Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ U NOHOU

OBSAH

Zarůstání nehtů

K zarůstání nehtů dochází častěji na dolních končetinách, zejména následkem nošení nevhodné obuvi a nedostatečné pozornosti věnované hygieně prstů u nohou. Zarůstající nehet vyvolává bolestivé a hnisající projevy. Obvyklá léčba spočívá v chirurgickém zákroku, který se provádí ambulantně. Pomáhá i vtlačení malého ústřižku gázy mezi nehet a nehtové lůžko, čímž se omezí dráždění nehtového lůžka při chůzi. Homeopatickou léčbou se někdy může podařit navrátit nehet do normálního stavu a hnisající ložisko vyléčit. V úvahu přicházejí zejména níže uvedené přípravky.

Zarůstající nehet

Zde je článek, který podrobně popisuje zarůstání nehtu.

Zarůstání nehtu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy zarůstajícího nehtu.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Péče a prevence o nehty

Někdo sice má tu smůlu, že má široké prsty a kolem nich vysoké kožní valy, což nehtu usnadňuje zarůstání, ale prevencí se dá zarůstání předejít i tady. Rady jsou jednoduché a všeobecně známé: nejdůležitější je správná bota s širokou kulatou špičkou ve správné velikosti a stříhání ne do kulata, ale rovně.

Další možnosti prevence:

  • aktivní přístup
  • protiplísňová opatření
  • dezinfekce otevřené rány
  • hygiena

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RADY PROTI ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám v okolí nehtů rudou skvrnu a hnisá. Má kamarádka si myslí, že je to zarůstání nehtu. Dost to bolí, ale nevím co mám dělat. Poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obvykle si s tím poradí jedině lékař, protože bude potřeba to trochu znecitlivět, aby se dal nehet upravit a nezpůsoboval zhoršování zánětu. Na nic nečekejte a jděte buďto ke kožnímu lékaři a nebo na pohotovost, kde vám to ošetří a dají mastičku pro další léčbu. Do týdne pak o tom nebudete vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Birošová.

Dobrý den, prosím dnes 1.4.2020 mluvil v pořadu Apetit otec Pleskač o náplastích na zarůstání nehtů na palcích u nohou. Bylo by možné náplasti zaslat na dobírku. Děkuji a s přáním hezkých dnů přeji s láskou Petra Birošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Komu zarůstají nehty doporučuji podologa Jaroslava Fešara
syn měl problémy a po pár návštěvách je nemá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

Zarůstání nehtů

U zarůstajících nehtů platí jedno důležité pravidlo: vyrazit k lékaři co nejdříve. Ovšem pozor, je rozdíl, k jakému odborníkovi půjdete. Podle toho se totiž bude lišit léčba. Když vyrazíte k chirurgovi, nebude se s nehtem příliš zdržovat a strhne vám ho. Což může pomoci, ale taky nemusí, a strhávání nehtu se pak musí opakovat, což je bolestivá procedura. Když půjdete nejdříve ke svému praktickému lékaři, zjistíte, že může zvolit různý přístup. Ti starší jsou mnohdy zvyklí na jedinou léčbu – stržení nehtu, a tak vám vypíšou rovnou žádanku na chirurgii. Vyplatí se zeptat se, jestli není ještě jiná možnost. Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i zárodečná tkáň nehtu. Ten pak vyroste už deformovaný nebo třeba rozpůlený a situace se nedá napravit. Navíc tím, že se nehet strhne, se sice dočasně vyřeší zánět, ale v okamžiku, kdy pacientovi dorůstá nová nehtová ploténka, se zánět obvykle obnoví, a to je důvod opakovaného strhávání nehtu.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi RADY PROTI ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám v okolí nehtů rudou skvrnu a hnisá. Má kamarádka si myslí, že je to zarůstání nehtu. Dost to bolí, ale nevím co mám dělat. Poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Zdravim sice opozdene ale reaguji mam respektive mel jsem s timto problemem vlastni zkusenost nejakou ddobu jsem si zarustajici nehet nastrihl a odtrhaval

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Funkce nehtové ploténky

Nehet řadíme mezi kožní orgány, stejně jako vlasy a kožní žlázy. Lékaři nemají jednotný názor na tvorbu lidského nehtu. Vzniká pravděpodobně vchlípením pokožky, která pokrývá část článků prstů. Nehet lze popsat jako průhlednou destičku, která je tvořená zrohovatělými buňkami pokožky. Leží na hřbetní straně koncových článků prstů ruky a nohy. Tloušťka nehtu se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mm, na nohou jsou silnější. Nehet má kořen, tělo a volný okraj. Viditelná část zdravého nehtu je mírně klenutá a má růžovou barvu, která je dána prosvítajícími cévami nehtového lůžka. Nehtová ploténka je oddělena od ostatní kůže nehtu vzadu kožní řasou a po stranách kožními valy. Zrohovatělá pokožka, která se přesouvá zezadu a ze stran na nehtovou ploténku, se nazývá nadnehetní blanka a bělavá srpkovitá část nehtu se nazývá lunula neboli měsíček. Pod nehtovou ploténkou je nehtové lůžko. V části pod kořenem a lunulou je toto lůžko silnější a z této oblasti nehtová ploténka dorůstá. Denní přírůstek nehtu je 0,1 až 0,12 mm. Nehty na nohou rostou pomaleji, nejdéle roste nehet na palci u nohou. Nehty nejvíce přibývají ve dne a v létě, a také v těhotenství. Pomaleji rostou na nohou, v zimě a ve stáří. Funkce nehtu je ochranná. Nehet působí rovněž jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšuje tak možnost přesnějšího rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se kůže v okolí může deformovat a může být zabráněno přenosu dotykových informací.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTU PALCE NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava hájková.

prosím o radu mám zarostený nehet na pamci u nohy už dlouhou dobu stříhání moc nepomáhá ale chtěla bych to zkusit bez chirurga mám hrůzuse strhavání nehtu prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sama vidíte, že domácí léčba dlouhou dobu nezabírá, proto bude nejlepší obrátit se na odborníka. Nejdříve zkuste hledat pomoc tam, kde se provádí pedikúra. Pedikérka je obvykle zkušená a v mnoha případech dokáže pomoci. Pokud její snahy nepomohou, tak se poraďte s kožním lékařem. Ne vždy je nutné nehet strhnout. Dnešní postupy jsou bezbolestné a není třeba se ničeho obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Plíseň na nehtech u nohou

Nejchoulostivějším místem na vznik plísňové infekce nehtů na nohou je poškozený povrch pokožky nebo nehtu, Ten se poškodí neustálým tlakem pracovní obuvi, sportovní obuvi nebo zraněním. Plísňová infekce nehtů má typický průběh, který začíná na předním a bočním okraji nehtu. Ze vstupní části se patogen šíří stále dál dozadu ve směru nehtového valu, dokud není celý nehet zasažen. Pokud není léčena plísňová infekce, tak to většinou povede k celkovému zničení nehtu. Plíseň nehtů se někdy hojí sama, ale je tu riziko šíření na kůži, na jiné nehty nebo přenos na někoho jiného. Nejčastěji při plísni nehtů na noze se objevuje i bolest při běhu.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Příčiny a přenos plísně nehtů

Jedná se o plísňovou infekci nehtů, způsobenou obvykle dermatofyty rodu Trichophyton rubrum a méně často Epidermophyton a Microsporum. Vzácně může být plíseň nehtů způsobena kvasinkami Candida a velmi zřídka jinou plísní. Důvod, proč převažují dermatofyty nad kvasinkami, je zřejmě v důsledku růstu nehtů. Nehty za jeden měsíc narostou o jeden až dva milimetry. Nehty na rukou rostou rychleji, nežli nehty na nohou. Proto je také léčba plísně u nehtů na nohou často dlouhodobá. Plíseň nehtů si můžete přinést ze školy, od někoho z rodiny, z manikúry nebo z bazénu či sauny. V bazénech se nachází nejčastěji, ale může být efektivně odstraněna dezinfekcí.

Zdroj: Plíseň nehtů

Správná léčba plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů se nevyléčí sama o sobě, a jestli není léčena, tak se může rozšířit na ostatní nehty. Při nakažení nehtu plísní to chce hodně trpělivosti, abyste se jí zbavili.
Tady je několik rad, co máte dělat, pokud jste nakažení plísní nehtů na nohou.

  • Při plísni nehtů na noze používejte samostatný ručník pro vaše nohy.
  • Při plísni na nehtech musí být vydesinfikováno vše, co přijde do kontaktu s vašimi nehty.
  • Při plísni na nehtech je nutné prát ponožky na 60°C.
  • Při plísni na nehtech berte ohled na lidi kolem a neběhejte na boso, ani doma ani ve veřejných zařízeních.
  • Při plísni nehtů se musí často větrat boty a měla by být i častější jejich výměna. Je to proto, že patogeny se cítí nejlépe v teplém, vlhkém prostředí, které je v zapařené nevětrané botě často.
  • Udržujte své nehty co nejkratší a čisté!

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Nehty jak valcha na praní

Chorobné poškozování nehtů obvykle může za to, že vaše nehty vypadají jako valcha na praní.

Příznaky

Ve středu nehtu se objeví podélné rýhy, které mohou být i barevně zbarveny. Onemocnění se nazývá onychotilomanie.

Foto

Zde můžete vidět nehty vypadající jako valcha na praní.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Nakažlivá plíseň nehtů

Onychomykóza je velmi nakažlivé onemocnění, které se přenáší z osoby na osobu. Počátky nákazy jsou velmi často na veřejných prostranstvích, jako jsou lázně, sauny, bazény a sprchy u sportovních zařízení. Důvod rychlé nákazy je prostý, lidé zde chodí bosí a tím na sebe přenášejí infekci prostřednictvím styku kůže s podlahou.
Plísňová infekce může ovlivnit různé oblasti nehtu: nehtový val, nehtové lůžko a samotný nehet. Infekce většinou začíná na předním okraji nehtu, odkud se může rozšířit po celém nehtu. Mnozí trpí s viditelnými následky plísně nehtů, protože mají nehty zdeformované se žlutými nebo hnědými či bílými skvrnami.

Typické příznaky plísně nehtů na nohou

  • Nehty s plísní jsou křehké a praskají v jednotlivých vrstvách.
  • Nehty s plísní mají bělavé až žlutohnědé zbarvení.
  • U nehtů s plísní dochází k ztluštění nehtu.
  • Plíseň nehtu na noze může být také doprovázena bolestí při chůzi.

Plíseň nehtů na nohou foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň nehtů na nohou.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP