Téma: 

zásady

Hubnutí s Kerbetem

Jo-jo efekt

Náhrada stravy dodá tělu nejen všechny potřebné nutriční látky, ale především důležitý GTF faktor. Díky němu se aktivují přirozené mechanismy účinného hubnutí bez jo-jo efektu. Pro svou kvalitu byl VitalChrom Shake R zařazen do projektu „Hubnutí s Kerbetem“ jako náhrada některého hlavního jídla.

Pokud počítáte s rychlým zhubnutím o 14 kg za 2 týdny s tím, že budete v pohodlí sedět u televize a tuky se budou spalovat samy od sebe, pak neztrácejte čas, takto to nefunguje! Aby bylo hubnutí účinné, je potřeba dodržovat určité zásady.

Zdroj: Hubnutí s Kerbetem
Zveřejněno dne: 26.2.2016

Diskuze: Re: přenos nemoci růže

Za určitých okolností je možné nakazit se od nemocného růží dotykem. Proto je vhodné v domácnosti s růží používat zásady osobní hygieny, zejména antibakteriální mýdlo, desinfekci na prádlo (místo aviváže) a vlastní ručníky a oblečení, i obuv. Člověk s celistvou pokožkou a normální imunitou by se pak růží nakazit neměl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže
Odesláno dne: 14.1.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Kojení

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení
Zveřejněno dne: 18.2.2013

Diskuze: velmi tvrdé nehty na nohou

Dobrý den mám příbuzného ( o kterého se částečně starám po smrti jeho matky),je mu
65 roků a má strašne tvrdé nehty na nohou,které nejdou ostříhat ani oštípat kleštičkami.
když jsem volala jeho lékaři poslal mě slušně kamsi,řekl, že ho pošle na kožní,ale nestalo se.Prosím o radu, jak změkčit nehty ,aby šly ostříhat. nemá asi zásady hygieny. Děkuji za radu. Dana

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou
Odesláno dne: 17.10.2015 uživatelem Dana Myšková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Sirná mast

Jak se používá

Síra se používá v mastném základu: pro dospělého pacienta je vhodná 10–20% sirná vazelína, u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1krát za 24 hodin 3 po sobě následující dny. Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat následující zásady zevní léčby: preparát se má po koupeli stejnoměrně vtírat do důkladně osušené kůže celého těla; každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, které se musí následně vyprat při teplotě minimálně 60 °C, vyžehlit a 3 dny nepoužívat; ostatní prádlo či obuv by se pak neměly používat alespoň 5 dní.

Zdroj: Sirná mast
Zveřejněno dne: 16.5.2015

Diskuze: Je to svrab?

Dobry den, moje maminku zacala svedit hlava na temeni (asi pred 40dny). Svedeni se ji postupne rozsirilo po celem tele, z hlavy pres oblicej az k noham. Nikde na tele nema zadne fleky ani zadne dalsi prukazne projevy svrabu. V noci se drbe a nemuze spat a ma pocit, ze po ni neco leze, a chvilema jakoby kousne. Maminka jiz navstivila nekolik koznich lekaru. Alergie na barvu na vlasy byla vylouzena, dale ji poslali na alergologii a na krev. Nikde se nic nenaslo. Mezitim se u ni svedeni vystupnovalo a projevuje se hlavne na hlave a v obliceji...Cela vec se vsak dostala i na me-jeji dceru (maminka u nas jednou byla, hlidala me pred 14dny syna). Mam stejne projevy, jako maminka, pouze v mensi intenzite. Po delsim premlouvani jiz pate kozni lekarky se nam podarilo sehnat sirnou mast pro mamku a Infectoscab pro mne a manzela. Provedli jsme preleceni, syn dostal zatim pouze sirnou koupel, manzel preventivne ten Infectoscab. A vse pokracuje u mne dale-trochu uleva, ale nasledujici den opet pocit lezouciho neviditelneho tvora a kousnuti. Nikde zadne pupinky, fleky nic. Doma jiz nekolik dni dezinfikuji, peru a dodrzuji vsechny zasady onemocneni srabem. Sirove mydlo, ocet, tea tree, neustale prani na 60, vysavani, atd. Manzel zadne pupinky, ale stale ho nekde neco svedi. Syn zatim nastesti nic. Maminka po sirne masti (3den aplikace)-mirne zlepseni. Chtela jsem se zeptat-zda pocit neceho lezouciho na ruznych mistech tela a nasledne kousnuti, bez dalsich projevu na kuzi, muze byt svrab. Zadneho jineho roztoce jsem nikde na internetu nenasla. Zvirata nemame ani se s nima nestykame, drevene podlahy, dlazdice, naprosta cistota, novostavba...Dekuji Vam za Vas nazor predem!

Zdroj: diskuze Je to svrab?
Odesláno dne: 8.11.2015 uživatelem anonym
Počet odpovědí: 0

Warfarin a zelenina

Zásady stravování při Warfarinu

Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.

Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.

Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.

Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno dne: 30.4.2017

Warfarin a alkohol

Léčba

V případě potvrzení přítomnosti žilní trombózy je nezbytně nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. K tomu se využívá injekčně podávaný heparin. Pokud se krevní sraženina nachází v oblasti břicha, pánve či hrudníku, provádí se katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky až ke krevní sraženině a ta se mechanicky i chemicky rozruší. Tento typ léčby ovšem není vhodný pro pacienty ve vyšším věku či s přidruženými chorobami, jelikož se zvyšuje riziko krvácení. I po této léčbě se nasazuje injekčně podávaný heparin. Po stabilizaci stavu se pacienti převádějí na Warfarin, tedy lék ve formě tablety, který má protisrážlivý účinek. Tito pacienti by měli docházet každých 4–6 týdnů na krevní odběry ke kontrole srážlivosti krve.

Přestože se v posledních letech výrazně zlepšily jak možnosti časné diagnostiky, tak i léčby hluboké žilní trombózy, zůstává počet postižených lidí téměř nezměněn. Dlouhodobá prognóza pacientů po prodělané hluboké žilní trombóze závisí na mnoha okolnostech. Závažné případy, které se komplikují, nezřídka mohou končit smrtí. Proto je nezbytné dodržovat zásady zdravého životního stylu a pití alkoholu vynechat anebo omezit na co nejmenší míru.

Zdroj: Warfarin a alkohol
Zveřejněno dne: 30.4.2017

CSV - Český svaz včelařů

Členství

Členství ve svazu je dobrovolné (lze libovolně vstoupit a také vystoupit). Každý uchazeč, který žádá o členství, musí podat písemnou přihlášku, ta je vyhodnocena a uchazeč je přijímán za člena základní organizace. Evidenci členů vedou právě základní organizace. Za člena může být přijat každý občan od věku 10 let, který bydlí na území republiky a souhlasí se stanovami (musí zde být souhlas zákonného zástupce). Může být i členem kroužku, který vzniká třeba při základních školách. Každý člen obdrží členskou legitimaci.

Členství zaniká vystoupením člena, které musí být rovněž písemně podloženo. Dochází k němu například nezaplacením členského příspěvku na daný rok, vyloučením (závažným prohřeškem), úmrtím, zánikem kroužku.

Členové mají právo účastnit se členských schůzí a projednávat otázky činnosti organizace, volit členy, být voleni. Obracet se s dotazy, návrhy, připomínkami a stížnostmi. Odebírat časopis Včelařství, být účastníkem řízení.

Členové jsou povinni podílet se na svazové činnosti, vykonávat funkce, do kterých byli zvoleni nebo jimi byli pověřeni. Včas platit příspěvky, podporovat společenské vztahy, plnit usnesení a rozhodnutí orgánů. Dodržovat zásady svazové a chovatelské činnosti, ochrany a tvorby životního prostředí, opatření při zajišťování a tlumení nemocí. Spolupracovat s funkcionáři svazu a umožnit jim vstup na stanoviště včelstev, zvyšovat svou odbornou včelařskou úroveň.

Zdroj: CSV - Český svaz včelařů
Zveřejněno dne: 14.11.2015

Kontaktní čočky nebrání líčení, ale je dobré dodržovat jisté zásady

Zásady líčení pro nositelky kontaktních čoček

  • Líčení provádějte vždy až po aplikaci čoček. Čočku nejprve vyjměte z roztoku, ideální jsou bio-inspirované roztoky (např. Biotrue), které jsou k očím šetrné a respektují jejich přirozené vlastnosti. Čočky díky nim zůstanou vlhké až 20 hodin a tudíž v oku neřežou ani nepálí a nenutí k mnutí, a tím pádem se předejde riziku zanesení částeček kosmetiky do očí.
  • Používejte šetrnější kosmetické prostředky určené pro uživatele kontaktních čoček či pro osoby s citlivějšíma očima. Většina kosmetických prostředků od řasenek až po oční linky se nyní dají sehnat i ve variantě „sensitive“ nebo-li pro citlivé oči. Vhodné jsou tak pro nositelky čoček i pro ženy, které trpí na častější oční záněty nebo alergie.
  • Nenanášejte kosmetické prostředky na vnitřní okraj víček, protože by mohly znečistit povrch čoček. V případě, že jste milovnice očních linek, nanášejte ji na vnější okraj víčka, nikdy ji nemalujte přímo „do oka“. Hrozí nejen znečištění povrchu čočky, ale i poranění o hrot tužky.
  • Nepoužívejte kosmetické prostředky a řasenky k prodloužení řas obsahující drobná vlákna. Ty totiž mohou snadno z řasy odpadnout a dostat se do oka, kde mohou jednak znečistit čočku, ale způsobit i podráždění oka a jeho zarudnutí.
  • Během aplikace kosmetických prostředků ve spreji zavřete oči, aby se částice prostředků neusadily na čočkách. To platí především pro parfémy a laky na vlasy. Nepříjemné pak není jen usazení spreje na čočkách, ale i pálení očí, ke kterému by při zasažení očí okamžitě došlo.
  • Odličování provádějte vždy až po odstranění čoček z očí. Pouze tak zabráníte, aby se zbytky kosmetických prostředků dostaly na čočky. Kontaktní čočky pak opět uložte do pouzdra s bio-inspirovaným roztokem, který je přes noc i vydesinfikuje. Oči následně odlíčíte pomocí odličovacích ubrousků nebo polštářků, na které nanesete odličovací vodu nebo krém. Odličujte vždy jemnými pohyby bez silnějšího tření očí.

Pokrok v kosmetickém i oftalmologickém průmyslu celkově přispěl k většímu komfortu nositelek čoček. Bio-inspirované výrobky jsou jen dalším krokem k rovnováze s přírodou a mohou tak pomoci lidem udržovat nebo dokonce rozšiřovat jejich vlastní tělesné funkce. Ostrý zrak, dokonale nalíčené oči a nulové zdravotní potíže, tak vypadá současnost ve spojení čoček a líčení.

Zdroj foto: ielement

Zdroj: Kontaktní čočky nebrání líčení, ale je dobré dodržovat jisté zásady
Zveřejněno dne: 29.8.2013

Corega

Corega lepidlo na zuby

Zuby jsou naprosto nepostradatelné při kousání a rozmělňování potravy a mají zásadní význam pro správnou artikulaci při mluvení. Pokud o chrup či jeho část přijdete, nezbývá, než jej nahradit odpovídající zubní náhradou, aby tyto schopnosti zůstaly zachovány. Nošení umělého chrupu má však i estetický význam, neboť umožňuje udržení původního tvaru a výrazu našeho obličeje bez propadlých rtů a mimických svalů kolem úst, které jsou jinak přirozeným a nevyhnutelným následkem ztráty vlastních zubů.

Na zubní náhradu si nelze zvyknout takzvaně „přes noc“. I tato změna potřebuje svůj čas, zkušenosti ostatních však hovoří jasně: již po pár dnech, maximálně týdnech, se s náhradou sžijete.

Přípravky značky Corega – čisticí tablety, fixační krémy na upevnění protézy a těsnicí krém zabraňující pronikání zbytků potravy pod zubní protézu – jsou tu proto, aby proces zvykání i další život s protézou maximálně usnadnily a zpříjemnily. Naučíte-li se tyto přípravky používat a vezmete-li si k srdci všechny rady a zásady, většina problémů bude rychle eliminována, případně ani nenastane. S otlaky či bolestivými místy neotálejte a navštivte svého zubního lékaře. Proces zvykání na novou zubní náhradu pro vás bude snazší, budete-li ji nosit každý den. Pokud nebudete spěchat, při obtížích zachováte klid a k situaci budete přistupovat pozitivně, uvidíte, že si na novou náhradu zvyknete rychleji, než jste čekali.

Zdroj: Corega
Zveřejněno dne: 17.5.2014

Čím zklidnit podrážděný žlučník

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světlé pečivo
  • smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
  • vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
  • zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
  • nedozrálé ovoce se slupkou (angrešt, rybíz, švestky, jablka a hrušky)
  • polévky a omáčky s obsahem tuku, másla a majonézy
  • koření (hořčice, pepř, papriky)
  • silná káva, nápoje s bublinkami a alkohol (především destiláty)

Důležité je zavčasu si uvědomit, že zdraví máme jen jedno. Proto se opatrujte a jezte dál zdravě i poté, co přestanete mít zažívací problémy.

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník
Zveřejněno dne: 15.2.2015

Hubněte ale z tuků!

Přehled nejznámějších látek

Aminokyseliny – základ bílkovin

Jsou vhodné téměř za každých okolností a tělo je potřebuje. Široké spektrum aminokyselin naleznete v proteinovém přípravku. Nespornou výhodou je jejich snadná vstřebatelnost, avšak na jejich strávení potřebuje organismus jistý čas. Pro tělo je tedy důležité, aby tyto látky získalo z několika různých zdrojů.

Aminokyselina glutamín hraje důležitou roli v metabolismu bílkovin a působí proti ztrátě svalové hmoty. Glutamín si organismus dokáže vyrobit samo a získává ho z běžné stravy. Nic však nepokazíte tím, když ho budete tělu dodávat ve formě doplňku stravy (prášek, kapsle). Kromě svalů má příznivé účinky i na imunitní systém a také paměť.

Karnitin

Kdysi označovaný za vitamín T je stále hojně využíván při redukčních dietách a tréninku pro rýsování svalů. L-carnitin má unikátní vlastnost – spaluje tuky přímo v buňce, což je zárukou vysoké účinnosti. Je však potřeba dodržovat zásady zdravého stravování, mj. vyhýbat se živočišním tukům a cukru. Carnitin patří mezi neesenciální aminokyseliny a tělo si ho nedokáže vyrobit dostatek. Alternativou je tedy užívání karnitinu ve formě doplňku stravy, nejlépe L formu (L-karnitin), který můžete zakoupit i v běžném internetovém obchodě.

Gainer

Nachází uplatnění u lidí s rychlým metabolismem, kteří chtějí nabrat hlavně svalovou hmotu. Gainer představuje kombinaci sacharidů a bílkovin. Kým kvalitu proteinových přípravků určují obsažené bílkoviny, u gainerů jsou to cukry. Levnější přípravky obsahují hlavně jednoduché cukry (laktóza, glukóza), ty dražší přípravky obsahují spíše komplexní sacharidy.

HMB (beta-hydroxy beta-methylbutyrát)

Přes „chemický název“ se jedná o látku přírodního původu. Tvoří se v buňce jako produkt rozpadu aminokyseliny – leucín. V běžné potravě ho najdeme např. v rybím masu, v grapefruitech atd. Jeho množství je však malé a pro sportovce nedostačující. HMB působí ochranně pro svalovou hmotu a má nepřímý vliv na hubnutí (chrání svaly a nutí používat tuk jako zdroj energie).

Synefrín

Efedrin představuje jeden z nejúčinnějších spalovačů tuků – je tu však jeden problém. U nás je zakázaný, protože je silně návykový. Účinnou alternativou je jeho přírodní forma – synefrin. Získává se z plodů pomerančovníku, který má silné stimulační účinky. Na doplňku stravy se často potkáváme s názvem Citrus aurantium, který tuto látku obsahuje. Synefrin potlačuje únavu, podporuje metabolismus a dodává energii. Není vhodný pro kardiaky, těhotné ženy a děti. Tady je seznam cen, za které se dá synefrin koupit.

Zdroj: Hubněte ale z tuků!
Zveřejněno dne: 10.1.2009

Vlnité vlasy

Domácí trvalá na vlasy

Pokud se i přes riziko spálení vlasů odhodláte k trvalé ondulaci sami, tak trvalou koupíte běžně v obchodě. Trvalá je složena z ondulační kyseliny thioglykolové (lahvička č. 1) a ustalovače, který je založen na působení peroxidu vodíku (lahvička č. 2). K dostání jsou dvě varianty trvalé ondulace, a sice pro vlasy normální – nebarvené zdravé vlasy, a pro vlasy barvené – vlasy barvené, odbarvené, zesvětlené a narušené.

Natáčky je třeba použít plastové s vhodným průměrem a tvarem, a to dle požadavků na výsledný efekt.

Zásady:

  • při použití si chraňte oděv proti potřísnění;
  • pro odstranění skvrn použijte vodu s mýdlem;
  • nepoužívejte kovové natáčky, ale jen natáčky z umělé hmoty;
  • v ojedinělých případech může výrobek vyvolat alergickou reakci;
  • před prvním použitím proveďte následující test: naneste malé množství směsi z lahviček 1 a 2 na kůži v loketní jamce, neobjeví-li se do 1 hodiny žádné zarudnutí kůže můžete výrobek bez obav použít;
  • barvení, tónování nebo odbarvování provádějte 2 až 3 týdny po trvalé ondulaci;
  • u silně odbarvených, zesvětlených nebo velmi narušených vlasů trvalou ondulaci neaplikujte.
Pomůcky:
  • obsah krabičky trvalé ondulace;
  • ručník;
  • mastný krém, například Indulona;
  • natáčky v závislosti na hustotě vlasů;
  • vata;
  • hodinky (budík);
  • hřeben z plastu;
  • nůžky.
Postup:
  • vlasy jemně umyjte, nemasírujte si však při mytí pokožku hlavy;
  • lehce vytřete ručníkem;
  • oddělte jednotlivý pramen a hladce učešte;
  • pramen musí mít stejnou sílu a šířku jako natáčka;
  • pramen natočte až ke kořínkům vlasů, vlasy na natáčce natočte tak pevně, aby držely tvar, ale aby nebyly příliš namáhány;
  • natáčku pak zafixujte gumičkou;
  • vlasy natáčejte od čela až dozadu hlavy a pak příčně po stranách podle délky vlasů;
  • při natáčení dbejte na to, aby vlasy nebyly na začátku natočení zalomené, pak by výsledným efektem byly krepaté vlasy;
  • nyní můžete nanést trvalou ondulaci;
  • pokožku kolem natočených vlasů potřete silnou vrstvou krému a oviňte proužkem vaty;
  • připravte si aplikátor roztoku ondulační kyseliny;
  • trvalou ondulaci začněte nanášet od zátylku;
  • pečlivě a rovnoměrně provlhčete vlasy natáčku po natáčce;
  • případné potřísnění pokožky odsajte vatovým tamponem;
  • odstraňte proužky vaty;
  • pro lepší účinek trvalé přikryjte natočené vlasy plastikovou kapucí a ručníkem; zesvětlené a odbarvené vlasy v žádném případě nepřikrývejte;
  • trvalou ondulaci nezahřívejte uměle;
  • po uplynutí minimální doby působení zkontrolujte účinnost trvalé ondulace na jednom prameni vlasů;
  • je-li zkušební pramínek dostatečně zvlněný, přistupte k oplachování; není-li dostatečně zvlněný, nechejte trvalou dále působit; zásadně nepřekračujte maximální dobu působení;
  • po skončení doby působení všechny natáčky důkladně opláchněte vlažnou vodou;
  • přebytečnou vodu odsajte důkladně froté ručníkem;
  • pokožku kolem natáček oviňte novým proužkem vaty;
  • připravte si aplikátor ustalovače;
  • od zátylku nanášejte rovnoměrně ustalovač natáčku po natáčce;
  • na natáčky naneste cca 2/3 obsahu lahvičky;
  • nechte 5 minut působit;
  • pak opatrně vytočte natáčky, prameny nenatahujte;
  • naneste zbytek ustalovače a lehce vlasy prsty promněte – načechrejte a nechte znovu působit ještě 5 minut;
  • ustálené vlasy důkladně propláchněte a potom umyjte šamponem a ošetřete balzámem;
  • vlasy pak usušte nebo natočte pro vodovou ondulaci.

Doba působení je vždy vyznačena výrobcem, a to od 10 minut do 40 minut – podle druhu vlasů.

Zdroj: Vlnité vlasy
Zveřejněno dne: 19.1.2017

Recepty pro diabetiky II. typu

Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu:

  • vyloučit ze stravy volné cukry, tedy dorty, sušenky a podobné sladkosti obsahující cukr;
  • omezit živočišné tuky a potraviny, které je obsahují – tučné salámy, smetanové výrobky;
  • jíst střídmě bílkoviny, to znamená maso, mléko a výrobky z něj, vejce – doporučená denní dávka bílkovin je 0,8 g na kilogram hmotnosti;
  • zajistit dostatečný přísun vlákniny, doporučené množství je cca 30 g za den;
  • omezit sůl maximálně na 6 g denně;
  • pít dostatečné množství neslazených tekutin v rozmezí 1,5 až 2,5 l denně;
  • každý den cvičit alespoň 30 až 45 minut.

Potraviny: Diabetici by měli zcela zapomenout na to, že existuje cukr, med, džem, cukrářské výrobky, zmrzlina, plnotučné a kondenzované mléko, smetana, tučné sýry a tučná masa. S bůčkem, krkovičkou, ovarem, skopovým, kachnou, játry, uzeninami, tučnými rybami, mandlemi, mákem, lískovými a vlašskými ořechy a se všemi živočišnými tuky by se měli rozloučit. Zkrátka a dobře jsou zakázané. Stejně tak by měli oželet alkoholické nápoje. Ovšem nic není tak černé, jak to na první pohled vypadá. Při správném postupu lze k přípravě jídel diabetické diety použít běžně dostupné kvalitní potraviny: libové maso, šunku, sýry do 30 % tuku, margarín, nízkotučný tvaroh, ovoce, zeleninu, luštěniny. Lze využít i alternativních potravin: žitnou či kukuřičnou mouku, pohanku, jáhly, sóju. V dochucovadlech je důležité omezit hlavně sladký kečup (lepší je připravit si ho doma sám). Na trhu je velký výběr umělých sladidel, alternativou je například stevia. Umělá sladidla jsou zakázána v těhotenství. Při nákupu je vhodné si vždy přečíst údaje o obsahu cukru a tuku v potravinách. Vejce hrozba nejsou, nicméně střídmost je namístě. Sladkosti je třeba zhodnotit hlavně s ohledem na obsah tuku; lepší jsou oplatky než plněné sušenky. V pitném režimu se snažíme omezit limonády, energetické drinky a 100% džusy. V restauraci lze využít běžných pokrmů v menu a omezit přílohu či zahuštěnou polévku.

Příprava jídel: Doporučuje se příprava s použitím minimálního množství tuku, vhodné je dušení, vaření či příprava v páře. Hlavním cílem je především snížit obsah tuku v potravinách. Těstoviny se připravují ideálně stylem al dente, rýži nikdy nerozvařujeme. K přípravě pokrmů lze také použít i jiné typy mouky než tolik rozšířenou pšeničnou. Důraz se klade na rychlou úpravu jídel: některé nevhodné postupy totiž dokážou zvýšit glykemický index jinak doporučovaných potravin. Při využití umělých sladidel je třeba kontrolovat, zda jsou určena pro přípravu teplých či studených pokrmů. Kromě doporučené úpravy potravin, jako je dušení či vaření ve vodě nebo v páře, je také ideální vaření v tlakovém hrnci, ale i pečení nebo grilování v alobalu nebo na roštu. Dobré je pořídit si pánev s povrchem, který umožňuje přípravu pokrmů bez použití tuku. Zeleninu, u které je to možné, je ideální konzumovat syrovou. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně zhruba šest menších porcí denně. A v nich nemusí chybět maso, ovšem mělo by být libové, například kuřecí, krůtí, králičí, ale tu a tam i libové vepřové nebo hovězí a netučné uzeniny. Také netučné ryby rozhodně patří na talíř. Při úpravě masa se vyhneme smažení, které zatěžuje organismus nezdravými tuky. Používáme-li olej, pak slunečnicový nebo nejlépe kvalitní olivový. Spotřebu másla výrazně snížíme nebo se mu vyhneme zcela. V jídelníčku diabetiků by neměly chybět mléčné výrobky, ale především ty nízkotučné s obsahem 20 až 30 % tuku v sušině. Jogurtům a dalším výrobkům, které obsahují velké množství cukrů či aspartam, který je nevhodný i v běžné stravě, se vyhneme. Také s konzumací pečiva by diabetici měli být opatrní, což ovšem neznamená, že se ho mají úplně vzdát; je pouze třeba omezit jeho množství a upřednostňovat pečivo celozrnné, které obsahuje více vitaminů, nerostných látek a tolik důležité vlákniny. Nejvhodnější přílohou – mnohdy i hlavním jídlem – jsou pro diabetiky brambory. Kvůli malému procentu sacharidů je pochopitelně velice vhodnou potravinou zelenina. Celer, květák, rajčata, salátové okurky, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest na talíři jsou zárukou nepatrného množství sacharidů, a tudíž si je lze dopřávat v neomezeném množství.

Rozdíly: Rozdíly v dietě diabetika II. typu a v redukční dietě nejsou dnes velké. Jsou však zásadní rozdíly v dietě obézního diabetika II. typu a klasického diabetika I. typu. Zejména jde o doporučené množství sacharidů, energie a dalších živin na jednotlivá jídla a kvalitativní výběr potravin. Obecné zásady pro dietu diabetika I. a II. typu jsou stejné – racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Diabetik I. typu léčený inzulinem nebývá většinou obézní a je obvykle zaškolen na dietu s 225 až 325 g sacharidů (tj. 1 800 kcal/7 400 kJ až 2 440 kcal/10 200 kJ) se šesti jídly denně, tedy s vkládáním dopolední a odpolední svačiny a přidáním druhé večeře. I když dnes je při takzvaném selfmonitoringu glykemií a volnějším dávkování diety a inzulinu režim mírně uvolněný, diabetik I. typu byl dříve a je v zásadě dodnes edukován k maximální pravidelnosti v jídle. To se týká časového rozdělení jídel a množství a výběru sacharidových potravin. Hlavním důvodem vkládání malých jídel je u diabetiků I. typu a u některých diabetiků II. typu působení inzulinových přípravků, které ve 2. až 3. hodině po jídle stále působí a ohrožují diabetika hypoglykemií.

Je-li obézní diabetik II. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika I. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný. Technologická úprava potravin je stejně jako u diabetu I. typu antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků). Regulovaná strava je pak založená na systému záměny potravin.

Výměnné jednotky: Systém výměnných jednotek umožňuje pacientovi volněji se stravovat a je u diabetiků II. typu více orientován na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky. Pomocí výměnných jednotek lze lehce zaměňovat potraviny v určeném množství sacharidů nebo energie na jednotlivá jídla (snídani, oběd, večeři a podobně) v přibližně stejných potravinových skupinách. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, a proto musí být i příjem nižší. Redukční diety nemívají obvykle více než 6 300 kJ (1 500 kcal) a diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci.

Rozdíly v dietě mezi obézním jedincem a diabetikem II. typu jsou:

Diabetik II. typu obvykle se současně přítomnými dalšími poruchami typickými pro metabolický syndrom (hyperlipoproteinémie, hypertenze, poruchy fibrinolýzy) nebo s diabetickou nefropatií musí dbát v dietě i na ovlivnění dalších složek.

Diabetikovi se delším lačněním glukózová tolerance horší, to znamená, že by přestávky mezi jídly neměly být extrémní, racionální je požadavek na tři až šest menších jídel denně. Není však vhodné navyšovat počet jídel, na který byl pacient zvyklý.

Tolerance glukózy diabetika je typicky horší ráno než večer, což se dá řešit farmakologicky nebo snížením ranního příjmu sacharidů.

V diabetické dietě se někdy používají potraviny s nízkým glykemickým indexem, tedy potraviny obsahující vlákninu, po nichž je vzestup glykemie menší. Tyto diety však mají význam i u obézních, kde jsou prevencí diabetu II. typu.

Potraviny označené jako light mohou být vhodné pro obézní vzhledem k nižšímu energetickému obsahu. Někdy mají sníženou energetickou hodnotu jen na úkor tuků, a sacharidy nemusí být vždy sníženy. Pak se tyto potraviny nemusí pro diabetiky hodit.

Potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, jelikož obsah tuků bývá zachován nebo i zvýšen. Nemusí tedy být vhodné pro obézní a obézní diabetiky II. typu.

Příklad jídelníčku:

Snídaně: 225 ml mléka (bílá káva, kakao, čaj s mlékem), 60 g chleba (40 g knäckebrotu, 50 g dalamánku), 50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného 30% sýra, 50 g krájeného sýra, 50 g šunky, 100 g tvarohu, 150 ml jogurtu)

Přesnídávka: 100–150 g ovoce (200 g zeleniny)

Oběd: 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové, 150 g kuřecí prsa, 150–200 g ryby), 5 g oleje, 5 g mouky, 110 g brambor, 200–250 g zeleniny (150 g kompotu dia)

Svačina: 150–200 g zeleniny (80 g ovoce)

Večeře: 90 g masa (jako oběd), 5 g oleje, 5 g mouky, 110 g brambor, 200–250 g zeleniny (150 g dia kompotu)

II. večeře: 100–150 g ovoce

Záměna za brambory: 90 g vařených těstovin, vařená rýže (30 g syrové), 130 g bramborové kaše, 90 g vařených luštěnin (30 g syrových), 40 g chleba

Pokud má diabetik II. typu hmotnost v horním pásmu normy, profituje také z malé redukce hmotnosti cca o 5 %. Na dietu stejnou jako u diabetu I. typu se přechází obvykle u diabetiků 2. typu s normální hmotností na inzulinoterapii.

Důležité pro praxi:

  • Nejzásadnějším opatřením v redukční dietě diabetika je snížení obsahu tuku.
  • Je-li obézní diabetik II. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika I. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný.
  • Technologická úprava potravin je antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků).
  • Regulovaná strava je založena na systému záměny potravin a je u diabetiků II. typu více orientována na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky.
  • Diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci.
  • Potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, nejsou obvykle pro diabetiky vhodné a je výhodnější, když si vyškolený diabetik vybírá z běžné nabídky potravin.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno dne: 4.2.2017


SiteMAP