsobené infekcí: Vyrážky mohou ukazovat na infekci způsobenou virem, bakterií nebo plísní. Dětské virové infekce projevující se vyrážkou zahrnují plané neštovice, zarděnky, pátou nemoc, šestou nemoc a spalničky. K běžným bakteriálním infekcím vyvolávajícím vyrážku patří meningitida, spála a impetigo. Plísňové infekce projevující se vyrážkou zahrnují trichofytózu, pytiriázu a podobně.

Vyrážky způsobené alergií: Vyrážky mohou rovněž signalizovat alergickou reakci na jídlo, na léky nebo na rostliny (například škumpa jedovatá). Příkladem alergických vyrážek je kopřivka, atopická dermatitida nebo kontaktní dermatitida. Mohou je vyvolat i některé léky, například antibiotika a barbituráty.

Vyrážky po kousnutí hmyzem: Pokousání nebo zamoření hmyzem, jako jsou například vši, blechy nebo svrab, může také vyvolat vyrážku, stejně jako bodnutí od včely, vosy či moskytů.

Popis: Vždy se zjišťují charakteristické příznaky vyrážky, podle nichž je možné určit diagnózu. Záleží na vzhledu a místu vyrážky, zda se šíří, mění nebo svědí.

Léčba: K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Zde můžete vidět různé druhy vyrážky u dětí.

Zdroj: Druhy vyrážek

Vyrážka kolem očí

Vyrážka kolem očí může mít mnoho příčin. Může být dokonce i reakcí na jídlo. Problémy s kůží kolem očí značí v čínské medicíně problémy s ledvinami. Pokud pijete málo tekutin, moc tekutin nebo nevhodné tekutiny, mohou vám šupinatět víčka nebo se dělat různé pupínky pod očima. Pokud si pitný režim upravíte cca na 2,5 litru kvalitních tekutin denně v pravidelných intervalech, tak se během 2–3 dnů stav kolem očí upraví bez dalších kosmetických zásahů.

Další příčiny vyrážky:

Růžovka: Ta se nesprávně zaměňuje za akné, avšak vyskytuje se až v dospělosti. Zčervená nos, brada, tváře, čelo a také oči. Postupem času může zarudnutí sílit až na brunátný vzhled s jasně viditelnými cévkami. V některých případech se může objevit ztluštělá kůže a v ní hnisavé pupínky. Léky nemusí stačit, pak následuje například laserová terapie.

Opary: Malé, bolestivé puchýře na ústech či nose jsou způsobeny virem herpes simplex a mohou se přenést i do oblasti očí. Opary se vyskytují asi deset dní, jsou velmi nakažlivé. Způsobuje je horečka, přílišné pobývání na slunci, stres nebo hormonální změny (menstruace). Jako účinnou léčbu lze využít antivirové léky nebo krémy, nicméně pokud vřídky obsahují hnis, zarudnutí se rozšiřuje dále. Pokud máte horečku a pálí vás oči, je nutné vyhledat lékaře.

Akné: Akné vytvářejí zanícené ucpané póry potu a odumřelé kůže. Většinou jsou vidět na obličeji, hrudníku a zádech. Způsobují to jednak hormony, jednak bakterie. Mastné plochy kůže, na kterých se akné často zjevuje, je potřeba podrobovat pravidelné hygieně, tedy uchovávat čisté. Oblíbené vymačkávání se nedoporučuje, protože po něm může zůstat jizva, navíc hrozí infekce.

Zdroj: Druhy vyrážek

Příčiny tvorby pustul

Akné

Akné je jedním z nejčastějších příčin tvorby puchýřků. Pustuly akné se obvykle nacházejí na obličeji nebo krku. Také se mohou objevit na ramenou, hrudníku a zádech. Léze způsobené akné jsou zarudlé vystouplé hrbolky s viditelným bělavým hnisem na povrchu. Obrovskou roli při jejich vzniku hrají hormony. Takže by se dalo říci, že jsou běžné u dospívajících. Akné se však může projevit v každém věku. Jeho léčba není nějak složitá, postačí volně prodejné přípravky, v horším případě krémy, které jsou pouze na lékařský předpis. Nejúčinnější jsou krémy s obsahem benzoyl peroxidu, síry nebo kyseliny salicylové. Na závažné případy akné je možné předepsat perorální léky.

Rosacea

Rosacea je zánětlivé kožní onemocnění vyskytující se u dospělých. Často může být zaměněna za akné nebo ekzém, kvůli podobnému vzhledu. Za akné je kupříkladu zaměnitelná kvůli podobným zarudlým puchýřkům, které jsou stejně jako u akné naplněny hnisem. Rosacea má tendenci zhoršovat se v průběhu času. Příznaky se objevují v cyklech a trvají od jednoho týdne až po několik měsíců. Zatím není žádný účinný lék na rosaceu, ale mohou být použity lokální léky nebo perorální antibiotika.

Folikulitida

Folikulitida připomíná malé pupínky s bělavou šošolkou. Toto onemocnění může být způsobeno podrážděním z holení nebo nošením těsného oblečení, nadměrným pocením, kožním onemocněním, jako je akné nebo dermatitida. Puchýře se objevují kolem vlasových folikul na jakékoli části těla a často jsou svědivé. Někdy může být toto onemocnění bolestivé, ale obvykle se uklidní samo od sebe. Opakující se folikulitida je obvykle léčena antibiotiky nebo antimykotiky. Aktuální léky ke snížení svědění u akné jsou často používány i při léčbě folikulitidy.

Plísňové infekce

Také různé plísňové infekce mohou být odpovědné za výskyt puchýřků téměř kdekoliv na vašem těle. Candida je běžné plísňové onemocnění (infekce), která často infikuje ústa. Nejčastějším typem jsou afty, které jsou způsobeny bakteriemi, ty jsou většinou neškodné, ale když je imunitní systém oslaben léky nebo nemocí, může dojít k infekci. K léčbě aft se obvykle předepisují protiplísňové léky.

Infekce

Infekce obvykle způsobují drobné kožní onemocnění, ale mohou se přesunout do krevního řečiště, srdce či plic. Jsou časté u hospitalizovaných pacientů a u pacientů s chronickým onemocněním a oslabeným imunitním systémem. Nejúčinnější léčbou této infekce je nasazení penicilínu. Puchýřky takovýchto infekcí se často vyskytují v podpaží, tříslech a hýždích, ale je jasné, že se mohou objevit kdekoli na těle.

Zdroj: Pustuly

Ošetření dětské vyrážky

Každá nemoc se léčí svým určitým způsobem. Zevšeobecnit lze snad jen to, že nejprve se volí jiná léčba než léčba kortikoidy, která je vyhrazena až pro případy, kdy nic jiného nezabírá. Na zánětlivé vyrážky jsou vhodné studené obklady. Teplé, vysýchavé obklady působí překrvení kůže, tlumí svědění a zmenšují mokvání. Rozlišovat musíme i jednotlivé lékové formy – masti, krémy, pudry, roztoky, emulze a podobně. Na každou nemoc se hodí něco jiného, poraďte se proto raději se svým praktickým nebo kožním lékařem. Pokud máte podezřele mokvající vyrážku, s návštěvou lékaře neotálejte!

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Léčba

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky či ekzému.

Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru, či zásypu, ale též případně změny ve skladbě stravy (zdravá výživa), změny životního tempa, vyvarování se dráždivých, toxických, tělu nevlastních látek.

Lehčí případy folikulitidy pravděpodobně odezní samy. Přetrvávající nebo opakující se případy mohou vyžadovat léčbu. Terapie, kterou lékař doporučí, bude záviset na typu a závažnosti infekce. Ve většině případů se aplikují antibiotika nebo antimykotika.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP