Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BILE KRUSTY VE VLASECH

OBSAH

Krusty v krku

Tonsilové krusty (také mandlové kameny nebo tonsillolity) jsou několik milimetrů velké, mají bílo-žlutou barvu a jsou měkké až pevné konzistence a mají nepříjemný zápach. Mohou vznikat v kryptách krčních mandlí (tonsilla palatina) – nebo vzácněji na jazykových mandlích (tonsilla lingualis) – a skládají se ze zbytků potravy a uvolněných buněk sliznice. Tonsilové krusty obvykle nezpůsobují žádné příznaky a nevyžadují léčbu. Větší krusty na mandlích mohou způsobit bolest v krku nebo potíže s polykáním. Krusty na mandlích se mohou samy oddělit. Krusty na mandlích mohou být příčinou zapáchajícího dechu.

Tonsilové krusty viditelné v otvorech krypty mohou být zaměněny za fibrinové povlaky tonzilitidy (čepy). Pokud jsou však přítomny pouze krusty na mandlích nebývají doprovázeny žádnými známkami zánětu, jako je zarudnutí, otok nebo bolest v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Léčba a odstranění mandlí

Mnoho mandlových krust, zejména těch, které nemají příznaky, nepotřebuje zvláštní léčbu. Záleží na jejich velikosti a na tom, zda vám mohou způsobit potíže.

Léčba zahrnuje:

  • Antibiotika
    Léky mohou pomoci, ale mají vedlejší účinky a nemohou napravit to, co způsobuje krusty v krku na mandlích.
  • Chirurgické odstranění
    Pokud jsou vaše mandlové krusty neobvykle velké nebo způsobují problémy, může je váš lékař odstranit.
  • Tonzilektomie
    Pokud jsou krusty na mandlích dlouhodobým problémem, možná bude třeba mandle zcela vyjmout.
  • Kryptolýza
    Tato metoda používá laser nebo radiofrekvenční hůlku k zjizvení vašich mandlí, což snižuje pravděpodobnost vzniku krust na mandlích.

Domácí léčba

Pro menší kameny můžete zkusit:

  • Seškrábnutí
    Můžete odstranit krusty na mandlích jemným seškrábnutím navlhčeným zubním kartáčkem nebo tampony.
  • Kloktadla se slanou vodu
    Kloktání teplou, slanou vodou může pomoci zmírnit bolest při tonzilitidě a pomoci odstranit tyto krusty v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Poradna

V naší poradně s názvem ŠAMPONY NA PLÍSEŇ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vojtěchová.

dobrý den chci se zeptat a hlaně poradit. Mám tak trochu problémy se žaludkem a už mně trápí tak tři měsíce ve vlasech bílé fleky vypadá to jako lupy ale nejsou, jsou to bílé mapy na hlavě, které svědí Můžete mi doporučit něo na tento problém,nehi zkoušet drahé věi, hlaně aby něo zabralo Děkuju Vojtěchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Danielo, to vypadá jako nějaká dermatitida. Vyzkoušej na to Kapyderm speciální krém, který se nanáší zevně, takže nezhorší vaši situaci se žaludkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šampony na plíseň ve vlasech

Stroupky ve vlasech u kojence

Žluté stroupky se objevují ve vlasech u miminek docela běžně, a to v novorozeneckém období. Stroupky vytvářejí někdy až souvislé krusty bez rozdílu, zda děťátko má vlasy, nebo je plešaté.

Zde můžete vidět, jak vypadají stroupky ve vlasech u miminek.

Stroupky ve vlasech miminek lze odstranit jedině častým mytím hlavy a masážemi vatou namočenou v dětském oleji. Silnější krusty je třeba důkladně promastit, proto olejíček necháme působit dvě až tři hodiny a pak strupy ve vlasech pouze sloupneme. Většinou to jde bez problémů. Pokud má ale dítě strupů hodně anebo jsou silnější, je vhodné promastit celou hlavu večer a umýt ji až ráno. Tento postup pak opakujeme dva až tři dny po sobě.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BEZBARVÁ VYRÁŽKA U 2LETEHO DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat co může být za příčinu vyrážky. Syn má asi 4dny na levé straně těla (hrudník ruka, stehno) bezbarvé pupínky. Nepraskají netvoří krusty, nesvědí, jen při koupání dostanou červený nádech. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bezbarvá vyrážka u 2leteho dítěte

Lupy ve vlasech – projevy

Ložiska ekzému z mazových žlázek jsou zažloutlá nebo načervenalá. Kůže mívá šedobílý a mastný vzhled, který je nápadný i ve vlasové části. Postupně vznikají drobné šupinky, rozšiřuje se zarudnutí. V těžších případech se vyskytují nánosy šupin a vznikají krusty (strupy), kůže intenzivně svědí. Ve vlasové části hlavy jsou pak patrné nánosy šupin, které nutí pacienty k seškrabování. Tím se opakovaně dráždí pokožka hlavy a dochází k dalšímu zhoršování ekzému. Posléze jsou na vlasech zachyceny velké mastné „lupy“, které se obtížně odstraňují.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Maršíková.

Mám pásový opar na obličeji, v oku a ve vlasech. Po 9 dnech na kapačkách v nemocnici jsem byla propuštěna domů a zajímalo by mě, kdy bych si mohla umýt vlasy. Puchýřky ve vlasech i na obličeji mám již zaschlé, ale ještě ne všechny vyloupané. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Umej to hned. Když je to zaschlý, tak nehrozí žádnej problém. Nedrbej to, jen lehce konečky prstů zavrť ve vlasech a spláchni to.

Zdroj: diskuze Pásový opar ve vlasech

Fotogalerie svrabu ve vlasech

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadá svrab ve vlasech.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Diskuze

V diskuzi RADA HŘEBÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

Dobrý den, koupila jsem si hřebíčkový olej, protože mám podezření, že jsem se nakazila svrabem. Svědění se vyskytuje pouze v oblasti dekoltu, a v loketních jamkách s drobnými pupínky někdy až k zápěstí, ale intenzivní noční svědění se téměř nevyskytuje, tudíž se možná jedná pouze o planý poplach, ale bohužel v nejbližších dnech se kvůli zahraniční cestě nedostanu k lékaři, který by mi tu tuto skutečnost případně potvrdil nebo vyvrátil. Ráda bych alespoň prvotně předešla dalším komplikacím právě použitím hřebíčku. Prosím o zodpovězení několika otázek než začnu s aplikací ... V jakém cca poměru naředit hřebíčkem s rostlinným olejem, aby směs příliš nepodráždila pokožku? V oblasti genitálií nepociťuji žádné svědění, je přesto vhodné lehce nanést olej i do těchto míst? Mohu se tímto olejem namazat i na čele a spáncích? Je lepší ošetření provádět několik dnů po sobě? Děkuji za cenné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Jelínková.

Dobrý den,

všude se dočítám, že se svrab neobjevuje ve vlasech, ale opak je pravdou, pracovala jsem v domově se zvláštním režimem pro Alzheimera u seniorů, kde je svrab nekonečný příběh, neboť opatření, která tam provádějí způsobí pouze utlumení manifestace a do 1/4 - 1/2 roku se situace opakuje = poštípaný je veškerý personál, který to tak roznáší po dosud nezasažených pacientech, ale i domů atd...
Sama jsem ho chytla 4x za sebou a vždy se ho s úspěchem zbavila sirnou mastí, neboť infektoscab je zjevně málo účinný. Chodily k nám kadeřnice, které objevily u svých zákaznic z řad nakažených klientů celé krusty po celé hlavě, ale i na obličeji, ušních boltcích atd...¨
Dotaz: čím se to likviduje na hlavě a s jakou úspěšností
děkuji za odpověď
s pozdravem Jelínková

PS: zkoušeli jsme tee-tree olejíček i hřebíčkový a jediné co to fakt likviduje je sirná mast, která je bohužel jen na předpis

Zdroj: diskuze Rada hřebíček

Jak pečovat o lupénku ve vlasech – video

Zde je video, na kterém je vidět péče o lupénku ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži nebo ve vlasech pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ RTY LYŽAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RadekL.

Dobrý den, zajímá mě, jak je možné, že někteří vášniví lyžaři mívají rty téměř bílé. A nejenom oni, ale také lidé, co jsou často vystavováni slunci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé rty lyžařů

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BOLÁKY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Horvathova.

Moje vnoucata to maji delsi dobu zhruba rok. Maji vsi hnidy a take strupy obcas tece zhlavy krev kdyz se dost casto skrabou . Na zadni strane krku maji ztoho bile fleky . Nevim zceho to maji a jsem ztoho uz na nervy . Jejich matky snimi chodi klekari ale nic jim nepimaha . Rada bych vas nazor . Dekuji zpozdravem . Horvathova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Boláky ve vlasech

Komplikace krust v krku

Velké krusty na mandlích mohou způsobit oteklé mandle a způsobit potíže s polykáním. Tonsilové krusty mohou také někdy vyvolat infekce.

Prevence krust v krku

Lidé, kteří mají dlouhodobou tonzilitidu, mají větší pravděpodobnost vzniku krust. Jediný způsob, jak jim předejít, je nechat si odstranit mandle.

Dobré zubní návyky mohou pomoci předejít krustám na mandlích. Zuby si pravidelně čistěte kartáčkem a nití, abyste odstranili bakterie a zabránili uvíznutí těchto věcí na mandlích. Kloktání po jídle může také zabránit hromadění jídla v záhybech mandlí.

Zdroj: Krusty v krku

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Strupy ve vlasech u dětí

Nejčastější příčinou strupů ve vlasech u dětí je seborrhoická dermatitida. U malých dětí se často šupinky dělají právě na hlavičce.

Zde můžete vidět, jak vypadají strupy ve vlasech u dětí.

Strupy ve vlasech se u malých dětí manuálně odstraňují kartáčkem na vlasy nebo jemným hřebínkem, případně i houbou či žínkou. Nadměrné maštění bez následného umytí může problém paradoxně zhoršit, protože šupinky nabydou, ale neodloučí se, a nadto se kůže může pod vrstvou oleje zapařit.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Hnisavé boláky ve vlasech

Příčiny

Hnisavými boláky ve vlasech mohou být nežity (furunkly), ty jsou bakteriálního původu. Opět se jedná o různé bulky různé velikosti a hnisavé boláky jak ve vlasech, tak i jinde na těle.

Léčba

Léčba probíhá jednoduše odstraněním hnisu, poté následuje dezinfikování a překrytí sterilními obvazy.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Fotografie lupénky ve vlasech

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět lupénka ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Příznaky

Tonsilové krusty nemusí způsobovat žádné příznaky nebo mohou způsobit zápach z úst nebo bolest při polykání.

Tonsilové krusty se vyskytují častěji u dospívajících než u dospělých nebo malých dětí. Malé mandlové krusty nezpůsobují žádné znatelné příznaky a i když jsou velké, mohou být náhodně objeveny pouze na rentgenu nebo CT.

Mezi další příznaky patří zhoršená chuť, ucpané hrdlo, záchvaty kašle a dušení.

Velké krusty mohou způsobit mnoho příznaků včetně častého zápachu z úst, který často doprovází infekci mandlí, bolest v krku, pachuť v zadní části krku, potíže s polykáním, bolest ucha a oteklé mandle. Souvislost mezi krustami a zápachem z úst se vyskytuje u pacientů s určitým typem recidivující tonzilitidy. Mezi těmi, kteří mají špatný dech, mělo 75 % z nich krusty na mandlích, zatímco pouze 6 % lidí s normálním dechem mělo mandle zasažené krustami. Dalším častým příznakem je také pocit cizího tělesa v zadní části krku. Jakoby byly nějaké hrbolky vzadu na jazyku.

Zdroj: Krusty v krku

Foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kvasinky ve vlasech.

Zdroj: Kvasinky ve vlasech

Příznaky kvasinkové infekce ve vlasech

  • padání vlasů
  • tvorba lupů
  • suchá nebo naopak mastná pokožka hlavy

Zdroj: Kvasinky ve vlasech


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP