Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁSADY

OBSAH

Karnitin

Kdysi označovaný za vitamín T je stále hojně využíván při redukčních dietách a tréninku pro rýsování svalů. L-carnitin má unikátní vlastnost – spaluje tuky přímo v buňce, což je zárukou vysoké účinnosti. Je však potřeba dodržovat zásady zdravého stravování, mj. vyhýbat se živočišním tukům a cukru. Carnitin patří mezi neesenciální aminokyseliny a tělo si ho nedokáže vyrobit dostatek. Alternativou je tedy užívání karnitinu ve formě doplňku stravy, nejlépe L formu (L-karnitin), který můžete zakoupit i v běžném internetovém obchodě.

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS NEMOCI RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Kročil.

Jak moc je nemoc nebezpečná pro nejbližší okolí.Jak se trochu obrnit doma ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za určitých okolností je možné nakazit se od nemocného růží dotykem. Proto je vhodné v domácnosti s růží používat zásady osobní hygieny, zejména antibakteriální mýdlo, desinfekci na prádlo (místo aviváže) a vlastní ručníky a oblečení, i obuv. Člověk s celistvou pokožkou a normální imunitou by se pak růží nakazit neměl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI TVRDÉ NEHTY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Myšková.

Dobrý den mám příbuzného ( o kterého se částečně starám po smrti jeho matky),je mu
65 roků a má strašne tvrdé nehty na nohou,které nejdou ostříhat ani oštípat kleštičkami.
když jsem volala jeho lékaři poslal mě slušně kamsi,řekl, že ho pošle na kožní,ale nestalo se.Prosím o radu, jak změkčit nehty ,aby šly ostříhat. nemá asi zásady hygieny. Děkuji za radu. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou

Prevence přenosu

Prevencí je:

  • Dodržovat zásady osobní hygieny.
  • Důkladně si mýt ruce.
  • Vyhýbat se těsnému kontaktu s neznámými osobami.
  • Vyhnout se přespávání v cizím ložním prádle.
  • Pravidelné praní a žehlení ložního prádla.

Zcela vyloučit riziko nakažení svrabem ale není možné.

Zdroj: Inkubační doba

Poradna

V naší poradně s názvem OBAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Idiot.

dob rej mam strach ze jsem se nakazil hiv.jsem zavysly na pervitinu mam za sebou rocni lecbu v komunite a dolecovaci program 3 mesice.4 roky jsem byl cisty ted pul roku prilezitostne prijmu drogu bohuzel injekcne ale nikdy jsem si nedal po jinym cloveku,vazne jsou veci pres ktery vlak nejede....je to jedno je sli jsem nakazeny tak pozde premyslet kde kdy co?ovsem dodrzuji zasady cisteho brani a sex vzdy s prezervativem jsem 3 roky ber pritelky takze vazne vzdycky!.no problem mam s tim ze uz 3 mesice se mi delaj bolaky nejdriv to byli pupinky kdyz jsem si je rozskrabal na nohach udelali ze z nich takovy bolaky co jsou vymackou po chvilce ale boli to a je to cista krev obcas trocha hnisu.ted to mam na hlave a rukach a objevil jsem i na briise.v podledni dobe jsem furt unaveny ani drogy nechci,jen marihuanu ale to je ....jsem v pozici kdybych radeji dostal rakovinu.vyleceny fetak s aids? neverte mu ani pozdrava a bacha na co sahate!. boze muzete mi nejak poradit krom toho at si dojdu na testry asi na k-centrum???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná rada ve vašem případě je zjistit, zda-li jste se opravdu nakazil virem HIV. Nemusíte kvůli tomu nikam chodit. Test si můžete udělat sám v klidu doma. Testovací sadu si můžete objednat na Internetu tady: www.prozdravi.cz/ora…
Stojí to 660 Kč a za dvacet minut víte jestli jste pozitivní HIV nebo ne. V případě pozitivního výsledku budete muset kontaktovat lékaře, abyste dostal léčbu, která virus utlumí a prodlouží vám život. Když bude výsledek negativní, tak rovněž navštivte lékaře v kožní ambulanci, aby vám pomohl vyléčit nepříjemné kožní projevy, které nyní máte. Nemusí být jednoznačně příznakem rozvoje onemocnění AIDS.
Zapomeňte na předsudky, že vás bude někdo ponižovat kvůli HIV. Doba pokročila a vnímání HIV pozitivních lidí už není nijak diskriminační. Otestujte se a postupujte podle zde uvedeného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obavy

Připomenutí

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta, podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady (viz výše), ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulínu či lékové léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Zdroj: Pohanka a cukrovka

Diskuze

V diskuzi JE TO SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym.

Dobry den, moje maminku zacala svedit hlava na temeni (asi pred 40dny). Svedeni se ji postupne rozsirilo po celem tele, z hlavy pres oblicej az k noham. Nikde na tele nema zadne fleky ani zadne dalsi prukazne projevy svrabu. V noci se drbe a nemuze spat a ma pocit, ze po ni neco leze, a chvilema jakoby kousne. Maminka jiz navstivila nekolik koznich lekaru. Alergie na barvu na vlasy byla vylouzena, dale ji poslali na alergologii a na krev. Nikde se nic nenaslo. Mezitim se u ni svedeni vystupnovalo a projevuje se hlavne na hlave a v obliceji...Cela vec se vsak dostala i na me-jeji dceru (maminka u nas jednou byla, hlidala me pred 14dny syna). Mam stejne projevy, jako maminka, pouze v mensi intenzite. Po delsim premlouvani jiz pate kozni lekarky se nam podarilo sehnat sirnou mast pro mamku a Infectoscab pro mne a manzela. Provedli jsme preleceni, syn dostal zatim pouze sirnou koupel, manzel preventivne ten Infectoscab. A vse pokracuje u mne dale-trochu uleva, ale nasledujici den opet pocit lezouciho neviditelneho tvora a kousnuti. Nikde zadne pupinky, fleky nic. Doma jiz nekolik dni dezinfikuji, peru a dodrzuji vsechny zasady onemocneni srabem. Sirove mydlo, ocet, tea tree, neustale prani na 60, vysavani, atd. Manzel zadne pupinky, ale stale ho nekde neco svedi. Syn zatim nastesti nic. Maminka po sirne masti (3den aplikace)-mirne zlepseni. Chtela jsem se zeptat-zda pocit neceho lezouciho na ruznych mistech tela a nasledne kousnuti, bez dalsich projevu na kuzi, muze byt svrab. Zadneho jineho roztoce jsem nikde na internetu nenasla. Zvirata nemame ani se s nima nestykame, drevene podlahy, dlazdice, naprosta cistota, novostavba...Dekuji Vam za Vas nazor predem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jožo.

taky mame ten problem. pořad perem a vysavame.

Zdroj: diskuze Je to svrab?

Jo-jo efekt

Náhrada stravy dodá tělu nejen všechny potřebné nutriční látky, ale především důležitý GTF faktor. Díky němu se aktivují přirozené mechanismy účinného hubnutí bez jo-jo efektu. Pro svou kvalitu byl VitalChrom Shake R zařazen do projektu „Hubnutí s Kerbetem“ jako náhrada některého hlavního jídla.

Pokud počítáte s rychlým zhubnutím o 14 kg za 2 týdny s tím, že budete v pohodlí sedět u televize a tuky se budou spalovat samy od sebe, pak neztrácejte čas, takto to nefunguje! Aby bylo hubnutí účinné, je potřeba dodržovat určité zásady.

Zdroj: Hubnutí s Kerbetem

Jak se používá

Síra se používá v mastném základu: pro dospělého pacienta je vhodná 10–20% sirná vazelína, u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1krát za 24 hodin 3 po sobě následující dny. Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat následující zásady zevní léčby: preparát se má po koupeli stejnoměrně vtírat do důkladně osušené kůže celého těla; každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, které se musí následně vyprat při teplotě minimálně 60 °C, vyžehlit a 3 dny nepoužívat; ostatní prádlo či obuv by se pak neměly používat alespoň 5 dní.

Zdroj: Sirná mast

Jak napsat smuteční řeč – obecné zásady

Vzorová smuteční řeč by měla být věcná, citlivá a prostá. Může obsahovat životní filozofii a zkušenosti, které dokážou pozůstalé povzbudit do dalšího života. Smuteční řeč by měla být brána vážně, proto je zapotřebí zbavit se veškerých všeobecných a prázdných klišé.

Obsah smuteční řeči by měl být zaměřen na zesnulého. Vyzdvihuje zesnulého jako člověka, poukazuje na jeho přednosti a rekapituluje život, který žil. Posluchači jsou připraveni slyšet především pozitivní zprávy, proto by celkový obsah smuteční řeči měl být věnován pouze dobré stránce zesnulého.

Smuteční proslov si může rodina připravit sama a zvolit zástupce, který ho bude prezentovat. Projev pak může být více osobní.

Zdroj: Smuteční řeč a její ukázky

Je lepší sírová mast, nebo mýdlo?

Síra se používá v masťovém základu a je na svrab účinná. U dospělého pacienta se používá 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1x denně tři po sobě následující dny.

Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Mast se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je však nezbytné tělo důkladně osušit. Na osobní hygienu lze použít i sírové mýdlo SulfaDerm. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

Mast je v tomto případě léčebným prostředkem, kdežto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. U těhotných, kojících matek a dětí je sirná mast lékem první volby, konkrétně precipitovaná síra ve vazelíně. 5% permetrin se může použít u dětí od dvou měsíců věku.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Členské výhody

Členem PSNV se může stát občan Evropské unie, včelařka, včelař nebo výrobce, který se chce aktivně podílet na plnění cílů a programových zásad společnosti. Podmínkou není včelařit v Langstrothových úlech, jak se řada lidí mylně domnívá, nýbrž pochopení myšlenky cílů, které si společnost vytyčila jako programové zásady umožňující další rozvoj oboru včelařství. Ústřední myšlenkou všech cílů je jednoduchost. Hlavním zájmem společnosti je hledat cesty jednoduchého a moderního chovu včel.

Minimální roční členský příspěvek činí 200 Kč a pokrývá náklady nezbytné pro zajištění základního chodu společnosti.

Členové PSNV jsou lidé nadšení pro obor, usilují o zvyšování své odborné úrovně a mají zájem o rozvíjení oboru jako celku. Pořádají konference, setkání včelařů, workshopy na úzce zaměřená témata, vydávají odborný včelařský časopis, podílejí se na řešení aktuálních problémů v oboru, dávají podněty, vyjádření a připomínky k legislativním a exekutivním návrhům a opatřením státní správy dotýkajícím se oboru včelařství.

Zdroj: PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Nevhodné potraviny při cukrovce

Dieta při cukrovce zakazuje kromě potravin obsahujících cukr také tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, potraviny obsahující vysoké množství soli (chipsy). Dezertům se nemusíte úplně vyhýbat, ale dopřejte si je pouze jednou za čas! Čokoládové dorty nahraďte tvarohovými a ovocnými dezerty. Při pečení doma pak používejte umělá sladidla. Zkuste si hlídat příjem cukru, a pokud si některý den dopřejete sladké, přizpůsobte tomu zbytek jídelníčku a přidejte nějaký pohyb navíc – třeba procházku v lese.

Zásady:

  • Jezte pravidelně a často (minimálně pětkrát denně). Ideální je naučit se jíst vždy ve stejnou dobu.
  • Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru.
  • Vyhněte se pochutinám, jako jsou sušenky, čokoláda, slazené nápoje, ale třeba i přesoleným potravinám, jako jsou chipsy.
  • Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky, pečivo jezte jen celozrnné.
  • Omezte potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru (například hroznový cukr, bílá rýže, bílé pečivo, brambory).
  • Jezte více potravin, které uvolňují energii postupně (luštěniny, zelenina, sójové maso).
  • Mýtem je, že musíte jíst jen dia výrobky – některé z nich mají totiž také vysoký obsah tuku, což není pro vaši dietu dobré.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Zásady líčení pro nositelky kontaktních čoček

  • Líčení provádějte vždy až po aplikaci čoček. Čočku nejprve vyjměte z roztoku, ideální jsou bio-inspirované roztoky (např. Biotrue), které jsou k očím šetrné a respektují jejich přirozené vlastnosti. Čočky díky nim zůstanou vlhké až 20 hodin a tudíž v oku neřežou ani nepálí a nenutí k mnutí, a tím pádem se předejde riziku zanesení částeček kosmetiky do očí.
  • Používejte šetrnější kosmetické prostředky určené pro uživatele kontaktních čoček či pro osoby s citlivějšíma očima. Většina kosmetických prostředků od řasenek až po oční linky se nyní dají sehnat i ve variantě „sensitive“ nebo-li pro citlivé oči. Vhodné jsou tak pro nositelky čoček i pro ženy, které trpí na častější oční záněty nebo alergie.
  • Nenanášejte kosmetické prostředky na vnitřní okraj víček, protože by mohly znečistit povrch čoček. V případě, že jste milovnice očních linek, nanášejte ji na vnější okraj víčka, nikdy ji nemalujte přímo „do oka“. Hrozí nejen znečištění povrchu čočky, ale i poranění o hrot tužky.
  • Nepoužívejte kosmetické prostředky a řasenky k prodloužení řas obsahující drobná vlákna. Ty totiž mohou snadno z řasy odpadnout a dostat se do oka, kde mohou jednak znečistit čočku, ale způsobit i podráždění oka a jeho zarudnutí.
  • Během aplikace kosmetických prostředků ve spreji zavřete oči, aby se částice prostředků neusadily na čočkách. To platí především pro parfémy a laky na vlasy. Nepříjemné pak není jen usazení spreje na čočkách, ale i pálení očí, ke kterému by při zasažení očí okamžitě došlo.
  • Odličování provádějte vždy až po odstranění čoček z očí. Pouze tak zabráníte, aby se zbytky kosmetických prostředků dostaly na čočky. Kontaktní čočky pak opět uložte do pouzdra s bio-inspirovaným roztokem, který je přes noc i vydesinfikuje. Oči následně odlíčíte pomocí odličovacích ubrousků nebo polštářků, na které nanesete odličovací vodu nebo krém. Odličujte vždy jemnými pohyby bez silnějšího tření očí.

Pokrok v kosmetickém i oftalmologickém průmyslu celkově přispěl k většímu komfortu nositelek čoček. Bio-inspirované výrobky jsou jen dalším krokem k rovnováze s přírodou a mohou tak pomoci lidem udržovat nebo dokonce rozšiřovat jejich vlastní tělesné funkce. Ostrý zrak, dokonale nalíčené oči a nulové zdravotní potíže, tak vypadá současnost ve spojení čoček a líčení.

Zdroj foto: ielement

Zdroj: Kontaktní čočky nebrání líčení, ale je dobré dodržovat jisté zásady

Corega lepidlo na zuby

Zuby jsou naprosto nepostradatelné při kousání a rozmělňování potravy a mají zásadní význam pro správnou artikulaci při mluvení. Pokud o chrup či jeho část přijdete, nezbývá, než jej nahradit odpovídající zubní náhradou, aby tyto schopnosti zůstaly zachovány. Nošení umělého chrupu má však i estetický význam, neboť umožňuje udržení původního tvaru a výrazu našeho obličeje bez propadlých rtů a mimických svalů kolem úst, které jsou jinak přirozeným a nevyhnutelným následkem ztráty vlastních zubů.

Na zubní náhradu si nelze zvyknout takzvaně „přes noc“. I tato změna potřebuje svůj čas, zkušenosti ostatních však hovoří jasně: již po pár dnech, maximálně týdnech, se s náhradou sžijete.

Přípravky značky Corega – čisticí tablety, fixační krémy na upevnění protézy a těsnicí krém zabraňující pronikání zbytků potravy pod zubní protézu – jsou tu proto, aby proces zvykání i další život s protézou maximálně usnadnily a zpříjemnily. Naučíte-li se tyto přípravky používat a vezmete-li si k srdci všechny rady a zásady, většina problémů bude rychle eliminována, případně ani nenastane. S otlaky či bolestivými místy neotálejte a navštivte svého zubního lékaře. Proces zvykání na novou zubní náhradu pro vás bude snazší, budete-li ji nosit každý den. Pokud nebudete spěchat, při obtížích zachováte klid a k situaci budete přistupovat pozitivně, uvidíte, že si na novou náhradu zvyknete rychleji, než jste čekali.

Zdroj: Corega

Členství

Členství ve svazu je dobrovolné (lze libovolně vstoupit a také vystoupit). Každý uchazeč, který žádá o členství, musí podat písemnou přihlášku, ta je vyhodnocena a uchazeč je přijímán za člena základní organizace. Evidenci členů vedou právě základní organizace. Za člena může být přijat každý občan od věku 10 let, který bydlí na území republiky a souhlasí se stanovami (musí zde být souhlas zákonného zástupce). Může být i členem kroužku, který vzniká třeba při základních školách. Každý člen obdrží členskou legitimaci.

Členství zaniká vystoupením člena, které musí být rovněž písemně podloženo. Dochází k němu například nezaplacením členského příspěvku na daný rok, vyloučením (závažným prohřeškem), úmrtím, zánikem kroužku.

Členové mají právo účastnit se členských schůzí a projednávat otázky činnosti organizace, volit členy, být voleni. Obracet se s dotazy, návrhy, připomínkami a stížnostmi. Odebírat časopis Včelařství, být účastníkem řízení.

Členové jsou povinni podílet se na svazové činnosti, vykonávat funkce, do kterých byli zvoleni nebo jimi byli pověřeni. Včas platit příspěvky, podporovat společenské vztahy, plnit usnesení a rozhodnutí orgánů. Dodržovat zásady svazové a chovatelské činnosti, ochrany a tvorby životního prostředí, opatření při zajišťování a tlumení nemocí. Spolupracovat s funkcionáři svazu a umožnit jim vstup na stanoviště včelstev, zvyšovat svou odbornou včelařskou úroveň.

Zdroj: CSV - Český svaz včelařů

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světlé pečivo
  • smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
  • vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
  • zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
  • nedozrálé ovoce se slupkou (angrešt, rybíz, švestky, jablka a hrušky)
  • polévky a omáčky s obsahem tuku, másla a majonézy
  • koření (hořčice, pepř, papriky)
  • silná káva, nápoje s bublinkami a alkohol (především destiláty)

Důležité je zavčasu si uvědomit, že zdraví máme jen jedno. Proto se opatrujte a jezte dál zdravě i poté, co přestanete mít zažívací problémy.

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP