Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADOR VARLAT BULKA PRIMO NA VARLETI NEBO MUZE BYT I MIMO

OBSAH

Jak poznat, že jde o rakovinu

Zhoubným nádorem (rakovinou) se obecně nazývá onemocnění, za nímž se skrývá skupina více než 100 různých chorob. Ačkoli každý druh se od jiného liší v mnoha ohledech, všechny mají společný alespoň v určité fázi nekontrolovatelný buněčný růst buněk, které se vymkly kontrolním mechanismům pacientova organismu. Překotně a bez kontroly rostoucí buňky tvoří nádor. Zhoubné nádory mohou destruovat a ničit okolní tkáně a orgány. Mohou tvořit dceřiná nádorová ložiska v ostatních částech organismu.

Zhoubné nádory vyvíjející se ve varleti se nazývají nádory testikulární. Nádory varlat jsou velice zrádné v tom, že většina z nich vůbec nebolí. Většinou si pacient při samovyšetření či náhodou zjistí nějakou změnu na varleti. Varle se může zvětšit, ale i zmenšit, může se objevit hrbolek či jakákoliv jiná změna povrchu varlete, někteří muži necítí bolest, ale v zásadě jakýsi pocit dyskomfortu a podobně. Ovšem i u nádoru se může objevit bolestivost, většinou má charakter jakéhosi táhnutí v tříslu nebo šourku, nebo náhlé tlakové bolesti při krvácení do nádoru varlete. Každá změna, kterou si všimneme na varleti, by nás měla vést k návštěvě urologa nebo praktického lékaře. Léčba zhoubných nádorů varlat je na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení – kritický je zde čas, kdy muž s návštěvou lékaře otálí, nechá maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Bulka na varleti

Níže uvedená onemocnění způsobují bulku na varleti:

Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech. Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty). Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, kdy zasahují až třetinu mužů.

Cysta na varleti – způsobená výměškem tekutiny (viz níže), většinou zánětlivým procesem.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOKÉLA?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Na pravém varleti mám žílu je potažené téměř celé varle z pravé strany. Když si lehnu tak varle je normální není poznat, že tam je křečová žíla. Pobolívá to.. Co to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, že je na varleti žíla je normální a není vidět jen je možné ji nahmatat. Obvykle to není ani žíla v pravém slova smyslu, ale spíše chámovod. To, co popisujete, bude spíše žíla na šourku - pytlíku, ve kterém jsou varlata uložena. Na něm se skutečně mohou tvořit žíly podobné křečovým žilám a nejsou nebezpečné. Co je ale alarmující, je to pobolívání. To dopořučuji nepodcenit a nechat si varlata vyšetřit ultrazvukem (sono). Toto vyšetření může údělat buď přímo urolog a nebo může vypsat žádanku na speciální diagnostické oddělení. Vyšetření nebolí a je naprosto průkazné. Před vyšetřením varlat ultrazvukem je lepší vyholit ochlupení na pytlíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikokéla??

Příznaky rakoviny varlat

Vzhledem k uložení varlat v šourku jsou varlata snadno přístupná zraku a pohmatu. Je proto velmi důležité, aby všichni mladí muži znali příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  • jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!);
  • hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete;
  • ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku (náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, „zaškrcení“ cév a nedokrvení varlete).

Pokud tyto příznaky nevymizí v průběhu 2 týdnů, je nutno vyhledat lékaře. Kromě těchto symptomů se někdy může objevit i zduření prsních žláz (gynekomastie) s pocitem napětí či zvýšené citlivosti bradavek. Někdy patří mezi první klinické příznaky bolesti břicha či bolesti zad, převážně v bederní oblasti. Většinou jsou již příznakem postižení lymfatických uzlin v břichu metastázami.

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,chtěl jsem se Prosím zeptat nad bulku nad varletem v levo viz foto neboli to nijak to nepřekáží Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že se vám udělala křečová žíla v kůži šourku. Křečové žíly se nejčastěji objevují na nohou. Léčit se to dá v tomto případě vyříznutím. Pokud chcete mít jistotu, že nejde o nic nebezpečného, tak si nechte udělat sono vyšetření šourku i varlat. Žádanku na toto vyšetření dostanete od lékaře urologa a nebo od praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem VŘÍDEK NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den. Toto se mi udělalo na varleti. Můžete mi prosím zdělit o co jde děkuji.Trochu to bolí. Posílám foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte opruzeninu. Umyjte mýdlem, jemně osušte a poté aplikujte dětský zásyp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Bolest varlat a podbřišku

Bolest v podbřišku u mužů může být vyvolána zvětšením prostaty. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty – akutními či chronickými. U starších mužů jde výrazně častěji o nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Tukových nádor jsem na hlavně měla, byla jsem na vyriznuti v nemocnici, tukovou bulku mi vyndali. Je to rok a bulka se mi udělala znovu.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Typy výskytu rakoviny varlat

Testikulární rakoviny se dělí podle zvláštních vlastností buněk v nádoru na:

  • seminomas,
  • nonseminomas.

Ostatní druhy rakoviny, které vznikají ve varlatech, jsou vzácné a nejsou zde popsány.

Typy seminomas se vyskytují ve třech variacích:

  • classic,
  • anaplastic,
  • spermatocytic.

Mezi typy nonseminomas patří:

  • choriokarcinom,
  • embryonální karcinom,
  • teratom,
  • nádor semenného váčku.

Nádory varlat můžou obsahovat jak seminoma tak i nonseminoma buňky.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset jít na urologii, kde vám varlata vyšetří. Otok varlat může způsobit nebezpečná infekce chlamydií. Chlamydie se dají léčit pouze antibiotiky, která jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina varlat

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NÁDOR POD NEHTEM ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janíček.

Viděl jsem v informativním článku o kožních nádorech foto nehtu, které je jako z mé nohy, z palce. Většina plochy nehtu je u mne černá. Může to být nádor ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Černé pod nehtem může mít více příčin. Může to být zdeformované lůžko nějakým úrazem daleko v minulosti nebo to může být následek plísňového onemocnění, ale může to mít i karcinogenní původ. Určitě neprohloupíte, když si necháte svůj nehet vyšetřit na kožním oddělení. Je to rychlé a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nádor pod nehtem ?

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÉ ČAJE BOLEST VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den
Delší dobu mě bolí obě varlata levé víc,15 dní užívám čaj který jsem si tady přečetl. Bolest trochu ustoupila , jak dlouho se má čaj užívat a zda se po určité době na několik dní vysazuje užívání.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá bolest varlat není obvyklá a mohla by být prvotním příznakem vážného onemocnění. Určitě doporučuji návštěvu na urologii a nechat si provést alespoň vyšetření varlat ultrazvukem. Nebolí to a není to nepříjemné. Nepodceňujte to a objednejte se tam! Čaj, který je uveden v článku je možné používat dlouhodobě. Tento čaj léčí tím, že tlumí bolest varlat, ale neléčí samotnou příčinu bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinné čaje bolest varlat

Protézy varlat – foto

Tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět, jak vypadají protézy varlat.

Zdroj: Život po odstranění varlat

Diskuze

V diskuzi VELIKOST MÝCH VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Dobrý den chci se zeptat zda má velikost varlat je správná měří 4,5cm děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velikost mých varlat

Rakovina varlat foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět rakovinu varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Vyšetření varlat

Zde je video, na kterém je viditelné vyšetření varlat.

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět vyšetření varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Bolest varlat od páteře

Na vině bolesti varlat od páteře mohou být také velmi upnuté džíny či spodní prádlo a bolest varlat bývá provázána s bolestí bederní páteře.

Zdroj: Bolest varlat

Fotografie rakoviny varlat nebo jen jednoho varlete

Fotky, na kterých je vidět projev rakoviny varlat jsou zde.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Fotografie

Jak vypadá loupání varlat u psů se můžete podívat zde.

Zdroj: Loupání varlat u psů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP