Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MODŘÍNY NA TĚLE BEZ PŘIČINY

OBSAH

Zkušenosti s heparoidem

  • Heparoid na modřiny urychluje jejich vstřebávání; mažte postižené místo 3x denně a modřinky se v krátké době ztratí.
  • Heparoid na hemoroidy – je s podivem, že lidé s hemoroidy relativně často zkoušejí Heparoid mast. Tato mast je určena k léčbě zánětů šlach, poúrazových otoků, zhmožděnin, žilních a některých dalších obtíží, nikoliv však k léčbě hemoroidů.
  • Heparoid na žilky – na popraskané žilky v obličeji, i kdekoliv jinde na těle, stačí používat Heparoid mast, po půlroce používání ve většině případů zcela vymizí, zlepšení je až 75%.

Zdroj: Krém Heparoid proti modřinám

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení prvotní příčiny úzkosti nepřináší užívání antidepresiv trvalé výsledky. Touto příčinou jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující chronické záněty nervů v těle a buněk v mozku. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit výživu, abyste se z úzkosti trvale uzdravili, a žádné léky jste k tomu už nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Modřiny na těle

Pokud se vám modřiny na těle tvoří často a bez větší příčiny, například po lehkém doteku či zcela bez důvodu, okamžitě vyhledejte lékaře. Lékaře kontaktujte také tehdy, jsou-li modřiny na těle neobvykle velké a bolestivé. Provázejí-li tvorbu modřin další příznaky, jako například krvácení (z dásní, z nosu, v moči či stolici), opět neváhejte s návštěvou odborníka.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mam malu holcicku a ma fialovy tecky a krvacani pod kuzi. Chtela by som jse zeptat ci je to smrdelne ji je dve mesice a je v nemocnici na jip ke prosim poradte mi jsem zufala a mam oni strach dekuju .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podkožní krvácení u takto malých dětí může mít různé příčiny. Pokud je vaše dcera na jednotce intenzivní péče, tak určitě ošetřující lékař zná bližší informace o příčinách jejího onemocnění, takže se musíte zeptat tam co je příčinou a jaká je prognóza.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Jak nechat zmizet modřiny rychleji

Urychlit ústup modřiny můžete přípravky s obsahem hirudinu. Tato látka tlumí srážení (koagulaci) krve.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravím já už mám problémi 2mesice a začínalo to taky pálením az brněním jazyka ,tlaky do zubů a strašná bolest hlavY a nohou měl sem veškerá vyšetření a vše v pohodě teď poslední rtg krční páteře a mám vyhrezlou krční ploténku mezi 4a5 obratlem dost mi pomáhá magnézium a 3x denně si mažu krk a celou páteř i z nohama olfen gelem a je to lepší teď mě čeká návštěva u Doktora který mě vyšetří a řekne co dál. Ze začátku si doktoři mysleli že mám panické ataky a vše jen z páteře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obou vašich fotek to nevypadá nebezpečně. Hledejte příčinu v přetížení těch oblastí, kde se to tvoří. Přetížení může být způsobeno nárazovou námahou, špatnou obuví atd. Může se jednat také o problém s krví, při kterém se vám mohou snadno dělat modřiny po těle i takto pod nehty. S tím by vám pomohl praktický lékař popřípadě kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni hlavy,jazyka a rtu

Co se s tím dá dělat

Není-li porušená kůže, nemusíme přikládat náplast ani obvaz. Zhojení modřin může urychlit držení postižené oblasti ve zvýšené poloze a v klidu. Přikládejte několikrát denně ledové nebo studené obklady v průběhu jednoho až dvou dnů po vzniku poranění. Jako ledový obklad dobře poslouží například sáček mražené zeleniny zabalený do utěrky (nikdy nepřikládejte přímo na kůži, hrozí její poškození). Obklady často vyměňujte. Pohyb a přímá námaha místa s modřinou narušují hojení. Ani masážemi ústup modřiny neurychlíte.

Cévní stěnu lze posílit pestrou stravou s dostatkem vitamínu C. Z preparátů funguje osvědčený Ascorutin, jehož účinnými látkami jsou kyselina askorbová (jiný název pro vitamín C) a rutin, které se zabudují do cévní stěny a tím ji zpevní. Efekt se dostaví už po měsíci užívání v denní dávce 3x 1 nebo 2 tablety. Ascorutin také slouží lékařům jako jednoduchý a pacienta nijak nezatěžující test k odlišení poruch cévní stěny od poruch srážlivosti. Samozřejmě jen tam, kde je sklon ke zvýšené lomivosti cévní stěny zjevný a nejsou přítomny známky závažnějšího zdravotního problému.

Mezi přírodní zdroje rutinu patří pohanka, otruby, ovesné vločky, luštěniny, chřest, ořechy, slupky jablek a rajčat, citrusy, listová zelenina, květenství bezu černého nebo zelený čaj.

Pokud se tvoří modřiny bez příčiny, neprodleně navštivte ošetřujícího lékaře. A to zejména v těchto případech:

  • máte rozsáhlejší modřiny v oblasti očí, zvláště máte-li poruchu vidění;
  • máte neobvykle rozsáhlé nebo bolestivé modřiny, zvláště pokud se tvoří zdánlivě bez příčiny;
  • modřiny se vám tvoří velmi snadno a zároveň míváte i jiné známky krvácení (z nosu, z dásní, krev ve stolici nebo v moči);
  • dříve se vám modřiny netvořily, náhle však vznikají i po malém násilí.

Zdroj: Modřiny bez příčiny

Diskuze

V diskuzi NENÍ NÁSLEDKU BEZ PŘÍČINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a vytvoření bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Není následku bez příčiny.

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi ASTMA LÉČIT KYSLÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pichler.

Dobrý den
mám astma bronchiale, pomůže mi léčba kyslíkem? Jestli jo, jaký přístroj mám koupit?
Předem děkuji za odpověď.
Pichler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a tvorbě bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem

Něco na modřiny podle babičky

Babské rady doporučují aplikovat na modřinu ocet smíchaný s teplou vodou anebo drcené petrželové listy, které na modřinu zafixujete obvazem či obinadlem.

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a ten přiložte na modřinu.

Na modřiny přikládejte obklady z výluhu 30 g listů mateřídoušky úzkolisté. Dejte do 0,5 l vody, vařte 5 minut, 10 minut luhujte a sceďte. Obklady musí být vlažné.

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest. Tento recept se velmi osvědčil i v nemocnici u dětí, které měly modřiny po nitrožilních infuzích.

Spařte mladé kaštanové listy (jírovec maďal) vroucí vodou. Listy přiložte ještě vlažné na modřinu a převažte suchým šátkem. Místo kaštanových listů můžete použít listy routy vonné.

Obklady nebo koupele ze slézu planého změkčí zatvrdlé rány a hojí modřiny: 25 g květů a listů slézu vařte 15 minut v 0,5 l vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Modřiny potírejte vymačkanou šťávou z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

Na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté: 60 g květů povařte v 1 l mléka 5 minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky. Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv.

Pokud se modřiny objevují často a po slabém nárazu, zvyšte přísun rutinu, který je obsažen v pohankových slupkách, borůvkách, černé jeřabině, červeném zelí a ostružinách. Zvyšte denní přísun vitamínu C. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou pažitková nať, zelená paprika, červený rybíz, rakytník, křen a kysané zelí.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Diskuze

V diskuzi REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdravím všechny.Mám revmatoidní artritidu dlouho asi 40 let/po anginách/ 2-3 stupně a k tomu asi 10 let neuropatii nohou a rukou.Nyní i močového měchýře,bojuji s tím 4 měsíce,moč v pořádku,potíže veliké.Opravdu hrozné spojení.Co mám za bolesti nebudu vypisovat.Jezdím často do lázní,snažím se cvičit co mě jde a hlavně chci napsat o lécích.Užívala jsem už kde co od Ibubrufenu po jiné preparáty i kortikoidy a nyní nesnáším už vůbec nic a musím trpět.Mám vedlejší účinky a je mě s léky hůř,než bez nich.Naposled mě lékař dal inj.Mectojed,sama jsem si píchala,jednou týdně,vydržela jsem do 3.inj.nedalo se to.Nevím co se mnou bude.Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Prokeš, nutriční terapeut.

Bez vyřešení skutečné příčiny revmatoidní artritidy (RA) nepřináší aplikace kortikoidů ani léků na bolest trvalé výsledky. Příčinou vzniku RA jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u RA jsou takto ničeny tkáně velkých kloubů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si RA sami trvale odstranili, zbavili se bolestí a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Svědění kůže po celém těle

Zajímavou příčinou svědění po celém těle je porucha odtoku žluči. Žlučové kyseliny se začnou ukládat v kůži a způsobí tak nepříjemné svědění. Podobnou nemocí, jako je problém s odtokem žluči, se stává selhávání ledvin. V těle se začne hromadit močovina, která má opět za následek svědění.

Možné příčiny

  • cholestáza – stav, kdy žluč nemůže řádně odtékat do tenkého střeva a produkty, které jsou jí odváděny, se hromadí v organismu; svědění se zhoršuje v noci;
  • dlouhodobá nedostatečná funkce ledvin – dochází k záchvatům trýznivého svědění, které se zhoršuje v létě;
  • tvorba nadměrného množství hormonů štítné žlázy;
  • chudokrevnost, způsobená nedostatkem železa;
  • cukrovka neboli diabetes mellitus;
  • parazitární a také virové infekce (plané neštovice, pásový opar);
  • hubnutí u poruch příjmu potravy – dalším příznakem je ztráta ochlupení;
  • psychogenní příčiny jako je stres, úzkost.

Léčba

Pokud se svědění vyskytuje dlouho a zhoršuje vám kvalitu života a pokud se k tomu přidávají i jiné příznaky, poraďte se svým lékařem, který jako jediný dokáže objektivně posoudit daný stav. Jestliže je svědění bez kožního projevu, provádí se laboratorní vyšetření krve, které může odhalit cukrovku či selhávání ledvin. Při léčbě je nutné léčit především příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky zvanými antihistaminika.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být vyvoláno tetanií. Tetanie je syndrom způsobený obvykle extrémně sníženou hladinou hořčíku v krvi, projevující se nedobrovolnou kontrakcí svalů. Léčba spočívá v odstranění příčiny. Příznaky tetanie jsou například mravenčení, svědění, pálení na jazyku, rtech, prstech, chodidlech, pocit nedostatku vzduchu, křeče, křečové záchvaty, neúmyslné trhavé pohyby (tiky), dezorientace, podrážděnost, agresivita. Když nemocný reaguje zrychleným dýcháním, dochází k ještě většímu poklesu vápníku v krvi a tím i ke zhoršení stavu. Příčiny tetanie jsou psychického rázu. Pacienti často trpí depresemi, změnami nálad, poruchami soustředění, rozsáhlou nervozitou. V případě tetanie je nejdůležitější pro léčbu určit, proč vzniká – nejedná se o nemoc jako takovou, ale spíše o příznak, a léčba se řídí podle prvotní příčiny. Podávají se léky s obsahem hořčíku. Nedostatek hořčíku je sice celkem častou příčinou tohoto problému, ale zdaleka ne jedinou možnou. Samozřejmě příčin mravenčení jazyka může být více. Pokud tyto obtíže přetrvávají déle, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Mravenčení v těle

Svědění kůže na nohou

Možné příčiny

Svědění kůže na nohou má různé příčiny:

  • Plísně neboli mykózy často postihují nohy. Objevit se mohou u každého. Častější jsou však u lidí s narušenou imunitou či u lidí s cukrovkou. Léčí se antimykotiky v podobě tablet či mastí.
  • Atopický ekzém je chronické alergické kožní onemocnění. Většinou vzniká už v dětství, ale může se objevit kdykoliv během života pacienta.
  • Svrab je svědivé onemocnění, které je způsobené parazitem nesoucím název zákožka svrabová. Objevuje se často na jemnější kůži mezi prsty.
  • U planých neštovic se svědění projevuje po celém těle. Brzy se objeví pupínky. Jde především o dětské onemocnění. U dospělých má vážnější průběh. Nebezpečné jsou neštovice především pro těhotné ženy. Může dojít k poškození plodu.
  • Za svěděním nohou nemusí stát pouze kožní potíže. Způsobují ho i některá orgánová onemocnění. Svědění je například typické pro selhávání ledvin. V těle se hromadí odpadní látky a svědění způsobují žlučové kyseliny.

Léčba

Aby bylo možné úspěšně léčit svědění kůže na nohou, je nutné zjistit, jaká je jeho příčina. Existují sice antihistaminika, která dokážou tlumit samotné svědění, ale tento postup řeší jen příznak, nikoliv příčinu.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Modřiny v těhotenství

Zvýšená tvorba modřin v tomto období může souviset s poruchou srážlivosti krve. Nebo může jít o nedostatek rutinu, vitamínu C či nedostatečnou elasticitu cév. Nemusí to tedy být nic vážného, ale je třeba přijít na příčinu a po jejím zjištění nasadit léčbu, popřípadě dodat vitamíny.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Příčiny

Příčinou vniku modřiny je prasknutí povrchové krevní cévy, která se nachází blízko pod kůží, to je obvykle způsobeno tupým násilím (úderem). Krev z prasklé cévy se vylévá do tkání uložených pod kůží a krev prosvítá skrz kůži a projevuje se modrofialovým zbarvením. Modřiny tvořící se zdánlivě bez příčiny mohou signalizovat vážnější problém, a to poruchy srážlivosti krve, onemocnění krve (nedostatek krevních destiček), poruchy ve stavbě cévní stěny. Modřiny se také mohou vyskytovat u osob užívajících léky, které zabraňují srážení krve (například při jejich předávkování), či u osob s jaterním onemocněním. Snadná tvorba modřin může být způsobena rovněž nedostatkem některých vitamínů (vitamíny C a K).

Ženy jsou k tvorbě modřin náchylnější než muži, a to především v souvislosti s hormonálními změnami po čtyřicítce. Pozvolna se snižuje tvorba hormonů estrogenů chránících cévní stěny a ty se stávají křehčími.

V produkci srážlivých faktorů se významně uplatňují bílkoviny a vitamín K. O syntézu a vstřebávání bílkovin a vitamínu K se starají játra a střeva. Narušit produkci srážlivých faktorů proto mohou vážná onemocnění jater (infekční žloutenka, cirhóza) nebo malabsorpční syndrom (trvale zhoršené vstřebávání živin, vitamínů a minerálů z potravy, zpravidla ve střevech). Stejný dopad mají drastické diety s radikálním omezením příjmu bílkovin a celková podvýživa. Ohroženi krvácením a následnou tvorbou modřin jsou proto anorektici, vegetariáni a podobně. Vrozené chybění některého ze třinácti koagulačních (srážlivých) faktorů je podstatou hemofilie, dědičného onemocnění, při kterém postižení trpí nejen krvácením do kůže, ale – což je mnohem závažnější – také do kloubů a vnitřních orgánů. Hemofilie zasahuje téměř výhradně muže, ženy ji pouze přenášejí.

Další příčinou může být břišní a skvrnitý tyfus nebo krvácivé horečky typu eboly. Ovšem ty se v českých podmínkách v současné době nevyskytují.

Také kortikoidy při dlouhodobém užívání oslabují cévní stěnu. Warfarin potlačuje jaterní syntézu koagulačních (srážlivých) faktorů krve, jejichž tvorba je závislá na přítomnosti vitamínu K, a způsobuje tak výskyt modřin.

Zvýšený výskyt modřin se může objevit i v důsledku předávkování heparinem. U přednostně používaných nízkomolekulárních heparinů je však při správném dávkování riziko nežádoucího krvácení nižší. Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin) brání shlukování krevních destiček a tím snižuje jejich přilnavost, lepivost. Tak se sice předchází vytvoření krevní sraženiny, což opět může mít význam v prevenci trombóz, ale rovněž to může vést k nechtěnému vzniku modřin, ovšem vždy záleží na dávce.

Také ibuprofen, naproxen, diklofenak nebo indometacin mohou oslabit cévní stěnu a podpořit tak tvorbu modřin. Jsou zde i jedy z prostředí či potravy (benzen, arzen, radioaktivita), které rovněž mohou způsobit tvorbu modřin. A v neposlední řadě jsou to autoimunitní onemocnění, kdy organismus dokonce sám vytváří protilátky vůči vlastním tkáním, cévám, destičkám, což se mimo jiné projevuje také modřinami.

Zdroj: Modřiny bez příčiny

Modřiny bez příčiny

Choroby způsobující sníženou srážlivost tvoří pestrou skupinu. Některé ovlivňují funkci či množství krevních destiček (například leukémie a jiné krevní choroby), jiné narušují krevní srážecí faktory (hemofilie), jiné obojí (von Willebrandova choroba). Snížená srážlivost krve je typická pro pacienty s narušenou funkcí jater (obvykle cirhóza), kteří nejsou schopni tvořit dostatečné množství některých srážecích faktorů závislých na vitamínu K. Dříve byl častou příčinou vzniku modřin nedostatek vitamínu C (kurděje), i dnes se ovšem může méně vážná forma vyskytnout. Bez vitamínu C je narušená pevnost cévních stěn, které se mohou snadněji narušit.

Také sklony ke zvýšené tvorbě modřin mají různé příčiny. Leckdy jde jen o zvýšenou fragilitu (křehkost) cévní stěny, která je jedinci dána, je dědičná, respektive vrozená, a je podmíněna kvalitou vaziva, které je součástí cévní stěny (podobně se může dědit sklon k tvorbě křečových žil či hemoroidů, ale třeba také „plochá noha“). Nicméně spontánní tvorba modřin může být i projevem různých chorob a patologických stavů – od nedostatku některých vitaminů, přes různé hematologické choroby až po onemocnění jater či některá celková onemocnění. U dárců krve se proto vyšetřuje krevní obraz a některé další parametry, které souvisí například s funkcí jater, vylučují se přenosné choroby, nicméně některá vzácnější hematologická onemocnění odběr u dárce neodhalí, stejně tak nic neříká o jejich cévách.

Pokud potíže nejsou dramatické a nezhoršují se, je možné zkusit některé přírodní prostředky či léky, které jsou volně k zakoupení v lékárnách (například přípravek Ascorutin – neužívejte však bez vědomí lékaře dlouhodobě). Vhodné je také zvýšit příjem vitamínu C, z potravin může mít na pevnost cévní stěny pozitivní vliv například pohanka, otruby, luštěniny, chřest, rajčata, zelený čaj. Pokud se vám často tvoří modřiny, lékaře raději vyhledejte, přeci jen by bylo vhodné případná onemocnění, která mohou s krevní srážlivostí souviset, vyloučit.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Obrázek slinivky břišní

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Modřiny na nohou

K výskytu modřin na nohou můžete mít dědičné sklony podobně jako třeba k tvorbě křečových žil. Může za to vrozená zvýšená fragilita neboli křehkost cévní stěny, která je dána kvalitou vaziva, jež je součástí cévní stěny. Poruchy cévní stěny mohou být i získané v průběhu života. Často za nimi stojí nedostatek vitamínu C, který je pro správnou strukturu cévní stěny velmi důležitý.

Zdroj: Přírodní léčba modřin


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP