Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZDROJE FOSFORU

OBSAH

Zdroje fosforu

Fosfát je dnes obsažen v mnoha potravinách. Mezi přírodní zdroje patří mléčné výrobky, zejména sýry, dále maso, ryby a zelená listová zelenina (špenát, salát). Zajímavé je, že také cedr obsahuje fosfáty. Maso a masné výrobky jsou konzervovány fosfátem. Rovněž mnoho nápojů obsahuje kyselinu fosforečnou jako konzervační prostředek (Coca Cola).

Zdroj: Minerál fosfor

Poradna

V naší poradně s názvem KALA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Svobodová.

Koupila jsem si kalu,kvetla krásně bíle a tedˇmá zelené květy.
Nevím čím to je nebo zda se má nějak zvláště hnojit.
Děkuji za odpovědˇ.
Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Život kaly je mnoholetý a rostlina pravidelně vstupuje do období spánku. To způsobuje, že květy s dlouhou životností mění barvu, často na zelenou a pak hnědou. Kala se zelenými květy je normální součástí životního cyklu zdravých rostlin. Rostlina začne soustředit energii na listy, které shromažďují energii, aby podpořily rozkvět příští sezóny. Když jsou květy plné a zelené, odřízněte je tak, aby rostlina mohla využít veškeré své zdroje na zásobování oddenků.
Zelené květy rovněž mohou být následkem přebytku dusíku. Zvolte hnojivo, které má méně dusíku a více fosforu.
A jako poslední možná příčina zelených květů je nedostatek denního světla. Krátké zimní dny a zamračeno nestačí rostlině, aby mohla vybarvit květy do bíla.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Charakteristika fosforu

Fosfor je důležitý pro kosti, zuby, metabolismus, buněčná jádra a membrány buněk. Denní hodnota Optimální denní příjem činí 700 mg. Průměrná denní dávka fosforu je obsažena v:

  • 75 g parmezánu
  • 140 g syrového špenátu
  • 300 g krůtího masa
  • 130 g sóji

Nedostatek fosforu způsobuje poškození kostí a zubů. Všimněte si, že mnoho potravin obsahuje fosfát jako konzervant. Důležitými zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, zejména sýry, dále ryby, drůbež, špenát, brokolice, sója, konzervanty v mase a masných výrobcích.

Zdroj: Minerál fosfor

Příznaky nedostatku fosforu

Stejně jako u sodíku je nedostatek fosforu nepravděpodobný a obvykle k němu dochází jen při stavu podvýživy, nemoci nebo při alkoholismu. Příznaky nedostatku fosforu jsou podobné nedostatkům vápníku, kdy může dojít k poškození kostí a zubů. Vzhledem k rozsáhlé přítomnosti fosfátů v každodenní stravě musíte věnovat pozornost regulovanému příjmu. Příliš mnoho fosfátů může inhibovat absorpci vápníku.

Zdroj: Minerál fosfor

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Zlámalová.

Dobrý den, mám už pět let anturii, která krásně roste, kvete, ale změnila se barva květů. Když jsem ji koupila, tak byla temně rudá, ale postupně květy červenají a teď jsou dokonce dva nazelenalé. Prosím, poraďte mi, co s tím. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Příští rok na jaře anturii přesaďte do rašeliny s trochou písku a pak od jara do podzimu přihnojujte každé dva týdny hnojivem s vysokým obsahem fosforu ve dvojnásobném zředění, než je uvedeno na obalu.

Zdroj: diskuze Anturie

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Zdroj: Vitamín E

Diskuze

V diskuzi UMÍTE NAKUPOVAT LÉKY NA INTERNETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolik.

Hlavně žádné léky,nobot vaše tělo bude znečištěno,jen přírodní zdroje doporučuji a tohle je přírodní bez chemií

chlorella-a-spirulin…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Co je tohle za nesmysl? Vseho moc skodi a fanatizmus k uzivani zelenych potravin take. Nejsou to leky a to bychom si meli uvedomit.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Poradna

V naší poradně s názvem KALA BÍLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Felda.

Po třech týdnech kvetení většina květů zezelená. Má to tak být, nebo dělám při pěstování někde chybu?
Děkuji Felda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelené květy takhle rychle po prodeji svědčí o přebytku dusíku v substrátu. Ten se tam mohl dostat společně s hnojivem v prodejně a nebo ve vaší zálivce. Zvolte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu. Pravidelně jednou za měsíc zalévejte rozmixovanými skořápkami od vajec.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Přírodní zdroje

Mezi základní přírodní zdroje kyseliny listové patří:

  • listová zelenina jako ledový salát, hlávkový salát, čínské zelí;
  • zelenina jako špenát, květák, brokolice, chřest, zelí, kapusta, růžičková kapusta, fazolové lusky, zelený hrášek, dýně, okurky, červená řepa, rajčata, mrkev, artyčoky, dýně, fazole;
  • ovoce jako avokádo, mango, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt, meruňky;
  • hovězí játra, kvasnice;
  • vlašské a pistáciové ořechy;
  • celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky;
  • dále kvasnice, játra, žloutek.

Zdroj: Přírodní zdroje kyseliny listové

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA RAJČATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,

na balkoně pěstujeme rajčata, ale objevili se nám na listech černé tečky - viz foto. Prosím o radu, co by to mohlo být a jak s tím bojovat. Našli jsme, že by to mohla být septoriová skvrnitost, ale nejsme si jisti.

Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Amiourova.

Ovšem do května zemřely v USA 3 pacientky a do 6. září dalších 8. obeslala jsem celou kauzu, jíž se zabývá Judicial Watch českým organizacím gynekologů a pediatrů a jediná odpověď, která přišla, byla výhružná. Na vyžádání zašlu celý článek s odkazy na zdroje i s odpovědí SUKLu a hlavním argumentem vypovídajícím o nepoctivosti výrobce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela .

Dobrý den,



ráda bych Vás poprosila o zaslání celého článku i s odkazy na zdroje a odpovědí SUKLu.



Děkuji moc.



S pozdravem







Marcela

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Zdroje chlóru

Zdrojem chlóru je sůl, slané potraviny, minerální voda. Jako sloučenina se sodíkem (chlorid sodný) je tedy přítomný v potravinách nebo fyziologických roztocích v každodenní stravě.

Zdroj: Minerál chlór

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

Dobry den zhruba pred rokem se mi udelali takove vridky na varlatech bile pomerne i velke, predevcirem se mi udelal vred docela dost bolestivy, ale vymacknout zatim nejde
mohli by jste mi poradit co se stim da delat a co by to mohlo byt
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle bulky se dělají, když dochází k ukládání vápníku a fosforu v oblasti šourku. Odborně se tomu říká kalcifikace kůže a obvykle postihuje mladé muže v pubertě. Pupínky pak pomalu rostou celý život a nikdy nedojdou do stadia, kdy by šly vymáčknout. Jediná možná léčba je chirurgické odstranění. S řešením pomůže kterýkoliv kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková bulka

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

kolik gramu bílkovin se doporučuje přijmout, pokud je zvýšená kyselina močová, ale je upravovaná léky při stavu obezitě.

Děkuji za odpověď.

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při dně je dobré udržet příjem bílkovin na 170 gramech za den. Přičemž je potřeba upřednostnit tyto zdroje bílkovin: vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Zdroje vitamínu B3 

Libové maso a ryby jsou bohaté na vitamín B3. Velké množství niacinu obsahují rovněž celozrnné potraviny, mléko a vejce. Tento vitamín může být v těle vyroben z aminokyseliny tryptofanu, která je obsažena v mase.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Ayman.

Co je to za tabulku, ty čísla jsou úplně jiná než uvádějí jiné zdroje. U některých potravin totálně rozdílné hodnoty? Čemu má teda člověk věřit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.

Máte pravdu. Já už toho přečetl, že mi jde hlava kolem a všude samý protimluv. A pritom se každá webovka odvolává na odborníky. A to nemluvím o tom, že znám případ pana, co jí zdravě a sportuje a přesto taky dostal dnu. Byl dost v šoku. Takže nezbývá, než si nechat napsat prášky, výrazně omezit mastné a smažené a doufat, že to bude lepší.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Zdroje vitamínu B7

Dobrým zdrojem vitamínu B7 (biotinu) jsou játra, maso, sójové výrobky, vaječné žloutky, ořechy, oves, špenát, žampiony a čočka. Biotin v malém množství produkují také bakterie ve střevech. Nedostatek je tedy poměrně vzácný. V případě potřeby mohou ke zvýšení biotinu v organismu přispět výživové doplňky.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Zdroje vitamínu B2

Riboflavin neboli vitamín B2 (laktoflavin) se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích. Ale maso, celozrnný chléb a některé houby jsou také dobrým zdrojem tohoto vitamínu. V kulturách, v nichž je kukuřice jednou ze základních potravin, dochází k nedostatku vitamínu B2, protože riboflavin v kukuřici obsažen není.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Zdroje jódu

Přírodním zdrojem jódu jsou mořské ryby žijící přirozeně v mořské vodě, kde vstupují do potravinového řetězce. Jód je obsažen i v zelenině, ale jen v nízké koncentraci, která není dostatečná. Velmi vysoké množství jódu obsahují mořské řasy, které se používají v asijské kuchyni, a tak by neměly být konzumovány ve velkém množství.

Zdroj: Stopový prvek jód

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Zdroje koenzymu Q10 

Koenzym Q10 si může lidský organismus v určitém množství vyprodukovat sám. S věkem se však tato schopnost snižuje, je tedy nezbytné doplňovat koenzym Q10 vhodným jídelníčkem, obsahujícím také jiné důležité vitamíny a živiny. Koenzym Q10 byl měl být součástí vaší každodenní stravy. Zdrojem koenzymu Q10 je například maso, ryby a zelenina (brokolice). Také rostlinné oleje (olivový olej) jsou bohaté na koenzym Q10.

Zdroj: Koenzym Q10


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP