Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZDROJE VITAMÍNU K

OBSAH

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Zdroj: Vitamín E

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARPFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Zelené papriky leco zeleninové beru warfarin.Dik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelené papriky i zeleninové lečo jsou zdrojem vitamínu K, který je důležitý při léčbě Warfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst potraviny, které vám dodají 90 mikrogramů vitamínu K, pokud jste žena a 120 mikrogramů pokud jste muž. Každý den stejně, ani méně ani více.
Jeden hrnek nakrájených zelených paprik obsahuje 11 mikrogramů vitamínu K. Jedna porce zeleninového leča obsahuje přibližně 20 mikrogramů vitamínu K. Lečo je sezónní pochoutka a svádí k nárazovému zařazení do jídelníčku. Když se to stane, tak ten den je potřeba přiměřeně omezit jiné zdroje vitamínu K, které běžně konzumujute, aby porce denního příjmu tohoto vitamínu zůstala na stejné úrovni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání WarPfarinu

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je jedním z vitamínu rozpustných v tucích, aby byl pro organismus přínosem, měl by být tedy připravován s olejem nebo jinými tuky. Přímým zdrojem vitamínu D jsou všechny druhy ryb s vysokým obsahem tuku, zejména losos. Možnou alternativou je použití vajec a některých hub. K dorovnání správného množství vitamínu D mohou být užívány potravinové doplňky s obsahem vitamínu D, nejlépe v kombinaci s vápníkem.

Zdroj: Vitamín D

Diskuze

V diskuzi UMÍTE NAKUPOVAT LÉKY NA INTERNETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolik.

Hlavně žádné léky,nobot vaše tělo bude znečištěno,jen přírodní zdroje doporučuji a tohle je přírodní bez chemií

chlorella-a-spirulin…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Co je tohle za nesmysl? Vseho moc skodi a fanatizmus k uzivani zelenych potravin take. Nejsou to leky a to bychom si meli uvedomit.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Poradna

V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.

Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cuketa a zelené fazolky co na to walfarin

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin

Zdroje vitamínu B2

Riboflavin neboli vitamín B2 (laktoflavin) se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích. Ale maso, celozrnný chléb a některé houby jsou také dobrým zdrojem tohoto vitamínu. V kulturách, v nichž je kukuřice jednou ze základních potravin, dochází k nedostatku vitamínu B2, protože riboflavin v kukuřici obsažen není.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu na warfarin brusinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Zdroje vitamínu B6

Vitamín B6 se nachází v mnoha potravinách, zejména pak v mase, celozrnných obilovinách, bramborech, různé zelenině, banánech a avokádu. Nicméně drobný nedostatek není ničím výjimečným, zejména v případě nadměrného příjmu stravy bohaté na proteiny, které zvyšují potřebu vitamínu B6. Jednoduchým řešením je pak doplnění každodenní stravy přípravky s obsahem vitamínu B6.

Zdroj: Vitamín B6

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vacek.

Nikde nemohu dohledat, kolik vitaminu K obsahuje králičí maso, zvěřina (prase divoké, srnčí, zajíc) a křen, tedy netuším, nakolik konzumace těchto potravin ovlivní léčbu Warfarinem. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako muž užívající Warfarin máte stanoven limit pro denní příjem vitamínu K na úrovni 120 mikrogramů. Maso obecně patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K, takže se prakticky nemusíte vůbec hlídat v množství, které sníte. To samé platí i o křenu, který má také nízký obsah vitamínu K a navíc ho používáte jen v malém množství k dochucení. Zde je konkrétní výčet vámi zmíněných zdrojů masa:
1/2 kg vařeného králičího masa bez kostí = 5 mcg vitamínu K.
Maso z divokého prasete = 0 mcg vitamínu K.
1/2 kg srnčího masa = 1 mcg vitamínu K.
1/2 kg zaječího masa = 5 mcg vitamínu K.
Lžíce nastrouhaného křenu = 0,2 mcg vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
po dvou plicních emboliích už musím Warfarin užívat doživotně.
Nikde jsem tu nečetla dotaz na fíky. Jak je to prosím s užíváním léku a těmito plody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je třeba udržovat sále stejný příjem vitamínu K každý den. Pro ženy je tato hranice na úrovni 90 mikrogramů vitamínu K a pro muže 120 mg. Fíky patří mezi potraviny s průměrným obsahem vitamínu K. 100 gramů čerstvých fíků obsahuje 5 mg vitamínu K, ale 100 gramů sušených fíků má vitamínu K 16 mg. Fíky můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin, ale v případě sušených je třeba hlídat jejich množství, aby vám to nerozkolísalo váš vyvážený jídelníček, který si určitě při této léčbě držíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Zdroje vitamínu B7

Dobrým zdrojem vitamínu B7 (biotinu) jsou játra, maso, sójové výrobky, vaječné žloutky, ořechy, oves, špenát, žampiony a čočka. Biotin v malém množství produkují také bakterie ve střevech. Nedostatek je tedy poměrně vzácný. V případě potřeby mohou ke zvýšení biotinu v organismu přispět výživové doplňky.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Charakteristika vitamínu B3

Vitamín B3 je důležitý pro nervy, kůži, srdce, cholesterol, tuky, bílkoviny, metabolismus sacharidů, produkci hormonů a trávicí systém.

Optimální denní příjem:

  • ženy 13 mg
  • muži 16 mg

Průměrnou denní dávka niacinu (vitamínu B3) pokrývá:

  • 100 g hovězího masa
  • 220 g kuřecího masa
  • 200 g lososa
  • 300 g hub

Nedostatky vitamínu B3 způsobují například kožní léze, zažívací problémy, nedostatek koncentrace, nervozitu, poruchy spánku.

Zdroje vitamínu B3: mléko, mléčné výrobky, vejce, maso, drůbež, ryby a houby.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Zdroje vitamínu A

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou všechny vitamíny skrývající se pod písmenem B. Mnoho těchto vitamínů je známo pod jinými jmény, například biotin a kyselina listová. Tato skupina vitamínů hraje důležitou roli v našem metabolismu. Ve vodě rozpustný je také známý vitamín C. S výjimkou vitamínu B12 nemohou být ve vodě rozpustné vitamíny ukládány v těle. Jejich nadměrné množství organismus vylučuje. Ve vodě rozpustné vitamíny musí být tedy tělu dodávány nepřetržitě, pokud možno ve správném množství.

Zdroj: Vitamín A

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K

Zdroje vitamínu B3 

Libové maso a ryby jsou bohaté na vitamín B3. Velké množství niacinu obsahují rovněž celozrnné potraviny, mléko a vejce. Tento vitamín může být v těle vyroben z aminokyseliny tryptofanu, která je obsažena v mase.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Zdroje vitamínu B12

Vitamín B12 se vyskytuje téměř výhradně v živočišných potravinách, jako je maso, mléčné výrobky, vejce. Výjimkou jsou rostliny a ostatní příkrmy, například kysané zelí, obsahující bakterie mléčnokyselého kvašení, neboť při tomto kvašení vzniká právě vitamín B12. Jednou ze vzácných rostlin poskytujících vitamín B12 je řešetlák, je však sporné, zda bylinná forma vitamínu B12 může být lidským organismem využita. Ve vyvážené stravě, která obsahuje maso, vejce nebo mléčné výrobky, není potřeba doplňovat vitamín B12. Lidé, kteří jedí vegetariánskou stravu a nepřijímají žádné živočišné potraviny, však nemají dostatečný příjem tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B12


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP