Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZDRAVOTNICTVÍ

OBSAH

Účastníci studie

Celkem se zúčastnilo 600 lidí z čehož 400 bylo symptomaticky potvrzených pacientů s COVID-19 a 200 kontaktů ve zdravotnictví a domácnosti rozdělených do těchto šesti skupin:

Skupina I: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostalo 4denní kúru Ivermectinem plus standardní léčbu;

Skupina II: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin plus standardní léčbu;

Skupina III: 100 pacientů s těžkou infekcí COVID-19 dostalo Ivermectin plus standardní léčbu;

Skupina IV: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin plus standardní léčbu.

Skupina V se udržuje v ochraně osobními ochrannými prostředky a léčbou Ivermectinem.

Skupina VI používá pouze ochranné prostředky.

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Diskuze

V diskuzi PROČ SE NEDOVAŽÍ LEK UNDESTOR???????????????????, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavek.

Takže nepořadek v distribuci až po min zdravotnictví svedeme na sportovce, že dopují. Přitom za undestor neni žadna plnohodnotna nahrada, která by byla hrazena pojištovnou. Jedna se o lidi co lek potřebují k životu. Nějakej chytrej náměstek něco nedomyslel a nadělal problém spoustě lidí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonin.

Potřebuji lék mám rakovinu

Zdroj: diskuze Proč se nedovaží lek undestor???????????????????,

Léčebný postup

Studie byla provedena na 600 subjektech; 400 pacientů a 200 kontaktů ve zdravotnictví a domácnosti, které byly rozděleny do 6 různých skupin vážnosti zdravotního stavu.

Skupina I: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo 4denní kúru Ivermectinem 400 mcg / kg tělesné hmotnosti maximálně 4 tablety (6 mg / tableta) jednou denně před snídaní plus standardní léčbu podle egyptského protokolu.

Skupina II: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin (400 mg každých 12 hodin po dobu jednoho dne a následně 200 mg každých 12 hodin po dobu 5 dnů) plus standardní léčbu.

Skupina III: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo 4denní léčbu Ivermectinem 400 mcg / kg tělesné hmotnosti maximálně 4 tablety (6 mg / tabletu) jednou denně před snídaní plus standardní léčbu podle egyptského protokolu o léčbě COVID-19 u těžce nemocných pacientů.

Skupina IV: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin (400 mg každých 12 hodin po dobu jednoho dne a následně 200 mg každých 12 hodin po dobu 9 dnů) plus standardní léčbu podle egyptského protokolu o léčbě COVID-19 u těžce nemocných pacientů.

Skupina V: 100 kontaktů s pacienty nakaženými COVID-19 mělo používat osobní ochranné prostředky a dostalo profylaktickou dávku ivermektinu 400 mikrogramů / kg jednorázové perorální dávky před snídaní, která se měla opakovat po jednom týdnu.

Skupina VI: 100 kontaktů s pacienty COVID-19 dostalo pouze osobní ochranné prostředky.

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Poradna

V naší poradně s názvem LEPENÍ ZUBU ZUBNÍ NÁHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kubečková.

Ze zubní náhrady, se mi při zakousnutí do steaku ,mi vypadla jednička zub.Lze použít nějaké domácí lepidlo?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na přilepení zubu do zubní náhrady se může použít kyanoakrylát. To je vteřinové lepidlo. Některá z nich jsou určená pro lepení ve zdravotnictví. Například lepidlo Loctite 4061. Zde je vidět jak vypadá: www.loctite.cz/Locti…
A tady je jeho cena a obchody, kde se dá koupit: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lepení zubu zubní náhrady

Borax

Pro použití boraxu při likvidaci svrabu nejsou potřebná data. Ve zdravotnictví se používá borax v podobě bílého prášku, který je bez zápachu a je rozpustný ve vodě. Je používán jako kloktadlo při infekcích dutiny ústní (například afty, angíny).

Zdroj: Léčba bez receptu

Diskuze

V diskuzi ISOPRINOSINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Lékařka na imunologii mi předepsala Isoprinosine 100 tbl na léčení imunity. Tento lék jsme již užívala loni a nedoplácela jsem nic. Když jsem si ho teď byla vyzvednout v lékárně, bylo mi řečeno, že 100 tbl nemají a dali mi dvě balení po 50 a naúčtovali 95 Kč. Jaktože najednou musím platit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Isoprinosine je v lékárnách v obou velikostech. Finančně je výhodnější ten stovkový, ale lékárník na něm méně vydělá. Proto raději řekne, že není a dá misto toho dvě menší balení a tak vydělá k něco více. Naše zdravotnictví zvýhodňuje malá balení a tak se dava radeji více malych tablet nez treba jen jedna velká jednou tydne.

Zdroj: diskuze ISOPRINOSINE

Použití levandulového oleje

Levandulový olej má léčebné, dezinfekční a zklidňující účinky. Proto je hojně používán v kosmetickém průmyslu, ve zdravotnictví, ale i v aromaterapii. Můžete si jej například nakapat do aromalampy a užívat si příjemnou vůni v celém bytě. Pokud vaše ratolesti nemohou usnout, nakapejte jim pár kapek levandulového oleje na polštář. Měli by je před spaním uklidnit. Nebo si olej přidejte do koupele a užívejte si příjemné relaxace. Jestliže máte problémy s dutinami a ucpaným nosem, pořádně se levandulového oleje nadechněte. Levandulový olej je poměrně drahý, ale jeho využití je všestranné.

Zdroj: Levandulový olej

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na otce Pleskače se budete muset obrátit prostřednictvím jeho stránek - odkaz je uveden výše v textu. Ze svého pohledu si myslím, že by se mohlo jednat o migrény a nebo by mohly připadat v úvahu i namožené svaly kolem krku. Doporučuji spojit se s neurologem a s ortopedem a společně zkusit najít řešení za pomoci nejmodernějších technik současného zdravotnictví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Použití pro lidi

Lékaři se čím dál tím více setkávají s pacienty, kteří používají při bolestech kloubů přípravek Alavis. Ten je ovšem určený pro koně. I když si pacienti přípravek pochvalují, veterináři se nedokážou shodnout na tom, zda je používání zvířecího léku lidmi vhodné, nebo ne. Ministerstvo zdravotnictví jeho používání nedoporučuje.

Problém nastává kupříkladu s dávkováním. Kůň váží přibližně 400 až 500 kilogramů, zatímco dospělý muž váží pětinu až sedminu této váhy. Někteří veterináři poukazují na to, že přepočet dávkování nemůže být přesný.

Dávkování dle recenzí:

V návodu je dávkování pro stokilového poníka a podle toho si respondenti vypočítali, jaká dávka odpovídá lidskému tělu. První dva týdny se bere dvojnásobná dávka, pak již standardní.

Dostupnost

Dostupný je bez receptu a je volně přístupný na internetu.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky by hrozit neměly, jelikož složení léků je podobné jako u lidských.

Nevýhoda

Pro zvířata se dochucovadla nepoužívají, tudíž má tento přípravek velmi hořkou chuť. Lidé také mohou používat přípravek Apto-Flex, ale ten kvůli vyšší ceně není tak populární.

Ministerstvo zdravotnictví použití pro lidské pacienty nepředpokládá a nedoporučuje.

Zdroj: Alavis MSM

Diskuze

V diskuzi UNDESTOR DOSTUPNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavek.

Co se UNDESTORU TýKA jsem na něm závislej a protože neni na trhu musim si nechavat píchat NEBIDO injekce každý desáty týden. NEBIDO neni hrazené pojištovnou a stojí 1kus 2500kč při dotazu na VZP mi bylo sděleno, že na příplatek nemám nárok. Vzhledem ktomu že jsem důchodce je to dost velkej vydaj. Takže takovej je stav našeho zdravotnictví. Lžou a vytíraji si snámi ......

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Undestor dostupnost

Využití chmele

Těžko hledat významnější využití chmele než v pivovarnictví při výrobě piva. Kvalitu a říz zlatavému moku dodávají chmelové šištice, které obsahují hořčiny. Jedním z hořčinů, obsaženych v květech chmele, je i lupulin, který se používá ve zdravotnictví jako sedativum a v lidovém léčitelství proti nespavosti. Mladé výhonky chmele, nazývané “chmelovým chřestem”, jsou významným zdrojem vitaminů B a minerálních látek a používají se například k přípravě polévky. Chmel povzbuzuje chuť k jídlu a čaj z chmelových žlázek působí močopudně. Už císař Karel IV. věřil v léčebné účinky chmele a v době své vlády významně rozšířil jeho pěstování. Žatecko se tak díky němu a své červené půdě, ve které se chmelu výborně daří, stalo slavnou oblastí Česka.

Zdroj: TIP na výlet: Žatecko jako chmelová velmoc

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věr.

Proč bychom chodili na jaterní testy?Vy si myslíte, že by si někdo dovolil PRO ZVÍŘATA vyrobit něco s vedlejším účinky, jak se to běžně dělá pro lidi? To by si rozmysleli! Majitel drahého výstavního psa nebo dostihového koně, u kterých by se projevilo něco jiného než uzdravení nebo velká úleva, by určitě nemlčel, tak jako musíme mlčet my lidé a věřit, že to, čím nás zdravotnická loby cpe, nám pomůže. Jo, tak leda do hrobu. Jsme jenom prostředky pro jejich větší a větší zisky. Nemocné z lidí vyrábějí, pacienty si udržují, pořád jenom léčí léčí léčí. Ale vyléčilo naše zdravotnictví=pohřebářství vůbec někoho za posledních 30 sametových roků? Jsme jenom pokusní králíci a dárci orgánů za živa. A jsou tak bezohlední, že se tím ani netají!!!!!!! Léků pro zvířata se bát nemusíme, dokud nevyjde najevo, že čím dál víc lidí jim věří a dá jim přednost. Pak teprve se můžou majitelé drahých zvířat začít bát...Vy jste asi fanda našeho zdravotnictví nebo přímo pan dochtor uplácený farm.výrobci, že ano?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Ještě klidně přidám svoji zkušenost, i když před více roky.Po těžkém úrazu jsem špatná na nohy strašně dlouho. Jako by to nestačilo, přidala se artroza všech kloubů, zejména pravé koleno už bylo "údajně" na výměnu. Asi 6 r. jsem 2x ročně chodila na nepříjemmné serie injekcí hyaluronu do toho kolene. Pomohlo to vždycky na cca 3 měsíce, ale víc prý než 2x ročně injekce dostat nemůžu, přestože jsem si je velmi draze PLATILA! V našem údajně bezplatném zdravotnictví.Co by člověk neudělal kvůli hrozné bolesti kolene? Když jsem začala chodit se starší fenou na kliniku kvůli jejím bolavým kloubům (viditelně trpěla - jako já), doporučili mi pro ni alavis. Asi po 4 měs. začala běhat jako za mlada, kdežto já trpěla píchance do kolene a belhala se bolestivě pořád o berlích. BOHUŽEL nemůžu vám napsat přesně, který alavis jsem si opakovaně koupila pro sebe, vím, že to bylo s nějakým MSM a stálo to pod 700Kč. Strašná úleva, narok jsem si to zjara koupila znova : Je to dost roků, co už mi OBČAS stačí jen na noc masážní gel s konopím, s berlemi sice chodím kvůli stabilitě (po 3 zpackaných ortop.operacích), ale koleno, které bylo údajně na "výměnu" - super. Na žaludek jsem si s alavisem stěžovat nemohla, přestože mi doktoři předtím prášky téměř zničili celé zažívání, léčila jsem pak u léčitele i játra! a k dr. jsem chodila pro jistotu jen na rozbor krve. S prášky a všemi injekcemiod bolestí jsem zkrátka musela skončit. Nějaký čas jsem moc trpěla, ale léčitel a bylinky pomohli. Nakonec jsem ještě si sama přidala ten alavis - a tvrdím, že v žádné jeho vedlejší účinky na játra nevěřím. Je to ale už dost roků, takže nevím, jestli ho už nějak "nevylepšili", aby tak moc dobře neléčil a museli ho lidi pro zvířata i pro sebe kupovat velké množství atd.atd...Ještě mám mnoho roků přístroj BIOMAC, dřív se to jmenovalo jinak, ale jsou oba na stejném principu. Před cca 15ti lety me to stálo asi 6000Kč, teď to stojí přes 20 000, jaké má výsledky, nevím. Ten můj starý mi po cca 2x hodinovém ozáření nějakého kloubu zajistí pokaždé jeho naprostou a dlouhodobou pohyblivost a bezbolestnost, proto už na alavis už ani nevzpomínám. Upozorňuju, že to ale není žádná reklama na ten přístroj, jen vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Jak předejít zánětu dásní

Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je jednoznačně pravidelně a správně prováděná ústní hygiena. Profesionální ústní hygienu v ordinaci zubního lékaře nebo u dentální hygienistky je vhodné podstoupit každých 6 měsíců. V současné době probíhá jednání Ministerstva zdravotnictví ČR s pojišťovnami o hrazení profesionální ústní hygieny. Léčba spočívá v důsledné ústní hygieně. Zubní lékař nebo zubní hygienistka provedou čištění zubů, které kromě eliminace zubního plaku odstraní i zubní kámen, čímž se zlepší možnosti dokonalého odstraňování zubního povlaku v domácích podmínkách. Nezbytná je spolupráce pacienta s lékařem, a to zejména v oblasti dokonalého provádění ústní hygieny zahrnující čištění zubů správnou technikou a čištění prostorů mezi zuby mezizubními kartáčky a zubní nití. Doporučovaným zakončením každodenní ústní hygieny je výplach ústní dutiny ústní vodou.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem LOCERYL 5 % LÉČIVÝ LAK NA NECHTY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Endler.karel@seznam.cz.

Dobrý den, měl jsem láhvičku s 2,5 ml laku. Při ošetřování
se mě láhvička převrátila .
Prosím sdelte zda jde tato láhvička koupit samostatně a nebo čím
by se mohla nahradit a kolik by stále nová lahvička Kč..
Kde bych ji mohl koupit. Předem Vám děkuji a zprávu mě pošlete
e-mailem.
Praha 10

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Endlere, léčivý lak na nehty Loceryl je jen na lékařský předpis, takže k jakémukoliv doplnění Vašich zásob budete muset nejdříve zajít k lékaři a požádat ho o lékařský předpis na tento lék. V lékárně pak dostanete vždy jen kompletní balení. Náhradní díly se v tomto případě nevedou :-). Cena za vydání léku je v průměru 400 Kč. Celková cena je přibližně 800 Kč a polovinu Vám na to přidá zdravotní pojišťovna. Tento doplatek se započítává do limitu poplatků ve zdravotnictví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl 5 % léčivý lak na nechty.

Antibiotika Furolin

Furolin je antibakteriální lék používaný k léčbě infekcí močových cest, ale není tak účinný u infekcí ledvin. Užívá se ústy. Mezi časté nežádoucí účinky patří nevolnost, ztráta chuti k jídlu, průjem a bolesti hlavy. Vzácně se může objevit necitlivost, problémy s plícemi nebo problémy s játry.

Furolin tablety, 100 mg tbl nob, léčivá látka nitrofurantoin, je v Česku dostupný v rámci specifického léčebného programu schváleného Ministerstvem zdravotnictví s platností od 1. 1. 2019 za účelem zajistit dostupnost nitrofurantoinu pro poskytovatele zdravotních služeb formou ambulantní a lůžkové péče.

Furolin je lékem volby u nekomplikované cystitidy a na rozdíl od jiných antibiotik používaných v této indikaci si vůči němu nejčastější původce nevytváří rezistenci v takové míře, v jaké jsme toho svědky u ostatních látek.

Léčivá látka Furolinu nitrofurantoin je dostupný pro léčbu infekcí dolních močových cest od roku 1953.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Diskuze

V diskuzi LISKANTIN BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík Mráz.

Ještě nedávno jsem dostával Liskantin v lékárnách bez doplatku.Dnes jsem musel doplácet.Máte podobné zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Kafka.

Toto už je třetí druh prášků na potlačení epileptických záchvatů, který je tímto způsobem/nejdříve zdarma a potom s velkým doplatem/ bez žádného vysvětlení pacientům kteří jsou na něm závislí. Důvod nikdo nevysvětlí, ale když bude televizní debata, tak bude jak ministr zdravotnictví a prezident lékařské komory tvrdit že musí jeden druh prášků na epilepsii zdarma a to je ta naše slavná demokracie a budou vám tvrdit, že to je pravda, ale oni do lékárny nechodí.

Zdroj: diskuze Liskantin bez doplatku

Účinky

Bezinky mají blahodárné účinky na náš organismus. Plody černého bezu používali již naši předkové ve starověku. Byly součástí alternativní medicíny, ale používaly se i ve zdravotnictví. Doporučuje se je však vždy tepelně zpracovat, nebo alespoň nechat projít kvašením. V syrovém stavu jsou totiž jedovaté. Sice v malém množství, ale přece jen obsahují jedovaté látky. Nejlépe bude, když je povaříte nebo upečete – koláč s bezinkami je opravdu výborný. Bezinky mají velice výraznou chuť. Jsou účinné při chřipce a nachlazení v jakékoli formě. Při nachlazení je dobré uvařit si z nich čaj a do něj i použít šťávu z černého bezu. Ten působí také proti nervozitě v žaludku. Na zácpu se doporučují 2–3 lžíce bezinkového sirupu. Bezinky působí na imunitní systém, snižují horečku a zabraňují šíření viru v těle. Pokud máte problémy s chutí k jídlu, tak vám také pomohou produkty z bezinek. Bezinky obsahují vitamín A, B, C, hořčík a železo.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Dobry den..Prosim.o radu žiji v Anglii a ze zdravotnictvim tu nemam dobrou skušenost. Moje mala dcerka ma 2 a pul rok. Ma problem ze stolici od srpna mela zacpu. Neslo ji vubec na velkou stranu hodne u toho brečela az byla červena ve tvari.poskakovala z jedne strany na druhou. Doktor nam dal takove sacky na zmekčeni stolice jenze to moc nepomohlo.koupila sem ji v Čr glokosu.ktera ji trochu pomuze z mekčit stolici..Ted posledni 2 tydny ma prujem vodnaty. Strida se to ze zacpou. 2 dny je tomu co jsem si vsimla v plence bilich tecek nektere vypadaji jako kmin v byle barvy. Chci se vas zeptat jestli je to v poradku nebo neco vazneho...dekuji vam za vasi brskou odpoved z pozdravem leona.. (omluvte muj pravopis)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řešení vašeho problému není jednoduché.
Celé to může být zapříčiněno špatnou skladbou stravy, to v tom lepším případě. Dalším možným důvodem může být střevní parazit, kterým se mohla vaše holčička nakazit třeba na pískovišti nebo od domácích zvířat. V každém případě byste neměla úplně zavrhovat zdravotnictví a měla byste se svým dítětem docházet na pravidelné kontroly k dětskému lékaři. Myslím, že nejvíc své dceři prospějete, když její stav necháte zkontrolovat lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé tečky ve stolici

Kvartérní amoniová sůl

V současnosti má dezinfekce čím dál tím větší význam, a to především ve zdravotnictví. Účinnost dezinfekčních látek může být ovlivňována mnoha faktory: délka expozice, koncentrace, způsob použití, teplota, druh mikrobů, pH, přítomnost interferujících látek a další.

Kvarterní amoniové soli (KAS) patří do skupiny povrchově aktivních látek (tenzidů), to znamená, že snižují povrchové napětí rozpouštědla. Tenzidy se rozdělují do dvou skupin. Tou první jsou anionaktivní tenzidy, které v rozpouštědle disociují na neaktivní kation a povrchově aktivní anion. Druhou skupinou jsou kationaktivní tenzidy, mezi něž patří i KAS. Jak již název napovídá, aktivní složkou je kation, který se snadno přitahuje k záporně nabitým povrchům (membránám). V KAS sloučeninách se kladný náboj nachází na dusíku. Tyto látky rychle přilnou k povrchu mikrobů a narušují jejich dýchací funkce tím, že proniknou skrze stěnu a poruší funkci enzymů. Mohou také koagulovat bílkoviny. Jejich účinek se zlepší díky vhodné kombinaci s jinými látkami. Nejčastěji se kombinují s alkoholy nebo aldehydy. Nejúčinněji KAS působí na grampozitivní bakterie. Ty se od gramnegativních odlišují složením bakteriální stěny. Grampozitivní bakterie mají silnější vrstvu peptidoglykanu, obsahují kyselinu teichoovou a méně lipidů. Grampozitivní bakterie nesou záporný náboj, a proto snadno reagují s kationtovými tenzidy. Spektrum účinku je poměrně malé. Kromě již zmíněných grampozitivních bakterií působí na mikroskopické houby. Na gramnegativní bakterie mají již menší účinek a na viry nepůsobí vůbec.[1]

Zdroj: Antimykotická koloidní sůl

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ja.

Mezi"parazity"můžeme také přidat viry a bakterie, které mají nemalý vliv na kvalitu našeho života. Naše tělo není jen chemická továrna, ale biochemická! To si zřejmě málokdo uvědomuje. V podstatě se dá říct, že naše tělo je řízeno bakteriemi a když nastane někde v těle nepoměr, tak je průšvih. Lékaři mají dnes svoji profesi jako business, ale hlavně léčí podle zažitých standardů, které zde platí desetiletí a nikdo nemá zájem je změnit. Proč taky. Zdravotnictví je největší business na světě, předčí dokonce i drogy. Představte si kdyby byla polovina pacientů vyléčena, to by bylo lidí bez práce

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Úspěchy nemocnice Kolín

Nemocnice v Kolíně získala finanční prostředky na rekonstrukci a také moderní vybavení endoskopického oddělení, a to díky projektu Endoskopie bez utrpení. Projekt financoval Regionální operační program regionu soudržnosti střední Čechy. Z dotací byly nakoupeny nové špičkové endoskopické přístroje, například balónový enteroskop či operační gastroskop, a celé pracoviště bylo rekonstruováno. Nyní nabízí bezbariérový přístup. Nově zrekonstruované a vybavené oddělení bylo slavnostně otevřeno na konci roku 2009.

Neurologickému oddělní byl Ministerstvem zdravotnictví ČR udělen statut Iktového centra. Tím byly splněny podmínky pro poskytování cerebrovaskulární péče druhého stupně. Cévní mozková příhoda (CMP) je akutní stav srovnatelný s akutním infarktem myokardu a stejně tak vyžadující urgentní zahájení léčby. Pacienti s CMP mají být léčeni na specializovaných iktových jednotkách – centrech, na nichž je prováděna multidisciplinární péče zdravotním personálem, který je na tuto péči vyškolen. Nedílnou součástí terapie je léčebná rehabilitace zahájená včasně, nejlépe ihned po stabilizaci stavu pacienta s nově diagnostikovaným CMP. Takto včasně zahájená léčebná rehabilitace je jedním z významných faktorů vedoucích k obnově poškozených nebo ztracených tělesných funkcí a tím i k návratu pacienta zpět do života. V roce 2010 Oblastní nemocnice Kolín úspěšně absolvovala audit Ministerstva zdravotnictví na cerebrovaskulární péči, od 1. ledna 2011 získala Osvědčení o splnění podmínek poskytování cerebrovaskulární péče druhého stupně a stala se Iktovým centrem. Centrum zajišťuje primární spádovou oblast východní části Středočeského kraje, která představuje přibližně 270 000 obyvatel. Ročně je zde hospitalizováno více než 500 pacientů s CMP. Nemocnice úzce spolupracuje s komplexními iktovými centry v Praze.

V roce 2014 obdržela nemocnice ratingové ohodnocení Čekia Stability Award AA (tedy vynikající), a to již potřetí za sebou. Patří tak mezi 100 nejstabilnějších firem v zemi.

Středočeský kraj připravil pro děti i dospělé novou hru s názvem Cestujeme po Středočeském kraji. Hra představuje zábavnou formou zajímavá místa. Jako první si ji mohli zahrát právě dětští pacienti v Oblastní nemocnici Kolín. Hru jim dne 22. ledna přivezl středočeský hejtman Miloš Petera a spolu s ředitelem nemocnice Petrem Chudomelem ji předal primáři oddělení Renému Hrdličkovi a několika dětem zde hospitalizovaným. Děti prostřednictvím hry objeví zajímavá místa, poznají jejich historii. A naučí se i hospodařit s penězi. Na cestě krajem mají hráči navštívit 12 různých hradů a zámků. Cestovat mohou pešky, na motorce nebo autem. Kromě dopravního prostředku si cestou nakupují kromě vstupů do kulturních památek i další služby. Cílem hry je navštívit co nejvíce míst a přitom ještě ušetřit peníze.

Zdroj: Nemocnice Kolín

Co je kolagen

Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže, a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, což jistě nejsou zanedbatelná čísla, nicméně pochopitelná, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů. Slovo kolagen má původ v řeckém „kolla“, což znamená „klih“. A právě klih se vařil ze zvířecích šlach. Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za pohyb bez bolesti, tedy za zdravé klouby a vazy. S postupem věku ovšem naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako bychom vysychali.

Druhy kolagenu

Existuje nejméně 27 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Další významné jsou: typ II obsažený v chrupavkách a typ V, který tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III. Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.

Zdroje kolagenu

Právě potřebná hladina kolagenu v těle však často pokulhává. Téměř všechen kolagen, který by naše tělo mohlo získat z živočišné stravy, se zničí při tepelné úpravě a v rostlinné říši se tato bílkovina nevyskytuje vůbec. Nedostatek kolagenu v organismu se může negativně projevit jak u dětí (zejména při jejich rychlém růstu), tak u dospělých (především aktivních sportovců), seniorů, ale i domácích mazlíčků. Přitom denní přísun kolagenu zajistí našemu organismu dostatečnou výživu a ochranu. Tato pro tělo snadno využitelná forma kolagenu je naštěstí základní složkou několika osvědčených doplňků stravy.

Zdroj: Kolagen na vlasy

Akce v lékárnách na levnější Detralex

V některých lékárnách se různí doplatky na lék Detralex. Je to tím, že každá lékárna si v určitém rozmezí může cenu doplatku upravit. Slevu 50 % nelze poskytnout v případě, že by 50% sleva byla vyšší, než je povolená regulovaná obchodní přirážka lékárny. Pacient vždy hradí legislativou povolený minimální doplatek.

Za cenovou politiku odpovídá vedoucí lékárník (mimo letákových akcí a klientského programu), tudíž se hodnoty (doplatky) jednotlivých položek i jejich výběr liší také mezi provozovnami. Velkým problémem stávající podoby cenové regulace je vnímání a tlak veřejnosti, které velmi vadí různost cen v lékárnách. Tato skutečnost bohužel často vrhá celou lékárnickou profesi do špatného světla. Systém maximálních cen a maximálních obchodních přirážek vede k tomu, že se koncové ceny v lékárnách liší, někdy i značně. Jestliže distributoři nebo lékárny neuplatní celou maximální obchodní přirážku, může pacient ušetřit i desítky až stovky korun. Pacienti to však vnímají jako tlak na to, aby obcházeli vícero lékáren a vybrali si potřebné léky tam, kde jsou levnější. To se jim nelíbí a žádají, aby všude stály stejně. To, že se ceny v lékárnách různí, je však pro pacienty dle tvrzení ministerstva zdravotnictví spíše benefit. Tím, že exekutiva stanovuje pouze strop, za který již lékárny nesmí, dává možnost lékárně na úkor své marže, nebo pokud dané léčivo například díky množstevní slevě získá od distributora levněji, poskytnout pacientovi nižší cenu (doplatek).

Velké rozdíly jsou dány tím, že výrobní firma nedodává za podobných podmínek na celý český trh. Při stejných doplatcích by pacienti předem věděli, kolik zaplatí, což teď zjistí až přímo v lékárně. Na druhou stranu je otázkou, jestli by se podařilo dosáhnout toho, aby se to pacientům vyplatilo i finančně. Lékárenská komora chce, aby pacient zaplatil za stejný lék na předpis stejný doplatek ve všech lékárnách. Tak jak je tomu ve většině evropských zemí.

Zdroj: Detralex 180 tablet

Použití

Ricinový olej a jeho deriváty mají uplatnění při výrobě mýdel, maziv, hydraulických a brzdových kapalin, nátěrových hmot, barviv, inkoustů, plastů odolných vůči mrazu, vosků, leštidel, polyamidů, léčiv a parfémů.

Semeno rostliny obsahuje mimo jiné ricin, což je toxická bílkovina. Sklízení ricinových semen proto může být nebezpečné. Na povrchu rostliny byly nalezeny alergenní sloučeniny, které mohou trvale poškodit nervový systém. Největšími producenty ricinového oleje jsou Indie, Brazílie a Čína. V těchto zemích byly u osob pracujících se skočcem zaznamenávány škodlivé účinky na jejich zdraví. Kvůli tomuto problému – společně s obavami ohledně toxického vedlejšího produktu ricinu – bylo doporučeno hledat jiné zdroje hydroxymastných kyselin. Někteří vědci například zkouší geneticky modifikovat skočec tak, aby zabránili syntéze ricinu.

Ve zdravotnictví se ricinový olej využívá k léčení bradavic. Velmi dobře působí při hojení pooperačních jizev a zároveň tlumí bolest. Ricinový olej se osvědčil rovněž na zábaly používané při bolestech svalů a kloubů. Aplikací teplého obkladu z ricinového oleje lze dosáhnout uvolnění svalstva a tím i ustoupení bolesti. V některých případech pomohly tyto obklady i při léčbě nádorových onemocnění nebo při léčbě cyst na vaječnících.

V kosmetice se jeho regenerační účinky hojně využívají díky jeho hustší konzistenci – dobře se nanáší v okolí očí. Právě kolem očí regeneruje pokožku a zabraňuje tvorbě vrásek. Ricinový olej dokonale hydratuje suchou pokožku. Aby se snadněji nanášel na celé tělo, je dobré ho zředit řidším olejem, například hroznovým. Nevstřebává se do pokožky tak rychle, ale zanechává ji krásně hebkou. Mnoho žen upozorňuje na výborné účinky zábalu na vlasy z ricinového oleje.

Ricinový olej dokáže hydratovat i pokožku hlavy a zbavuje ji tak lupů. Vlasy se stanou pevnějšími a lesklými. Dokonce už ve starověkém Egyptě se používal jako prevence proti vypadávání vlasů. Obnovujícím účinkem působí i na řasy namáhané používáním řasenky a je vhodný na pigmentové skvrny, sice nebělí, ale sjednocuje sluncem poškozenou pokožku.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Co je to borax

Tato sloučenina se nejčastěji vyskytuje ve formě jemného bílého krystalického prášku, rozpustného ve vodě. Tento prášek se využívá jako konzervant pod označením borax neboli tetraboritan sodný (E285).

Tetraboritan sodný je konzervant nabízející stejné možnosti využití jako kyselina boritá (E284). V mnoha zemích je jeho použití omezeno výhradně na kaviár (například i v ČR) a některé mořské živočichy, ovšem v minulosti se jednalo o tradiční substanci zajišťující ochranný voskový film na uskladněných masných výrobcích, například šunkách, které tak byly chráněny před hmyzem. Borax lze nalézt i v některých komerčních vitamínových doplňcích.

V přírodě se nachází v místech, kde dochází k sezónnímu vysychání jezer. Synteticky se připravuje z jiných boritých solí.

Z hlediska toxicity tetraboritanu sodného platí, že může vykazovat toxické účinky jak při požití, tak při kontaktu s pokožkou. Přípravky s obsahem E285, respektive E286, by tedy neměly používat děti, které vůči nim mohou být obzvláště citlivé. Časté podávání vyššího množství způsobuje zvracení, průjem, krvácení, chudokrevnost a kožní obtíže. Podle nejnovějších výzkumů je borax v rámci Evropské unie nutné označovat jako látku představující nebezpečí pro reprodukci a pro těhotné ženy.

Borax bývá dále používán i jako prostředek proti plísním a repelent. Prášek může být šedobílý, šedý, bezbarvý, zelený nebo modrý. Rozpustný je ve vodě a v kyselinách. Využívá se v chemickém a potravinářském průmyslu, sklářství, papírenství, v zemědělství, při kovářském svařování a ve zdravotnictví.

Chemický vzorec je Na2[B4O5(OH)4]•8H2O, tedy tetraboritan sodný. Název borax pochází z arabštiny, ale ve středověku se tomuto jednoklonnému minerálu říkalo tinkal, jelikož byl do Evropy dovážen z Tibetu. Borax pochází z ložisek evaporitů, vzniká vysrážením ve slaných jezerech a jako výkvět na půdách aridních oblastí.

Borax je přírodní solí, která se běžně nachází při dolování ze suchých jezerních pánví, a je zdrojem dalších průmyslových sloučenin. Hlavní zdroje boraxu se nacházejí v Kalifornii a Turecku. Technicky jde o hydrát borátu sodnatého. Veškerý borax je přírodního původu a jediný rozdíl je v obsahu vázané vody. Běžně se prodává jako technický nebo zemědělský prostředek s čistotou 99–99,5 %. Běžné nečistoty jsou chloridy, sírany, fosforečnany a uhličitany draslíku, sodíku a vápníku, ale neobsahuje žádné jedovaté těžké kovy. Tato čistota je společná i běžným domácím čisticím prostředkům.

V domácnosti se borax nachází v mýdlech, změkčovači vody a jako bělidlo v pracích prostředcích, zjednodušeně řečeno, používá se v dezinfekčních, čisticích a bělicích prostředcích. Kromě toho borax působí jako preventivní ochrana dřeva proti plísním a hmyzu.

Zdroj: Borax - použití v domácnosti

Mytí a dezinfekce rukou ve zdravotnictví

Ruce jsou nejdůležitějším pracovním nástrojem zdravotníků a současně jsou často zdrojem infekcí. Toto riziko je možné snížit důslednou hygienou.

Hygiena rukou a péče o ruce je téma, kterému je v některých zdravotnických zařízeních věnována stále malá pozornost. Zdravotníci většinou správné postupy a pravidla znají, ale jejich dodržování nevěnují odpovídající pozornost. Podílí se na tom velká řada faktorů a jedním z nich je také ten, že zdravotníkům připadá divné, že by se měli učit tak „banální věc“, jako je správně si umýt ruce.

Na našich rukou jsou dva typy mikroorganismů, které osidlují oblast rukou trvale (rezistentní flóra) nebo přechodně (tranzientní flóra). Trvale jsou osídleny hlubší oblasti kůže, okolí mazových žláz nebo nehtů, a přípravky pro hygienu rukou je neovlivňují. Na rukou je tato flóra většinou v konstantních poměrech. Přechodná flóra je v povrchových zónách kůže a její množství a poměr jsou ovlivněny prostředím a charakterem vykonávané práce. Složení mikrobiální flóry je u zdravotníků jiné než u běžné populace. Může být odstraněna mytím, přenáší se pomocí kontaktu. Tato tranzientní flóra je často zodpovědná za vznik nozokomiálních infekcí.

Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotnickém zařízení by mělo mít vždy jednotný postup a měly by být přesně definovány jednotlivé dílčí postupy. Mytí obyčejným mýdlem je nedostačující, protože samotné mýdlo může být zdrojem kontaminace.

Mechanické mytí rukou jako součást osobní hygieny – odstraňuje nečistoty a částečně přechodnou mikroflóru z pokožky rukou. Provádí se jako součást osobní hygieny po sejmutí rukavic nebo běžném kontaktu s pacientem.

Hygienické mytí rukou – odstraňuje nečistoty a snižuje množství přechodné mikroflóry na pokožce rukou. Je účinnější než mechanické mytí rukou. Používají se mycí přípravky s dezinfekční přísadou. Provádí se při přípravě a výdeji pokrmů a jako součást osobní hygieny ve zvláštním režimu.

Mechanické mytí rukou před chirurgickou dezinfekcí – odstraňuje mechanické nečistoty a částečně přechodnou mikroflóru z pokožky rukou a předloktí před chirurgickou dezinfekcí. Provádí se před zahájením operačního programu.

Hygienická dezinfekce rukou – redukuje přechodnou mikroflóru na pokožce rukou, hlavním cílem je přerušení přenosu mikroorganismů. Provádí se jako součást ošetřovatelského filtru a bariérové ošetřovatelské techniky, při protržení rukavic během ošetřovatelského výkonu nebo při kontaminaci pokožky biologickým materiálem. Při ošetřovatelském kontaktu je vhodnější než mechanické mytí rukou. Používají se antiseptické prostředky na bázi alkoholu v koncentraci 60–95 %. Důležité je vždy i efektivní sušení rukou. Prostředky určené k dezinfekci mohou plnit svou funkci až po dokonalém oschnutí rukou! Pozornost je potřeba věnovat často opomíjeným místům, to znamená konečkům prstů, dlaním, palcům a meziprstním prostorům.

Chirurgická dezinfekce rukou – redukuje trvalou i přechodnou mikroflóru na rukou i předloktí. Provádí se před zahájením operačního programu, mezi jednotlivými operačními výkony nebo při porušení celistvosti rukavic při výkonu. Používají se prostředky určené k chirurgické dezinfekci rukou, které se vtírají po dávkách do suché pokožky rukou a předloktí až do úplného zaschnutí. Ruce musí být vlhké po celou dobu expozice.

Nedílnou součástí hygieny rukou je také následná péče. Preventivní péče o pokožku rukou by měla být součástí osobní hygieny. Používají se regenerační a ochranné krémy a emulze, které mají za cíl předcházet poškození pokožky při všech postupech hygieny rukou.

Nehty a hygiena nehtů – aby byla hygiena rukou efektivní, je třeba věnovat potřebnou péči také nehtům. Ty by neměly přesahovat konečky prstů. Umělé nebo dlouhé nehty jsou osídleny vyšším počtem mikroorganismů než nehty krátké a přirozené. Za hygienický prohřešek je považováno také nošení prstenů a je zcela nepřípustné v operačních provozech.

Zdroj: Mytí rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP