Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRALIK HNIS V OKU

OBSAH

Příznaky

Hlavními příznaky hnisu v očích je otok víček, hnisavá sekrece z oka, která zasychá na řasách, případně je i slepuje, řezání v oku a pocit cizího tělesa v něm, světloplachost a zvýšené slzení.

Při bakteriálních příčinách jsou spojivky výrazně překrvené a hnisavá sekrece je mnohem větší. Naopak při virovém zánětu se příznaky objevují mnohem dříve a vytékající tekutina je spíše čirá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hnis v oku.

Zdroj: Hnis v oku

Poradna

V naší poradně s názvem KDY PRASKNE HNIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý večer udělal se mi na prsu hnis skoro u bradavky na kůži kdy praskne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě je to folikulitida, u které dochází k samovolné perforaci do několika dnů. Typický je červený flek o průměru do dvou centimetrů se středovou šošolkou, kterou vyplňuje výpotek - hnis. Někdy může být folikulitida hluboká a vytvoří se jasně ohraničená červená boule, která nemusí vždy dozrát k prasknutí. Nepropichujte to! Pokud jste z toho nervózní, tak se stavte na kožním, kde vám to vyšetří a dají účiné masti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy praskne hnis

Hnis v ústech

Hnis v ústech značí závažnější stupeň zánětu dásně (popřípadě dásní), a sice paradontózu. Hnis v dásni se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu postiženého zubu. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný paradontální chobot, jenž při neléčeném zánětu může zadržovat hnis a vytvořit tak paradontální absces. Co dělat s hnisem v dásni? Vždy je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se zubním lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁLÍK DOMÁCÍ A JEHO NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Svoboda.

Dotaz:
Pokud má králík ušní svrab (prašivinu), je možné bez obav jeho maso konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab je výlučně kožní onemocnění, které nijak neovlivňuje svalovinu ani vnitřní orgány. Vzhledem k tomu, že u jatečných králíků se celá kůže stahuje, nehraje její onemocnění žádnou roli v kvalitě masa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u králíků

Hnis na rtu

Hnis na rtu mohou způsobit opary, které jsou nepříjemné (až bolestivé) a mohou trápit dospělé i děti. Když se jimi nakazíte, jste nositelem celý život. Dále se hnis na rtech může objevit v souvislosti s aftami, tedy nakažlivými bolestivými vřídky (puchýřky) na ústní sliznici, jež jsou světle žluté (žlutobílé) a mají rudý lem.

Zde můžete vidět video s hnisem.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada.

Zakrslý králík po operaci dělohy hodně pelichá a více pije
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - nemoci

Hnis v očích

Hnis v očích způsobuje obvykle infekce (bakteriální či virová), alergie, podráždění chemickými látkami z okolí nebo zánět. Hnis v očích vznikající při rýmě je obvykle krátkodobý a často odezní bez užívání léků. Hnis v očích u dětí vyvolává ve většině případů bakteriální infekce, při níž dochází k zarudnutí horního i spodního víčka. Kromě toho se může objevit bolest a svědění postiženého oka a také citlivost na světlo. V mnoha případech uvedené příznaky upozorňují na závažnější nemoc. Co se týče léčby, bakteriální infekce očí se většinou léčí antibiotiky.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍK DOMÁCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín P..

Králík se chová normálně.Po zabití játra i plíce normální bez defektu,
ale vnitřní tuk(sádlo)je nažloutlé.Některý to má čistě bílé,některý
nažloutlé.Nevím proč? Je to nějaká nemoc?

Děkuji za radu.Tonda P.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Králík domácí

Hnis na mandlích

Čepy na mandlích jsou vyvýšená (až hrbolatá) ložiska naplněná bílým hnisem. Jedná se o projev probíhajícího infekčního onemocnění v ústní dutině, které charakterizuje právě hnis na mandlích. Jestliže se onemocnění stane chronickým (nepodaří se odstranit bílé kousky z mandlí), může se projevovat hnisem na mandlích bez teploty.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně nehtu na prstu levé nohy. Asi před 3 týdny se mi to objevilo pod nehtem a nevím co to je. Bohužel se pod nehtem vytvořil i hnis. Okolí nehtu bylo zarudlé a při vymáčknutí vytékal zelený hnis. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Petra.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Hnis v krku

Hnis v krku doprovází nejčastěji angínu, tedy prudký a bolestivý zánět mandlí. Angína se projevuje právě hnisem na mandlích, kdy jsou viditelné bílé kousky v krku, a bolestí v krku, která zesiluje při polykání. Nemocný má pocit hrudek v krku (vyskytuje se hnis, který vytéká z mandlí), má problémy s polykáním jak tuhé, tak i tekuté stravy, a proto nadměrně sliní. Objevuje se též vysoká teplota a huhňání při mluvení. Pokud absces zužuje dýchací cesty, může hnis působit i dýchací obtíže.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem HNIS VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Jsem ve 24 týdnu těhotenstvý a když jdu na velkou na toaletním papířr mám krev s hnisem takovou čistou červenou krev s nažloutlým hnisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To se u vás asi objevily těhotenské hemoroidy. Při kakání vám prasknou a vyteče z nich krev a hnis na povrch hovínka, který pak vidíte. Tento problém byste měla konzultovat se svým gynekologem, protože může způsobit komplikace při porpdu i během těhotenství. Hemoroidy jdou snadno léčit zmrazením nebo chirurgickým odstraněním.

Zdroj: diskuze Hnis ve stolici

TULAREMIE

Projevy

Projevem tohoto onemocnění je zduření mízních uzlin a sleziny. Králík je apatický, malátný, nakonec umírá.

Příčiny

Příčinou je nákaza touto bakterií, králík se může nakazit od jiného králíka, ale i od hlodavce, nebo člověka.

Léčba

Toto onemocnění se neléčí.

Prevence

Zabránění kontaktu s nakaženými králíky. Nakažený králík by měl být v karanténě.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý deň,môj zajačik náhle umrel,ešte ráno bol v poriadku,poobede hnačkoval,bol ospalý,neskôr už nechcel ani behať.Ráno už bol mŕtvy.Srsť mal peknú,žiadne problémy ani zmena stravy.dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bag.

Králičí mor... Je to rychlý - v řádu hodin..

Zdroj: diskuze Zakrslý beránek má průjem

Stavba těla

Zařazení Králík domácí patří do třídy savců, do řádu zajíců, čeledi zajícovitých a rodu králíků. Všechna plemena králíků mají jisté společné rysy.

Zdroj: Králík domácí

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Končetiny

Pro králíka domácího jsou také typické silné zadní končetiny, které mu slouží k rychlému pohybu a ke skokům. Díky těmto nohám dokáže také králík rychle kličkovat a zvládá různé „úhebné manévry“, aby setřásl nepřítele. Králík má na předních končetinách 5 prstů, na zadních končetinách jen 4 prsty. Králík má také kromě ostrých zoubků i ostré drápky, které se obvykle pravidelně sestřihují, aby králíkovi nepřekážely v chůzi.

Zdroj: Králík domácí

Diskuze

V diskuzi TEDDY KRÁLÍK PŘENÁŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vali.

jak králíci snáší převoz autem ????
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda.

Králíček je na tom velice dobře, tedy podle mé zkušenosti.

Zdroj: diskuze Teddy králík přenášení

Délka života

Králík domácí se může dožít i 10 let, ale u králíků chovaných na maso, to není vhodné, protože pak je maso tuhé. Délka života je tedy dána i tím, k čemu je králík určen. U výstavních kusů může být délka života delší, než u těch chovaných pro zpracování jejich masa.

Zdroj: Králík domácí

Kosti

Kostí má králík v těle celkem 212 a hmotnost těchto kostí tvoří asi 12% z celkové hmotnosti těla.

Zdroj: Králík domácí

Název

Králík domácí latinsky zvaný Oryctolagus cuniculus f. domesticus.

Zdroj: Králík domácí

Teplota a tlak

Tělesná teplota králíka by měla být kolem 38 stupňů Celsia. Králík má asi 140 tepů za minutu.

Zdroj: Králík domácí

Hnis v moči

Hnis v moči u dospělých je tvořen bílými krvinkami (leukocyty). Velké množství hnisu v moči („na 3 křížky‟, kdy je přítomna i bílkovina) pozná i laik: moč není průsvitná, ale mléčně nebo dožluta zakalená a někdy nápadně zapáchá. Vždy se jedná o zánětlivé onemocnění ledvin, jež se vždy léčí antibiotiky. Hnis v moči v těhotenství souvisí s výskytem bakterií v močových cestách, které mohou postupně vyvolat zánět močového měchýře a močových cest, což může mít vliv na zdraví ženy i plodu. Tento stav vyžaduje v každém případě odbornou léčbu stanovenou ošetřujícím lékařem. Otázky a dopovědi vztahující se k hnisu v moči najdete na diskuzních portálech na internetu.

Zdroj: Hnis

ZÁCPA

Projevy

Zácpu u králíka lze poznat už podle toho, jak se králík pohybuje. Králík, kterého trápí zácpa, obvykle totiž sedí s nahrbeným hřbetem, jeho břicho je nadmuté a králík samozřejmě vůbec nejí.

Příčiny

Zácpu u králíka může způsobit nevhodná strava (někdy králík spořádá i to, co by opravdu neměl, například když vám uteče z králíkárny, tak může v jejím okolí objevit řadu nevhodných věcí), problémem může být také nachlazení.

Léčba

Králíkovi, který trpí zácpou, se doporučuje poskytnout dostatek vody, případně zeleniny jako je salát a mrkev. Ideální je také pohyb, který pomůže rozpohybovat střeva. Pokud by ale zácpa trvala déle než den, je lepší navštívit veterináře, aby se vyloučilo vážnější onemocnění, jehož příznakem by mohla být zácpa.

Prevence

Prevencí může být zabezpečení králíkárny tak, aby se králík nenachladil a zároveň nemohl sníst něco nevhodného.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP