Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁTĚŽ

OBSAH

Sport je nejlepší lék

Pravidelné cvičení je potřeba ke stimulaci revitalizovaného oběhu všech buněk těla a posiluje imunitní systém. Čerstvý vzduch pomáhá sliznici a dýchacím cestám k regeneraci a získání dostatku vlhkosti pro efektivní ochranu. Sport rovněž pomáhá uvolnit stres a nervové napětí. Také pozitivní nálada může mít vliv na imunitní systém. Bohužel neuvážené sportování, nadměrná zátěž, po které tělo není schopné zregenerovat, může pozitivní účinky sportu obrátit. Myslete na to, že se jedním tréninkem nestanete sportovním mistrem, přidávejte si zátěž postupně, krok za krokem. Fyzicky aktivní lidé nesmí zapomenout na správný příjem pestré a vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatečné množství živin a splňovat vysoké nároky na fyzický výkon.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi INVALIDITA A LUPUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

stupnují se mi bolesti a psychická zátěž je velká. co invalidita, máte někdo zkušenosti? moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Invalidita a lupus

Na těžký výkon v horku trénujte předem

Ten cyklistický výlet byl asi trochu delší, takže asi i ty příznaky byly silnější a můžete mít tedy i déle zvýšenou teplotu. Na zvýšenou teplotu se doporučuje dávat Paralen, nebo jakékoliv léky na snížení teploty. Určitě můžete celý týden regenerovat po tom stavu, který nastal po tom vašem náročném cyklistickém výkonu, protože tam se u něj kombinovala velká fyzická zátěž a navíc ještě vlastně přehřátí. Váš organismus na to asi nebyl trénovaný, jako u sportovců profesionálů.
 

Zdroj: Úpal při jízdě na kole

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Librová.

Moji maminku trápí otoky nohou. Má 86 let, fyzickou zátěž nemá . Můžete poradit nějaký váš čaj popř jinou medicínu. Děkuji mnohokráte Librová Irena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Maximální váha pro jedno opakování

Pokud neznáte maximální zátěž pro jedno opakování, můžete si teoretickou zátěž pro jedno opakování vypočítat. Není to sice zcela přesné, ale pro stanovení zátěže pro první fázi to postačí. Vzorec vypadá takto:

M1O = (X * MX * 0,033) + MX

kde M1O je maximální zátěž pro jedno opakování, MX je použitá zátěž pro určitý počet opakování, X je onen počet opakování.

Jestliže dřepujete například 6 opakování se 120kg zátěží, potom váš výpočet bude vypadat takto:

M1O = (6 * 120 * 0,033) + 120 = 143,8

Z této váhy snadno stanovíte 55–60 % pracovní zátěže pro fázi 10 x 10.

Zdroj: Trénink GVT

Poradna

V naší poradně s názvem LAPAROSKOPICKA OPERACE ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šandova.

Dobrý den,jsem po operaci žlučníku ,pracuji jako kuchařka ,nosim hrnce,gastro nádoby ,které mají kolem 15kg,za jakou dobu mohu do práce a kdo to určuje. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vše proběhlo bez komplikací, tak do práce můžete jít po vyndání stehů. Plnou zátěž zvládnete postupně po měsíci od operace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Laparoskopicka operace žlučníku

Rehabilitace

V případě častějšího odstraňování menisku je od druhého dne po operaci dovolen pohyb v kolenním kloubu. Podle rozsahu výkonu chodí pacient o berlích 1–3 týdny. Sportovní zátěž se dovoluje za 4–6 týdnů od výkonu. V případě sutury menisku nosí pacient ortézu s limitovaným pohybem šest týdnů, končetinu při tom odlehčuje pomocí berlí. Poté začíná rehabilitovat a postupně zvyšovat zátěž.

Po 4–6 týdnech se postupně zkouší chůze bez berlí i bez ortézy, plná zátěž až po 2–3 měsících, opět podle typu postižení. Pokud byly současně operovány i další struktury v kloubu, např. kolenní vazy, je rehabilitace usměrňována tak, aby bylo umožněno hojení všech poraněných struktur. Výrazně se však neliší od výše popsaného režimu. Zkušenosti ukazují, že výsledky jsou příznivé (zhruba 95 % zhojených menisků) a že následné opotřebení kloubů je minimální až žádné.

Zdroj: Meniskus

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ACHILLOVY PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Babskou radu asi úplně nemám, ale dobrou zkušenost mám s wobenzymem a také snaha o minimální zátěž na nohu během zánětu. Já ho léčila dva měsíce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Ano, Wobenzym mně také velice pomohl při zánětu.

Zdroj: diskuze Zánět achillovy paty babské rady

Glykemický index a glykemická zátěž u melounu

Glykemický index (GI) říká, jak rychle vstoupí cukr do krevního oběhu. Každá potravinářská položka má hodnotu mezi 1 a 100. Tyto hodnoty jsou určeny porovnáním potraviny s referenční položkou. Jako referenční se obvykle používá cukr nebo bílý chléb. Glykemická zátěž (GL) je kombinace GI a skutečného obsahu sacharidů v jídle. Argumentuje se tím, že GL poskytuje reálnější hodnotu toho, jak určitá potravina může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Tento přístup často využívají lidé, kteří sledují diabetes pomocí počítání sacharidů. U potraviny s nízkým nebo středním GI se považuje za méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi.

GI 55 nebo méně je považován za nízký. GI mezi 55 a 69 se obecně považuje za střední. Všechno přes 70 je považováno za vysoké. GL pod 10 je nízká, 10 až 19 je střední a 19 a vyšší je považováno za vysoké. Meloun má GI 72, ale GL činí 2 na 100 gramů. Ačkoli je GL u melounu nízká, nezapomeňte vyvážit veškeré jídlo nízkým GI jídlem, abyste minimalizovali případné „hroty“ krevního cukru.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Proč pacienti s pankreatitidou nesmí jíst citrony

Citrony obsahují speciální látky, které dodávají ovoci výraznou chuť a vůni. Jsou to látky:

  • limonen;
  • geranylacetát;
  • citral.

Tyto látky zvyšují zátěž trávicích orgánů. Citrony navíc působí močopudně, což je nebezpečné zejména při zánětech slinivky břišní.

Zdroj: Citron a slinivka

Diskuze

V diskuzi FEMIBION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaja.

Já mám osobně moc dobré zkušenosti s femibionem, takže mohu doporučit maminkám a budoucím maminkám i dále. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

já jsem zatím žádné vitamíny nebrala ale asi budu muset, jsem ve druhém měsíci a nerada bych to podcenila, maminky mi určitě rozumí. Mám si zajít za lékařem na radu ohledně vitamínů nebo je to pro něj zbytečná zátěž?

Zdroj: diskuze Femibion

Jak pomelo působí na cukrovku

Příjem potravy má velký vliv na glukózu u pacientů s cukrovkou. Nedávno publikovaná studie měla stanovit glykemický index (GI) a glykemickou zátěž (GL) konkrétní odrůdy pomela, a to Majia pomelo, a její účinky na postprandiální glukózu (PPG) u pacientů s diabetem typu 2 (T2D). Dvacet zdravých subjektů a 20 pacientů s T2D (kontrolovaných opatřeními týkajícími se životního stylu anebo metforminu) bylo testováno ve dvou oddělených dnech pomocí 50 g glukózy a 50 g ekvivalentu sacharidů od Majia pomelo za účelem změření glykemického indexu (GI). Účinek pomela na postprandiální glukózu (PPG) byl zjišťován 9denním studiem 19 hospitalizovaných pacientů s T2D (kontrolovaných na léčbu inzulínem). Dávka inzulínu byla u každého pacienta upravena v prvních 3 dnech. Byla měřena hladina glukózy v krvi za účelem vyhodnocení glykemických výkyvů. GI pro Majia pomelo u zdravých jedinců a pacientů s T2D byl 78,34 ± 1,88 a 72,15 ± 1,95. Hodnota GL byla u diabetických pacientů přijímajících 100 g pomela 4,23, což naznačuje vysoký GI, ale nízkou GL tohoto ovoce. Konzumace odrůdy Majia pomelo u hospitalizovaných pacientů s T2D nezpůsobila významné fluktuace glukózy. Dospělo se tedy k závěru, že vysoký glykemický index pomela znamená nízkou glykemickou zátěž tohoto plodu. Pokud je konzumován v omezeném denním množství, může být dodáván diabetickým pacientům.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PO OPERACI BRÁNIČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,
Chci se ještě zeptat na to krkání. To platí při hojení nebo je to nastálo? Co se týče jídla tak pak lze konzumovat běžné jídlo nebo je tam určité omezení. Jak píšete návrat k plné síle znamená ,že při mé práci (břemena cca25-30kg) se navrátí zhruba za cca 2 měsíce.
Děkuji za odpověď
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence je u každého člověka individuální a i ve vašem případě musíte pozorovat signály svého těla a zátěž dávkovat postupně. Nejlepším pomocníkem může být zkušený fyzioterapeut, kterých je dnes v každém fitness dostatek. S říháním je to podobné - postupně se stav upraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení po operaci brániční kýly

Nestlé Beba Pro 1

Unikátní složení této náhradní stravy posiluje obranyschopnost dětského organizmu.

  • Opti Pro 1 je speciálním procesem získaná směs bílkovin, která přesně vyhovuje nutričním potřebám dítěte a nezpůsobuje zátěž ještě nevyzrálých orgánů;
  • DHA a ARA jsou dvě polynenasycené mastné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v mateřském mléce a které jsou důležité pro správný vývoj imunitního systému a přispívají k rozvoji mozku a zraku;
  • Bifidus efekt pomáhá chránit vaše dítě podporou zdravé střevní mikroflóry.

Kojenecká výživa je určena pro děti od narození do ukončení 6. měsíce.

Zdroj: Umělá strava pro kojence

Dávivý reflex u zubaře

Pokud jdete k zubaři na vyšetření a trpíte dávivým reflexem, je dobré nejprve se domluvit se zubařem a ujistit se, že když mu dáte pokyn například rukou, tak s nepříjemným dotykem přestane. To vám dodá pocit větší důvěry a klidu, se kterým pro vás výkon nebude představovat takovou zátěž. Při problémech zatněte pěst levé ruky. Tento oblíbený zubařský trik vám pomůže zbavit se pocitu na dávení i v takových situacích, jako je zubní ošetření nebo výtěr z krku. Není to žádná novinka, ale mnozí o ní ještě nikdy neslyšeli. Sevřete levou ruku v pěst (palcem dovnitř) a silou sevřete. To je vše. Překvapivě to má účinek jen na levé ruce. Lze to vyzkoušet například s pomocí zubního kartáčku.

Zdroj: Dávivý reflex

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Bolest břicha při menstruaci

Menstruační bolesti vyvolávají prostaglandiny, což jsou látky podobné hormonům, které se uvolňují během menstruace z děložní sliznice (endometria). O menoragii se mluví tehdy, když je krvácení tak silné, že musí žena měnit tampon či vložku každou hodinu, nebo trvá-li doba krvácení déle než týden. Nejčastější příčinou tohoto stavu je sice hormonální nerovnováha, ale těžké krvácení může vyvolat i špatná výživa nebo růst nádoru (nejčastěji myomu) v děloze. Děložní cévy samy mají sklon ke slábnutí stěn a snadno praskají. K nepravidelnostem menstruace může vést nejen hormonální nerovnováha, ale i extrémní fyzická zátěž nebo nerozumný dietní režim.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Brýlové čočky PNX

Poměrně vhodným řešením pro brýlové čočky je nový materiál na trhu, který zaručuje vysokou bezpečnost a pohodlí nošení. Čočky vyrobené z materiálu PNX jsou téměř nerozbitné a na rozdíl od skla i velmi lehké. Uživatelé brýlí si tedy již nemusí zvykat na nadbytečnou zátěž na svém nose. PNX brýlové čočky jsou skvělým řešením pro sportovce anebo pro naše ratolesti. Nespornou výhodou materiálu PNX je fakt, že nevykazuje žádné zkreslení a zaručuje dokonalý vizuální obraz bez barevných vad. Tento materiál stoprocentně chrání oči před škodlivým UV zářením, je odolný vůči chemikáliím a poškrábání a zaručuje dokonalé zobrazení a ostré vidění.  

Na našem trhu nejde o žádný nedostupný materiál a poměrně hodně optiků dává přednost vysoké kvalitě a všestrannému použití brýlí s čočkami PNX. 

Zdroj: Výběr správných brýlových čoček

Zánět šlach na zápěstí

Příčina těchto potíží nebývá ve šlachách samotných, ale ve svalovém bříšku příslušných svalů, které obsahují trigger body (spoušťové body). Tyto body jsou pak zdrojem tzv. přenesených bolestí, vedou k výraznému zkrácení svalových vláken procházejících bodem a tím pak vzniká silný tah na úponech svalu (šlaše). Bohužel z tohoto pohledu se k terapii přistupuje málokde a je tendence stav řešit obstřiky kortikoidy do místa bolesti, ke šlachám atd. nebo provádět operační korekce. Rázová vlna je moderní fenomén, efektivita jak u koho. Zánět šlach je příliš obecný problém. Může jít i o lokálně postiženou šlachu, úraz úderem, větší fyzickou námahu, dále o přenesený problém, kde je přetíženo svalstvo předloktí (těch je tam mnoho) – zde většinou třeba i menší námahou, ale opakovaně, tedy dlouhodobější zátěž jen některé svalové skupiny.

Zdroj: Zánět šlach

Obrana imunity

Imunita je obzvláště zranitelná při nízkých teplotách, při podchlazení (hypotermii) imunitní obrany jsou ovlivněny všechny metabolické procesy v těle. Účinnou ochranou proti infekcím je stále ještě teplé oblečení. Preferovanými vstupními body pro viry a bakterie jsou výstelky dýchacích cest. Suchá nosní sliznice poskytuje pouze omezenou ochranu proti bakteriím. Sliznice průdušek trpí špatným dýcháním, které je ovlivněno zejména nečistotami ze vzduchu (prach, saze) nebo kouřem z cigaret. Malé řasy v průduškách vystavované znečištěnému ovzduší se poškozují, a tak nezvládají svůj úkol absorbovat znečišťující látky a patogeny. Rovněž stres, nervové napětí, špatný psychický stav a také fyzické vyčerpání zhoršují funkci imunitního systému a nutí tělo přeřadit na nižší „převodový stupeň“. Měli byste včas rozpoznat varovné příznaky a pomocí protiopatření reagovat na přílišnou zátěž organismu.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Zánět okostice u sportujících – rehabilitace

Jedinci, kteří to v uplynulých měsících přehnali s běžeckým tréninkem, možná právě v tuto chvíli laborují se zánětem okostice. S touto úpornou bolestí na vnitřní straně holenních kostí se asi setkal téměř každý. Příčinou je tlak drobných šlach v dolní oblasti lýtka na periost (blána, která vyživuje kost) holenní kosti, čímž dochází k jeho mechanickému dráždění a vytváří se zde bolestivý zánět, citlivý hlavně při došlapu. Vedle vrozených anatomických dispozic (náchylní jsou hlavně jedinci, kteří běhají po vnější hraně chodidla – nadměrná supinace) zde hraje roli i technika běhu, povrch po kterém nejčastěji běháme, nevhodná obuv a tak dále. Nejčastější příčinou je ale nedostatečná adaptace pohybového aparátu na zatížení, které jsme mu naložili. Jak z toho ven? Řešení je jednoduché – neběhat! Na to ale asi málokdo přistoupí, je nutno tedy alespoň snížit běžeckou zátěž na dva tréninky týdně (dokud neodezní bolestivost, u chronických, déletrvajících případů je pak nezbytné úplné vysazení) a postupně zatěžovat speciálně oblast lýtek posilováním výpony a tlaky a vyvarovat se cvikům, při kterých dochází k nárazům (SBC, výskoky). Běžeckou přípravu musí v této fázi tedy nahradit posilovna. Vhodné jsou především lehpresy, které provádíme až do výponu. Zátěž opatrně postupně zvyšujeme až k maximu. Nezbytná je i přiměřená rehabilitace – především důkladná masáž dolní oblasti lýtka, nikdy ale ne přímo bolestivého místa!! Samozřejmostí je i intenzivní strečink zaměřený na tuto oblast. U vážnějších případů lze aplikovat některé protizánětlivé gely: Voltaren, Olfen a podobně. Případně lékař může doporučit elektroléčbu (ultrazvuk a jiné). Pokud se zbavíme bolesti, je třeba nic neuspěchat a tréninkové dávky zvyšovat opravdu citlivě. Do plné běžecké zátěže to může trvat i tři týdny. Pozornost je nutné věnovat také kvalitní obuvi, jedním z výrobců, který zohledňuje u svých výrobků anatomické dispozice pro nadměrnou supinaci či pronaci, je například firma New Balance. Řeči o tom, že zánět okostice je nutno „přeběhat“, sice vypadají na pohled jako lákavé řešení, může se nám to i podařit, zrovna tak ale můžeme skončit s nohou v sádře po únavové zlomenině. Je jen na vás, které variantě dáte přednost.

Zdroj: Zánět okostice

Zkušenosti s injekcemi

Cílem tohoto přístupu je obnova pozměněných hladin látek přirozeně se vyskytujících ve tkáních na fyziologickou úroveň. Jedná se o látky, které se přirozeně vyskytují v našich tkáních a jejich pokles doprovází některá onemocnění (například degenerativní změny). Ale klesají i přirozeně s narůstajícím věkem – od 50. roku výrazně klesá přítomnost kolagenu i ve zdravých tkáních. Předčasný pokles kolagenu ve tkáních doprovází současný způsob života, pasivní sedavý styl nebo naopak nepřiměřená fyzická zátěž.

Nejbohatší zkušenosti s přípravky fyziologické regulační medicíny jsou prozatím v Itálii a ve Velké Británii, kde nebyl dosud zaznamenán výskyt žádných závažných nežádoucích účinků, a to ani v případě užití s jinými léky, jako jsou analgetika. Kolagenové injekce jsou určeny k léčbě bolesti. Základní substancí je kolagen, ten je základní stavební látkou všech pojivových tkání (vazy, šlachy, svaly, kloubní pouzdra, chrupavka). Je odbouráván kolagenázami, které jsou zvýšené například u artrózy. Principem léčby je dodat kolagen přímo tam, kde ho je nedostatek, posílit, strukturovat a ochránit šlachy, vazy, kloubní pouzdra, svaly, zlepšit profil kolagenových vláken a následně i veškerých anatomických struktur, ve kterých je kolagen přítomen. K dispozici je 13 přípravků dle převažujících potíží.

Výhody:

  • dobrá snášenlivost;
  • bez alergických reakcí;
  • bez nežádoucích účinků;
  • jednoduchá aplikace.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP